REPORTERS SANS FRONTIÈRES Libertatea presei este în derivă în România

V.V.
Internaţional / 28 decembrie 2018

Libertatea presei este în derivă în România

Cu câteva zile înainte ca România să preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE), organizaţia Reporters sans frontières (RSF) prezintă într-o analiză un regres net al libertăţii presei în ţară şi invită autorităţile române să lupte contra dezinformării şi să încurajeze jurnalismul de calitate.

"Politizarea excesivă a presei, mecanismele de finanţare corupte, aservirea agendei editoriale intereselor proprietarilor de trusturi media, informaţii false... Transformarea presei într-un instrument de propagandă politică a fost mai vizibilă ca niciodată în ultimii ani în România, în special în timpul perioadelor electorale care s-au multiplicat din cauza instabilităţii politice. Criza a dus la închiderea mai multor trusturi media în timp ce oligarhii au preluat controlul altora", se arată în comunicatul RSF.

Chiar dacă figurează în principiile fundamentale ale Constituţiei româneşti, în fiecare zi, libertatea presei nu încetează să se deterioreze în acestă ţară, care ocupă locul 44 în clasamentul libertăţii presei al RSF.

Potrivit RSF, "proprietarii de trusturi media reprezintă principala problemă, independenţa editorială este mai mult ca niciodată ameninţată. Unii patroni de presă sunt urmăriţi penal, alţii sunt în închisoare şi cei mai mulţi întreţin "amiciţii" politice care le servesc interesele. În acest context, politica editorială a acestor trusturi ignoră adesea interesul public şi autocenzura este o regulă de urmat".

"În ultimii ani, aceşti proprietari s-au folosit de companiile lor pentru a organiza campanii sistematice de dezinformare pentru a favoriza slăbirea sistemului judiciar român", se arată pe rsf.org.

"Canalele TV private apropiate puterii, România TV sau Antena 3, au ignorat regulile deontologice de bază şi au difuzat informaţii false despre manifestaţiile din 2017 şi 2018, lăsând să se înţeleagă că finanţatorul american de origine ungară George Soros a fost instigatorul mişcărilor de protest şi că a încercat să influenţeze rezultatul alegerilor legislative din 2016. România TV este de asemenea la originea unei campanii de defăimare contra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a procurorului-şef, vârful de lance al unei campanii care a zguduit clasa politică timp de mai multe luni", se arată în radiografia RSF.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Faceti dovada faptului ca Soros nu este implicat in evenimentele din vara. Dovezi in acest sens sunt, iar voi trebuie sa veniti cu contra argumente, cum ca acesta n-ar fi implicat. Dar acest fapt e greu de dovedit din partea voastra.

    1. Ce reporteri "obiectivi" ! Mentioneaza ,corect , Romania TV si Antena 3 ca apropiate puterii dar n-au vazut ,n-au auzit , de B1TV , DIGI TV si ,in special ,de furiosul,nevroticul post REALITATEA TV . Nu libertatea presei este in deriva in Romania ci mintea si cinstea lor !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb