Republicanii radicali din Camera Reprezentanţilor din SUA au respins ieri un proiect de lege propus de liderul lor pentru a finanţa temporar guvernul, făcând aproape sigură închiderea parţială a agenţiilor federale începând de duminică, transmite Reuters.
Cu un vot de 232-198, Camera a respins o măsură care ar prelungi finanţarea guvernamentală cu 30 de zile şi ar evita un blocaj. Acest proiect de lege ar fi redus cheltuielile şi ar fi restricţionat imigraţia, priorităţi republicane care aveau şanse reduse să treacă de Senatul controlat de democraţi.
Înfrângerea i-a lăsat pe republicani - care controlează camera cu 221-212 - fără o strategie clară pentru a evita un blocaj care ar avea drept consecinţă închiderea parcurilor naţionale, ar perturba plăţile pentru aproape 4 milioane de lucrători federali şi ar împiedica derularea tuturor activităţilor, de la supravegherea financiară la cercetarea ştiinţifică, dacă o decizie privind finanţarea nu este luată până la 1 octombrie.
După vot, preşedintele Camerei, Kevin McCarthy, a spus că totuşi Camera ar putea adopta o prelungire a finanţării, dar ar a refuzat să spună ce se va întâmpla în continuare. Se aşteaptă ca la Camera Reprezentanţilor să aibă loc mai multe sesiuni de vot sâmbătă.
Nu este clar nici dacă Senatul va acţiona la timp. Camera trebuie să adopte sâmbătă după-amiază un proiect de lege bipartizan care ar finanţa activitatea guveramentală până în 17 noiembrie, dar obstacolele procedurale ar putea amâna votul final până marţi.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat vineri că un "shutdown" guvernamental ar "submina" progresul economic al SUA prin oprirea programelor pentru întreprinderile mici şi pentru copii şi ar putea întârzia îmbunătăţiri majore ale infrastructurii.
De asemenea, preşedintele Joe Biden a avertizat că un "shutdown" ar putea avea un im pact major asupra forţelor armate.
Ar fi a patra oară într-un deceniu cînd SUA se confruntă cu o astfel de situaţie şi la doar patru luni după ce un impas similar a adus guvernul federal la câteva zile de intrarea în incapacitate de plată pe fondul unei datorii publice 31 de trilioane de dolari. Această abordare riscantă a stârnit îngrijorări pe Wall Street, unde agenţia de rating Moody's a avertizat că ar putea fi afectată bonitatea SUA.