REVISTA PRESEI 02.05.2014

Willy Homner
Revista Presei / 2 mai 2014

ADEVARUL

Ponta îi promite iar acţiuni la portul Constanţa lui Mazăre: "Parcă e undeva la Botoşani sau la Satu Mare. E normal ca oamenii să aibă un cuvânt de spus"

Premierul Victor Ponta a spus, joi, la Constanţa, că procedura de transfer a acţiunilor Portului Constanţa către Consiliul Local va continua, chiar dacă există riscul "să se supere" anumite persoane, precum preşedintele Traian Băsescu, el susţinând că portul se va dezvolta mai bine după ce o parte din acţiuni vor fi listate la bursă. "Cu portul facem ce am vorbit. Se supără, nu ştiu cine se supără, dar eu cred că este mai bine să avem mai mult capital privat şi mai mulţi investitori, iar toţi banii îi lăsăm pentru investiţii, nu-i luăm la buget", a declarat Victor Ponta. Întrebat de jurnalişti cine ar putea să se supere, premierul a spus că preşedintele Traian Băsescu ar putea fi una dintre aceste persoane. "Nu ştiu, domnul Băsescu, cineva, dar nu ştiu de ce să se supere pentru că e vorba de dezvoltarea portului", a afirmat premierul. El a completat precizând că scoaterea pe bursă a 15% din acţiunile portului înseamnă transparenţă şi că această procedură va fi similară cu cea realizată în cazurile Transgaz, Transelectrica şi Romgaz.

Băsescu: "Se încearcă apropierea preoţilor de partide. Patriarhul Daniel are nevoie de bani pentru catedrală"

Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia asupra faptului că partidele politice încearcă implicarea preoţilor în campania electorală, iar Patriarhul Daniel, deşi nu a stimulat Biserica să se implice în politică, are nevoie de bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului. "Preafericitul este un tip foarte pragmatic. Adică are nevoie de bani să îşi termine Catedrala Mântuirii Neamului, se zbate pentru mase, să aibă bună relaţie cu majoritatea. Este clar că se încearcă apropierea preoţilor de partide, însă eu cred că marea majoritate vor rămâne deasupra bătăliei politice", a declarat preşedintele Traian Băsescu, la "Evenimentul Zilei". Şeful statului a mai arătat că acţiunea de la Palatul Cotroceni, de decorare a mai multor prelaţi, a fost planificată cu mult timp înainte şi nu a avut nicio legătură cu întâlnirea Patriarhului cu premierul Victor Ponta. Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, în emisiunea "Evenimentul zilei", difuzată de B1TV, despre campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, despre eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a lui Cristian Diaconescu, despre ultimele evoluţii din Ucraina.

Manipulare de manual. Vocea Rusiei: liderii ucraineni au minţile controlate de CIA prin scientologii americani

Războiul psihologic pe care Rusia îl poartă cu Occidentul a intrat într-o nouă fază miercuri, când organizaţia de presă Vocea Rusiei a acuzat scientologicii americani că îl controlează psihic pe Arseni Iaţeniuk, premierul interimar al Ucrainei. "Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei, este un pastor baptist cu legături cu grupul religios neopenticostal. Despre premierul interimar Iaţeniuk se spune că aparţine mişcării scientologice. Greco-catolicii au fost prezenţi în număr ridicat în Maidan şi au jucat un rol important alături de alte aşa-numite mişcări religioase. Cum se face că toate aceste grupări religioase diferite urmăresc accelaşi obiectiv politic?", se întreabă ruşii. Într-un material bazat pe un interviu cu Alexander Dvorkin, "activist anti-cult ruso-american", Vocea Rusiei, organizaţie de presă finanţată de Kremlin, explică modul în care Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) din SUA este, de fapt, păpuşarul din umbră al crizei din Ucraina.

1 Mai cu zăpadă de peste un metru, la Bâlea Lac

Turişti români, dar şi străini au fugit de agitaţia de 1 Mai la munte, la Bâlea Lac, unde zăpada depăşeşte 1 metru înălţime. Mai mulţi turişti români, dar şi străini, au ales să sărbătorească altfel Ziua Internaţională a Muncii. Au renunţat la grătarele tradiţionale şi au urcat în inima munţilor Făgăraş, la peste 2000 de metri altitudine, la Bâlea Lac. Odată ajunşi sus, după un drum de aproximativ 10 minute cu telecabina, oamenii spun că nici nu puteau face o alegere mai potrivită. Mercurul din termometre abia dacă arata 4 grade Celsius, iar peisajul este unul de poveste. Chiar dacă e prima zi din ultima lună de primăvară, stratul de zăpadă depăşeşte 1 metru. Nu doar românii au ales să urce de 1 mai la Bâlea Lac, ci şi mulţi turişti străini. Chiar dacă s-a topit parţial, hotelul de gheaţă rămâne o atracţie a zonei.

Gabriel Resources pregăteşte să dea în judecată România la curtea de arbitraj de la Viena. Tribunalul Covasna a anulat recent planul urbanistic zonal

Compania canadiană Gabriel Resources pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roşia Montană, scrie publicaţia canadienă The Globe and Mail. Gabriel Resources face planuri pentru acest caz, care va fi audiat probabil la Viena în a doua jumătate a acestui an, concomitent cu oprirea activităţilor în România, pentru conservarea rezervelor financiare, scrie publicaţia, fără să citeze sursele informaţiei. Compania a anunţat că ar putea concedia în mai circa 80% din cei 400 de angajaţi, în prezent aflaţi în şomaj tehnic, dacă proiectul nu avansează. Gabriel Resopurces, listată la Toronto dar condusă de la Londra, nu se aşteaptă la progrese semnificative în curând. Camera Deputaţilor din Parlamentul României va vota la 7 mai asupra unei legi care ar acorda statut juridic special proiectului minier, permiţând astfel pornirea acestuia.

CURIERUL NATIONAL

Gazul de şist american: daune aduse industriei europene

Misiunea de informare parlamentară asupra impactului economic al exploatării hidrocarburilor din roci, condusă de deputatul socialist Frederic Barbier, a dat publicităţii raportul şi concluziile la care au ajuns în urma studiilor efectuate, dar în care este prezentat inclusiv impactul "revoluţiei gazului de şist din Statele Unite asupra industriilor europene". Dincolo de boomul hidrocarburilor de şist - care a făcut din SUA, după 2010, primul producător mondial de gaz de şist - raportul misiunii parlamentare franceze detaliază consecinţele, pozitive şi negative, ale exploatării acestui tip de hidrocarburi în America: în primul rând, se recunoaşte faptul că preţul gazului utilizat de familiile americane, şi de industrie s-a redus simţitor; a fost stimulată o "epocă de aur" a petrochimiei americane, care a investit masiv pentru reorientarea capacităţilor sale de producere din nafta, un derivat al petrolului, spre etan, prezent în gazul de şist.

Administratorul special al Astra susţine că asigurătorul nu are de ce despăgubi Oltchim pentru management defectuos

Administratorul special al Societăţii Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A., KPMG Advisory SRL, a informat ierfi că dosarul de despăgubire înaintat de administratorii judiciari ai Oltchim S.A (în insolvenţă) nu indică un eveniment asigurat, produs în intervalul asigurat şi care să descrie şi să cuantifice vreunul dintre prejudiciile acoperite de poliţa de asigurare a răspunderii civile emisă de ASTRA SA. Reprezentanţii KPMG explică: "Cererea s-a întemeiat pe analiza făcută de administratorii judiciari cu privire la cauzele care au condus la starea de insolvenţă a Oltchim, deşi poliţa nu acoperă - potrivit art. 6.7, lit. g., prejudicii "decurgând din/bazate pe/atribuibile sau implicând direct sau indirect performanţele profesionale ale Asiguratului ori pierderi financiare provocate prin neatingerea obiectivelor propuse prin planul de afaceri al Companiei, contractul de administrare ori management sau ca urmare a insolvabilitătii Companiei".

Mii de persoane au manifestat împotriva austerităţii în Grecia

Mii de persoane au manifestat joi la Atena şi Salonic (nord) împotriva austerităţii şi pentru o Europă socială, amintind că bogăţia este "fructul eforturilor muncitorilor". "Bogăţia este produsă de muncitori şi nu de capitalişti", au scandat manifestanţii la Atena, unde au fost organizate două marşuri diferite, la apelul sindicatelor şi partidelor de stânga, care au reunit în total 15.000 de manifestanţi. Primul s-a desfăşurat sub stindardul Pame, Frontul muncitorilor apropiat de partidul comunist, şi a reunit aproximativ 8.000 de manifestanţi, potrivit poliţiei. Ei au defilat într-o atmosferă de calm până în piaţa Sintagma, piaţa simbol a manifestanţilor. O a doua reuniune, la care au participat 3.500 de persoane şi organizată de sindicatele din privat (GSEE) şi public (Adedy), urmată de o mulţime de 3.500 de simpatizanţi ai partidelor şi de grupuri de stânga, a avut loc în centrul oraşului, potrivit poliţiei.

Încă un zornăit de cătuşe pe piaţa de capital românească

Brokeri suspectaţi de furturi de acţiuni din portofoliile clienţilor s-au trezit cu mascaţii la uşă. În cadrul anchetei unui caz de fraudă cu prejudicii de peste un milion de euro de acum aproape doi ani Serviciul Teritorial Piteşti al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), împreună cu poliţiştii de la brigăzile de combatere a criminalităţii organizate, a efectuat cinci percheziţii domiciliare şi a ridicat cu mandat de aducere şase suspecţi, informează un comunicat al instituţiei. Documentul citat nu menţionează în ce caz au fost efectuate respectivele investigaţii, însă din datele furnizate Curierul Naţional poate confirma că este vorba de furturile de active ale clienţilor de la SSIF Carpatica Invest. Deşi procurorii DIICOT au indicat numai vârsta şi iniţialele persoanelor anchetate, patru dintre acestea au fost identificate, în funcţie de amenzile aplicate în toamna anului 2012 de supraveghetorul pieţei, ca fiind Ştefan Terziu, Dan Samoilă Gîndilă, Pietreanu Bogdan Ionuţ şi Marius Ilie Velţan.

China va deveni cea mai mare economie din lume în acest an

China va depăşi Statele Unite în acest an, devenind cea mai mare economie la nivel global în funcţie de paritatea puterii de cumpărare, în timp ce India s-a instalat deja pe locul al treilea, devansând Japonia, potrivit unui raport al Programului Internaţional de Comparaţie al Băncii Mondiale. Estimările iau în considerare cursurile de schimb valutar şi preţurile, comparaţia fiind efectuată la paritatea puterii de cumpărare, care măsoară "valoarea banului" în fiecare ţară. La nivelul anului 2011, economia Chinei reprezenta deja 87% faţă de cea americană, la paritatea puterii de cumpărare, potrivit datelor Băncii Mondiale. Astfel, la paritatea puterii de cumpărare, PIB-ul Chinei a fost echivalent cu 13.500 miliarde de dolari în 2011, faţă de valoarea nominală de 7.300 miliarde de dolari calculată la ratele de schimb valutar din acel an. În 2011, PIB-ul SUA a fost de 15.500 miliarde de dolari, potrivit datelor Băncii Mondiale. În valoare nominală, Produsul Intern Brut al SUA este de aproximativ 16.200 miliarde de dolari, iar cel al Chinei de 8.200 miliarde de dolari.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu îl descrie pe Victor Ponta ca dependent de reţele de CORUPŢIE . "Vor îngropa România, o vor face o ţară a baronilor corupţi. Ponta e un supus al baronetului şi al trusturilor media"

Preşedintele Traian Băsescu, a declarat, în emisiunea "Evenimentul zilei", pe postul B1 TV, că premierul Victor Ponta este dependent, şi în partid, şi în soarta lui publică, de baronii corupţi. Preşedintele a făcut referire la mai multe privatizări cu semn de întrebare din judeţele Timiş şi Călăraşi de care se leagă numele senatorului PSD Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta. "Mă refer la multe privatizări de prin judeţul Timiş, la vânzări de terenuri către firme italiene, mă refer la terenuri de prin Călăraşi, în spatele cărora s-ar putea să se afle dânsul şi mă mai refer la ceva", a explicat preşedintele Băsescu. "Aduceţi-vă aminte ce ţipa tata socru cu terenurile de la Fundeni, care au fost cumpărate de fiica preşedintelui. După ce s-au dumirit că tot hoţi de la ei au transferat terenurile de la Fundulea către clientela lor politică, nu mai auzim nimic de terenurile de la Fundulea", a spus Traian Băsescu.

Veste îngrijorătoare pentru toţi tinerii între 20 si 35 ani. Armata le pregăteşte o nouă surpriză

Statul român se pregăteşte de război? În Monitorul Oficial a fost publicat modelul certificatului medical pe care toţi tinerii sunt obligaţi să îl deţină la recrutare, în perioada stării de război. Preşedintele României a explicat situaţia astăzi, în emisiunea "Evenimentul zilei", difuzată de B1 TV: procedura este una standard, aplicată în toate ţările NATO. Legea spune că, în cazul mobilizării sau a războiului, sunt obligaţi să îndeplinească serviciul militar toţi bărbaţii apţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. În Monitorul Oficial a fost publicat modelul certificatului medical pe care toţi tinerii sunt obligaţi să îl deţină la recrutare, în perioada stării de război. Legea nr. 446/2006, privind pregătirea populaţiei pentru apărare, prevede la art. 3, alineatul: la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, ce îndeplinesc criteriile pentru a face serviciul militar.

Predoiu îl avertizează pe Ponta: Dacă semnaţi ca acţiunile Portului Constanţa să fie transferate la Consiliul Local, intraţi la puşcărie

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, într-o conferinţă de presă, că Guvernul pregăteşte adoptarea unei hotărâri prin care 13% din acţiunile Portului Constanţa vor fi transferate gratuit la Consiliul Local Constanţa. El l-a avertizat pe premier, ca "de la jurist, la jurist", că va intra în puşcărie dacă va semna această hotărâre. "Se pregăteşte adoptarea unei hotărâri de guvern prin care 13% din acţiunile Portului Constanţa să fie transferate cu titlu gratuit, subliniez cu titlu gratuit, în proprietatea Consiliului Local Constanţa. Aceasta este prima pagină a proiectului de hotărâre, acest proiect de hotărâre urma să intre ieri în şedinţa de Guvern, se prevede clar transferul cu titlu gratuit a 13% din acţiuni, 13,99% în proprietatea Consiliului Local Constanţa", a spus Cătălin Predoiu. Potrivit lui Predoiu, dacă va fi adoptată, hotărârea de guvern va fi nelegală, deoarece încalcă Legea privatizării şi nu ţine cont de avizele date de direcţiile de specialitate din Ministerul Transporturilor.

JURNALUL NATIONAL

De Unu Mai muncitoresc, Nuţi Udrea s-a coborât din ceruri cu paraşuta

Până şi cel mai din urmă mititel de pe grătarul românului ieşit la iarbă verde ar fi sfârâit de plăcere dac-ar fi ştiut ca urmează să fie contemporan cu cel mai eveniment extrem care s-a petrecut simultan în spaţiul aerian şi în cel politic al patriei noastre: Nuţi a sărit cu paraşuta! La ceas de aniversare, de Unu Mai muncitoresc, Nuţi Udrea s-a lepadat de vuitoane si lubutani şi a simţit nevoia s-o facă în văzul tuturor, cu paraşuta, descălecând din ceruri şi deziluzionând din plin pe cei care interpretau textual sloganul electoral PMP-ist şi care se aşteptau la o acţiune cu ridicatul... Deşi s-ar putea spune că de asta se ocupă DNA-ul, şi încă din plin! Spectacolul de Armindeni ar fi fost complet dacă şi emoţia l-ar fi copleşit din nou pe preşedintele Băsescu, care a urmărit imaginile baletului aerian al lui Nuţi în studiourile unei alte televiziuni, alături de reporterul acela care-i pune aceeaşi întrebare de mai multe ori, şi ochiul său de marinar încercat ar fi lăcrimat din nou, căci dacă lacrima lui Băsescu nu e, parcă nici campanie electorală nu e!

Masacrul micilor! De 1 Mai, românii consumă 30 milioane mici

Românii consumă anual aproape o jumătate de miliard de mici, 30 de milioane numai în ziua de 1 Mai, iar o cotă de TVA de 5% aplicată acestor produse ar putea creşte consumul de la trei la patru mici/persoană, numai în ziua de 1 Mai, când românul mănâncă mici cât pentru o lună întreagă, afirmă reprezentanţii producătorilor din industria cărnii. 'Românii mănâncă aproape o jumătate de miliard de mici pe an, iar în ziua de 1 Mai consumă 30 de milioane de mici. Aceştia puşi cap la cap formează un lanţ care ar uni Bucureşti de Munchen, în patria produselor din carne, adică 1.500 de km distanţă. Spunem acest lucru ca să vedem care este impactul acestui produs în alimentaţia românilor. Vrem să arătăm ce înseamnă micul ca şi instituţie ca şi element cultural în alimentaţia românilor.', a declarat, joi, Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, la conferinţă privind reducerea TVA la carne, organizată într-un cadru natural, la picnic, la un grătar cu mici.

Adrian Vasilescu: Faptul că FMI ne cere să facem ceva anume este o poveste

Faptul că Fondul Monetar Internaţional ne cere să facem ceva anume este o poveste, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, într-o dezbatere cu tema "Capitalul autohton şi dezvoltarea economică sustenabilă". "Una este ce îţi cere Uniunea Europeană sau Fondul Monetar Internaţional într-un anumit moment şi alta ce scrie în contracte. Aşa ne cere FMI, este de multe ori o glumă. E la fel cu sloganul băncilor care spune aşa: ne cere Banca Naţională. Vasilescu a făcut o retrospectivă a anilor '80 - '90, arătând că România a fost în "terapie de şoc", nu doar după 1990, ci a fost în terapie de şoc şi între anii 1981 - 1988, când a plătit datoria externă. "În 1990, eram într-o situaţie foarte dificilă. Veneau vapoarele cu păcură în portul Constanţa şi nu descărcau, pentru că aşteptau să le fie plătite facturile, deoarece ştiau că nu putem plăti. Noi înroşeam telefoanele şi ceream bani împrumut, un milion sau două de dolari. Până în 1997, România nu a avut acces pe nicio piaţă, la nicio bancă. Singurul care a venit a fost Fondul Monetar Internaţional. Eu nu pot să am aceeaşi atitudine când Fondul este hulit. Acesta a fost singurul care ne-a dat bani", a arătat Adrian Vasilescu.

PUTEREA

Băsescu: Marele barcagiu Ponta s-a dus la mare să mănânce mazăre, să-i dea portul măscăriciului naţional

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, că "marele barcagiu" Victor Ponta s-a dus la mare ca să mănânce "mazăre" şi să-i dea portul "măscăriciului naţional" pentru că este ultimul lucru pe care nu îl avea pe litoral. El l-a acuzat pe prim-ministru că este "un supus al baronetului corupt" din teritoriu. "Marea problemă a PSD este că el, ca partid mare, nu are un comportament democratic. Este exact mesajul pe care ni l-au dat şi americanii, dar pe care îl găsiţi în Strategia de apărare a României, şi anume controlul grupurilor nelegitime asupra deciziei guvernamentale. Asta se întâmplă în PSD. Acum, marele barcagiu Ponta s-a dus la mare să mănânce mazăre, să-i dea portul, pentru că e ultimul lucru pe care nu îl avea măscăriciul naţional pe litoral. Nu e în regulă", a afirmat şeful statului, în cadrul unei emisiuni la B1 TV. Preşedintele a mai spus că "apărarea baronilor aduşi în faţa procurorilor, poziţiile extrem de ferme ale lui Ponta de a susţine acest baronet corupt sunt semnul că România riscă să intre sub controlul politic al unor grupări nelegitime".

Armata ucraineană a lansat o vastă operaţiune militară în oraşul separatist prorus Slaviansk

Rebelii au anunţat că armata ucraineană a lansat vineri dimineaţa o vastă operaţiune militară împotriva oraşului separatist pro-rus Slaviansk, transmite AFP. Potrivit sursei citate, tiruri de armă şi explozii puternice au răsunat în nordul oraşului. "Este un atac de anvergură totală", a declarat purtătoarea de cuvânt a rebelilor pentru AFP. Ea a mai spus că un elicopter ucrainean a fost doborât. "Oralul Bilbasivka este ocupat" de militari ucraineni, a completat purtătoarea de cuvânt a rebelilor. Rebelii au mai spus că un elicopter a fost văzut circulând la altitudine joasă. Ei au dat foc mai multor pneuri pentru a produce fum. Oraşul Slaviansk este de peste două săptămâni în afara controlului autorităţilor de la Kiev. De asemenea, aici este reţinută de o săptămână o echipă de observatori ai OSCE.

Creditarea de retail dă semne de revenire

Creditarea de retail începe să dea semne mai consistente de revenire, dovadă că oamenii au tot mai multă încredere să-şi facă împrumuturi ipotecare pentru creditele de consum. După revenirea din retailul de mâncare, îmbrăcăminte şi electroIT, creşte acum şi creditarea. Creditele de consum revin pe plus în luna martie faţă de februarie, după doi ani în care soldul a scăzut de la lună la lună. De asemenea, luna martie a fost cea mai bună lună din istoria creditului imobiliar în lei, înregistrând un plus de 420 milioane de lei. Această valoare echivalează cu vânzarea a circa 2.500 de credite. Potrivit sursei citate, băncile aveau la sfârşitul lunii martie un portofoliu de credite imobiliare în lei de 4,5 miliarde de lei, dublu faţă de nivelul din vara anului trecut şi de trei ori peste nivelul înregistrat în urmă cu doi ani.

ZIARUL FINANCIAR

Planurile nemţilor au primit undă verde de la Atena: Cosmote şi Romtelecom trec din toamnă la brandurile Deutsche Telekom

După aproape 16 ani de la momentul în care grupul OTE intra în acţionariatul Romtelecom, grupul de firme de comunicaţii deţinut de greci pe piaţa locală - care mai include operatorul de telefonie mobilă Cosmote şi alte companii mai mici - va trece într-o nouă etapă, a unei (vizibile) dominaţii germane. Din toamnă, pe lângă Orange şi Vodafone, românii vor avea în loc de Cosmote şi Romtelecom brandurile fanion ale grupului german Deutsche Telekom: T-Mobile şi T-Home. Operatorii Cosmote şi Romtelecom, care for­mează împreună cel mai mare grup de tele­comunicaţii de pe piaţa din România, vor trece din această toamnă la brandurile T-Mobile, res­pectiv T-Home ale Deutsche Telekom, după ce gigantul german şi-a impus miercuri punctul de vedere la adunarea generală extraordinară a grupului elen OTE.

Aprilie a fost o lună bună pentru acţiunile cu dividende

Acţiunile Alumil Rom Industry (ALU), Transelectrica (TEL), Pe­trom (SNP) şi Romgaz (SNG), care au anunţat că vor distribui dividende importante în acest an, au fost vedetele lunii aprilie, acestea recompensând investitorii cu câştiguri cuprinse între 6% şi 27% luna trecută. Titlurile Alumil, care a anunţat dividende surpriză, de 20 mil. lei, au urcat în aprilie cu 27%, acestea aducând şi cel mai mare câştig de la început anului, de 70%, în timp ce majorarea dividendelor de 5,5 ori la Transelectrica a adus după sine o creştere de 11% a ac­ţiunilor în ace­eaşi lună. Acţiunile Petrom şi Romgaz, care vor distribui cele mai mari dividende de pe bursă în acest an, de 1,7 mld. lei şi respectiv 990 mil. lei, au adus câştiguri de 6,6% şi respectiv 5,7% luna trecută.

10 ani de la cel mai mare val de extindere a UE. De unde s-a plecat şi unde s-a ajuns.

Ieri, 1 mai, s-au împlinit zece ani de la cea mai mare extindere a Uniuni Europene, un "big bang" care a lipit spaţiului comunitar Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, Slovenia, Cipru şi Malta. În Polonia, cea mai mare economie est-europeană, liderii nu au ezitat să folosească evenimentul pentru a lăuda performanţele ţării în cursa europeană: povestea cu cel mai mare succes din extinderea Uniunii Europene şi afirmarea pe planul diplomaţiei internaţionale. În Cehia, o ţară mai degrabă occidentală decât est-europeană, perspectiva europeană este înfăţişată în culori sumbre, mediu în care încrederea în instituţiile europene este la minim. Cehii simt că ţara se îndreaptă spre nicăieri, scrie presa din Republica Cehă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb