REVISTA PRESEI 02.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 2 martie 2013

ADEVARUL

Ce s-a întâmplat de fapt în cadrul atacului informatic de care vorbeşte SRI?

"Acest atac este unul cu totul nou faţă de Red October, este realizat însă de o entitate care prezintă caracteristicile unui actor statal. Din estimările SRI, acest atac are un impact mai mare, din cauza nivelului tehnologic superior, care îi perimite să se disimuleze mai bine şi să preia sub control reţeaua compromisă, în scop exfiltrării (opusul infiltrării, n.r.) de informaţii. Potrivit şi estimărilor SRI, atacul are cu certitudine relevanţă în planul securităţii naţionale a României prin profilul entităţilor compromise, motiv pentru care, în prezent, Serviciul, prin echipele specializate de reacţie la atacuri cibernetice, întreprinde măsuri specifice pentru identificarea tuturor entităţilor afectate, evitarea consecinţelor şi stoparea atacului", a spus Sava pentru Mediafax.

Obama: Tăierile bugetare stupide vor costa locuri de muncă fiindcă republicanii şi democraţii nu s-au înţeles asupra bugetului

Preşedintele american Barack Obama a declarat vineri, după un nou eşec al negocierilor pentru buget între liderii Congresului, că tăierile bugetare stupide care vor intra automat în vigoare vor costa locuri de muncă şi vor afecta economia Statelor Unite, transmite MarketWatch. Obama vrea să evite blocarea activităţii guvernului, el sugerând că este dispus să accepte, temporar, reducerea cheltuielilor de ordinul miliardelor de dolari care vor fi aplicate începând de vineri de la miezul nopţii. Obama a vorbit după ce liderii Congresului reuniţi vineri la Casa Albă nu au reuşit să ajungă la o înţelegere în privinţa bugetului, pentru evitarea măsurilor automate de reducere a cheltuielilor guvernamentale cu 85 miliarde de dolari.Preşedintele a avertizat că tăierile bugetare stupide vor costa locuri de muncă şi vor avea un impact negativ asupra economiei americane, el acuzându-i pe adversarii republicani că sunt responsabili de această situaţie.

Poveşti marinăreşti cu Florentin Scaleţchi. După 28 ani de la fuga cu vaporul, intră din nou în puşcărie

Constănţeanul Florentin Scaleţchi, care a fost cel mai tânăr comandant de navă din istoria Flotei, este în prezent încarcerat la Bucureşti pentru fapte de corupţie. În urmă cu două zile, Florentin Scaleţchi a fost condamnat definitiv, cu executare, pentru trafic de influenţă. Nu este prima dată când preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului va sta după gratii. Scaleţchi a făcut cunoştinţă cu închisoarea în urmă cu 28 ani, la 15 martie 1985. Scandalul a fost de răsunet: Scaleţchi a încercat să evadeze la bordul mineralierului Uricani, împreună cu actorul Lucian Iancu şi alţi marinari. Florentin Scaleţchi s-a născut la 11 septembrie 1954, în Constanţa, într-o familie de marinari. A umat cursurile Liceului Nr. 4, iar în perioada 1973-1977 este student al Institutului de Marină Mircea cel Bătrân - secţia Civilă.

O petiţie online cere guvernului britanic prelungirea cu cinci ani a restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor

O petiţie online (http://epetitions.direct.gov.uk/petitions/41492) semnată până vineri după-amiază de peste 63.400 de persoane şi adresată Ministerului britanic de Interne cere Londrei să prelungească restricţiile impuse imigranţilor din România şi Bulgaria cu încă cinci ani. Petiţia, intitulată "Opriţi imigraţia în masă din Bulgaria şi România în 2014, când se anulează restricţiile UE asupra migrării", a fost creată de către Michael Fisher şi va rămâne deschisă până la 12/11/2013. "In prezent, aproximativ 1,5 milioane de persoane se află în căutarea unui loc de muncă, în cele două foste ţări comuniste". Prelungirea restricţiilor este practic imposibilă. Comisarul european pentru Muncă Laszlo Andor a subliniat joi că niciun stat membru UE nu poate să prelungească restricţiile pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor după decembrie 2013.

Mobilizare pe Facebook. Câteva zeci de persoane protestează în faţa CSM faţă de revocarea judecătorilor Ghica şi Danileţ

Aproximativ 30 de persoane s-au strâns vineri în faţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi protestează faţă de revocarea din CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Evenimentul a fost anunţat pe reţeaua de socializare Facebook. Mobilizarea la protestul sub numele "Să cerem dreptate la CSM" - s-a făcut pe Facebook. "E momentul să ieşim de pe Facebook în lumea reală. Veniţi toţi cei care credeţi că revocarea lui Cristi Danileţ şi a Alinei Ghica este abuzivă, întrucât cei doi judecători NU şi-au încălcat cu nimic competenţele şi NU şi-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile de membri ai CSM" este descris evenimentul.

Istoria controversată a Castelului Gandolfo, locul în care se retrage Benedict al XVI-lea

Benedict al XVI-lea a părăsit Vaticanul şi îşi va petrece următoarele câteva luni la Castelul Gandolfo, reşedinţa de vară a papilor, veche de 400 de ani, despre care puţini ştiu că are o istorie curioasă, servind drept ascunzătoare pentru evrei, dezvăluie "Der Spiegel". Situată la 30 de kilometri de Roma, vila şi grădinile sale se întind pe 55 de hectare şi se află în proprietatea Vaticanului din 1596. Papii obişnuiesc să se retragă aici în special pe timpul verilor caniculare, pentru că proprietatea se află la o altitudine de 426 de metri şi este răcoroasă. În acest loc, împăratul Domiţian (81 - 96 d.Hr.) a ordonat persecuţiile sângeroase împotriva creştinilor. Tot el a fost cel care a dispus ridicarea castelului, urmând ca în jurul anului 1200 să devină reşedinţa familiei nobiliare Gandolfi din Genova, după care a fost numit ulterior castelul.

Becali sugerează că Iohannis a făcut trafic de copii. Cum au fost întărâtaţi cei doi liberali să se ia la harţă

Gigi Becali a declarat vineri că poate să dea şi el o lege prin care cei care au făcut trafic de copii să fie daţi afară din PNL, aluzie la vicepreşedintele liberal Klaus Iohannis asupra căruia planează suspiciunea că la începutul anilor 90 ar fi intermediat adopţia dubioasă a trei copii români de către o familie din Canada. Becali a replicat, astfel, unei presupuse opoziţii a lui Iohannis ]n privinţa prezenţei lui în Parlament şi în rândurile liberalilor. "Dacă Iohannis pune condiţii, pun şi eu condiţii: cei care au făcut trafic de copii şi cei care au părinţi milionari, dar ei spun că sunt primari cinstiţi de 20 de ani, să nu mai fie primiţi în PNL", a declarat Becali. Klaus Iohannis a declarat, joi, la Sibiu,că este"total împotrivă să fie politicieni care ne reprezintă în Parlament, sau în funcţii ministeriale, care au condamnări penale".

Elena Udrea, la Bistriţa: "Aş umbla şi desculţă, numai ca PDL să se întoarcă la Guvernare". Oltean o susţine pe Udrea

În faţa a 300 de membri ai PDL Bistriţa Năsăud şi a celor 100 de delegaţi care vor vota în 23 martie, Elena Udrea îşi susţine astăzi moţiunea la Bistriţa, alături fiindu-i deputatul Gheorghe Tinel şi preşedintele PDL Cluj Daniel Buda. Deşi până acum liderul democrat-liberalilor bistriţeni, Ioan Oltean, nu a susţinut public niciun candidat pentru funcţia de preşedinte al PDL , astăzi acesta i-a îndemnat pe cei prezenţi să-i ofere votul Elenei Udrea.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum a ajuns Biserica să se bată cu americanii la Bârlad

Bârlădenii au fost mobilizaţi să iasă la proteste contra gazelor de şist cu dangătul clopotelor de la biserici şi cu predici împotriva americanilor de la compania petrolieră. Metoda a dat rezultate: s-au adunat opt mii de oameni. Majoritatea localnicilor nu ştiu despre gazele de şist decât că îi vor lăsa fără terenurile agricole şi fără apă potabilă. Această propagandă le este oferită de membrii Grupului de Iniţiativă Socială Civică (GISC) din Bârlad, organizatorii protestului de miercuri, care a adunat opt mii de oameni. Miercuri a fost o hărmălaie îngrozitoare, "Băteau clopotele în toate bisericile, parcă era război. Veneau din poartă în poartă oameni să ne cheme la protest că altfel va fi de rău. Am ieşit şi eu să nu creadă că sunt împotrivă", declară unul dintre protestatari.

Statul îşi fură singur căciula! Ministerul Agriculturii îl răsplăteşte pe datornicul Culiţă Tărâţă

Firma latifundiarului are datorii la ADS de 99 de milioane de lei. Cu toate acestea, APIA i-a dat 232 de milioane de lei subvenţii. El profită astfel de o scăpare a legii privind subvenţiile în agricultură. Culiţă Tărâţă, cel care controlează prin membrii familiei sale firma SC TCE 3 Brazi SRL, a primit în arendă, în 2001, cele 59.000 de hectare de teren ale Insulei Mari a Brăilei. Potrivit contractului, el trebuia să plătească echivalentul în lei a 480 de kg/grâu/ha anual. Într-un răspuns trimis la redacţie, conducerea Agenţiei Domeniului Statului (ADS) susţine că TCE 3 Brazi nu şi-a achitat în totalitate arenda pentru terenul primit de la stat. Din 2002 până în 2007, firma lui Tărâţă a acumulat datorii de 55.744.311 de lei, la care s-au adăugat penalităţi de 43.330.007 de lei, ceea ce a condus la o datorie totală de 99.074.319 de lei.

Războiul mogulilor pentru audienţe. Mama lui Ponta a bătut-o pe mama Cămătarilor

Joi seara, Antena 3 şi România TV s-au luptat pentru audienţă cu două interviuri fierbinţi. Mama premierului a fost mai tare decât mama interlopilor. Ambele au fost mai puternice decât Crin Antonescu, prezent la Realitatea TV. Seară fierbinte, joi, la televiziunile de ştiri. Antena 3 a vrut să dea lovitura: Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, venea la emisiunea "Sinteza zilei", realizată de Mihai Gâdea. Promo-uri agresive au curs pe ecran începând de după-amiază. România TV nu a stat cu mâinile în sân şi a răspuns puternic: Smaranda Stoica, zisă Mimi Cămătăreasa, mama interlopilor Nuţu şi Sile, a fost adusă în studioul emisiunii "Ora de vârf", realizată de Ionela Năstase.

Victor Ponta, la postul B1TV: PSD-ul nu se dezice de Adrian Năstase. Funcţia sa rămâne neocupată

Invitat la emisiunea "Interviurile lui Ion Cristoiu", liderul PSD a declarat că partidul nu se dezide de Adrian Năstase, ba mai mult, funcţia sa de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD rămâne neocupată până când fostul premier va fi eliberat şi va decide dacă vrea să renunţe sau revine în funcţie. Întrebat de jurnalistul Ion Cristoiu dacă există în PSD o strategie cu privire la eliberarea din închisoare a lui Adrian Năstase, Victor Ponta a precizat că fostul premier va fi primit cu braţele deschise de către toţi membrii partidului.

Vocea Rusiei, deranjată de dezvăluirile EVZ despre gazele de şist

Ce le atrage atenţia ziariştilor de propagandă "Vocea Rusiei", postul de radio guvernamental rusesc? Ei bine, un articol semnat de Andrei Bădin şi publicat în EVZ. Ce i-a indignat? Faptul că Evenimentul zilei a prezentat metodele prin care Rusia încearcă să submineze explorarea şi exploatarea gazelor de şist, care ar reduce dependenţa energetică a Uniunii Europene. Dan Andronic a declarat la B1tv, in emisiunea Aktualitatea B1 moderata de Andrei Bădin, că afirmaţiile făcute de Vocea Rusiei nu trebuie băgate în seamă pentru că este un post de radio de propagandă, finanţat de guvernul de la Moscova si care apără interesele Gazprom.

FURTUL SECOLULUI. Tablourile au fost ascunse în localitatea Carcaliu. Două opere de artă ar fi fost arse de hoţi

Mătuşa unuia dintre suspecţi a recunoscut, astăzi, în faţa procurorilor, că tablourile au stat pentru mai multe zile în localitatea tulceană Carcaliu, chiar şi în momentul în care cei trei suspecţi de furt au fost ridicaţi de procurori, în momentul în care au avut loc percheziţii la Tulcea. Două dintre cele şapte tablouri furate din muzeul din Rotterdam ar fi fost arse. Unul dintre avocaţii în acest dosar spune că mama unuia dintre cei trei suspecţi arestaţi ar fi distrus tablourile potrivit digi24.ro. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a audiat astăzi pe cei trei hoţi şi rudele acestora. Evenimentul Zilei a dezvăluit că cei trei hoţi din Măcin s-au speriat când au înţeles că au dat în Olanda o lovitură de proporţii şi nu au ştiut ce să facă cu prada furată. "Mai bine nu le-am fi luat! Ar fi trebuit să le ardem!", spunea Radu Dogaru într-o discuţie telefonică.

Aluzie otrăvită: SRI "joacă major" cu Ponta?

Crin Antonescu a reluat acuzaţiile lui Sorin Roşca Stănescu, la adresa SRI, dar într-o formă mai subtilă. El l-a înţepat şi pe Ponta. După ce locotenenţii săi - în frunte cu senatorul Sorin Roşca Stănescu - au atacat frontal SRI, Crin Antonescu a reluat acuzaţiile acestora, într-o formă ceva mai subtilă. Antonescu a spus că serviciile secrete îl "asistă" şi îl "ajută" pe Victor Ponta, dar acest fapt este "absolut normal", iar premierul este "puternic". "S-a generat impresia că cel puţin unul dintre servicii a început să joace major şi aproape la vedere. Cred că e un lucru rău pentru servicii. Îmi pare că eforturile directorului SRI sunt oneste, are de ce să facă eforturi pentru că, dacă nu se evită adâncirea ideii nu că se mai bagă din când în când, dar că a devenit judecător major si decisiv, e un lucru foarte rău", a declarat liderul PNL, la Realitatea Tv.

Băncile au intrat în zodia pagubelor

Anul trecut a fost, de departe, cel mai prost pentru sistemul bancar. 2013 ar putea fi la fel de slab, pentru că băncile nu şi-au acoperit încă toate pierderile. Rezultatele pentru 2012 au fost cele mai slabe de până acumpentru sistemul bancar. Potrivit datelor raportate de primele două bănci ca mărime, aproape unul din fiecare cinci credite acordate are întârzieri de plată de peste 90 de zile, fiind considerat pierdere. Piaţa bancară din România stă de departe cel mai prost, comparativ cu cele din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria. Cum s-a ajuns aici? "A fost un rezultat al lipsei de experienţă, incompetenţei, inclusiv din partea BNR, dar şi a faptului că, în special în spatele creditelor imobiliare, stăteau fraude: tranzacţii suspecte etc.", a comentat pentru EVZ Matei Păun, şeful casei de investiţii BAC Investment.

Mangaliţa - "porcul-somon" sau "uleiul de măsline cu patru picioare" - recucereşte Transilvania

Porcul de Mangaliţa, cândva o rasă foarte răspândită în zona Transilvaniei, pare să fie apreciat, din nou, de către fermierii români. În vreme ce românii au abandonat această rasă după 1989, ungurii au intuit potenţialul acesteia, iar acum sunt printre cei mai mari exportatori din lume de jambon de Mangaliţa, la preţuri de peste 80 de euro pe kilogram. Fermierii români vor acum să recupereze timpul pierdut şi încearcă revitalizarea acestei rase cu ajutorul nou-înfiinţatei Asociaţii a Crescătorilor de Porci Mangaliţa. Deocamdată nu se pune problema exporturilor, fermierii mulţumindu-se să vândă carnea în ţară, prin restaurantele din marile oraşe, dar şi prin târgurile de produse tradiţionale şi lanţurile de retail. Pentru a valorifica mai bine producţia, românii au creat produse tradiţionale proprii cu mărci înregistrate precum "Cârnaţii de Săpânţa".

JURNALUL NATIONAL

România, pe locul 142 din 144 la calitatea drumurilor!

România a pierdut 11 poziţii, în ultimii trei ani, iar Bulgaria a câştigat nouă poziţii, în acelaşi interval de timp, în clasamentul global al competitivităţii, realizat de World Economic Forum (WEF). În clasamentul actual, România ocupă poziţia 78 din 144, iar Bulgaria se află mult în faţa noastră, pe locul 62. Raportul anual WEF este unul dintre cele mai importante şi complexe instrumente consultate de oamenii de afaceri aflaţi în căutarea unor oportunităţi de investiţii. Documentul de peste 500 de pagini este realizat de un colectiv coordonat de economistul german Klaus Schwab, şi supervizat de Profesorul Xavier Sala-i-Martín de la Columbia University, utilizându-se atât date oficiale, culese de la surse autorizate (UNESCO, FMI, Organizaţia Mondială a Sănătăţii etc.), cât şi datele obţinute prin sondaje la care participă oameni de afaceri din fiecare din cele 144 de ţări analizate.

Senatorii au dat liber la hăcuit pădurile României. Frăţia cozilor de topor din Parlamentul României s-a reunit pentru a băgă drujbele în pădure

Silvicultorii din toate partidele politice româneşti care s-au pricopsit cu mandate de senatori şi deputaţi şi-au dat mâna pe sub masă în 2011 pentru a schimba Codul Silvic, după bunul plac. Propunerea legislativă "Lege pentru modificarea şi completarea legii nr. 46 din 2008 ­ Codul Silvic" a fost iniţiată de 13 parlamentari din UDMR, PD-L, PNL, PSD şi un independent. Într-un final, Senatul României a adoptat tacit Codul Silvic, pe motiv că senatorii nu şi-au făcut timp să dezbată în plen proiectul de lege. De aici, Codul Silvic a luat calea Camerei Deputaţilor, unde urmează să fie votat de deputaţi. Însă, organizaţiile de mediu susţin că dacă Codul Silvic va fi votat în forma actuală, acesta condamnă pădurile României la dispariţie. Magor Csibi de la WWF România a declarat pentru Jurnalul Naţional: "În noul Cod Silvic se propune tăierea pădurilor în avans, fără a se mai ţine cont de amenajamentele silvice care se fac pentru o perioadă de zece ani". Practic se va tăia atât cât poate înghiţi piaţa.

Sorin Oprescu: '' 270 de milioane de euro pentru Bucureşti''

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a obţinut bani europeni pentru staţia de epurare de la Glina. Este vorba de a doua fază a proiectului, prima fiind deja finalizată " Bucurestiul va atrage acum 270 de milioane de euro, pentru faza a doua a Statiei de Epurare a Apelor Uzate de la Glina, ma refer la redistribuire, la perioada 2013-2015. Si am pregatit si o serie intreaga de proiecte pentru exercitiul bugetar 2014-2020, estimate la peste 4 miliarde de euro. Avem o viziune de dezvoltare pana-n 2035. Trebuie sa ne sprijin pe banii astia", a declarat Oprescu, după întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles.

Rata şomajului din România a scăzut cu 6,6% în luna ianuarie

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut, în ianuarie 2013, cu 0,1% faţă de luna anterioară, până la 6,6%, informează, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, în luna ianuarie 2013, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 6,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi cu 0,8 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna ianuarie 2012. Potrivit sursei citate, numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna ianuarie din anul curent, este de 660.000 persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (671.000), cât şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent (729.000).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb