REVISTA PRESEI 01.07.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 iulie 2014

ADEVARUL

Ce aduce nou 1 iulie în buzunarele românilor

Ziua de 1 iulie este prevăzută ca dată de intrare în vigoare a unor acte normative care vor genera schimbări importante pentru bugetele mai multor categorii de populaţie. Cu excepţia scumpirii gazelor şi a creşterii punctului de amendă la circulaţia rutieră, veştile sunt în general bune. "Adevărul" vă propune o scurtă trecere în revistă a principalelor schimbări intervenite de la 1 iulie, ale căror efecte se vor vedea foarte curând în buzunarele românilor. - Creşte salariul minim pe economie. Cei aproape un milion de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie (850 de lei brut, respectiv 636 de lei net) mai iau o gură de oxigen pentru că acest venit creşte la 900 de lei brut, respectiv 670 de lei net. - Venituri mai mari şi pentru primari. Tot din iulie cresc şi salariile a 6.339 de aleşi locali, care în ultima perioadă s-au plâns că au responsabilităţi mari şi lefuri mici. - Un credit fiscal numit "electorată". De la 1 iulie se poate aplica schema fiscală pentru datornicii cu probleme. - Profit reinvestit, scutit de impozit. Companiile vor putea opta, începând tot de la 1 iulie, la scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, iar facilitatea va fi valabilă până la 31 decembrie 2015.

PSD a pierdut majoritatea în Consiliul Capitalei

Consilierii generali Lucian Iliescu ( PDL) şi Richard Ghiţă (PPDD) sunt noii viceprimari ai Capitalei, numirea acestora fiind votată de noua majoritate din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, formată între PNL-PDL şi trei consilieri de la PPDD. Deşi PSD şi PPDD au încheiat recent un protocol de colaborare la nivel parlamentar şi local, ieri, PSD a pierdut majoritatea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Trei dintre cei şapte consilieri PPDD s-au aliat cu PNL şi PDL. Contactat de "Adevărul" consilierul PDL Silviu Văduva ne-a declarat că decizia celor trei consilieri PPDD a fost luată pe fondul nemulţumirii rezultate în urma încheierii protocolului de colaborare cu PSD. "S-a creat o altă majoritate la Consiliul General formată din PNL-PDL-PPDD, din cauza protocolului cu PSD pe care consilierii PPDD nu şi l-au asumat pentru că nu credeau în colaborarea cu social-democraţii", a spus Silviu Văduva, consilier PDL.

Joc strâns în PNL pentru desemnarea prezidenţiabilului. Cum s-au împărţit taberele

În urma Congresului PNL la care formaţiunea a validat o competiţie internă între Klaus Iohannis şi Crin Antonescu, liberalii s-au împărţit în trei tabere: cea care îl susţine pe Klaus Iohannis, cea care îl susţine pe Crin Antonescu, formată mai ales din oamenii săi loiali, dar şi cea a liberalilor imparţiali, care ar putea decide, în cele din urmă, rezultatul competiţiei interne. Înainte de Congresul PNL, tabăra care l-a susţinut pe Klaus Iohannis era condusă de liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu, dar şi de şeful de la Ilfov, Marian Petrache. Spre deosebire de cei doi, Ludovic Orban a preferat , în cele din urmă, să ducă o campanie în partid pe cont propriu şi a avut succes, pentru că a obţinut cele mai multe voturi. Cei mai mulţi susţinători ai proaspătului preşedinte PNL se află, la momentul actual, concentraţi în zona Ardealului şi sunt controlaţi de Atanasiu. În schimb, zona Moldovei se conturează a fi în sprijinul lui Crin Antonescu.

Bucureşti, vara şantierelor

Capitala se va transforma în această vară într-un şantier enorm, iar pe marile artere se va circula cu dificultate. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, spune că realizarea lucrărilor este esenţială pentru siguranţa bucureştenilor, dar şi pentru fluidizarea traficului rutier pe viitor. Sorin Oprescu, a precizat că, pe lângă şantierele deja existente, vor începe ample lucrări la reţeaua de energie electrică, sistemul de iluminat şi reţeaua de gaze naturale. "În primul rând, vorbim despre lucrări executate în coordonare cu lucrările Primăriei Municipiului Bucureşti, cum ar fi devierea branşamentului la Străpungerea Bulevardului Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu şi devierea conductelor de gaze naturale la Pasajul subteran de la Piaţa Presei Libere, în august începând devierea conductelor de gaze naturale la Pasajul Piaţa Sudului", a declarat, duminică, Sorin Oprescu. În câteva săptămâni, vor începe şi lucrările de modernizare a 39,5 kilometri de reţea de gaze naturale, care nu au mai fost schimbate de zeci de ani. "Aţi văzut periculozitatea pe care o reprezintă gazele. Racordurile sunt nerefăcute de 70, 75 de ani", a precizat primarul.

INTERVIU Sebastian Ghiţă: Ponta a făcut multe pentru Justiţie - bugete mari, numiri de specialişti şi oameni fără pată precum Kovesi, Cazanciuc şi Niţu

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă susţine că Victor Ponta este cea mai bună variantă de candidat pe care social-democraţii o pot oferi, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din toamnă. În ce priveşte revenirea lui Antonescu în cursa pentru Cotroceni, Ghiţă se arată sceptic şi susţine, ferm, că "mortul de la groapă nu se mai întoarce". Într-un interviu pentru "Adevărul", deputatul PSD Sebastian Ghiţă a vorbit despre campania prezidenţială pentru care social-democraţii se pregătesc temeinic începând chiar de astăzi, despre şansele candidaţilor dreptei să câştige cursa pentru Cotroceni, dar şi despre o serie de zvonuri care au circulat prin PSD. În ce priveşte conflictul său cu primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, deputatul susţine că s-a rezolvat pe cale amiabilă, iar când vine vorba de "baronii PSD" afirmă că este pură propagandă.

Jihadiştii vor să-şi extindă califatul până în Balcani, inclusiv în România

Islamiştii radicali din Irak şi Siria au anunţat instaurarea unui califat în regiunile pe care le controlează. Potrivit unei harţi răspândite pe reţelele de socializare de membrii SIIL, grupul islamist îşi propune să-şi extindă graniţele până în 2020 şi în Europa. Statul Islamic vrea să preia controlul şi asupra ţărilor balcanice , inclusiv asupra Greciei, României, Bulgariei, dar şi a Spaniei. În cursul unei reuniuni, Shura (consiliul) grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a decis să anunţe instaurarea unui califat islamic şi să desemneze un calif pentru Statul musulmanilor. Gruparea a anunţat că se va numi de acum încolo doar "Statul islamic", iar liderul organizaţiei, Abu Bakr Al-Baghdadi, a fost numit "calif" şi "lider al musulmanilor de pretutindeni". Abu Mohammad al-Adnani, purtătorul de cuvânt al SIIL, a precizat că Al-Baghdadi "a acceptat această desemnare şi a devenit astfel calif al musulmanilor de pretutindeni". Adnani i-a avertizat pe musulmani că "sunt datori să jure credinţă acestui califat", precizând că teritoriul care este acum sub control Statului Islamic se întinde de la Alep la Diyala.

BAC 2014 Proba scrisă la limba română. Liceenii, între subiecte-capcană şi şpaga profilor de la Bacalaureat

Nici Bacalaureatul de anul acesta nu a fost lipsit de surprize, urmând profilul inaugurat anul trecut, când frauda de la Liceul "Bolintineanu" din Capitală a fost cap de afiş. Un inspector şcolar adjunct de la Arad a fost reţinut de procurori şi demis pentru o nouă posibilă fraudă la Bac 2014, iar elevii au avut parte de subiecte-supriză la prima probă scrisă, la română, de luni. Marţi urmează proba scrisă la limba maternă. Examenul a debutat ieri-dimineaţă cu reţinerea şi apoi demiterea inspectorului şcolar adjunct din Arad, acuzat de procurori că, alături de un alt inspector şi o profesoară de română, ar fi orchestrat o nouă fraudă la Bac: o notă de trecere, plătită cu sume între 300 şi 500 de euro. A urmat surpriza din variantele de examen, deopotrivă la uman şi la real, unde subiectul al treilea, temutul eseu, le-a testat din nou cunoştinţele din poezia românească.

BANCHERUL

Bulgaria pune la dispozitia bancilor un ajutor de stat de 1,7 miliarde euro pentru evitarea unei crize bancare

Cozile formate de bulgari in fata sediilor First Investment Bank (Fibank) din Sofia pentru a-si retrage banii din banca s-au mai subtiat astazi dupa ce autoritatile au anuntat ca au primit aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea unei linii de credit in valoare de 1,7 miliarde euro pentru sistemul bancar amenintat de criza. Bulgarii au continuat in aceasta dimineata sa formeze cozi in fata Fibank, a treia mare banca locala, care vineri la pranz si-a inchis pana astazi sucursalele in urma asaltului deponentilor ingrijorati de zvonurile privind problemele prin care ar trece aceasta banca. Vineri, in prima parte a zilei, au fost retrase din banca peste o jumatate de miliard de dolari, respectiv 10% din activele bancii, detinute de doi finantisti locali. In urma cu o saptamana, statul a preluat in administrare o alta banca locala, a patra ca marime din tara, Fibank (MKB), controlata de un mogul bulgar, Tsvetan Vassilev, dupa ce clientii acesteia, printre care si in politician din coalitia de guvernare, au retras aproximativ 20% din fondurile bancii.

CURENTUL

Atacul cu rachete de la Kandahar - real sau acţiune de PR a lui Victor Ponta?

Kabulul, inconjurat de munţi, poate fi atacat cu rachete, In schimb, bazele militare din Kandahar, care sînt la câmpie şi securizate la fel de mult cum e şi Pentagonul din Washington, nu pot fi bombardate cu mijloacele de care dispun talibanii. Prima ştire, dată la TV: "Baza militara a Romaniei din Afganistan a fost atacata de rachete, in jurul pranzului, astfel ca toti civilii au fost urcati in masini blindate si dusi intr-un buncar." Baza militară românească din Kandahar nu are de unde să fie atacată cu rachete, decât dacă americanii de alături şi dimprejur trag asupra ei. Dacă eşti pe bază, nu ai de ce să fii urcat în maşini blindate şi dus la bunker, căci bunkerul e acolo. Imprejur nu sînt alte înălţimi decât cele ale punctelor de observaţie americane. Depeşa Mediafax: "Militarii au declanşat alarma de raid aerian cu rachete"...Asa scrie in depeşă... Nu spune ca a avut loc un atac, ci:"Militarii au declanşat alarma de raid aerian cu rachete." Multumim, Mediafax.

CURIERUL NATIONAL

Posibilă amendă de 9 miliarde de dolari pentru banca franceză BNP Paribas

Mai multe surse par să indice o posibilă înţelegere între BNP Paribas şi autorităţile americane în cazul acuzaţiilor de violare a sancţiunilor impuse împotriva Iranului, Sudanului şi Cubei. Banca franceză BNP se află în atenţia Justiţiei americane pentru presupusa încălcare a sancţiunilor impuse de Statele Unite ale Americii ţărilor menţionate anterior, între 2002 şi 2009. Deşi reprezentanţii băncii se aşteptau la o amendă de 1 miliard de dolari, mai multe surse au început să sugereze sume mult mai apropiate de 10 miliarde de dolari. În această situaţie atât preşedintele Franţei, Francois Hollande, cât şi comisarul european pentru piaţa internă, Michel Barnier, au militat pentru evitarea unei sancţiuni disproporţionate şi pentru aplicarea unei pedepse corecte şi obiective. Potrivit ultimelor rapoarte, se sugerează însă că BNP ar fi ajuns la un acord cu autorităţile americane pentru recunoaşterea vinei şi asumarea unei plăţi de aproape 9 miliarde de dolari, notează Bloomberg. Sursele media citate anterior sugerează că o decizie finală va fi făcută publică la începutul săptămânii viitoare.

În Constanţa se percepe zeciuiala pentru returnarea TVA

Procurorii anticorupţie au dispus ieri trimiterea în judecată a doi consilieri superiori în cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa - Serviciul Inspecţie Fiscală Persoane Fizice, după ce aceştia au fost denunţaţi de o persoană la care efectuau un control în vederea returnării TVA. Potrivit DNA, Marius Valeriu Toropu şi Alexandra Bolchiş sunt acuzaţi de luate de mită, dosarul fiind trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. În timpul efectuării controlului sus-menţionat, cei doi inculpaţi i-au pretins denunţătorului, pentru a-i facilita obţinerea banilor solicitaţi, un procent de 10%, din suma totală la care acesta avea dreptul la rambursare, respectiv, de 31.300 RON cu titlu de mită, din suma totală de 313.000 lei.

S-a deschis Transfăgărăşanul

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat ieri participanţii la trafic că, începând de astăzi până la 31 octombrie este deschisă circulaţia pe drumul naţional DN 7C - Transfăgărăşan, între km 0+000 localitatea Bascov, judeţul Argeş şi km 151+955 intersecţie cu drumul naţional DN1 Braşov - Sibiu, judeţul Sibiu. "Participanţii la trafic sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră existentă, în contextul în care pe acest traseu sunt restricţii şi zone periculoase", a cerut CNADNR. "Precizăm că pe aceste sectoare de drum nu se recomandă staţionarea. De asemenea, menţionăm că pe sectorul de drum cuprins între km 104+000 şi km 130+000 (Bâlea Cascadă) se interzice circulaţia pe timpul nopţii, între orele 21:00 - 07:00", a informat CNADNR.

Cum intră asigurătorii români pe piaţa UE

Datele provizorii ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluţia principalilor indicatori ai asigurătorilor şi brokerilor de asigurare din primul trimestru al anului curent arată o creştere importantă a subscrierilor pe segmentul asigurărilor generale, provocată, în parte, de nivelul scăzut al poliţelor practicate de asigurătorii români, faţă de cei din alte state membre UE. Cea mai interesantă pentru societăţile din ţara noastră pare să fie Italia, cu o cotă de 65% din totalul subscrierilor în alte state UE, urmată de Ungaria cu peste 30%. Românii din străinătate par să prefere asigurătorii autohtoni datorită preţurilor mici, comparativ cu cele ale asigurătorilor din alte state membre UE. Pe segmentul asigurărilor generale, piaţa a crescut cu un sfert faţă de primul trimestru al anului trecut.

Afacerea Harinvest trece în faza încâlcelii de la masa credală

Societatea care s-a aflat în cel mai mare scandal al pieţei de capital, Harinvest Râmnicu Vâlcea, şi-a schimbat ieri administratorul judiciar. Tribunalul Vâlcea a desemnat AMT Servicii Insolvenţă, după retragerea Evilex IPURL, contestată de mulţi creditori. Persoanele păgubite sunt vehemente împotriva prezenţei la masa credală a BVB şi a Depozitarului Central, instituţii pe care le suspectează de complicitate la furturile de acţiuni.

Scădere vertiginoasă a valorii companiilor miniere din întreaga lume

În 2013, companiile din industria minieră globală au fost forţate să se adapteze unuia dintre cele mai dificile medii de operare din ultimii ani. Preţurile metalelor, inclusiv cel al aurului, care a înregistrat cea mai mare cădere din ultimii 30 de ani, au scăzut în mod semnificativ, iar cantităţile de metal extrase s-au redus cu 23%. Valoarea de piaţă a companiilor din sectorul minier a scăzut, per total, cu 280 miliarde de dolari, fiind afectate în special cele din mineritul de aur. Profiturile nete sunt în scădere cu 72%, la 20 miliarde de dolari. Cheltuielile estimate de investiţii, de 116 miliarde de dolari, sunt cu 11% mai mici decât în 2013, pe măsură ce viteza rotaţiei capitalului scade. Companiile miniere din pieţele emergente au avut câştiguri nete de 24 miliarde USD, în timp ce companiile care activează pe pieţele dezvoltate au avut pierderi cumulate de 4 miliarde de dolari.

Romgaz nu a reuşit să vândă pe Bursă energie de 66 mil. lei

Compania de stat Romgaz Mediaş (SNG) nu a primit luni nicio ofertă pentru vânzarea de electricitate de până la 66,6 milioane de lei pe Bursa de energie OPCOM, informează Mediafax. Producătorul de gaze şi electricitate intenţiona să vândă între 296.163 MWh şi 361.977 MWh de electricitate pentru care cerea un preţ de 184 lei pe MWh, fără TVA. Valoarea totală a pachetului de energie scos la licitaţie era cuprinsă între 54,5 milioane de lei (12,4 milioane de euro) şi 66,6 milioane de lei (15,1 milioane de euro). Electricitatea urma să fie livrată în perioada 1 octombrie 2014-31 decembrie 2015. Romgaz produce electricitate în termocentrala pe gaze Iernut, judeţul Mureş. Anul trecut, compania a avut venituri de aproape 237,4 milioane de lei (53,7 milioane de euro) din vânzarea de electricitate.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta şi-a început campania electorală printr-o spectaculoasă schimbare faţă de Traian Băsescu!

Surprinzîndu-i pe tolomacii de la Antena 3 şi România Tv, Victor Ponta a vorbit astfel despre Traian Băsescu: "Cu siguranţă o să mă întâlnesc cu preşedintele în mod oficial la CSAT, care este miercuri, dacă nu mă înşel. După şedinţa de guvern este CSAT. Deci, eu respect instituţia preşedintelui, chiar dacă nu respect persoana. Şi cred că România, după atâţia ani de scandaluri şi de lipsă de respect faţă de instituţii, trebuie să revină la normal. Şi o să mai pot până în noiembrie să mă port civilizat cu domnul preşedinte Băsescu, pentru că e preşedintele ţării, nu pentru că e Traian Băsescu. Şi sigur, cred că şi în viitor va fi şi mai bine din acest punct de vedere." Această schimbare de poziţie ţine de o lecţie de manual de campanie. Victor Ponta şi-a anunţat campania ca una pentru un preşedinte arbitru, înţelept. Un preşedinte înţelept e însă înţelept şi cu duşmanul său de moarte. Mult mai important, Victor Ponta ştie că trebuie să nu -şi ostilizeze electoratul de Dreapta, cîtă vreme va fi şi un tur al doilea.

Curtea Supremă: Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras-Levente, condamnat pentru nepotism

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras-Levente, a fost condmnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Decizia a fost dată de Curtea Supremă şi nu este definitivă. Mate Andras-Levente este membru al Comisiei juridice de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor. Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras-Levente, a fost trimis, în septembrie 2013, în judecată de procurorii Parchetului general, pentru conflict de interese, fiind acuzat că şi-a angajat soţia la Parlament, iar aceasta a obţinut astfel venituri de 5.508 lei.

Israelul promite DISTRUGEREA mişcării Hamas pentru uciderea a trei adolescenţi

Cei trei adolescenţi israelieni dispăruţi în Cisiordania din 12 iunie au fost găsiţi morţi, anunţă surse oficiale israeliene citate de site-ul Ynetnews. Guvernul israelian promite "distrugerea" mişcării islamiste Hamas, iar forţele speciale israeliene se pregătesc pentru o eventuală intervenţie militară în apropierea oraşului palestinian Hebron. În replică, mişcarea islamistă palestiniană a avertizat Israelul că "orice escaladare sau război va deschide pentru el porţile infernului".

JURNALUL NATIONAL

Strategia de albire a clanului Băsescu

Cu Băsescu Mircea arestat şi Băsescu Traian compromis iremediabil de afacerea de corupţie "războiul clanurilor", misiunea de albire a familiei Băsescu se arată a fi cu puţini sorţi de izbândă. Totuşi, s-au înhămat la ea, de voie de nevoie, activiştii fanatici ai băsismului, propagandiştii cu simbrie, dar şi instituţiile atrase în scandalul traficului de influenţă la nivel înalt, contra cost, în Justiţie. Armata de "vopsitori" angajaţi la acoperirea cu alb a celei mai negre situaţii în care se puteau afla fraţii Băsescu acţionează pe trei direcţii. 1. Albirea lui Băsescu Mircea. Propagandiştii deversează în spaţiul public fumigenele: a) Nu a luat banii pentru trafic de influenţă; b) Băsescu Mircea a anunţat-o pe Kovessi încă din februarie 2011 de presiunile la care e supus de Bercea; c) Arestatul de azi nu a discutat cu nimeni despre eliberarea lui Bercea. 2. Albirea lui Băsescu Traian a) Preşedintele nu a fost informat de SRI despre afacerile fratelui Mircea cu Bercea; b) Preşedintele nu ştia ce afaceri învârte fratele Mircea, care e major; 3. În fine, strategia cuprinde şi un capitol menit să acopere uriaşul scandal cu un altul, de aceeaşi magnitudine. Se promovează Dosarul "Duicu" şi se aruncă în derizoriu cererea de demisie votată de Parlament.

Bulgaria, în criză politică după neîncrederea în bănci

Bulgarii îşi retrag economiile din două mari bănci, deşi au fost asiguraţi de guvern că banii lor sunt în siguranţă. Criză fără precedent în Bulgaria, pe fondul retragerilor masive de bani din bănci în urma unei operaţii speculative de amploare. Preşedintele Bulgariei a anunţat că va dizolva Parlamentul de la Sofia, pe data de 6 august, iar data alegerilor legislative anticipate a fost stabilită pentru 5 octombrie. După dizolvarea parlamentului va fi numit un guvern provizoriu. Bulgarii îşi retrag economiile de la First Investment Bank (FIB), a treia bancă a ţării, chiar dacă au fost asiguraţi de Guvern şi de Comisia Europeană că banii lor sunt în siguranţă, transmite Reuters. Vineri, First Investment Bank şi-a închis toate filialele până luni din "raţiuni organizatorice". Decizia a fost luată după ce deponenţii au retras în câteva ore circa 800 milioane de leva (556 milioane dolari), iar acţiunile băncii au scăzut la Sofia la 24%.

NATIONAL

Ancheta in cazul lui Bercea Mondial se muta de la Mircea Basescu la Dan Sova!

Iata ca, in timp ce asuda din greu la sapatul gropii pentru Liviu Dragnea, Dan Sova ar putea cadea singur in ea. Pentru ca, aproape concomitent cu declansarea anchetarii sale in urma publicarii in ziarul "National" a documentelor privind garantarea de catre fostul ministru al Transporturilor a platii ilegale de 10 milioane de euro catre Gruia Stoica, tanarul pesedist a intrat din nou in vizorul procurorilor anticoruptie. Scandalul declansat in urma dezvaluirilor interlopului Sandu Anghel se dovedeste a fi o adevarata mina de aur informationala pentru DNA. Momentan, se lucreaza din greu la verificarea informatiilor care il dau pe Dan Sova drept "senatorul lui Bercea Mondial", actualul purtator de cuvant al PSD fiind ales parlamentar in fieful clanului tiganesc din Draganesti Olt.

Victor Ponta, presedinte de Orastie

Printre tunuri, tancuri si avioane, Victor Ponta a acceptat sa reprezinte PSD-ul la viitoarele alegeri prezidentiale. Propunerea urmeaza sa fie inaintata Consiliului National, care se va reuni la data de 1 august. Victor Ponta a cedat in fata presiunilor exercitate de sefii din teritoriu si a acceptat sa candideze la Presedintie. Totodata, in cadrul Comitetului Executiv National, care s-a desfasurat intr-un complex turistic construit pe ruinele fostei fabrici de munitie de la Orastie, social-democratii au hotarat sa renunte la ideea organizarii unor alegeri preliminare in care sa intre mai multi aspiranti la prima functie in stat. Prin urmare, la Comitetul National din 1 august, Victor Ponta isi va anunta oficial candidatura si isi va prezenta proiectul de prezidentiabil.

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit, o mare teapa

De azi intra in vigoare mult-mediatizata decizie a guvernului privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit. In vreme ce autoritatile nu mai contenesc cu lauda de sine, juristii specializati in taxare sustin ca masura este doar o amanare a impozitului respectiv si pot beneficia de ea doar firmele profitabile care, oricum, nu aveau nevoie de aceasta asa-zisa facilitate. Conform actului normativ, profitul se poate reinvesti doar in echipamente tehnologice absolut noi, adica masini, utilaje si instalatii de lucru nefolosite vreodata. Scutirea de impozit pe profitul reinvestit se va aplica asupra profitului contabil brut inregistrat incepand cu 1 iulie 2014 si investit in echipamente tehnologice achizitionate dupa aceasta data.

PUTEREA

Haosul de după Congresul PNL: PDL îl atacă pe Iohannis, 10 deputaţi au plecat din PNL către aripa Tăriceanu

La doar două zile de la Congres, Iohannis a fost nevoit să admită că nu avea un mandat din partea celor din PDL pentru a declara că democrat-liberalii au fost de acord ca noua formaţiune rezultată în urma fuziunii să se numească PNL. Apoi, demisiile anunţate deja au devenit realitate, după ce chiar Daniel Chiţoiu a anunţat luni că va pleca din partid. În total sunt 10 parlamentari PNL care pleacă spre aripa lui Tăriceanu. În tot acest timp, cei din PNL au de pus la punct o strategie pentru a desemna candidatul pentru Cotroceni, urmând ca în şedinţa BPN de marţi să stabilească o pregătire a sondajului, în urma căruia liberalii vor decide dacă în cursa pentru Cotroceni va merge Iohannis sau Antonescu.

Ludovic Orban: Solicit demisia ministrului Justiţiei!

Ludovic Orban solicită demisia ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, liberalul susţinând că acesta a pus în practică solicitări ale preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, anchetat în prezent într-un dosar de corupţie. "Solicit demisia ministrului Justiţiei, Cazanciuc, vărul premierului Ponta, pentru că este inadmisibil ca în fruntea Justiţiei din România să se afle un ministru care formulează propuneri pentru DNA la solicitarea baronului corupt al PSD, mă refer la preşedintele Consiliului Judeţean dl Duicu", a spus Orban, într-o conferinţă de presă.

Marea Britanie: David Cameron cedează în faţa lui Jean-Claude Juncker

Şeful Guvernului de la Londra încearcă să găsească sprijin european pentru reformele cerute de alegătorii britanici. David Cameron l-a asigurat pe luxemburghezul Jean-Claude Juncker că este dispus să colaboreze, în măsura în care există deschidere şi de partea UE. Premierul britanic David Cameron s-a arătat deschis unei colaborări cu politicianul desemnat de Consiliul European pentru conducerea Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Cei doi lideri europeni au avut o convorbire telefonică imediat după desemnarea sa. Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Londra, britanicul "a salutat angajamentul lui Juncker pentru a găsi un acord convenabil pentru Marea Britanie, iar Juncker s-a angajat să găsească o soluţie pentru a linişti îngrijorările politice ale Regatului Unit".

ROMANIA LIBERA

Ce uită dascălii când se plâng de "lipsa reformei"

Din ciclul "nici un an fără scandal", şi în 2014 avem parte de examene naţionale puse între paranteze, din cauza incompetenţei sau a corupţiei. Iar când peste toate mai avem şi ipocrizia unor dascăli care plâng pe umărul elevilor şi spun că mizeriile astea se întâmplă din cauza lipsei de reformă în învăţământ, deja poţi spune că s-a umplut paharul. Ceea ce se întâmplă în acest an, în privinţa acuzaţiilor de corupţie la adresa unor dascăli, nu înseamnă altceva decât continuarea unei nocive tradiţii, ştiute fiind scandalurile din anii precedenţi, mai ales de la bacalaureat, soldate cu reţinerea unor profesori şi audierea elevilor, ca martori. Dacă de mai bine de 20 de ani încoace nimeni nu are curaj să "deranjeze" cele două industrii care căpuşează învăţământul preuniversitar - tipăriturile didactice şi meditaţiile particulare - atunci scrisorile de acum ale profesorilor care solicită reforme radicale valorează la fel de mult ca şi diplomele elevilor pe care i-au pregătit...

Ce motive a găsit Guvernul pentru a scumpi gazele?

Majorarea preţului la gaze cu începere de azi este cauzată de o creştere a cantităţilor importate din Rusia. Populaţia şi micii consumatori vor plăti de astăzi cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5%. Cauza ar fi o aşa-zisă creştere a importurilor de gaze din Rusia, potrivit preşedintelui ­Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ. Acesta nu a explicat care este cauza acestor creşteri de cantităţi importate. Majorarea preţului pentru populaţie este sub nivelul de 3% prevăzut în programul de liberalizare a pieţei, a menţionat şeful ANRE. Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să renunţe treptat la preţurile reglementate la electricitate şi gaze. Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an. Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma să se încheie în 1 octombrie 2014.

ZIARUL FINANCIAR

România a pierdut în criză 11 miliarde de euro din masa salarială anuală

Angajatorii români au plătit anul trecut salarii şi taxe aferente acestora în cuantum de 47 de miliarde de euro, cu 11 miliarde mai puţin faţă de anul 2008, potrivit celor mai recente date ale Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Pierderea a peste 400.000 de locuri de muncă în perioada 2008- 2013, scăderea unor salarii sau înlocuirea angajaţilor "scumpi" cu personal fără experienţă au dus în declin un indicator care este folosit ca slogan pentru promovarea României în faţa investitorilor străini: forţa de muncă ieftină. Iar scăderea cheltuielilor cu salariile s-a văzut imediat în consum, având în vedere că în perioada 2009 - 2012 indicatorul consumu­lui a cunoscut o scădere cumulată de circa 15%, anul trecut a stagnat, iar primele creşteri de peste 5% au fost înregistrate deabia de anul acesta.

Asigurătorii au pierdut bani pentru al optulea an la rând: minus 100 milioane de euro în 2013

Companiile de asigurări au încheiat anul trecut cu o pierdere agregată de circa 450 milioane de lei (100 mil. euro), cu 40% peste nivelul din 2012, acesta fiind al optulea an consecutiv în care piaţa asigurărilor înregistrează un minus, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Aceasta este a doua cea mai mare pierdere raportată de asigurători după recordul negativ de peste o jumătate de miliard de lei din 2008. Anul 2005 a fost ultimul când industria asigurărilor a raportat un profit, respectiv un câştig cumulat de 39 milioane de lei, potrivit datelor agregate de autoritatea de reglementare a pieţei. Pierderile cumulate din ultimii opt ani se ridică însă la 2,1 miliarde de lei. "Cel mai bun" an din această perioadă a fost 2010, când asigurătorii reuşiseră să-şi reducă pierderile la numai 40 mil. lei.

Retailerul Profi îi ia faţa Mega Image la deschiderile de magazine din 2014

Lanţul de supermarketuri Profi, controlat de fondul de investiţii Enterprise Investors, a deschis în prima jumătate din acest an 26 de magazine noi, respectiv aproape o treime din totalul inaugurărilor din comerţul modern din această perioadă. Compania a investit în expansiune 8-10 mil. euro, potrivit estimărilor ZF. Profi a trecut astfel în faţa Mega Image la deschideri după ce timp de aproape trei ani belgienii au fost "campionii" expansiunii cu zeci, chiar peste 100 de magazine pe an. În primele şase luni din acest an Mega Image a deschis 23 de unităţi, faţă de 40 în aceeaşi perioadă din 2013. "Strategia noastră este să ne continuăm extinderea reţelei de magazine, care a început puternic de anul trecut (103 magazine noi). Deciziile de expansiune depind de factori externi pe care nu îi putem controla direct, respectiv disponibilităţile spaţiilor comerciale, preţul imobilelor, tendinţele economice ale zonelor de interes, precum şi contextul stabil ce oferă vizibilitate investiţiilor noastre", spun reprezentanţii Mega Image.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb