REVISTA PRESEI 01.03.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 martie 2012

ADEVARUL

Miza summitului UE de la Bruxelles: Tratamentul şoc care trebuie aplicat zonei euro

Defectul din naştere al zonei euro - monedă unică în 17 state membre cu 17 reguli bugetare diferite - urmează să fie corectat la summit prin aşa-numitul tratat fiscal. Liderii UE se întâlnesc astăzi şi mâine la Bruxelles pentru summitul european în care este programată semnarea tratatului fiscal între 25 de ţări membre. TRATATUL FISCAL prevede reguli bugetare comune care ar urma să corecteze mare defect al zonei euro şi va impune indicatori stricţi pentru fiecare economie, monitorizarea strictă a Comisiei Europene, planuri bugetare aprobate şi de reformă aprobate de Bruxelles. Acest tratat va fi semnat vineri de statele UE, mai puţin Marea Britanie şi Cehia. Tratatul are însă nevoie de proceduri de ratificare în statele membre pentru a fi aplicat.

Salariile grecilor, reduse retroactiv

Parlamentul elen a votat, marti-seară, legea privind reducerea salariului minim cu 22%, la 751 de euro, şi pensiile de peste 1.300 euro cu 12%. Aceste măsuri dure, cerute de UE şi FMI, se vor aplica retroactiv, începând cu 14 februarie. Legislativul elen a aprobat marţi seară, cu puţin înainte de miezul nopţii, legea privind noua serie de reduceri bugetare cerute de creditorii Greciei în schimbul acordării ajutorului financiar în valoare de 130 de miliarde de euro. O majoritate de 202 parlamentari din cei 283 care au participat la vot a aprobat reducerea cheltuielilor în valoare totală de 3,2 miliarde de euro pentru 2012, a anunţat preşedintele de şedinţă, Grigoris Niotis. 80 de deputaţi au votat împotrivă şi unul s-a abţinut, a mai precizat Niotis. Aceste măsuri se vor traduce mai ales prin reducerea celor mai mari pensii în serviciul public, a salariilor primarilor, prefecţilor şi consilierilor locali.

Cehia îngheaţă pensiile

Guvernul Cehiei va propune majorări de taxe şi limitarea cheltuielilor pentru a respecta ţinta de reducere a deficitului bugetar în acest an de la 3,7% la 3,5%, după cum a anunţat ministrul de Finanţe, Miroslav Kalousek. Executivul va propune reducerea cheltuielilor cu până la 23,6 miliarde de coroane (917 milioane euro) în acest an, transmite Bloomberg. În acest sens, vor fi introduse noi legi privind reducerea deficitului, iar guvernul vrea să majoreze taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi să îngheţe indexarea pensiilor timp de trei ani, din 2013, pentru a reduce treptat deficitul bugetar.

800 de bănci europene au luat încă 530 de miliarde de euro de la BCE

Băncile comerciale au împrumutat 530 miliarde euro de la Banca Centrală Europeană (BCE) în cadrul operaţiunii de refinanţare pe trei ani derulată miercuri, rezultat uşor peste aşteptările analiştilor, care ar trebui să consolideze creditarea şi să scadă costurile de finanţare ale guvernelor. La licitaţie au participat 800 de bănci, faţă de 523 la operaţiunea similară din decembrie, când BCE a împrumutat un total de 489 miliarde euro. BCE a injectat astfel în sistem, numai prin cele două operaţiuni, peste 1.000 miliarde euro în puţin peste două luni.

Austeritatea scoate în stradă europeni din toate statele membre

Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) organizează miercuri mişcări de protest în toată Uniunea Europeană ca reacţie la politica de austeritate promovată de la Bruxelles, potrivit agenţiei EFE. Sindicaliştii cer elaborarea unui plan alternativ pentru ieşirea din criză, centrat pe "locuri de muncă şi justiţie social". Această nouă "zi europeană de acţiune" va avea epicentrul în capitala Belgiei, unde sindicatele au programat mai multe manifestaţii în faţa sediilor instituţiilor europene, printre care şi Consiliul UE, care va găzdui joi summitul liderilor comunitari.

Premierul cheamă Opoziţia la discuţii

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu le-a propus liderilor USL un dialog săptămâna viitoare. Liderul deputaţilor PDL a declarat, miercuri, că în Biroul Permanent al PDL s-a discutat despre o invitaţie la discuţii pe care premierul Ungureanu o va lansa Opoziţiei săptămâna viitoare. Şeful Executivului nu a trimis încă invitaţiile partidelor din opoziţie. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a răspuns declaraţiei lui Toader, miercuri, la România Tv, explicând că Opoziţia va participa la discuţiile cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, în cazul în care va primi o invitaţie oficială, însă, miercuri seara, niciunul dintre liderii USL nu primise vreo invitaţie de la Palatul Victoria.

Cui datorăm bani. Cine a cumpărat obligaţiunile"România" marti seară

Obligaţiunile lansate de Ministerul Finanţelor Publice marţi, pe piaţa americană, prin redeschiderea emisiunii lansate la 31 ianuarie 2012, au fost cumpărate în principal de investitori din SUA şi Marea Britanie. Fondurile de investiţii au fost principalii cumpărători ai obligaţiunilor în dolari emise marţi de România, cu 61% din totalul de 750 milioane de dolari, investitorii din SUA acoperind 42% din sumă, iar cei din Marea Britanie 35% din valoare, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Structura investitorilor pe zone geografice este: SUA - 42%, Marea Britanie - 35%, Europa - 18%, Asia - 5%.

CURENTUL

Guvernul dă şah distribuitorilor de morfină şi citostatice pentru bolnavii de cancer

Bolnavii de cancer nu au de ce să se teamă pentru că nu există o criză a medicamentelor pentru tratarea bolilor grave, fiind vorba doar de "unele disfuncţionalităţi". Guvernul continuă achiziţia de morfină şi a luat măsuri pentru ca nicio firmă furnizoare de medicamente să nu mai poată provoca o criză de genul celei declanşate în urmă cu două săptămâni. Orice firmă care vrea să renunţe la contract trebuie să-şi anunţe cu două luni înainte intenţia, ori în cazul Mundipharma, acest lucru nu s-a întâmplat. Guvernul schimbă regulile şi va constitui o rezervă proprie de medicamente morfinice, ca să nu mai depindă pe viitor de o singură firmă importatoare, a precizat ieri ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau. El a subliniat că spitalele au bani pentru citostatice, dar acestea nu ajung în unele saloane ale pacienţilor din cauza "deficienţelor mana­geriale" din unităţile sanitare.

Greşeala în implementarea POSDRU - proiecte mari cu rezultate slabe

Implementarea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a început cu proiecte mari, care nu au putut fi gestionate corect şi care şi-au atins doar în mică măsură grupul ţintă, iar managementul a fost prea centralizat, a declarat, ieri, noul director al Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial Dez­voltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), Carmen Roşu. Directorul AMPOSDRU a spus că are un mandat clar la această instituţie, menţionând o parte dintre greşelile făcute până în prezent în gestionarea fondurilor europene.

CURIERUL NATIONAL

Insolvenţa vine şi peste firmele mari

Numărul reorganizărilor judiciare va scădea anul acesta, dar va creşte numărul celor importante. Radu Lotrean (CITR): Piaţa s-a cernut, micile afaceri au căzut primele, iar acum vine rândul companiilor mari. Domeniile cele mai afectate sunt retailul, din cauza scăderii consumului, imobiliarele, pe fondul lipsei finanţărilor şi industria. "Managerii au început să înţeleagă că nu mai pot ţine sub control afacerile şi că reorganizarea poate reprezenta pentru ei colacul de salvare al business-ului lor", a spus Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania.

Record pe piaţa imobiliară: februarie a adus cele mai puţine oferte din ultimii 5 ani

În cea de-a doua lună din an, proprietarii bucureşteni au scos pe piaţă un număr de 1.501 apartamente. Anunţuriparticulari.ro:În aceste condiţii, preţurile medii solicitate în februarie nu au înregistrat modificări semnificative. Luna februarie a venit cu un record negativ pe piaţa imobiliară: cel mai mic număr de oferte înregistrat pentru această perioadă din ultimii 5 ani. De altfel, exceptând luna decembrie când, pe fondul Sărbătorilor şi al concediilor, numărul de oferte este an de an unul redus, în februarie 2012 s-a atins minimul absolut din 2007 încoace, potrivit unui raport emis de Anunţuriparticulari.ro.

Economia subterană ne ţine... la suprafaţă

În România se fură de zeci de ani şi tot nu se termină resursele. Par inepuizabile... De la zăcământul de petrol, la pompa de benzină, de la contractele de asfaltare la cele de deszăpezire, de la furatul la cântar în piaţa mare şi până la TIR-ul de marfă care intră fără forme legale în ţară. Sintagma "Săraca ţară bogată!" ni se potriveşte de minune. Iar cei care fură o fac, poate, chiar cu ajutorul nostru, al omului de rând, pentru că greşim atunci când nu cerem bon fiscal, când încurajăm evaziunea, când votăm tot corupţii. Greşim că tăcem atunci când ni se încarcă factura la utilităţi sau când alimentăm la pompa de benzină, deşi vedem clar că s-a scumpit nejustificat produsul. Şi, uite aşa, şi cu ajutorul nostru, economia subterană este în floare în România şi tot creşte... Un reputat academician şi membru în Consiliul de Administraţie al BNR a recunoscut în mod public, la Craiova, că economia "neagră" a ajuns la 40% din PIB nu mai târziu de anul trecut.

Economia SUA - în creştere

Economia Statelor Unite a avansat în ultimul trimestru al anului trecut cu 3%, cu 0,2 puncte procentuale peste estimarea iniţială, datorită consumului intern şi a cheltuielilor companiilor uşor mai ridicate, iar informaţia poate reduce temerile privind o încetinire a ritmului în 2012. Departamentul pentru Comerţ a anunţat că creşterea de 3% din trimestrul al patrulea este cea mai rapidă după cea din trimestrul al doilea al anului 2010, transmite Reuters. Prima estimare de creştere a PIB, publicată în ianuarie, a fost de 2,8%. Analiştii anticipau că datele referitoare la avansul PIB nu vor fi revizuite. În trimestrul al treilea, economia SUA a urcat cu 1,9%, notează Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Pumnul în masă al României trezeşte Serbia la realitate

Belgradului i s-a transmis că, în drumul spre UE, trebuie să respecte drepturile minorităţii române. Protocolul bilateral între România şi Serbia privind drepturile minorităţilor - document de a cărui semnare depinde poziţia Bucureştiului privind candidatura Serbiei la aderarea la Uniunea Europeană - era ieri în curs de negociere şi redactare, au declarat - pentru EVZ - surse diplomatice. România a blocat marţi, la Bruxelles, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei şi o poate face din nou, azi şi mâine, la Consiliul European.

CRIN ANTONESCU recurge la AMENINŢĂRI: "Spuneţi celor de la EVZ că, după ce înţarcă bălaia, s-ar putea să-şi mai dorească să fie ziarişti"

Liderul PNL răbufneşte când i se cer informaţii concrete cu privire la noua sa casă de lux. Supărat pe dezvăluirile din EVZ, care au scos la iveală faptul că are un apartament de lux pe care a uitat să-l treacă în declaraţia de avere, Crin Antonescu i-a ameninţat făţiş pe reporterii EVZ. "Spuneţi şi celor de la Evenimentul zilei că, după ce se termină, după ce înţarcă bălaia, cum se zice în popor, s-ar putea să mai vrea să mai fie ziarişti, adică este o meserie pe care trebuie să o respecţi", a spus liderul PNL în cadrul emisiunii jurnalistului Radu Moraru, când a fost chestionat în legătură cu dezvăluirile din EVZ.

Radu Vasile: "Lumea se îndreaptă spre autoritarism"

Fostul premier avertizează asupra pericolului extinderii "Modelului Chinezesc" de capitalism de stat. A fost premierul României într-o perioadă fierbinte. Două momente cruciale i-au marcat mandatul: mineriada din 1999 cu Pacea de la Cozia şi vizita Papei Ioan Paul al II-lea, prima a unui suveran pontif într-o ţară ortodoxă, de la ruperea în două a creştinătăţii. A fost demis de Constantinescu la trei zile după ce UE a anunţat că începe negocierile cu România pentru aderarea la UE. Diagnosticul său despre criza economică mondială e de natură să dea frisoane.

Evenimentul Zilei este cel mai citat cotidian

Evenimentul Zilei este lider în topul celor mai citate publicaţii print din ultima lună, potrivit studiului "Cele mai citate media din România", efectuat de mediaTRUST România. EvZ ocupă şi locul al doilea în topul general al media citate, precedat de Realitatea TV. Circa 42 de articole de presă au avut ca sursă EvZ în perioada 19 ianuarie - 18 februarie 2012. Următoarele locuri în topul media influente sunt ocupate de Realitatea.net, Hotnews.ro şi Kanal D. La categoria posturilor de radio, liderul este România Actualităţi, urmat de Realitatea FM. Cea mai citată publicaţie de business este Ziarul Financiar.

JURNALUL NATIONAL

"Diaconescu a acţionat la indicaţiile lui Băsescu". Presa germană bănuieşte că ne-am arătat muşchii din cauza eşecului cu Schengen şi politica internă a dictat decizia

Presa străină subliniază stupefacţia crea­tă de decizia românească, iar co­ti­dianul german Frankfurter Allge­mei­ne Zeitung (FAZ) plu­sea­ză: "< Serbia a îndeplinit criteriile so­li­citate, astfel că Europa trebuie să se ţină de cuvânt >, a tunat ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle", notează jurnaliştii germani, care se întreabă dacă nu cumva decizia lui Cristian Diaconescu i-a aparţinut de fapt preşedintelui Traian Băsescu. "Ce anume solicită România rămâne neclar chiar şi pentru restul participanţilor. S-a creat impresia că ministrul de Externe a acţionat la indicaţiile lui Băsescu, care se află într-o situaţie dificilă pe plan intern după debarcarea Guvernului Boc. Se presupune că Băsescu a încercat să îşi arate puterea prin politica externă.

CJ Braşov alocă milioane de euro pentru Aeroportul Internaţional Braşov

Autorităţile din Braşov vor aloca 17,7 milioane de euro fără TVA (circa 21,5 milioane de euro inclusiv TVA) pentru proiectarea şi executarea suprafeţelor de mişcare aeroportuare a Aeropoirtului Internaţional Braşov. În acest sens, Consiliul Judeţean Braşov, aflat sub conducerea lui Aristotel Căncescu, va organiza o licitaţie pentru desemnarea firmei care va realiza lucrările menţionate mai sus. "În această etapă se va efectua proiectarea şi construcţia pistei de decolare - aterizare pe amplasamentul aparţinând Consiliului Judeţean Braşov, situat în vecinatatea municipiului Braşov şi a oraşului Ghimbav. Pista de decolare aterizare va avea o lungime de 2820 de metri, lată de 45 de metri, iar lăţimea acostamentelor pe lungimea pistei va fi de 7,5 metri", potrivit anunţului de participare postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

NATIONAL

Zeci de primari vor fi ingropati sub "daramaturile" blocurilor ANL!

O noua pleasca a cazut pe capul politicienilor care se pregatesc deja asiduu de startul campaniei electorale. De aceasta data situatia se anunta mai dificila ca niciodata, zeci de primari si consilieri locali clocotind de-a valma in "oala ANL" in care i-au varat procurorii anticoruptie. Conform surselor National, DNA a schimbat strategia luptei de gherila pe care o duce cu alesii locali sau cel putin cu o parte din acestia. Astfel, in ultimele zile au devenit prioritare dosare care zaceau de ani de zile prin sertarele oamenilor lui Daniel Morar. Acestia au strans mii de plangeri ale unor nemultumiti ca nu au primit locuinte ANL si, in urma unor disjungeri repetate de-a lungul vremii, au reusit sa pastreze in lucru toate aceste spete.

Daniel Morar vrea inchisoare cu executare pentru Adrian Nastase

Incarcerarea fostului premier Adrian Nastase pare sa fie misiunea de suflet a lui Daniel Morar. Vinovat sau nu, Adrian Nastase trebuie sa infunde puscaria. De preferat pana la incheierea mandatului lui Daniel Morar in fruntea DNA. Dovada in acest sens sta chiar declaratia procurorului-sef al DNA care si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca, in dosarul Matusa Tamara, s-a cerut pedeapsa cu suspendare.

Lagarde acuza bancile de complicitate cu Grecia

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a adus acuzatii dure Greciei. Ea sustine ca ani la rand, autoritatile elene si bancile care ofereau imprumuturi statului grec au dat dovada de complicitate. Cristine Lagarde sustine ca rezolvarea crizei din zona euro va dificila, din cauza Greciei. "De-a lungul anilor, Grecia nu a acordat atentie competitivitatii sale si a fost complice. Bancile au vazut in zona euro un spatiu de risc unic si unele dintre ele au crezut ca a imprumuta Grecia sau Germania este cam acelasi lucru'", a criticat sefa FMI atitudinea statlui elen si a bancilor creditoare.

Iran vinde petrol numai pe aur

Mahmoud Bahmani, guvernatorul Bancii Centrale a Iranului, a declarat ca Iranul va accepta plata in aur pentru petrol "fara nicio rezerva". De dolari nici nu mai poate fi vorba! In urma sanctiunilor impuse de SUA si de UE, nici nu se mai putea cumpara petrol pe dolari, pentru ca tranzactiile Bancii Centrale sunt interzise. UE nu mai avea de gand sa cumpere petrol iranian de la 1 iulie. Pana atunci inca mai importa 20% din petrolul iranian. China si India, cei mai mari importatori ai petrolului iranian deja s-au "conformat" sanctiunilor, evitand tranzactiile financiare prin bancile iraniene si platind in aur. Intre timp, Israelul a anuntat ca nu va avertiza Statele Unite in cazul in care va decide sa lanseze un atac preventiv asupra instalatiilor nucleare iraniene!

PUTEREA

Şeful Petrom, despre zăcămintele din Marea Neagră: România poate deveni independentă de importurile de gaze

Gazele descoperite de OMV Petrom şi ExxonMobil în Marea Neagră ar putea face ca România să nu mai depindă de importurile de gaze, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe. "Această descoperire este pentru România accesul la resurse noi de gaze. Putem deveni independenţi din perspectiva gazelor. Vor fi investiţii de miliarde de euro acolo. Este o veste bună pentru toată economia românească. Încă nu ştim cât se poate produce de acolo, vom afla în următorii ani", a afirmat Mariana Gheorghe, citată de Mediafax.

Israelul cere Americii să sperie Iranul

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, îi va cere preşedintelui SUA, Barack Obama, să ameninţe public Iranul cu un atac militar dacă nu opreşte programul nuclear, scrie cotidianul "Haaretz". Netanyahu va înăspri tonul în această problemă, care a generat o "neîncredere" semnificativă între cele două state aliate din cauza diferenţelor de opinie cu privire la eficacitatea sancţiunilor şi a răgazului de timp care ar trebui acordat Iranului înainte de a-l bombarda, semnalează ziarul israelian preluat de Agerpres. Obiectivul lui Netanyahu este să obţină de la Obama o declaraţie publică mai belicoasă decât formula că "toate opţiunile sunt pe masă", sugerată până în prezent în mediile israeliene şi o asigurare clară că SUA pregătesc o operaţiune militară în cazul în care Iranul nu va decide să înceteze programul nuclear.

Francezii se tem de nemţi

Majoritatea francezilor consideră că Germania doreşte să devină puterea dominantă în Europa, potrivit unui sondaj de opinie difuzat de televiziunea germană ARD, informează Agerpres. Dintre persoanele chestionate, 26% au "în totalitate impresia că Germania doreşte să devină putere dominantă în Europa" şi 35% au "mai degrabă această părere". Numai 31% apreciază că Germania nu are ambiţii dominatoare. În ceea ce priveşte motivările germanilor de a salva euro, francezii sunt împărţiţi: 41% apreciază că Germania foloseşte criza euro pentru a-şi consolida economia pe spatele altor ţări din UE, iar aproximativ 42% dintre subiecţii intervievaţi consideră că Berlinul susţine ţările din zona euro afectate de criză pentru a salva UE.

ROMANIA LIBERA

Femeile din spatele dictatorilor din lumea arabă

Soţiile dictatorilor din lumea arabă sunt foarte diferite, dar în acelaşi timp ele sunt unite, într-o mai mică sau mare măsură, de ura pe care o inspiră - pentru garderobele lor impresionante, averile fabuloase şi, mai ales, pentru aşa-zisul feminism pe care îl afişează pentru a distrage atenţia publică de la ororile regimurilor autoritare pe care soţii lor le conduc în Orientul Mijlociu. Prima doamnă a Siriei, Asma al-Assad, a fost desemnată de revista Elle "cea mai stilată femeie din politica mondială". Alte reviste au numit-o "o Diana din Est" sau "o rază de lumină într-o ţară plină de zone de umbră"

Un nou scenariu politic pentru PDL: Alegeri prezidenţiale anticipate în martie 2013

Apropierea alegerilor amplifică discuţiile din PDL legate de mişcările strategice pe care le pun la cale liderii partidului şi preşedintele Traian Băsescu. Printre parlamentarii PDL, ultimul scenariu dezbătut şi întors pe toate feţele este legat de prelungirea legislaturii actuale până în martie 2013 astfel încât alegerile parlamentare să coincidă cu alegerile prezidenţiale anticipate, potrivit RTV.net. Unii democrat-liberali iau în serios scenariul amânării cu câteva luni a alegerilor parlamentare, alţii sunt însă sceptici cu privire la punerea lui în aplicare.

Incidente între jandarmi şi o parte din suporterii naţionalei, la meciul România - Uruguay

Incidente între jandarmi şi o parte a suporterilor echipei naţionale prezenţi la Peluza Sud, pe Arena Naţională, au avut loc, miercuri seară, din minutul 60 al meciului amical România - Uruguay, în urma afişării unui banner: "FRF=RMGC", completat de un al mesaj: "Aceeaşi mizerie", potrivit Mediafax. Jandarmii au intervenit în forţă în momentul în care a apărut banner-ul "Aceeaşi mizerie" şi au evacuat sectorul de la Peluza Sud unde erau plasaţi respectivii fani. Între suporteri şi jandarmi au avut loc bătăi, iar întreg stadionul a scandat "Ruşine, ruşine să vă fie!". După aproximativ cinci minute conflictul s-a aplanat, suporterii retrăgându-se către culoarele stadionului şi în alte zone ale peluzei.

Ponta, pus la colţ de Năstase şi Corlăţean în privinţa Serbiei: Guvernul are dreptate!

Preşedintele PSD, Victor Ponta, consideră că este incorect ca România să fie singura ţară care se opune aderării Serbiei la UE şi că Bucureştiul ar trebui să susţină ţara vecină. Declaraţia sa vine după ce România a blocat, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind candidatura Serbiei la Uniunea Europeană. Ponta a fost însă contrazis de doi membri importanţi ai PSD, iar unul dintre aceştia este chiar Corlăţean. Acesta consideră că poziţia României este "corectă pe fond" şi că Bucureştiul susţine parcursul europăean al Serbiei, dacă această ţară respectă criteriile politice de aderare, inclusiv protecţia minorităţilor. Un alt lider al PSD, Adrian Năstase - fost premier şi ministru de Externe - îl contrazice de asemenea pe preşedintele PSD şi se declară deschis "de acord cu guvernul".

ZIARUL FINANCIAR

Energia, magnet pentru investiţii: miza este pe bursă şi zona fierbinte a regenerabilelor

Companiile din energie se aşteaptă în acest an la încasări mai mari datorită cotaţiei ridicate a barilului de petrol - indicator bugetat de toţi marii jucători la peste 100 de dolari. Cu toate că preţurile vor rămâne sus, cererea va continua să sufere din cauza turbulenţelor generate de criza datoriilor din Europa. În acest context, mai multe companii din energie se pregătesc să facă până la sfârşitul acestui an pasul către bursă. Aici vor intra în "ghearele investitorilor", însă analiştii se arată încrezători că giganţii energetici vor face faţă atacurilor pieţei. Rămâne de văzut însă câţi investitori vor fi dispuşi să pună banii pe masă pentru acţiunile Romgaz sau Hidroelectrica.

Martin Wolf: Următoarea criză financiară va veni din China

Următoarea criză financiară importantă se va declanşa în China. Acesta nu este un lucru sigur, dar puţine ţări au evitat crizele după ce au realizat ceea ce încearcă acum China, liberalizarea financiară şi integrarea globală, iar ca exemple pot fi date SUA în anii 1930, Japonia şi Suedia la începutul anilor 1990, Mexic şi Coreea de Sud la sfârşitul anilor 1990, dar şi SUA, Marea Britanie şi cele mai multe dintre ţările din zona euro în prezent, scrie editorialistul Financial Times Martin Wolf. Crizele financiare afectează toate tipurile de ţări, continuă acesta. Aşa cum au remarcat şi Carmen Reinhart de la Institutul internaţional de economie Peterson şi Kenneth Rogoff de la Harvard, crizele sunt "un cumul de oportunităţi şi de pericole".

Asalt pe Otopeni: mutarea curselor low-cost aduce 35 de decolări în plus pe zi şi creşte încasările restaurantelor, hotelurilor şi companiilor de taxi

Cel mai mare aeroport din ţară, Henri Coandă (Otopeni) îşi va majora traficul de pasageri cu 45-47% din 25 martie, data la care toate cursele low-cost operate în prezent de pe Aeroportul Aurel Vlaicu (Băneasa) se vor muta pe Henri Coandă. Celor 102 avioane care decolau în medie în fiecare zi de pe Otopeni li se vor adăuga alte 35 de curse ale Blue Air sau Wizz Air, potrivit unei analize realizate de ZF. Astfel, celor cinci milioane de pasageri care soseau sau plecau cu avioanele companiilor aeriene de linie regulată de pe aeroportul Otopeni, după cum arată datele de trafic aferente anului trecut, li se vor adăuga 2,4 milioane de pasageri pe care îi transportă anual companiile low-cost Wizz Air şi Blue Air.

Pun americanii tunurile pe bănci? În SUA, ancheta internaţională privind manipularea LIBOR are caracter penal

Lipsa unei supravegheri stricte a permis ca goana oarbă a băncilor după venituri să arunce economia mondială în cea mai severă criză de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Deşi criza a intrat deja în al cincilea an, niciun bancher sau bancă nu a fost tras la răspundere, ci din contră, multe instituţii financiare au fost salvate de la colaps cu banii populaţiei. În cel mai recent scandal în care sunt implicate marile bănci ale lumii, autorităţi din mai multe state investighează dacă acestea au manipulat Libor-ul, o rată de referinţă care influenţează instrumente financiare de 2.700 miliarde de euro. În SUA, ancheta are caracter penal, ceea ce înseamnă, cel puţin teoretic, că ar putea urma şi arestări.

Începe "era platinei"? Bijutierii preferă platina, din cauza majorării preţului aurului

Platina a devenit mai interesantă pentru bijutieri decât aurul după ce preţul metalului galben, considerat un plasament sigur în perioade economice incerte, a atins niveluri record, relatează Bloomberg. Preţul aurului l-a depăşit pe cel al platinei în august anul trecut, pentru prima oară după decembrie 2008. Cererea de aur din partea bijutierilor a scăzut cu 3% anul trecut, în timp ce în cazul platinei a avut loc o creştere de 1,8%, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului şi ale companiei Johnson Matthey, comerciant şi distribuitor de platină la nivel mondial. Interesul pentru bijuteriile din platină este în creştere, susţinut de China, care asigură circa 68% din consum. În India, cea mai mare piaţă pentru obiecte ornamentale din aur la nivel mondial, popularitatea metalului alb-cenuşiu creşte în rândul tinerelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb