REVISTA PRESEI 01.06.2015

Willy Homner
Revista Presei / 1 iunie 2015

ADEVARUL

Ce schimbări aduce 1 iunie, ziua cu TVA de 9% la alimente

Pe lângă intrarea în vigoare a măsurii de reducere a TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de alimente şi băuturi nealcoolice, 1 iunie mai apare ca dată importantă şi în calendarul activităţilor fiscale, dar şi pentru marea infrastructură. Astăzi este ziua în care Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la alimente scade de la 24% la 9%, este momentul "T-zero" în amnistia fiscală şi este termenul-limită de depunere a bilanţurilor contabile pe anul 2014, pentru companiile private şi cele de stat. Tot astăzi începe perioada de colectare a bonurilor pentru prima extragere ordinară din 19 iulie a Loteriei Bonurilor Fiscale, iar Guvernul ar trebui să demareze procesul de fazare a proiectelor de autostrăzi. Executivul estimează că reducerea TVA la 9% de la 1 iunie, la alimente. va genera un impact bugetar negativ de 2,44 miliarde de lei în a doua jumătate a anului. Tot Executivul estimează că acest gol va fi acoperit prin veniturile suplimentare încasate de ANAF.

Noua Lege a Educaţiei, copy-paste după proiecte depăşite

Concurs de admitere la liceu pe bază de merit, clasa pregătitoare trecută la grădiniţă cu denumirea "grupa mare pregătitoare", învăţământ profesional de doi ani, şi retragerea de la ora de Religie prin cerere ca înainte. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile proiectului noii Legi a Educaţiei care ar trebui să reformeze sistemul din temelii. Noua Lege a Educaţiei va bulversa şi mai tare sistemul, şi sub nicio formă nu-l va reforma din temelii aşa cum au promis autorităţile, dacă proiectul noii legi scos din sertarele Comisiei pentru Învăţământ de la Senat nu va fi serios modificat. Cel puţin aşa susţin experţii în Educaţie care l-au studiat. Mai exact, aceştia susţin că preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a trimis spre dezbatere un proiect "desenat" în 2009-2010 ca alternativă la Legea Educaţiei pe care o avem acum (Legea 1/2011) şi că nu a fost actualizat cu schimbările din ultimii ani.

Replica românilor interzişi în Rusia

Rusia a trimis mai multor ambasade europene o listă cu persoanele care nu mai au dreptul să intre pe teritoriul său, printre acestea numărându-se şi cinci români: Adrian Cioroianu, Eugen Tomac, Iulian Chifu, Tiberiu Chodan (comandantul Forţelor Navale) şi Gheorghe Haţegan (director general adjunct al Transgaz). Adrian Cioroianu, Iulian Chifu şi Eugen Tomac nu sunt afectaţi de interdicţie. Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu priveşte relaxat sancţiunea venită de la Răsărit. "Nu aveam în plan vacanţa în Rusia. Dacă acesta e preţul pentru a comenta liber şi argumentat încălcarea de către Rusia a regulilor dreptului internaţional şi a angajamentelor de securitate europene în Georgia şi Ucraina, merită!", a scris Chifu pe Facebook.

INTERVIU Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank

Bancherul olandez Steven van Groningen (57 de ani) vorbeşte despre primele vizite bizare în România comunistă, pe vremea când era un canotor profesionist, dar şi despre cei peste 15 ani de când locuieşte neîntrerupt în Bucureşti şi este la conducerea uneia dintre cele mai mari bănci din ţară. Steven van Groningen este, atunci când întinde politicos mâna pentru un salut, "Ştefan". Nu e niciun artificiu banal, se simte român şi îi place aici încă de când a întâlnit oameni calzi şi ospitalieri. Aşa sunt probabil sătenii din Bucovina, acolo unde el a mers, pentru prima dată în 1985, tocmai în Stulpicani!, pentru a le spune părinţilor fostei canotoare Valeria Răcilă că el vrea mâna fiicei lor. Şi s-au căsătorit, în ciuda regimului comunist care-i împiedica. După terminarea studiilor şi participarea la câteva campionate mondiale de canotaj, van Groningen a lăsat costumul de sportiv pentru cel negru, cu nod în gât, de bancher.

A treia instanţă îi cere lui Ponta să organizeze alegeri parţiale

Curtea de Apel Bucureşti - secţia contencios - a dat câştig de cauză PNL, care a reclamat faptul că guvernul încalcă legea şi refuză să organizeze alegeri locale parţiale pentru a ocupa locurile rămase vacante în administraţia locală sau în Parlament. Este a treia instanţă care îi spune premierului Victor Ponta că nu respectă legea. "Curtea de Apel Bucureşti obligă pârâtul, guvernul României prin prim-ministru, domnul Victor Viorel Ponta, să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parţiale", se arată în ultima decizie a instanţei, în care sunt menţionate 28 de localităţi rămase fără primari. De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti obligă Guvernul să organizeze alegeri parţiale locale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ şi Vâlcea. Hotărârea instanţei nu este definitivă, ci poate fi atacată cu recurs de către Executiv.

CAPITAL

TVA de 9%, cel mai mare şoc de la cota unică

TVA la alimente eliberează peste un miliard de euro anual din mâinile statului. O miză mare pentru care se luptă producătorii, comercianţii şi populaţia. Fiecare încearcă să câştige cât mai mult, aşa că singura aşteptare publică a ajuns să fie micşorarea preţurilor la raft. Există, însă, un efect invizibil imediat, dar foarte important pe termen lung: extinderea afacerilor cu noi locuri de muncă şi venituri sporite. Condiţia este ca, în goana după bani la buget, guvernul să nu sufoce antreprenorii cu măsuri toxice, aşa cum a fost agresiva campanie a Antifraudei. Scăderea TVA de la 24% la 9%, de la 1 iunie, este un şoc pozitiv de amploare pentru economie, cel mai mare de la introducerea cotei unice de impozitare. Deocamdată, aşteptarea generală, confirmată de sondaje de opinie, este ca preţurile să fie mai mici, 87% dintre cei intervievaţi de CSCI susţinând acest lucru. Aceeaşi cercetare arată şi o percepţie negativă, 40% fiind convinşi că guvernul va majora alte taxe pentru a alimenta golul bugetar lăsat de reducerea TVA.

Hemoragie pentru băncile greceşti: Depozitele ating un minim al ultimilor unsprezece ani

Grecii au retras luna trecută cinci miliarde euro din băncile locale ale căror depozite s-au redus la 133,7 miliarde euro. Instituţiile de credit elene se confuntă din niembrie încoace cu o hemoragie de resurse în valoare de 167 milioane euro. Grecii îşi precipită fuga cu banii din bănci. Teama de a nu se trezi cu drahme devalorizate în contul lor, că li se va reţine o parte din sumă sau că instituţiile de credit vor da faliment este pur şi simplu prea mare. Retragerile s-au cifrat luna trecută la 5 miliarde euro, iar acum băncile mai stau pe depozite de numai 133,7 miliarde euro. Suma este cu 32 miliarde euro mai mică decât cea din noiembrie 2014, ceea ce se traduce cu retrageri medii de 167 milioane euro pe zi. Deja instituţiile de credit greceşti se bazează disproporţionat mai mult pe asistenţa de urgenţă a băncii centrale însumând 80,2 miliarde euro, faţă de ceea ce băncile reuşesc să atragă prin mijloacele pieţei din economia elenă.

CURIERUL NATIONAL

Prinţul Charles a făcut o vizită la Palatul Cotroceni şi a purtat discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit duminică, la Palatul Cotroceni, pe Alteţa sa Regală, prinţuţ Charles. La finalul întâlnirii, şeful statului a primit o invitaţie din partea prinţului Charles de a vizita Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, invitaţie pe care Preşedintele României a acceptat-o cu plăcere, potrivit unui comunicat de presa al Administraţiei Prezidenţiale. Alteţa Sa Regală Charles, Prinţ de Wales, a rememorat, în debutul întâlnirii, prima sa vizită la Sibiu. Totodată, Alteţa Sa Regală a apreciat modul în care municipiul Sibiu s-a dezvoltat în timpul mandatelor domnului Klaus Iohannis, contribuind astfel la protejarea moştenirii istorice şi culturale a Transilvaniei.

Scindare in lumea fotbalului

Dupa ce a scapat de securea alegerilor, Blatter isi regleaza conturile cu adversarii acuzand dur UEFA. In replica, federatia europeana a lasat de inteles ca nu este exclusa iesirea UEFA din FIFA. Intr-un interviu transmis de televiziunea elevetiana, Sepp Blatter, abia reales la presedintia FIFA, a tinut sa-si regleze conturile cu cei ce au incercat sa impiedice realegerea sa. El a denuntat in mod special "ura venita nu din partea unei persoane ci a unei organizatii intregi, UEFA". UEFA isi mentine reticentele fata de actuala conducere a FIFA. Reprezentantul desemnat de UEFA pentru postul de vice-presedinte al FIFA, David Gill,"a refuzat sa faca parte dintr-un Comitet Executiv sub actuala conducere". Un jurnalist francez, trimis special la congresul Federatiei, afirma sambata seara la postul de televiziune " Itele" ca nu este exclusa iesirea UEFA din FIFA.

Guvernul elen ar putea amâna o parte din programul anti-austeritate, pentru a ajunge la un acord cu creditorii

Guvernul ar putea amâna o parte din măsurile de anti-austeritate pentru a încheia un acord cu creditorii, a declarat ministrul de Interne Nikos Voutsis, informează Mediafax. Negocierile dintre oficialii eleni şi creditorii instituţionali din UE şi FMI pentru un acord referitor la reformele necesare au loc de patru luni, Grecia riscând să intre în incapacitate de plată dacă negocierile privind programul de finanţare de 240 de miliarde de euro nu se vor finaliza până la expirarea programului actual, la 30 iunie. Grecia are datorii către FMI de 1,6 miliarde de euro scadente în luna iunie, dintre care 312 milioane de euro pe 5 iunie.

EVENIMENTUL ZILEI

Curtea de Conturi ACUZĂ: Oficiali din Ministerul Finanţelor, ANRP şi Parchetul General au favorizat "MAFIA PĂDURILOR"

Dezvăluiri incredibile "zac" într-un raport al Curţii de Conturi, care face o radiografie a sistemului de tip mafiot, la nivelul cel mai înalt, care a condus la împroprietăriri mai mari decât suprafeţele forestiere existente în acte şi la defrişări masive. Din document reiese cum a fost lăsat statul fără apărare, chiar de către cei care trebuia să îl protejeze. Concret, Curtea de Conturi specifică, în raportul din anul 2013, că, urmare a nereprezentării reprezentanţilor statului sau a atitudinii pasive, în multe dintre procesele de fond funciar, dar şi a limitării accesului celor care voiau să facă recurs la instanţele superioare, s-au produs numeroase erori judiciare, care au condus la diminuarea nelegală a proprietăţii statului. În acest fel, au fost stabilite drepturi de proprietate pentru suprafeţe de teren forestier mult mai mari decât cele care existau în acte. O bună parte din suprafeţe au fost retrocedate, ilegal, către persoane care nu aveau calitatea de moştenitori ai proprietarilor de drept, deposedaţi abuziv de statul comunist.

George Maior, despre lista Rusiei: România trebuie să analizeze eventualele contramăsuri

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii a precizat că lista Rusiei reprezintă un aspect legat noul război rece, iar România ar trebui să analizeze posibilitatea adoptării unor contramăsuri, dacă acestea se impun. "Este un aspect legat de acest tip de nou război rece, care se manifestă şi prin asemenea atitudini specifice unor epoci pe care le credeam trecute. Este regretabil că se ajunge şi la asemenea gesturi într-un moment în care securitatea internaţională şi regională este pusă sub presiune. Acest lucru nu va ajuta la o normalizare pe bază raţională a raporturilor dintre zona euro-atlantică şi Rusia. Probabil este vorba şi de un aspect simbolic, de propagandă", a declarat, la Digi 24, noul ambasador al României în SUA.

De ce au fost achitaţi vameşii de la Otopeni!

Magistraţii au "desfiinţat" o parte din probele-cheie a procurorilor DNA, rapoartele investigatorului sub acoperire. Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au motivat decizia definitivă de achitare a celor 20 de lucrători vamali de la Aeroportul Otopeni, acuzaţi de aproximativ 8.000 de fapte de corupţie. "Analizând punctual şi individual acuzaţia pentru fiecare inculpat, prin prisma dovezilor administrate pe întreg parcursul procesului penal, Curtea constată că niciunul din cele 7.897 acte materiale de luare de mită şi, respectiv, de primire de foloase necuvenite nu este dovedit pentru a se stabili data, locul şi circumstanţele de fapt în care a fost comis în concret, aşa cum s-a decis prin hotărârea instanţei de trimitere", arată magistraţii. Probele-cheie au fost cele 104 procese-verbale, realizate în perioada februarie - mai 2006, de un investigator sub acoperire. Acesta înregistra audio-video cum vameşii primeau bani de la comisionarii vamali.

PUTEREA

Palatul Cotroceni, Parlamentul şi Ministerul de Interne îşi deschid porţile de Ziua Copilului

De Ziua Copilului, cei mici au parte de tot felul de surprize plăcute pregătite de autorităţi. Palatul Cotroceni, Parlamentul şi Ministerul de Interne îşi deschide porţile pentru copii. Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte la Palatul Cotroceni cu cei mici şi ar putea promulga legea pentru dublarea alocaţiilor. Şi Palatul Parlamentului îşi deschide porţile pentru viitorii adulţi care visează la un fotoliu în Senat sau Camera Deputaţilor. De asemenea, la Ministerul Afacerilor Interne cei dornici de aventură pot admira cele mai noi tehnologii ale poliţiştilor. La Palatul Cotroceni, aproximativ 300 de copii sunt aşteptaţi la ora 11 pentru întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. Aceştia vor fi întâmpinaţi de şeful statului care va susţine şi un discurs. La Palatul Parlamentului, porţile sunt deschise pentru cinci ore, de la ora 10.00, chiar şi pentru adulţi. Vizitatorii pot vedea sălile în care parlamentarii îşi desfăşoară activitatea şi unde sunt votate legile.

Ziua Copilului. Grădina Zoologică din Bucureşti poate fi vizitată gratuit de 1 iunie

Grădina Zoologică din Bucureşti poate fi vizitată gratuit în 1 Iunie, între orele 9.00 şi 19.00. Copiii vor putea să vadă animalele de la zoo şi să meargă la atelierele de lucru pregătite special de Ziua Copilului. Intrarea va fi liberă luni pentru copii şi adolescenţi cu vârsta de până la 18 ani. Primăria Capitalei a anunţat că cei mici îi vor putea cunoaşte pe noii locatari ai Grădinii Zoologice: zebrele Grevy's şi mangustele vărgate. De asemenea, mascotele Grădinii Zoologice îi vor însoţi pe copii la atelierele de lucru organizate special pentru a sărbători Ziua Copilului. Tot luni, va putea fi vizitat, gratuit, şi Muzeul Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), între orele 9.00 şi 15.00. Copiii vor putea vedea o bogată colecţie de machete de vehicule sau vor putea deveni, pentru câteva momente, mici conducători de autobuz, pe simulatorul din dotarea muzeului.

România, cea mai mare creştere a comerţului ilicit cu ţigarete din UE

România a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere a comerţului ilicit cu ţigarete la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui studiu realizat de KPMG pentru British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco International şi Philip Morris International. Pierderile provocate de comerţul ilicit cu ţigarete sunt în valoare de peste 11 miliarde de euro la bugetele de stat ale statelor membre. "În România, consumul de ţigarete contrafăcute şi de contrabandă a crescut în ultimul an, de la o medie de 10,9% în 2013, la 15,6% din consumul total, reprezentând cea mai mare creştere înregistrată la nivelul UE. Factorul principal care a determinat această creştere a comerţului ilicit cu ţigarete din România la un nivel cu peste 50% mai mare faţă de media Uniunii a fost influenţat de adâncirea diferenţei de preţ dintre ţigaretele produse în România şi cele provenind din Ucraina şi Republica Moldova, precum şi de relaxarea măsurilor de control la graniţa cu cele două state", se arată în studiul KPMG.

ROMANIA LIBERA

Care va fi scăderea REALĂ a preţurilor după reducerea TVA

TVA se reduce, începând de astăzi, de la 24% la 9% la alimente şi băuturi nealcoolice, preţul la raft urmând să scadă, teoretic, cu 12%. Reprezentanţii producătorilor arată că demararea unor campanii promoţionale de către marile magazine înaintea scăderii TVA a creat haos, cumpărătorii nemaiputând urmări dacă reducerea taxei se reflectă în preţ. Scăderea TVA este aplicată, în principal, pentru lapte şi produse lactate, ouă de păsări, animale şi păsări vii (domestice) destinate consumului alimentar sau producerii de alimente, carne şi organe, peşte, crustacee, moluşte, miere naturală şi alte produse comestibile de provenienţă animală, fructe, legume, plante, rădăcini şi tuberculi comestibile, plante vii utilizate ca alimente sau materii prime pentru acestea, cafea, ceai, mate şi mirodenii, cereale şi băuturi nealcoolice. Teoretic, dacă pentru o bucată de caşcaval de 250 grame, cu preţul de 10 lei fără TVA, cumpărătorii plăteau 12,4 lei cu TVA de 24%, de astăzi ar trebui să achite 10,9 lei, economisind 1,5 lei.

Balcanii, încă o ameninţare pentru pacea europeană

Balcanii continuă să reprezinte o ameninţare pentru pacea europeană, aşa cum s-a întâmplat şi în ajunul primului război mondial sau la finalul Războiului Rece, când implozia Iugoslaviei a dus nu doar la primul război din Europa din 1945, ci la revenirea genocidurilor. Conflictul recent din Macedonia, soldat cu moartea a opt poliţişti şi a 14 militanţi alba­nezi, readuce în atenţie spectrul unei violenţe reînnoite. E dificil de ştiut dacă vărsarea de sânge reprezintă purulenţa unei răni vechi, nevindecate, sau este vorba de ceva nou, o acţiune împotriva guvernării majoritar slave, care pare înclinată spre a îmbrăţişa şovinismul etnic. Ce este clar este că regiunea rămâne o realitate explozivă şi confuză, capabilă să ameninţe stabilitatea Europei, care se află deja pe muchie de cuţit după aventura rusească din Ucraina. Regiunea este un mix volativ între naţionalismul în creştere, profunda frustrare economică şi dezamăgirea cu privire la progresul privind aderarea la Uniunea Europeană.

ZIARUL FINANCIAR

Economia românească creşte mai repede decât prognozele analiştilor

Pentru 2015 prognoza oficială de creştere economică a fost revizuită de la 2,8% la 3,3%. Unii analişti bancari cred că economia României va creşte cu peste 4% în acest an. În T1 ritmul de creştere a fost de 4,3%. Economia românească creşte mai mult decât estimările de la începutul anului, ceea ce atrage de la sine ajustări în lanţ în sens pozitiv ale cifrelor pentru 2015 şi pentru anii următori. La Bucureşti, Comisia Naţională de Prognoză a îmbunătăţit datele pentru acest an de la o creştere de 2,8% la 3,3%, iar ritmul va accelera în anii ur­mă­tori, până la un plus de 4% în 2018. De asemenea, Comisia Europeană, Banca Mondială şi BERD, unul dintre principalii finan­ţatori ai României, estimează că economia va creşte cu o medie de peste 3% în următorii ani, faţă de o estimare de 2,5-2,8% până acum. Analiştii economici sunt chiar mai optimişti, Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania, mergând pe un plus de 4,1% în acest an.

Grâul din acest an, încărcat în vapoare spre Egipt la un preţ cu 62 de dolari mai mic faţă de vara lui 2014

Traderul Nidera, un joint-venture chinezo-olandez, a parafat o înţelegere pentru a livra 60.000 de tone de grâu românesc în Egipt în primele zece zile ale lunii iulie din acest an. Preţul mediu pentru fiecare tonă este de 199,22 dolari/tonă (181,72 euro/tonă). Licitaţia câştigată de comerciantul cu sediul central la Rotterdam reprezintă şi prima livrare ce va fi făcută de un trader pre­zent local către statul egiptean în noul sezon 2015/2016 (iulie 2015-iunie 2016). Egip­tenii au achiziţionat în total 180.000 de tone de grâu, din care trei sferturi din Rusia la un preţ mediu de 199,36 dolari/tonă. Marfa românească ce va fi livrată de Nidera va proveni din noua recoltă de grâu şi se bazează pe contracte semnate în această primăvară de trader cu livrare în primele zile după ce producţia va fi strânsă de pe câmp.

Petrom îşi face o şcoală proprie şi scoate la licitaţie 30 de zăcăminte

OMV Petrom va avea, de la finalul acestei luni, propria şcoală profesională dedicată tinerilor care vor să înveţe o meserie şi să lucreze în industria de petrol şi gaze. Compania a semnat un parteneriat cu trei licee şi colegii din Argeş, Bacău şi Dâmboviţa, care, în următorii trei ani, trebuie să pregătească tinerii de clasa a noua pentru joburi precum cel de operator extracţie ţiţei şi gaze şi cel de operator de sonde, potrivit informaţiilor publicate de Petrom pe site-ul proiectului de responsabilitate socială Ţara lui Andrei. Pe lângă bursa de 200 de lei pe lună oferită de stat celor care urmează o şcoală profesională, OMV Petrom acordă celor care se înscriu la "Şcoala Petroliştilor" o bursă privată în valoare de 500 de lei. Pentru a primi aceşti bani, elevii trebuie să aibă o medie cel puţin media 5, o prezenţă de 95% la cursuri şi la sesiunile de practică şi să nu aibă sancţiuni disciplinare. Iniţiativa Petrom nu e singulară. Dacia (auto), Holcim (materiale de construcţii) sau Continental (componente auto) sunt câţiva dintre angajatorii care au investit în astfel de programe de educaţie dedicate tinerilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb