REVISTA PRESEI 02.09.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 septembrie 2011

ADEVARUL

Cele mai vechi desene din lume, într-o peşteră din Bihor

Picturile din Peştera Coliboaia sunt, alături de cele din Peştera Chauvet (Franţa), primele manifestări artistice ale omului. Testele făcute de specialişti în peştera din Bihor confirmă faptul că desenele rupestre sunt vechi de peste 30.000 de ani. Desenele din peşteră au fost descoperite în septembrie 2009, de către speologul Tudor Rus, membru al clubului speologic Speodava Ştei. Specialiştii francezi Jean Clottes şi Bernard Gély au venit să expertizeze descoperirile, iar probele trimise la două laboratoare au arătat că desenele sunt din urmă cu 32.000-35.000 de ani.

Sediul Primăriei, afacerea de mandat a lui Oprescu

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, toacă 9 milioane de euro din bugetul public pentru închirierea pe trei ani a unei clădiri pe care a refuzat s-o cumpere cu 11 milioane de euro. În vara lui 2008, când Sorin Oprescu depunea jurământul în calitate de primar al Bucureştiului, pe Splaiul Independenţei nr. 291-293 se făcea recepţia unei construcţii de 14 etaje. Proprietarul acestui imobil, SC Iliotomi Grup SRL, firmă deţinută de grecul Tsesmetzis Antonios (40 de ani), a devenit în octombrie 2009 alesul lui Oprescu pentru semnarea unui contract de închiriere a noii clădiri. Din acest moment, banii încep să curgă în nişte conturi invizibile, iar primarul să-şi încalce toate promisiunile spuse, scrise şi semnate.

Peter Eckstein l-a părăsit pe Băsescu

O "puternică incompatibilitate" cu preşedintele Traian Băsescu în dosarul "Roşia Montană" l-a determinat pe consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs să-şi anunţe ieri public demisia de la Palatul Cotroceni şi "să tragă un aer mare în piept" după "porţia de cianuri inhalată". "Nu am avut o discuţie tensionată cu şeful statului, căruia i-am prezentat demisia, considerând că între noi există o mare incompatibilitate în privinţa proiectului Roşia Montană, pe care el îl susţine, eu - nu. Ca şi consilier prezidenţial ar fi trebuit să susţin iniţiativele preşedintelui, or, în acest caz nu o pot face şi de aceea am decis că cea mai bună soluţie este demisia", a declarat ieri pentru "Adevărul" fostul consilier prezidenţial.

Libia: cum a fost fabricat în laborator războiul

Conflictul din Libia a început să fie pregătit cu mult înainte de declanşarea operaţiunilor militare. Atât pe teren, cât şi la nivel mediatic. Franţa şi-a asigurat, contra susţinerii cauzei rebelilor, 35 la sută din viitoarele contracte petroliere ale Libiei. Detalii mai ascunse sau mai evidente au apărut şi în presa occidentală. Altele au fost dezvăluite de jurnalişti independenţi sau chiar de state neimplicate militar precum Rusia. "La Stampa" scria, pe 25 august, că războiul din Libia este în întregime unul extern, dus de forţele NATO. Dar încă din martie, "Sunday Mirror" dezvăluia că, înainte cu trei săptămâni de rezoluţia ONU, sute de soldaţi britanici se aflau în Libia, însoţiţi de un corp al trupelor speciale (SAS).

Fiscul ştie cât are de luat, dar nu ştie cât are de dat

Conducerea Ministerului Finanţelor şi a Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a prezentat ieri mai multe statistici din care reiese că există 330.000 de contribuabili care au datorii restante către stat în valoare totală de 17 miliarde de lei. Aceştia pot scăpa de dobânzile şi penalităţile aferente dacă îşi plătesc principalul datoriei până la 31 decembrie, potrivit unei ordonanţe care schimbă Codul fiscal, adoptate de Guvern în şedinţa de miercuri. Gheorghe Ialomiţianu. a mai arătat că dobânzile şi penalităţile acumulate ca accesorii la datoriile restante ale contribuabililor însumează 2,5 miliarde de lei. Întrebat dacă se cunosc şi sumele pe care companiile private le au de recuperat de la stat şi câţi parteneri privaţi deţin astfel de creanţe, Ialomiţianu a răspuns că acum "se lucrează la o inventariere" a acestor datorii.

Recolte mai mari, mâncare mai scumpă

Anul 2011 ne-a adus recolte peste aşteptări şi de o calitate superioară. Cu toate acestea, preţurile alimentelor vor continua să crească, spun specialiştii. Adaosurile intermediarilor, evaziunea şi faptul că exportăm ieftin şi importăm scump sunt motivele pentru care, şi în această toamnă, mâncarea se va scumpi. Creşterea preţurilor înregistrată în ultimul an la nivel mondial i-a determinat pe oficialii din întreaga lume să ia tot mai în serios posibilitatea izbucnirii unei noi crize alimentare. De data aceasta ne vom confrunta însă cu o criză a preţurilor, avertizează specialiştii. Fenomenul nu a ocolit nici România.

Portugalia anunţă tăieri fără precedent

Autorităţile de la Lisabona s-au angajat să implementeze până în 2015 cel mai drastic program de reducere a cheltuielilor din ultimii 50 de ani. Printre măsurile de austeritate pe care se pregăteşte să ie ia Portugalia se numără îngheţarea salariilor în următorii doi ani şi reducerea numărului de bugetari. Victor Gaspar, ministrul Finanţelor de la Lisabona, a precizat că reducerea de cheltuileli care va fi pusă în practică până în 2015, respectiv de 7% din PIB, până la 43,5%, este una "fără precedent" în istoria recentă a ţării.

Francul puternic muşcă din economia Elveţiei

Economia Elveţiei a crescut cu 0,4% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, cea mai slabă evoluţie din 2009, şi urmează să frâneze şi în trimestrul al treilea, transmite Reuters. Exporturile au încasat din plin impactul aprecierii puternice a francului şi al încetinirii economiei mondiale. Faţă de trimestrul al doilea din 2010, PIB-ul Elveţiei a crescut cu 2,3%. În faţa acestor cifre, Guvernul elveţian ia măsuri şi anunţă că va cheltui 1,1 miliarde de dolari pentru a frâna avansul rapid al monedei naţionale. Autorităţile de la Berna susţin în continuare că francul este "masiv supraapreciat", afectând performanţele companiilor autohtone.

Activitatea industrială mondială stagnează

Activitatea industrială a Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europeane, Chinei, Coreeei de Sud şi Taiwanului a stagnat în luna august. Analiştii se tem că economia mondială, încă fragilă, ar putea avea de suferit. Anunţul că activitatea industrială a stagnat în luna august alimentează temerile şi speculaţiile faţă de un nou val de criză. Indicii care monitorizează activitatea industrială din SUA, China, Coreea de Sud, Taiwan şi statele din Uniunea Europeană arată că, în ciuda măsurilor de stimulare economică luate de guverne, revenirea rămâne în pericol.

Proprietarii de terenuri agricole vor primi 30-100 euro/hectar de la stat dacă îşi arendează pământurile

Statul va acorda prime între 30 şi 100 de euro pe hectar anual persoanelor cu vârste de peste 55 de ani care dau în arendă terenurile agricole pentru o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani. În cazul vânzării, prima va fi de 200 de euro pe hectar, potrivit unui proiect de lege. Cuantumul primei va fi de 30 euro/ha/an pentru o perioadă de arendare de cinci ani, 50 euro/ha/an pentru 10 ani, respectiv 100 euro/ha/an pentru minim 15 ani, se menţionează în proiect, elaborat de Ministerul Agriculturii, transmite Mediafax. Proiectul reprezintă o încercare a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a reduce suprafeţe necultivate, lăsată în pârloagă şi, totodată, de a sprijini comasarea terenurilor agricole.

Zborurile CIA spre România, confirmate

Un proces între două companii de aviaţie, care aveau contracte cu serviciile secrete americane, confirmă existenţa zborurilor secrete ale CIA care transportau terorişti, inclusiv spre Bucureşti. Sute de suspecţi de terorism capturaţi de SUA ar fi fost interogaţi în închisori secrete din Europa, inclusiv în ţara noastră. Documentele folosite într-un proces în America între două companii de aviaţie private, angajate de CIA pentru transportul suspecţilor de terorism, confirmă, acum, efectuarea zborurilor secrete, inclusiv în România.

Patriciu: Sectorul privat va fi sacrificat în următoarele luni

Dinu Patriciu, prezent în platoul emisiunii "Ultima oră" de la Realitatea TV, a afirmat că sectorul privat va fi sacrificat în următoarele luni din cauza lipsei de lichiditate. "În lunile următoare, vom trăi o perioadă extrem de dură. Pentru companii şi pentru cei care trăiesc de pe urma lor, pentru cei care muncesc acolo, deci pentru toată societatea românească, bugetarii implicit. Sectorul privat e sacrificat de data aceasta, sectorul privat începe să o ducă din ce în ce mai greu", a spus Patriciu. Potrivit lui Dinu Patriciu, în următoarea perioadă, băncile mamă îşi vor retrage banii din România, iar cei care vor mai rămâne în ţară vor fi folosiţi pentru a împrumuta statul, şi nu companiile. Omul de afaceri mai avertizează că sistemul birocratic trage economia în jos.

CURENTUL

Marii ziarişti ai neamului - condamnaţi la moarte. Acuzator - nevasta bolşevică a lui Silviu Brucan

Astăzi este de neînchipuit o societate liberă fără presă, chiar dacă presa nu joacă tot timpul rolul onest de cîine de pază al democraţiei. Deşi au apărut voci care acuză ba în stånga, ba în dreapta că se pune botniţă presei, nici nu realizăm probabil cåt de departe suntem de acest fenomen. Am făcut această scurtă introducere pentru a putea face o incursiune în trecut pentru a exemplifica ce înseamnă pericolul "botniţei pentru presă" şi teroarea politică a unui regim de tip totalitarist în speranţa că astfel de vremuri vor rămåne doar pagini negre de tristă amintire ale istoriei.

Pesedistul Titus Corlăţean devine penal din cauza lui Hayssam

Situaţia tensionată din Siria a picat numai bine pentru PSD-ul lui Ponta, Ilici şi Năstase, oferindu-i şansa lui "Dark Horse" Corlăţean să se joace din nou de-a ministrul din umbră al MAE şi, mai mult, să spele putina finanţărilor dubioase venite înspre PSD prin tot felul de canale obscure. Concret, este vorba de "miza Omar Hayssam", personaj de tristă amintire pentru gaşca lui Ilici Iliescu, cel care obişnuia să-l plimbe peste tot în cadrul vizitelor sale prezidenţiale recomandându-l ca om de afaceri român. Folosindu-se de situaţia politică volatilă de la Damasc, Corlăţean, care ocupă funcţia de şef al Comisiei de politică externă de la Senat, a declarat miercuri la MAE că a luat decizia de a bloca la Senat ratificarea tratatului de extrădare dintre România şi Siria, încheiat între ministerele de Justiţie dintre cele două ţări.

CURIERUL NATIONAL

Cum ne arde din această iarnă căldura?

Eliminarea subvenţiilor la încălzire va dubla factura la întreţinere în această iarnă. Restanţele populaţiei vor avansa, iar unele regii de termoficare ar putea intra în faliment. Din ce în ce mai multe persoane vor alege să se debranşeze, iar piaţa centralelor termice va câştiga tot mai mult teren. Factura pentru căldură se va dubla la iarnă, în contextul în care Guvernul a eliminat subvenţiile pentru încălzire acordate până acum tuturor persoanelor, indiferent de venit. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), spune că factura la căldură va fi diferită de la un oraş la altul, după eliminarea subvenţiilor. "Creşterea variază de la localitate la localitate. În Bucureşti, factura se va majora cu 30%, din cauza creşterii tarifului de la 1 august", a declarat acesta, pentru Curierul Naţional.

Nici ţările scandinave nu pot evita încetinirea creşterii economice

Guvernul danez de centru-dreapta, condus de Lars Lokke Rasmussen, a redus estimările privitoare la creşterea PIB în 2012 de la 1,9 la 1,3 la sută. Explicând cauzele acestei decizii, Ministerul danez de Finanţe menţiona o diminuare a consumului privat, dar mai ales impactul conjuncturii economice internaţionale actuale. În ceea ce priveşte perspectivele din anul 2012, Guvernul danez a confirmat prognoza anunţată în luna mai a.c., conform căreia este aşteptată o creştere a PIB de 1,8 la sută. Anders Borg, ministrul suedez de Finanţe, a anunţat că economia suedeză nu va mai avea în 2012 o rată de creştere de 3,8 la sută, aşa cum se anticipase în luna aprilie, ci de doar 1,3 la sută. O revizuire în scădere a fost prognozată şi pentru anul în curs. Creşterea Produsului Intern Brut va fi în 2011 de 4,1 la sută, faţă de 4,6 la sută cât se prognozase la începutul anului.

Ne luăm gândul de la listarea BCR?

Asociaţia Investitorilor spune că aducerea băncii la Bursă este compromisă. "Acordul dintre SIF-uri şi Erste conţine condiţionări care permit blocarea facilă a listării printr-un arbitrar bine premeditat". Aducerea la tranzacţionare a acţiunilor Băncii Comerciale Române în ringul Bursei de Valori Bucureşti este puţin probabilă având în vedere că aceasta depinde de bunăvoinţa acţionarului majoritar Erste Group, iar acesta şi-a exprimat în repetate rânduri opoziţia faţă de o astfel de variantă. Aceasta este concluzia Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) după ce au analizat conţinutul acordului semnat acum doi ani între cele cinci societăţi de investiţii financiare - în calitate de acţionari minoritari ai BCR - şi Erste.

EVENIMENTUL ZILEI

Lăcomia miliardarului Dan Voiculescu zguduie USL

PNL este principalul perdant din USL. Paritatea listelor comune de candidaţi este afectată de precedentul candidaturilor separate, lăcomia lui Voiculescu şi pragmatismul lui Ponta. Pe ultima sută de metri a negocierii listelor de candidaţi ai USL, conservatorii au pus piciorul în prag, creând un precedent periculos pentru soliditatea alianţei. Interesaţi să-şi asigure Primăria Iaşiului, prin deputatul Tudor Ciuhodaru, liderii Dan Voiculescu şi Dan Constantin au aruncat la gunoi principiul "sacrosant" al candidaţilor comuni ai opoziţiei. La Iaşi, PC, pe de o parte, şi PSD şi PNL, pe de altă parte, vor avea candidaţi separaţi. PC a mai obţinut de la Antonescu încă şase candidaturi simbolice, pe listele comune la locale: pentru CJ Maramureş şi alte cinci primării-reşedinţă de judeţ.

Patriciu vede "fundătura" PNL: A lăsat liber locul pe dreapta politică printr-o asociere pe care nu o conduce

PNL-ul a lăsat locul liber pe partea dreaptă a politicii româneşti în momentul în care a facut o asociere pe care nu o conduce sau controlează, a declarat omul de afaceri liberal, Dinu Patriciu, în cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit afaceristului, în momentul de faţă PNL nu-şi mai promovează propria ideologie, iar această situaţie riscă să arunce partidul într-o fundătură. În ceea ce priveşte scenariul numirii sale ca premier, Patriciu a calificat-o drept o "utopie absolută" indusă analistului Stelian Tănase, cel care a promovat-o public la un moment dat.

Sorin Blejnar, şeful ANAF: Nu verificăm maneliştii, fotbaliştii sau jurnaliştii, ci persoanele care nu-şi plătesc taxele

Departamentul de verificări fiscale nu va controla anumite categorii socio-profesionale, precum maneliştii, fotbaliştii sau ziariştii, ci se vor concentra pe acele persoane care sunt suspecte că nu şi-au plătit taxele la stat, a declarat, astăzi, Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), la o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, departamentul special de control al marilor averi, proaspăt înfiinţat de o lună de zile în cadrul ANAF, îşi va "intra în pâine" abia pe la jumătatea anului viitor.

Se poate şi invers: Nemţii au pus stăpânire pe un întreg oraş din CHINA!

Orăşelul Taicang - după standardele chineze o localitate cu aproape 500.000 de locuitori este un sat mai mare - este de câţiva ani în topul primelor zece oraşe din China în ordinea PIB-ului local. Cum au reuşit performanţa? S-au transformat într-un oraş german veritabil. Anonim până nu demult, Taicang a devenit cunoscut în ultimii ani datorită Parcului Industrial German şi poreclei de "Oraşul german al Chinei". Cu o determinare şi o precizie germane, autorităţile din Taicang - un oraş situat la 60 km de Shanghai - au reuşit să atragă în mai puţin de 20 de ani peste 150 de intreprinderi germane, cu investiţii totale de mai multe miliarde de euro. Totul a început cu Hans-Jochem Stem, directorul companiei germane Kern-Liebers Group, în 1993, care căuta o locaţie potrivită pentru construcţia unei fabrici.

JURNALUL NATIONAL

Criza apei, viitorul dezastru care va lovi planeta. Apa va fi mai valoroasă decât petrolul

Priviţi cu atenţie apa din pahar! Pentru că în ceva vreme, cele câteva pi­că­turi vor fi o avere şi vor face dife­renţa între viaţă şi moarte. Pentru că apa va fi din ce în mai puţină, mai poluată şi mai greu de obţinut. În 2007, oficiali ai Comisiei Eu­ro­pe­ne avertizau într-un seminar des­făşurat la Bucureşti despre o iminentă "criză a apei", care ar fi mai mare chiar şi decât cele energetică sau alimentară. Lumea s-a uitat chiorâş şi nimeni nu i-a bagat în seamă. Patru ani mai târziu, efectele deja se simt în mare parte a Globului. În Malta, la o aruncătură de băţ, apa e printre cele mai scumpe produse. Costă 1-3 euro o sticlă de jumătate de litru. Şi e importată din Sicilia. La fiecare hotel eşti avertizat cu tot felul de afişe că apa de la robinet nu este po­tabilă.

PDL, reclamat la Bruxelles pentru abuzuri

Europarlamentarii PSD au transmis o scrisoare deschisă către Comisia Europeană (CE) şi Consiliul European în care reclamă "frauda şi abuzurile" comise de PDL în alegerile par­ţia­le din Neamţ şi Maramureş. Eurodeputaţii PSD reclamă şi faptul că, deşi autorităţile competente au fost sesizate cu pri­vi­re la neregulile constatate, reac­ţia lor a fost "aproape inexiste­n­tă, dat fiind controlul politic exer­citat de PDL". Liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European (PE), Cătălin Ivan, a solicitat, printr-o interpelare adresată CE şi Preşedinţiei Consiliului European, ca ambele instituţii europene să se pronunţe faţă de "lipsa de reacţie a autorităţilor statului în faţa acestor derapaje majore".

Moţiune USL pe gigacalorie

Liderul PSD, Victor Ponta, a de­cla­rat ieri că va propune ca USL să depună moţiune la decizia Guvernului de a elimina subven­ţi­ile pentru preţul gigacaloriei. Pon­ta nu a precizat dacă moţiunea va fi una simplă sau de cenzură, men­ţio­nând că acest lucru va fi decis după discuţii şi cu PNL. El a explicat că prin eliminarea subvenţiilor nu vor fi afectaţi cei cu venituri mari, întrucât în cea mai mare par­te sunt debranşaţi de la sistemul central de încălzire, ci populaţia cu venituri cu puţin peste 800 de lei pe lună, adică "acel embrion de clasă medie pe care România îl are".

NATIONAL

Serviciile Secrete au masini inmatriculate in Bulgaria

Comisarul - sef Lucian Dinita s-a pus pe schimbat legislatia rutiera. Normal, mai ales la un neam de carcotasi ca al nostru, modificarile propuse au iscat controverse. Mai ales cea a limitarii circulatiei autoturismelor cu numere de Bulgaria. Iar primii loviti de nazbatia comandantului Politiei Rutiere au fost ofiterii de informatii. Pentru ca, de ceva vreme, Serviciile secrete romanesti, in frunte cu DGIPI si DGIA folosesc pentru filaj tocmai astfel de masini!

Au pierdut prototipul iPhone 5 intr-un bar din San Francisco

Apple s-a facut din nou de toata bafta. Dupa ce anul trecut au ramas fara prototipul pentru iPhone 4, anul acesta un angajat a ratacit intr-un bar si un exemplar al inca nelansatului iPhone 5. Suparare mare la Apple. Managerii companiei iau in calcul sa le interzica angajatilor sa mai calce prin baruri, pub-uri si alte localuri de pierzanie. Sau de pierdere pentru ca de la asta se trage de fapt mania conducerii Apple, dupa ce un angajat a uitat intr-un bar din San Francisco prototipul lui iPhone 5. Lansarea acestuia trebuia sa aiba loc undeva la inceputul lunii octombrie. Exemplarul ratacit a fost deja vandut pentru modica suma de 200 de dolari.

Previziunile lui Patriciu: Euro va disparea curand pentru ca ne-a facut pe toti sa suferim!

Dinu Patriciu a declarat ca, in Europa, nu poate supravietui o moneda unica decat daca e legata de un sistem fiscal unic. "Moneda europeana va dispare de dorit in cat mai scurt timp cu putinta, pentru ca ne face pe toti sa suferim", sustine Patriciu. In opinia sa, ar fi de dorit ca in acest an politicienii europeni sa ajunga la concluzia ca moneda unica trebuie eliminata. Miliardarul ne sfatuieste in ce sa economisim: "Economiile trebuie tinute in moneda americana sau in metale pretioase". Am intrat in criza din cauza sistemelor de protectie sociala demagogice, nu din cauza bancherilor.

Gyorgy Frunda vrea sa rupa Coalitia

Senatorul Gyorgy Frunda le-a cerut colegilor din UDMR sa de-a dracu" intelegerea cu PDL-ul si sa iasa cat mai repede de la guvernare. UDMR trebuia sa-l lase pe Emil Boc cu Executivu-n balta inca din momentul in care democrat-liberalii au incalcat pentru prima data protocolul Coalitiei. Cel putin asa sustine Gyorgy Frunda, care face un apel la colegii sai din Uniune, cerandu-le sa reactioneze macar in ceasul al doisprezecelea.

BNR ii da peste nas lui Traian Basescu

Declaratiile sefului statului privind aurul care s-a vandut din rezerva nationala, a inflamat spiritele la BNR. Banca Nationala a Romaniei, prin vocea lui Adrian Vasilescu, il contrazice pe presedintele Traian Basescu care a sustinut ca s-a vandut aur din rezerva BNR pentru plata pensiilor si salariilor. "Discutia pleaca de la o cifra inexacta. Ca in "89 Romania ar fi avut peste 200 de tone de aur. Romania a avut cea mai mare rezerva de aur in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial: 240 de tone.

PUTEREA

Agentul publicitar no. 1

Primul ministru Boc şi Guvernul României sunt în acest moment agenţi publicitari pentru diferite produse comerciale. Premierul a apărut miercuri purtând un tricou inscripţionat cu numele producătorului de anvelope Pirelli. Nu este un gest singular. În trecut, Emil Boc a mai promovat automobilul Dacia sau iPad-ul (Apple). Ziarul "Puterea" vă prezintă astăzi câteva fotografii oficiale ale Guvernului, din sediul Palatului Victoria, acolo unde se iau decizii economice importante, dar se şi face reclamă mascată unor produse de larg consum.

Ambasada SUA la Tripoli incendiată

Ambasada SUA la Tripoli a fost devastată, jefuită şi incendiată în noaptea de miercuri spre joi, potrivit Washington Post în ediţia electronică. Balustradele din complex au fost smulse, aparatele de aer condiţionat şi copiatoarele au fost făcute bucăţi, fişetele forţate şi răsturnate. Podelele au fost stropite cu benzină şi incendiate. Documente ale ambasadei, inclusiv fotografii ale secretarului de Stat Hillary Clinton şi vecepreşedintelui Joe Biden au fost, rupte.

Vântul isteriei financiare bate dinspre Germania

Întreaga strategie de salvare a zonei euro ar putea fi aruncată în aer tocmai de către cel mai important actor al creării planului de ajutorare pentru statele afectate de criza datoriilor. Pieţele financiare sunt în pragul unei adevărate isterii, alimentate de zvonul potrivit căruia cancelarul Angela Merkel îşi pierde susţinerea membrilor coaliţiei de guvernământ, înaintea unui vot decisiv pentru acordarea unui ajutor financiar substanţial Greciei. Parlamentul german trebuie să voteze pe 7 septembrie acordarea unui pachet de 440 miliarde euro, însă tot mai multe voci din cadrul coaliţiei de guvernare conduse de Angela Merkel ar putea înclina balanţa spre o alunecare spre un colaps al întregii zone euro.

ROMANIA LIBERA

Ministerul condamnaţilor

Petronela Ţone a fost condamnată, în 2004, pentru că a luat mită de la o firmă de transporturi. Până ieri, pe lângă funcţia de consilier ministerial, Ţone examina şi şoferi profesionişti. Indemnizaţia sa era plătită chiar de cei examinaţi. Reţinerea, la finele săptămânii trecute, a permisului de conducere eliberat Sorinei Petronela Ţone, consilier personal al secretarului de stat din Ministerul Transporturilor (MT), Eusebiu Pistru, dezvăluie grave nereguli existente la examinarea şoferilor profesionişti.

Avionul unei echipe de baseball a adus terorişti la Bucureşti?

Detalii despre unul dintre cele mai ascunse programe ale serviciilor secrete americane au fost dezvăluite de avocaţii unei companii de transport aviatic; acestea arată cum războiul împotriva terorismului s-a transformat într-o oportunitate de afaceri pentru companiile americane. Procesul care a avut loc la un tribunal din Columbia County, un orăşel aflat la nord de New York, ar fi trecut poate neobservat; părţile implicate erau o companie de transport aerian, Richmor Aviation Inc., şi un broker de avioane, Sportsflight.

Primăria recunoaşte: Mai este mult de lucru la Centrul Vechi

Lucrările din Centrul Istoric al Capitalei sunt finalizate în proporţie de 99% în ceea ce priveşte utilităţile şi 80% în ceea ce priveşte străzile, au spus ieri reprezentanţii Primăriei. Anunţul vine după ce România liberă a scris că edilii au depăşit termenul de 1 septembrie, dat tot de ei, pentru finalizarea lucrărilor din Centrul Istoric. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat miercuri un comandament la care au participat toţi constructorii şi responsabilii care se ocupă de lucrările din Centrul Istoric, pentru a analiza stadiul lucrărilor proiectului. Concluzia: mai sunt probleme pe două dintre străzile aflate în lucru, Şelari şi Sf. Anton.

Ambasadorul Germaniei: Ministrul nostru de externe speră să vadă cu ochii lui Statele Unite ale Europei

Ambasadorul Germaniei la Bucu­reşti susţine limitarea la 3% a deficitului bugetar prin Consti­tuţie, continuarea măsurilor de austeritate şi evitarea cheltuielilor cu caracter electoral. Reprezentantul Berlinului apreciază că România nu ar trebui să se grăbească să adere la euro înainte de a-şi fi pus casa în ordine şi apreciază că Bucureştiul mai are multe de făcut în combaterea corupţiei. Cu toate acestea, speră la o decizie favorabilă aderării României la spaţiul Schengen.

ZIARUL FINANCIAR

Transporturile îşi recunosc public ineficienţa: Au cheltuit cu drumurile 3,5 mld. euro în 2009 şi 2010, dar au făcut doar 52 km de autostrăzi. Cine plăteşte?

Ministerul Transporturilor a recunoscut ieri, prin publicarea pe site-ul propriu a investiţiilor făcute în ultimii ani, cât de ineficient se cheltuie banii publici. În anii 2009 şi 2010 Ministerul Transporturilor a finalizat proiecte de infrastructură rutieră în valoare totală de 3,5 mld. euro, cu bani de la bugetul de stat, însă numărul de noi kilometri de autostradă a fost de doar 52 în aceeaşi perioadă (tronsonul Câmpia Turzii - Turda - Gilău), reiese dintr-o analiză a ZF pe baza listei obiectivelor de investiţii ce au ca termen de finalizare anul 2011 publicată de Ministerul Transporturilor pe site-ul propriu. Cu toate acestea, instituţia promite că în următorii ani vor fi finalizate câteva sute de kilometri de autostrăzi după ce în a doua parte a anului au început lucrările la peste 200 km.

Managementul privat la stat va fi a doua Revoluţie. Vor renunţa politicienii la "vacile de muls"?

Câteva companii de stat trebuie să treacă sub management privat pentru a vedea dacă clasa politică poate să se ţină departe de "vacile de muls" care sunt firmele de stat. Scoaterea companiilor de stat de sub influenţa politică şi eficientizarea lor prin aducerea unor manageri cu experienţă în sectorul privat va fi un şoc pentru economie la fel cum a fost şi Revoluţia din 1989, care a determinat marile privatizări şi începutul capitalismului, sunt de părere specialiştii care au participat ieri la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert.

FMI aruncă din nou în aer relaţiile cu zona euro, avertizând că băncile europene au un deficit de capital de 200 miliarde euro

Fondul Monetar Internaţional (FMI), condus de fostul ministru francez de finanţe Christine Lagarde, a intrat din nou în conflict cu autorităţile zonei euro punând în circulaţie estimări care arată că băncile europene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 200 de miliarde de euro pentru acoperirea eventualelor pierderi generate de expunerea pe datoriile suverane, scrie Financial Times. Estimările, bazate pe o analiză aprobată de board-ul executiv al FMI de la Washington, au fost primite cu reacţii violente din partea Băncii Centrale Europene (BCE) şi a guvernelor din zona euro, care spun că acestea nu sunt complete şi induc în eroare.

Germania dă dovadă de rezistenţă în faţa unei încetiniri economice globale care începe să facă victime

Cele mai recente date economice arată că Germania pare că rezistă valului încetinirii globale, în timp ce alte state anunţă noi măsuri de austeritate sau înregistrează scăderi economice, ceea ce temperează temerile că principalul motor economic al Europei va intra într-un picaj abrupt care ar putea amplifica turbulenţele create de criza datoriilor din zona euro. În luna august, rata şomajului din Germania s-a menţinut la minimul ultimelor două decenii, de 7%. În iulie, comenzile pentru utilaje grele au crescut cu 9%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, scrie The Wall Street Journal.

După ce au dat cu piciorul listării, SIF-urile sunt la mâna Erste pentru vânzarea acţiunilor BCR. Cât ar valora BCR în viitoarea tranzacţie?

Cele cinci SIF-uri au puţine variante pentru valorificarea acţiunilor pe care le deţin la BCR, din cauză că au renunţat în 2009 la obligaţia fermă a Erste de a lista banca pe bursă, obligaţie stipulată în contractul de privatizare, şi le-au oferit austriecilor drept de preemţiune pentru pachetele de acţiuni. Cu alte cuvinte, SIF-urile nu pot încerca să vândă altor investitori înainte să facă o ofertă către Erste. În aceste condiţii, chiar reprezentanţii SIF-urilor recunosc că şansele de listare a BCR sunt minime, iar valorificarea acţiunilor depinde de bunăvoinţa Erste.

Principalul inamic al Europei este tendinţa statelor de a acţiona după principiul "fiecare pentru el"

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy consideră că principalul inamic al Europei este atitudinea egoistă a statelor, care acţionează după principiul "fiecare pentru el, iar eu în primul rând", şi că datoriile ar trebui făcute pentru a fi investite, nu pentru consum, scrie Le Figaro. Într-un discurs ţinut săptămâna aceasta în campusul HEC, una dintre cele mai prestigioase universităţi de profil economic din Franţa, Rompuy a prezentat câteva lecţii pe care europenii le pot învăţa din criză. Astfel, ţările trebuie să res­pecte "ortodoxia bugetară". Criza actuală nu ar fi apărut dacă toate guvernele s-ar fi îndatorat pentru "a investi şi nu pentru a consuma", spune el.

Economistul-şef al BRD: Cred că trimestrul III va fi o surpriză pozitivă în ceea ce priveşte creşterea economică

Florian Libocor, economistul-şef al BRD, crede că trimestrul trei va fi o surpriză "pozitivă" în ceea ce priveşte creşterea economică, prognozând un plus de 0,4-0,6% faţă de trimestrul doi, pe baza rezultatelor bune din agricultură aşteptate. "În contextul dat (tensiuni externe - n.r.), această creştere de 0,4-0,6% este bună", a menţionat Libocor. În trimestrul doi economia a avut o creştere de 0,2% faţă de trimestrul întâi, sub aşteptări. În trimestrul unu plusul a fost de 0,7%. Per total, în semestrul întâi faţă de semestrul întâi 2010, creşterea economică a fost de 1,4%. Estimarea oficială pentru acest an este de 1,5%. Întrebarea acestui început de toamnă este dacă Banca Naţională va scădea dobânda de referinţă, care este nemişcată la 6,25% de 15 luni, dacă trendul de scădere a inflaţiei se va menţine. "După părerea mea, ar fi mai oportun ca BNR să mai aştepte puţin (..) Cred mai probabil că BNR va reduce rezervele minime obligatorii la lei", a menţionat economistul- şef al BRD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb