REVISTA PRESEI 01.08.2013

Willy Homner
Revista Presei / 1 august 2013

ADEVARUL

Varujan Vosganian, ministrul Economiei: "Oltchim trece pe plus din septembrie"

Pierderile combinatului vâlcean au scăzut până la 780.000 de euro în iulie şi va înregistra profit din toamnă, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, la Adevărul Live. Producţia la combinatul Oltchim a crescut constant de la intrarea în insolvenţă, iar pierderile s-au redus, astfel încât compania urmează să treacă pe plus în luna septembrie, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei. El a mai spus că societatea negociază acum un credit de 15 milioane de euro cu Piraeus Bank, Banca Transilvania şi CEC Bank. Ministrul a mai adăugat că, pe lângă SOCAR şi KazMunaiGaz, sunt interesate de combinatul vâlcean şi companii din Rusia, Turcia şi Algeria. "Toate aceste companii sunt jucători şi pe piaţa petrolului şi au o viziune integrată. Vom discuta din nou cu Petrom pentru rafinăria Arpechim", a mai completat oficialul.

Fostul şef SIE Ioan Talpeş: Pacepa e în continuare în război cu România

Pacepa e în continuare în război cu România. Pentru el, ţara asta a fost cel mai mare duşman. Aşa susţine generalul Ioan Talpeş, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), care a subliniat că Pacepa ar fi putut fi un catalizator al schimbării din poziţia pe care o deţinea în America, însă a refuzat să se implice. "După 1990, el ar fi putut să ajute România, pentru că locuind în America avea toate avantajele. Românii au fost puşi să plătească pentru toate relele regimului Ceauşescu, iar el nu numai că nu a făcut nimic, dar a şi publicat < Orizonturi Roşii >. După acea lucrare, România a devenit exemplu negativ în toate ţările", arată Talpeş. Fostul şef SIE e de părere că Pacepa ignoră realităţile contextului istoric în care se afla România, insistând că declinul democratic al ţării noastre se datorează lui Ceauşescu.

Patriarhul Daniel colaborează cu un condamnat din "lotul Fenechiu". Ioan Turbatu se ocupă de licitaţii şi achiziţii pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Un condamnat penal pentru abuz în serviciu în "dosarul Transformatorul" este însărcinat de către mai marii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) să se ocupe în mod direct de achiziţiile şi licitaţiile de la măreţul proiect al construirii Catedralei Mântuirii Neamului. Inginerul Ioan Turbatu, condamnat în urmă cu câteva săptămâni în dosarul "Transformatorul", deţine în prezent o funcţie de conducere în cadrul departamentului economic responsabil cu proiectul "pentru eternitate" al Patriarhiei Române. Turbatu deţine, în mare, aceleaşi atribuţii pe care le-a avut în perioada 2002-2004, atunci când a fost director general al fostei Societăţi de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica (SISEE) Moldova şi când, potrivit procurorilor anticorupţie şi a unui complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJ), ar fi cumpărat transformatoare vechi de la firmele lui Fenechiu la preţuri de catalog.

CSAT a desecretizat documentul privind privatizarea CFR Marfă

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAŢ) a decis, miercuri, desecretizarea documentului privind privatizarea CFR Marfă. În document se arată că procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi Guvernului. Documentul datează din data de 5 februarie 2013 şi arată că la data respectivă "Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat Proiectul de Hotărâre al Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă şi a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, nr. DSN1/192, din 31.01.2013, anexă la prezenta hotârâre". La Articolul 2 se specifică faptul că procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi Guvernului.

Ministrul Apărării: avem nevoie de avioane F16. Aproape zilnic spaţiul aerian este forţat de aparate de zbor neidentificate sau fără aprobare

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, susţine că este necesară achiziţionarea de avioane F16 deoarece aproape zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat de aparate de zbor "care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol", ultima intervenţie fiind în noaptea de luni spre marţi. "Să ştiţi că este foarte necesar să achiziţionăm avioanele pentru că aproape zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat, probabil n-ar trebui să vă spun asta, de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol şi în acel moment suntem nevoiţi să ridicăm în aer avioanele de vânătoare cu procedurile de somare pentru că acele avioane să iasă din spaţiul de survol al ţării", a declarat miercuri, la Piteşti, ministrul Apărării, Mircea Duşa, citat de Mediafax.

A doua epocă de aur a publicităţii: de ce fuziunea Omnicom-Publicis poate reprezenta un moment de cotitură în industria mondială de advertising

Omnicom şi Publicis, două dintre cele mai mari companii de publicitate, vor fuziona, dând naştere unui nou lider mondial. Unii descriu mişcarea drept o ofensivă în faţa giganţilor Google şi Facebook, tot mai puternici în domeniu, alţii spun că advertisingul online nu are viitor dacă nu exploatează creativitatea publicitarilor de modă veche. Cu alte cuvinte, n-ar trebui să ne mire când publicitarii din Mad Men se vor muta în Sillicon Valley. În ultimii ani, boom-ul reţelelor de socializare a obligat companiile de publicitate să se replieze şi să se adapteze noii lumi digitale în care consumatorii petrec ore bune în fiecare zi. Succesul unor platforme precum Facebook şi Twitter,, dar şi decizia celui mai mare motor de căutare din lume, Google, de a introduce în lista de rezultate publicitate plătită, i-a făcut pe mulţi să anunţe un viitor plin de schimbări pentru industria de publicitate.

CURENTUL

Dan Şova şi marea "famiglie" din jurul afacerii Bechtel

"Afacerea Bechtel" poate fi pusă lejer la index-ul tunurilor istorice date în România chiar şi înainte de Revoluţie, la fel de răsunătoare precum afacerea Strousberg, privind construcţia şi exploatarea căilor ferate din ţara noastră la 1868, încheiată, ironic, cu un industriaş pe nume Bethel Strousberg. Sau poate afacerea Skoda cu armament din anii "20 - "30 care a prejudiciat statul român circa 900 milioane de lei iar şpăgile aferente date clasei politice din acele vremuri s-a ridicat undeva la 200 de milioane de lei. Revenind la zilele noastre, o astfel de afacere oneroasă a ajuns şi cea cu firma americană de construcţii Bechtel. Interesanţi sunt oamenii care au gravitat în jurul acestui dosar, care au rezistat vreme de zece ani. Printre personajele principale din lumea avocăţească s-au aflat Ana Diculescu Şova, ca avocat al firmei americane, avocatul Andrei Raţiu din partea Ministerului Transporturilor, Simona Neagu, avocat al Ministerului Transporturilor şi apoi angajată la firma Anei Diculescu Şova şi actualul ministru al Marilor Proiecte, Dan Şova, fost partener într-o casă de avocatură cu Andrei Raţiu.

Ministrul Mircea Duşa a inventat "semi-violul aerian"

Mânat de oarece treburi dictate de politichie, Mircea Duşa a ajuns, miercuri, în Piaţa "Vasile Milea" din Piteşti unde a participat la festivitatea de înaintare în grad a promoţiei "Aurel Vlaicu 100", a Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I. Exact acolo, în acel moment festiv, ministrul s-a trezit scoţând pe gură tot soiul de parascovenii: "Să ştiţi că este foarte necesar să achiziţionăm avioanele ( N.red: avioanele F16), pentru că spaţiul aerian al ţării este aproape zilnic forţat de aparate de zbor neidentificate sau fără aprobare, probabil n-ar trebui să vă spun asta, de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol şi în acel moment suntem nevoiţi să ridicăm în aer avioanele de vânătoare cu procedurile de somare pentru ca acele avioane să iasă din spaţiul de survol al ţării." Aşadar, e clar, dacă este "forţat", viol se cheamă. Fie el şi viol aerian.

CURIERUL NATIONAL

Se va reduce TVA şi la alte alimente?

România trebuie să dovedească Fondului Monetar Internaţional, după reducerea TVA la pâine, că nu este o ţară de evazionişti, impactul acestei scăderi de taxă asupra diminuării evaziunii fiscale urmând să fie evaluat după 9-12 luni, a declarat miercuri premierul Victor Ponta. El a arătat că diminuarea evaziunii fiscale este o condiţie pentru a putea menţine această facilitate şi a extinde diminuarea taxei şi la alte alimente, precum produse din carne. Introducerea cotei reduse de TVA de 9% la pâine şi produsele de panificaţie este un pas important în direcţia reducerii evaziunii fiscale şi va stimula consumul, dar "ar fi de dorit" să fie extinsă şi la alte alimente de bază, afirmă PwC România.

ANCOM obligă operatorii să detecteze incidentele apărute în funcţionarea sistemelor

Furnizorii de reţele publice sau de servicii de comunicaţii electronice vor fi nevoiţi, de la 1 octombrie, să adopte un set de măsuri minime de securitate care să ajute la prevenirea incidentelor şi să diminueze rata de risc a întreruperii bunei funcţionări a sistemelor. Potrivit comunicatului emis de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), furnizorii vor avea în vedere măsuri tehnice şi organizatorice care să asigure integritatea propriilor reţele, şi totodată, o strategie care să asigure continuitatea furnizării reţelelor şi serviciilor, în cazul unor defecţiuni. Hotărârea reprezentanţilor ANCOM îi obligă, totodată, pe operatorii telecom să instituie la nivel operativ şi o procedură naţională de raportare a incidentelor de securitate cu impact semnificativ, la nivel naţional sau european, dar şi să stabilească un management al riscului.

Guvernul a convenit cu FMI şi CE un acord preventiv de 4 miliarde euro

"CE, FMI şi BM au purtat discuţii cu autorităţile române, care au solicitat ca programul să fie unul pe doi ani. Autorităţile române îşi propun să trateze acest acord ca unul preventiv, nu vor să tragă din resursele financiare. Accesul propus ar fi în total de patru miliarde euro, sumă împărţită egal de CE şi FMI. La nivel tehnic, am ajuns la un acord, dar acordul stand-by trebuie să fie aprobat de board-ul FMI, reuniune programată în cursul toamnei", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI în România, la finalul misiunii FMI privind discuţiile în legătură cu noul acord de împrumut. Ministerele nu trebuie să intervină în conducerea companiilor de stat, aceste atribuţii revenind managerilor privaţi, care să fie selectaţi transparent, aşa cum prevede legea, a declarat şeful misiunii FMI în România. Noul acord încheiat de Guvern cu FMI nu include noi companii de stat care să fie privatizate majoritar, a declarat premierul Victor Ponta.

Prima Casă, pe cale să reuşească ce nu a putut BNR

Desfăşurarea programului guvernamental Prima Casă în moneda naţională ar putea impune ca trend creditele imobiliare în lei, în condiţiile în care încă din anul 2011, Banca Naţională a României a încercat să încurajeze creditarea în moneda naţională. Cu toate acestea, şi în prezent majoritatea creditelor pentru o locuinţă acordate de bănci sunt în valută. La prima vedere Prima Casă doar în monedă naţională ar aduce dezavantaje celor interesaţi de cumpărarea unei locuinţe, deoarece băncile practică dobânzi mai mari la creditele în lei, decât la cele în euro. Totuşi, este normal ca populaţia să se împrumute în moneda în care primeşte salariile, eliminându-se astfel riscul valutar.

DSK, în Guvernul Serbiei?

Fostul şef al FMI ar putea să devină consilier al executivului de la Belgrad, existând speculaţii că ar putea ajunge chiar ministru. Dominique Strauss-Kahn a declarat ieri, în Rusia, că politica este de domeniul trecutului şi că vrea să se dedice noilor sale funcţii de consultant economic. Cotidianul sârb "Danas" a anunţat marţi că Guvernul Serbiei i-ar putea oferi lui Dominique Strauss-Kahn un post de consilier economic. O sursă guvernamentală de la Belgrad a declarat - tot marţi - agenţiei AFP, citată de "La Tribune", că Belgradul "îi oferă un post" fostului director general al FMI. În capitala Serbiei circulă, de asemenea, zvonul potrivit căruia DSK ar putea deveni ministrul de Finanţe al acestei ţări. Vicepremierul sârb Aleksandar Vucic a oferit deja o informaţie ce reţine atenţia observatorilor de la Belgrad. El a afirmat într-o declaraţie "cu efect de bombă" că Serbia urmează să primească "un ajutor din afara ţării".

EVENIMENTUL ZILEI

Preşedinţia a făcut publice documentele. Decizia CSAT din februarie 2013 demontează ultima minciună a premierului. Guvernul e direct responsabil de CFR Marfă

Documentul prin care Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT) a avizat strategia de privatizare a CFR Marfă a fost desecretizat. După ce Victor Ponta a susţinut, de nenumărate ori, că în privinţa privatizării CFR Marfă trebuie să se pronunţe Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT), ieri, Consiliul a desecretizat hotărârea privind aprobarea strategiei de privatizare a acestei societăţi de stat. La articolul 2 al Hotărârii, din februarie 2013, se precizează clar că "modalitatea concretă şi procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi Guvernului". Premierul şi miniştrii USL au participat la şedinţă.

Ieftinirea pâinii ascunde majorări substanţiale de taxe. Consecinţa: creşte evaziunea!

Prin reducerea TVA la pâine la 9% se urmăreşte scăderea evaziunii fiscale. Dar majorarea accizelor la băuturi spirtoase va creşte piaţa neagră a alcoolului. Bugetul va pierde din aplicarea celor două măsuri peste 100 de milioane de euro, potrivit specialiştilor. Pentru reducerea TVA, statul face un efort bugetar de 80 de milioane de lei în ultimele patru luni ale acestui an şi speră să câştige 252 de milioane de lei din taxarea "luxului". După calculele expertului în fiscalitate Gabriel Biriş, "Finanţele vor recupera prin "albirea" pieţei de panificaţie (estimez că 25% din evazionişti vor renunţa la fraudarea statului) circa 100 de milioane de lei, pe întreg lanţul de producţie".

Papahagi: Ponta a devenit un pericol pentru securitatea naţională

Adrian Papahagi, membru în conducerea Partidului Mişcarea Populară, îl acuză pe premierul Victor Ponta că pune în pericol securitatea naţională prin refuzul de a-şi asuma responsabilitatea în privinţa privatizării CFR Marfă. "Plagiator recidivist, mare mitoman şi iresponsabil notoriu, Victor Ponta a devenit un pericol pentru securitatea naţională. (...) Astăzi se dovedeşte că premierul iresponsabil ignoră deciziile luate în şedinţe CSAT la care a participat el însuşi. Documentul CSAT din 5 februarie a. c., prin care se aviza privatizarea CFR Marfă, desecretizat astăzi, prevedea că 'modalitatea concretă şi procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi a Guvernului României'. Este deci integral responsabilitatea lui Ponta, în dubla lui calitate de şef al Guvernului şi de ministru interimar al Transporturilor.

PSD continuă să fie obsedat de EVZ. Codrin Ştefănescu, enervat de directorul EVZ, Dan Andronic: ÎNCĂ mai sunt CÂTEVA ziare băsiste

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a lansat o serie de ameninţări voalate la adresa Evenimentului Zilei, după ce a fost ironizat de directorul ziarului, Dan Andronic, într-o emisiune la România TV. Ştefănescu s-a enervat după ce Dan Andronic i-a atras atenţia că lansează acuzaţii care contrazic chiar declaraţiile superiorului său de partid, preşedintele executiv al PSD Liviu Dragnea.

JURNALUL NATIONAL

Datoriile Elenei Udrea blochează Turismul. Contractele aiuritoare de promovare turistică au ajuns în instanţe. Statul, bun de plată pe semnătura Miţei Biciclista

Conturile Autorităţii Naţionale pentru Turism sunt blocate din cauza unei datorii în valoare de 1,8 milioane de lei (circa 410.000 de euro) pe care instituţia o are la societatea Realitatea Media. Instanţa a dispus înfiinţarea popririi asupra conturilor instituţiei până la recuperarea sumelor datorate societăţii Realitatea Media, potrivit preşedintelui ANT, Răzvan Filipescu. "Când se dispune poprire pe conturile unei instituţii, nu ai voie să iei decât bani pentru plata salariilor şi pentru cofinanţarea pe care instituţia o are la proiectele cu fonduri europene. În rest nu se mai poate face nimic", ne-a declarat Răzvan Filipescu. "Autoritatea Naţională pentru Turism este continuatorul în drepturi şi obligaţii al fostului Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), în ceea ce priveşte activitate de turism.

Ponta: Eu mă ocup de pâine, Băsescu de circ. Coabitarea funcţionează foarte bine!

"Coabitarea funcţionează foarte bine", a declarat astăzi Victor Ponta. Premierul a spus că, în timp ce el se ocupă de pâine, preşedintele Traian Băsescu "se ocupă de circ". "Eu mă ocup de pâine, Băsescu de circ", a afirmat Victor Ponta. Premierul a precizat că în 9-12 luni, "vom face o evaluare a impactului reducerii TVA la pâine şi vom vedea dacă evaziunea fiscală a scăzut în urma aplicării măsurii". "O TVA scăzută la 9% va încuraja fiscalizarea producţiei", a declarat şeful Executivului. Şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional, Andrea Schaechter, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că reducerea TVA la pâine este o măsură temporară, iar după o perioadă se va face o evaluare dacă evaziunea fiscală s-a redus.

NATIONAL

Liberalii abandoneaza "reduta" Radu Stroe. Tudor Chiuariu preia Internele!

In ciuda rezistentei de-a dreptul stoice a lui Radu Stroe, pozitia acestuia la sefia MAI se subrezeste pe zi ce trece. Iar cum "bombele" care explodeaza constant in ultima vreme in ograda Internelor lasa urme tot mai adanci, desi ministrul liberal a facut eforturi disperate sa le dezamorseze, strategii PNL s-au hotarat sa schimbe din mers strategia, atat cat mai au timp. Drept urmare, greii partidului au fost de acord, in cele din urma, cu sugestiile privind acceptarea tacita a debarcarii lui Stroe. In schimb, oamenii apropiati lui Crin Antonescu nu vor sa renunte in ruptul capului si la portofoliul respectiv, mai ales ca alegerile prezidentiale bat deja la usa, iar MAI este organizatorul traditional al oricarui scrutin. Asa ca au decis sa abandoneze "reduta" Radu Stroe, dar sa se replieze pe linia Tudor Chiuariu.

Continua circul in coabitare: Ponta i-a luat painea lui Basescu

Premierul s-a razgandit. Daca in urma cu cateva zile declara ca s-a ales praful de coabitare, ieri, seful Guvernului a precizat ca tandemul cu presedintele merge ca uns. Mandru de faptul ca Executivul a reusit sa reduca taxa pe valoarea adaugata la paine, Victor Ponta a simtit nevoia sa fluture acest succes pe sub nasul presedintelui Traian Basescu. Prezent la Conferinta Nationala a Morarilor si Brutarilor, premierul a aruncat o sageata si spre Cotroceni. "Iata, coabitarea functioneaza foarte bine: eu ma ocup de paine, presedintele, de circ, deci toata tara va fi multumita" a afirmat prim-ministrul Ponta, facand aluzie la iesirile publice ale presedintelui Traian Basescu.

Contracte ilegale pentru "calaretii lui Oprescu"

Politia Locala Bucuresti continua sa pompeze sute de mii de euro intr-o firma suspecta, care ofera servicii de patrulare calare, cu toate ca un raport oficial intocmit recent arata ca, din 2009, "calaretii lui Oprescu" incaseaza bani in mod fraudulos. In urma cu doua zile, Directia Generala de Politie Locala si Control Bucuresti a oferit inca 160.000 de euro societatii comerciale Fandax Grup SRL, pentru prestarea "seviciilor de patrulare in parcurile Carol I, Tineretului si Herastrau, prelungind astfel contractele dubioase care au fost incheiate din 2009 pana in prezent. Concret, este vorba despre celebra "Politie calare" dorita de primarul Sorin Oprescu si infiintata in 2009, cu aprobarea edilului Capitalei. In schimbul acestei sume, angajatii SRL-ului amintit patruleaza prin cele trei parcuri, legitimeaza trecatorii si ii sanctioneaza pe scandalagii, cu toate ca, potrivit legii, nu au dreptul sa aplice amenzi contraventionale, intrucat sunt doar simpli salariati ai unei firme de paza, imbracati in uniforme de politisti.

PUTEREA

EXPLOZIV. Şaradele şi misterul preşedintelui Băsescu

Vreme de foarte multe zile după ce a părăsit Garajul şi s-a lepădat de tricoul albastru, Traian Băsescu a stat în umbră. Între timp, contextul politico-economic a devenit catastrofal pentru români. De mai bine de cinci luni, cel reinstalat pentru a doua oară la Cotroceni s-a întors în "business", este vioi, iese "pe strasse" şi ne demonstrează că, atunci când este pus la zid de popor şi de liderii europeni, naşte strategii diabolice, cu sprijinul generalilor din serviciile secrete. Dar, pe lângă şarade, Traian Băsescu ne oferă şi un mister în cazul teroristului Omar Hayssam, în interviul "servit" jurnalistei Sabina Fati şi publicat luni, 29 iulie 2013, în cotidianul RL. Veţi vedea cum o afirmaţie poate îngropa un preşedinte.

Liderul de la Tiraspol ia în calcul o soluţie militară pentru clarificarea situaţiei din Transnistria

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, ia în calcul o soluţie militară pentru clarificarea situaţiei din Transnistria, scrie Unimedia. În plus, acesta susţine că trupele ruse din regiune reprezintă "un garant al păcii". "Ca cetăţean, sper că acest lucru nu se va întâmpla (soluţionarea problemei transnistrene printr-o intervenţie militară, - n.r.), însă ca preşedintele rmn - un procent las posibilităţii evoluţiei unui astfel de scenariu," a declarat Şevciuk. Într-un interviu pentru presa rusă, cu ocazia aniversării de către Tiraspol a 21 de ani de la introducerea în zona de securitate a trupelor ruse, Şevciuk a afirmat că forţele de menţinere a păcii în regiunea transnistreană sunt necesare, deoarece ele "au avut întotdeauna un nivel înalt de încredere, iar toţi locuitorii Transnistriei înţeleg că arma rusească este un garant al păcii".

Vizita lui Obama la Moscova devine îndoielnică pe fondul unor suspiciuni potrivit cărora Casa Albă nu doreşte un parteneriat adevărat cu Kremlin

Îndoielile asupra vizitei din septembrie a preşedintelui american Barack Obama la Moscova ridică semne de întrebare privind o presupusă strategie a Washingtonului de a asigura flexibilitatea Kremlinului pe perioada summit-ului de la Sankt Petersburg, scrie miercuri Nezavisimaia Gazeta, citată de Agerpres. Demonizarea Rusei prin apelul la argumentul privind 'imperiul răului' este contraproductivă pentru SUA, astfel administraţia de la Washington încearcă să confere de la început întrevederii de la Moscova un caracter scandalos, notează jurnaliştii ruşi, criticând faptul că americanii nu doresc un parteneriat adevărat cu ruşii, ci practică un joc cu sumă nulă. Cotidianul rus trece în revistă câteva episoade recente în care Rusia 'a călcat pe bătătură interesele şi demnitatea Americii'. Dacă este vorba de Siria, atunci SUA ar trebui să fie recunoscătoare Kremlinului pentru faptul că le-a ţinut de mâini şi nu i-a permis Washingtonului să facă şi mai multe greşeli ireparabile în tot Orientul Mijlociu, scrie publicaţia rusă.

ROMANIA LIBERA

10 asemănări majore între Guvernele Ponta şi Boc

Guvernul Victor Ponta şi majoritatea USL aplică, astăzi, numeroase măsuri şi strategii demarate de guvernarea PDL. La vremea respectivă aceste iniţiative au fost criticate dur de USL. "România liberă" a identificat zece proiecte majore ale PDL preluate de USL. 1. Exploatarea gazelor de şist. Exploatarea gazelor de şist a fost primul punct al moţiunii de cenzură cu care USL a debarcat, în aprilie 2012 Guvernul Ungureanu. 2. Proiectul de la Roşia Montană. Victor Ponta s-a dovedit la fel de versatil şi în cazul Roşia Montană. Pe vremea când era în opoziţie, Ponta a contestat sprijinul pe care Traian Băsescu îl acorda acestui proiect. 3. Disponibilizările bugetarilor. În octombrie 2010, mai mulţi lideri ai PSD, printre care Victor Ponta şi Liviu Dragnea, s-au pus în fruntea unui miting de protest împotriva disponibilizărilor pe care bugetarii l-au organizat în Capitală. 4. Acordul cu FMI. În perioada opoziţiei, liderii USL au identificat unul dintre motivele "dezastrului portocaliu": acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Băsescu vs. Ponta. Cine câştigă acest meci?

Preşedintele ia distanţă faţă de premier pentru a-l putea pune la colţ nu doar în ţară, ci şi în afară, iar ruperea acordului de pace dintre cei doi are loc pe fondul acuzaţiilor grave pe care Traian Băsescu i le-a adus lui Victor Ponta. Principalii lideri ai USL se află în corzi în această perioadă: Dan Voiculescu este pus sub acuzare în dosarul de şantaj din care au apărut şi metodele de lucru folosite de Antena 3; Victor Ponta nu ştie cum să iasă din povestea privatizării CFR Marfă, în care s-a afundat singur şi nici ce să spună despre legea prin care ar fi vrut să le dea kazahilor de la Rompetrol un cadou de 400 de milioane de dolari; Crin Antonescu validează un nou ministru al Transporturilor cu dosar la DNA, Ovidiu Silaghi, după ce Relu Fenechiu a primit în primă instanţă cinci ani pentru corupţie.

ZIARUL FINANCIAR

Şeful CFR SA, plătit cu 9.000 de euro lunar, a făcut pagină de Facebook şi a schimbat 32 de coşuri în Gara de Nord. Pasagerii: "Peroane murdare, persoane fără adăpost, trenuri care întârzie"

După trei luni şi jumătate de management privat, în Gara de Nord, cea mai mare gară din ţară şi o carte de vizită a Capitalei, au fost înlocuite 32 de coşuri de gunoi şi urmează să fie schimbate încă 50 de coşuri, s-au instalat panouri de informare şi a fost introdus internet wi-fi gratuit. Per ansamblu însă, aspectul gării este acelaşi: se văd chioşcurile pestriţe, peroanele murdare, pereţii scorojiţi şi galbeni de la casele de bilete. Mai mult, unele scaune de pe peroane sunt ocupate de persoane fără adăpost, în faţa gării continuă să stea taximetrişti care asaltează clienţii, iar trenurile înregistrează întârzieri de zeci de minute. Deşi arhitectura staţiei feroviare Bucureşti Nord (cu o suprafaţă de 56.800 mp, comparabilă cu a unui mall bucureştean) o imită pe cea a Gării de Nord din Paris, lipsa investiţiilor a dus la degradarea gării.

FMI şi Comisia Europeană vor supraveghea România să nu sară de pe şine încă doi ani

Intervenţia autorităţilor în conducerea companiilor de stat, arieratele şi volumul mare al creditelor neperformante sunt punctele nevralgice care îngrijorează FMI. România beneficiază pentru încă doi ani de "asistenţa" FMI şi a CE, prin cel de-al treilea acord succesiv, pentru că nu poate să facă faţă şocurilor externe, deşi este stabilizată macro şi redresarea economică va accelera, şi pentru că nu poate să finalizeze singură reformele structurale. Andrea Schaechter, noul negociator-şef al FMI cu România, a anunţat ieri rezultatele celor două săptămâni de negocieri cu autorităţile române pentru al treilea acord succesiv, într-o conferinţă de presă în care a punctat noile obiective, dar a lăudat şi "realizările" din acordurile precedente. Cel de-al treilea acord succesiv va fi pe doi ani şi va totaliza patru miliarde euro, sumă împărţită de această dată în mod egal de FMI şi Comisia Europeană. Acordul este preventiv, deci banii nu vor fi luaţi de Ro­mânia.

Magheru, "mallul" din centrul Capitalei cu mâncare turcească între bănci, magazine de haine închise şi clădiri în renovare

Magheru şi Nicolae Bălcescu, bulevardele cu o lungime totală de aproximativ un kilometru ce leagă Piaţa Ro­mană de Piaţa Universităţii, în centrul Bucureştiului, sunt diferite de arterele comerciale ce străbat alte oraşe euro­pene: brandurile internaţionale de îm­brăcăminte lipsesc aproa­pe total, mâncarea "tra­diţio­na­lă" este tur­cească, viet­na­meză sau din fast food-uri ca McDonald's şi KFC, în timp ce sex shop-urile şi centrele de schimb valutar ocupă zeci de spaţii. Chiriile de pe Magheru sunt acum mai mari chiar decât cele de pe Calea Victoriei, potrivit jucătorilor din piaţa de retail. Cel mai central "mall" din Bucureşti are chirii cuprinse între 50 şi 80 de euro/mp lunar, în funcţie de distanţa faţă de metrou, mai scumpe ca în Băneasa Shopping City sau AFI Palace Cotroceni. Cu toate acestea, mixul de chiriaşi este unul pestriţ, care mai degrabă profită de traficul dintre cele două staţii de metrou (Universitate şi Romană) în loc să fie în sine o destinaţie, care să atragă clienţi prin produsele şi serviciile oferite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb