• ADEVARUL
• Dan Diaconescu: "Ştiu că politica e o curvă, dar nu dau banii înainte pe Oltchim"
Dan Diaconescu a spus duminică referitor la cazul Oltchim că nu vrea "să dea banii înainte", deoarece, conform documentelor semnate, are termen până în 2013 şi a susţinut că dacă va fi scos din licitaţie, avocaţii lui de la Londra îl vor da în judecată pe premierul Victor Ponta. "Ştiu că politica este o curvă, dar nu vreau să dau banii înainte, vreau să dau banii totuşi la semnarea contractului aşa cum m-am angajat în ofertă. Eu sunt singurul dintre participanţi care nu am spus că voi plăti banii în 2013, fiindcă mi se părea ridicolă acea clauză, eu am spus că voi plăti banii când voi semna contractul", a spus Dan Diaconescu într-o emisiune la B1TV.
• Dan Diaconescu: Termenul pentru realizarea plăţii pentru Oltchim este 14 februarie. Dacă mă scot de la negocieri, dau Guvernul în judecată
Câştigătorul licitaţiei pentru privatizarea Oltchim, Dan Diaconescu, a declarat, duminică seară, la emisiunea "Sub semnul întrebării", realizată de Robert Turcescu, la B1 TV, că termenul pe care îl avea pentru a face plata, conform caietului de sarcini, era 14 februarie 2013. Diaconescu l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că minte cu privire la plata celor 203 milioane de lei în termen de 10 zile de la adjudecarea licitaţiei. Dan Diaconescu a prezentat un document guvernamental prin care susţine că termenul prevăzut pentru plata în schimbul cumpărării Oltchim este 14 februarie 2013.
• Leonard Orban a căzut în groapa altuia la Bruxelles
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit aviz negativ, miercuri, din partea Comisiei de control bugetar a Parlamentului European. După acest eşec, premierul Victor Ponta a ieşit la rampă, declarând că Orban a fost "umilit din prostie şi la ordin politic de parlamentari PDL". Umilinţa lui Leonard Orban a fost însă provocată chiar de premier. În martie 2012, după ce a ajuns la Palatul Victoria, Ponta a revocat nominalizarea făcută de Curtea de Conturi a României pentru acest post. Cel desemnat iniţial prin votul plenului Curţii de Conturi a fost vicepreşedintele instituţiei, Mircea Vasile Popescu. Fost procuror financiar inspector şi procuror general financiar al Curţii de Conturi a României, Popescu a fost 6 ani consilier de Conturi. Din 2008, el este vicepreşedinte al Curţii de Conturi.
• Jumătate din banii străinilor au fost investiţi în speculaţii
Intermedierile financiare, tranzacţiile imobiliare şi comerţul cu mărfuri de imediată necesitate au atras peste 22 de miliarde de euro, în cei 22 de ani care au trecut de la Revoluţie. Capitalul străin a "curs" prin România exact ca torentele de la munte, adică pe principiul minimei rezistenţe: cei mai mulţi bani au fost investiţi în domenii în care câştigul se obţine relativ uşor şi rapid, iar cei mai puţini - în sectoarele mai dificile. În intermedierile financiare, în asigurări, în domeniul imobiliar şi în retail străinii au plasat, în total, peste 40% din capitalurile lor, reiese dintr-o cercetare statistică realizată de BNR şi Institutul Naţional de Statistică privind soldul şi structura investiţiilor străine.
• Hugo Chavez: "Dacă aş fi american, aş vota pentru Obama"
"Dacă aş fi american, aş vota pentru Obama", declară şeful statului pentru postul de televiziune Televen, declarându-se convins că dacă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, ar fi originar dintr-un cartier popular din Caracas "ar vota pentru Chavez". Preşedintele Venezuelei candidează pentru un nou mandat în alegerile prezidenţiale de la 7 octombrie, aminteşte Mediafax. "Obama a declarat recent un lucru foarte just şi raţional, şi anume că Venezuela nu reprezintă nicio ameninţare la adresa intereselor Statelor Unite", a continuat Chavez, apreciind că omologul său american este un "tip de treabă". Declarându-se sigur de victoria sa şi încrezător în cea a candidatului american democrat, Chavez a apreciat că, după alegerile prezidenţiale din Venezuela şi Statele Unite, "ar putea începe o nouă eră a relaţiilor normale" între cele două ţări.
• CAPITAL
• Cronica unui eşec anunţat şi drumul către insolvenţă
Iresponsabilitatea politică şi goana după capital electoral au transformat privatizarea Oltchim într-un show mediatic de rău augur pentru combinat. Lipsa unui investitor strategic şi a unei privatizări reale duce doar la insolvenţă. Am putea spune că este păcat ce se întâmplă la Oltchim, însă nu mai putem zice decât că este jenant. Un circ mediatic în care afacerea în sine, destinele oamenilor şi viitorul unui oraş întreg au trecut pe locul secund, iar bătălia politică, câştigarea de electorat şi imaginea publică sunt principalele ţinte ale actorilor. Indiferent de ce se va întâmpla luni, 1 octombrie, când se va afla dacă Dan Diaconescu plăteşte pachetul de acţini câştigat la licitaţie sau nu, soarta Oltchim pare a fi una singură: insolvenţa.
• Cu arcanul, la bancă!
Statul risipitor, îndatorat şi corupt vrea să impună disciplina financiară! Nu în instituţiile proprii, cum ne-am aştepta, ci în obiceiurile private de plată ale indivizilor. Incapabil să colecteze impozite din găurile negre la care e acţionar, Guvernul s-a gândit că tot în buzunarele cetăţenilor îi mai scapă câte ceva printre degete şi merită să intervină în forţă. Ce împiedică Fiscul să crească încasările la buget? Propria incompetenţă sau faptul că economia privată, sufocată deja de o fiscalitate împovărătoare, refuză să crească? Nicidecum. Vinovată acum e preferinţa pentru cash a neciopliţilor de români. Aceştia refuză să înţeleagă marile avantaje ale transferurilor bancare şi continuă să facă plăţi "cu banii jos" şi când cumpără ceva de la comercianţi, şi în tranzacţii cu alte persoane fizice. Un comportament dăunător atât pentru Fisc, care nu poate vedea toate schimburile dintre oameni, cât şi pentru bancheri, care sunt lipsiţi de frumoase comisioane.
• Mark Mobius, preşedintele Templeton Emerging Markets: "Structura guvernului român e demodată, tipică regimului comunist"
"Structura guvernului român este demodată, tipică regimului comunist, în care economia era controlată de stat, iar această situaţie trebuie să se schimbe şi administraţia să permită mediului de afaceri să se dezvolte", a declarat Mark Mobius, preşedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, în cadrul emisiunii "După 20 de ani", transmite mediafax.ro. Mark Mobius consideră că numirea unor noi manageri este necesară pentru asigurarea succesului companiilor de stat care urmează să fie privatizate şi, astfel, statul le poate vinde la un preţ mai mare. România nu obţine beneficii din resursele de care dispune şi pe care nu le exploatează întrucât ar presupune investiţii mari, imposibil de realizat de către stat. Este necesar ca aceste resurse să fie exploatate de investitori din sectorul privat, a excplicat Mobius.
• Cum a traversat criza cea mai puternică agenţie de publicitate din România
Agenţia de publicitate McCann Erickson a fost cea mai puternică agenţie de publicitate din România în 2011, având o cifră de afaceri de peste 47 de milioane de euro, în creştere cu aproape trei milioane faţă de anul precedent, şi un profit ce a urcat până la valori-record pentru piaţa autohtonă: 1,7 milioane de euro. Strategia agenţiei McCann Erickson pare să fi fost una simplă, dar eficientă: criza a fost privită ca oportunitate. Portofoliul agenţiei McCann Erickson s-a extins în 2011 cu o serie de clienti din regiune. "A fost rezultatul unei strategii de extindere pe pieţele regionale, pe care am adoptat-o la începutul crizei pentru a compensa scăderea pieţei din România", declară Adrian Boţan, creative partner pentru McCann Erickson Bucureşti. Tot în 2011, agenţia a cules şi primele roade ale deciziei de a reinventa tipul de campanii realizate, cu premiile câştigate cu mărcile Rom, la Cannes şi Vodafone, la Golden Drum.
• CURENTUL
• Dovada minciunii lui Ponta în scandalul Oltchim
Deşi în urmă cu câteva zile Victor Ponta afirma că în guvernul din care a făcut parte, alături de ministru Adriean Videanu, s-a vorbit despre anumite probleme legate de Oltchim, dar că nu s-a luat nicio decizie, se pare că memoria îi joacă serios feste, chiar dacă abia a împlinit 40 de ani. Memorandumul privind Oltchim, în care s-a stabilit clar strategia de salvare a Oltchim şi de pregătire a combinatului pentru privatizare a fost semnat pe 15 iulie 2009 de către guvernul Boc în ansamblu, guvern din care făceau parte lideri de seamă ai PSD, inclusiv Victor Ponta, care ocupa la vremea aceea portofoliul ministerului pentru relaţia cu Parlamentul. Mai mult, reprezentanţi de seamă ai PSD, printre care şeful AVAS, Mircea Ursache şi vicepremierul Dan Nica, au luat parte la elaborarea şi avizarea documentului în cauză, existând semnăturile lor pe documentul oficial.
• Sacii de Tia Serbanescu
Luni la miezul nopţii expiră termenul la care trebuie să se semneze contractul pentru Oltchim dar deşi D.D. "a rupt tăcerea" zilnic, iar premierul a spart-o seara, deznodământul nu se întrevede. Avem doar concluzii: "este o lecţie de învăţat" a zis dl Ponta precizând că "nu s-a găsit un peţitor bun pentru Oltchim". Prima lecţie: n-ai peţitor, nu scoţi mireasa în târg. Opreşti nunta înainte să înceapă beţia şi scandalul. Analistul Blănculescu susţine, însă, că este vorba de "o privatizare imposibilă, cu soluţii imposibile" unde D.D. a avut totuşi un rol pozitiv căci "a blocat o procedură de privatizare care putea naşte monştri şi putea să aibă un sfârşit tragic." Tot răul spre bine, cum ar veni: mai bine o comedie decât o tragedie. Dar dacă a ajuns D.D. să ne scape de monstrul pregătit de dl Ponta, atunci e de jale. Mai rămâne să aflăm cine e monstrul sacru din spatele lui D.D. care pretinde că poate salva Oltchim.
• CURIERUL NATIONAL
• Soluţiile simple pentru dezvoltarea României
Mark Mobius, şeful companiei financiare Franklin Templeton, spune că trebuie să încredinţăm sectorului privat rolul de a tracta economia naţională. Fructificarea resurselor naturale, sprijinirea consumului şi dezvoltarea serviciilor ar urma să fie priorităţile societăţii româneşti. Restructurarea statului trebuie să presupună un nou management, o transparenţă ridicată şi eliminarea corupţiei care poate copleşi progresul. România este atractivă pentru investiţii datorită entuziasmului oamenilor şi resurselor minerale şi agricole, care pot susţine creşterea economică, a declarat ieri într-o emisiune televizată Mark Mobius, preşedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, companie financiară care are în administrare FP.
• Pop: Uzinele grupului Mechel din România îşi vor continua activitatea
Coordonatorul grupului din ţara noastră, Yurii Guschin, a avut mai multe discuţii cu ministrul delegat pentru dialog social pe tema vânzării celor cinci combinate siderurgice. Concernul rus susţine că va respecta planul existent de optimizare a producţiei şi personalului. La Mechel Câmpia Turzii va fi conservată o parte a capacităţilor neutilizate, iar secţia de trăgătorie de oţel a întreprinderii va funcţiona în întregime. Decizia concernului rus Mechel de a vinde mai multe active pe care le deţine, inclusiv cele din România, nu va afecta angajaţii şi producţia, acestea urmând să funcţioneze normal, a informat ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Marian Pop, în urma discuţiilor purtate cu Yurii Guschin, coordonatorul Mechel pe România.
• Slovacia va avea un sistem diferenţiat de impozitare
Guvernul social-democrat al Slovaciei a aprobat, vineri, înlocuirea începând de anul următor a cotei unice de impozitare, de 19%, cu un sistem diferenţiat, care prevede rate mai ridicate pentru companii, de 23%, şi pentru persoanele cu venituri ridicat, de 25%, potrivit AFP. Măsura trebuie aprobată de Parlament şi are ca scop reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB anul următor. Noile rate de impozitare vor trece, probabil, uşor de legislativ, notează AFP, întrucât partidul de guvernământ deţine o majoritate de 83 de voturi, din totalul de 150.
• Sectorul bancar spaniol are nevoie de aproape 60 mld. euro
Necesarul de recapitalizare al sectorului bancar spaniol se ridică la 59,3 miliarde de euro, potrivit rezultatelor unor teste de stres independente anunţate, vineri, de Banca Spaniei şi de Ministerul de Finanţe de la Madrid. Rezultatele sunt conforme cu aşteptările analiştilor, scrie MarketWatch. Necesarul de recapitalizare scade de la 59,3 miliarde de euro la 53,75 miliarde de euro dacă sunt luate în considerare fuziuni aflate în derulare şi alte efecte, se arată într-un comunicat comun al băncii centrale şi ministerului. Din cele 14 bănci analizate, nu au nevoie de capital suplimentar 7 instituţii de credit, reprezentând peste 62% din portofoliul total de credite al băncilor verificate.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Fotomodela PSD, cocoţată pe comoara de la Registrul Comerţului
O tânără de 33 de ani, fără experienţă managerială şi fără să susţină concurs, conduce una dintre instituţiilecheie ale ţării. O tânără fără experienţă managerială şi numită fără concurs conduce în acest moment Registrului Comerţului. Interesele politice şi economice sunt imense. Fosta lideră a tinerilor din PSD, Silvia Mihalcea (33 de ani), a fost numită, pe 22 august 2012, şef peste Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), instituţie din subordinea Ministerului Justiţiei. Numirea este controversată deoarece nu respectă condiţia de vechime minimă de doi ani într-o funcţie de conducere şi nu s-a organizat un concurs pentru ocuparea postului. Importanţa acestei funcţii este dată de zestrea imobiliară de 60 milioane de lei în întrega ţară, încasări anuale de 130 milioane de lei şi baza de date a tuturor firmelor din ţară.
• Noile puncte de foc de pe harta lumii
Trei conflicte mocnite riscă să arunce în aer stabilitatea mondială, avertizează analiştii. Disputa asupra insulelor Diaoyu sau Senkaku a escaladat dramatic, în ultima lună, mai multe proteste violente fiind organizate în China. În Japonia se apropie alegerile legislative, iar în China se schimbă conducerea ţării, aşa că politicienii din ambele state refuză să facă vreun compromis, să bată în retragere, de teamă să nu piardă din electorat, comentează publicaţia britanică "Daily Telegraph". În Siria, continuă conflictul între armată şi rebeli, declanşat în martie 2011. Potrivit datelor Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, violenţele au provocat moartea a cel puţin 30.000 de oameni. Se vorbeşte insistent în ultima vreme despre riscul unui atac al Israelului şi SUA contra Iranului, chiar înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie, din Statele Unite, dar analiştii cred că acest lucru nu se va întâmpla pentru că Barack Obama ar pierde electorat implicând ţara întrun nou conflict armat.
• JURNALUL NATIONAL
• România are o rezervă de 3,2 miliarde de euro de la FMI
Conducerea FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului cu Romania, disponibilizand 513 milioane euro, dintr-un total de 3,5 miliarde de euro. De la inceputul acestui acord cu FMI, suma pusa la dispozitia Romaniei se ridica la 3,2 miliarde de euro. Banii nu pot fi utilizati decat in cazuri extreme, cum ar fi o inrautatire a situatiei pe plan international, pentru ca acordul este de tip preventiv. 'Romania continua sa faca progrese bune in cadrul acordului preventiv. Toate criteriile de performanta si tintele indicative au fost atinse, cu exceptia arieratelor autoritatilor centrale si locale. Totusi, perspectivele economice raman dificile, din cauza situatiei externe si a celei interne, care au condus la presiuni pe cursul de schimb si au subminat increderea. Cresterea este asteptata sa incetineasca, in timp ce inflatia se apropie de limita superioara a intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei", se arata intr-un comunicat transmis de institutia internationala.
• Cum face Guvernul un cadou de sute de milioane de euro pentru Petrom şi Romgaz
Consiliul Concurentei a dat un aviz conditionat pentru hotararea de guvern care prevede ca OMV Petrom si Romgaz nu vor mai fi obligate sa achizitioneze gaze naturale din import, la preturi mari, pentru a produce energie electrica la termocentralele de la Brazi si Iernut, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele institutiei. "Nu avem o problema ca o companie sa isi foloseasca marfa proprie, dar pot sa se planga alti consumatori. Petrom si Romgaz au si productie proprie de gaze naturale si centrala proprie. Noi am spus guvernului - sunt si alti producatori mai mici care nu au centrala proprie, trebuie sa le acceptati si lor o astfel de exceptie de la lege" , declarat el.
• WSJ: O reglementare a UE ar putea reduce accesul României la finanţări europene
O reglementare a UE pentru reducerea speculatiilor cu instrumente derivate pe datorie, care va intra in vigoare la 1 noiembrie, ar putea afecta capacitatea de a se imprumuta a unor tari cu piete mici ale datoriei guvernamentale, precum Romania, Polonia, Ungaria, Lituania si Cehia, scrie WSJ, citat de antena3.ro. Masura, anuntata in octombrie anul trecut, ar trebui sa puna capat speculatiilor care imping in sus costurile de imprumut ale tarilor din zona euro prin tranzactionarea de CDS-uri (credit default swap-contract de asigurare a datoriei impotriva riscului de neplata) de catre investitori care nu detin si obligatiunile aferente. "In mod ironic, consecintele ar putea fi simtite mai puternic de catre pietele care nu impartasesc problemele crizei din zona euro", potrivit unei postari pe blogul cotidianului american Wall Street Journal (WSJ).
• NATIONAL
• Ponta, tu cat timp petreci zilnic la toaleta?
Chiar daca la inceput nu au crezut sau au luat drept o intoxicare "intelegerea de la Cornu", prezentata in exclusivitate de "National", tot mai multi dintre liderii USL au ajuns sa strige ca din gura de sarpe: "Tradareee"! De la "colegii" liberali si pana la membrii "nucleului dur" al PSD, numarul contestatarilor lui Victor Ponta creste vertiginos. Iar acestia il suspecteaza ca, de dragul ramanerii pe functie si a "mangaierilor" pe crestet din partea mai-marilor europeni, a ajuns sa adopte teoria "coabitarii" pana si la toaleta. Asa ca i-au pus premierului porecla de "PROSTAMOL", banuindu-l ca se refugiaza atat de des la WC, pentru a putea raporta "supraveghetorilor" .Victor Ponta atunci cand i se prezinta un raport secret care contine informatii ce ar putea fi folosite impotriva presedintelui Traian Basescu, are un comportament cel putin bizar. Asculta cu mare atentie tot ce i se spune, dupa care baga mereu aceeasi "placa": " Imi cer scuze, dar nu am apucat sa ma duc la toaleta de azi dimineata".
• "Afacerea secolului" la Podul Portului Constanta
"Autostrada Soarelui" este aproape gata. A mai ramas de finalizat podul care duce pana in incinta Portului Constanta Sud Agigea. Si unde lucrarile, ce-i drept, inainteaza, dar destul de greu. De altfel aceasta mica portiune de drum este si cea pentru care s-au cheltuit cele mai mari sume de bani de la buget. Pentru ca, pe langa costurile propriu-zise ale constructiei, statul roman s-a dovedit extrem de generos in negocierea privind exproprierile de terenuri. Drept urmare, cine a avut informatia - ca doar de inspiratie nu poate fi vorba! - de a cumpara miristile pline de buruieni de aici, chiar ca a facut afacerea secolului...
• Isarescu, avertizat de FMI sa nu mai sprijine leul
Interventiile prea evidente al Bancii Nationale ale Romaniei in favoarea leului nu sunt vazute cu ochi buni de FMI. FMI a aprobat recent acordarea unei noi transe din acordul precautionary incheiat cu Romania, iar conducerea Fondului a tinut sa atentioneze BNR. "Autoritatile romane trebuie sa continue consolidarea sistemului financiar, iar interventiile in sprijinul leului ar trebui sa fie limitate la stabilizarea volatilitatii ratei de schimb", a spus directorul general adjunct al FMI, David Lipton.
• 13 state americane trec pe aur si argint in loc de bani tipariti
La inceput a fost Utah, al carui guvernator a semnat in martie un act prin care recunoaste lingourile de aur si argint drept etalon legal. Utah Sound Money Act a constituit prima dovada concreta a neincrederii autoritatilor in banii tipariti, care nu sunt sustinuti decat de promisiuni ale politicienilor. A fost creat Depozitul Aur & Argint. Cetatenii isi pot depune aici lingourile sau monezile de aur si argint si li se elibereaza un card de debit pentru a face tranzactii. Pretul de tranzactie este stabilit ca si la valuta tiparita, in functie de bursa aurului. Cum era in America pana in 1971, cand elita financiara a scos etalonul-aur din cursa, pentru a manipula mai usor banconotele in uz. Elvetia va trece pe "francul de aur". Parlamentul elvetian stabilea in luna mai strategia reintroducerii etalonului-aur pentru a fi folosit in tranzactii, asa cum a functionat pana in 2003, cand a trecut pe sistemul valutar impus de FMI.
• PUTEREA
• Plumb exilează gardienii
Metodele de răfuială politică devin din ce în ce mai rafinate, iar de furia partidului ajuns la guvernare nu te mai apără nici statutul de funcţionar public şi nici măcar "scuza" obţinerii postului prin concurs. După o scurtă perioadă de meditaţie, se pare că USL a găsit o nouă metodă de mazilit pedeliştii rămaşi încă în fruntea unor deconcentrate: exilarea în alte judeţe, eventual cât mai departe de casă. Asta pentru cine se încăpăţânează să nu demisioneze de bunăvoie când aude ce îl aşteaptă.
• Sora lui Ţiriac, latifundiară în Floreasca
Rodica Ţiriac, sora omul de afaceri Ion Ţiriac, a câştigat în primă instanţă un teren evaluat la 5 milioane de euro, după ce Tribunalul Bucureşti a obligat Regia Autonomă-Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) să îi lase în posesie imobilul de 11.793 de metri pătraţi, situat pe malul Lacului Floreasca. Procesul dintre Rodica Ţiriac şi RA-APPS, având ca obiect o revendicare imobiliară, a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, părţile disputându-şi în continuare, în apel, dreptul de proprietate asupra terenului.
• Valoarea euro de astăzi decide nivelul accizelor de la anu'. BCE ne aranjează viaţa în 2013
Ne aşteaptă noi măriri de preţuri, chiar de la începutul anului viitor, pentru că valoarea accizelor se anunţă să crească. Potrivit Codului fiscal, cursul publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru prima zi lucrătoare din luna octombrie se utilizează la calcularea accizelor de pe întreg parcursul anului următor. Se preconizează ca valoarea euro de pe 1 octombrie să fie mai mare decât cea înregistrată anul trecut. Pentru 2012, cursul a fost stabilit la 4,3001 lei/euro. Vineri, BCE a anunţat o valoare de 4,5383 lei/euro.
• Consiliul Concurenţei atenţionează. Privatizarea CFR Marfă, posibilă fără infrastructură
Consiliul Concurenţei îşi va da acordul pentru vânzarea pachetului majoritar CFR Marfă cu condiţia ca statul să mute de sub controlul acestora depourile şi staţiile de încărcare. Pe de altă parte, România poate acorda ajutor de stat combinatului Oltchim, atât timp cât o face cu acordul Comisiei Europene (CE), potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Consiliul Concurenţei (CC) a sancţionat Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România cu amendă în valoare de 593.089 de lei pentru încălcarea Legii Concurenţei, pentru impunerea unei taxe de intrare în profesie de 5.000 de euro. În schimb, erau scutite de la plata acestei taxe rudele şi afinii de gradul I ai celor aflaţi deja în profesie.
• Alianţa România Dreaptă, lansată cu sondaje în creştere. USL sub 50%, ARD la 24%
Alianţa România Dreaptă(ARD) s-a lansat sâmbătă, în prezenţa conducerii partidelor care compun alianţa (PDL, PNŢCD, Forţa Civică), dar şi a membrilor şi susţinătorilor acestora. Totodată, a luat cuvântul şi Mihal Neamţu, preşedintele Partidului Noua Republică. Pe parcursul celor două ore, liderii formaţiunilor au prezentat obiectivele ARD, dar au lansat şi acuzaţii dure către guvernarea USL şi Victor Ponta, catalogat drept "primul mincinos". Blaga a susţinut că PDL va fi pricipala forţă politică din Parlament, punctând că în prezent partidul său se află într-o creştere în sondaje, cotat în prezent cu 22%.
• ROMANIA LIBERA
• Şeful OMV: rezervele de gaze din Marea Neagră, "gigantice"
Într-un interviu acordat revistei de limbă germană "Manager", CEO-ul OMV Gerhard Roiss vorbeşte despre mărimea zăcămintelor din Marea Neagră, posibila lor rută de transport spre Europa şi exploatarea gazelor de şist în contextul inexistenţei unei politici energetice comune în UE. Întrebat dacă OMV poate ţine pasul cu coloşi precum Exxon or Shell în industria petrolului, Roiss subliniază prudent că nu şi-a propus să schimbe cu compania "sa" (sugestiv, interviul despre OMV se intitulează "Acesta este copilul meu") ierarhiile din industrie, mai ales că "două treimi din producţia OMV vine din numai două ţări - Austria şi România", dar răspunde tranşant când este întrebat despre dimensiunea noilor descoperiri din Marea Neagră ("în România vom vedea o creştere uriaşă, în Marea Neagră am găsit o rezervă gigantică de petrol şi gaz, o descoperire de importanţă mondială").
• "Gigantic" nu sună bine în rusă (Există o legătură între rezervele de gaze din Marea Neagră şi isteria Moscovei?)
Implicarea făţişă a Rusiei în conflictul politic care a paralizat, vara aceasta, România nu mai are nevoie de nici o demonstraţie. Intraţi pe pagina de internet a radioului Vocea Rusiei, care recunoaşte cu mândrie că "modelează imaginea Rusiei în străinătate din 29 octombrie 1929 şi până azi" pe banii poporului sovietic şi ulterior ai celui rus şi o să găsiţi zeci de texte în care liderii USL erau fie criticaţi pentru "defetismul" de care au dat dovadă în lupta contra lui Băsescu, fie aplaudaţi pentru contraofensive, fie lăudaţi pentru curajul de a da de pământ cu europenii Barroso, Merkel, Reding sau americanii Gitenstein şi Gordon. Toate semnate de românul neaoş "Valentin Mândrăşescu".
• Cum dispare un milion de lei din conturi
Mai mulţi clienţi ai unei bănci au avut parte de o surpriză extrem de neplăcută atunci când au vrut să extragă bani de pe card: cea mai mare parte a sumelor pe care le deţineau dispăruseră. Au anunţat imediat banca, iar pe fir au intrat şi poliţiştii. Nu a fost greu să descopere ce s-a petrecut. Chiar unul dintre angajaţi devalizase conturile. Este vorba despre un anume Cristian Mircică, de 30 de ani, domiciliat în comuna 23 August din judeţul Constanţa. Cercetările au arătat că acesta, în calitate de angajat la biroul care se ocupă direct de client (ofiţer front office, cum pretenţios spun reprezentanţii bancari), a sustras din patrimoniul băncii şase carduri şi şase coduri PIN, pe care le-a activat fără să aibă nici un drept, ele aparţinând de fapt unor clienţi ai băncii.
• ZIARUL FINANCIAR
• Dar dacă poporul român nu vrea să cumpere/să investească la Oltchim?
Punctul 9 din oferta lui Dan Diaconescu pentru Oltchim: "Menţionăm că alături de investitorii privaţi (poporul român) şi cei internaţionali suntem interesaţi de preluarea pachetelor majoritare a următoarelor societăţi Oltchim, Arpechim, minele de sare care aprovizionează Arpechim, Oil Terminal, CONPET". Liderul Partidului Poporului - Dan Diaconescu, asta ca să se înţeleagă direct din titlu cine este şeful, şi-a luat dreptul politic de a cumpăra şi a investi în numele poporului român la Oltchim pentru a salva combinatul de la faliment şi a nu-l lăsa să cadă fie în mâna ciocoilor locali, fie în ghearele investitorilor străini. Dar dacă poporul român nu vrea să investească la Oltchim? Ca un vot care nu costă nimic şi în empatie cu discursul lui Dan Diaconescu, poporul român cred că nu ar spune nu. Dar dacă ar trebui să scoată bani din buzunar şi să plătească ca să investească la Oltchim?
• Numărul doi Renault ameninţă: Oricând ne putem muta producţia în Maroc dacă România nu rămâne competitivă
Pe piaţa locală francezii spun că au parte de calitate, însă România trebuie să aibă grijă să-şi păstreze competitivitatea pe termen lung. Lansată ca una dintre cele mai eficiente şi mai moderne uzine ale Alianţei Renault-Nissan la începutul acestui an, uzina de la Tanger va deveni de anul viitor principalul competitor al celei de la Mioveni, odată ce va ajunge la capacitatea maximă de 400.000 de maşini pe an. În acest context, se pune întrebarea dacă România devine încet, dar sigur ceea ce a devenit Franţa pentru Renault: locul unde se investeşte în cercetare şi dezvoltare datorită inginerilor bine pregătiţi, dar unde producţia începe să fie afectată de costurile în creştere.
• Cele mai profitabile companii din România
Cele mai profitabile 300 de companii locale au încasat un profit cumulat de 25 de miliarde de lei (5,86 mld. euro) în 2011, adică aproape 40% din valoarea profitului total realizat de toate firmele din România - 64 mld. lei (15 mld. euro) anul trecut. Doar şapte companii au avut anul trecut un profit net de peste 100 mil. euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Petrom, cea mai mare companie din România, a reuşit o performanţă- record în materie de profit: aproape 870 de milioane de euro în cel de-al patrulea an de criză. În topul celor mai profitabile 10 companii şi instituţii locale se mai află Romgaz, Orange, Fondul Proprietatea, BRD sau Raiffeisen Bank.
• 116.000 români trăiesc din industria asigurărilor, de şapte ori mai mulţi decât angajaţii companiilor de asigurări
Peste 116.000 români şi familiile lor se susţin financiar integral cu venituri din industria locală a asigurărilor, iar numărul lor ar putea deveni mai mare dacă cheltuiala medie anuală cu asigurările, de 96 de euro per capita în 2011, va creşte spre nivelul înregistrat în Ungaria - 300 de euro per capita pe an, Polonia - 355 de euro sau chiar Bulgaria - 110 euro.