• ADEVARUL
• Deputaţi ruşi se mobilizează pentru Snowden, blocat de peste o săptămână la Moscova
Deputaţi ruşi s-au mobilizat duminică pentru Edward Snowden, blocat în zona de tranzit pe un aeroport din Moscova, apreciind că o extrădare a fugarului în Statele Unite ar fi "moral inadmisibilă", după ce Ecuadorul a trimis mingea în terenul Rusiei privind cererea sa de azil, relatează AFP. Tânărul informatician, în vârstă de 30 de ani, un fost analist al National Security Agency (NSA), trăieşte de peste o săptămână în zona de tranzit pe Aeroportul Şeremetievo. Paşaportul său american a fost anulat, iar fără o viză rusă el nu poate să se prezinte la Ambasada Ecuadorului, situată în centrul Moscovei. Expulzarea acestuia, la cererea Statelor Unite, ar reprezenta o eroare, a declarat deputatul Aleksei Puşkov, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Internaţionale în cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus). "Nu este o problemă de utilitate (a lui Snowden pentru Rusia). Este o problemă de principiu", scrie el într-un mesaj postat pe Twitter duminică. "Livrarea unui refugiat politic este moral inacceptabilă", subliniază Puşkov.
• REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Subiectele uşoare la Mate bulversează ierarhiile la liceu
Specialiştii în educaţie susţin că subiectele uşoare din acest an au fost în detrimentul elitelor, care riscă să rateze un loc la un liceu de top. În schimb, aici ar putea ajunge copii nu foarte bine pregătiţi care nu vor face faţă cerinţelor, riscând chiar să rămână repetenţi. Numărul elevilor care au obţinut note peste 5 la Evaluarea Naţională 2013 a crescut cu aproape 10% faţă de anul trecut. Dacă în 2012, rata de promovare a fost de 66%, în 2013, 75% din elevi au luat note peste 5, iar cele mai mari medii au fost la Matematică. Numai în Bucureşti s-au dat peste 1.200 de note de 10 la ultima probă de la Capacitate. Profesorii atrag atenţia că mediile foarte mari de la Evaluarea Naţională vor duce la creşterea mediilor de admitere la liceu şi că din cauza subiectelor foarte uşoare de la Matematică nu s-a mai putut face corect departajarea copiilor foarte buni de restul.
• Relaţia Băsescu-Barroso s-a răcit
Ratarea proiectului Nabucco a stârnit reacţia critică a preşedintelui Traian Băsescu, care a trimis acuze voalate către Comisia Europeană. Şeful statului a declarat că nu este la vârsta "pubertăţii politice", ca să creadă "vorbele de consolare" privind conectarea României la conducta TAP (Trans-Adriatic Pipeline), aleasă în detrimentul Nabucco, pentru aprovizionarea cu gaz extras din Marea Caspică, de la Şah Deniz (Azerbaidjan). "Sigur că România ar fi avut de câştigat dacă proiectul Nabucco se făcea. Eu nu sunt la vârsta pubertăţii, ca să cred afirmaţia făcută că au câştigat amândoi (n.r. - Barroso şi Ilham Aliyev, preşedintele Azerbaidjanului) pentru că din TAP vom face nişte prelungiri care vor acoperi statele prin care ar fi trebuit să treacă Nabucco. Am trecut de vârsta pubertăţii politice. Sunt vorbe de consolare, dar România trebuie să îşi ia soarta strategiei energetice în mâini", a afirmat Băsescu, la Bruxelles, după Consiliul European.
• În ziua în care medicii intră în grevă, ministrul Nicolăescu organizează dezbateri pe reforma din sănătate 30 iunie 2013, 20:37
Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu va avea luni o şedinţă de lucru cu toţi specialiştii din sistem pentru a vedea care este punctul lor de vedere în ceea ce priveşte proiectele de reformă. Asta exact în ziua în care medicii au anunţat că vor intra în grevă generală. "Sperăm să punem pe site-ul MS proiectele de legi privind statutul spitalelor şi salarizarea personalului medical. Proiectul pachetului de bază va fi finalizat, în opinia noastră, la jumătatea lunii iulie, astfel încât în toamna acestui an să putem merge cu aceste proiecte pe masa decidenţilor", a declarat ministrul Sănătăţii. De asemenea, ministrul a precizat că autorităţile sanitare sunt în discuţii avansate cu asociaţiile de producători internaţionali şi români de medicamente pentru modificarea modului de stabilire a preţului la medicamentele din import, astfel încât exportul paralel să fie descurajat, iar pacienţii români să aibă acces continuu la medicamentele de care au nevoie.
• Schimbări bune şi rele de la 1 iulie în economia românească
Prima zi a lunii iulie vine cu o serie de modificări de natură economică, iar cele mai multe schimbări au în vedere tarifele la utilităţi - gaze, energie electrică, telefonie. O altă modificare prevede majorarea salariului minim pe economie, ceea ce nu reprezintă însă o veste bună pentru şoferii pasibili de amendă, întrucât, implicit, va creşte şi punctul de amendă. Schimbări sunt şi de ordin fiscal, schimbări cu impact asupra activităţii firmelor. "Adevărul" vă prezintă o trecere în revistă a noilor modificări şi vă explică ce aduc ele bun sau rău în viaţa de zi cu zi a românului sau a companiilor. Aplicarea impozitului forfetar, programată iniţial pentru 1 iulie, a fost amânată pentru 1 octombrie. Impozitul forfetar va fi stabilit ca o sumă fixă, în funcţie de anumiţi indicatori pentru fiecare domeniu de activitate. De asemenea, a fost amânată din nou, de data aceasta până în octombrie, posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare.
• Agenţia pentru Energie din SUA: energia verde va depăşi energia nucleară şi gazele până în 2016
Energia regenerabilă va depăşi în următorii trei ani energia nucleară şi cea bazată pe resursele de gaze, spun specialiştii Agenţiei pentru Informaţii din Energie a Statelor Unite ale Americii. Sectorul "verde" va creşte cu 40% în următorii cinci ani, se arată într-un raport publicat săptămâna aceasta de Agenţie. Chiar dacă la nivel mondial se poate observa o scădere a subvenţiilor acordate energiei hidro, eoliene şi solare, Agenţia pentru Informaţii din Energie (IEA) estimează că resursele regenerabile vor fi "sectorul din energie care va înregistra cea mai mare creştere" şi se aşteaptă ca acestea să ajungă să reprezinte un sfert din mixul energetic mondial până în 2018.
• CAPITAL
• FMI: România corigentă trece clasa
Valoarea unui acord cu FMI este tot mai mică, în condiţiile în care Fondul acceptă o mulţime de "scuze" doar pentru a "promova" elevul. Ceea ce ridică mari semne de întrebare faţă de beneficiile unui nou acord. România a încheiat cu succes acordul preventiv cu Fondul Monetar Internaţional început în urmă cu doi ani. Cu trei derogări de la ţintele stabilite: activele externe nete ale BNR, balanţa fiscală guvernamentală şi arieratele. Nicio surpriză în faptul că FMI a acceptat derapajele României de la acord, ţara noastră fiind totuşi un "elev cuminte", chiar dacă nu premiant. În fapt, a fost vorba de o acceptare a "succesului" de către FMI în baza unor reevaluări, inclusiv a arieratelor pe care bugetul de stat şi bugetele locale le au către sectorul privat. Nu mai puţin de 360 milioane de lei au dispărut din lista se datorii ale statului doar pentru că sunt contestate de către autorităţile locale, adică nu au toate actele în regulă (facturi greşite, lucrări nefinalizate sau nerecepţionate etc.) sau se află în instanţă pentru judecarea unor neînţelegeri.
• SURPRIZĂ pentru ŞOFERII care încalcă regulile rutiere începând de luni
Şoferii care nu respectă regulile de circulaţie vor avea o surpriză de proporţii începând de luni, 1 iulie, ca urmare a Hotărârii Guvernului nr. 23/2013. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 23/2013, pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară, salariul minim se majorează, începând cu 1 iulie 2013, de la 750 la 800 de lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună, reprezentând 4,74 lei/ora. Cum îi afectează acest lucru pe cei care nu respectă regulile de circulaţie. Ei bine, odată cu creşterea salariului minim, se majorează şi valoarea unui punct de amendă. Potrivit articolului 98 din Codul Rutier, un punct este egal cu 10% din valoarea salariului minim, prin urmare indicatorul creşte de la 75 la 80 de lei, din prima zi a lunii iulie. Cea mai mică amendă care va fi aplicată de luni va fi de 160 de lei, iar cea mai mare poate ajunge la 1.600 de lei, potrivit Codului Rutier.
• Raiffeisen Bank va finaliza, pe 1 iulie, tranzacţia cu Citibank
Potrivit Casei de avocatură PeliFilip, care a asistat Citi în această tranzacţie, Raiffeisen Bank va prelua un portofoliu constând în 100.000 clienţi, active de peste 460 milioane de lei (peste 90 milioane de euro), depozite de peste 770 milioane de lei (peste 175 milioane de euro), precum şi toţi angajaţii diviziei Citi pentru persoane fizice din România. Citi a fost de asemenea asistată de Linklaters în cadrul acestei tranzacţii. Consultantul Raiffeisen Bank a fost biroul din Bucureşti al firmei de avocatură White & Case LLP. Raiffeisen Bank a achiziţionat divizia din România destinată persoanelor fizice a Citibank Europe în luna martie a acestui an.
• CURENTUL
• Beizadelele PSD-iste îşi împart "fiţele" pe litoral: Răducu Mazăre la Mamaia, Andrei Năstase la Neptun
Andrei Năstase şi Răducu Mazăre, "beizadelele" influentelor căpetenii PSD-iste par că au început deja să-şi împartă cele mai fiţoase "zone de influenţă" de pe litoralul românesc: primul şi-a "adjudecat" un loc sub soare în staţiunea Neptun, iar cel de al doilea s-a "afirmat" în staţiunea Mamaia, "moşia" de suflet a tatălui său, excentricul primar al Constanţei. În urmă cu un an, Andrei, fiul cel mare al fostului prim-ministru Adrian Năstase promitea, pe 1 iulie 2012, că îşi va dedica viaţa reabilitării numelui tatălui său. Asta se petrecea la scurt timp după ce fostul premier se pregătea să intre în pielea unui personaj pe care avea să-l interpreteze în premieră pe scena noastră politică: rolul deţinutului "N0049". Bineînţeles că modul cel mai bun şi mai eficient pe care Năstase junior l-a considerat numai bun să "reabiliteze" numele părintelui său a fost implicarea personală într-o afacere cu iz monden. Astfel se face că, prin intermediul presei, am aflat că, începând cu ziua de 29 iunie, Andrei Năstase a devenit patronul clubului "Bonton Breeze", deschis în staţiunea Neptun.
• Liber la contracte fără licitaţie din bani publici!
Pragul valoric în limita căruia instituţiile publice pot încheia contracte prin achiziţie directă, fără licitaţie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse şi servicii şi ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu luna iulie acest an. Majorarea substanţială a limitei valorice pentru achiziţiile directe a fost pregătită atât de fostul Guvern Boc, cât şi de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare dată amânată, pe fondul criticilor publice. De această dată, însă, ridicarea pragului a fost aprobată în Camera Deputaţilor, printr-un amendament introdus de reprezentanţi ai grupurilor parlamentare PSD, PNL şi minorităţilor naţionale la o ordonanţă aprobată de Guvern la sfârşitul anului trecut privind modificarea sistemului de achiziţii publice, şi a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu, urmând să fie aplicată începând cu luna iulie a acestui an.
• CURIERUL NATIONAL
• Goana după gaze
România nu renunţă la dezvoltarea proiectelor de transport al gazelor naturale. În ciuda refuzului consorţiului care operează depozitul de la Shah Deniz de a livra gaze naturale Europei prin compania Nabucco, la care şi ţara noastră este acţionar prin Transgaz, România poartă discuţii la nivel înalt cu Azerbaidjan şi Kazahstan pentru derularea altor două proiecte de transport al gazelor - South Stream şi AGRI. În paralel, compania Nabucco anunţă că nu renunţă la proiectul de transport al gazelor şi că este convinsă că va putea livra gaze Europei Centrale şi de Sud-Est, luând în calcul inclusiv "oportunităţile de dezvoltare bazate pe surse alternative de gaze".
• Băsescu: Unui preşedinte nu îi poţi modifica atribuţiunile în timpul mandatului
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, comentând ideea cuplării referendumului pentru noua Constituţie cu prezidenţialele, că unui preşedinte nu îi poţi modifica atribuţiunile în timpul mandatului, el adăugând: "Şi pentru când laşi preşedintele-paiaţă, cum i-am spus eu, pentru după mandatul tău?", informează Mediafax. Traian Băsescu afirma, în iunie, că în spatele "defrişării" atribuţiilor preşedintelui la revizuirea Constituţiei pare a se ascunde o înţelegere murdară, pe formula "Dacă toată puterea este la prim-ministru şi la majoritatea parlamentară, te facem preşedinte, domnule Crin Antonescu".
• Pe culmile unui scandal de proporţii: UE ar fi fost supravegheată de NSA
Uniunea Europeană (UE) a fost una dintre "ţintele" agenţiei americane de supraveghere electronică NSA, acuzată de spionarea comunicaţiilor electronice la nivel mondial în cadrul programului PRISM, scrie săptămânalul german Der Spiegel în ediţia de duminică. Der Spiegel îşi întemeiază acuzaţiile pe documente confidenţiale, despre care a aflat în parte cu ajutorul fostului consultant american NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre PRISM. Într-unul dintre aceste documente, datat din septembrie 2010 şi clasat "strict confidenţial", NSA descrie modul în care spionează Ambasada UE la Washington. Este vorba nu doar despre microfoane instalate în clădire, ci şi despre o infiltrare în reţeaua informatică, permiţându-i să citească e-mailuri şi documente interne.
• Sfârşit de nebunie în pieţele financiare?
Politica tipăririi masive de bani se apropie de sfârşit, spune investitorul american Jim Rogers. Dacă băncile centrale nu vor înţelege să facă acest lucru, vor fi pieţele cele care le vor forţa să o facă. "Dacă nu se termină acum, se va sfârşi undeva anul viitor, pentru că nu putem continua. Este prea nebunesc". Exuberanţa din pieţele financiare internaţionale susţinută de banii ieftini este artificială şi, ca orice este artificial, se va sfârşi, spune Jim Rogers, preşedinte al Rogers Holdings şi cel care, la începutul anilor '70, a fondat Quantum Fund împreună cu George Soros. După declinul recent de pe Burse şi din pieţele de bonduri nu este exclus ca bancherii centrali să se panicheze şi să tipărească din nou bani pentru a susţine ce ar urma să fie, însă, un ultim rally. "Dacă nu se termină acum, se va sfârşi undeva anul viitor, pentru că nu putem continua. Este prea nebunesc", a declarat Rogers.
• Coreea de Nord aduce rachete noi la frontiera cu Coreea de Sud
Coreea de Nord a mobilizat baterii noi de lansatoare de rachete la frontieră, capabile să lovească ţinte situate dincolo de Seul, a anunţat agenţia sud-coreeană de presă Yonhap. Unităţi de artilerie nord-coreene au fost reperate înlocuind o serie de baterii de rachete cu o versiune modernizată, precizează agenţia. Noile lansatoare de rachete multiple, cu o rază de acţiune maximă de 70 de kilometri, ar putea să atingă ţinte situate dincolo de capitala sud-coreeană, afirmă agenţia, citând un oficial guvernamental sub protecţia anonimatului. Ministerul Apărării de la Seul a refuzat să confirme informaţia. Coreea de Nord dispune, în total, de aproximativ 5.100 de lansatoare de rachete multiple, potrivit unor informaţii militare.
• Proteste în Egipt
Manifestanţi egipteni s-au îndreptat ieri dimineaţă către Piaţa Tahrir din Cairo, unde alte câteva sute au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică, cu doar câteva ore înaintea unei reuniuni masive ce reclama demisia preşedintelui Mohamed Morsi. Pregătind acest miting, organizat în ziua marcării unui an de la preluarea funcţiei de către Morsi, manifestanţii au instalat corturi şi au afişat banderole cu mesaje ostile preşedintelui în piaţă, un simbol al revoltei care l-a îndepărtat de la putere pe fostul preşedinte Hosni Moubarak, în 2011. Alţi manifestanţi anti-Morsi s-au îndreptat către palatul prezidenţial, în cartierul Heliopolis din Cairo. Mitinguri ostile preşedintelui au avut loc şi în provincii. Cealaltă tabără, a susţinătorilor preşedintelui islamist, şi-a continuat acţiunea de ocupare în cartierul Nasr City din Cairo, în apropiere de cartierul Heliopolis, pentru a apăra "legitimitatea" primului preşedinte civil şi islamist, ales în urmă cu un an.
• EVENIMENTUL ZILEI
• USL şi-a deschis drumul către contracte cu dedicaţie
Pragul pentru achiziţii publice directe a fost ridicat de la 15.000 de euro la 100.000 de euro pentru lucrări şi la 30.000 de euro pentru servicii şi produse, astfel că mii de contracte pot fi atribuite direct clienţilor USL. Deputaţii USL, alături de colegii de la minorităţi, au reuşit să treacă prin Cameră un amendament la ordonanţa Guvernului privind modificarea sistemului de achiziţii publice. Drept urmare, plafonul minim privind valoarea contractelor ce pot fi atribuite direct, fără licitaţie, a fost majorat de la 15.000 de euro la 30.000 de euro, în cazul contractelor prin care o instituţie publică achiziţionează produse şi servicii. În acelaşi fel pot fi atribuite şi contractele privind lucrări, cum ar fi cele de renovare sau întreţinere, a căror valoare nu depăşeşte pragul de 100.000 de euro. Până acum, limita minimă pentru asemenea contracte era de 15.000 de euro.
• Ponta, turist prin Samarkand şi Macao
De trei zile, premierul român se relaxează, pe banii contribuabililor, în diferite destinaţii exotice din Asia: Samarkand, vechea capitală a lui Timur Lenk, Hong-Kong "New York-ul Asiei" şi Macao, capitala mondială a jocurilor de noroc. Programul turistic a început vineri, când, după câteva întâlniri formale la Taşkent, capitala Uzbekistanului, Ponta a plecat la Samarkand. De aici, el s-a deplasat la Hong-Kong, iar ulterior la Macao, vechea colonie portugheză care, din 1999, a revenit în administrarea Republicii Chineze. Azi, în tripourile din Macao se joacă mai mulţi bani decât la Las Vegas. Pe pagina oficială a guvernului României, www.guv.ro, de joi, când Ponta se afla în Kazahstan, nu a mai fost postat nici un comunicat de presă despre turneul asiatic al premierului. Există în schimb fotografii şi videoclipuri de la vizita în Uzbekistan, însă doar din Taşkent, unde Ponta s-a întâlnit cu premierul uzbek, şi de la întâlnirea cu "şeful guvernului din Hong-Kong". Informaţii despre aceste plimbări au apărut pe pagina de Facebook a premierului.
• Victor Ponta: Ar fi bine ca România să aibă în continuare un acord preventiv cu FMI
Premierul Victor Ponta a declarat că România ar trebui să aibă în continuare un acord preventiv cu Fondul Monetar International, după ce acordul recent s-a încheiat cu succes, fără ca România să ia bani de la FMI. "România poate şi ar fi bine sa aiba in continuare un acord preventiv, deci sa nu luam bani de la FMI. Sa avem un acord preventiv, tocmai pentru ca atunci cand apare un studiu din asta, eu sa spun: 'Stati putin, am un certificat de sanatate fiscala si bugetara, de reforme structurale de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Si va asigur, in fata acestor certificate, studiile sunt mai putin importante", a precizat primul ministru la TVR, citat de Agerpres.
• Mişcarea Populară îşi face partid în zece zile
Fundaţia Mişcarea Populară a strâns deja circa 40.000 de semnături pentru înfiinţarea viitorului partid cu acelaşi nume şi doreşte ca, în circa zece zile, să depună la tribunal actele necesare înregistrării viitoarei formaţiuni politice. Preşedintele fundaţiei, sociologul Marian Preda, a spus, sâmbătă, după o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, că viitorul partid vrea să participe la alegerile europarlamentare din 2014, unde ar dori să obţină mai mult de 5%. Principala necunoscută a partidului Mişcarea Populară este legată de structura sa de conducere. Potrivit unor surse neoficiale, viitorul lider al partidului ar putea fi europarlamentarul Cristian Preda. "Fundaţia a făcut propuneri pentru un comitet de iniţiativă", scrie Cristian Preda, pe blogul său, fără a oferi alte detalii. Europarlamentarul este suspendat pe o perioadă de şase luni din PDL. Este posibil ca şi fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, care a fost văzut, sâmbătă, la întâlnirea cu Băsescu, să facă parte din acest comitet de iniţiativă.
• JURNALUL NATIONAL
• Autostrăzile din România îmbogăţesc avocaţii. Şova dă contracte de un milion de euro bucata pentru servicii prestate pentru CNADNR
Ministrul marilor proiecte construieşte puţin, dar cheltuieşte mult. Are şase luni în fruntea CNADNR, luni în care a reziliat contractul cu Bechtel, ce mai era din el, respectiv tronsonul Suplacu de Barcău - Borş, au mai fost reziliate cel puţin patru contracte pentru modernizarea drumurilor naţionale, iar şantierele de pe Coridorul IV sunt departe de a fi gata în acest an, cum ar fi trebuit. Nu sunt bani pentru reabilitări sau modernizări. Dar sunt bani pentru contracte cu casele de avocatură. Astfel, CNADNR, aflată în directa administrare a lui Dan Şova, vrea să achiziţioneze "servicii de asistenţă şi reprezentare juridică având ca obiect dobândirea prin expropriere/transfer a unor imobile în vederea construirii unor autostrăzi/infrastructură rutieră la standard de autostradă, cu o valoare a serviciilor de 1.000.000 euro/contract, fără TVA".
• Gaze de şist la robinet. Cercetătorii americani au descoperit că apa potabilă la un km distanţă de sonde conţine gaze naturale
Eşecul conductei Nabucco a adus pe agenda publică exploatarea accelerată a gazelor de şist în România. Anunţul a fost făcut prin vocea preşedintelui Traian Băsescu, care spune că a informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică şi va avea în vedere exploatarea propriilor sale resurse de gaze de şist fără să mai aştepte aprobări externe. Miza este uriaşă dacă ar fi să dăm crezare studiilor făcute de Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA): România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, reprezentând consumul pe 100 de ani. Cercetătorii americani au descoperit că apa potabilă de la puţurile sau robinetele localnicilor din statul Pennsylvania este contaminată şi prezintă concentraţii de 23 de ori mai de gaz metan decât cele normale. Cu alte cuvinte, americanii primesc la robinet apă amestecată cu gaz metan.
• Preşedintele PNŢCD a fost exclus din partid! Aurelian Pavelescu, înlocuit provizoriu cu Vasile Lupu
Preşedintele Partidului Naţional Ţărănist Creştin Democrat, Aurelian Pavelescu, a fost exclus din partid, în urma avizului dat duminică de membrii Biroului Naţional de Conducere, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Vasile Lupu, citat de Agerpres. Vasile Lupu, care a fost ales preşedinte interimar al PNŢCD până la organizarea Congresului Extraordinar, a spus că excluderea s-a făcut în lipsa lui Pavelescu pentru că acesta nu a răspuns convocării. Printre altele, fostului lider al ţărăniştilor i se reproşează atitudinea dictatorială, excluderi abuzive fără acordul BNC, declaraţii care nu concordă cu orientarea partidului, subminarea constantă a forurilor de conducere.
• NATIONAL
• Traian Basescu, amenintat din nou cu suspendarea
Pentru ca s-a plictisit de moarte in perioada in care a fost obligat sa stea in tribuna, Traian Basescu a decis sa intre din nou in teren. Miscarea presedintelui a fost taxata imediat de adversarii politici, care s-au grabit sa-i arate cartonasul galben. Printre discutiile aprinse privind modificarea Constitutiei, Parlamentul unicameral sau Legea referendumului a fost strecurata si o tema mai veche: suspendarea sefului statului. De aceasta data, varianta a fost invocata de senatorul PNL Victor Ciorbea. "Referendumul pentru aprobarea noii Constitutii a Romaniei ar trebui cuplat cu un referendum national pentru demiterea presedintelui Traian Basescu", a afirmat Ciorbea, mentionand ca, in acest caz, actuala majoritate nu ar mai fi obligata sa astepte inca un an pentru ca pragul la referendum sa scada de la 50% la 30%. "Eu cred ca oamenii s-ar prezenta la vot pentru demiterea lui Basescu inca o data", si-a argumentat liberalul propunerea.
• Iohannis pune tunurile pe Guvernul Ponta
Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a devenit criticul de serviciu al echipei guvernamentale, primarul Sibiului taxand public mai toate masurile adoptate de Executiv. Dupa ce in urma cu cateva luni Iohannis declara ca masurile Cabinetului Ponta privind sectorul bugetar au fost preluate cu "copy-paste" din politicile lui Emil Boc, acum politicianul face praf ordonanta prin care vor fi desfiintate 60.000 de posturi din administratie.
• Hidroelectrica il imbogateste pe Paul Elliot Singer
Iesirea companiei Hidroelectrica din insolventa, decisa joi de Tribunalul Bucuresti, a dus la cresterea cu 2,3% a actiunilor Fondului Proprietatea, detinute in proportie de 15,2% de afaceristul american Paul Elliott Singer. Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie 2012, din cauza vanzarii energiei la preturi sub nivelul pietei, prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti". Acum, alti "baieti destepti" vor profita de revenirea firmei pe piata. Fondul Proprietatea (FP) are in portofoliu actiuni de la o serie de companii de stat profitabile, printre care si Hidroelectrica, iar iesirea acesteia din insolventa a saltat, ieri, cu 2,3% valoarea titlurilor FP. Intrucat afaceristul american Paul Elliott Singer detine, prin doua firme, 1,9 miliarde de actiuni FP (cotate acum la 0,627 de lei/titlu), el a obtinut intr-o singura zi un profit de 27,4 milioane de lei.
• PUTEREA
• DESPĂGUBIRI. Proprietarii de terenuri în baza Legii 290 vor primi banii în 10 ani
Forţat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Guvernul României a stabilit că banii se vor acorda începând cu data de 1 ianuarie 2014, în tranşe anuale egale, eşalonat pe o perioadă de 10 ani, începând cu anul următor datei emiterii titlului de plată. Ceea ce înseamnă că mare parte din proprietari nu vor mai vedea nici un ban, având în vedere vârsta înaintată şi bine-cunoscuta lene a aparatului de stat când vine vorba de drepturile oamenilor. Pentru bătrâni, nici pic de respect! Statul are bani doar pentru proiecte fantasmagorice, pentru studii de fezabilitate de milioane de euro ale autostrăzilor care nu se mai construiesc etc. Uneori, statul are fonduri şi pentru despăgubiri, dar numai în cazul vreunui afacerist care a aflat pe unde se construieşte viitoarea autostradă şi a cumpărat toate terenurile din zonă, pentru ca ulterior să primească banii înzecit la expropriere.
• Sistemul bancar nu va trece pe profit nici în 2013
Mihai Pătrulescu, senior economist UniCredit Ţiriac Bank, consideră că perspectivele privind profitabilitatea sistemului bancar în acest an nu sunt foarte optimiste, pe motiv că rata creditelor neperformante continuă să crească. De asemenea, activitatea economică atârnă foarte mult de speranţa unui an agricol bun, potrivit economistului. În opinia sa, este necesar un nou acord cu FMI pentru a putea oferi continuitate reformelor actuale. "Ne aşteptăm ca activitatea economică să crească cu 2,1% în 2013, pe seama unui an agricol bun şi a creşterii producţiei auto şi electronice, cu un impact pozitiv şi asupra exporturilor. Mai mult, apreciem că un nou acord cu FMI este necesar nu din punct de vedere fiscal sau al nevoii de finanţare, ci pentru a oferi continuitate actualelor reforme şi pentru a creşte potenţialul de dezvoltare economică.
• Chelaru transformă Parlamentul în Inchiziţie
Vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, senatorul PSD Ioan Chelaru, a susţinut într-un comunicat de presă că obligaţia oricărei persoane de a se prezenta la invitaţia scrisă a unei comisii parlamentare este un semn de "evoluţie a democraţiei" şi un instrument necesar menit să asigure efectivitatea controlului parlamentar, care "este una dintre consecinţele nemijlocite ale principiului democrat al reprezentării". "Parlamentarii, ca reprezentanţi ai naţiunii, au dreptul şi, mai ales, obligaţia, în virtutea mandatului reprezentativ obţinut prin alegeri, să controleze afacerile publice care, prin natura lor, sunt legate de asigurarea binelui public şi de apărarea interesului naţional. (...) Poate tocmai de aceea majoritatea constituţionaliştilor susţine că - prin scopurile urmărite - funcţia de control a Parlamentului este mai importantă decât cea legislativă", a explicat senatorul PSD.
• ROMANIA LIBERA
• Baroni contra ANI: va pierde România?
Intenţia Guvernului USL de a modifica prin ordonanţă de urgenţă regimul incompatibilităţilor pentru aleşii locali, aşa cum a fost ea anunţată de vicepremierul Liviu Dragnea, ar putea atrage României noi critici din partea oficialilor europeni, în condiţiile în care sute de preşedinţi de consilii judeţene, primari şi consilieri ar scăpa de supravegherea Agenţiei Naţionale de Integritate. Beneficiari ar putea fi şi aleşii locali aflaţi acum în pericol să-şi piardă mandatul. Legislaţia actuală - Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările ei - stabileşte că primarii şi viceprimarii, precum şi preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene nu pot fi, în acelaşi timp, şi preşedinte, vicepreşedinte, director general, manager, administrator, membru al CA ori cenzor la societăţi comerciale, societăţi de asigurare, regii autonome de interes naţional sau local.
• SUA "vor răspunde pe cale diplomatică" Uniunii Europene privind acuzaţiile de spionaj
Statele Unite "vor răspunde în mod adecvat" prin canale diplomatice cererilor de explicaţii din partea UE, după dezvăluirea de către o revistă germană a unui program de spionaj american vizând UE, a anunţat duminică Biroul Directorului Serviciilor Naţionale de Informaţii (ODNI), transmite Mediafax. Washingtonul "va discuta", de asemenea, în mod bilateral cu statele membre UE, adaugă ODNI, care a refuzat să se pronunţe asupra fondului acuzaţiilor. Europenii au cerut duminică explicaţii în legătură cu programul de spionaj american ce a vizat instituţii UE şi milioane de cetăţeni europeni, Bruxelles-ul avertizând inclusiv cu posibile consecinţe asupra negocierilor privind crearea unei zone de liber-schimb transatlantic.
• ZIARUL FINANCIAR
• Cel mai bine pentru BNR ar fi ca America să nu-şi revină aşa de repede, ca să aibă timp să relaxeze politica monetară şi să scadă dobânzile la lei
Acum aproape două luni guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat că Banca Centrală are în vedere din a doua parte a anului, odată cu scăderea inflaţiei şi diminuarea presiunilor pe curs, intrarea într-un nou ciclu de relaxare monetară şi reducerea dobânzii de referinţă care se află de un an şi o lună la nivelul de 5,25%. Anunţul a luat prin surprindere, analiştii bancari şi-au refăcut imediat calculele, previzionând chiar atingerea unui nivel de 4,25% al dobânzii pentru finalul anului. BNR spera că această scădere şi relaxare monetară ar presa băncile să reducă dobânzile la credite, pentru a mai apropia clienţii de bancheri şi a nu-i alunga cu ratele mari, şi mai puţin la depozite pentru a nu ieşi economiile în lei din sistem şi a le îndrepta spre valută sau spre saltea. Băncile au acţionat imediat la declaraţia guvernatorului privind mişcarea viitoare a BNR, ce-i drept puţin diferit, adică au redus instantaneu dobânzile la depozite şi puţin mai greu la credite.
• BNR a făcut un profit net de 7 mld. lei de la începutul crizei
Managementul activelor şi pasivelor externe, iar mai ales anul trecut creditarea băncilor comerciale au făcut ca BNR să rămână pe profit şase ani la rând. BNR a strâns de la începutul crizei, în perioada 2009 - 2012, profituri nete care însumează puţin peste 7 mld. lei, în contrast cu situaţia băncilor comerciale care în ultimii trei ani au acumulat pierderi nete de 3,6 mld. lei şi cu evoluţia economiei care a suferit o cădere groaznică din care nu-şi revine nici acum. Anul trecut BNR a obţinut un profit net de 696 mil. lei, în creştere cu 130% faţă de 2011, sursele principale de câştig fiind administrarea activelor şi pasivelor în valută şi creditele acordate băncilor comerciale sub forma injecţiilor săptămânale de lichiditate realizate prin operaţiuni repo. BNR nu are prevăzută în statut atingerea unor performanţe comerciale anume, însă reprezentanţii săi s-au mândrit cu revenirea şi menţinerea pe profit începând din 2007, după o perioadă în care banca se aflase în poziţia de debitor net faţă de sistem, făcând eforturi să absoarbă excesul de lichiditate de pe piaţă.
• Despăgubire record de 300 de milioane de lei la ANRP
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţia din subordinea primului-ministru responsabilă de retrocedări, a emis săptămâna trecută un titlu de despăgubire în valoare de 297,6 milioane de lei pentru o persoană care a depus dosar de retrocedare în 2010. Suma va fi plătită de la bugetul de stat în termen de cinci ani în tranşe anuale egale începând de la 1 ianuarie 2014. Cum pe lista de aşteptare a instituţiei sunt sute de astfel de dosare, valoarea titlului este un record. "Suma a fost stabilită prin decizie judecătorească irevocabilă, astfel că noi nu am făcut decât să punem în execuţie o decizie a instanţei. Nu vă pot spune numele beneficiarului pentru că legea ne interzice publicarea de date cu caracter personal", a spus George Băeşu, noul preşedinte al ANRP. ANRP a publicat pentru prima dată pe website-ul propriu situaţia dosarelor care au primit titluri de despăgubire. Informaţiile publicate nu conţin însă numele beneficiarilor, ci doar numărul dosarelor.