REPORTAJ Cu trenul se poate rata chiar şi întâlnirea cu... moartea!

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 18 iulie 2018

Cu trenul se poate rata chiar şi întâlnirea cu... moartea!

Orice călătorie cu trenul este o aventură. Vorbim de călătoriile interne, este posibil ca mai la "vest" de paralela 45 aventura să se transforme în plăcere.

Vineri, la oră de maximă aglomeraţie din punctul de vedere al celor care fac naveta, mă îndreptam spre un oraş din Moldova cu trenul IR1655. Lume multă, griji cât cuprinde, o parte dintre oameni mergeau cu treburi la Buzău, Bacău... alţii după vin la Focşani, câţiva în vacanţă la Slănic Moldova, iar o femeie mai în vârstă la înmormântare. Înmormântarea altcuiva, evident. Geamantane pline, bidoane goale, un televizor inteligent şi o coroană cu "regrete eterne". Discuţiile erau destul de slăbuţe, două laptopuri şi numeroase telefoane înghiţeau toată atenţia celor tineri, câteva integrame (încă sunt la modă!!!) pe ale celor mai experimentaţi, somnul îi cotropise pe obosiţi. După Ploieşti, un domn, pensionar, care se tot jucase la un telefon (dacă ar fi fost om, aparatul ar fi dat vara aceasta examenul de bacalaureat) l-a abordat pe un tânăr fără menajamente. Era curios ce poate să facă atât cu telefonul în mână, că el s-a plictisit, că a făcut la socoteli cât nu a făcut când a fost elev. De fapt încercând să fie "la modă" omul nu găsise la propriul telefon altceva decât funcţia "calculator" şi de la Bucureşti până la Ploieşti adunase, împărţise şi înmulţise până s-a plictisit.

Când totul părea să se cufunde în amorţeală, puţin după Buzău, trenul a oftat de două ori şi a leşinat la marginea oraşului. În primă fază s-a crezut că se aşteaptă la un stop. După ce prin vagon a trecut controlorul, care ridica spasmodic din umeri, oamenii au început să facă presupuneri pe marginea opririi. "Are întârziere trenul de Sucea­va şi până nu trece nu avem cale liberă", "A cedat locomotiva", "Alt sinucigaş, să vedeţi cât aşteptăm până vine poliţia". După 30 de minute a reapărut controlorul, i-a şoptit ceva unei doamne care înjura mai cu patos, doamna a tăcut, controlorul s-a retras. Pe geam s-a observat apariţia "echipei" de intervenţie. Un angajat al CFR. Singur. Dotat cu veşnicul ciocănel cu coadă lungă, a început să testeze şinele, osiile şi orice parte metalică îi sărea în cale. La cum se strâmba, situaţia era gravă, după 5 minute s-a retras. În minutul 50 al aşteptării noastre, s-a activat femeia cu coroana. A început să o agite, a dat un telefon, după care a început să plângă. Veştile de la telefon erau rele, ceva legat de ora înmormântării, dacă trenul mai întârzia mult "pierd legătura şi pierd mortul". Supărată a pus coroana peste televizorul inteligent.

Asta este o performanţă pentru orice tren, din orice ţară, să te facă să ratezi întâlnirea cu moartea. Ar merita brevetat!

O tânără, care lucra ceva la un telefon, o tabletă şi un laptop, a început să-şi evalueze viaţa. Mai exact, calcula cât trebuie să-i plătească CFR-ul pentru fiecare minut pierdut. Avea nişte tarife uluitoare. În două ore băga lejer instituţia în insolvenţă. Chiar dacă ţii moartea la distanţă e posibil ca viaţa să nu te mai lase să trăieşti.

Fără niciun anunţ, după o oră şi puţin, dar nu ne încurcăm cu minute, ca să nu mai vorbim de secundele care în Japonia provoacă demisii, trenul a plecat. Încet, fără grabă, întârzierea trebuie repectată, de ce să te grăbeşti să o recuperezi.

Graba strică treaba!

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Foarte frumos,foarte trist!

    Trenurile sunt una dintre marile noastre probleme. Ce nu inteleg e cum de face reclama CFR la vacante in Grecia sau Turcia cu trenul? Cine pierde 2 zile (de chin) ca sa ajunga in Grecia? De ce ti-ai pierde 3 zile din viata in tren ca sa nimic cand vagoanele alea ar putea fi folosite pe Valea Prahovei care e plina in weekenduri? Sinele din Gara de Nord arata ca in 1800, trenul face 10 min de cand se apropie de Basarab si pana opreste la peron, 10 min insemnand de ex Buftea Chitila unde merge cu 120. Nu vom rezolva infrastructura nici in 50 de ani pentru ca chiar daca am avea bani (miliarde de euro nu oricat) acum, toti, avem legi proaste, vor fi licitatii blocate, birocratie, greseli in executie, studii de fezabilitate eterne etc etc. Mai bine am pune accentul pe avioane ca americanii.

    Superb !!!

    Moartea trenurilor, a tarii, a noastra putin cate putin. Trista relatarea, buna scrierea.

    aberatia cu vestul paralelei 45 e monumentala.paralelele exprima latitudinea,iar meridianele longitudinea.asta se invata la scoala elementara.in rest,ceea ce scrie autorul poate trai orice calator care alege trenul in tara asta.

    1. Lipsa de umor crasa, tu doresti explicatii la ironii. Apropo, cum sa ratezi intalnirea cu moartea? Au devenit nemuritori?

      Rodax,când ai ras ultima oara?

      In Romania paralela are Vest.Pentru ca Romania e paralela cu Vestul :) E bine totusi ca mai e ceva functional :)

      Asa te cheama pe tine? Rodax? Ce e mai rau, analfabet sau vierme las? Chiar nu iti e rusine?

    Romania e o tara frumoasa .CFR stie asta si merge incet pt a oferi calatorului posibilitatea de a-si clati ochii cu frumusetile tarii :) Ce drak mai vezi la 300km pe ora ? :)) Plus ca daca ai face 20 minute pana la Sinaia ai avea un soc stiind ca poti sta cam la fel la un singur semafor in Bucuresti :) Minutul de mers cu trenul e cel mai ieftin iar vesnicia nu s-a nascut la sat ci in tren :)

    1. Unii zic ca totusi vesnicia s-ar fi nascut vara pe DN 1 intre Comarnic si Brasov :)

    Domnu Darius , daca ramane ceva maruntis de la canal , autostrada , pensii duble , dati si la saracii astia de la CFR ? :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb