Reţele Electrice Dobrogea (companie parte a grupului PPC, denumită anterior E-Distribuţie Dobrogea), modernizează staţia de transformare Năvodari şi liniile electrice de medie tensiune din zonă, în cadrul a două proiecte cu valoare totală de 67 de milioane de lei, se arată într-un comunicat al Reţele Electrice Dobrogea, remis redacţiei.
Proiectele vor fi finanţate atât din fonduri proprii, cât şi din granturi europene atrase prin Fondul de Modernizare, şi vizează creşterea rezilienţei reţelei, având în vedere viitoarele necesităţi de consum. Instalaţiile energetice deservesc în prezent circa 27.500 de clienţi, conform sursei.
Potrivit comunicatului, "Modernizarea staţiei de transformare Năvodari marchează un moment semnificativ în eforturile noastre continue de a consolida fiabilitatea, rezilienţa şi eficienţa infrastructurii electrice din zonă. Prin investiţia în tehnologii avansate şi practici durabile, ne propunem să răspundem nevoilor în schimbare ale clienţilor noştri şi să contribuim la un viitor energetic curat şi sustenabil în faţa provocărilor climatice tot mai frecvente şi intense," a declarat Mihai Peşte, Director General Reţele Electrice.
Compania a început deja lucrările de modernizare la staţia de transformare 110/20 kV Năvodari, conform sursei. Proiectul în valoare de 20 milioane de lei, finanţat din fonduri proprii, va implica înlocuirea şi modernizarea tuturor echipamentelor, inclusiv transformatoarele, echipamentele de comutaţie şi sistemele de control, pentru a îmbunătăţi eficienţa şi fiabilitatea operaţională generală, adaugă sursa citată.
De asemenea, Reţele Electrice Dobrogea va integra sisteme avansate de monitorizare şi control, folosind tehnologii de reţea inteligentă pentru a permite monitorizarea în timp real, mentenanţa predictivă şi distribuţia optimizată a energiei, informează compania. Staţia era deja integrată în sistemul de telecontrol, care permite efectuarea de manevre de la distanţă, reducând timpii de intervenţie, iar, prin implementarea echipamentelor şi sistemelor modernizate, va fi mai bine pregătită să funcţioneze chiar în condiţii de perturbări potenţiale, inclusiv a celor generate de fenomene climatice extreme precum furtunile şi inundaţiile, relatează sursa.
Lucrările sunt prevăzute să dureze circa 24 luni, cu perturbări minime ale serviciilor de distribuţie de energie electrică. Reţele Electrice Dobrogea asigură clienţii şi celelalte persoane interesate cu privire la angajamentul său ferm de a menţine cele mai înalte standarde de siguranţă, calitate şi fiabilitate pe întreaga durată a implementării proiectului, se mai arată în comunicat.
Proiectul de modernizare a liniilor electrice de medie tensiune are o valoare de aproape 48 de milioane de lei cu TVA, din care circa 31,5 milioane de lei fără TVA finanţată prin granturi europene. Contractul cu Ministerul Energiei pentru finanţare nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare a fost semnat în luna august a anului trecut, relatează compania. Companiile Reţele Electrice au lansat o procedură publică pentru atribuirea contractului ce vizează cea mai mare parte a lucrărilor, în valoare de circa 38,7 milioane de lei fără TVA. Termenul pentru depunerea ofertelor pe platforma electronică de achiziţii publice este 20 martie, conform datelor din comunicat.