Reuters: Comisia Europeană le va cere băncilor provizioane mai mari pentru creditele neperformante

Ziarul BURSA #Internaţional / 14 martie 2018

Băncile din Uniunea Europeană vor trebui să pună deoparte mai mulţi bani pentru a acoperi noile credite care ar putea deveni neperformante (NPL), conform unei propuneri ce urmează să fie prezentată astăzi de Comisia Europeană, arată un document consultat de Reuters, potrivit Agerpres.

În documentul referitor la tratamentul prudenţial al creditelor neperformante se arată că noile reglementări vor fi aplicate împrumuturilor acordate de la data adoptării propunerii.

Propunerea acoperă doar noile împrumuturi şi nu se referă la creditele neperformante de 944 de miliarde de euro (1.170 miliarde de dolari), care împovărează acum bilanţurile băncilor europene.

Problema este presantă în ţările cele mai afectate de criza datoriilor suverane. Grecia, care ar urma să iasă din programul de asistenţă financiară în august, domnia lista împrumuturilor neperformante ca procentaj din totalul creditelor.

Economiştii avertizează că din cauza NPL este din ce în ce mai greu pentru bănci să împrumute bani, ceea ce le afectează câştigurile. Autorităţile europene încearcă să forţeze creditorii să vândă sau să deprecieze creditele neperformante, dar nu s-au pus de acord care este cea mai bună metodă, unii investitori fiind dezamăgiţi de lipsa progreselor în acest domeniu.

Cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante se înregistrează în Italia (224,2 miliarde de euro), Franţa (142,2 miliarde de euro), Spania (131,4 miliarde de euro), Grecia (112,3 miliarde de euro), Marea Britanie (67 miliarde de euro) şi Germania (58,4 miliarde de euro).

Băncile italiene şi-au stabilit obiective privind reducerea NPL prin vânzarea portofoliilor sau deprecierea activelor.

Per ansamblu, băncile europene şi-au redus creditele neperformante cu mai mult de 280 de miliarde de euro, de la sfârşitul lui 2014.

La rândul său, Banca Centrală Europeană (BCE) intenţionează să le solicite băncilor din zona euro să pună deoparte mai mulţi bani pentru a acoperi creditele neperformante.

NPL afectează bilanţurile băncilor şi limitează creditarea, o problemă pentru BCE, deoarece creditarea anemică contracarează stimulentele pe care banca vrea să le ofere prin dobânzile reduse. Problema băncilor este că nu există o piaţă reală pentru creditele neperformante, astfel că vânzarea acestor credite le-ar provoca pierderi semnificative şi le-ar obliga să strângă capital, o opţiune costisitoare având în vedere preţul scăzut al acţiunilor băncilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Adica bancile sunt vinovate de valoarea ridicata a NPL, nu firmele respective care au dat faliment. pe locul 2 ca si vinovat de serviciul sunt sunt statele si mai exact mediu economic dificil. Solutia ar fi ca bancile sa pompeze si mai multi bani in economiile bolnave si in firme cu management prost? Pentru a putea imprumuta bani trebuie sa-si majoreze capitalurile - care ar fi fraierul sa vina cu aport la capital in aceste conditii?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb