REVISTA PRESEI 02.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 martie 2015

ADEVARUL

Noul Cod Fiscal PSD vs. programul de guvernare PNL

Măsurile de relaxare fiscală, cuprinse în viitorul program de guvernare al PNL, nu aduc nimic în plus faţă de cele cuprinse în Codul Fiscal al social-democraţilor, aflat în dezbatere publică. În ciuda acestui fapt, puterea şi opoziţia se acuză reciproc de lipsă de viziune. PNL şi-a lansat, sâmbătă, programul de guvernare cu care speră să dărâme guvernul condus de Victor Ponta. Deşi are aproape 150 de pagini, documentul este, de fapt, un draft de program, care a fost lansat în dezbatere publică. "De astăzi, PNL cheamă potenţialii parteneri politici la discuţii pentru a crea o majoritate, pentru a aduce PNL la guvernare", a declarat copreşedintele PNL, Vasile Blaga. Deşi celălalt copreşedinte PNL, Alina Gorghiu, susţine că acest draft de proiect nu este o "reţetă fiscală", ci oferă o alternativă la măsurile de relaxare fiscală propuse de PSD, documentul pare tras la indigo după cel al puterii.

Ipotezele halucinante aruncate de Kremlin: Boris Nemţov, ucis de Statul Islamic sau de colegii din opoziţie

Regimul controlat de Vladimir Putin s-a grăbit să acuze "provocatorii" şi chiar pe colegii de opoziţie ai lui Boris Nemţov pentru moartea acestuia. Comisia specială de anchetă înfiinţată la Moscova pentru elucidarea asasinatului lui Boris Nemţov ia acum în calcul mai multe ipoteze, însă niciuna nu ia în considerare faptul că opozantul ar fi putut fi ucis de politicienii ruşi pe care-i critica fervent. De la simpatizanţii Statului Islamic şi până la rebelii ucraineni, autorităţile ruse iau în calcul câteva variante catalogate halucinante de ruşi şi ignoră complet cea mai vehiculată ipoteză: aceea că Nemţov a fost asasinat din ordinul puterii de la Moscova. "Anchetatorii urmează în prezent mai multe piste, prima ipoteză fiind că Boris Nemţov a fost asasinat pentru a destabiliza Rusia", a declarat Vladimir Markin, purtător de cuvânt al comisiei speciale de anchetă înfiinţată la Moscova, citat de AFP.

Morţii ţarului Putin. Lista celor care l-au criticat şi au fost ucişi

Asasinarea politicianului Boris Nemţov completează lista celor care l-au criticat pe Vladimir Putin şi li s-a închis gura definitiv. Teroarea din Rusia este arătată şi de numărul opozanţilor eliminaţi. Jurnalişti, politicieni, artişti, avocaţi, oameni de afaceri sau spioni ruşi au încercat să se opună regimului lui Putin. În replică, au primit gloanţe, cuţite în gât, otravă sau bătăi crunte. Boris Nemţov este doar ultimul din lista lungă cu ruşi vocali la adresa regimului. Politicianul rus a fost asasinat în apropiere de Kremlin, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Jurnalista Anna Politkovskaia era printre puţinii reprezentanţi mass media care îndrăzneau să vorbească despre abuzurile din timpul şi de după războiul din Cecenia. Pe 7 octombrie 2006, ea a fost ucisă la Moscova, în holul clădirii în care locuia. O lună mai târziu, în noiembrie 2006, Aleksandr Litvinenko, fost ofiţer în serviciile secrete ruse,a murit la Londra, otrăvit cu poloniu-210.

Biserica a cooptat vedete într-o campanie - viral, prin care să-i convingă pe părinţi să-şi înscrie copiii la orele de religie

Biserica ortodoxă face un pas mare către online şi apelează la vedete de toate vârstele pentru a-i convinge pe părinţi să semneze cererea pentru ora de religie. Mesajele sunt prezentate fie de Asociaţii apărute peste noapte, fie de artişti sau oameni de media. Lupta se duce pe toate fronturile pentru că mai sunt doar cinci zile până când părinţii trebuie să-şi dea acordul. Clipurile video nu au mai mult de două minute şi sunt filmate profesional. De la efectele vizuale până la încadrare şi mişcările camerei totul este făcut să pară natural şi să exprime emoţie. Oamenii vorbesc din inimă, îşi aduc aminte de copilărie şi de cât de mult i-a ajutat până acum biserica. Vorbesc despre valori, frumos, neam românesc, despre comunismul care a alungat bisericile şi preoţii şi despre democraţia prost înţeleasă. Toate clipurile se termină cu un sunet de ceas care numără secundele şi mesajul "Înscrie-ţi acum copilul la ora de religie!", scris cu majuscule, în litere roşii.

România va plăti în martie 3,2 milioane de euro către Banca Mondială din împrumutul stand-by contractat în 2009

România va plăti în luna martie 3,2 milioane de euro către Banca Mondială (BM) din împrumutul stand-by contractat în 2009, suma reprezentând dobânzi şi comisioane, potrivit datelor de Ministerul Finanţelor Publice. De la începutul anului, România a rambursat peste 1,729 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Mondială. Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde de euro, a fost plătită pe data de 1 ianuarie către UE, din care 1,5 miliarde de euro reprezentau rambursări rate de capital, iar 46,2 milioane de lei dobânzi şi comisioane. Totalul sumei pe care România trebuie să o ramburseze în 2015 către cele trei instituţii financiare se ridică la aproximativ 1,860 miliarde euro.

Fitch reconfirmă ratingul României: "BBB-" pentru datoria în valută şi "BBB" pentru cea în lei, cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung în valută şi în moneda locală, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă, anunţă Ministerul Finanţelor Publice (MFP). "Reconfirmarea ratingului României se datorează, în primul rând, aşteptărilor pozitive privind perspectivele de creştere economică în următorii doi ani, dar şi poziţiei fiscale mai bune comparativ cu statele cu rating similar", ne-a comunicat MFP. Fitch estimează o creştere economică de 2,7% în 2015 şi de 2,8% în 2016 şi consideră că, desi România va continua eforturile pentru atingerea obiectivului pe termen mediu privind deficitul bugetar structural de 1% din PIB, acesta se va situa la aproximativ 1,5% din PIB. În acelaşi timp, agenţia apreciază că în anul 2015 nivelul datoriei publice va atinge 39% din PIB, atât deficitul bugetar, cât şi datoria publică situându-se sub media statelor cu rating BBB.

BANCHERUL

Curatenia in sistemul bancar continua

BNR a trimis o noua scrisoare bancilor, in care le reaminteste sa-si recunoasca imprumuturile neperformante. Procesul de curatenie a bilanturilor bancilor de creditele neperformante initiat de BNR in 2014 si soldat cu pierderi de 4,4 miliarde lei nu s-a incheiat si va continua si in acest an, a spus seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza. In consecinta, bancile vor fi nevoite sa constituie noi provizioane pentru creditele neperformante, a caror volum "este greu de prevazut", dar care totusi nu se vor ridica la nivelul anului trecut, astfel ca pierderile sistemului bancar in acest an s-ar putea sa fie mult mai mici. In prezent, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este de 70%, un nivel apreciat de oficialul BNR ca fiind unul ridicat. Cu toate acestea, indicatorul ar putea creste si mai mult, la aproximativ 72% in acest an, intrucat bancile nu prea reusesc sa-si valorifice garantiile imobiliare (colateralele) aferente creditelor.

Desi a suferit pierderi record de 2,8 miliarde lei in 2014, BCR a acordat credite noi de 7,4 miliarde lei

Desi in 2014 a suferit pierderi uriase, de 2,8 miliarde lei, reprezentand peste jumatate din pierderea sistemului bancar romanesc, de 4,4 miliarde lei, BCR, cea mai mare banca romaneasca, a reusit in acelasi timp sa-si majoreze substantial volumul de noi credite acordate firmelor si populatiei, dar si statului roman. Astfel, BCR a acordat in 2014 credite noi in valoare de 7,4 miliarde lei, dintre care 4,7 miliarde lei pentru populatie: volumul creditelor ipotecare s-a triplat iar creditele de consum au avansat cu 61%. Adiţional, în anul 2014, banca a investit 4,6 miliarde lei în titluri de stat. Soldul creditelor performante de retail (pentru persoane fizice si microintreprinderi) din portofoliul BCR a ajuns la 16,6 miliarde lei, dintre care 6,7 miliarde sunt in lei (fata de 5,5 miliarde in 2013), in conditiile in care volumele de credite nou acordate au contrabalansat creditele ramburate anticipat sau ajunse la maturitate.

CAPITAL

Dobânda băncii şi comisionul de risc, desfiinţate de o decizie CJUE

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat, joi, într-o cauză foarte importantă pentru procesele dintre clienţi şi bănci pe clauzele abuzive din contractele de credit. Decizia CJUE înclină balanţa în favoarea consumatorilor care au fost afectaţi de formulările ambigue ale băncilor privind calculul dobânzilor, iar comisionul de risc este, practic, desfiinţat. După doi ani de la înregistrare, CJUE a dat joi soluţia în cauza C-143/13, răspunzând astfel întrebărilor preliminare trimise de Tribunalul Specializat Cluj într-un litigiu dintre Volksbank România şi doi clienţi ai băncii, familia Matei.

Capcana costurilor mari la creditele mici

În ciuda proastei reputaţii de creditori scumpi, pe segmentul lor de clienţi societăţile specilizate în credite de consum rapide şi de valori mici oferă condiţii de preţ şi eligibilitate considerabil mai bune decât băncile. Pentru sute de mii de români, împrumuturile oferite de societăţile nonbancare reprezintă o opţiune nu doar mai accesibilă, ci şi mai ieftină decât creditele de nevoi personale din portofoliile băncilor. Deşi pare greu de crezut, pe piaţa bancară mai există încă Dobânzi Anuale Efective care ajung şi la peste 150% şi nu vorbim despre bănci mici, ci despre instituţii de credit de dimensiuni semnificative. Aceste costuri sunt atinse, însă, doar în cazul împrumuturilor de valori mici contractate pe perioade scurte adică tocmai "specialitatea" majorităţii IFN-urilor din România.

Guvernul Greciei declară război bogaţilor şi evazionistilor

Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, nu exclude posibilitatea ca pentru a aduce noi venituri la buget să fie instituită o 'taxă extraordinară' care va fi percepută exclusiv 'celor care pot să plătească', transmite AFP. 'Ne-am angajat să aducem bugetul la echilibru. Dacă voi fi constrâns să impun o taxă extraordinară, o voi face, dar aceasta se va aplica doar în cazul celor care pot să plătească (...), nu vom cere bani celor care suferă', a indicat oficialul grec într-un interviu acordat sâmbătă postului local de televiziune Sky. 'Îi avem în vedere pe cei care au bani, dar care nu au plătit niciodată. Ei sunt ţinta noastră şi vom fi de neclintit', a insistat el. Declaraţia lui Varoufakis survine la o zi după ce premierul Alexis Tsipras a anunţat o primă serie de măsuri de combatere a evaziunii fiscale, obiectivul său fiind ca datornicii să plătească măcar o parte din arierate. Datoriile cumulate ale contribuabililor greci faţă de fisc se ridică la circa 76 de miliarde de euro, total care creşte de la o lună la alta.

CURENTUL

GHINION pentru ROMÂNIA : Softwin şi ghişeul unic!

Începând din decembrie 2009, toate statele membre ale Uniunii Europene au obligaţia de a avea pe teritoriul lor un ghişeu unic (directiva UE privind serviciile). În România , chiar la sfârşitul anului 2005 Ministerul Comunicaţiilor lansează proiectul "Ghişeul virtual de plăţi ". Un proiect extrem de util pentru noi toţi. Cât de plăcut ar fi fost : am fi plătit uşor orice taxă, orice impozit de la noi, de la calculator, seara, la orice oră. Am fi intrat în lumea civilizată. Guvernanţii au avut o idee bună. Era vorba de achiziţionarea unei soluţii informatice pentru facilitatea plăţii on-line, prin intermediul cardului bancar, a debitelor către bugetul de stat şi bugetele locale. Contractul a fost câştigat în anul 2005 de Softwin. Mare ghinion pentru noi! Ghinion pentru România! Ghiseul.ro a fost lansat cu 5 ani întârziere, în anul 2011. Chiar la lansare se vehicula că este disponibil pentru numărul ridicol de mic de 5 primării, dar surpriză : a fost disponibil pentru 3!

Alternative - de Tia Şerbănescu

Prima zi de primăvară a început cu un marş de doliu la Moscova în memoria opozantului Boris Nemţov cel care ar fi condus, dacă nu era împuşcat acum două nopţi chiar lângă Kremlin, un amplu marş de protest împotriva lui Putin. Hotărât lucru, cei care se opun lui Putin sfârşesc întotdeauna rău. Nu prea au alternative. Ori tac, ori tac pe vecie. Evident, Putin l-a elogiat imediat pe cel dispărut "care şi-a exprimat deschis şi cinstit opiniile" lăsându-şi astfel "amprenta în istoria Rusiei" - ceea ce confirmă amprenta lui Putin: cel mai bun opozant e un opozant mort. Putin a promis fireşte că asasinii vor fi pedepsiţi şi nu încape îndoială că-i va găsi: în cazul Anei Politkovskaia a găsit vinovaţi ceceni (adică exact cei pe care-i apărase celebra ziaristă). Acum s-ar putea să găsească ucrainieni - mai ales că în momentul morţii Nemţov era insoţit de o tânără din Ucraina şi criticase acerb intervenţia Rusiei în această ţară.

CURIERUL NATIONAL

Petrolul ieftin loveşte Marea Britanie exact unde o doare mai tare: Marea Nordului

Povestea petrolului din Marea Nordului (Marea Britanie) poate fi spusă într-o singură frază: o urcare abruptă, o coborâre mică urmată de un şoc pentru un nou vârf urmat de un lung şi constant declin. Zonei cu deschidere la mare care a umplut vistieria statului prin anii '80 şi "90 şi care a dat naştere la valoarea de referinţă a petrolului Brent i-au cam apus zilele de glorie. Cheltuieli mai mari pentru producţii mai mici. Zăcămintele de petrol nu mai sunt la fel de abundente, iar ceea ce a rămas este mai greu de extras. Asta înseamnă a cheltui mai mult pentru a produce mai puţin - Marea Nordului a atras, în 2013, 14,4 miliarde de lire sterline de investiţii, cele mai multe din ultimii 30 de ani, potrivit industriei de gaze şi petrol din Marea Britanie. Dar pe atunci, preţul petrolului deja începuse să scadă. Răspunsul companiilor la scăderea preţurilor petrolului a fost de a opri fluxul banilor în oceanele neprofitabile, Shell, BG şi BP anunţând tăieri drastice ale cheltuielilor.

O posibilă afacere: închisorile private

România se află pe locul 21 în topul deţinuţilor la suta de mii de locuitori, fiind surclasată de Bulgaria, care se află pe locul 17. Cele 33 de penitenciare ale noastre sunt deja supraaglomerate, cu 11.000 de deţinuţi peste capacitate. Înfiinţarea unor penitenciare private ar aduce mari beneficii statului român, reducând numărul proceselor câştigate la CEDO şi povara bugetară pe care o suportă statul în fiecare an. La nivel mondial există deja închisori private, cele mai vechi fiind în SUA (încă din 1984), Marea Britanie (din 1992), Australia (din 1997), Canada (2001), Israel (2004) şi Olanda.

Alan Greenspan: Bursa merge grozav, dar economia arată ca în Marea Criză a anilor '30

Tot mai puţini oameni se gândesc la investiţii în America! Indicele care măsoară achiziţiile managerilor companiilor în economia SUA s-a prăbuşit în februarie a.c. la 45,8 puncte, cel mai coborât nivel din ultimii cinci ani, transmite Market Watch. Aceasta reprezintă o cădere de 22,89% faţă de 59,4 puncte în ianuarie a.c., dar şi un reper cu 20,34% mai scăzut decât anticipările analiştilor pentru 57,5 puncte. Alan Greenspan, fost şef al Rezervei Federale Americane, interpretează aceste date: Cererea este extraordinar de slabă, ceva care nu s-a mai văzut din stadiile finale ale Marii Depresiuni care a răvăşit America în anii '30. "Bursa stă grozav, dar economia nu", a declarat într-o intervenţie pentru CNBC Greenspan, în vârstă de 88 de ani. Economisirea scade de ani de zile în SUA, însă dobânzile sunt mici ca urmare a intervenţiilor instituţiei pe care acesta a condus-o. Fed a raportat o creştere semnificativă în ultimii ani a hârtiilor de valoare achiziţionate în pieţele secundare şi puse astfel pe bilanţul băncii centrale, scopul fiind exact apăsarea ratelor de dobândă.

Câte firme se promovează la nivel mondial pe Facebook?

Facebook a anunţat săptămâna trecută că numărul de firme active care se promovează pe reţeaua de socializare a crescut cu 33 de procente, la 2 milioane, faţă de nivelul de 1,4 milioane firme înregistrat în luna iulie a anu­lui trecut, conform Reuters. Majoritatea companiilor care se promovează pe platforma de socializare (care au avut cel puţin o reclamă în ultimele 30 de zile) este reprezentată de firme mici şi mijlocii. "De obicei este destul de greu de ajuns la afacerile mici, mai ales că nu sunt prea bine dezvoltate nici din punct de vedere tehnologic", a spus Sheryl Sandberg, Chief Operating Officer Facebook. Aceasta a mai precizat că, per total, 30 de milioane de mici afa­ceri au pagină pe reţeaua de socializare. În plus, Facebook a anunţat că a lansat o aplicaţie mobilă prin care advertiserii pot administra campaniile lor.

Erste anunţă profit la final de 2014

Anul 2014 a fost caracterizat de creşterea creditării, îmbunătăţirea calităţii activelor şi consolidarea capitalizării. Rezultatul net raportat pentru anul trecut a fost influenţat de doi factori: costurile de risc din România şi împrumuturile în valută din Ungaria. Am soluţionat aceste aspecte în ambele ţări, a spus Andreas Treichl, CEO al Erste Group, cu ocazia prezentării rezultatelor din 2014. "Operaţiunile celorlalte subsidiare au evoluat foarte bine ţinând cont de contextul dificil. Pentru prima dată după anul 2011, am înregistrat o creştere semnificativă a creditării, de un miliard de euro, şi, în acelaşi timp, calitatea portofoliului de credite s-a îmbunătăţit. Având în vedere poziţia solidă a capitalului şi a lichidităţii, anticipăm conti­nuarea acestei tendinţe în 2015", a declarat Treichl. El a afirmat că revenirea pe profit în ultimul trimestru din 2014 demonstrează că măsurile luate la jumătatea a­nu­lui 2014 au fost dure, dar corecte.

Acţiunile Apple s-ar putea prăbuşi cu peste 50%, spune o bancă germană

Acţiunile companiei care marchează începutul acestui mileniu se pot prăvăli pur şi simplu, susţine o instituţie cu o vechime de peste 400 de ani. Berenberg Bank, instituţie de credit din Germania, a indicat un preţ-ţintă de 60 de dolari pe unitate pentru acţiunile Apple Inc. (AAPL), ceea ce ar presupune un picaj de peste 50% faţă de nivelul actual din piaţă. Dependenţa de veniturile din iPhone reprezintă slăbiciunea care ar urma să afecteze în viitor compania, spune un raport al băncii obţinut de portalul Apple Insider, preluat de Zero Hedge. Nu mai puţin de 70% din veniturile Apple şi 85% din profitul operaţional al companiei sunt asigurate de desfacerea iPhone. "Legea numerelor mari urmează să prindă din urmă şi Apple", scrie Adnaan Ahmad, analist la Berenberg Bank.

EVENIMENTUL ZILEI

Miliardarul Tender l-a turnat pe Sorin Ovidiu Vîntu la un deceniu după ce i-a cerut o şpagă de 4 milioane de euro

Disperat de o condamnare, afaceristul şi-a denunţat inclusiv procurorul care l-a anchetat. Potrivit unor surse citate de "Realitatea TV", afaceristul Ovidiu Tender ar fi depus la DNA un denunţ împotriva Alinei Bica, fosta şefă a DIICOT. Conform declaraţiei, în urmă cu 10 ani, Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi cerut lui Tender 4 milioane de euro pentru a-l scăpa de acuzaţiile din dosarul RAFO - Carom. Tender a arătat că, după ce a fost căutat de aparatură de înregistrare, i s-a dat termen două luni pentru a face rost de bani. El a mai susţinut că suma urma să se împartă la opt persoane. După expirarea termenului, Tender a mai arătat că în timpul unei alte întâlniri de acasă de la Vîntu, mogulul media i-a transmis că decizia de a nu plăti este alegerea sa şi că de acum încolo o să suporte consecinţele. Tender mai susţine în denunţ că, după câteva zile, Alina Bica i-a pus interdicţia de a părăsi ţara.

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Dormi liniştit, Klaus Iohannis! Zăngănitul cătuşelor DNA lucrează pentru tine!

Chestia cu Programul de guvernare prin care partenerii de Coaliţie ai PSD, parlamentari PSD şi parlamentari independenţi, vor fi convinşi, printr-o revelaţie provocată de consumarea unei lecturi, e o biată comedie pe care şmecheri precum Vasile Blaga încearcă să acopere adevărata cale pusă la cale pentru doborîrea Guvernului Victor Ponta: Ameninţarea cu zăngănitul cătuşelor DNA. Nu ştiu dacă romanticul Klaus Iohannis ştie de acest plan. Nici nu-i nevoie. Maşinăria care i-a făcut cadou Preşedinţia, fără ca el să-şi dea seama, s-a pus în mişcare şi pentru a-i face cadoul Guvernul Său. Cu aceeaşi oameni, cu aceleaşi trucuri. Dormi liniştit, Klaus Iohannis! Zăngănitul cătuşelor DNA lucrează pentru tine!

Marius Striblea: O confruntare va putea să dovedească faptul că denunţurile împotriva Elenei Udrea sunt mincinoase

Elena udrea va avea o confruntare cu denunţătorii săi, a declarat avocatul acesteia, Marius Striblea. El a precizat că, odată cu punerea faţă în faţă a denunţătorilor cu Elena Udrea, declaraţiile acestora vor putea fi dovedite ca fiind mincinoase, fiind obligaţi să dea mai multe detalii despre denunţurile făcute. "Starea doamnei Udrea este o stare normală a unui om optimist care îşi pregăteşte apărarea. Solicitarea este una şi în măsura în care va fi aprobată, prezenţa dnei Udrea va fi obligatorie. Dintr-o confruntare pot să reiasă elementele care nu sunt puse cap la cap. Pentru că e uşor să zici că am lăsat o geantă în biroul ministrului şi atât. Sunt mai multe detalii şi probabil declaraţia va fi dovedită mincinoasă", a declarat Marius Striblea, potrivit B1 TV.

JURNALUL NATIONAL

Patalamale ilegale emise studenţilor străini

Universitatea Maritimă din Constanţa împreună cu Autoritatea Navală Română sunt în centrul unui scandal cu impact internaţional, după ce mai multor studenţi din Egipt şi Nigeria le-au fost eliberate carnete de marinar româneşti. Potrivit Hotărârii de Guvern 313 din 2009, carnetul de marinar este un document de trecere a frontierei de stat acceptat de statul român. Acest document se eliberează de către Autoritatea Navală Română numai cetăţenilor români, fiind echivalentul unui document de identitate. "În opinia Ministerului Transporturilor un carnet de marinar nu poate fi emis unui cetăţean străin aflat la studii în România", se precizează într-un document al Inspectoratului General pentru Imigrări. În contextul internaţional, în care tot mai multe state sunt lovite de terorism, autorităţile române se joacă după bunul plac cu documente vitale de importanţă naţională, care în orice moment ar putea pune în pericol siguranţa naţională şi internaţională.

Boris Nemţov, asasinat. Dar Nemţov nu e singurul.

Peste 70.000 de persoane i-au adus un omagiu la un marş în Moscova. Opozantul rus Boris Nemţov a fost ucis de gloanţe în plin centrul Moscovei, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Poliţia a raportat că mai multe persoane au asistat la asasinat. Potrivit poliţiei, un bărbat neidentificat a tras dintr-o maşină 7-8 focuri de armă asupra lui Boris Nemţov când acesta se plimba cu o tânără ucraineancă pe podul Bolşoi Moskvoreţki (Marele pod de piatră) din imediata apropiere a Kremlinului. Boris Nemţov, 55 de ani, politician rus de opoziţie şi fost viceprim-ministru carismatic, era un critic vehement al preşedintelui Vladimir Putin. Uciderea lui Boris Nemţov completează lista de critici şi opozanţi ai lui Putin morţi în condiţii misterioase. Boris Berezovski, Aleksandr Litvinenko şi Anna Politkovskaia sunt câteva dintre cele mai cunoscute nume.

Comercianţii care nu dau bonuri vor fi suspendaţi

Aceştia nu-şi vor mai putea relua activitatea cel puţin o lună de zile şi vor fi amendaţi cu minim 10.000 de lei. Comercianţii care nu dau bonuri fiscale pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 15.000 de lei, dar şi cu suspendarea activităţii. Ordonanţa de Guvern privind reducerea evaziunii fiscale a intrat în vigoare duminică, 1 martie. Potrivit noii prevederi, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din ANAF vor putea să suspende activitatea comercianţilor care nu dau bonuri fiscale şi vor sigila spaţiul în care se desfăşoară activitatea comercială.

NATIONAL

"Vulpea" de la "Doi s'un sfert" si-a băgat coada in fotbal!

Este vorba despre organizarea unei cupe nationale "Doi s'un sfert" la fotbal, la care au participat echipe formate din ofiteri alesi pe spranceana de la nivelul tuturor SIPI-urilor din structurile judetene. "National" continua seria dezvăluirilor cu privire la modul in care fosta conducere a serviciului secret al Ministerului de Interne, in frunte cu chestorul Gelu Oltean, a aservit aceasta structura informaţională de elita intereselor private ale lui Virgil Ardelean, cel recunoscut si drept "Vulpea" de la "Doi s'un sfert". Iar rapoartele care ies de-abia acum la iveala arata puterea nemăsurată de care se bucura încă Virgil Ardelean la nivelul acestui serviciu secret plătit, cu bani grei, din bugetul de stat, deşi el este momentan patronul SC ARVIFOX, o firma particulara, cu acelaşi obiect de activitate: filajul.

Merkel pune jordia pe Parlamentul Romaniei

Presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania, Paul Porr, povesteste cum i-a criticat Angela Merkel pe parlamentarii nostri. Porr l-a insotit pe Klaus Iohannis in vizita efectuata in Germania si a participat la toate intalnirile. Intrebat daca discutiile s-au referit si la problema coruptiei mioritice, Porr a confirmat ca tema a fost atinsa "tangential", ocazie cu care Angela Merkel a demonstrat ca este la curent cu ce fac alesii nostri. "A fost un pic criticat Parlamentul, fara sa se dea nume, ca inca selectiv se ridica imunitatea la unul sau la altul", a afirmat Paul Porr, adaugand si ca Iohannis a preferat sa nu dezvolte subiectul: "Presedintele nostru a tacut in stilul lui caracteristic la remarcile astea".

PUTEREA

ALRO, "vândut" pe "oglinzi şi pietricele colorate". Negustorii afacerii au fost Năstase şi Ponta

Privatizarea combinatului ALRO Slatina, o perlă a coroanei economiei româneşti, rămâne unul dintre cele mai controversate subiecte din 2.000 încoace, însă, în ciuda unor dovezi evidente, nici unul dintre capii care au coordonat această manevră nu a fost condamnat. Sub directa coordonare a lui Ovidiu Muşetescu, responsabil cu privatizările, statul român a fost prejudiciat cu 76,5 milioane de dolari, conform DNA, însă suma reală pierdută ar fi de aproximativ 300 de milioane de dolari. Cum Muşetescu a decedat între timp, cazul a fost închis. PUTEREA readuce în actualitate unul dintre episoadele negre ale economiei româneşti şi prezintă stratagema prin care bugetul naţional a fost prejudiciat cu directa implicare a ex-premierului Adrian Năstase şi a actualului prim-ministru Victor Ponta.

Statul are primele probleme la proiectul de un miliard de euro de la Tarniţa

Statul întâmpină deja primele probleme la proiectul energetic declarat de interes strategic naţional privind dezvoltarea unei hidrocentrale de acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, a cărui construcţie nici nu a început. Guvernul a început discuţiile cu cinci consorţii de companii chineze pentru construcţia hidrocentralei, proiect datând din perioada lui Nicolae Ceauşescu, dar are mari probleme în a majora cu propria cotă-parte capitalul companiei care va derula proiectul, deşi suma nu este una mare. Conform proiectului, hidrocentrala trebuie realizată în parteneriat public-privat, prin intermediul unei companii mixte în care statul să deţină 51% din acţiuni, iar investitorul să aibă 49% din titluri şi posibilitatea să contribuie numai prin finanţare directă.

ROMANIA LIBERA

PNL a început atacul împotriva Guvernului Ponta

Lansarea programului de guvernare este semnalul că liderii PNL vor să preia puterea, prin negocieri cu restul formaţiunilor politice, cu excepţia PSD, dar şi prin racolarea unor parlamentari. PNL şi-a lansat programul de guvernare, deschizând sezonul tratativelor politice pentru schimbarea majorităţii parlamentare. Invitaţia liberalilor se adresează UNPR, UDMR, Minorităţilor şi parlamentarilor independenţi. UNPR a dat deja un prim răspuns cu dublu înţeles, afirmând că sprijină Guvernul, dar şi proiectele preşedintelui Iohannis. Estimările analiştilor politici, dar şi semnalele din zona partidelor prefigurează negocieri bazate în principal pe câştiguri concrete, şi mai puţin pe afinităţi doctrinare.

Patriarhul Daniel: Ora de religie nu poate fi înlocuită cu nimic, este ŞTIINŢA cea mai profundă

Patriarhul Daniel a declarat, duminică, la Sfânta Liturghie că ora de Religie nu poate fi înlocuită cu nimic, fiind ştiinţa cea mai profundă, a legăturii cu Dumnezeu. "Înscrierea pentru ora de Religie este un act de credinţă, de mărturisire publică a credinţei, a iubirii noastre faţă de Hristos şi a dorinţei noastre de a creşte spiritual. Biserica a botezat copiii pe care părinţii i-au născut şi i-au adus să fie botezaţi. Dacă Biserica a botezat copiii înseamnă că are şi datoria de a-i creşte în credinţă", a spus Preafericitul Daniel. Patriarhul a arătat că "este nevoie şi de o formare duhovnicească şi intelectuală a copiilor la şcoală, împreună cu alţi copii şi în dialog cu alte cunoştinţe, cu alte discipline pe care le studiază sau le învaţă copiii la şcoală".

ZIARUL FINANCIAR

Economiile românilor sunt prizoniere băncilor care dictează dobânzile la depozite

În deceniul 90, economiile depuse de români la bănci au fost devalizate oficial de inflaţie. Timp de 10 ani, cei care au avut încredere în politica economică a statului şi în politica monetară a BNR şi-au văzut economiiile în lei cum au dispărut în termeni reali, dobânda primită fiind cu mult sub inflaţie sau creşterea cursului dolarului. Inflaţia şi economiile din bănci au fost folosite de toate guvernele şi BNR pentru a subvenţiona un sistem economic nereformant sau privatizat local fără ca cei care au cumpărat activele să aibă resurse financiare ca să ducă firmele mai departe. Părinţii şi bunicii noştri pur şi simplu şi-au pierdut în termeni reali economiile în lei în deceniul 90. Pentru a nu lăsa ca acest lucru să se mai întâmple, autorităţile şi BNR au avut la dispoziţie 15 ani pentru a crea alternative la sistemul bancar, astfel încât cei care economiseau să aibă soluţii şi alte pieţe. Devalizarea fondurilor mutuale din anii 90 a dat înapoi sistemul, oamenilor fiindu-le frică să-şi depună banii altundeva decât la bănci sau la CEC.

Ionuţ Dumitru, ZF Live: Eu aş reduce întâi CAS, apoi TVA, în trepte mai puţin ambiţioase

România are nevoie de o scădere a TVA, nivelul de 24% fiind printre cele mai mari din Europa, dar mă îndoiesc că puteam face o reducere de 4 puncte procentuale anul viitor şi încă două puncte peste doi ani, în condiţiile în care vin şi alte măsuri fiscale concomitent, a declarat vineri la ZF Live Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. "Faptul că se discută un plan de relaxare fiscală pe 4-5 ani este un lucru bun. Ar trebui ancorată strategia fiscală la una mai amplă, la o strategie de ţară. Cea mai mare deficienţă a României este în zona de politici structurale, care să reducă blocajele din creşterea economică. Dacă avem un avans de 5% anul viitor, dar nu şi peste 2-3 ani, nu cred că e sănătos", a spus Dumitru. În opinia lui, politicile fiscale, monetare au un rol în stimularea economiei, dar cel mai important rol ar trebui să-l aibă politicile structurale: contribuţia educaţiei, a sănătăţii, partea de eficienţă a cheltuirii banilor, aportul companiilor de stat la creşterea economică.

BCR şi-a redus pierderile de şase ori în trimestrul 4 faţă de trimestrul 3

Grupul BCR, care cuprinde cea mai mare bancă din România, a raportat anul trecut pierderi de 2,8 mld. lei (630 mil. euro), în urma accelerării curăţării bilanţului de credite neperformante care a generat o dublare a cheltuielilor cu provizioanele. BCR a dat semne de revenire pe final de an. În ultimele trei luni ale anului trecut, banca a raportat pierderi de doar 372 mil. lei în condiţiile în care în trimestrul precedent pierderile atinseseră valoarea record de 2,1 mld. lei. Provizioanele constituite au ajuns la 4,4 mld. lei la sfârşitul anului trecut. "În urma deciziei strategice de trecere la creditarea în lei, BCR a triplat în 2014 volumul creditelor imobiliare nou acordate şi a crescut semnificativ volumele noi de credite de nevoi personale", a declarat Dana Demetrian, vicepreşedinte retail şi private banking al BCR. Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, a revenit pe creştere în trimestrul al patrulea şi a raportat profit de 42 mil. euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb