REVISTA PRESEI 02.11.2013

Willy Homner
Revista Presei / 2 noiembrie 2013

ADEVARUL

SONDAJ Analiştii băncilor cred că BNR va reduce şi mai mult dobânda de politică monetară, până la 3,75-4%, în şedinţa CA din 5 noiembrie

Banca Naţională a României (BNR) ar putea reduce de la 4,25% la 4% pe an dobânda de politică monetară în şedinţa de marţi, 5 noiembrie, a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară, potrivit analiştilor financiar-bancari. Banca Naţională a României a redus în acest an rata dobânzii de politică monetară în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012. Prima tăiere din acest an a fost la începutul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmată de încă două ajustări, în august (la 4,5% pe an) şi în octombrie (la 4,25% pe an). "Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR), Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din data de 5 noiembrie 2013", se arată într-un comunicat transmis de asociaţie.

Oferta Romgaz: un succes pentru români, dar o palmă pe obrazul Goldman. "Stăm cu grămezi de bani în bănci şi marfa bună o vindem la Londra"

Oferta de acţiuni Romgaz (SNG), cea mai mare din istoria României, a fost închisă cu succes, micii investitori trimiţând atât de multe ordine de cumpărare, încât nici nu ar mai fost nevoie de subscrierile investitorilor străini. În ciuda acestui fapt, investitorii de retail locali vor primi, cel mai probabil, cel mult un sfert din acţiunile scoase la vânzare, situaţie care i-a înfuriat atât pe aceştia, cât şi pe brokeri. "Consiliul BVB şi Ludwig Sobolewski a insistat în toate întâlnirile cu Oficiul Privatizărilor şi intermediarii ofertei ca IPO-ul se putea face doar în România, dar se pare că interesele din jurul Goldman sunt mai importante decât dezvoltarea pieţei de capital locale. Culmea a fost că la negocieri Ludwig Sobolewski a fost cel mai român dintre cei prezenţi. Am făcut un calcul şi în condiţiile în care o bună parte dintre acţiuni se vor tranzacţiona afară, prin GDR-uri, statul român va pierde 100 de milioane de euro anual din impozite şi taxe care ar fi fost aplicate asupra brokerilor şi tranzacţiilor din România", a declarat Octavian Molnar, directorul casei de brokeraj IFB Finwest şi membru în CA al Bursei.

Multinaţionalele din România nu sunt competitive. Ţara este de trei ori mai slabă decât media europeană

România este de trei ori mai puţin competitivă decât media europeană, ţară noastră clasându-se pe poziţia 27 între statele Uniunii Europene, a declarat Adrian Ciocănea, secretar de stat în Ministerul Economiei. El a mai precizat că 72% din cifra de afaceri realizată de companiile din România este făcută de către filiale ale multinaţionalelor, iar primii 100 de exportatori realizează 52% din exporturile ţării. De asemenea, dintre aceştia 96 sunt străini, iar din 34 de ramuri industriale un număr de 25 au ca lideri companii străine. "E o discuţie: multinaţionalele sunt competitive şi la noi sau doar în ţările-mamă?", a mai afirmat el. În acest moment, indicele de competitivitate al României este de 0,32 faţă de o medie de 1. România are trei vulnerabilităţi mari: eficientă energetică slabă, indexul inovării şi productivitatea, a mai spus Ciocănea, citând un clasament realizat de către Comisia Europeană.

Surpriză: Complexul Energetic Oltenia exportă în acest moment 300 MW de energie

Complexul Energetic Oltenia exportă în prezent 300 MW de energie în state precum Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria şi Ungaria, a adeclarat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie. "Nu sunt contracte pe termen lung, sunt contracte lunare", a afirmat el, în cadrul unui forum minier. El a mai afirmat că lignitul poate fi exploatat în condiţii de eficienţă economică pentru încă 40 de ani sau chiar 60 ori 100 de ani, în funcţie de specialişti. Oficialul a mai adăugat că este nevoie de investiţii de 60 de milioane de euro pentru scăderea costurilor la huilă până la nivelul european. "În doi ani sperăm să ajungem la preţul european. Banii vor proveni atât de la Complexul Energetic Hunedoara, dar şi de la Guvern", a mai completat el.

Ramona Mănescu a cerut şefilor din CA să-i prelungească mandatul managerului Heinzmann, dar aceştia nu vor

Compania aeriană Tarom a lansat un anunţ prin care vrea să recruteze patru manageri, pentru poziţiile de director general (CEO), financiar (CFO), de operaţiuni (COO) şi comercial (CCO), termenul limită pentru depunerea candidaturilor fiind 30 noiembrie. Candidaturile trebuie să includă o scrisoare de intenţie însoţită de un CV detaliat. Persoane interesate pentru postul de CEO trebuie să aibă, printre altele, experienţă într-o poziţie de top-management la o companie de transport aerian de minim 10 ani şi cunoştinţe aprofundate despre industria aviaţiei comerciale, riscuri asociate şi modalităţi de minimizare a acestora. Remuneraţia va fi în concordanţă cu prevederile OUG 51/2003, prin care Guvernul a limitat salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă.

Dosare penale, după percheziţiile de la Ministerul Agriculturii, pentru doi şefi ADS, preşedintele Agrostar şi alte şase persoane

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au făcut, vineri, percheziţii la Ministerul Agriculturii, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi Federaţia Sindicală Agrostar, de unde au ridicat mai multe documente. Ministrul Agriculturii a declarat că "niciun angajat al Ministerului Agriculturii nu este acuzat de ceva", însă l-a demis pe şeful ADS. Doi şefi din ADS, preşedintele Agrostar şi alte şase persoane, urmăriţi penal pentru corupţie. Şeful Direcţiei strategie, managementul datelor şi activităţilor din ADS, Vincenţiu Relu Lucian Cuc, preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae, şi alte şase persoane, între care o alta cu funcţie de conducere din ADS, sunt urmărite penal pentru fapte de corupţie, informează DNA. Procurorii îi acuză pe Relu Vicenţiu Lucian Cuc de instigare la abuz în service în formă continuată şi pe Ştefan Niculae de complicitate la şantaj.

"Menajerele" din Bărăgan au cucerit centurile din Occident. Cele 24 de tinere care au câştigat un milion de euro din prostituţie

Sexul vândut pe şoselele din vest are o cifră de afaceri impresionată. Sub pretextul că sunt menajere, 24 de tinere din Bărăgan, traficate în Italia şi Spania, au reuşit în trei ani să obţină din prostituţie un milion de euro. Banii au intrat în conturile interlopului Gheorghe Toma, zis şi "Gigi Piticu" din Slobozia. Acesta a fost recent trimis în judecată sub acuzaţia de proxenetism. Toate cele 24 de tinere din judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, transformate de proxenetul "Gigi Piticu" în sclave sexuale, au aceeaşi poveste. Provin din familii destrămate sau cu situaţie materială precară. Niciuna dintre ele nu a avut parte de prea multă educaţie. Toate trecute de vârsta majoratului şi toate traficate la marginea celor mai importante artere de circulaţie din Italia şi Spania. Conform înţelegerii cu proxenetul slobozean, fetele vindeau plăceri la drumul mare pe sume cuprinse între 30 şi 100 de euro. Toţi banii erau transferaţi, prin serviciile bancare Western Union şi Money Gram, direct în conturile lui "Gigi Piticu". În total, acesta reuşit să primească de pe urma prostituatelor suma de un milion de euro. Banii au fost investiţi în case, maşini, ceasuri şi bijuterii de lux.

Black Friday 2013: istoria unei sărbători denumite după haosul din trafic pe care l-a provocat la început

Black Friday 2013 va fi organizat în ultima vineri din noiembrie în România şi vor fi mai multe magazine participante care se vor înscrie în cursa reducerilor. Evenimentul marchează începutul cumpărătorilor de Crăciun, iar retailerii au profitat de acest lucru pentru a oferi reduceri clienţilor. Nu s-a numit aşa mereu, dar data a fost identică. În secolul al XVIII-lea, magazinele sponsorizau care alegorice de Ziua Recunoştinţei, iar după apariţia lui Moş Crăciun la paradă, sezonul cumpărăturilor de sărbători începea oficial. Numele Black Friday îşi are originea în Philadelphia, unde descria traficul greu de după Ziua Recunoştinţei. 1961 a fost primul an când s-a folosit acest termen şi s-a extins dincolo de Philadelphia în 1975. Black Friday şi-a primit numele de la expresia engleză "get in the black", adică să faci profit. Termenul a apărut pentru că retailerii sperau ca această zi să le aducă balanţa pe zero sau chiar să-i ducă spre profit odată cu sezonul Crăciunului.

Adriean Videanu şi Marian Vanghelie, audiaţi la DNA ca martori în dosarul privind Realitatea Media

Adriean Videanu s-a prezentat vineri la DNA, unde a fost citat ca martor în dosarul privind cumpărarea Realitatea Media, el spunând că singura legătură cu postul de televiziune a fost participarea la emisiuni şi că singura afacere pe care ar fi putut să o aibă cu societatea ar fi fost furnizarea de marmură. Ulterior, şi primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a venit să dea declaraţii la DNA, însă a evitat să dea detalii despre tranzacţie. La ieşirea de la audieri, primarul a spus că a avut discuţii cu Elan Schwartzenberg, Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, dar nu a dorit să spună dacă tema a fost o posibilă cumpărare a postului Realitatea TV, potrivit Mediafax. Vanghelie a mai spus că are o relaţie bună şi cu Cozmin Guşă, şi cu Elan Schwartzenberg, "cu tot trustul".

De ce nu primim despăgubiri când întârzie trenul şi de când UE va obliga România să modifice legislaţia

În loc să beneficiem, începând din această toamnă, de drepturile acordate călătorilor din trenuri, amânăm până în 2014 alinierea la normele UE care apără interesele pasagerilor, pentru că reţeaua noastră feroviară este prost administrată şi se află într-o stare precară. Teoretic, toţi călătorii care au aşteptat prin gările româneşti mai mult de o oră ar fi trebuit să-şi primească înapoi 25% din preţul biletului. De asemenea, la întârzieri mai mari de două ore, călătorul ar fi fost despăgubit cu 50% din suma plătită. Cel puţin aşa prevede o normă europeană intrată în vigoare în 2009, pentru care însă responsabilii CFR au cerut o derogare de cinci ani, timp în care va fi refăcută infrastructura. Astfel că, la noi, drepturile de despăgubire se vor acorda abia pe la sfârşitul anului viitor.

EVENIMENTUL ZILEI

NABABII DIN SUBTERAN. Scumpirile de la Metrou s-au făcut prin şantaj

Un milion de oameni stau la mâna unui grup de profitori cu salarii uriaşe, ca urmare a monopolului total pe transportul din Capitală. Majorarea preţurilor cu 25-33% s-a făcut la o Regie cu un director putred de bogat şi un şef de sindicat cu afaceri grase în staţiile de metrou. Informaţia că Metrorex va majora tarifele de călătorie cu 25 - 33 %, pentru că ar fi cel mai ieftin din Europa, a stârnit furia celor care circulă cu metroul, în jur de un milion de oameni zilnic. Mulţi spun că majorarea s-a făcut în condiţiile în care salariile lor sunt îngheţate sau chiar micşorate, iar condiţiile de transport în subteran nu au fost îmbunătăţite în ultimii ani. De cealaltă parte, angajaţii Metrorex susţin că nu le-au crescut salariile din 2008, deşi câştigă dublu faţă de media naţională. Şefii Regiei au venituri medii de 6-7.000 de lei pe lună, în condiţiile în care Metroul este puternic subvenţionat de stat. Adică tot din buzunarul cetăţeanului. Preţul cartelei pentru două călătorii ar urma să crească de la 4 la 5 lei, al celei cu 10 călătorii de la 15 lei la 20 lei, iar pentru un abonament lunar cu 62 de călătorii, pasagerii vor plăti 65 lei, de la 50 lei în prezent.

"Prima casă" în lei, inaccesibilă românilor

Şansele românilor care visează să îşi cumpere o locuinţă prin programul "Prima casă" s-au redus considerabil. Cererea a scăzut pentru că dobânda este mai mare la creditele în lei faţă de cele practicate atunci când băncile puteau acorda şi credite în euro prin programul "Prima casă". "Probabil că această scădere se datorează ratei dobânzii şi implicit a totalului lunar de plată, mai mari faţă de creditele în euro, cumulat cu faptul că suma creditului în lei este mai mică decât pe oferta în euro", ne-au precizat reprezentanţii Piraeus Bank. Beneficiarii programului trebuie să fie pregătiţi nu doar pentru a plăti avansul, ci şi suma necesară pentru constituirea depozitului colateral. Suma din depozit poate fi folosită de bancă în eventualitatea în care clientul nuşi mai poate plăti ratele. Valoarea lui este egală cu trei rate de dobândă şi se ridică la circa 3.500-5.000 de lei, în funcţie de valoarea creditului. Clientul îşi va recupera banii după ce achită integral creditul, chiar şi după 30 de ani, cât este perioada maximă de rambursare.

Ţara din lumea a treia care a ajuns o superputere mondială

După ce în urmă cu patru decenii această ţară era una dintre cele mai sărace din lume, în prezent este o superputere, iar conform unui raport realizat de Knight Frank şi Citi Private Bank până în 2050 ar putea deveni cea mai bogată ţară din lume. Singapore este cel mai mic stat din Asia de Sud-Est, face parte din Peninsula Malaya şi are o suprafaţă de numai 704 de kilometri pătraţi. Ca densitate a populaţiei, e pe locul doi în lume, după Hong Kong. Statul şi-a obţinut independenţa în 1965, după ce trei ani a făcut parte din statul federal al Malaysiei. Rata şomajului în ţară este de 1,7 %, în vreme ce rata alfabetizării e una dintre cele mai mari din întreaga lume, 95,5%.

Povestea din spatele frigiderelor de la Arctic

Veniturile din export ale producătorului Arctic Găeşti au crescut de 9 ori în ultimii 10 ani. Astfel, compania a reuşit să majoreze veniturile din exporturi de la 24% din cifra de afaceri în 2003 la 85% în 2012, potrivit datelor publicate de companie. Conducerea producătorului mizează pe creşterea exporturilor în perioada următoare, în condiţiile în care Arctic a inaugurat o nouă linie de producţie, extinzând astfel cu 25% capacitatea de producţie a fabricii din Găeşti. Investiţia s-a ridicat la 23,9 milioane euro, din care 13,7 milioane euro reprezintă contribuţia Arctic, iar 10,2 milioane de euro au fost acordate de Guvern sub forma unui ajutor de stat. Începând cu 1 octombrie 2013, numărul angajaţilor a crescut cu 195 de persoane, ajungând la un total de 2.500 de salariaţi. În următorii cinci ani, în urma acestei investiţii, vor fi create 572 de noi locuri de muncă. Totodată, Arctic a devenit cea mai mare fabrică de frigidere din Europa, cu o capacitate de 2,5 milioane unităţi pe an.

JURNALUL NATIONAL

Sânge artificial "Made in Cluj"! Soluţia conţine apă, săruri şi o proteină - hemeritrina, extrasă din viermii marini

Schimbare de registru în presa occidentală, România nu mai apare la capitolul "probleme" (romi, imigraţie, piaţa muncii, hackeri etc.), ci cu o ştire din domeniul ştiinţei care şi-a găsit loc până şi în tabloidele britanice. "În România a fost creat sânge artificial, care ar putea fi folosit într-o bună zi la oameni, fără a avea efecte adverse", titrează, de exemplu, Daily Mail din Marea Britanie, care acordă spaţii ample descoperirii româneşti. Vedetele presei occidentale sunt cercetători clujeni, de la Facultatea de Chimie a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). Echipa, condusă de conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, face, de şase ani, cercetări de laborator pentru a produce sânge artificial, util în cazul unor intervenţii chirurgicale în care se pierde mult sânge sau în cazul accidentelor, explică agenţia Mediafax, care a difuzat prima informaţia.

Percheziţii la Ministerul Agriculturii, ADS şi Federaţia Agrostar

Procurorii DNA au făcut, astăzi, percheziţii la Ministerul Agriculturii, Agenţia Domeniilor Statului şi Federaţia Sindicală Agrostar, de unde au ridicat mai multe documente. Descinderile au loc în cadrul unei anchete vizând fapte de corupţie, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax. Sursele citate au precizat că procurorii anticorupţie au ridicat de la sediile Ministerului Agriculturii, ADS şi Agrostar mai multe documente, care vor fi analizate în cadrul unui dosar penal deschis recent.

Victor Ponta, pensionarilor social-democraţi: Pensiile vor fi indexate în 2014. Este un mesaj de respect

Premierul Victor Ponta şi vice-premierul Liviu Dragnea participă, la această oră, la Sibiu, la Congresul Organizaţiei Pensionarilor Social-Democraţi. Premierul a ţinut să le transmită pensionarilor faptul că pensiile vor fi indexate în 2014. "Anul viitor, pensiile vor fi indexate. Ştiu că această indexarea este mai mare decât inflaţia, dar asta nu rezolvă problemele pensionarilor. Această indexarea este un mesaj de respect pentru oamenii care au construit această ţară", a spus Ponta. Premierul a declarat că nu va micşora pensiile, cu toate că acestea vor fi recalculate în urma deciziei Curţii Constituţionale. "Dacă va fi cazul să recalculăm în plus, sigur dăm banii. Absolut nicio penisie nu o fie scăzută. Aplic cu bună credinţă şi cu bună voinţă orice idee a Curţii Consitutţionale. Îmi pare foarte rău că o să fie o nouă procedură. Voiam să transmit că nimeni nu va pierde niciun leu din pensie în urma acestor decizii", a explicat Victor Ponta.

Ponta: În jur de 15 noiembrie vom merge în Parlament cu asumarea răspunderii pe descentralizare

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Sibiu, că "în jur de 15 noiembrie " Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea descentralizării, astfel încât bugetul pentru 2014 să fie construit ţinându-se cont de finanţarea structurilor care trec de la ministere la autorităţile locale. Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, că ultima discuţie pe tema descentralizării a avut loc, joi, în şedinţa de conducere a USL, iar Liviu Dragnea va prezenta, săptămâna viitoare, o informare în Guvern cu privire la acest proiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb