REVISTA PRESEI 01.10.2016

Willy Homner
Revista Presei / 1 octombrie 2016

ADEVARUL

Un nou coşmar la orizont: cade Deutsche Bank?

Miercuri în această săptămână, titlurile de asigurare CDS - asigurare contra falimentului - ale Deutsche Bank evaluau la aproape 20% riscul unui faliment în următorii 5 ani. Nivel demn de instituţiile bancare cele mai puţin recomandabile din sudul Europei", scrie Romaric Godin de la ziarul La Tribune. În acest context, nu rămâne decât să aşteptăm următoarele mişcări de piaţa germană şi, mai ales, să vedem ce va dori sau nu să sacrifice pentru menţinerea "culturii stabilităţii" de care Germania este atât de mândră. Dar dacă Deutsche Bank va fi în primejdie şi guvernul german nu va interveni, atunci ne putem aştepta, spun analiştii, la un scenariu tip Lehmann Brothers, banca americană lăsată să cadă de guvernul american, mişcare care a declanşat criza din 2008. Numai că, de data aceasta, spun unii analişti, efectul ar putea fi de cel puţin 4 ori mai mare... Să aşteptăm, deci, cu speranţa că este adevărată promisiunea reiterată în chip de mantra în ultimele zile de cei de la Deutsche Bank: "Nu avem nevoie de ajutor, ne putem descurca singuri!".

Un ambasador belicos

Deşi a pledat pentru "reluarea dialogului" între Rusia şi România, întrucât s-au adunat "probleme nerezolvate", diplomatul rus Valerii Kuzmin acţionează contrar declaraţiilor sale. "Relaţiile dintre Rusia şi România au rădăcini foarte adânci. Dacă vorbim despre starea actuală, ele ar putea fi şi mai bune. Există puncte de suspensie. S-au adunat probleme nerezolvate. Rusia e gata pentru dezvoltarea relaţiei pe toate aspectele. Cea mai importantă este reluarea dialogului", a declarat Valerii Kuzmin pentru TVR 1, la câteva zile de la vizita sa pentru acreditare la Cotroceni. În pofida dorinţei autodeclarate pentru dialog, solul rus la Bucureşti nu s-a ferit să critice elemente ce ţin de asigurarea securităţii naţionale a României şi să evite un răspuns clar asupra chestiunii tezaurului românesc.

Avocat proprietari "Cuminţenia Pământului": "Un alt termen de plată nu ar trebui să depăşească sfârşitul acestui an"

Avocatul proprietarilor sculpturii "Cuminţenia Pământului", Bogdan Grabowski, a declarat vineri pentru Agenţia de presă News.ro că proprietarii speră ca tranzacţia să se încheie aşa cum au convenit cu Guvernul în luna martie, iar dacă s-ar pune problema unui alt termen pentru plata celor 11 milioane de euro, atunci acesta trebuie să fie "rezonabil" şi să nu depăşească sfârşitul anului. Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională "Brâncuşi e al meu", menită să susţină achiziţionarea de către statul român a sculpturii "Cuminţenia Pământului" de Constantin Brâncuşi, iar suma strânsă până vineri, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, este de 1.163.032 de euro. Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a transmis că instituţia va reveni cu "planul de acţiune" pentru următoarea lună.

Criză în Kashmir

Oficiali indieni de rang înalt au anunţat, sâmbătă dimineaţă, că Pakistanul a capturat un soldat indian care a trecut graniţa contestată dintre cele două state în regiunea Kashmir, crescând din nou tensiunile dintre cele două state, informează CNN. Regiunea Kashmir este împărţită în două zone administrative distincte pakistaneză şi indiană, şi s-a aflat în centrul a trei războaie disputate între cele două puteri militare în ultimii 70 de ani. Incidentul vine într-un nou moment dificil pentru relaţiile indiano-pakistaneze, după ce doi soldaţi pakistanezi au fost omorâţi joi în urma unui atac al armatei indiene, despre care administraţia din New Delhi susţine că a fost în fapt îndreptat împotriva separatiştilor din Kashmir.

Scandal pe moştenirea lui Corneliu Vadim Tudor

Magdalena Dumitru are 75 de ani. Este sora lui Corneliu Vadim Tudor. Locuieşte în Bran de 17 ani, aici unde "Tribunul" a cumpărat pământ şi a ridicat două case: una pentru el şi familia lui şi o altă casă pentru sora lui, Magdalena. Zilele acestea femeia a aflat că va pierde totul: casa în care Vadim îşi petrecea vacanţele, dar şi pe a ei, pentru care a muncit ani de zile. Lidia Samson, sora mai mică, care locuieşte în Bucureşti, s-a hotărât să scoată totul la vânzare. Locuinţele se află ridicate pe aceeaşi proprietate, astfel că amândouă vor fi date la pachet. Imediat după moartea lui Cornelii Vadim Tudor, Lidia Samson, sora fostului preşedinte al Partidului România Mare, a ieşit la atac şi a acuzat-o pe soţia fratelui ei că i-a cheltuit toată averea, până la ultimul bănuţ. Ea a susţinut că Vadim a murit sărac lipit.

Jocuri de culise la liberali

Alegerea unui nou copreşedinte a împărţit PNL-ul în mai multe tabere. Pe de o parte, vechii liberali forţează preşedinţia unică, în timp ce PDL-iştii susţin varianta conducerii bicefale. Însă, în rândul celor din urmă a început confruntarea între diferite grupuri: cei care o vor pe Adriana Săftoiu, pe de o parte, şi cei care îl vor pe Gheorghe Flutur sau un om din zona Ardealului. Demisia lui Vasile Blaga din fruntea PNL a scos la suprafaţa faptul că partidul e în continuare foarte divizat. Liberalii din vechiul PNL şi cei din fostul PDL nu au aceeaşi viziunea asupra modului cum trebuie rezolvată problema şefiei.

Clienţii semnalează noi probleme la ING Bank

Serviciul Home'Bank al ING Bank a fost nefuncţional vineri după-masa, pentru aproape o oră şi jumătate, problemele fiind sesizate de mai mulţi clienţi ING pe pagina de Facebook a instituţiei de credit. Deşi banca a anunţat că a sistemul funcţionează acum la "turaţie maximă", clienţii spun că încă au dificultăţi la plăţi şi semnalează noi probleme, legate de retragerea de bani de la bancomat.

Cum resimte fiecare ţară criza petrolului

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis reducerea producţiei cu 750.000 de barili pe zi, până la 32,5 de milioane de barili, prima reducere din 2008 încoace convenită de marii producători de ţiţei, după ce Arabia Saudită a cedat în faţa unui cor tot mai mare de producători care au solicitat măsuri pentru stabilizarea pieţei, fiind afectaţi de preţurile mici. Arabia Saudită a anunţat că că Iranul, Libia şi Nigeria ar trebui "să poată produce cantitatea maximă de petrol care este justificată". Înmuierea deciziei saudiţilor vine după ce inclusiv aceasta a început să aibă probleme din cauza preţurilor mici ale petrolului. Arabia Saudită are rezerve de 627 de miliarde de dolari şi poate rezista multă vreme cu actualele preţuri mici ale petrolului. Însă statul a înregistrat anul trecut un deficit de 115 miliarde de dolari, echivalentul a 13,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

Traian Băsescu: Nu există o soluţie mai bună decât Koveşi

Fostul preşedinte Traian Băsescu se contrazice în declaraţii în ceea ce o priveşte pe şefa DNA Laura Codruţa Koveşi, arătând că nu există o soluţie mai bună decât aceasta pentru a conduce DNA în acest moment. În ultimele zile, fostul şef al statului a lansat mai multe atacuri la adresa Laurei Codruţa Koveşi. Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost întrebat de către unul din comentatorii de pe Facebook pe cine vede în locul Luarei Codruţa Koveşi la şefia DNA. "În acest moment nu există o soluţie mai bună. Din păcate Koveşi a intrat într-un derapaj din care trebuie readusă pe linia corectă specifică magistraţilor. Şi totuşi, vă aduceţi cumva aminte când aţi votat-o pe doamna Koveşi?", a răspuns Băsescu.

EVENIMENTUL ZILEI

Presa română nu poate trăi fără Cîrmaci - Autor: Ion Cristoiu

Duminică, 18 august 1940, pe întreaga pagină întîi a revistei Sentinela, sub titlul Cîrmaciul, guvernat de portretul lui Carol al II-lea, Ion Valerian, redactorul şef al revistei Sentinela tipăreşte un text de Cult al Personalităţii lui Carol al II-lea. În 1965, în fruntea României vine şi un alt cîrmaci, Nicolae Ceauşescu, care va fi dat jos pe 22 decembrie 1989 şi executat pe 25 decembrie 1989. Va urma un alt Cîrmaci: Ion Iliescu, cel care l-a debarcat pe fostul Cîrmaci. După Ion Iliescu Presa noastră va găsi alţi şi alţi cîrmaci: Emil Constantinescu, Traian Băsescu, mai nou Dacian Cioloş. O presă care, spre deosebire de altele, din alte lumi, nu poate trăi fără Cîrmaci.

Sebastian Ghiţă continuă seria dezvăluirilor spectaculoase

Într-o intervenţie telefonică la România TV, deputatul Sebastian Ghiţă a lansat o bombă pe piaţa media: cunoscutul ziarist Cristian Tudor Popescu primea 5000 de euro pe lună de la Sorin Ovidiu Vântu, aflat în puşcărie, prin intermediul unui alt ziarist. Modalitatea era cel puţin proprie mafioţilor: banii erau puşi într-o carte care avea mijlocul scobit, în aşa fel încât să încapă banii. Despre Kovesi: "Ea vrea să fie o Ioana D'arc o starletă a justiţiei. Nu au putut să îmi închidă gura, dar suntem umiliţi mai rău ca pe vremuri. Doamna Kovesi neagă prietenia mea cu jumătate de gură. Să răspundă dacă era prietenă cu mine înainte. Eu nu o să îmi torn niciodată prietenii. Eu nu fac nimic cu Băsescu. Băsescu a fost şeful lui Kovesi.", a spus Ghiţă.

Noile reguli în relaţia cu banca: Dispar comisioane iar recuperatorii nu te mai pot hărţui

O ordonanţă de urgenţă care intră în vigoare astăzi, schimbă regulile din relaţia cu banca ale clienţilor. Acestea se aplică doar pentru contractele de credit ipotecar care urmează să fie semnate. În ceea ce priveşte costurile pentru consumator, ordonanţa prevede: - Interdicţia creditorilor (respectiv banca) ca, pe parcursul derulării contractului, să majoreze comisioanele, să introducă noi comisioane, să perceapă comisioane pentru depunerea de numerar (plata ratelor) sau retragerea sumelor creditate, să perceapă comision la rescadenţare sau reeşalonare, precum şi perceperea unor comisioane în situaţiile în care consumatorii solicită schimbarea garanţiilor (în condiţiile în care consumatorul plăteşte toate costurile aferente constituirii şi evaluării noilor garanţii).

Saint-Gobain face o fabrică de parbrize auto la Călăraşi

Producătorul francez de materiale de construcţii Saint-Gobain a anunţat că pregăteşte pentru 2018 construcţia unei noi fabrici de parbrize pe platforma de la Călăraşi, unde funcţionează deja trei linii de producţie de sticlă, în care s-a investit până acum circa 180 mil. euro. "Pentru 2018 avem în plan inaugurarea unei noi linii de producţie de sticlă specială pentru parbrize. Noua linie va avea o capacitate de 500.000 de parbrize anual. De asemenea, vom angaja cu această ocazie alte 130 de persoane", a declarat Norbert Teschner, directorul general al Saint-Gobain Building Glass România, parte a liderului mondial în producţia de materiale de construcţii, Saint-Gobain. Acesta a subliniat că noua investiţie este în linie cu nevoile pieţei locale şi europene.

Unul dintre mituitorii din dosarul "Gala Bute": "Nu am auzit ca suma să fi fost destinată Elenei Udrea

Magistraţii Instanţei supreme au audiat martori, vineri după-amiază, în procesul "Gala Bute", în care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, este acuzată că a primit mită 900.000 de euro de la omul de afaceri Adrian Gărdean (n.r. - denunţător în cauză) prin intermediul fostului secretar general din minister, Gheorghe Nastasia. Pe parcursul audierilor, care au început dimineaţa, un martor , Corin Boian- omul de afaceri care a dat două treimi din mită, restul fiind daţi de Gărdean - a declarat că nu a auzit de la denunţător ca suma să îi fi fost destinată fostului ministru.

Horaţius Dumbravă: "Mă aşteptam ca doamna Kovesi să fi cerut o expertiză a tezei de doctorat"

Fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii şi membru al aceluiaşi for, judecătorul Horaţius Dumbravă susţine, într-o scrisoare deschisă, că şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, ar fi trebuie deja să solicite, din proprie iniţiativă, efectuarea unei expertize independente a tezei sale de doctorat. Dumbravă a fost preşedinte al Curţii de Apel Târgu Mureş, iar de şase ani este membru CSM, şi este considerat de mulţi judecători români ca fiind unul dintre cei mai serioşi şi profesionişti preşedinţi, pe care CSM i-a avut de la înfiinţare şi până în prezent.

Putin a câştigat RĂZBOIUL din Siria. Va fi capabil să câştige şi PACEA?

Putin se poate mândri că, la un an de la intervenţia trupelor Rusiei în Siria, în sprijinul regimului Bashar Al-Assad, manevra sa a răsturnat soarta războiului. Regimul de la Damasc, sprijinit de forţele ruse, de cele iraniene şi de Hezbollah, a obţinut victorii importante. Acum, forţele guvernamentale siriene se află încleştate încumplita bătălie pentru recucerirea Alepului. Iniţial, experţii din Statele Unite şi cei occidentali, s-au grăbit să minimalizeze intervenţia Rusiei în Siria, prorocind că aceasta va eşua, iar Putin se va împotmoli în uriaşul păienjeniş de interese din Orientul Mijlociu. Moscova are o relaţie specială, strategică, cu Damascul, datând din timpul URSS. De multă vreme, ea a întreţinut o mică bază navală pe coasta siriană şi a păstrat legături militare strânse cu armata lui Assad, fiind principalul furnizor de echipamente al acesteia.

JURNALUL NATIONAL

Laura Coruţa Kovesi: Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiţă

"Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiţă" - a declarat şefa DNA, Laura Coruţa Kovesi într-o emisiune la un post de radio. Precizarea vine după ce ieri deputatul a afirmat că era prieten cu Kovesi şi, din acest motiv, a falsificat raportul de neplagiat în cazul tezei de doctorat. Şefa DNA a afirmat din nou că lucrarea ei a fost una corectă. Şefa DNA susţine că nu va cere ea reverificarea tezei de doctorat: este o lucrare corectă. Kovesi a negat că ar fi prietenă cu deputatul Sebastian Ghiţă.

ING concediază mai multe mii de persoane

Grupul bancar olandez ING Groep NV, prezent şi pe piaţa din România, va anunţa luni un plan de reorganizare care prevede eliminarea mai multor mii de locuri de muncă dar afectează şi autonomia subsidiarelor ING, informează un articol publicat vineri în cotidianul olandez Het Financieele Dagblad care citează surse din interiorul băncii, transmite Bloomberg. Reorganizarea ar urma să genereze economii de miliarde de euro dar va duce şi la crearea unui management mai centralizat. De asemenea, Het Financieele Dagblad susţine că ING consideră că există oportunităţi în Belgia, Olanda, Germania şi Polonia dar are îndoieli cu privire la prezenţa sa pe piaţa din Turcia, unde nu a dobândit încă o masă critică.

Ancheta în cazul Gyuri Pascu

Mai multe documente de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov şi SMURD în cazul morţii actorului Ioan Gyuri Pascu ar urma să ajungă vineri la Serviciul Omoruri din cadrul DGPMB, au declarat pentru AGERPRES surse din Poliţia Capitalei. Ioan Gyuri Pascu a decedat luni, la vârsta de 55 de ani. În acest caz au fost declanşate mai multe anchete privind modul în care a intervenit ambulanţa la locuinţa actorului. O anchetă internă a fost declanşată la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Ulterior, Comisia de disciplină a SABIF a audiat medicul implicat în cazul Gyuri Pascu, a solicitat Comitetului Director sancţionarea lui şi şi-a declinat competenţa în ceea ce priveşte acuzaţia de malpraxis. Şi Colegiul Medicilor Bucureşti a anunţat miercuri că s-a autosesizat în cazul decesului lui Ioan Gyuri Pascu.

Cine sunt clienţii care apelează la IFN-uri

Mulţii români au veniturile atât de mici încât nu-şi permit să ia credite mai mari de 1.500 de lei şi astfel devin vrând-nevrând clienţii instituţiilor financiar nebancare. IFN-urile le dau împrmuturi mici pe termene scurte, între 12 săptămâni şi 24 de luni, însă cu dobânzi de 200-300%. Cea mai mare parte a clienţilor de IFN au venituri disponibile (diferenţa dintre veniturile familiale şi cheltuielile lunare) cuprinse între 600 şi 1.500 de lei, potrivit unui studiu realizat de GFK, la comanda Provident. Aceştia sunt nevoiţi să se împrumute pentru că le apar cheltuieli neaprevăzute, neaşteptate, dar sunt respinşi de bănci fiind consideraţi nesolvabili şi ajung la IFN-uri. Acestea le oferă credite cu valori cuprinse între 500 şi 10.000 de lei, pe perioade cuprinse între 12 săptămâni şi 24 de luni, în funcţie de salariul pe care-l are fiecare solicitant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb