REVISTA PRESEI 02.08.2013

Willy Homner
Revista Presei / 2 august 2013

ADEVARUL

Şpaga la medic se transformă în taxă legală. Reforma în Sănătate obligă medicii să aleagă între privat şi stat

Medicilor li se va permite să ofere asistenţă medicală în regim privat, în spitalele de stat, peste programul de şapte ore, obligatoriu pentru cadrele medicale. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, care a precizat că de anul viitor le va da posibilitatea medicilor să stea peste program contra cost. Concret, specialiştilor din sistemul sanitar de stat care au normă întreagă li se va interzice să mai lucreze în spitale private, dar li se va da şansa să ofere consultaţii peste orele de program pentru care pacienţii vor fi însă obligaţi să plătească. Tarifele pentru consultaţiile extra vor fi stabilite de managementul unităţilor sanitare. Practic, măsura, agreată atât de medici, cât şi de pacienţi, presupune legalizarea şpăgii din spitale. Acest lucru se va aplica pentru început în 10 unităţi sanitare din toată ţara printr-un proiect-pilot.

Din istoria spionajului românesc. Reţeaua Caraman şi acţiunile împotriva NATO

Despre Reţeaua Caraman nu s-a scris îndeajuns de mult pe cât ar trebui, şi cu atât mai mult, puţini ştiu că este vorba despre cea mai mare lovitură de spionaj, cunoscută, îndreptată împotriva Alianţei Nord-Atlantice. Pierre Accoce şi Daniel Pouget, de altfel un talentat jurnalist şi un fost ofiţer al structurilor de informaţii franceze, au scris o celebră carte intitulată "Reţeaua Caraman. Cei Treisprezece români care au zguduit NATO", care aşa cum reiese din titlu, elogiază performanţele românilor. Întreaga acţiune a ridicat însă semne de întrebare. In urmă cu ceva timp, profesorul şi istoricul Cristian Troncotă mărturisea că încearcă să realizeze un interviu cu generalul român, aflat acum în rezervă, nereuşind însă să ajungă la un numitor comun cu acesta, privind anumite "puncte cheie" ale acţiunii de spionaj. Indiferent de întrebările care se ridică, însăşi faptul că şcoala de spionaj a NATO se află la Oradea, certifică rolul important pe care serviciile secrete româneşti l-a jucat pe frontul secret de-a lungul istoriei, precum şi aprecierea Occidentului faţă de calităţile şi profesionalismul exprimat.

Băsescu a convocat azi CSAT. "Dacă Ponta nu poate veni, este invitat Gabriel Oprea"

Administraţia Prezidenţială informează că joi, 1 august a.c., la ora 17.05, la Secretariatul Consiliului Suprem de a Apărare a Ţării (CSAT) a fost depusă o solicitarea a Guvernului României pentru convocarea unei şedinţe a CSAT cu privire la Hotărârea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzător, şi Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător, având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "C.F.R. Marfă" - S.A. "În cazul în care prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, nu poate răspunde convocării la şedinţa CSAT este invitat, fără drept de vot, conform legii, domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea", mai arată comunicatul prezidenţial.

Şova: Contractul Bechtel nu a fost desecretizat pentru că nu s-a găsit originalul. Boagiu spune că "e la camera 58"

Ministrul Dan Şova susţine că desecretizarea contractului cu Bechtel, semnat în 2003, nu s-a făcut pentru că nu s-a găsit varianta originală la Ministerul Transporturilor, însă fostul ministru Anca Boagiu, care a ocupat acest portofoliu în guvernarea PDL, a precizat că documentul se află "la etajul 2, camera 58". Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, a anunţat, miercuri, că documentul original nu poate fi găsit, el arătând că acesta este motivul pentru care contractul cu Bechtel nu a fost desecretizat. El a mai spus că prevederile actului din 2003 vor fi publicate imediat ce se va da de urma contractului.

EXCLUSIV Care sunt variantele de spargere a Hidroelectrica. Niţă: Acum nu sunt planuri de reorganizare a sectorului energetic, dar vor fi luate în calcul la "momentul oportun"

Autorităţile iau în considerare divizarea Hidroectrica în trei şi unificarea componentelor rezultate cu Nuclearelectrica şi complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, au declarat pentru "Adevărul" surse din sectorul energetic. Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, spune că acum nu este prevăzută implementarea unui plan de reorganizare a sectorului, dar "la momentul oportun" vor fi luate în calcul mai multe variante. Astfel, cea mai importantă parte a producătorului de stat, respectiv Porţile de Fier şi sucursala Râmnicu Vâlcea ar putea fi transferate către Nuclearelectrica. "Porţile de Fier reprezintă 40% din producţia Hidroelectrica, iar Râmnicu Vâlcea este importantă deoarece funcţionează în tandem cu Porţile de Fier. Astfel, Nuclearelectrica ar putea avea şi bază şi vârf", au afirmat sursele.

CURENTUL

Ponta, dă-l afară pe Duşa! MApN confirmă un singur caz de violare a spaţiului aerian românesc

Miercuri, la Piteşti, Mircea Duşa ne-a povestit că: "aproape zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat, probabil n-ar trebui să vă spun asta, de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol şi în acel moment suntem nevoiţi să ridicăm în aer avioanele de vânătoare cu procedurile de somare pentru că acele avioane să iasă din spaţiul de survol al ţării". Când s-a întâmplat una ca asta? După mintea ministrului Duşa "destul de des". Iar ultima dată a fost: "Ieri noapte (N. red: în noaptea de luni spre marţi) s-a întâmplat ultima oară, sunt detalii care nu pot fi făcute publice. Sunt tot felul de situaţii când noi, pe procedurile interna­ţionale şi europene pe care le avem pe această speţă, acţionăm, dar nu vă pot spune dacă am acţionat în forţă". Venit din partea unor militari adevăraţi, răspunsul oficial al MApN demonstrează clar că ministrul Apărării Naţionale habar nu are despre ce vorbeşte şi pur şi simplu, bate câmpii.

Pivniceru are aceeaşi părere cu Băsescu: Memorandumul Rompetrol nu trebuia adoptat printr-o lege, demersul este neconstituţiona

Judecătorul Curţii Constituţionale, Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei, consideră că Memorandumul încheiat de Guvern cu The Rompetrol Group nu trebuia promovat printr-o lege în Parlament, deoarece un astfel de demers încalcă prevederile constituţionale în materie de legiferare. Pivniceru a invocat o serie de argumente similare cu cele pe care ulterior preşedintele Traian Băsescu le-a susţinut în cererea de reexaminare adresată Parlamentului în privinţa problemelor procedurale privind adoptarea prin lege a Memorandumului Rompetrol. Judecătorul susţine, în opinia separată la decizia Curţii Constituţionale, că documentul reprezintă în fapt o înţelegere de natură comercială între statul român şi o persoană juridică străină, motiv pentru care acesta ar fi trebuit promovat printr-un "contract de stat".

CURIERUL NATIONAL

Industria lemnului, un sector făcut aşchii

Problemele întâmpinate de reprezentanţii industriei lemnului, hârtiei şi mobilei ar putea fi combătute cu succes dacă autorităţile de la Bucureşti ar diminua taxele şi impozitele, inclusiv TVA, şi ar putea întocmi o strategie coerentă de stimulare a vânzării produselor româneşti în defavoarea importurilor, consideră reprezentanţii sectorului. În urma consultărilor care au avut loc recent la Ministerul Economiei, reprezentanţii industriei lemnului, hârtiei şi mobilei au propus oficialilor scăderea TVA la 20%, înfiinţarea unei burse a deşeurilor de hârtie şi carton, precum şi introducerea programului "Rabla" pentru tractoarele forestiere cu o vechime de circa 20 ani.

Procurorii tot încearcă să recupereze prejudiciile aduse de Hayssam

Procurorii de la Crimă Organizată au luat în ultimii nouă ani o serie de măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciilor aduse statului şi unor firme de către Omar Hayssam, instituind sechestru pe conturile firmelor controlate de acesta, dar şi pe bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpatului. Astfel, într-unul dintre cele patru dosare în care Omar Hayssam este cercetat pentru delapidare, evaziune, spălare de bani etc., - dosarul "Bucovina" înregistrat la DIICOT sub nr. 276/D/P/2004 - prejudiciul total depăşeşte 42 mil. lei noi, conform procurorilor de la Crimă Organizată. În acest dosar, în decembrie 2004 s-a pus sechestru asigurator prin blocarea tuturor conturilor deschise la bănci de un număr de 47 de societăţi comerciale, şi s-a dispus sechestru asigurator pe mai multe imobile şi terenuri şi autoturisme de lux.

Fortus Iaşi are mari şanse de redresare

În mai puţin de şapte luni de la numirea lor de către judecătorul sindic, administratorii judiciari ai Fortus Iaşi au elaborat un plan de reorganizare viabil, susţinut şi aprobat de creditori şi de judecătorul sindic, a declarat ieri pentru Curierul Naţional unul dintre practicienii în insolvenţă, precizând că, după parcurgerea tuturor paşilor prevăzuţi în plan, compania se va redresa în totalitate şi va redeveni performantă. "Fortus" Iaşi are active funcţionale în valoare de 120 milioane de euro, masa credală totalizează aproximativ 50 de milioane de euro, iar activele excedentare ale combinatului - clădiri, terenuri, mijloace fixe - care nu sunt utilizate în procesul de producţie valorează aproximativ 70 de milioane de euro. În prezent există comenzi pentru 75% din capacităţile de producţie, 80% dintre acestea venind de la partenerii externi.

Al doilea faliment al Islandei?

După prăbuşirea sectorului bancar acum cinci ani, Islanda este ameninţată de riscul unui faliment al statului, avertizează autorul Simon Black. Chiar dacă este dată ca exemplu pozitiv pentru că a depăşit criza, lăsând băncile să cadă, ţara încă poartă povara datoriilor vechi şi este măcinată de pierderile apărute în sistemul financiar. Contrar percepţiei care şi-a făcut loc în rândul media şi a analiştilor, potrivit căreia Islanda şi-a relansat economia după ce a lăsat băncile locale să se prăbuşească, ţara încă se confruntă cu probleme care ar putea-o împinge către un al doilea fenomen, spune Simon Black, autor al blogului Sovereign Man, într-o postare preluată de portalul financiar Zero Hedge. Povara datoriilor a rămas încă asupra cetăţenilor pentru care obiectivul achitării ipotecilor se îndatorează, dar şi asupra statului islandez care şi-a asumat împrumuturi masive pentru salvarea monedei naţionale şi a băncii centrale.

EVENIMENTUL ZILEI

EVZ, un ziar sub asediul politicienilor. Cotidianul a fost permanent ţinta politicienilor de top, pe care nu i-a menajat.

De la înfiinţarea sa, acum 21 de ani, "Evenimentul zilei" a fost, permanent, ţinta atacurilor politicienilor. Încă din iulie 1992, pre şedintele de la acel moment, Ion Iliescu, se dezlănţuia împotriva ziarului, pentru că publicase fişa de cadre a soţiei sale, Nina Iliescu. A ridicat acreditarea EVZ, iar ziarul apărea având pe prima pagină sintagma "Publicaţie supusă sancţiunilor prezi den ţiale". Însă, în ultimul an, de la instalarea USL la putere, agresiunile şi ameninţările împotriva publicaţiei au atins un nivel fără precedent. Printre metodele de intimidare, cea din decembrie 2012, imediat după victoria USL în alegeri: boicotarea distribuţiei EVZ.

Silvio Berlusconi, condamnat la PATRU ANI de ÎNCHISOARE cu EXECUTARE în procesul Mediaset.

Curtea de Casaţie din Italia a confirmat condamnarea la patru ani de închisoare în cazul lui Silvio Berlusconi în procesul Mediaset. n dosarul Mediaset, Berlusconi a fost deja condamnat pentru fraudă fiscală, în primă instanţă şi în apel, la patru ani de închisoare cu executare şi la cinci ani de interdicţie de a exercita orice mandat public. În urmă câteva zile, fostul premier italian declara într-un interviu pentru ziarul de centru dreapta Libero, că, în cazul în care va fi confirmată condamnarea sa pentru fraudă fiscală, va prefera sa meargă la închisoare decât să facă muncă în folosul comunităţii sau să beneficieze de un regim special al justiţiei italiene pentru persoanele în varsta. "Am aproape 78 de ani şi aş avea dreptul la arest la domiciliu, dar dacă mă găsesc vinovat, dacă îşi asumă această responsabilitate, vreau să merg la închisoare", a spus Berlusconi.

Adevărata faţă a DRAGONULUI CHINEZESC: Oraşele care se pregătesc de faliment

În 2010, Biroul Naţional de Audit al Chinei anunţa că autorităţile locale acumulaseră datorii de 1.730 mld. dolari, provenite în principal din împrumuturi pentru construcţii, infrastructură şi servicii publice. Împrumuturile realizate pentru a evita cea mai rea parte a crizei financiare nu au făcut decât să agraveze problema: datoriile locale vor creşte la 2.630 mld. dolari până la sfârşitul anului, echivalentul a 29% din Produsul Intern Brut al Chinei, potrivit Huatai Securities. Un audit realizat anul trecut pe 32 de administraţii locale a descoperit datorii de 624,6 mld. dolari - sugerând faptul că sunt cel puţin câteva oraşe chineze cu datorii egale sau peste 18 mld. dolari, sumă care a dus la scufundarea oraşului american Detroit, aflat în faliment.

JURNALUL NATIONAL

Azil pentru Snowden: Casa Albă este extrem de decepţionată şi evaluează utilitatea unui summit Obama-Putin

Casa Albă este extrem de decepţionată de acordarea de azil temporar în Rusia fostului consultant al Agenţiei de Securitate Naţională Edward Snowden şi "evaluează utilitatea unui summit Obama-Putin", informează agerpres.ro. Potrivit Reuters, Casa Albă consideră, de asemenea, că acţiunea Rusiei în cazul lui Snowden subminează lungul record de cooperare în aplicarea legislaţiei.

Fiul fostului realizator TV Sorin Ovidiu Bălan, ARESTAT pentru 29 de zile

Alexandru Ion Bălan, fiul fostului realizator TV Sorin Ovidiu Bălan, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile în urma unei decizii luată miercuri seara de Tribunalul Bucureşti, el fiind acuzat că, în calitate de administrator al firmei de pază ASG Security Logistic, ar fi prejudiciat statul cu aproximativ un milion de dolari. Tribunalul a mai decis şi arestarea Gabrielei Mădălina Lovin, contabila firmei de pază ASG Security Logistic. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. În acelaşi dosar, procurorii început urmărirea penală şi pentru Eufrosina Bălan, mama lui Alexandru Bălan, însă aceasta are doar interdicţia de a nu părăsi municipiul Bucureşti pe o perioadă de 30 de zile.

NATIONAL

"Talibanii" lui Basescu ii fac lui Barroso un "SRI european"!

Soc si groaza printre adversarii politici declarati ai lui Traian Basescu. Pentru ca, dupa ce au aflat ca actualul presedinte si-a suit sacii imunitatii in caruta Parteneriatului Estic, acum cei dornici de vendetta au aflat ca nu se vor putea rafui nici macar cu cei pe care ii numesc "talibanii" din sistem. Iar frustrarea unora dintre liderii USL este cu atat mai mare, cu cat proprii lor consilieri pe probleme de "servicii" le-au dat vestea cea proasta. Si anume ca UE a dat verde pentru infiintarea, la cererea expresa a lui Jose Manuel Barroso, a unei Agentii Europene de Informatii. Iar pe organigrama viitorului SRI de la Bruxelles, in virtutea bunelor relatii dintre Basescu si presedintele Comisiei Europene, se numara si mai multi apropiati ai Palatului Cotroceni, care momentan se afla la conducerea serviciilor romanesti.

Liberalii nu mai vor razboi cu Traian Basescu

PNL si PSD au depus armele. Desi exista voci in USL care sustin in continuare ca presedintele Traian Basescu ar trebui suspendat inca o data, liberalii si social-democratii nici nu vor sa auda de o astfel de actiune. Atacurile din ultima perioada ale sefului statului la adresa guvernantilor au infierbantat mintile celor care vor sa-l vada demis cu orice pret. Astfel, nu mai departe de zilele trecute, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, anunta ca va initia o discutie pe aceasta tema cu liderii USL, sugerand chiar ca liberalii si-ar fi dat deja acordul. Informatia a fost infirmata insa de prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis. "Mi se pare o gogoasa. Nu s-a discutat in PNL asa ceva si cei pe care ii cunosc eu nu merg pe sustinerea unei suspendari. Nu este nici posibila, nici oportuna, nici dorita de PNL", a declarat primarul Sibiului, vizibil nemultumit de acest timp de comentarii.

Amanunte socante din culisele dosarului "Mita in fotbal"

O scrisoare deschisa semnata de Intact Media Group ar putea produce un adevarat cutremur in lumea fotbalului. Mitica Dragomir este acuzat ca i-ar fi ajutat pe reprezentantii RCS&RDS - de la care a incasat doua milioane de euro - sa ia bani de la Antena 1. Ancheta jurnalistica "Mita in fotbal", finalizata ieri de reporterii Antenei 1, scoate la iveala amanunte incredibile din culisele unor afaceri de zeci de milioane de euro. Intr-o scrisoare deschisa, reprezentantii Intact Media Group relateaza cu lux de amanunte cum a incercat RCS&RDS, compania lui Zoltan Teszari, sa puna mana pe banii Antenelor, cu sprijinul presedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir.

Criza bancara in Romania?

Potrivit analistilor Ernst&Young, reducerea expunerii pe care o au grupurile bancare europene asupra subsidiarelor va contribui la stagnarea creditarii locale. Bancile din Romania se confrunta cu o lipsa de incredere a consumatorilor si a decidentilor din companii, dar si cu o reducere a capacitatii de indatorare a acestora. Reprezentantii Ernst&Young Romania atrag atentia ca stagnarea creditarii ar putea afecta bancile, dincolo de efectul direct asupra valorii activelor si a veniturilor din dobanzi. Aceasta deoarece, fara o crestere sustinuta a creditelor nu ne putem astepta la o inversare pe termen scurt a evolutiei creditelor neperformante si a valorii activelor cu care sunt garantate. Estimarle Ernst&Young Romania sunt justificate deoarece, recent, Moody's Investors Service a revizuit in scadere ratingul pentru depozite pe termen lung si scurt atribuit BRD - Groupe Societe Generale si BCR. Din totalul imprumuturilor, creditele neperformante au depasit 22% la BRD si se apropie de 30% la BCR.

PUTEREA

Medicina, în grila DNA. Pricopie şi Costoiu, indiferenţi la drama a mii de părinţi şi candidaţi batjocoriţi de UMF "Carol Davila"

Tinerii care au susţinut în iulie examenul de admitere la UMF "Carol Davila" şi părinţii lor aşteaptă cu sufletul la gură ziua de vineri, când, potrivit calendarului instituţiei de învăţământ, ar trebui să se afişeze listele cu candidaţii admişi la taxă. Între timp, atât şefii Educaţiei, Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu, cât şi conducerea UMF refuză cu obstinaţie să facă lumină în scandalul grilelor greşite. Părinţii se tem că, dacă se publică listele finale înainte de a se stabili, oficial şi transparent, câte grile de examen au fost greşite, copiii lor nu mai au nici o şansă de a afla adevărul şi de a obţine un loc în cadrul UMF "Carol Davila". De mai bine de o săptămână, părinţii bombardează cu scrisori şi petiţii atât Ministerul Educaţiei, cât şi conducerea "Carol Davila", în speranţa de a-i determina să iasă din carapace şi să ofere răspunsurile aşteptate de mii de candidaţi.

Ministrul Apărării încurcă legile între ele şi acuză ziariştii că spun "prostii"

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, ieri, la Braşov, când a fost întrebat despre survolările neautorizate ale spaţiului aerian al României, că jurnaliştii ar trebui să studieze legea şi să nu mai vorbească "prostii" despre "OZN-uri şi alte chestiuni care nu-şi au locul". Întrebat de jurnalişti despre survolările neautorizate ale spaţiului aerian românesc, ministrul s-a arătat deranjat de întrebare. "Aveţi dumneavoastră o problemă?", a întrebat-o ministrul pe jurnalista care i-a adresat întrebarea, apoi le-a recomandat ziariştilor să citească Legea 256/2001, ca să nu mai vorbească "prostii", transmite corespondentul Mediafax. Stupoare, însă! Legea invocată de către ministrul Duşa vizează de fapt aprobarea unei OUG privind scutirea de la plata unor taxe pentru bunurile importate în cadrul ajutorului nerambursabil acordat de Japonia României

RATB nu are bani pentru a repara autobuzele defecte din garaje

Pe caniculă, bucureştenii aşteaptă zeci de minute, în staţii, mijloacele de transport în comun, în timp ce aproximativ 30% din autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele RATB stau în garaje, potrivit sindicaliştilor Regiei. Prim-vicepreşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB) Transloc, Vasile Petrariu, a declarat pentru PUTEREA că un număr important de autobuze, troleibuze şi tramvaie din flota Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) stau în garaje, cu defecţiuni, neexistând bani pentru a fi reparate.

Ialomiţianu: Politica Guvernului Ponta este una falimentară. Cea mai mare eroare e tăierea investiţiilor

Gheorghe Ialomiţianu, fostul ministru de Finanţe în Guvernul Boc, a acordat un interviu ziarului "Puterea", în care a făcut o analiză a măsurilor economice luate de Guvernul Ponta, punctând că politica Executivului condus de Victor Ponta este una falimentară, întrucât s-au tăiat investiţiile şi a crescut inflaţia, astfel încât economia românească nu este sustenabilă. Totodată, Ialomiţianu a precizat că PDL face eforturi pentru reconstrucţia partidului şi a precizat că trebuie găsite soluţiii astfel încât membrii PDL să nu mai plece spre Mişcarea Populară.

ROMANIA LIBERA

Cum ne putem trata în UE plătind asigurări în România

Din luna octombrie, românii vor putea opta pentru tratamente medicale în străinătate, iar la întoar­cerea în ţară statul român le va deconta o parte din cheltuieli. Serviciile medicale vor fi decontate la valoarea celor din ţară, iar termenul de rambursare nu este fixat la o anumită perioadă de timp. După transpunerea în legislaţia na­ţio­nală a Directivei 24/2011 privind asigurarea asistenţei medicale în statele membre ale Uniunii Europene, românii vor putea merge să se trateze în clinicile din străinătate. Asistenţa medicală, se arată în directivă, înseamnă servicii de sănătate furnizate pacienţilor pentru: evaluarea, menţinerea sau refacerea stării lor de sănătate, inclusiv prescrierea, eliberarea şi furnizarea de medicamente şi dispozitive medicale. RL a încercat să răspundă la principalele întrebări legate de modul în care vom putea beneficia de aceste servicii.

Oligarhul Abliazov, arestat pe Coasta de Azur

Ex-ministru şi ex-preşedinte al celei mai mari bănci din Kazakhstan, Moukhtar Abliazov, fugit din ţară din 2009 după ce a fost acuzat de deturnare de fonduri de cinci miliarde de dolari, a fost arestat în apropiere de Cannes, în virtutea unui mandat de arestare livrat de Ucraina. Arestarea lui Abliazov, un critic al regimului de la Astana, este un episod al războiului clanurilor din Kazakhstan, ţară condusă cu mână de fier de preşedintele Nursultan Nazarbaiev. Informat de Interpol de arestarea lui Moukhtar Abliazov, procurorul general al Kazakhstanului a precizat că acesta este acuzat în ţara sa de spălare de bani şi de creare a "unui grup criminal care a deturnat din banca BTA peste 5 miliarde de dolari".

Spre a treia suspendare a lui Traian Băsescu?

Prim-ministrul Victor Ponta nu pare să o dorească, cel puţin deocamdată, şi nici bună parte a PSD, dar, pe de altă parte, mai există PNL, care nu are alt obiectiv politic, Dan Voiculescu, a cărui funie se apropie tot mai mult de proverbialul par şi Liviu Dragnea, care se simte tot mai stingher să opereze într-un "sistem" controlat de DNA şi ANI. Pe de altă parte, Ponta s-ar putea să nu aibă alternativă. Undeva, tot acest joc se va rupe şi sunt mulţi înclinaţi să îl rupă cu a treia suspendare. Băsescu a adunat până acum suficiente date despre hoţiile PSD şi a declanşat atacul la periferie, nu în inima sistemului care ţine actuala guvernare. Ponta ştie acest lucru şi, deocamdată nu a reacţionat decât prin declaraţii ironice. Dar ştie foarte bine că ceea ce este mai rău abia urmează. Şi se pregăteşte. Băsescu a făcut o dată greşeala să îl trateze pe Ponta drept "pisicuţ", numai că să descopere că liderul PSD este la fel de lipsit de scrupule şi de nemilos ca şi el şi că este un adversar de care trebuie ţinut seama.

ZIARUL FINANCIAR

Hoteluri în paragină şi condiţii mizere în unităţile de cazare din Eforie Sud şi Olimp. Un turist: "Hotelierii să transpire pentru bani, nu să cerşească"

Zeci de hoteluri construite înainte de Revoluţie în sudul litoralului şi vândute de stat către privaţi precum THR Marea Neagră (deţinută de SIF Transilvania), fraţilor Micula sau lui Josef Goschy, cei mai mari proprietari de pe litoral, sunt acum în paragină şi îşi pun amprenta pe aspectul staţiunilor în care se află. ZF a trimis o solicitare către biroul de presă al Ministerului Turismului pentru a afla câte controale s-au făcut la unităţile de cazare de pe litoral, câte amenzi s-au dat şi cum răspund proprietarii care îşi lasă unităţile în paragină, lucru ce afectează imaginea staţiunilor. Ministerul, prin biroul de presă, a direcţionat ZF către Autoritatea Naţională de Turism (ANT), problemele acestea fiind calificate drept "chestiuni care sunt în competenţa ANT". ANT, condusă de Răzvan Filipescu, a transmis că nu intră în competenţa ANT clădirile în paragină de pe litoral şi că în sezonul estival au fost efectuate 80 de controale la structuri de cazare şi alimentaţie publică.

Decizie-şoc: ASE scoate examenul de admitere din toamnă

Peste 1.800 de locuri la buget şi taxă sunt scoase la concurs în sesiunea din toamnă a examenului de admitere din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE), după ce concurenţa în sesiunea de vară a fost de un candidat la două locuri. În sesiunea din iulie, pentru cele 5.000 de locuri scoase la concurs s-au înscris aproximativ 3.000 de candidaţi care au susţinut examen scris. Noua serie de candidaţi care se va înscrie în toamnă pentru unul dintre locurile rămase neocupate nu va mai da examen, chiar şi pentru a intra la buget, conducerea instituţiei hotărând ca selecţia acestora să se facă numai pe baza mediei de la bacalaureat. Un număr de 719 locuri bugetate rămase neocupate după sesiunea din iulie vor fi scoase la concurs pentru admiterea din luna septembrie la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, unde doar trei facultăţi au avut locurile ocupate în totalitate.

Curaj, BNR, taie dobânda la 4% ca să dai oxigen economiei Autor: Sorin Pâslaru

Dacă Banca Naţională va avea curaj, are toate condiţiile îndeplinite pentru ca în şedinţa de politică monetară de luni, 5 august, să reducă dobânda de referinţă cu un punct procentual, de la 5 la 4%. Companiile şi persoanele fizice sunt sufocate de plata ratelor, iar pe segmentul creditelor în euro dobânzile nu mai pot scădea. EURIBOR-ul este deja la minim istoric şi, dimpotrivă, se aşteaptă creşteri. BCE este sub presiunea statelor nordice să majoreze dobânda de referinţă, acum la 0,5%, şi o va face la primele semnale solide de reluare a creşterii în Italia, Franţa şi Spania. Singura modalitate de uşurare a poverii datoriilor companiilor şi persoanelor fizice este în viitor scăderea dobânzilor la lei, iar dacă aceasta se poate face, o eventuală transformare prin măsuri administrative a soldului creditelor în euro, în lei, aşa cum s-a făcut pe alte pieţe, ar putea da un şi mai mare impact scăderii dobânzii de referinţă. Acum este momentul. Curaj.

34.000 de absolvenţi de liceu cer ajutor de şomaj. Ce soluţii există pentru tinerii din Vaslui sau Vâlcea, unde unu din trei liceeni e viitor şomer?

Un val de peste 188.000 de tineri a ieşit de pe băncile liceelor anul acesta pentru a-şi susţine examenul de bacalaureat. În lipsa unui mediu de business care să furnizeze suficiente locuri de muncă pentru ei, peste 34.000 de tineri (18%) au ales să îşi depună dosarele de şomaj, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare în judeţe ca Vaslui, Vâlcea, Harghita sau Teleorman, unde ponderea absolvenţilor care au cerut indemnizaţie de şomaj variază între 33% şi chiar 80%. Ce soluţii au tinerii care vor să muncească, dar nu au unde? Cum se poate întreţine un absolvent de liceu într-o economie care nu poate genera mai mult business şi mai multe locuri de muncă? Ministerul Muncii, instituţia care ar trebui să ofere cele mai multe şi mai eficiente strategii de redresare a unei astfel de situaţii, nu a furnizat însă niciun răspuns solicitării înaintate de ZF. De altfel, nici primarii din Bârlad sau Vaslui, unde unu din trei tineri a ales să intre în şomaj, nu au oferit soluţii pentru ca aceştia să fie integraţi pe piaţa muncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb