• ADEVARUL
• DD la Oltchim: reclamă pe gratis de 256 milioane euro
Dan Diaconescu ar fi trebuit să plătească 256 de milioane de euro pentru a obţine aceeaşi vizibilitate la televiziuni, dacă n-ar fi existat privatizarea Oltchim. El a "investit" însă doar 120.000 de euro, garanţia pe care a pierdut-o pentru că nu achită preţul acţiunilor. În cele 12 zile de când Dan Diaconescu a atacat în forţă cumpărarea combinatului Oltchim, nu a fost zi să nu fi apărut pe micile ecrane, mai cu seamă pe televiziunile de ştiri. Mulţi au considerat că garanţia de 120.000 de euro plătită de Dan Diaconescu la licitaţie a însemnat un buget de campanie electorală. Bani pierduţi! Dar ziaristul şi-a scos cu vârf şi îndesat aceşti bani, prezenţa sa pe micile ecrane echivalând cu o veritabilă campanie de Public Relations.
• Chiţoiu: Remus Vulpescu va fi schimbat de la conducerea OPSPI
Ministrul Economiei, în subordinea căruia funcionează Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a declarat că, din punctul său de vedere, şeful Oficului, Remus Vulpescu, trebuie schimbat de la conducerea instituţiei, la momentul încheierii privatizării Oltchim. "Din punctul meu de vedere, domnul Vulpescu trebuie schimbat din funcţie, dar acest lucru va fi făcut în momentul încheierii procesului de privatizare la Oltchim", a spus ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu. Declaraţia a fost susţinut la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta şi în care şi şeful Guvernului a sugerat că şeful OPSPI va fi demis din funcţie.
• Financial Times analizează situaţia Oltchim: O altă privatizare controversată, aşa cum au reputaţia cele din România
Privatizările din România au o anumită reputaţie pentru controversă şi confuzie, iar cea a Oltchim are toate caracteristicile: o companie de stat cu pierderi, presiune externă pentru vânzarea rapidă, un om de afaceri controversat şi gestionarea stângace a cazului de către stat, potrivit blogului FT. La acestea se adaugă, acum, îndoieli serioase privind viitorul combinatului Oltchim. Potrivit blogului Financal Times, care citează opiniile din presa românească ale consultantului pentru dezvoltarea de afaceri Ronnie Smith, există trei scenarii pentru oferta lui Dan Diaconescu: aceasta nu a fost pregătită adecvat, omul de afaceri a fost abandonat de către un coinvestitor străin sau oferta sa este pur şi simplu "teatru politic".
• Daniel Morar, interimar la şefia Parchetului General
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, va asigura interimatul pe postul de procuror general al României. Mandatul de procuror general deţinut de Laura Codruţa Kovesi expiră astăzi. Kovesi a anunţat că a demarat procedurile pentru delegarea lui Daniel Morar ca procuror general interimar la Parchetul General pe o perioadă de şase luni. Kovesi a declarat că Morar a acceptat interimatul la Ministerul Public. "Începând cu data de 2 octombrie, acesta va asigura interimatul conducerii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie până la numirea viitorului procuror general", a declarat Kovesi. Aceasta a lăsat de înţeles că este posibilă o rocadă între funcţiile lor.
• Vasile Cepoi - out, Raed Arafat - in
Şeful cabinetului Sănătăţii, Vasile Cepoi, i-a solicitat ieri premierului Victor Ponta eliberarea din funcţia de ministru al Sănătăţii. El a fost înlocuit de Raed Arafat. Fostul ministru a acceptat propunerea prim-ministrului de a prelua funcţia de consilier de stat al primului ministru pe probleme de Sănătate. Renunţarea la fotoliul de ministru vine în contextul în care Vasile Cepoi a fost acuzat de ANI de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene şi de corupţie.
• Accizele anului 2013 ne vor goli buzunarele
Anul viitor, carburanţii auto, berea, cafeaua, ţigările, gazele şi energia se vor scumpi din două motive: cresc accizele şi, simultan, se majorează cursul de calcul al acestor taxe, de la 4,30 la 4,52 lei/euro. Cursul oficial anunţat ieri de Banca Centrală Europeană (BCE) este de 4,5223 lei/euro, şi aceasta este ştirea zilei pentru milioanele de români care fumează, beau cafea, consumă alcool (bere, şampanie ori spirtoase), utilizează benzină, motorină ori GPL, plătesc facturi la gaze şi curent sau circulă cu avionul. De ce? Pentru că la cursul BCE din ziua de 1 octombrie a fiecărui an se vor calcula accizele în anul următor pentru ţigări, cafea, băuturi, carburanţi şi alte produse energetice.
• Ipocrizia tiranilor: Gaddafi, trădat de Assad
Regimul sirian al lui Bashar al-Assad ar fi furnizat Franţei informaţii care au dus la uciderea fostului lider libian Muammar Gaddafi. Preşedintele sirian Bashar al-Assad l-a vândut pe colonelul libian Muammar Gaddafi ca să se salveze pe sine, scrie "Daily Telegraph", citându-l pe fostul şef de informaţii al mişcării rebelilor libieni, Rami El Obeidi. Spionii francezi care operau în Sirte, ultimul refugiu al lui Gaddafi, i-au putut întinde acestuia o capcană după ce au obţinut numărul său de telefon prin satelit de la guvernul sirian.
• CURENTUL
• Cum îl ajută legea pe Dan Diaconescu să amâne plata pentru Oltchim
Dan Diaconescu nu este obligat, din punct de vedere legal, să încheie contractul de vânzare-cumpărare a Oltchim în termen de maxim 10 zile din momentul în care a fost declarat câştigător al licitaţiei. Aşa susţin avocaţii săi care invoca HG 577/2002, care se refera la aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării. Conform actului normativ invocat, "în termen de 10 zile de la data întocmirii procesului-verbal comisia de negociere şi ofertantul declarat câştigător vor putea definitiva şi încheia contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni". Prin urmare, părţile implicate pot încheia contractul în 10 zile, dar nu sunt obligate de lege să respecte acest termen, care se poate prelungi.
• Zece zile de Tia Serbanescu
Ultima zi dinaintea nesemnării contractului Oltchim a fost şi ziua pledoariilor finale ale protagoniştilor: "ori eu, ori Ponta" a declarat D.D. care l-a acuzat pe premier că i-a oferit numai zece zile pentru a da banii pentru combinat deşi în acte scrie că termenul final este 14 feb. 2013. Data a fost aleasă pesemne de dl Vulpescu, spilcuitul şef al privatizărilor, căruia-i place să negocieze pe muzică şi să fie plătit de ziua îndrăgostiţilor. "De unde au scos că trebuie să achităm banii în zece zile?" s-a întrebat degeaba D.D. Nu se ştie că Ponta schimbă regulile cum vrea? Premierul a fost totuşi generos cu D.D.: pe preşedintele ţării l-a suspendat în trei zile. Chestiunea este că Ponta şi D.D. şi-au stricat reciproc planurile. Cât despre privatizarea Oltchim, a fost, n-a fost? Noi nu vom şti-o poate niciodată. N-a fost privatizare adevărată, ci doar o privată, cum se zice pe la Caracal, unde s-au răsturnat încă doi.
• CURIERUL NATIONAL
• Sunt dispuşi românii să plătească din buzunar medicamentele ieftine?
În contextul în care Ministerul Sănătăţii a anunţat recent că de la anul vor fi eliminate de pe listele de medicamente compensate produsele ieftine, cu o valoare de până în 10 lei, un studiu realizat de IMAS, la cererea Local American Working Group (LAWG), arată că românii ar prefera să plătească preţul integral al unor medicamente ieftine în schimbul compensării unor medicamente scumpe. Însă, la începutul lunii august, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) atrăgea atenţia că s-ar putea ajunge la o situaţie paradoxală, mai ales că medicamentele cu preţul mai mic de 10 lei reprezintă 10% din costurile decontate de stat, dar depăşesc 50% din volumul medicamentelor compensate.
• Gordon: Ştiu că unii în România vor un nou referendum
Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, a declarat că este la curent cu intenţiile unor politicieni de a organiza un nou referendum pentru a-l înlătura pe preşedintele Traian Băsescu, însă trebuie respectate procedurile constituţionale, informează Mediafax. "În mod clar, continuăm să urmărim România foarte strâns. Ştiu că unii în România se gândesc să organizeze un alt referendum, găsind astfel alte metode de a-l înlătura pe preşedinte. Trebuie subliniat din nou că trebuie respectate procedurile constituţionale.
• Cum ne pregătim pentru o lume fără creştere economică
Profesorul american Dennis Meadows spune că noţiunea de dezvoltare sustenabilă trebuie redefinită, iar constrângerile de ordin energetic limitează posibilitatea de creare a avuţiei. Paradigmele de sistem, sociale, culturale şi monetare ale lumii vor fi schimbate de realitatea unei economii fără creştere. Preocuparea pentru conservarea resurselor, robusteţe sistemică, existenţa unor alternative şi dezvoltarea capacităţii de predicţie este esenţială în noul context. Invitat să conferenţieze la Academia de Studii Economice din Bucureşti cu ocazia deschiderii anului universitar, acesta a spus că la nivelul anului 2012 întregul concept de dezvoltare sustenabilă trebuie redefinit, ceea ce ar presupune o ajustare economică şi abandonarea actualului model care are la bază obţinerea de creştere economică semnificativă.
• Pop: O firmă din Italia este interesată de Mechel România
"Vânzarea se face în direcţia menţinerii activităţii şi a profilului fără schimbare de destinaţie". O primă întâlnire între reprezentanţii concernului rus şi cei italieni va avea loc în cursul săptămânii viitoare. Mechel Câmpia Turzii va intra în conservare, rămânând ca noul proprietar să decidă dacă va continua activitatea cu utilajele de acolo sau nu. Cele cinci combinate siderurgice, pe care concernul rus Mechel a anunţat că are de gând să le vândă pentru suma de 150 mil. dolari, ar putea fi cumpărate de un investitor italian, a anunţat ieri ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, neprecizând însă ce societate s-a arătat interesată de grupul Mechel România.
• Garanţia şi taxa de participare la licitaţia CFR Marfă ar putea fi reduse
Potrivit noului proiect al strategiei de vânzare al companiei, datat, potrivit Mediafax, 24 septembrie, garanţia de participare la licitaţie care va fi impusă investitorilor interesaţi va reprezenta 20% din valoarea nominală a pachetului de acţiuni scos la vânzare (52,7 milioane lei), iar taxa de participare la licitaţie pentru fiecare investitor/grup de investitori se va ridica la 5% (13,1 milioane lei, respectiv 2,9 milioane euro) din valoarea nominală a pachetului de acţiuni. Valoarea nominală a întregului pachet de acţiuni deţinut de stat la CFR Marfă şi oferit spre vânzare se cifrează la 263,9 milioane lei. Aceste condiţii au fost însă modificate în scădere drastică, iar noul proiect al strategiei de privatizare a CFR Marfă impune o garanţie de participare cuprinsă între 3% şi 20% din valoarea nominală a pachetului de acţiuni şi o taxă de participare în sumă fixă de doar 20.000 euro.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Crin Antonescu: "Guvernul a făcut ce trebuia încetând orice legătură cu Dan Diaconescu"
Crin Antonescu, preşedintele Senatului, a declarat, la postul Realitatea TV, că sistarea privatizării Oltchim este un lucru pozitiv. "Eu salut faptul că la finele acestui termen, din fericire scurt, Guvernul a făcut ce trebuia să facă, adică să înceteze orice legătură directă sau indirectă cu Dan Diaconescu. Salut, de asemenea, şi faptul că Victor Ponta şi Guvernul au elementele unui aşa-numit plan B", a spus Antonescu. "Nu înţeleg de ce, mai ales cunoscându-se intenţiile domnului Diaconescu, a fost o licitaţie deschisă, cu presă. Sunt şi eu un partizan al transparenţei, însă, există anumite lucruri pe care trebuie să le faci într-un anumit fel, cu o anumită sobrietate. În al doilea rând, lucrurile ar fi putut fi, în sensul acesta, tranşate mai repede.
• Cozmin Guşă preia conducerea editorială a Realităţii TV: "Voi fi creditor şi şef al redacţiei"
Consultantul politic preia frâiele redacţiei pentru a readuce postul în topul televiziunilor de ştiri. "Interesul este creşterea calităţii produsului pentru a redresa afacerea", a explicat Cozmin Guşă. Cozmin Guşă preia toate deciziile editoriale la Realitatea TV, anunţă paginademedia.ro. "Toate deciziile legate de conţinut şi emisie vor trece prin filtrul meu", a declarat Cozmin Guşă. În interviul acordat lui Petrişor Obae, consultantul politic a precizat că interesul creditorilor este relansarea postului TV, iar această redresare trebuie să vină din creşterea calităţii editoriale. De partea administrativă a Realităţii TV se va ocupa în continuare Florin Bercea, a mai precizat Cozmin Guşă: "Eu mă voi ocupa doar de conţinut".
• "Preşedintele nu vrea un mega-minister de Externe"
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu demontează public reproşurile pe care Victor Ponta i le-a adus şefului statului, după CSAT. CSAT nu a dorit să înfiinţeze nicio structură care să poată fi asemuită unui "megaminister de Externe", a susţinut consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu. El demontează astfel ipoteza lansată public de premierul Victor Ponta, după incidentul din ultima şedinţă a CSAT. "Nu există nici o structură.(...) Nu poţi înfiinţa o instituţie cu subiect şi predicat şi cu personalitate juridică să se ocupe de asta", a precizat Diaconescu, duminică seară, la Realitatea TV.
• JURNALUL NATIONAL
• Victor Ponta a anunţat eşecul privatizării Oltchim: "Era necesar ca circul început în urmă cu 10 zile să înceteze"
Premierul Victor Ponta a susţinut o declaraţie de presă, în timpul căreia a anunţat că "circul început în urmă cu 10 zile trebuie să înceteze". Anunţăm azi planul de salvare pentru Oltchim. S-a ajuns la o situaţie extrem de gravă după o gestiune frauduloasă timp de mai mulţi ani. Memorandumul semnat la data de 8 martie 2012 de Băsescu, Mihai Răzvan Ungureanu şi alţi membri ai guvernului după vzita FMI. Aici scrie foarte clar că primul grup oferit la vânzare este, numărul 1, Oltchim. Obligaţia nu a fost îndeplinită de guvernul Ungureanu. Le spun asta tuturor celor care spun că facem privatizarea Oltchim.
• Rezervă "gigantică" de petrol şi gaze, găsită în Marea Neagră. Şeful OMV: Este o descoperire de importanţă globală
Într-un interviu acordat revistei germane Manager, CEO-ul OMV Gerhard Roiss a declarat că în România se va vedea o creştere uriaşă mulţumită rezervelor gigantice de petrol şi gaze găsite în Marea Neagră. "În România am găsit în Marea Neagră o rezervă gigantică de petrol şi gaz, o descoperire de importanţă globală. Astfel că aici vom vedea o creştere uriaşă. În România am cumpărat cel mai mare operator de benzinării şi rafinării. Iar prin acest exemplu observăm că: noi deţinem nişa concernului European integrat", a declarat Gerhard Roiss, potrivit ziare.com. Oficialul OMV crede că Nabucco ar putea fi utilizat nu doar pentru livrarea gazelor din Azerbaidjan (zăcământul Shah-Deniz) spre Europa, ci şi pentru cele extrase din Marea Neagră.
• Renault ar putea închide fabrica din România dacă salariile muncitorilor de la Mioveni nu vor fi înjumătăţite
Confruntat cu o scădere accentuată a vânzărilor, grupul Nissan & Renault se pregăteşte de închiderea mai multor fabrici europene, printre care cele din Marea Britanie (Sunderland) şi Spania (Barcelona). Carol Tavares, directorul operaţional al Grupului Renault şi al doilea om în ierarhia grupului francez după Carlos Ghosn, a acordat un interviu publicaţiei germane Automobilwoche, în care a precizat că, în această perioadă se poartă discuţii cu sindicatele. Muncitorii din fabricile Renault vor avea de ales între diminuări substanţiale ale salariilor sau concedieri masive. Se pare că nici muncitorii de la Mioveni nu sunt la adăpost de valul de austeritate din grup, câtă vreme salariilor sunt duble faţă de cele ale colegilor (de trust) marocani.
• Soluţia disperării: buy back-ul imobiliar
Dezvoltatorii imobiliari nu stiu ce solutii sa mai gaseasca pentru a-si vinde apartamentele noi. Ultima noutate, buy back-ul imobiliar. Adica potentialii clienti pot sa-si achite avansul la un apartament nou cu vechiul apartament in care pot si locui pana la finalizarea noii locuinte fara sa plateasca chirie. Totusi, avand in vedere numarul foarte mare de locuinte finalizate, oamenii aleg un apartament terminat in care se pot muta imediat, asa ca varianta de buyback utilizata in prezent este mult simplificata. Peste 12 ansambluri rezidentiale din Bucuresti practica acest sistem, cu oarecare succes sustin reprezentantii dezvoltatorilor.
• NATIONAL
• Rocada Kovesi - Morar tine in sah USL!
Razboiul de gherila care se purta de cateva saptamani bune pentru controlul Justitiei s-a transformat intr-un "blitzkrieg" naucitor. Astfel, dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate inca din primavara, rocada intre sefii Parchetului General si DNA a avut loc cu doar cateva ore inainte sa-i expire mandatul Laurei Codruta Kovesi. Care, dupa trei imputerniciri consecutive, l-a gratulat pe Daniel Morar si cu o delegare pe sase luni in functia de procuror general interimar al Romaniei. Mona Pivniceru avea programat pentru dimineata zilei de 2 octombrie mult asteptatul anunt privind succesorii lui Daniel Morar si al Laurei Codruta Kovesi. Numai ca, surpriza, romanii au aflat cu o zi inainte ca acestia vor fi tot Morar si Kovesi. Cu numai cateva ore inainte sa-i expire mandatul de procuror general, cea din urma a anuntat ca l-a delegat cu de la sine putere pe Daniel Morar in fruntea Parchetului General. Si ca acesta va conduce in continuare si DNA!
• Paleologu: Prostia USL, mai mare decat a ARD
Dand dovada de un surprinzator pragmatism,Theodor Paleologu indeamna noua Alianta de dreapta sa stea cuminte si sa lase USL-ul sa exceleze in prostie pana la alegeri. Observator atent al realitatilor mioritice, Paleologu a constatat ca, in politica romaneasca, se castiga "mai cu seama pe prostia adversarului", fapt confirmat in opinia pedelistului de ceea ce s-a intamplat in ultimele luni (circul suspendarii, de exemplu). Odata sesizat deosebitul apetit pentru gafe demonstrat de actualii guvernanti, Paleologu a inceput sa nutreasca mari sperante in perspectiva alegerilor din toamna, deja pierdute, practic, de PDL: "Mai au (uselistii - n.r.) inca doua luni si ceva ca sa faca foarte multe prostii, pentru ca au o mare eficienta la capitolul asta. Daca mentin acest ritm e remarcabil, adica putem avea sperante legitime, dupa 9 decembrie".
• Alarma! Germania da primele semne de recesiune!
Somajul din zona euro, pe de o parte, si in UE, pe de alta parte, ii ingrijoreaza pe experti, care avertizeaza ca inclusiv motorul economic al Germaniei a inceput sa dea rateuri. Institutul de statistica al UE, Eurostat, a publicat ieri datele privind ratele somajului din zona euro (11,4%) si UE (10,5%) in august, iar cifrele nu sunt in masura sa induca optimism. Potrivit Eurostat, numarul somerilor a ajuns in august la 25,47 milioane de persoane, din care 18,2 milioane in zona euro. Perspectivele sunt sumbre, deoarece companiile europene, fie ele mari sau mici, nu au in vedere niciun plan de angajari. Principalele cauze invocate de patroni sunt recesiunea , masurile de austeritate - care au generat scaderea consumului - si reducerea cresterii economice. Grav este insa ca inclusiv Germania, considerata motorul economiei zonei euro si a UE, a inregistrat o crestere a numarului de someri.
• PUTEREA
• În ultima sa zi de muncă, Kovesi l-a mandatat pe Morar să îi ţină locul 6 luni. Şah la Mona
Prea ocupat cu urmărirea aventurilor televizate ale lui DD şi ale sacilor săi cu bani, Guvernul Ponta, ameţit de atâtea breaking news-uri, a primit o poşetă drept în moalele capului de la Codruţa Kovesi, procurorul general al României, aflată în ultima zi de mandat. Între un pişcot şi o gură de şampanie, Kovesi a anunţat public că l-a delegat la conducerea Parchetului General pe Daniel Morar şi că nu exclude o candidatură a sa pentru conducerea DNA. Practic, mult bârfita rocadă la vârful parchetelor, cel mai negru coşmar al USL-ului, face paşi mari spre înfăptuire.
• Ameninţare pentru dominaţia Moscovei
Viitorul dominaţiei ruse pe piaţa gazelor naturale este pus la îndoială de expansiunea extracţiei gazelor de şist în SUA, care are implicaţii politice adânci pe pieţele energetice mondiale. Această resursă energetică nu este numai o sursă de venituri, dar şi un factor de influenţă politică la nivel mondial. Pe de altă parte, Naftogaz şi Rompetrol duc o bătălie grea pentru acapararea pieţei ucrainene. SUA au început exploatarea rezervelor de gaze din rocile şistoase, iar în viitorul apropiat economia americană ar putea să nu mai aibă nevoie să importe gaze naturale, în contextul unor suspiciuni potrivit cărora Moscova ar pune la cale o campanie menită să saboteze planurile strategice ale Occidentului.
• ROMANIA LIBERA
• Ce s-a ales de vilele Academiei
Majoritatea imobilelor din Bucureşti, donate Academiei Române prin testament, sunt închiriate pe sume infime sau stau goale. Cât de gravă este, de fapt, situaţia o ilustrează două exemple cât se poate de grăitoare: fostul sediu al Ambasadei SUA, situat în zona zero a Capitalei, stă nefolosit, iar Casa Oamenilor de Ştiinţă se degradează treptat, pentru că, făcând obiectul unui proces, nimeni nu are dreptul s-o repare. În perioada 1860-1948, mulţi dintre membrii Academiei Române, miniştri, regi sau domnitori ai Principatelor Române şi ai României, bancheri, industriaşi, înalţi demnitari şi funcţionari ai statului român, chiar şi cetăţeni de rând obişnuiau să doneze Academiei, înainte de moarte, prin testament, o parte din avere sau chiar toată avuţia. Raţiunea acestor donaţii era ca, prin administrarea lor, Academia să-şi completeze veniturile, iar cercetarea ştiinţifică să nu sufere financiar.
• Ce cred Ponta şi Antonescu despre rocada Kovesi-Morar
Premierul Victor Ponta a afirmat că "rocada Kovesi-Morar" reflectă o procedură un pic ciudată şi a arătat că este convins că cei doi nu sunt de neînlocuit, în România fiind şi alţi procurori buni, potrivit Mediafax. "Sunt convins că mai sunt şi alţi procurori buni, cei doi nu sunt de neînlocuit", a spus Ponta la Antena 3. El a precizat că ministrul Justiţiei va propune, miercuri, anumite persoane pentru conducerea Parchetului General şi a DNA. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că ar fi "inacceptabil" şi "scandalos" ca Guvernul şi ministrul Justiţiei să propună o rocadă între Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar la DNA şi Parchetul General, precizând că aceasta ar fi dorinţa preşedintelui Traian Băsescu.
• ZIARUL FINANCIAR
• Surpriză neplăcută: ING, unul dintre cei mai mari brokeri, iese de pe bursă după 15 ani
Bursa rămâne fără unul dintre cei mai mari brokeri după ce ING a anunţat ieri că închide operaţiunile de brokeraj pe mai multe pieţe. ING va închide operaţiunile de brokeraj din România, ca urmare a deciziei grupului olandez de a se retrage la nivel global de pe toate pieţele unde are astfel de activităţi, cu excepţia zonei Benelux (Belgia, Olanda şi Luxemburg) şi a Poloniei. Pentru bursa de la Bucureşti aceasta este o veste foarte proastă, în condiţiile în care ING era unul dintre cei mai mari intermediari din piaţă şi una dintre porţile de intrare pentru banii fondurilor de investiţii străine pe piaţa locală. ING a fost în primele nouă luni al doilea intermediar de pe bursă, pe piaţa de acţiuni, cu tranzacţii de 1,5 mld. lei (340 mil. euro) şi o cotă de piaţă de 12%. Olandezii au intrat pe piaţa locală de capital în 1998, iar o dată cu ei au venit şi o serie de investitori mari, bursa de la Bucureşti devenind dintr-o dată vizibilă pentru fondurile mari de investiţii care activau la Londra sau alte centre comerciale.
• Asigurători, arătaţi ce daune plătiţi, nu ce prime încasaţi dacă vreţi încrederea consumatorilor
Industria asigurărilor este de patru ani în recesiune, iar actorii de pe această piaţă, obişnuiţi cu creşteri de 20-30% pe an între 2000 şi 2008, se întreabă acum ce trebuie să facă pentru ca acest sector să nu mai fie veşnic unul "cu potenţial" în cadrul economiei româneşti. Cheltuielile cu asigurările per capita au fost de 97 de euro în 2011, mai reduse decât în Bulgaria, unde PIB per capita este de 5.000 de euro, faţă de 7.200 de euro în România. În Ungaria sau Polonia, unde PIB per capita este de 12.000-13.000 de euro, deci dublu faţă de România, cheltuiala anuală cu asigurările per capita nu este dublă, ci triplă, de peste 300 de euro.
• Romatsa îşi caută CEO şi CFO. Salarii: între 6.800 şi 7.200 de euro/lună
Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), o regie autonomă de stat cu afaceri de 175 de milioane de euro şi 1.500 de angajaţi, îşi caută director general şi director financiar, potrivit unui anunţ publicat de instituţie. În prezent, Romatsa este condusă de Aleodor Frâncu, fostul şef al cancelariei în guvernul Tăriceanu, care a încasat anul trecut din această funcţie un salariu lunar de peste 7.200 de euro pe lună, potrivit declaraţiei de avere postate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate. Compania caută şi director financiar, funcţie ocupată în prezent de Silvia Popeangă. Potrivit declaraţiei sale de avere, ea a câştigat anul trecut din funcţia de director financiar al Romatsa un salariu de peste 6.800 de euro pe lună.
• Opinie Ionel Blănculescu: Cutremurător de neadevărat!
Domnul doctor Mark Mobius, considerat unul dintre cei mai influenţi investitori în pieţele emergente, preşedintele executiv al Grupului Templeton Emerging Markets, care vremelnic păstoreşte interesele Fondului Proprietatea în România, enunţă teza unei conspiraţii financiare mondiale afirmând: "Nu cred că avem o criză, cred că foarte multe din argumentele privind o criză globală sunt inventate". Cu certitudine, prin prisma profesionalismului american marca "Wall Street", putem fi consideraţi înapoiaţi, comunişti sau inadaptaţi spiritului de economie liberă, de piaţă, însă niciodată proşti!
• Coroana suedeză este pe cale să devină "noul franc elveţian" pentru investitori - analiză
Coroana suedeză este pe cale să devină "noul franc elveţian" pentru investitorii care caută câştiguri mai mari în aceleaşi condiţii de siguranţă, garantate în acest caz de creşterea economică, excedentul balanţei comerciale şi trendul descendent al gradului de îndatorare a guvernului. Coroana suedeză este din luna iunie cel mai bun performer într-un coş de valute de pe pieţele dezvoltate, înregistrând un avans de 3%, aproximativ dublu faţă de creşterea coroanei norvegiene, potrivit unei analize Bloomberg. Analiştii estimează că economia Suediei va creşte în acest an cu 1,2%, în pofida contracţiei din zona euro. Producătorul de autocamioane Scania, unul dintre marii exportatori suedezi, a anunţat că va continua să-şi majoreze capacitatea de producţie în pofida aprecierii monedei.