REVISTA PRESEI 02.06.2015

Willy Homner
Revista Presei / 2 iunie 2015

ADEVARUL

TVA 9% la alimente nu i-a împins pe români la cumpărături

Reducerea TVA la alimente, măsură care se aplică de la 1 iunie, nu a generat forfota mult aşteptată în supermarketuri, chiar dacă preţurile au scăzut. Motivul: românii au fost mai preocupaţi să se distreze în minivacanţa primită de la Guvern sau nu ştiau nimic despre această măsură de relaxare fiscală. TVA 9% ar trebui să ducă la scăderea preţurilor cu 12% pentru mâncare. Totuşi, dintre cei care s-au încumetat să meargă la cumpărături, jumătate se aşteptau la ieftiniri mai mari în urma reducerii TVA la alimente, în vreme ce restul nu erau la curent cu schimbarea regimului fiscal sau afirmau că "nu-i interesează politica". Consiliul Concurenţei monitorizează preţurile în peste 600 de magazine, alături de Institutul Naţional de Statistică şi Ministerul Agriculturii pentru a urmări evoluţia preţurilor.

Ecaterina Andronescu explică de ce noua Lege a Educaţiei este o vechitură

Şefa Comisiei de Învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, recunoaşte că "noua" Lege a Educaţiei, pusă în dezbatere publică, este o ciornă din 2011, care nu a mai fost actualizată cu cele mai recente modificări operate în legea care e acum în vigoare. Controversele privind proiectul noii Legi a Educaţiei continuă. Concursul de admitere la liceu combinat cu Evaluarea Naţională nu este o formă acceptabilă de intrare la liceu, admite Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei Pentru Învăţământ din Senat. Ea a explicat pentru "Adevărul" că proiectul de lege a educaţiei pe care l-a lansat în dezbatere în rândul experţilor din sistem este o variantă a Legii Educaţiei aflată în vigoare, proiect realizat în 2011, în urma dezbaterilor din comisia de specialitate pe care o conduce. Andronescu recunoaşte că draftul de lege nu a fost adus la zi şi că nu cuprinde toate modificările suferite de actuala Lege a Educaţiei.

Academia se spală pe mâini de scandalul Breban

Academia Română nu se delimitează de afirmaţiile academicianului Nicolae Breban, conform căruia "Patapievici şi Liiceanu ar trebui împuşcaţi", pe motiv că declaraţia respectivă nu a fost făcută în aula înaltului for, ci la un post de televiziune. "Nu sunt de acord să fiu împuşcat", a declarat Gabriel Liiceanu, într-o scrisoare deschisă, publicată pe site-ul contributors.ro. La rândul său, pe blogul de pe adevarul.ro, Andrei Pleşu a punctat, ironic, în textul intitulat "Domnule academician, vreau şi eu să fiu împuşcat!": "Aud că dl Nicolae Breban a cerut, într-o şedinţă de secţie a Academiei Române, ca domnii Patapievici şi Liiceanu să fie împuşcaţi pentru lipsă de patriotism. Îl rog pe dl. academician să mă adauge şi pe mine micului grup ce urmează a fi dus în faţa plutonului de execuţie. Mă simt nedreptăţit: nu cred că am făcut mai puţin rău culturii româneşti decât colegii mei".

Printul Charles i-a invitat pe localnicii din Valea Zălanului la masa in curtea casei sale

Printul Charles se bucura de soare si pajişti înflorite încă din prima zi a vacantei sale in Transilvania. Ajuns duminica seara la reşedinţa sa din Valea Zălanului, a fost întâmpinat cu bucurie de săteni, care l-au invitat la un concurs de cosit. Îmbrăcaţi in straie populare, cosaşii au fost încântaţi sa-i arate printului cum folosesc unelte vechi de sute de ani. La final, moştenitorul coroanei britanice i-a invitat la masa in curtea casei sale. Toata suflarea din Valea Zălanului s-a adunat la concursul de cosit, gândit special pentru a-l delecta pe printul Charles. Sătenii au ţinut sa facă o demonstraţie de folclor autentic si i-au cântat moştenitorului coroanei britanice o melodie in limba maghiara.

Ponta: Reducerea TVA şi dublarea alocaţiilor nu sunt căzute din cer

Reducerea TVA şi dublarea alocaţiilor nu sunt "căzute din cer", consideră premierul Victor Ponta, care a completat că aceste măsuri au fost posibile datorită faptului că românii au muncit mai mult în 2014, că s-au plătit mai multe taxe şi că s-au acoperit golurile de la buget. Declaraţiile au fost făcute la RTV. El a mai spus că la buget s-au adunat în plus numai din TVA 1,5 miliarde de euro. De asemenea, Ponta a mai spus că "la 24% merită să faci evaziune", dar că la 9% nu mai este aşa rentabil. La rândul lui, Eugen Teodorovici - ministrul Finanţelor - a afirmat că măsura va avea un impact de 0,6% din Produsul Intern Brut (PIB). Ponta a afirmat că acest lucru se traduce într-o creştere cu un miliard de euro a economiei. Primul-ministru a mai completat că măsura este şi socială, mai ales pentru cei cu venituri mici. Prezentă în studio, Rovana Plumb - ministrul Muncii - a completat că reducerea TVA duce la creşterea puterii de cumpărare.

Noi exerciţii NATO de amploare în Polonia şi în ţările baltice

NATO a efectuat noi manevre militare, în care sunt implicaţi 6.000 de militari, tancuri Abrams şi bombardiere B-52, în ţările baltice şi în Polonia, din cauza îngrijorărilor din regiune cu privire la ambiţiile Rusiei după declanşarea crizei ucrainene, în primăvara lui 2014, relatează AFP. Rusia şi-a intensificat prezenţa militară în regiunea Mării Baltice, în special în spaţiul său aerian, alimentând temerile şi nervozitatea celor trei ţări baltice, aflate în spatele Cortinei de fier până în 1990. Statele membre NATO au răspuns printr-o intensificare considerabilă a exerciţiilor lor militare în estul Europei, notează Agerpres. "Aceste manevre sunt printre cele mai importante organizate în Lituania de la aderarea sa la Alianţa nord-atlantică în 2004", a declarat presei, la Vilnius, generalul Almantas Leika, comandantul armatei terestre lituaniene.

BANCHERUL

Raiffeisen Bank a primit 51.000 de reclamaţii de la clienţi anul trecut (140 zilnic)

Reclamaţiile primite de Raiffeisen Bank de la clienţii săi au crescut cu 12% anul trecut, echivalentul a 5.530 de plângeri, pana la un total de 51.047, ceea ce înseamnă in medie 140 de contestaţii zilnic. Banca menţionează ca in ciuda faptului ca a crescut numărul clienţilor nemulţumiţi de serviciile băncii, cazurile rezolvate pozitiv s-au menţinut la un nivel ridicat, de 75%, fata de 77% fata de anul precedent. Reclamaţiile la adresa Raiffeisen Bank s-au înmulţit in ultimii doi ani: de la 36.327 de plângeri in 2012, acestea au ajuns la 45.517 in 2013 si la 51.047 in 2014. Raiffeisen mai menţionează ca 97% dintre clienţii care au făcut reclamaţii au fost fidelizaţi, fata de 96% in anul precedent. Cinci reclamaţii dintr-un total de 120 au avut ca ţintă Raiffeisen Bank, ultima plângere referindu-se la faptul ca banca retine de pe cardul unui client o suma mai mare decât ar trebui, pentru recuperarea unei datorii. Raiffeisen încearcă, pe de alta parte, sa-si atragă clienţii de partea sa, oferindu-le servicii complementare, precum accesul gratuit la internet, printr-o reţea Wi-Fi, accesibila in 115 agenţii din oraşele mari.

Cu ce preţ a cumpărat Deutsche Bank de la BCR pachetul de credite neperformante corporate de aproape 2 miliarde de lei

BCR a încasat in schimbul creditelor neperformante in valoare de 1,9 miliarde de lei (433 milioane euro) vândute anul trecut băncii germane Deutsche Bank si firmei de recuperare creanţe APS Holding o suma de aproximativ 30 de milioane de euro, adică 7% din valoarea respectivelor împrumuturi pe care nu le mai poate recupera de la firme, întrucât cele mai multe sunt in insolventa. Valoarea tranzacţiei (echivalentul a 33,6 milioane USD), dezvăluita intr-un raport al firmei de consultanta EY, este mult mai mica decât precedenta vânzare masiva de neperformante ale Volksbank, din vara lui 2014, in valoare de 495 milioane euro, cumpărate tot de Deutsche Bank, in consorţiu cu AnaCap Financial Partners si HIG Capital, in schimbul a 134,3 milioane dolari (123 milioane euro), adică echivalentul a 27% din valoarea neperformantelor. Diferenţa mare de preţ este data de faptul ca, spre deosebire de creditele Volksbank, in cea mai mare parte credite ipotecare ale persoanelor fizice, aşadar mai uşor de recuperat, creditele neperformante ale BCR sunt doar finanţări acordate unor companii care au intrat in insolventa, aşadar cu şanse mici de recuperare a datoriilor.

CAPITAL

1,5 miliarde de dolari, bilanţul unui sfert de secol de ţepe

Jocuri piramidale, bănci falimentate, proiecte imobiliare fantomă, fraude online sau prin telefon. Fiecare îşi are victimele sale. Problema este că escrocii care ne-au scos din buzunar sume enorme au scăpat de cele mai multe ori nepedepsiţi. A început timid în 1992 la Braşov şi s-a prăbuşit cu zgomot doi ani mai târziu, la Cluj. Numărul real al participanţilor este greu de stabilit - unii vorbesc despre 250.000, alţii despre 500.000, iar alţii spun că s-a depăşit nivelul de un milion. În total, aceştia au investit peste 1.000 de miliarde de lei vechi (aproximativ un miliard de dolari în acea perioadă). La momentul falimentului, în august 1994, avea datorii către deponenţi de circa 450 de milioane de dolari. Este vorba de Caritas, unul dintre cele mai celebre şi mai stranii fenomene care au avut loc în România postcomunistă. În ciuda exemplului Caritas, românii nu s-au învăţat minte. Aşa că în primul deceniu de după comunism au mai funcţionat în România zeci de jocuri piramidale.

Radu Timiş, "Omul de afaceri al anului"

Marele câştigător al Galei "Premiile Capital" este fondatorul şi preşedintele grupului Cris-Tim. În a doua parte a anului trecut, Radu Timiş, care deţine şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Române a Cărnii, a fost persoana care s-a implicat activ în campania reducerii TVA. Cu o tradiţie de peste 20 de ani, grupul Cris-Tim a reuşit anul trecut să-şi consolideze poziţia de lider al pieţei locale de mezeluri. Investiţiile în tehnologia modernă şi accentul pe calitate au făcut ca grupul să raporteze cea mai bună performanţă din ultimii cinci ani, iar planul echipei manageriale pentru 2015 este atingerea unei cifre de afaceri de 100 de milioane de euro. Trofeul i-a fost înmânat de Virgil Munteanu, directorul executiv al Editurii Evenimentul şi Capital.

RCS&RDS atacă PRO TV cu un nou post de televiziune

RCS&RDS pregăteşte în mare secret o televiziune generalistă care să concureze PRO TV şi Antena 1, posturile TV cele mai urmărite în acest moment, dezvăluie reportervirtual.ro. Zoltan Teszari, proprietarul RCS&RDS, vrea să realizeze de la zero o televiziune de top care să completeze portofoliul media al companiei telecom. În plus, RCS ar fi găsit deja un sediu cu o suprafaţă de 3.000 de mp pentru noua televiziune generalistă. Toate semnalele din piaţă arată că acest lucru s-ar putea întâmpla în curând, termenul de graţie fiind circa un an. În noul sediu se realizează deja reţeaua de cabluri şi se fac ultimele finisaje, aşteptându-se doar aprobarea din partea milionarului de la Oradea, pentru a începe efectiv lucrările ce ţin de partea TV. Conform reportervirtual.ro, televiziunea s-ar numi Digi One şi va avea în grilă program de ştiri, filme care deja sunt achiziţionate prin Digi Film şi show-uri TV, urmând a se demara în viitorul apropiat castinguri pentru acest gen de emisiuni.

Avertisment de la un urs: când veţi vrea să fugiţi, nu veţi avea cum! Autor: Adrian Panaite |

Investitorii escaladează noi şi noi maxime pe activele de risc încrezători că banca centrală este salvatorul lor. Când, însă, se vor trezi în faţa schimbării de macaz a politicii monetare, le va fi imposibil să iasă din poziţii. Avertismentul îi aparţine lui Mark Spitznagel, manager la Universa Investments. "Sunt, probabil, cel mai bearish investitor pe care îl puteţi găsi", a declarat acesta într-o intervenţie pentru Bloomberg TV. Întrebat de realizatorii postului de televiziune american dacă este chiar cel mai mare "urs" din lume, mizând pe prăbuşire, el a admis totuşi că cineva care se ascunde într-un buncăr poate că este mai bearish decât el. Strategia sa constă în achiziţia de instrumente derivate care reprezintă asigurări împotriva scăderilor şi care acum au preţuri foarte mici ce justifică cumpărarea lor. Acum pieţele sunt într-atât de distrosionate încât este uşor de găsit asimetrie între randamente. Modelul său este cel al crizei din 2007, când anterior întoarcerii pieţei derivate care asigurau contra deprecierilor au putut fi achiziţionate foarte ieftin pentru a oferi, în final, randam,ente uluitoare.

CURENTUL

Leapşa - de Tia Şerbănescu

Multe sărbători în ultima vreme: Rusaliile, Ziua românilor de pretutindeni, Ziua copilului - şi ziua lui Ludovic Orban pe care şi-a serbat-o la un hotel de lux (în absenţa copreşedinţilor Blaga şi Gorghiu) şi la Antena 3 unde a cerut şi el demisia dnei Livia Stanciu de la ÎCCJ pe motiv că a pierdut procesul intentat unei femei care o şantaja. Aşa că DNA a cerut contestaţia în anulare a sentinţei iar dna Rarinca a ameninţat-o pe dna Stanciu cu dezvăluiri incendiare. Cum judecătorul Danileţ (CSM) i-a luat apărarea dnei Stanciu declarând că nu toţi cei achitaţi în instanţă sunt şi nevinovaţi, dnii Duvăz şi Daniel Barbu au cerut demisia lui Danileţ în timp ce PNL cere demisia lui Tăriceanu. Cu ocazia zilei copilului, preşedintele Iohannis a promulgat legea dublării alocaţiei pentru copii (la 84 lei) pe care însă premierul vrea s-o diferenţieze luând bani de la gura copiilor bogaţi ca să-i dea la copiii săraci. Nu-i frumos să iei bani de la copii ca s-o faci pe galantonul. Şi nici constituţional. Atâta lucru putea să ştie şi copil-otul Ponta. Leapşa!

CURIERUL NATIONAL

A venit momentul reducerii TVA, dar preţurile nu sunt mai mici ca în 9 aprilie

1 iunie a venit cu reduceri la alimente, sau cel puţin aşa trebuia să fie. Toţi românii au aşteptat scăderea TVA-ului de la 24%, la 9% la produsele alimentare, relatează B1TV. Surpriza de la raft a fost însă una destul de mare. La unele produse preţurile au scăzut, însă, există pe rafturile marilor magazine şi sortimente unde preţul este egal cu cel afişat pe 9 aprilie. În cazul unui retalier, de exemplu, pe parcursul celor doua luni de la anunţul Guvernului, preţurile la unele alimente au crescut, ca mai apoi să scadă, din nou, sub pretextul reducerii TVA la 9%, la exact valoarea iniţială. La o primă privire aruncată în magazin, cel mai elocvent caz este cel al făinii de grâu. Dacă la data de 9 aprilie preţul unui kilogram era de 1,25 lei, pe 23 aprilie a ajuns la valoarea de 1,70 de lei, ca la 1 iunie, surpriză, să crească până la 1,72 lei. Un alt exemplu, Laptele OKE. Dacă pe 9 aprilie găseam laptele OKE la raft cu preţul de 2,97 lei, pe 23 aprilie îl puteam cumpăra cu 3,62 lei, iar acum, pe 1 iunie, după reducerea TVA-ului valoarea unui litru de lapte OKE este de 3,18 lei, mai mult ca preţul iniţial.

Grexit, Brexit şi Europexit

Sub titlul de mai sus, Jean-Marc Vittori, cunoscutul analist economic de la "Les Echos", prezintă într-o manieră originală, dar foarte realistă, evoluţiile actuale din Uniunea Europeană. Tendinţele de distantare şi chiar ieşire din zona euro şi UE, spune analistul, implică riscul desprinderii unor "bucăţi" ("extremităţi") din "corpul Europei". Pe acest fond, subliniază el, mesajul este clar: în Europa, forţele centrifuge cedează locul forţelor centripede. Cu scenariile Grexit şi Brexit, care pe zi ce trece capătă forme din ce în ce mai pronuntaţe fără că cineva să le împiedice, Europa riscă nu numai pierderea unor "extremităţi", ci riscă să iasă ea însăşi - şi acestă este scenariul EUROPEXIT. Europa, spune Jean-Marc Vittori, este "un personaj straniu". În realitatea contemporană, ea este un gen de corp în pericol de dezintegrare.

Preţul scade, dar producţia de petrol a crescut depăşit recordul ultimilor doi ani

Producţia de ţiţei a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a atins, în luna mai, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, potrivit unui studiu realizat de Reuters, citat de B1TV. Producţia OPEC a crescut în mai la 31,22 milioane de barili pe zi de la 31,16 milioane de barili pe zi în aprilie, potrivit studiului. În acest context, dacă totalul nu va fi revizuit, producţia din mai va fi cea mai mare a OPEC din august 2012. Cea mai mare creştere vine din Angola, care a exportat 58 de încărcături în mai, mai mult decât plănuise iniţial în aprilie, potrivit programului. Principalul exportator, Arabia Saudită, nu şi-a redus producţia faţă de recordul din aprilie de 10,3 milioane de barili pe zi, întrunind cererile mari din partea clienţilor externi şi a centralelor electrice interne, au declarat surse citate de Reuters.

Partidul lui Matteo Renzi a câştigat alegerile locale din Italia

Partidul Democrat a câştigat alegerile locale organizate duminică în Italia, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, informează Euronews, citat de B1TV. Peste 20 de milioane de italieni au fost chemaţi la vot, duminică, pentru a alege guvernatorii a şapte dintre cele 20 de regiuni şi primarii a peste 1.000 de localităţi. Formaţiunea premierului Matteo Renzi conduce în patru regiuni, iar votul rămâne strâns în alte două, Liguria şi Campania. Acest scrutin este considerat un test important pentru şeful guverului italian, astfel că, potrivit experţilor, Matteo Renzi are nevoie de rezultate convingătoare la aceste alegeri pentru a-şi putea impune reformele. Pe de altă parte, potrivit primelor sondaje, partidul antiimigraţie Liga Nordului pare să controleze regiunea Veneto. Primele date indică o prezenţă la vot de 52%, cu zece procente mai scăzută decât cea de la scrutinul de acum cinci ani.

Prinţul Charles a făcut o vizită la Palatul Cotroceni şi a purtat discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit duminică, la Palatul Cotroceni, pe Alteţa sa Regală, prinţuţ Charles. La finalul întâlnirii, şeful statului a primit o invitaţie din partea prinţului Charles de a vizita Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, invitaţie pe care Preşedintele României a acceptat-o cu plăcere, potrivit unui comunicat de presa al Administraţiei Prezidenţiale. Alteţa Sa Regală Charles, Prinţ de Wales, a rememorat, în debutul întâlnirii, prima sa vizită la Sibiu. Totodată, Alteţa Sa Regală a apreciat modul în care municipiul Sibiu s-a dezvoltat în timpul mandatelor domnului Klaus Iohannis, contribuind astfel la protejarea moştenirii istorice şi culturale a Transilvaniei.

EVENIMENTUL ZILEI

Omul lui Nicuşor Constantinescu a deturnat 2 milioane de lei din banii publici

Boris Parpală, şeful Direcţiei de Agricultură Constanţa, folosea o societate controlată de el pentru a primi bani din fondurile CJ Constanţa. Totul se făcea prin intermediul unor contracte de consultanţă, pe care firma sa le încheia cu primării de comune. Şmecheria era ca banii să fie alocaţi de la CJ Constanţa, dar totul era ca şi rezolvat, datorită relaţiilor sale. Şeful Direcţiei pentru Agricultură Constanţa, Boris Parpală, a găsit în 2014 formula perfectă pentru a trece pe firma pe care o controla banii publici ai judeţului. Afacerea a primit numele pompos de "Strategii de dezvoltare locală".

Cum au fost ACHITAŢI cei 21 de VAMEŞI trimişi în judecată pentru 7.897 de şpăgi

Magistraţii au "desfiinţat" o parte din probele-cheie a procurorilor DNA, rapoartele investigatorului sub acoperire. Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au motivat decizia definitivă de achitare a celor 20 de lucrători vamali de la Aeroportul Otopeni, acuzaţi de aproximativ 8.000 de fapte de corupţie. "Analizând punctual şi individual acuzaţia pentru fiecare inculpat, prin prisma dovezilor administrate pe întreg parcursul procesului penal, Curtea constată că niciunul din cele 7.897 acte materiale de luare de mită şi, respectiv, de primire de foloase necuvenite nu este dovedit pentru a se stabili data, locul şi circumstanţele de fapt în care a fost comis în concret, aşa cum s-a decis prin hotărârea instanţei de trimitere", arată magistraţii. Probele-cheie au fost cele 104 procese-verbale, realizate în perioada februarie - mai 2006, de un investigator sub acoperire. Acesta înregistra audio-video cum vameşii primeau bani de la comisionarii vamali.

Oficiali din Ministerul Finanţelor, ANRP şi Parchetul General au favorizat "MAFIA PĂDURILOR"

Dezvăluiri incredibile "zac" într-un raport al Curţii de Conturi, care face o radiografie a sistemului de tip mafiot, la nivelul cel mai înalt, care a condus la împroprietăriri mai mari decât suprafeţele forestiere existente în acte şi la defrişări masive. Din document reiese cum a fost lăsat statul fără apărare, chiar de către cei care trebuia să îl protejeze. Concret, Curtea de Conturi specifică, în raportul din anul 2013, că, urmare a nereprezentării reprezentanţilor statului sau a atitudinii pasive, în multe dintre procesele de fond funciar, dar şi a limitării accesului celor care voiau să facă recurs la instanţele superioare, s-au produs numeroase erori judiciare, care au condus la diminuarea nelegală a proprietăţii statului. În acest fel, au fost stabilite drepturi de proprietate pentru suprafeţe de teren forestier mult mai mari decât cele care existau în acte.

Începe lupta pe bani în TVR

Negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) de la TVR, ce au debutat pe 15 mai, se anunţă cu scandal. Dragoş Bocanaciu, preşedintele principalului sindicat din Televiziunea Română, spune că urmează două-trei şedinţe dure săptămâna aceasta: "Cred că vom avea probleme. Ei ar vrea să ne aducă la nivelul Codului Muncii. Nu vom accepta un CCM mai slab decât precedentul. Acum 10 ani, la TVR erau bonusuri avantajoase pentru angajaţi. De atunci, tot scad, iar patronatul ne spune că nu mai sunt bani. În ciuda performanţelor slabe, salariile conducerii n-au scăzut. Scad numai de la angajaţi. Nu semnez, cu orice risc!". Preşedintele de sindicat spune că directorii TVR ajung la aceleaşi salarii ca şi acum 10 ani, în jur de 9-10.000 de lei. "Este adevărat că salariile «vârfurilor» din TVR sunt plafonate la 7.000 de lei, dar să nu uităm că indemnizaţia de conducere este între 1.000 şi 3.000 de lei", subliniază Bocanaciu.

JURNALUL NATIONAL

Ministerul Muncii lucrează la un proiect prin care alocaţiile copiilor să se dea diferenţiat

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice lucrează la un pachet de măsuri prin care alocaţiile pentru copii să se dea diferenţiat, proiectul urmând a fi prezentat public în septembrie - octombrie, a declarat, luni, ministrul de resort, Rovana Plumb, la un post de televiziune. "Lucrăm a un pachet de măsuri. Peste tot în Uniunea Europeană alocaţiile pentru copii se dau diferenţiat, fie în funcţie de veniturile familiei, fie de vârsta copilului. De aceea am spus că lucrăm la un pachet de măsuri pentru susţinerea familiei, pentru creşterea natalităţii şi pentru respectarea drepturilor şi interesului suprem al copilului. Pe măsură ce va fi aproape de finalizare va intra în dezbatere publică în aşa fel încât sistemul de asistenţă socială cu prioritatea sa către copii şi familii să fie unul eficient şi care să ţintească nevoile copilului şi a familiei", a spus Rovana Plumb, citata de Agerpres.

NATIONAL

Retragerea strategica a "maurului" Livia Stanciu

Dincolo de orice şuşanea televizata, Livia Stanciu este pentru breasla judecătorilor ceea ce este Laura Codruţa Kovesi pentru cea a procurorilor. Adică "doamna de fier" a Justiţiei care a schimbat radical macazul, impunând, atât la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie, cat si la instanţele din josul piramidei, o atitudine ferma. Cunoscătorii sistemului susţin ca, într-adevăr, Livia Stanciu va pleca din fruntea Curţii Supreme. Dar nu pentru ca aşa o cer victimele sale colaterale. Si in niciun caz înainte de terminarea actualului mandat. De fapt, se ia in considerare ca "maurul" Livia Stanciu si-a făcut deja datoria. Si o eventuala retragere controlata a sa ar lovi doi iepuri dintr-o lovitura. Pe de o parte, s-ar ostoi astfel "setea de sânge" a cârcotaşilor, iar pe de alta parte, se va face loc noii generaţii de magistraţi integri, cărora însă nu li se mai poate arunca in spate calificativul de "basisti".

Iohannis a indeplinit "Misiunea Kosovo"!

In urma cu o luna, "National" dezvăluia in exclusivitate ca, in urma noii situaţii geo-strategice din aceasta parte a Europei, cat si a instalării lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, Romania va schimba macazul politicii externe. Si ca "neamţul" din fruntea statului roman va trebui sa îndeplinească neabătut prima comanda primita din partea cancelarului german Angela Merkel si anume recunoaşterea de urgenta a independentei Republicii Kosovo. Greu de crezut ca a intervenit ceva fundamental pentru a schimba atât de radical politica externa a României. Mai ales ca niciunul dintre celelalte state europene care au refuzat pana acum, categoric, sa recunoască independenta Kosovo nu a dat vreun semn ca s-ar fi răzgândit. Iată însă ca, la "rugămintea" Germaniei, cel mai mare susţinător al apariţiei acestui nou stat etnic pe harta Europei, noua administraţie prezidenţială de la Palatul Cotroceni a pornit deja demersurile pentru a îndeplini misiunea primita din partea cancelarului Angela Merkel.

Alerta! Vine un val de confiscări la nivel naţional

Guvernanţii au adoptat, recent, un act normativ care are in vedere înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate (ANBS), instituţie care poate stoca si vinde, pe loc, bunuri mobile a căror valoare depăşeşte 15.000 de euro. Autorităţile vor cat mai multe spatii de depozitare a bunurilor sechestrate, semn ca se pregăteşte un val de confiscări la nivel naţional.

Drepturile minorilor, arma împotriva percheziţiilor

Politicienii ar face orice ca sa scape de vizitele neanunţate ale mascaţilor. In pledoaria lui împotriva percheziţiilor matinale un senator PSD invoca însă, in premiera, drepturile copiilor. Percheziţiile ar trebui efectuate după un orar bine stabilit, susţine parlamentarul social-democrat Florin Butnaru. Folosind drepturile minorului pe post de argument, senatorul ii cere ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, sa modifice procedura in privinţa percheziţiilor, in sensul ca acesta sa nu mai aibă loc la prima ora a dimineţii, deoarece sunt afectaţi copiii suspecţilor.

PUTEREA

Primăria Capitalei îşi încalcă propriile norme

În 2006, în plin boom imobiliar, o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) era menită să strângă bani pentru un proiect costisitor, dar necesar oraşului. Fondul de parcaje trebuia să se constituie din 2006. Acesta trebuia alimentat de dezvoltatorii care nu asigurau numărul minim de locuri de parcare pentru noile construcţii şi amenajări autorizate. După 9 ani de la apariţie, autorităţile locale nici nu au auzit de HCGMB nr. 66/2006, iar primele care o încalcă sunt chiar cei care trebuie să colecteze taxele. 10.000 de euro este taxa pe care dezvoltatorul trebuie să o plătească pentru fiecare loc de parcare nerealizat în parcela proprie, se spune la art. 12 din HCGMB nr. 66/2006. Potrivit normelor, numărul minim de locuri de parcare necesar realizării clădirilor şi amenajărilor pentru autorizare în costrucţii noi pe teritoriul Municipiului Bucureşti se dimensionează în funcţie de destinaţia şi suprafaţa utilă specifică funcţiunilor ce se regăsesc în clădire. Astfel, pentru un apartament cu suprafaţa maximă de 100 mp trebuie asigurat un loc de parcare, iar pentru cele care depăşesc această suprafaţă, două locuri de parcare.

Corina Creţu, îngrijorată că depozitul de deşeuri pregătit spre construcţie în Suceava poate distruge peisajul alpin

Comisarul european Corina Creţu i-a transmis ministrului Mediului o scrisoare în care îşi exprimă îngrijorarea că depozitul de deşeuri pregătit spre construcţie în Suceava poate distruge peisajul alpin. Creţu a ţinut să precizeze că trebuie respectate legislaţia de mediu, inclusiv cu consultarea populaţiei. Mesajul a fost transmis printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului român al Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi ministrului Fondurilor Europene, Marius Nica. "Peisajul Carpaţilor este una dintre cele mai mari bogăţii ale României şi ale Europei şi vreau să mă asigur că fondurile europene nu sunt utilizate pentru a pune în pericol această nepreţuită resursă", a afirmat Corina Creţu în mesajul său, alăturându-se astfel cetăţenilor şi mass-media din România care au atras atenţia cu privire la construirea unui depozit ecologic de deşeuri în judeţul Suceava, ca parte integrantă a unui proiect de gestionare a deşeurilor.

Economia SUA se contractă

Prima economie a lumii s-a contractat în primul trimestru din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, din cauza aprecierii dolarului şi a vremii nefavorabile, transmite Reuters. Conform datelor publicate de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2015 un declin de 0,7%, în timp ce estimarea preliminară din 29 martie indica un avans de 0,2%, scrie Agerpres. Revizuirea a fost cauzată de majorarea deficitului comercial şi de o acumulare mai redusă a stocurilor comparativ cu estimarea preliminară.

ROMANIA LIBERA

Baza de la Câmpia Turzii devine centrul operaţiunilor aeriene americane în estul Europei

Avioanele de luptă americane dislocate în prezent pe aerodromul Câmpia Turzii vor executa "micro deplasări" şi în alte ţări NATO din estul Europei, pentru a demonstra decizia SUA de a-şi sprijini aliaţii. O informaţie în acest sens este prezentată de Comandamentul Forţelor Aeriene ale SUA (US Air Forces) din Europa şi Africa. Misiunea de "rotire" în ţările vecine a avioanelor americane dislocate în România face parte din operaţiunea Atlantic Resolve. În acest context, Detaşamentul 354 al US Air Forces s-a deplasat de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii la Baza Aeriană Sliac (Slovacia). Staţionarea lui în Slovacia va dura o săptămână. Detaşamentul 354 este format din 40 de militari americani, cu patru avioane A-10 Thunderbolt., ceea ce este denumit, în limbaj militar american, "pachet de securitate trimis în teatrul de operaţii".

ZIARUL FINANCIAR

România a fost inclusă într-un top 10 al celor mai promiţătoare burse din lume

Independenţa energetică, infrastructura mai dezvoltată decât în alte state considerate de "frontieră", salariile mici, internetul rapid şi ieftin sunt atuurile României în faţa investitorilor. România ocupă locul şapte din zece în clasamentul celor mai promiţătoare pieţe de frontieră, potrivit cărţii "Frontier. Exploring the top ten emerging markets of tomorrow" scrisă de Gavin Serkin, editor pieţe emergente la Bloomberg News. Concluziile cărţii sunt rezultatul unui sondaj la care au participat cei mai performanţi manageri de fonduri din ultimii zece ani, alături de care autorul a călătorit în cele zece state selectate înainte de a supune la vot favoritele investitorilor. Ro­mânia este considerată piaţă de frontieră din punc­tul de vedere al pieţei de capital, la fel ca state din Africa sau ca Arabia Saudită.

Clienţii băncilor greceşti au scos 380 mil. euro din depozite în T1

Alpha Bank, Bancpost şi Piraeus Bank, bănci deţinute de grupuri elene, aveau la finalul lunii martie depozite totale de 4,3 mld. euro (circa 19 mld. lei), în scădere cu 8% compa­rativ cu de­cem­brie anul trecut, potrivit datelor publicate de băncile-mamă la Atena. Depozitele Alpha Bank au scăzut cu 10%, cele ale Bancpost cu 3%, iar cele ale Piraeus cu 13%. Scăderea în termeni nominali este de 380 mil. euro, deşi băncile greceşti oferă rate de dobândă la depozite peste media pieţei, din acest punct de vedere fiind într-o luptă cot la cot cu instituţiile de credit de talie redusă, care încearcă să-şi construiască o bază de clienţi. Băncile greceşti au revenit practic la situaţia din 2011-2012, când criza datoriilor suverane ale statului elen ajunsese la apogeu. Grecii recuperaseră ulterior depozitele pierdute, dar clienţii au re­intrat în panică odată ce temerile privind un eventual default al statului elen au reapărut.

Romarm vrea să producă mai mult armament şi să ajungă la exporturi de 100 mil. dolari

Compania deţinută de stat anunţă investiţii în retehnologizarea capacităţilor de producţie, program care este "secret". Producătorul de tehnică militară Romarm Bucureşti, controlat de stat, s-a apucat de retehnologizări secrete cu scopul de a-şi eficientiza şi creşte capacităţile de producţie, bugetându-şi în acest an exporturi de peste 100 mil. dolari, în creştere cu 16% faţă de nivelul de anul trecut. Romarm, controlat de Ministerul Economiei, are 15 filiale care în acest an vor aloca în total 6,5 mil. euro pentru investiţii. Romarm este principalul furnizor al Ministerului Apărării Naţionale de echipamente militare, căruia îi furnizează tancuri şi transportoare blindate, arme de infanterie, muniţie, sisteme de artilerie, rachete şi sisteme de rachete şi explozibili.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb