Liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat fabrici de armament în această săptămână, a relatat miercuri agenţia media de stat KCNA, în timp ce Statele Unite şi partenerii săi au condamnat transferurile de arme ale ţării cu Rusia, transmite Reuters.
Kim a subliniat, de asemenea, "deficienţele" recente în organizarea producţiei de muniţii şi a cerut o reajustare, subliniind în acelaşi timp "importanţa strategică a producţiei de arme majore", a precizat presa de stat.
Fotografiile KCNA din timpul vizitei lui Kim la o fabrică de muniţii îl arată pe acesta inspectând vehicule mobile de lansare a rachetelor cu rază scurtă de acţiune.
Vizita sa are loc în contextul în care aproape 50 de ţări au condamnat achiziţionarea şi utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice nord-coreene împotriva Ucrainei.
"Utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice ale RPDC în Ucraina oferă, de asemenea, informaţii tehnice şi militare valoroase pentru RPDC", se arată în declaraţia comună de marţi, folosind iniţialele numelui oficial al Coreei de Nord.
Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, într-o convorbire telefonică cu omologul său sud-coreean, Chang Ho-jin, a "condamnat marţi, în termenii cei mai fermi", transferul de rachete către Rusia de către Coreea de Nord, a precizat Casa Albă.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat marţi că, după utilizările raportate iniţial de rachete balistice nord-coreene la 30 decembrie şi 2 ianuarie, Rusia a tras mai multe astfel de arme spre Ucraina, inclusiv una care a aterizat la Harkov.
Statele Unite, aliaţii şi partenerii lor vor ridica miercuri această problemă în faţa Consiliului de Securitate al ONU, a declarat el în cadrul unui briefing.
Kim a mai spus că a sosit momentul să definească Coreea de Sud ca fiind statul "cel mai ostil" faţă de ţara sa, a relatat KCNA.
El a acuzat Seulul că incită la confruntare şi la o creştere a numărului de arme, îndemnând în acelaşi timp ţara sa să îşi intensifice capacităţile militare pentru autoapărare şi pentru disuasiunea de război nuclear. El a descris înrăutăţirea relaţiilor dintre cele două Corei ca fiind o "nouă fază a schimbării" şi o "realitate inevitabilă".
"Nu vom aduce în niciun caz un mare eveniment în mod unilateral prin forţa copleşitoare în peninsula coreeană, dar nu avem intenţia de a evita şi un război", a declarat liderul.
În remarcile făcute luna trecută la o reuniune de partid de sfârşit de an, Kim a declarat că reunificarea paşnică este imposibilă, adăugând că guvernul va face o "schimbare decisivă de politică" în relaţiile cu Coreea de Sud.