REVISTA PRESEI - 02.10.2010

Willz Homner
Revista Presei / 2 octombrie 2010

ADEVĂRUL

Emil Boc: Salariul minim va creşte în 2011. Se va recupera o bună parte din banii pierduţi în 2010

Primul ministru Emil Boc a afirmat vineri seara, la postul public de televiziune, că salariul minim va creşte în 2011, însă nu a precizat cu cât. "Salariul minim va creşte în 2011, se va recupera o parte importantă din diminuarea salarială a bugetarilor din acest an. Acest lucru se va întâmpla. Se va recupera o parte importantă din banii pierduţi în acest an de bugetari, dar atât cât ţara îşi permite. Datele finale le vom anunţa însă după finalizarea negocierilor şi după discuţiile din coaliţie", a afirmat la TVR 1 Emil Boc, adăugând că proiectul legii salarizării unitare este în stadiu de elaborare. În privinţa pensiilor, Boc a reiterat faptul că noua lege nu le diminuează în 2011, ci le îngheaţă.

Boc atacă din nou mogulii

Întrebat despre afirmaţiile dure pe care le-a făcut la adresa mogulilor din presă, Emil Boc a afirmat că nu a spus decât lucruri pe care şi el şi colegii lui le-au afirmat de-a lungul timpului. "Eu am spus un lucru de bun simţ: AVAS, autoritate a  statului român, în loc să trimită banii obţinuţi din privatizare la bugetul de stat pentru salarii şi pensii, dă banii la Fondul de Investiţii pentru a plăti despăgubiţii", a afirmat Emil Boc. "Este moral ca Realitatea Tv, împreună cu domnul Vântu, să vorbească despre suspendarea preşedintelui şi în acelaşi timp să nu facă această precizare? Un scandal FNI a privat statul de 400 de milioane de lei...Premierul a mai spus că suspendarea preşedintelui aduce prejudicii interesului naţional.

Boc: Ce a făcut Rompetrol este în afara legii

Primul ministru a  vorbit şi despre Rompetrol, afirmând că a mandatat ANAF-ului şi Ministerului Finanţelor să facă demersuri în instanţă pentru că "ei trebuie să plătească banii". "Ceea ce a făcut Rompetrol este în afara legii şi de aceea trebuie acţionat în instanţă. Ştiu că statul român trebuie să încaseze peste 500 de milioane de euro de la Rompetrol". Întrebat despre gradul de colectare la buget a datoriilor, şeful Guvernului a precizat că s-a modificat legea în privinţa evaziunii fiscale şi că acum vrea să vadă rezultatele.

PDL vede "doi moguli răi"

Premierul Emil Boc şi deputatul democrat-liberal Sever Voinescu susţin că "doi moguli" şi membrii Opoziţiei pun la cale suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Emil Boc a avertizat că iniţiativa privind suspendarea ar putea amâna aderarea României la spaţiul Schengen. Într-un atac fără precedent la adresa celor "doi moguli", şeful Guvernului a susţinut că acţiunile lor împotriva lui Traian Băsescu "au ca unic obiectiv să oprească mersul Justiţiei sau să aibă acces la resurse neatinse în mandatul şefului statului".

Opoziţia neagă acuzaţiile

"Nu suntem conduşi de moguli. Este o reacţie a unor slugi ale lui Băsescu", a replicat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. "România are nevoie să iasă din această nenorocire în care se află printr-un alt Guvern", a fost şi reacţia preşedintelui PNL Crin Antonescu "faţă de aberaţiile debitate de domnul Boc şi de clica sa". La rândul său, Dan Voiculescu a făcut apel la toţi colegii parlamentari să susţină suspendarea lui Traian Băsescu.

Autobuzul morţii, un hârb "fără defect"

Maşina implicată în accidentul soldat cu patru morţi şi 74 de răniţi era veche de 50 de ani, dar avea toate autorizaţiile. Poliţia Tulcea a închis ieri-dimineaţă digul unde s-a răsturnat joi un autobuz încărcat cu 78 de călători. Şoferul autobuzului nu este acuzat oficial de nici o infracţiune. Niculaie Razim (61 de ani) a fost audiat de procurorii tulceni, iar aceştia vor stabili începerea urmăririi penale. "Nu s-au luat măsuri împotriva acestuia, nu s-a pus problema reţinerii", a declarat prim-procurorul Ionel Scutelnicu, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea. Niculaie Razim va fi audiat din nou luni.

Mari dascăli se plâng de calitatea învăţământului

Academicieni şi profesori universitari acuză, în deschiderea noului an, calitatea studenţilor care vin de pe băncile liceelor. Ceremoniile de deschidere a anului universitar au loc în aceste zile în toată ţara. Luni încep cursurile. Şcoala românească preuniversitară este într-o situaţie proastă, ceea ce pune probleme şi la nivel academic - diagnosticul este pus de academicienii şi profesorii prezenţi la ceremoniile de deschidere a anului universitar.

Elevii, nepregătiţi

"Situaţia este foarte precară, pentru că nu avem semne de schimbare faţă de anii precedenţi, când situaţia şcolii s-a dovedit a fi foarte proastă", a spus Solomon Marcus. În opinia academicianului, un procent foarte mic de studenţi manifestă un interes real pentru studiu. "Situaţia asta vine din eşecul pe care îl trăieşte şcoala românească la nivel gimnazial şi liceal", mai arată Marcus. Profesorul vorbeşte despre un eşec al programelor şcolare, al manualelor, dar şi al scenariului elev-profesor, "care stă la baza vieţii cotidiene a şcolii". Elevii vin la facultate, dar diploma lor de Bacalaureat nu le asigură nici calitatea de intelectual, nici calitatea de om de cultură", afirmă profesorul.

Universitarii susţin noua lege a educaţiei

Academicianul se teme că profesorii buni care încă se găsesc în şcoala românească nu reuşesc să neutralizeze carenţele sistemului. "La matematică, 15% din studenţii care vin în anul întâi sunt de calitate. La Litere, procentul este de 5%. Şi într-un caz, şi în altul, procentul este mic, pentru că profesorii sunt prinşi în dilema plăţii pentru numărul de studenţi. Dacă trântesc prea mulţi, nu-şi mai justifică norma. Şi astfel, mulţi studenţi primesc note mediocre, dar obţin până la urmă o diplomă", conchide academicianul.

Dobânzi mai mici şi compensări la datoriile către stat

Întârzierea este penalizată cu 14,6% pe an, iar dacă firma are bani de primit de la buget sumele se vor trece în contul datoriei. Guvernul dă un pas înapoi în faţa datornicilor, oferind un regim de executare mai relaxat. Şi investitorii care creează locuri de muncă beneficiază de ajutor de stat. Până în prezent, firma care înregistra datorii restante către buget era penalizată cu 0,05% pe ziua de întârziere (aproximativ 1,5% pe lună sau 18,25% pe an) fără ca eventualele plăţi pe care le are la rândul său de primit să se ia în considerare. Au fost semnalate multe cazuri în care companiile ce au executat diverse lucrări publice nu şi-au primit banii în schimbul acestora, dar erau penalizate la datoriile lor către bugetele locale sau centrale.

Datoriile se sting reciproc, din oficiu

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, precizează că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va fi obligată ca în momentul în care un contribuabil are de încasat de la buget şi are datorii "să se facă compensarea din oficiu". Totodată, actul normativ reglementează posibilitatea neînceperii sau suspendării executării silite în cazul în care contribuabilul are în curs sau depune o cerere de restituire/rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egal sau mai mare decât creanţa fiscală pentru care s-a început executarea silită.

Doi militari români au murit în Afganistan

Doi militari români care se aflau într-un transportor blindat au decedat astăzi în Afganistan după ce vehiculul a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Traian Băsescu transmite condoleanţe familiilor militarilor morţi. "Cu un mare sentiment de pierdere am primit vestea dispariţiei sergentului-major Sfecheş Marius Florin şi a soldatului Filip Cristian Petru, căzuţi la datorie în Afganistan. Sergentul-major Sfecheş Marius Florin şi soldatul Filip Cristian Petru vor rămâne în amintirea noastră datorită curajului dovedit şi abnegaţiei cu care şi-au îndeplinit angajamentul în serviciul păcii şi al securităţii", se arată în mesajul de condoleanţe transmis de şeful statului.

Fiica lui Paul Niculescu-Mizil, greu de evacuat din Dorobanţi

Fiica lui Paul Niculescu-Mizil, mama deputatei PSD Oana Niculescu-Mizil, este somată să părăseasca vila RA-APPS în care locuieşte din 1984. Lidia Niculescu-Mizil, fiica fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil, a dat în judecată RA-APPS pentru că i-a mărit de 150 de ori chiria la apartamentul în care locuieşte. Lidia Niculescu-Mizil, mama deputatei PSD Oana Niculescu-Mizil, se războieşte la Tribunalul Bucureşti cu trei instituţii ale statului - Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Ministerul Finanţelor şi Secretariatul General al Guvernului - pentru chiria unui apartament de lux din cartierul bucureştean Dorobanţi.

Liderul din Ecuador, atacat de poliţişti

Preşedintele Rafael Correa a denunţat o "tentativă de lovitură de stat" după ce poliţiştii l-au sechestrat aproape o zi şi au ocupat sediul Parlamentului. Revolta forţelor de ordine vine după ce Congresul a votat o lege prin care salariile şi sporurile le fuseseră reduse. Guvernul a declarat stare de urgenţă o săptămână. Sute de poliţişti au înconjurat, joi, palatul prezidenţial din Quito, au incendiat cauciucuri şi s-au bătut cu forţele de securitate fidele preşedintelui. De asemenea, protestatarii au blocat accesul pe şosele spre capitală şi au ocupat Aeroportul Internaţional din capitală şi sediul Congresului.

Voronin vrea să dea România în judecată

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova va pârî România instanţelor internaţionale pentru că intervine în afacerile interne ale ţării. Declaraţia a fost făcută de liderul PCRM la o întrevedere cu comisarul european pentru Extindere, chiar după vizita ministrului român de Externe la Chişinău. Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i s-a plâns oficialului european că România sfidează suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a statului moldovean prin diverse declaraţii făcute de politicienii de rang înalt de la Bucureşti la diferite foruri internaţionale.

EVENIMENTUL ZILEI

Preotul care ii executa pe datornici

Un executor judecătoresc a fost hirotonit, anul trecut, de Patriarhul Daniel. Acum, preot la Biserica "Domniţa Bălaşa", părintele Mihai Dima e pe cale să poprească conturile CGMB. O somaţie a unui executor judecătoresc, pusă în avizierul Primăriei Capitalei pe 12 ianuarie 2010, anunţă Consiliul General al Municipiului Bucureşti că, în şase luni, are de plătit 35.978.273 lei ca urmare a unei decizii definitive, irevocabile şi învestită cu titlu executoriu a Curţii de Apel Bucureşti. Aproape 8,5 milioane de euro. După despăgubirea primită de afaceristul Costică Costanda în afacerea "Bordei", e a doua mare lovitură pe care o primeşte bugetul Capitalei. Pe executor îl cheamă Mihai Dima şi, din aceeaşi somaţie, afli că onorariul său e de 644.768 lei. Adică, vreo 155.000 de euro.

Militarii români, victimele răzbunării talibanilor

Cei doi militari români au fost omorâţi de o bombă artizanală, creată de membrii unei grupări al cărei lider fusese capturat cu o zi înainte. Încă doi militari români s-au alăturat ieri celor 15 care alcătuiesc, deja, "plutonul" căzut la datorie în Afganistan. Sergentul-major Marius Florin Sfecheş, de 25 de ani, şi soldatul Cristian-Petru Filip, de 26 de ani - care făceau parte din Batalionul 812 Manevră "Şoimii Carpaţilor" - au fost ucişi în timpul unei misiuni în sudul Afganistanului. Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), tragedia a avut loc în jurul orei 10.30, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Qalat, după ce autovehiculul blindat Humvee, de fabricaţie americană, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

Nu scăpăm de plata rovinietei

Noul sistem va detecta rău-platnicii după numerele de înmatriculare ale vehiculelor. Camerele de luat vederi instalate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) îi monitorizează deja pe şoferii care circulă pe cele mai importante drumuri naţionale. Cei care nu-şi cumpără rovinietă şi vor avea ghinionul să treacă prin dreptul camerelor de monitorizare vor primi automat amenda, prin poştă. De la 1 octombrie, în benzinării şi oficiile poştale se poate cumpăra rovinieta electronică.

Magazine Mic.ro cu preţuri macro

Afacerea băcăniilor de cartier iniţiată de Dinu Patriciu nu-şi atinge principalul deziderat: cele mai mici preţuri de pe piaţă. Produsele Mic.ro sunt mai scumpe decât ale concurenţei. Deschise peste tot în Bucureşti pentru a revoluţiona comerţul de cartier, magazinele Mic.ro nu reuşecsc să îşi "bată" concurenţa - băcăniile clasice - la capitolul preţuri.

Birocraţia, tortura secolului XXI

Trecând în revistă relaţiile dintre stat şi contribuabili în ţările cu tradiţie din UE, doar Franţa se apropie de România la capitolul hârţogăraie. Timp pierdut, cozi interminabile, funcţionari iritaţi, o roabă plină de acte, ca în reclamă, şi o răbdare de fier. E tabloul clasic al birocraţiei româneşti, relaţia dintre instituţiile publice şi persoanele fizice modificânduse foarte puţin în ultimii 20 de ani. Principalul element al acestei relaţii este necesitatea prezenţei românului la ghişeu, în carne şi oase. Experimentând un itinerar pe la instituţiile publice din Bucureşti, drumurile au durat ore întregi.

Cum plăteşte impozitele un PFA/freelancer?

Marea Britanie: Banca achită sumele din contul tău, după ce ai semnat un acord pentru plata tuturor contribuţiilor. Alimentezi contul, iar ei se ocupă de plăţi. Franţa: Un freelancer/PFA se loveşte de aceleaşi dileme ca şi-n România. Plăţile se fac exact la fel, instituţiile şi hârtiile sunt doar în franceză şi nu în română. Germania: Primeşti o scrisoare la sfârşitul anului de la instituţia financiară, în care eşti rugat să completezi o declaraţie. Ei verifică veniturile şi îţi calculează ce şi cât ai de plătit, fie prin internet banking, fie direct la sediu.

Ce-ar aduce bun informatizarea. Varujan Pambuccian: Politicienii sunt primii care nu vor eliminarea birocraţiei

În acest moment, pentru fiecare serviciu pe care statul ţi-l oferă există un număr de operaţiuni - plăţi care trebuie făcute, aprobări care trebuie luate. De obicei, faci o cerere care apoi ajunge la registratură. De acolo, un funcţionar manipulează un flux întreg de hârtii, iar răspunsul te pune din nou pe drumuri, până la ghişeu. Dacă s-ar informatiza procesul birocratic, ai putea să înaintezi o cerere către primărie de la tine de acasă sau să-ţi plăteşti facturile şi avizele prin internet banking. Pentru aceasta, companiile private ca Enel ar trebui să fie de acord să adere la un astfel de sistem. În mediul virtual nu ar mai exista conceptul de copie sau orginal, pentru că actele vor fi arhivate, iar dacă o instituţie are nevoie de buletinul tău, îl va lua din arhivă.

"Băsescu e tătar şi cazah"

La gardul lui Vadim. Cald şi gratuit, un snop de exemplare din ultima ediţie a revistei "România Mare" este înmânat unor pensionari care, în fiecare zi de marţi, aşteaptă la poarta tribunului. Este marţi, ora 11.30. Pe strada General Mihail Butunoiu, din cartierul Cotroceni, încep să se strângă pensionari. E o stradă mică, cu puţine case de la un capăt la celălalt. Pensionarii se-adună pe trotuar, vizavi de-o tonetă în care un paznic stă liniştit pe scaun. "Băsescu face parte din al treisprezecelea trib iudaic, un fel de evrei altoiţi. Din tribul ăsta se trage şi familia Hohenzollern. Casa regală şi-a luat numele ăsta de la un munte, care i-a ieşit în cale când venea din Asia în Europa.", ZAHARIA SANDU, fan "România Mare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb