• ADEVARUL
• Ponta, după scandalul PSD-PNL pe tema Kovesi: "Nu am discutat despre un schimb de ministere, dar nu este exclus"
Premierul Victor Ponta nu a discutat cu Crin Antonescu despre posibilitatea ca liberalii să renunţe la Ministerul Justiţiei, dar nu exclude o asemenea variantă. Victor Ponta a fost invitat la România TV, după o zi de tensiuni cu PNL pe tema numirii Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA. El a stabilit o întâlnire cu cei din secţia de procurori a CSM pentru a discuta despre procedură, pentru a numi cât mai rapid două persoane pentru a ocupa funcţiile din fruntea parchetelor. Agitaţia a început pe scena mediatică şi apoi s-a transmis pe scena politică. O parte din media a luptat mai mult decât domnul Antonescu să nu o numească pe doamna Kovesi.
• Cât muncesc românii pentru un pachet de ţigări: o oră şi 19 minute, doar cu un minut mai puţin decât bulgarii
Cu un salariu mediu pe economie, românii pot să cumpere 126 de pachete de ţigări, doar cu unul mai mult decât bulgarii. Vecinii noştri muncesc doar cu un minut mai mult decât noi pentru un pachet. "Adevărul" vă prezintă un indice al accesului populaţiei la ţigări, realizat pe baza statisticilor oficiale internaţionale, din care reiese că doar românii şi bulgarii muncesc mai mult de o oră pentru a-şi putea cumpăra un pachet din categoria premium. Achiziţia unui pachet de ţigări premium înseamnă, pentru români, cheltuirea a 3,7 dolari, ceea ce ne plasează pe locul 32 într-un clasament cu 50 de ţări europene realizat de comunitatea producătorilor şi procesatorilor de tutun din Europa. Cele mai scumpe ţigări se regăsesc în Norvegia (15,8 dolari/pachet), Irlanda (13,9 dolari/pachet), Lichtenstein (11,9 dolari/pachet), Anglia (10,8 dolari/pachet) şi Franţa (8,5 dolari/pachet).
• PNL înghite greu pilula amară Kõvesi
Intenţia lui Victor Ponta de a o propune pe Laura Codruţa Kövesi în fruntea DNA a provocat dispute în interiorul USL. După un schimb de replici acide, în care s-a invocat, inclusiv, posibilitatea ruperii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta au ieşit, ieri după-amiază, cu un mesaj de împăcare. Procedura de numire a procurorilor-şefi îşi va urma cursul, Victor Ponta urmând să se întâlnească, astăzi, cu secţia de procurori a CSM şi cu preşedintele Traian Băsescu. Nemulţumirea liberalilor a fost exprimată chiar de şeful PNL, Crin Antonescu, în cadrul unei emisiuni a postului Antena 3.
• Angela Merkel şi-a pus Europa în cap
Popularitatea Germaniei şi a Angelei Merkel scad, iar europenii, sătui de austeritate, preferă să se adăpostească sub aripa populiştilor. Însă de la Berlin lucrurile se văd altfel. "Tot mai des, Germania se consideră singurul adult al Europei responsabil cu disciplinarea copiilor neastâmpăraţi ca să ţină familia unită", comentează Reuters. Politicienii şi oficialii germani se simt datori, asemeni unor părinţi, să conducă cu mână de fier zona euro, chiar dacă asta îi face nepopulari în Europa. Însă de ce vrea "Mutti" să menţină zona euro unită? Motivul e unul cât se poate de simplu: Germania este dependentă de exporturi, iar o eventuală destrămare a zonei de liber schimb s-ar dovedi catastrofală pentru economia ţării.
• Cine este Marian Preda, propus pentru conducerea Fundaţiei Mişcarea Populară
Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti, a primit pe 1 aprilie propunerea de a conduce fundaţia Mişcarea Populară. Informaţia a fost publicată pe blogul său, de către consilierul prezidenţial, Cristian Diaconescu. Printre funcţiile pe care Marian Preda le-a ocupat de-a lungul timpului se numără şi aceea de cercetător la Institutul pentru Calitatea Vieţii, dar şi aceea de preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, funcţie pe care a deţinut-o între 2009 şi 2010 şi care a fost neretribuită. În cadrul acestei Comisii a participat la publicarea a două rapoarte privind situaţia socială din România.
• Cine se ocupă de politicile economice în Parlamentul României? Un deputat care vara trecută a luat 1,1 la matematică şi 2,1 la română, la Bacalaureat
Deputatul PP-DD Viorel Blăjuţ nu se poate lăuda că s-a prea omorât cu cartea la viaţa lui. Parlamentarul de Iaşi a obţinut, în sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat din 2012, două note ruşinoase la matematică şi limba română, reuşind să promoveze, cu greu, în toamnă. Acum e student la două facultăţi. În baza notelor obţinute de deputat la examenul de bacalaureat de anul trecut, am putea spune că acesta nu prea se pricepe la cifre. Cu toate acestea, Viorel Blăjuţ este membru în comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare.
• CURENTUL
• Războiul stelelor s-a mutat la DNA, dintr-un conflict de interese. "Spaţialii" români se ceartă pe proiecte
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a declarat război Agenţiei Spaţiale Române, (ROSA), şi a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la presupuse fraude, indicând "incompetenţa" şi conflictele de interese ale directorului agenţiei româneşti, în Programul de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare - Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată STAR. "ROSA este o agenţie guvernamentală, condusă în prezent de Piso Marius-Ioan, care primeşte fonduri guvernamentale şi distribuie în mod clientelar, la diverse organizaţii din România, afiliate domniei sale, finanţări pentru proiecte spaţiale.
• Aproape 140 de români au active de cel puţin 30 milioane de dolari
Aproape 140 de persoane din România deţin active nete de minimum 30 milioane de dolari, iar numărul acestora ar putea creşte cu o treime până în 2022, potrivit unui studiu asupra averilor private globale realizat de compania Knight Frank. / >În Europa numărul persoanelor cu active de minim 30 milioane de dolari a crescut cu 632 în ultimul an (de la 53.538 la 54.170) şi se estimează o creştere cu 31% în următoarea decadă. Cele mai multe persoane bogate din Europa se găsesc în Germania (16.192), Marea Britanie (10.373) şi Elveţia (5.657). România are cei mai puţini oameni bogaţi din cele 22 de ţări europene analizate. Totodată, Europa numără în prezent 708 miliardari (cei mai mulţi din lume), dintre care 149 locuiesc în Germania, tot atâţia în Marea Britanie şi 102 în Rusia.
• Muzeul Brukenthal e pe avarii, după ce Ministerul Culturii a tăiat drastic bugetul instituţiei
Mai multe sedii ale Muzeului Brukenthal din Sibiu, între care şi parterul Palatului Brukenthal, au fost închise, centralele termice au fost oprite, iar în birouri funcţionează doar un bec, după ce Ministerul Culturii a redus cu 22% bugetul instituţiei, suma fiind de nouă ori mai mică decât necesarul. Managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că unitatea a luat "măsuri extreme" în încercarea de a face economii la buget, având în vedere că Ministerul Culturii a redus cu 22 la sută bugetul instituţiei pentru anul în curs, reducerea intrând în vigoare încă din luna martie.
• CURIERUL NATIONAL
• Ne atinge unda de şoc cipriotă
Bank of Cyprus închide temporar şi scoate la vânzare sucursala din România, bancomatele rămân funcţionale. Gheţea, ARB: Nu trebuie să ne îngrijorăm, sistemul bancar românesc este solid. Blănculescu: Furia deponenţilor români nu poate fi oprită prin ordin, sfaturi sau recomandări.
• Cum ne ferim banii din băncile căzătoare
Cum în sistemul bancar românesc sunt în majoritate instituţii de credit cu capital străin, este bine să fim atenţi la ce fac băncile respective în ţările de origine. Ecoul cazului Bank of Cyprus ne pune în gardă că trebuie să ciulim urechea la ce se întâmplă şi în ţări îndepărtate, pentru că unda şocului financiar de acolo se poate propaga cu uşurinţă în buzunarul nostru. O fugă cu banii din bănci este mai uşoară prin transfer bancar, atât timp cât banca centrală asigură funcţionarea sistemului. De aceea este bine să vă gândiţi la un recipient bancar care să primească prin transfer banii de la banca insolventă la care aveţi depozitul iniţial.
• Numirea noii conduceri a Parchetului General şi DNA creează discuţii aprinse
Premierul a declarat că va face nominalizările, după ce va discuta cu CSM şi preşedintele Traian Băsescu. Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că respectă punctul de vedere al liderului PNL Crin Antonescu privind opoziţia acestuia faţă de eventuala numire a Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, el arătând că liberalii pot să stea liniştiţi, întrucât nu o va numi vicepreşedinte la PSD. "Eu am văzut punctul de vedere, îl respect. În acelaşi timp, eu o să fiu totdeauna solidar cu colegii liberali şi când vor lua ei decizii controversate. Eu i-am sprijinit când i-au luat pe domnii Frunzăverde şi Stănişoară, care au fost mult mai apropiaţi de domnul Traian Băsescu decât Kovesi.
• Liviu Stoicescu va deveni membru în Directoratul Astra
Un fost membru al Directoratului Omniasig VIG, Liviu Stoicescu, va intra în Directoratul Astra Asigurări, după ce va primi avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), a anunţat compania. Stoicescu a fost membru în Directoratul Omniasig VIG în perioada 2008-2012 şi a condus departamentul Asigurări Auto al companiei. În vârstă de 47 ani, el este, din 2003, preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România. Astra este liderul pieţei locale a asigurărilor după veniturile aferente anului 2012. Următoarele două locuri sunt ocupate de Omniasig VIG şi Allianz-Ţiriac Asigurări.
• Proprietarii expropriaţi merg la CEDO să discute măsurile de despăgubire
Nemulţumiţi de faptul că autorităţile nu sunt deschise dialogului real, reprezentanţii Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Proprietarilor Expropriaţi din România (UNAPER) au anunţat ieri că au solicitat o audiere la CEDO pentru a demonstra lipsa de interes a autorităţilor române cu privire la soluţionarea dosarelor de restituire a proprietăţilor. O altă critică priveşte faptul că acestea nu vor să renunţe la plafonarea sumei care reprezintă valoarea despăgubirii. "Este încălcat şi dreptul la un proces echitabil, deoarece proprietarii nu mai pot ataca în instanţă refuzul autorităţilor de a le soluţiona notificările"
• 600 de români sunt aşteptaţi pe cel mai mare vas de croazieră din lume
Compania Royal Caribbean International estimează că va vinde în România minimum 600 de locuri pentru croaziere în Mediterana efectuate cu cel mai mare vas de acest tip din lume, preţul mediu pentru o astfel de călătorie fiind de 1.700 de euro pentru două persoane. Vasul Oasis of the Seas va naviga în Europa în toamna anului 2014, iar rezervările se pot face începând cu data de 11 aprilie. "Chiar dacă nava are 5.400 cabine, fiind pentru prima oară în Mediterana, va fi extrem de solicitată. Un pachet mediu de 7 zile, pentru două persoane, este de circa 1.700 de euro. Cel mai scump pachet - o cabină owner suite pentru trei persoane - costă 15.000 de euro.
• Van Rompuy: Taxarea deponenţilor nu stabileşte un precedent
Decizia Ciprului de a impune pierderi deponenţilor celor mai mari bănci din ţară nu stabileşte un precedent pentru regiunea euro, a declarat preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, citat de Bloomberg. Miniştrii de Finanţe din zona euro "au luat o decizie nefericită" când au aprobat planul iniţial de taxare a depozitelor bancare aflate sub pragul garantat în UE, de 100.000 de euro, a arătat Van Rompuy, potrivit Mediafax. Planul, respins de Parlamentul din Cipru, şi acordul ulterior de a impune pierderi depozitelor mari de la primele două bănci din ţară nu reprezintă un pericol pentru alte naţiuni, a afirmat Van Rompuy într-un interviu acordat publicaţiei belgiene De Zondag.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Videanu şi Oprescu, părtaşi la jaful de la RATB
Autobuzele Mercedes sunt dotate cu GPS-uri, sisteme de monitorizare video şi aer condiţionat, dar sunt nefolosite. Sistemul de monitorizare online este inutil. Investiţiile au fost aprobate de primarii Adriean Videanu şi Sorin Oprescu. În ultimii ani, în Capitală au fost cumpărate 1.000 de autobuze noi, care au fost dotate cu tehnologie de ultimă oră, pentru un trafic civilizat. Numai că, sistemele de milioane de euro nu au fost folosite, iar multe au ieşit deja din garanţie. Achiziţionată pe când primar general era Adriean Videanu, tehnologia a rămas nefolosită şi pe vremea lui Sorin Oprescu, care a pompat şi el câteva milioane de euro.
• De ce vrea Fenechiu să-i cumpere avion nou lui Băsescu?
Preşedintele a fost acuzat că provoacă Tarom pierderi de şapte milioane USD, dar un avion VIP nou ar costa de zece ori mai mult. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anunţat că vrea să cumpere, pentru transportul special al preşedintelui Băsescu şi al premierului Ponta un avion nou-nouţ, un Airbus 318 sau 319. Anunţul intră în flagrantă contradicţie cu declaraţiile de până acum ale lui Fenechiu şi Ponta, care-l acuzau pe şeful statului că ar cheltui prea mult pentru transportul aerian. Enervat, Băsescu a luat Alitalia în ultima deplasare externă.
• Magistraţii critică înţelegerea dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta privind numirile la Parchetul General şi DNA
Asociaţia Magistraţilor din România critică "înţelegerea meschină dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu pe tema procurorilor şefi, se arată într-o scrisoare deschisă adresată celor doi politicieni. Asociaţia Magistraţilor din România, al cărei preşedinte de onoare este Viorica Costiniu, este una dintre organizaţiile care au susţinut-o pe fosta judecătoare Mona Pivniceru, ex-ministru al Justiţiei de câteva zile şi judecător constituţional din luna iunie a acestui an. Interesant este şi faptul că Mona Pivniceru cu greu a cedat din atributul ministrului Justiţiei de a face propunerile pentru numirile în funcţiile de şef al DNA şi de procuror general al României.
• Ponta: USL nu se rupe. Îmi pare rău pentru Blaga care îşi face încălzirea pentru a deveni liberal
Victor Ponta susţine că nu se pune problema unei rupturi a USL, în ciuda nemulţumirilor PNL legate de desemnarea şefului DNA. Premierul a declarat, luni seara, la România TV, că social-democraţii şi liberalii nu se află în conflict, deşi, spune Ponta, Vasile Blaga îşi face "încălzirea de pe margine" pentru a deveni liberal.
• Rompetrol, un investitor strategic pentru România
În ultimii ani, investiţiile străine în România au scăzut dramatic, într-un climat economic care nu a reuşit să devină atractiv pentru companiile care anunţau în trecut că au în vizor ţara noastră. În ciuda crizei, KazMunayGas a reuşit să investească prin Rompetrol nu mai puţin de 2 miliarde de dolari, bani care au ajuns şi au rămas în România. Fie că a fost vorba de investiţiile masive de la Petromidia sau de extinderea reţelei de benzinării, toate eforturile financiare au avut un singur scop: crearea unei companii solide, moderne şi responsabile faţă de angajaţii şi de clienţii săi. Lucrurile nu se vor opri aici: KazMunayGas, prin Rompetrol, are un plan ambiţios de extindere atât pe piaţa locală, cât şi pe pieţele din jurul Mării Negre, un plan care presupune investiţii de peste 750 de milioane de dolari în perioada următoare.
• Antonescu îi dă în cap lui Ponta cu plagiatul
Parchetul de pe lângă IICCJ a cerut Oficiului Român pentru Drepturile de Autor expertizarea unei cărţi publicate de prim-ministrul Victor Ponta şi acuzată de plagiat. Potrivit Hotnews, informaţia e confirmată de directorul Direcţiei de Expertize, Constatări, Economic şi Organizare din cadrul ORDA. Oficiul este condus acum de un om de încredere al lui Crin Antonescu.
• DOSARUL LOTERIA. Magistraţi: "Se impune îndepărtarea lui George Copos de la activităţile care presupun încrederea publică şi exerciţiul autorităţii"
Judecătoria Sectorului 2 arată în motivarea deciziei din dosarul Loteria I că se impune îndepărtarea lui Gheorghe Copos de la activităţile care presupun încrederea publică şi exerciţiul autorităţii, ca pedeapsă accesorie, având în vedere natura şi gravitatea infracţiunii săvârşite de acesta. Omul de afaceri Gheorghe Copos a fost condamnat, în 29 ianuarie, de Judecătoria Sectorului 2 la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I, în care este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, cu ocazia vânzării unor spaţii ale firmei Ana Electronic către Compania Loteria Română. Gilio Giuzepe Roza, Stelian Ioan Raţiu, Nicolae Cristea au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare, iar Gabriel Rogoveanu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.
• JURNALUL NATIONAL
• ANRM: Nu există licenţe pentru gaze de şist in România
În România nu există licenţe pentru explorarea sau exploatarea gazelor de şist iar toate companiile au doar licenţe pentru gaz convenţional, spune preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale Gheorghe Duţu, citat de Economica.net. Şi asta pentru că pe licenţele clasice nu se pot face lucrări de explorare a gazelor de şist pentru că ar fi nevoie de aprobarea unor lucrări separate. "Tot ce s-a dat a fost pe gaze convenţionale. În acest moment, nicio companie din România nu are voie nici măcar să facă explorări pe resurse neconvenţionale", a continuat oficialul. El a mai spus că aceste licenţe vor fi acordate dacă la nivel guvernamental se decide că exploatarea acestor resurse este benefică şi nu este periculoasă.
• 40.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral de 1 Mai
Operatorii din turism estimează că numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai la mare va înregistra o creştere de circa 20% faţă de anul trecut, ajungând până la 40.000.Pentru aceştia sunt organizate o serie de evenimente printre care o paradă de maşini off-road, de epocă şi de motociclete de mare putere, dar şi concerte în aer liber şi în cluburi. De 1 Mai, în staţiunea Mamaia vor fi deschise aproape 90% dintre hoteluri, în condiţiile în care capacitatea totală de cazare a staţiunii este de circa 35.000 de locuri, dintr-un total de 120.000 de locuri de cazare care sunt pe întreg litoralul românesc, potrivit centralizărilor INS. Nu aceeaşi situaţie va fi în staţiunile din sudul litoralului unde vor fi deschise mai puţine unităţi de cazare.
• Încă o scumpire, preţul gazele naturale majorat cu 5%
Tarifele de furnizare a gazelor naturale în regim reglementat vor fi majorate din 1 aprilie 2013 cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici, acestea urmând să ajungă la 55,3 lei/MWh. De la 1 iulie 2013 tarifele vor fi majorate tot cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici şi cu circa 8% pentru casnici. De asemenea, tarifele de furnizare a gazelor naturale se vor majora de la 1 octombrie 2013 cu circa 3% pentru consumatorii non-casnici şi cu 2% pentru consumatorii casnici. Tarifele vor fi majorate în conformitate cu angajamentele asumate de Guvernul României faţă de FMI, BM şi CE, concretizate în Memorandumul privind calendarul de eliminare a preţurilor reglementate la gazele naturale
• NATIONAL
• DNA va cere 20 de ani de inchisoare pentru politicienii corupti!
Perceptia opiniei publice din Romania este ca liderii Comisiei Europene le-au dat cu MCV-ul in cap doar actualilor guvernanti. Numai ca, desi fara valurile mediatice de rigoare, si procurorii anticoruptie au fost dojeniti de comisarii europeni. Nemultumiti ca, si in putinele dosare ale unor politicieni corupti soldate cu condamnari definitive, acestea au fost ridicol de mici. Iar cei de la DNA au fost indemnati sa urmeze modelul grecesc unde, in ultima vreme, s-au inmultit simtitor cazurile unor demnitari condamnati la cate 20 de ani de inchisoare pentru coruptie! Target pe care s-au angajat sa-l atinga, cat mai curand, si procurorii nostri.
• Penelista Renate Weber vrea sa-i termine pe parlamentarii penali
Politicienii cu bube penale in cap au primit o neasteptata lovitura din partea colegei lor liberale, Renate Weber. Care si-a pus in cap sa blocheze candidatura persoanelor condamnate penal (fie si doar cu suspendare) si sa-i matraseasca rapid din functii pe cei condamnati in exercitiul functiunii. Mai exact, Weber afirma ca este anormal ca persoane condamnate sa ajunga in functii publice, inclusiv in cele alese (presedinte, parlamentar, europarlamentar, primar, consilier judetean/local), motiv pentru care propune ca orice candidatura de acest fel sa fie interzisa prin Constitutie. Mai mult, Renate Weber vrea si ca cei care sunt deja in functii sa fie "demisi de drept", ca sa se termine odata toata tarasenia.
• Pesedistilor li se rupe USL-ul
Crin Antonescu a facut pasul inapoi. Dupa ce a realizat ca este fiul ploii in politica fara Victor Ponta, liderul liberal a renuntat sa o mai faca pe zmeul, negand ca i-ar fi trecut macar prin cap sa puna capat aliantei cu PSD. USL nu se rupe", a declarat presedintele PNL, la doar o zi dupa ce afirmase ca spargerea Uniunii Social Liberale "poate fi o varianta". Cum insa in aceasta "varianta" PNL ramane de caruta, prilej numai bun pentru liberali sa-l zboare din fruntea partidului, Antonescu a pus batista pe tambal.
• Magistratii nu vor sa ridice piatra la termopanele lui Nastase
Reintalnirea lui Adrian Nastase cu Justitia ar putea fi amanata dupa ce trei dintre judecatori din completul de cinci la care a ajuns recursul in dosarul Zambaccian" au formulat cerere de retragere. Cei trei magistrati (dintre care doi au fost recuzati, conform unor surse, de catre avocatii lui Nastase) vor sa se retraga pentru ca ori au judecat aceasta cauza pe fond, ori au judecat alte dosare ale fostului premier. Cert este ca recursul declarat de DNA in cazul "Zambaccian" (in care Adrian Nastase a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj si a fost achitat pentru luare de mita) trebuia sa fie judecat, de completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe 8 aprilie. Ceea ce inseamna ca, in cazul acceptarii retragerii celor trei magistrati, acestia trebuie inlocuiti in maximum o saptamana pentru a se evita amanarea recursului.
• PUTEREA
• Victor Ponta: O să fac toate acele compromisuri pe care le consider bune pentru România
Premierul Victor Ponta s-a declarat dispus luni să facă toate compromisurile pe care le consideră bune pentru România, arătând că şi preşedintele Traian Băsescu a cedat acceptând faptul că Daniel Morar nu va fi numit în funcţia de procuror general. Şeful Guvernului a făcut această declaraţie la Palatul Parlamentului, după discuţia avută cu liderul liberal, Crin Antonescu, care se opune unei eventuale numiri a fostului procuror general Laura Codruţa Kovesi la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
• DICTATURA LUI OPREA. Presa MApN ascunde neregulile de la Spitalul Militar pentru a nu-l supăra pe vicepremier
Biroul de Presă al Ministerului Apărării a ascuns un răspuns oficial al Direcţiei Medicale ce prezenta ilegalităţile în organizarea concursurilor pentru ocuparea unor posturi la Spitalul Militar Central. Cu toate că Direcţia Medicală recunoaşte, iar în catalogul concursurilor se arată că un economist a pus note la o probă ce ţine de medicină, Biroul de Presă spune că nu este adevărat. Adevărul a fost ascuns pentru a-l proteja pe managerul spitalului, apropiat al vicepremierului Gabriel Oprea, potrivit surselor din cadrul MApN. Ministrul Mircea Duşa nu ia măsurile de intrare în legalitate, stabilite de Corpul de Control.
• ROMANIA LIBERA
• Interviu cu Raymundo Santos Rocha Magno, Ambasadorul Braziliei: Justiţia televizată a prins bine. A fost implicat şi publicul
Ce interese comerciale are o ţară ca Brazilia în România, ce caută investitorii străini pentru a-şi plasa banii pe un alt continent şi cum se armonizează relaţiile cu ţări NATO din Europa de Est, când, în acelaşi timp, joci într-o alianţă de cinci state emergente, între care şi Rusia? Despre toate acestea, şi nu numai, în interviul acordat României libere de către ambasadorul Braziliei, Raymundo Santos Rocha Magno. Anul acesta sărbătorim 85 de ani de relaţie bilaterală. Pe de altă parte, deşi schimburile comerciale sunt bune, zona aceasta poate fi exploatată mult mai mult. În 2012, am avut schimburi totale de 640 milioane dolari - exporturi braziliene de 338 milioane şi exporturi româneşti de 302 milioane dolari. Cooperarea gravitează în jurul unor domenii ca energia - inclusiv biocombustibilii, petrolul, industria petrochimică -, echipamentele feroviare, tehnica militară, infrastructura, resursele minerale sau turismul.
• Ponta a rezistat bluff-ului grupării Voiculescu-Antonescu
Seria de presiuni începută vineri cu asaltul Antenei 3 asupra prim-ministrului Victor Ponta în privinţa eventualei nominalizări a Laurei Codruţa Kovesi în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi continuată, duminică, de Crin Antonescu pe acelaşi post, care a evocat în acelaşi context ruperea USL, s-a încheiat ieri cu un eşec în momentul în care Ponta a refuzat să dea garanţii publice că nu o va nominaliza, dar ambii s-au grăbit să anunţe că USL nu se va rupe. Ponta a reafirmat ieri, după întâlnirea avută cu Antonescu, că numele Codruţei Kovesi continuă să nu fie exclus de la nominalizarea pentru funcţia de procuror-şef DNA, "alături de alte 2.500 de nume".
• Abrupt.În doar trei luni gazele folosite de industrie se vor scumpi cu peste 10%. Începe sarabanda preţurilor, ediţia 2014?
În afara unor scumpiri nevinovate, al căror efect se va simţi direct doar asupra consumatorilor, precum cele ale preţurilor la bere sau la ţigarete, de la 1 aprilie se majorează şi preţurile unor materii prime importante pentru echilibrul general al economiei, cum sunt gazele. Scumpirea nu se va vedea direct pe raftul supermarketurilor, dar va pune presiune pe inflaţie, mai ales că va fi urmată de o alta la fel de importantă, la 1 iulie.
• Cipru.Filialele băncilor cipriote din străinătate au operat transferuri masive de capital. Mafia rusă a părăsit "paradisul pierdut"?
Poliţia din Cipru a intensificat măsurile de securitate pentru a împiedica scoaterea de bani din ţară, interzisă de măsurile dure de control al capitalului bancar impuse de guvern. Dar, în timp ce băncile din insulă au fost închise o perioadă pentru perfectarea sistemului, filialele din străinătate au continuat operaţiunile, facilitând transferuri masive în alte ţări. După impunerea măsurilor draconice de control al capi-talului din sistemul bancar din Cipru pentru a împiedica retragerea masivă de bani şi un posibil faliment, câteva persoane au fost prinse încercând să părăsească insula cu peste 200.000 euro. Potrivit Le Soir, care citează surse din Londra şi Moscova, filialele băncilor cipriote din străinătate au organizat o importantă operaţiune de scoatere de capital. Nu se cunoaşte suma exactă, dar se estimează că ar fi vorba de 4-6 miliarde euro.
• ZIARUL FINANCIAR
• Primele 100 de zile ale Guvernului Ponta 2 arată că nu există nicio diferenţă faţă de Guvernul Boc. Doar patru din cele 20 de ţinte asumate în programul de guvernare au fost îndeplinite
La 100 de zile de guvernare, Guvernul Ponta 2 arată prin acţiunile sale că nu se deosebeşte cu nimic de Guvernul (guvernele) Boc. Nu a fost obligat de vremuri să taie salariile sau să majoreze TVA - măsuri care au măturat de pe prima scenă politică fosta guvernare. Dar nici nu schimbă paradigma - rămâne în aceeaşi veşnică aşteptare ca lucrurile să se rezolve de la sine. Analiştii şi antreprenorii arată că nu există nicio iniţiativă majoră care să încurajeze mediul de afaceri. Nu există diferenţe vizibile faţă de modul de guvernare din trecut, deşi coaliţia s-a bucurat de un sprijin masiv în alegeri şi controlează 70% din Parlament. În mai anul trecut, când a venit la putere, Guvernul Ponta 1 a cerut răgaz până la câştigarea alegerilor generale din decembrie, motivând că are un mandat limitat în care nu-şi poate pune în practică proiectele.
• Statul a plătit încă 8 milioane de euro către UniCredit Ţiriac Bank pentru licenţe Microsoft
Ministerul pentru Societatea Informaţională a transferat, săptămâna trecută, către UniCredit Ţiriac, suma de 37 milioane lei (8,4 mil. euro) pentru utilizarea a aproape 175.000 licenţe Microsoft de mai multe instituţii publice, în baza unui contract cesionat către bancă de D-Con. Net AG (Elveţia). Potrivit datelor MSI, UniCredit Ţiriac Bank a mai încasat în prima parte a anului 2012, în două tranşe, suma totală de 104,5 milioane de lei pentru utilizarea de licenţe Microsoft de către mai multe instituţii publice, în baza unui contract încheiat de D-Con.Net în 2009.
• Un client al Bank of Cyprus: Ieri ne spuneau să stăm liniştiţi, astăzi se închide
Unul dintre puţinii clienţi ai sucursalei locale a Bank of Cyprus pe care ZF l-a întâlnit ieri în faţa agenţiei băncii din Piaţa Unirii spune că este îngrijorat de anunţul făcut de banca cipriotă de a suspenda operaţiunile de la Bucureşti pentru o săptămână, în acelaşi timp arătându-se nemulţumit de mesajele transmise de autorităţile de la Bucureşti. "Numai în România se poate întâmpla aşa ceva. Autorităţile spuneau cu câteva zile în urmă că situaţia din Cipru nu are cum să ne afecteze, chiar Isărescu le-a transmis deponenţilor să stea liniştiţi. Astăzi însă se anunţă că Bank of Cyprus îşi închide operaţiunile pentru o săptămână. Am depozite la această bancă şi situaţia mă îngrijorează acum. Nu mai am încredere în ceea ce spun autorităţile din România", a afirmat Constantin, 71 de ani, pensionar.