REVISTA PRESEI - 02.07.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 iulie 2010

ADEVĂRUL

Frica de TVA

Cu o zi înainte de majorarea TVA, oamenii au dat iama în rafturile magazinelor cu alimente. Ieri, comercianţii se întreceau în oferte. Hipermarketurile erau, ieri, pustii, iar preţurile crescuseră, în medie, cu 4,2 la sută. Mii de oameni s-au îngrămădit, miercuri, la marile magazine din Bucureşti să îşi facă aprovizionarea, înainte de creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA).

Medicamente mai scumpe

Preţul la medicamente s-a schimbat de ieri. În farmacii, vânzătoarele modificau etichetele la toate produsele. "Mărirea TVA cu 5% a dus la o creştere de preţ şi la medicamente. Modificarea se va resimţi în buzunarul pacienţilor, mai ales că în ultima perioadă preţurile la pastile au tot crescut", spune dr Dorin Ionescu, director general Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Inundaţiile, supapă pentru deficit

Guvernul ar putea cere Fondului Monetar International discutarea cresterii deficitului convenit, invocand forta majora, determinata de inundatii, a declarat ministrul transporturilor, Radu Berceanu. El a spus ca documentele in acest sens au fost deja trimise pentru boardul FMI, dar ca aceasta discutie ar putea avea loc in perioada 26 iulie-4 august.

Boc obligă primăriile la concedieri

54.000 de bugetari vor fi disponibilizaţi din administraţia locală. Restructurarea ministerelor a fost amânată. În ministere, numărul disponibilizaţilor se va ridica doar la câteva sute, în timp ce în primării şi în instituţiile locale vor fi reduse zeci de mii de posturi. Guvernul a aprobat miercuri seară o Ordonanţă de Urgenţă prin care sunt reorganizate instituţiile din administraţia locală. În total, aproape 54.000 de bugetari vor trebui concediaţi pe criterii care nu au fost specificate de Guvern.

Prăpastia dogmelor, de Dinu Patriciu

Împrumutul de la FMI este toxic astăzi. Cu două-trei decenii în urmă, el putea fi considerat onorabil. Acum, investitorii NU îşi pun banii într-un loc poluat de FMI. Într-o seară, acum câteva zile, urmăream pe un post de televiziune una dintre nenumăratele ţipurituri colective despre economie. Doi distinşi economişti încercau să cânte pe note ceva idei coerente despre situaţia în care ne aflăm

"Supravieţuim unui al doilea val al crizei"

Directorul Serviciului de Informaţii Externe spune că UE va supravieţui problemelor economice de care se loveşte şi că nici România nu se va prăbuşi sub povara propriei neputinţe. Într-o atmosferă din ce în ce mai agitată din cauza recesiunii economice pe care o traversăm, directorul Serviciului de Informaţii Externe preferă să adopte un ton calm. Mihai Răzvan Ungureanu crede că UE reprezintă pentru România o plasă de siguranţă în vremuri de restrişte şi că moneda euro este cheia potrivită pentru ieşirea din labirintul crizei.

Ce tun! Trei miliarde de euro din turism

Cifrele Cupei Mondiale după disputarea partidelor din faza grupelor i-au încântat pe organizatori, care susţin că turneul final a adus o creştere economică uriaşă ţării. În ciuda crizei, sud-africanii au anunţat că şi-au atins deja toate obiectivele financiare, deşi competiţia a ajuns abia la sferturi. Ce n-au reuşit pe teren, unde au intrat în istorie ca prima ţară gazdă care a părăsit competiţia încă din faza grupelor, sud-africanii au compensat pe plan financiar.

CURENTUL

Ponta, încă nehotărât în privinţa mariajului cu liberalii

Apropierea dintre PSD şi PNL din toamna trecută de la prezidenţiale este încă departe de a se transforma într-o relaţie de lungă durată, în contextul în care Ponta şi Crin încă se luptă pentru şefia opoziţiei în bătălia pentru imagine şi, implicit, pentru recuperarea electoratului pierdut. Pe de altă parte, tandemul PSD-PNL funcţionează informal foarte bine în Parlament, liberalii participând necondiţionat la iniţiativele mai puţin reuşite ale pesediştilor în războiul de gherilă pe care aceştia îl poartă cu şeful statului şi cu coaliţia de guvernare.

Gelu Voican Voiculescu, chemat la bară pentru a dovedi că nu a colaborat cu Securitatea

Gelu Voican Voiculescu a fost contestat de două ONG-uri şi de Asociaţia Victimelor Mineriadelor din 13-15 iunie. Astfel, asociaţiile au depus la Curtea de Apel o cerere în care solicită anularea adeverinţei eliberate de CNSAS prin care Gelu Voican Voiculescu a primit verdict că nu a colaborat cu Securitatea. Contestatarii arată care sunt elementele pentru care solicită anularea verdictului dat de CNSAS, susţinând că Gelu Voican Voiculescu ar fi putut să sustragă din dosar documentele care ar fi condus la aflarea faptului că fostul vicepremier a colaborat cu Securitatea.

Ultraviolete, de Tia Şerbănescu

Ehei, nici vara nu mai e ca vara: e scumpă ca iarna, cu preţuri care cresc în luna lui cuptor ca întreţinerea în gerar şi e agresivă tot ca ea făcând victime la întrecere cu criza. S-ar zice că şi clima din România şi-a pierdut caracterul temperat odată cu locuitorii ei devenind impredictibilă, nedreaptă şi răzbunătoare precum politica ţării. Şi inundaţiile, ca şi criza, i-au lovit în plin pe cei mai neajutoraţi - exact într-o perioadă în care solidaritatea naţională a fost serios avariată de luptele politice. Aşa încât Fondul Solidaritatea, unde-şi depun demnitarii noştri salariile spre a-şi dovedi compasiunea faţă de propriile victime, ar trebui folosit pentru ajutorarea sinistraţilor şi nu pentru propaganda împotriva crizei care tocmai şi-a mărit toate preţurile, precum hotelurile de la mare în vârf de sezon. S-ar zice că anul ăsta facem criza pe litoral la preţuri ultraviolete.

Rodica Culcer: "Am revenit de azi-dimineaţă" la conducerea Ştirilor TVR

Rodica Culcer a revenit, ieri-dimineaţă, la conducerea Departamentului Ştiri al TVR, după cum a declarat pentru HotNews.ro. Anunţul vine la mai puţin de o zi după ce Alexandru Lăzescu, noul preşedinte-director general al SRTv, a spus într-un interviu pentru HotNews.ro că revenirea lui Culcer la Ştiri "se rezolvă în câteva zile". Rodica Culcer, pentru HotNews.ro: "Aşa cum s-a luat, aşa s-a şi dat. S-a revenit la fişa de post pe care am avut-o şi pentru care am dat concurs".

CURIERUL NAŢIONAL

Ne topesc taxele!

Dacă majorarea TVA cu 5% a scumpit de ieri toate produsele alimentare, nealimentare, dar a crescut şi preţul carburanţilor şi la utilităţi, Guvernul a decis în şedinţa de miercuri să scumpească şi birurile pe case şi pe maşini. În plus, de ieri au intrat în vigoare şi celelalte măsuri de austeritate, care prevăd reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, cât şi scăderea indemnizaţiilor. Astfel, impozitul majorat pe locuinţe va fi perceput tuturor persoanelor care deţin mai multe case, nu doar celor care nu au închiriat imobilul, conform excepţiei permise până în prezent de Codul Fiscal.

Cum vom încasa ajutoarele de stat pentru calamităţi

Pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli şi pentru încurajarea acestora să asigure culturile agricole, animalele, păsările şi familiile de albine, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de act normativ referitor la Normele Metodologice privind acordarea ajutoarelor de stat pentru plata primelor de asigurare. Potrivit acestora, pierderile producătorilor agricoli cauzate de îngheţ, grindină, polei, ploaie sau secetă vor fi acoperite cu 70% din costul primelor de asigurare, dacă poliţa prevede acest lucru, de 50% din costul primelor de asigurare urmând să beneficieze producătorii care s-au asigurat împotriva calamităţilor naturale deja amintite şi a pierderilor cauzate de boli ale animalelor sau ale plantelor sau de infestări parazitare.

Euro scade pentru iunie 2011 la 4,45 lei

După ce primele tranzacţii pe raportul euro/leu cu scadenţa iunie 2011 au fost realizate la 4,5234 lei, ieri el a scăzut la 4,45 lei, semn că încrederea în leu a început să revină. Pe septembrie, după o deschidere la 4,3850 - 4,39 lei, euro a scăzut la 4,3661 lei, mai jos cu 3,39 bani faţă de închiderea precedentă. Pe decembrie, primele contracte au fost încheiate la 4,43 lei, după care preţul a scăzut până la 4,3967 lei, închiderea la 4,4040 lei aducând o scădere de 4,31 bani iar pe martie euro a coborât de la 4,4448 la 4,4006 lei, mai jos cu 7,94 bani faţă de închiderea precedentă.

Şeitan: Există bani de pensii

Pensiile parlamentarilor, diplomaţilor şi ale celor care au ieşit la pensie din aviaţie vor fi mai mici din luna august. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat într-o conferinţă de presă, că nu există probleme privind plata pensiilor în acest an, precizând că la începutul lunii august vor fi alocaţi încă 500 mil. euro, prin rectificare bugetară, pentru asigurarea plăţii acestora. Ministrul Mihai Şeitan a precizat că bugetul de pensii mai are nevoie de încă 500 de milioane de euro pentru a putea asigura plata pensiilor, la nivelul actual, până la finalul anului. "Potrivit legii, statul trebuie să intervină acolo unde nu sunt suficiente resurse. Nu avem niciun dubiu că nu se vor plăti toate pensiile pentru că nu există probleme privind plata lor în acest an", a spus ministrul.

Companiile din SUA pregătesc cel mai mare val de IPO din ultimii 2 ani

Companiile americane se pregătesc pentru cel mai mare val de oferte publice iniţiale (IPO), de când a început criza financiară, 91 de companii depunând în trimestrul doi documentaţia necesară la Securities and Exchange Commission (SEC). Aceste companii, printre care se numără şi HCA şi Zipcar, vor să vândă titluri în valoare de 23,6 miliarde dolari, conform datelor Bloomberg. Un număr atât de mare de companii care au anunţat că vor să se listeze a mai fost înregistrat în anul 2007. Până în acest moment, investitorii în IPO au pierdut 7,2% din valoarea totală a acestor titluri, după ce Standard & Poor"s 500 a ajuns aproape la minimul ultimelor 9 luni.

Construcţia locuinţelor ANL şi reabilitarea celor vechi, proaspăt reglementate

Administrarea, repartizarea şi vânzarea caselor vor fi prevăzute de un program aprobat prin HG. Statul va garanta împrumuturile pentru reabilitarea termică. Proprietarul trebuie să aibă doar 10% din valoarea lucrărilor. Guvernul a adoptat ieri două ordonanţe de urgenţă, una pentru modificarea şi completarea Legii nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, iar cealaltă pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit, astfel încât să se accelereze procesul de construire a unor locuinţe cu chirie şi/sau supuse vânzării prin atragerea investitorilor privaţi şi să se încurajeze reabilitarea clădirilor vechi prin finanţarea cu credite bancare cu garanţie guvernamentală.

EVENIMENTUL ZILEI

Preţurile au crescut într-o noapte cât în Ungaria în 6 luni

Efectul majorării TVA: Preţurile alimentelor de bază au crescut, ieri, cu 8%, în medie. În ţara vecină, majorarea TVA a dus la o creştere treptată a preţurilor, cu 1,3% lunar. Ieri, marile magazine au fost ocolite de clienţi, care s-au grăbit să-şi facă provizii cu o zi înainte. Motivul: preţurile au explodat peste noapte. Vestea creşterii preţurilor i-a speriat pe români: miercuri-seară, oamenii au luat cu asalt hipermarketurile pentru a face ultimele cumpărături cu TVA de 19%.

FMI decide astăzi viitorul României

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) se reuneşte astăzi pentru a discuta eliberarea celei de-a cincea tranşă din împrumutul pentru România, în valoare de circa 850 de milioane de euro. Reprezentanţii FMI au aşteptat ca Guvernul României să vină cu o nouă măsură, care a fost majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19% la 24%. O nouă misiune a FMI care va evalua situaţia economică din prima jumătate a anului va veni la Bucureşti după 20 iulie, a declarat ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu. Ulterior, autorităţile vor decide împreună cu oficialii FMI modificarea ţintelor de inflaţie, de creştere economică şi de curs valutar pentru acest an şi va fi anunţată o rectificare bugetară, a mai precizat Vlădescu.

Sanctuarul de la Sarmizegetusa Regia va fi curăţat

Autorităţile locale au început operaţiunea de îndepărtare a discurilor de beton aduse la vechea cetate a dacilor pentru a "înfrumuseţa" o vizită de lucru a lui Nicolae Ceauşescu. În prima fază, angajaţii Societăţii de Drumuri Judeţene Hunedoara vor încerca să spargă betoanele existente în sanctuarul din Munţii Orăştiei. Betoanele au fost aduse în urmă cu 30 de ani, într-un demers tipic comunist de pregătire a unei vizite a lui Nicolae Ceauşescu

FINANCIARUL

Cum a preluat Mircea Băsescu, printr-o firmă de bloc, cea mai mare afacere prezidenţială

Uitaţi de îngheţata lui Băsescu! În curând, în marile reţele de supermarketuri veţi putea achiziţiona produsele din carne de pui ale familiei prezidenţiale. Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, gestionează de câteva luni cel mai mare biznis al familiei prezidenţiale, o fabrică de pui aflată în zona liberă din Constanţa cu afaceri de peste 12 milioane de lei. Fabrica a fost deţinută de un producător de profil olandez, însă a fost preluată printr-un SRL de bloc de pe plaja de la Eforie Nord, ce-i drept deţinut în proporţie de 100% de fratele preşedintelui.

Cumpărătorii de Duster vor plăti din buzunar întârzierile de livrare, deşi au achitat integral maşina înainte de majorarea TVA

Cei care sunt pe lista de aşteptare au de plătit TVA majorată, deşi au achitat maşina. Sistemul de vânzări greoi al Dacia şi promovarea acerbă a noului model Duster ca fiind cel mai ieftin SUV au fost date peste cap de majorarea TVA aplicată de guvernul Boc. Mai precis, zeci de persoane au solicitat în ultimele zile dealerilor Dacia sau uzinei clarificări asupra preţurilor la maşina pe care au comandat-o încă din luna martie, mai ales că în majoritatea cazurilor termenele de livrare pe piaţa internă au fost decalate.

Viitura îl costă pe fiecare român câte un euro pe zi

Încă un mijloc de sărăcire a populaţiei a fost "omis" de Emil Boc din planul de austeritate. Fiecare zi de inundaţii produce pagube de aproximativ 0,02% din PIB, arată câteva cifre neoficiale ce susţin însă teza ministrului de Interne, care a apreciat o gaură în buget de minimum 0,6% din PIB (127 mld. euro) ca urmare a ploilor abundente din ultimele două săptămâni. Aşadar, fiecare viitură mai serioasă sărăceşte ţara cu 20-25 de milioane de euro zilnic, cam câte un euro de la fiecare român.

GÂNDUL

Boc a pus un sac în calea Siretului. Cum a luat-o Guvernul pe firul viiturii

"Daţi-mi şi mie, să vă mai ajut şi eu un pic", a spus ieri Emil Boc, punând mâna pe o lopată. Coborât din bena unui camion militar, premierul a încărcat şi aşezat un sac cu pământ pe digul de pe Siret, de la Şendreni-Galaţi. Conform planului stabilit în şedinţa de Guvern de miercuri, mai mulţi miniştri s-au aflat ieri în zonele inundate. Premierul, împreună cu Vasile Blaga (Interne) şi Laszlo Borbely (Mediu), a mers în Brăila şi Galaţi, apoi a urcat în Neamţ. Elena Udrea (Dezvoltare) s-a dus la Dorohoi-Botoşani, Radu Berceanu (Transporturi) - în Suceava, Gabriel Oprea (Apărare) - în Bacău şi Iaşi.

Deprecierea leului s-a oprit. Cum au prezis arabii de pe Magheru corecţia cursului

După trei maxime istorice, cotaţia euro a scăzut ieri. Patronii arabi ai caselor de schimb presimţeau de dimineaţă corecţia cursului. La două ore distanţă, BNR a "confirmat"

Pe fondul vânzărilor de valută făcute de străini, leul s-a apreciat după a treia zi de creşteri consecutive ale cursului euro. Cursul de referinţă calculat de Banca Naţională a coborât cu 1,51 bani, la 4,3537 lei/euro, aprecierea fiind de 0,35% faţă de ziua precedentă.

JURNALUL NAŢIONAL

Ce mai bea românul: ajutorul social şi alocaţia

Bere, vin vărsat, bere. Bodegile din satele româneşti au terasele pline, iar cârciumarii prosperă. Foarte puţini mai vând "pe caiet", iar clienţii "consumă" din ajutorul social, din pensiile "la ăi bătrâni" şi din alocaţiile copiilor. Beau poşircă la 1 leu paharul. Sunt burlaci, că nevestele şi-au luat lumea în cap, cu copii cu tot.

Primăria Capitalei a câştigat procesul cu Sedesa

Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României a dat verdictul în cazul litigiului juridic dintre societatea Sedesa Obras y Servicios SA şi Primăria Capitalei. Municipalitatea a avut câştig de cauză, fir-ma spaniolă fiind obligată să returneze cele şase milioane de euro, bani daţi în avans pentru începerea lucrărilor în Centrul Istoric.

ROMÂNIA LIBERĂ

Ce ţară e asta de Cristian Câmpeanu

Curtea Constituţională a României este o instituţie magică ce poate face ceea ce nimeni nu poate face nicăieri în lume: să conjure bani din nimic. Pentru că exact asta a făcut CCR când a decis că reducerea pensiilor este neconstituţională: a decretat bani. Argumentul că e vorba despre "drepturi câştigate"" este absurd: nu poţi să proclami prin lege că de mâine nu mai există sărăcie şi să aştepţi ca de a doua zi guvernul să se execute. Nu merge nicăieri în lume, nu va merge nici la noi. Dacă banii nu cresc în copaci, cineva trebuie să îi producă.

Zece ponturi pentru o vacanţă ieftină

Chibzuinţă. Vă puteţi simţi bine în concediu, fără să cheltuiţi o avere, planificându-vă atent cheltuielile. Vacanţa este o provocare pentru bugetul oricărei familii. Mai ales în vremuri de criză trebuie să păstrăm un echilibru al cheltuielilor făcute cu această ocazie, indiferent dacă plecăm în străinătate sau rămânem în ţară. România Liberă vă oferă zece sfaturi pentru a avea un concediu plăcut, iar la întoarcere să nu aveţi nevoie de un credit la bancă pentru a vă petici bugetul.

Interviu cu europarlamentarul PDL Cristian Preda: Mă tem că Boc se va agăţa de funcţie ca Tăriceanu

Europarlamentarul PDL Cristian Preda con-sideră că în acest moment singura solu-ţie pentru depă-şirea crizei este "negocierea unei noi formule de guvernare", fiindcă un guvern care depinde de "doi actori mărunţi, cum sunt UDMR şi UNPR, nu poate rezista". Fostul consilier prezidenţial spune că, în locul premierului Emil Boc, ar fi fost deja "în căutarea unui job" şi că liderii PDL Adriean Videanu, Vasile Blaga şi Radu Berceanu "au autoritate, dar sunt lipsiţi de credibilitate". Lucrurile nu merg bine la guvernare pentru că Emil Boc, în loc să ceară părerea partidului, mizează pe consultanţi politici precum Dan Andronic.

Unde îşi plasează Isărescu banii

Finanţe personale: Coşul valutar al şefului BNR. Guvernatorul a plătit anticipat un credit ipotecar, iar pentru asta a renunţat aproape integral la economiile în lei. Cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din Europa pare să fie şi unul dintre cei mai inspiraţi în ceea ce priveşte propria avuţie. Cel puţin aşa reiese din ultima declaraţie de avere a lui Mugur Isărescu, aferentă primei jumătăţi a acestui an. Potrivit documentului, ponderea depozitelor în euro în totalul activelor financiare ale guvernatorului a crescut de la doar 42,4% în 2009 la aproape 82% la jumătatea lunii iunie 2010.

ZIARUL FINANCIAR

Unde nu-i concurenţă, companiile transferă creşterea TVA în preţuri. Cum comentati?

Companiile au majorat simultan preţurile pe pieţele în care concurenţa este redusă şi limitează astfel şansele de revenire a consumului. Bugetarii renunţă la concedii, iar companiile private fac din nou restructurări. Marile companii petroliere, producătorii de ţigarete, dar şi operatorii de telefonie mobilă, pieţe pe care se rulează anual 13 mld. euro, au preluat imediat creşterea TVA de la 19% la 24% în preţurile finale, companiile nefiind dispuse să-şi micşoreze marjele, deşi pe fiecare dintre aceste pieţe consumul este în scădere de mai bine de 18 luni.

Bancherii majorează dobânzile la depozite ca să nu îşi piardă clienţii

Bancherii vin cu un nou val de creştere a dobânzilor la depozite de teamă să nu-şi piardă clienţii care ar putea fi descurajaţi să mai economisească odată cu introducerea, de la 1 iulie, a impozitului de 16% pe veniturile din dobânzi ale persoanelor fizice, peste care se suprapun acum şi aşteptările privind creşterea inflaţiei la 7%-8% spre sfârşitul anului.

Dacă în primele luni ale acestui an dobânzile la depozite au scăzut agresiv, tendinţa pare să se fi inversat în ultimele săptămâni.

Deficit de 1 mld. euro la bugetul de pensii după cinci luni

Bugetul asigurărilor sociale de stat a înregistrat după primele cinci luni din acest an un deficit de 4,1 mld. lei (aproape 1 mld. euro), iar sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen mediu şi lung devine din ce în ce mai incertă dacă economia nu-şi revine şi nu se reformează sistemul. Situaţia pare să fie sub control dacă privim execuţia bugetară de la sfârşitul lunii mai, unde la bugetul asigurărilor sociale apare un uşor excedent, de 89,3 mld. lei. Însă bugetul pensiilor a fost salvat încă o dată de bugetul de stat.

Finanţele nu ştiu câţi proprietari au mai multe case

Guvernul va majora impozitele pentru persoanele care deţin mai mult de o locuinţă, chiar dacă aceasta este închiriată, măsură care ar urma să aducă venituri suplimentare de circa 100 de milioane de lei anual (23 mil. euro) la buget, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax. Astfel, pentru cea de-a doua locuinţă proprietarii vor plăti impozite mai mari cu 65%, a treia locuinţă va fi taxată suplimentar cu 150%, în timp ce a patra şi următoarele locuinţe vor fi impozitate suplimentar cu 300%, baremuri majorate faţă de schema 15% - 75% - 100% aplicată în prezent.

Încă 362 de milioane de euro au ieşit din rezerva BNR în iunie

Rezerva valutară a Băncii Naţionale a scăzut în iunie cu 362 de milioane de euro, până la 31,6 miliarde euro, consemnând astfel o diminuare pentru a doua lună consectiv, arată datele instituţiei. Valoarea rezervei este cu 2,5% sub nivelul record de 32,4 miliarde euro înregistrat în aprilie anul acesta. Analiştii spun însă că nivelul este în continuare unul confortabil şi permite BNR un spaţiu suficient de manevră.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb