REVISTA PRESEI 03.03.2018

D.I.
Revista Presei / 3 martie 2018

REVISTA PRESEI 03.03.2018

ADEVĂRUL

Cum n-au învăţat românii nimic după 4 martie 1977, cumplitul cutremur care a ucis 1.500 de oameni. "Un seism similar ar provoca pagube de trei ori mai mari"

Cât de pregătiţi sunt românii şi autorităţile pentru a face faţă unui nou seism de aceeaşi mărime? Consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat se face superficial: în ritmul actual lucrările vor fi gata în 80-85 de ani. Experţii cred că dacă seimul din 1977 s-ar repeta acum, pagubele ar depăşi 6 miliarde de euro.

Duminică, 4 martie 2018, se împlinesc 41 de ani de la cel mai devastator cutremur din istoria modernă a României: seismul de 7,2 grade pe scara Richter din 1977. Urmările au fost devastatoare: peste 1.500 de morţi, 11.300 de răniţi şi aproape 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit.

Cele mai multe pagube materiale s-au înregistrat în Bucureşti, unde au fost puse la pământ peste 30 de clădiri şi blocuri. Şi judeţele Galaţi şi Brăila au fost grav afectate de cutremur, dar şi alte localităţi din sudul şi estul ţării şi chiar unele ţări vecine, precum Bulgaria şi Iugoslavia.

Însă dincolo de drame şi cifre rămâne întrebarea crucială dacă românii - şi în mod special autorităţile - au învăţat ceva folositor din lecţia dură "predată" de cutremurul devastator din 4 martie 1977. Cum stau, de fapt, lucrurile vom încerca să desluşim în articolul de faţă.

Atunci când vine vorba despre protejarea populaţiei în situaţii de castrofă, prima instituţie abilitată de lege să prevină, să educe şi să salveze este Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), prin structurile sale teritoriale. Însă, dacă pe partea de prevenire şi stingere a incendiilor aminta instituţie excelează, în ceea ce priveşte seismele lucrurile stau cu totul altfel.

De altfel, pe tot site-ul IGSU nu am găsit niciun material propriu, în versiune simplificată prin intermediul unor desene (aşa cum au toate statele care se respectă) legată de cum ar trebui să se comporte populaţia în timpul unui sinistru şi nici despre ceea ce ar trebui să facă oamenii pentru a reduce riscurile.

Singura informare în acest sens este o compilaţie după o carte scrisă de profesorul Emil Sever Georgescu ("Managementul Riscului Seismic - 2005). "În SUA, Japonia, ca şi în alte ţări, toate cursurile, manualele şi tehnicile de supravieţuire la cutremur încep cu recomandarea deja clasică: "duck, cover and hold" (sau "drop, cover and hold on"), adică: în caz de cutremur respectaţi trei faze: vă ghemuiţi, vă acoperiţi / protejaţi şi vă susţineţi (sau vă aruncaţi la pământ, vă acoperiţi / protejaţi şi vă ţineţi de ceva), fiind vorba de ghemuirea sau aşezarea cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme, acoperirea capului cu braţele şi palmele, protecţia sub o banca de clasă, masă solidă sau birou, cadrul uşii etc., după caz apucând cu mâinile piciorul mesei, biroului sau băncii", explică profesorul Georgescu elementele esenţiale pentru supravieţuire în caz de cutremur.

Dincolo de această teorie eficientă, însă, instrucţiunile clare pentru populaţie pentru caz de cutremur nu există nicăieri în spaţiile publice. O simplă vizită în instituţiile publice care lucrează cu publicul din Galaţi, făcută în ziua de 1 martie 2018, ne-a relevat că nicăieri nu există afişate instrucţiuni specifice pentru momentul producerii unui seism. Există doar planul de evacuare în caz de incendii (şi acela discutabil), cu instrucţiunile aferente.

Surprinzător, cel mai bun tabel de instrucţiuni în caz de cutremur nu l-am găsit la IGSU, ci pe site-ul ISU Dâmboviţa, care reuşeşte, în doar 10-12 fraze, să sintetizeze totul, pe înţelesul tuturor.

BANCHERUL

ING Bank a avut cea mai mare creştere dintre băncile româneşti în 2017, urcând pe locul 6 în topul băncilor după active

ING Bank a reuşit în 2017 cea mai mare creştere organică dintre băncile româneşti, ajungând pe locul 6 în topul băncilor după active, înaintea CEC Bank, cu o cota de piaţă de 7,9%, în creştere de la 7,2% în 2016, datorită avansului puternic al creditelor acordate în special persoanelor fizice.

ING şi-a majorat activele cu 5,4 miliarde lei (19%), de la 28,3 miliarde lei în 2016 la 33,7 miliarde lei în 2017.

Creditarea a crescut cu 21% (3,6 miliarde lei), de la 17,6 la 21,2 miliarde lei. Cota de piaţă în creditare a ajuns la 8,9%, de la 7,7%.

Comparativ, activele Băncii Transilvania au crescut cu 15%, echivalentul a 7,8 miliarde lei, în timp ce creditarea a avansat cu 11%, echivalentul a 3 miliarde lei, mai puţîn decât ING.

BRD şi-a majorat activele cu 6%, echivalentul a 3 miliarde lei, în timp ce stocul creditelor a avansat cu doar 6% (1,8 miliarde lei).

Activele BCR au urcat cu 5% (3,4 miliarde lei), în timp ce creditele au crescut cu numai 4% (1,2 miliarde lei).

Digitalizarea a jucat un rol destul de important în creşterea volumelor de credite ale ING, după ce banca a lansat recent opţiunea de aprobarea a împrumuturilor prin aplicaţia de online banking Home Bank.

Creditele online au ajuns în scurt timp să reprezinte o pondere importantă din volumul total de credite noi acordate de ING (vezi aici detalii)

ING a reuşit să atragă 280.000 de noi clienţi în 2017, numărul total al clienţilor ajungând la 1.141.000.

Comparativ, BRD şi-a majorat numărul clienţilor cu 40.000 anul trecut, la un total de 2,33 milioane.

Principalul instrument utilizat de ING pentru sporirea numărului de clienţi a fost oferta de pachet de cont curent pentru salarii cu 0 comisioane, considerată de banca drept cea mai bună de pe piaţă în privinţa costurilor.

Numărul conturilor de salarii a crescut cu 23%, la un total de 713.000, reprezentând 62% din numărul total de clienţi.

Şi aplicaţia de internet/mobile banking Home Bank a reprezentat o atracţie pentru clienţii ING.

ING este şi una dintre cele mai profitabile bănci româneşti, cu un câştig net de 493 milioane lei în 2017, în creştere cu 4% faţă de anul precedent, când banca a obţinut venituri de 123 milioane lei din vânzarea acţiunilor Visa, ceea ce înseamnă o creştere reală a profitului brut de 32%.

COTIDIANUL

Cum au fost scăpaţi protejaţii unui consilier prezidenţial

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat ritos şi repetitiv, la ultima sa conferinţă de presă, că procurorii din subordinea sa nu au falsificat niciodată probe, după ce în mass-media au apărut dovezi că la DNA Ploieşti au fost falsificate denunţuri şi alte înscrisuri.

Cu şapte ani în urmă, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a fost înregistrat dosarul nr. 986/P/2011, având ca obiect cercetarea modului în care, în perioada 2007-2010, Ministerul Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a fost prejudiciat în mod fraudulos cu suma de 1.832.020 lei, referitor la lucrarea "Refacere Pod peste Râul Crişul Negru la Finiş şi Refacere Pasarelă Pietonală peste Valea Finiş", cu finanţare din fonduri guvernamentale. În urma licitaţiei organizate de Primăria comunei Finiş pe data de 29 octombrie 2007, executarea lucrării a fost acordată SC Consab Impex SRL Oradea, o firmă de apartament în care erau asociaţi soţii Daniel Sabău-Merce şi Loredana Merce, care au obţinut prima lucrare de acest gen. Loredana Merce este fiica chestorului Terente Merce, un personaj mai mult decât controversat, care a deţinut mai mulţi ani funcţia de şef al SIPI Bihor, iar după 2005 a fost promovat de amicul său Vasile Blaga locţiitor al şefului DGIPI Virgil Ardelean şi apoi consilier de stat la Palatul Cotroceni. Chestorul Merce l-a slujit pe fostul preşedinte ­Traian Băsescu până la încheierea celui de-al doilea mandat prezidenţial, activând la Departamentul pentru Securitate Naţională, unde s-a ocupat îndeosebi de tot felul de treburi murdare.

Deşi lucrarea nu a fost realizată în perioada 2007-2009, cum prevedea caietul de sarcini, SC Consab Impex SRL, reprezentată de administratorul Daniel Sabău-Merce, a încasat de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Primăria comunei Finiş, suma de 1.832.020 lei în urma întocmirii în fals a unor situaţii de lucrări care nu au fost executate în realitate. Din suma încasată, asociatul-administrator Sabău-Merce a achiziţionat un autoturism BMW X5 şi un teren intravilan în Oradea şi a construit o vilă pentru familia sa pe terenul respectiv.

Dosarul în discuţie a fost repartizat în anul 2011 procurorului Cristian Ardelean, care activa în perioada respectivă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. În stilul care îl caracterizează (a se vedea modul de soluţionare a dosarelor controversaţilor afacerişti Dorinel Edu şi Dorel Ungur), procurorul Ardelean a ţinut dosarul în nelucrare timp de 3 ani, până în martie 2014, aşteptând intrarea în vigoare a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, care erau profitabile inculpatului Daniel Sabău-Merce. Noile prevederi i-au permis să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul Sabău-Merce, în condiţiile în care pedeapsa pentru înşelăciune calificată a scăzut de la 10-20 ani la 1-5 ani, prin mistificarea adevărului privind latura civilă a cauzei.

În perioada 2011-2014, procurorul de caz nu a efectuat niciun act de urmărire penală, cu excepţia începerii urmăririi penale pentru mai multe fapte penale (fals intelectual, uz de fals, înşelăciune calificată, respectiv complicitate la acestea) împotriva inculpaţilor Daniel Sabău-Merce, administratorul SC Consab Impex SRL, Albert Vura, primarul comunei Finiş în perioada 2004-2008, Ioan Man, primarul comunei Finiş în perioada 2008-2012, şi Ioan Matei, diriginte de şantier.

Pe data de 5 martie 2014, din iniţiativa procurorului Ardelean, au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii Daniel Sabău-Merce, Albert Vura şi Ioan Matei. Aceste acorduri au fost încheiate însă cu eludarea legii penale, urmărindu-se în realitate protejarea şi favorizarea inculpaţilor în detrimentul părţii vătămate, Ministerul Dezvoltării Regionale, deşi a suferit un prejudiciu substanţial, cifrat la 1.832.020 lei, nu a fost citat şi consultat în cauză pentru a se constitui parte civilă. Astfel, în acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat pe data de 5 martie 2014 cu inculpatul Daniel Sabău-Merce, pentru infracţiunile de complicitate la fals intelectual şi la înşelăciune calificată, s-a menţionat în mod nereal: "În ceea ce priveşte soluţionarea acţiunii civile în cauză, finanţatorul lucrării, şi anume Ministerul Dezvoltării Regionale, nu s-a constituit parte civilă în cauză, avându-se în vedere că lucrarea a fost executată în raport cu suma virată în contul Primăriei comunei Finiş".

În realitate, Ministerul Dezvoltării Regionale nu a fost citat sau contactat în alt fel de procurorul Ardelean, nici în cursul urmăririi penale, nici cu prilejul încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei, pentru a lămuri situaţia prejudiciului în dosar şi problema constituirii de parte civilă. Conform adresei Ministerului Dezvoltării Regionale nr. 7158/13.02.2017, în cadrul acestui minister nu au fost identificate informaţii legate de vreo solicitare a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor în sensul de a se constitui parte civilă în dosarul nr. 986/P/2011. Este evident că procurorul Ardelean nu şi-a îndeplinit, în mod voit, obligaţiile legale de a înştiinţa ministerul susmenţionat cu privire la existenţa şi întinderea prejudiciului şi de a solicita acestui minister să se constituie parte civilă în cauză.

CURENTUL

Eurodeputat socialist: Credeam că Dăncilă e mută; în PE, eu nu am auzit-o să deschidă gura vreodată; populism găunos şi corupţie pe bandă rulantă

În urmă cu câteva zile, premierul Dăncilă a atacat-o într-o declaraţie pe fosta sa colegă de grup din Parlamentul European, Ana Gomes într-o limbă română stâlcită, aşa cum ne-au obişnuit deja liderii PSD, submediocri pe la şcolile pe care le-au absolvit în tinereţe: "E membră a unei fundaţii patronate de Soros; însuşi (sic!) Portugalia a vrut de două ori să-i retragă imunitatea, tocmai pentru defăimarea propriei ţări." Ce greşise Ana? Spusese că Dragnea ar trebui să se retragă. Ridicările de imunitate pentru Ana Gomes au fost respinse de Parlamentul European. ÎNSĂŞI Portugalia le ceruse pentru că socialista ridicase problema într-un interviu televizat dacă nu există un conflict de interese în acordarea de către ÎNSUŞI ministerul apărării a unui contract pentru un mare şantier naval unei firme pentru care lucra tocmai cabinetul de avocatură al ministrului şi pentru că ÎNSĂŞI Gomes se mirase că guvernul a vândut unei firme private un iaht de lux cu 10% din preţul pieţei. ÎNŞIŞI eurodeputaţii au respins solicitările care, ele, ÎNSELE, fuseseră făcute pentru calomnie.

Jurnalistul Dan Alexe a întrebat-o pe Ana Gomes ce crede despre atacurile la care este ea supusă în România şi de ce a criticat aşa PSD-ul, un partid frate?

Gomes a răspuns printre altele că Dragnea e "un pretins socialist", "care a fost condamnat pentru corupţie şi care e anchetat de OLAF", "că partidul lui pretins socialist se pune în calea justiţiei" şi că "aceşti oameni n-au nimic socialist şi nu au nimic de-a face cu stânga. Populism găunos şi corupţie pe bandă rulantă".

JURNALUL NAŢIONAL

700.000 de persoane nu ştiu cum vor fi impozitate

Guvernul a prezentat ieri o primă variantă a Formularului 600 prin care toţi cei care au profesii independente şi drepturi de autor îşi vor declara veniturile şi vor plăti contribuţiile sociale aferente.

Deocamdată, noul mecanism de impozitare a celor circa 700.000 de persoane care sunt incluse în categoria celor cu profesii independente şi drepturi de autor va intra în dezbatere publică şi cele mai bune propuneri vor fi incluse în proiectul final care trebuie aprobat până pe 15 aprilie, data la care expiră amânarea fostului Formular 600 contestat de toată lumea.

Noul mecanism de impozitare luat în calcul de cei de la Ministerul Finanţelor face o distincţie între profesiile liberale şi drepturile de autor. Astfel, pentru cei cu profesii independente se preconizează ca impozitarea să se facă în felul următor:

- Impozitul pe venit în cuantum de 10% se va aplica la venitul estimat pentru anul curent;

- La plata CASS (asigurările sociale de sănătate) există două situaţii:

1. Dacă venitul estimat cumulat din toate sursele de venit este mai mic de 22.800 de lei pe anul curent, nu se datorează CASS, însă cei în cauză pot opta pentru plata lui. În această situaţie, dacă îşi exercită opţiunea prin Declaraţia unică în termenul legal de depunere, persoanele respective vor fi asigurate 12 luni, dar vor plăti doar şase luni. În cazul în care acest termen va fi depăşit, facilitatea va fi pierdută, urmând ca CASS să fie plătit pentru tot anul;

2. Dacă persoanele au un venit mai mare de 22.800 de lei anual din toate sursele de venit, datorează CASS calculat la salariul minim brut pe economie (1.950 de lei/lună);

- În ceea ce priveşte asigurările sociale (CAS), ele se vor calcula la venitul minim brut pe economie. Pentru cei cu un venit mai mare decât salariul minim brut pe economie, ei pot opta pentru un venit ales la care să se calculeze CAS, dar acesta nu poate fi mai mic decât salariul minim brut. Pentru cei cu venituri lunare mai mici decât salariul minim brut, ei vor fi exceptaţi de la plata CAS, dar pot opta pentru plata asigurărilor sociale în baza unor contracte pe care le pot încheia cu Casa de Pensii.

Pentru cei cu drepturi de autor, se ia în calcul plata CASS şi CAS cu stopaj la sursă. De asemenea, acestea vor fi calculate la nivelul salariului minim brut pe economie. Pentru depunerea Declaraţiei unice persoanele nu vor fi obligate să se înghesuie la ghişeele Fiscului. Ministerul Finanţelor va face un site special prin intermediul căruia se vor depune acestea. ANAF va trimite prin poştă persoanelor vizate de aceste reglementări câte o parolă cu ajutorul căreia se va înregistra depunerea Declaraţiei unice.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a schiţat şi ea ieri, în cadrul şedinţei săptă-mânale a Executivului, câteva dintre modificările avute în vedere.

"Contribuabilii depun o singură declaraţie în loc de şapte. Plăţile pentru impozit, CAS şi CASS se fac pentru venitul anului curent, nu al celui precedent. A fost eliminată obligativitatea de a efectua plăţi anticipate, ceea ce anulează penalităţile", a spus Dăncilă. Cei care îşi vor achita în avans obligaţiile fiscale vor beneficia de o reducere de 10%.

Însă contribuabilul poate să aleagă să efectueze plăţi oricând în cursul anului, în funcţie de necesităţile proprii şi va primi o bonificaţie pentru plata înainte de termenul-limită. Premierul nu a spus care este valoarea acesteia.

Calitatea de asigurat la pensii şi la sănătate se obţine de la data depunerii declaraţiei, şi nu de la data plăţii, iar până la finalizarea Declaraţiei unice şi depunerea acesteia la termenul indicat de Ministerul Finanţelor toţi cei cu profesii liberale vor avea calitatea de asiguraţi. În plus, persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate dacă plătesc CASS în cuantum de şase salarii minime, faţă de 12 salarii minime ca în prezent.

Va exista un singur termen de plată al contribuţiilor datorate - 31 martie anul viitor.

Premierul Dăncilă vine cu simplificări: o singură declaraţie în loc de şapte.

NAŢIONAL

Nu exclude o candidatura. Anunţul făcut de Firea

Gabriela Firea, actualul lider al Organizaţiei PSD, de exemplu, nu pare să excludă varianta de a intră în cursa pentru unul dintre fotoliile de vicepreşedinţi, în cazul în care social-democratele o vor propune pentru această funcţie. A spus-o vineri, la un eveniment desfăşurat în Capitală. "Dacă colegele mele de la Organizaţia de Femei (...) mă vor recomandă, le voi mulţumi (...) şi voi candida pentru un post de vicepreşedinte al PSD", a anunţat Firea.

Motivul pentru care da de înţeles social-democrată că ar lua în calcul un astfel de pas ar avea legătură tot cu Capitală, oraşul peste care Firea e primar. "Mi-aş dori nu atât pentru funcţia în sine, (...) ci pentru faptul că ar fi normal că Bucureştiul să aibă şi un reprezentant politici în Biroul Permanent Naţional", a susţinut Gabriela Firea.

ROMÂNIA LIBERĂ

Protest masiv în Bratislava, în semn de solidaritate cu jurnalistul ucis

Peste zece mii de oameni au ieşit, vineri, pe străzile din Bratislava în semn de protest faţă de uciderea jurnalistului slovac de investigaţie Jan Kuciak, cerând autorităţilor să ia măsuri dure împotriva celor care au comis asasinatul, informează agenţia de presă Reuters.

Potrivit datelor furnizate de autorităţi, la marşul în memoria lui Kuciak au participat între 10.000 şi 15.000 de persoane, transmite Mediafax, citând sursa menţionată.

Duminică, Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, şi prietena lui au fost descoperiţi morţi în locuinţă după ce poliţia a fost alertată de o rudă a victimelor. Jurnalistul a fost împuşcat în piept, iar femeia a fost împuşcată în cap. Poliţia slovacă a precizat că asasinatul "probabil are legătură cu investigaţiile sale".

Un jurnalist britanic care a lucrat cu Jan Kuciak a declarat că slovacul era pe punctul de a publica o investigaţie care arăta legături între mafia italiană şi politicieni corupţi aflaţi la nivel înalt în Slovacia. Mai exact, ar fi vorba despre plăţi frauduloase cu fonduri europene, în cadrul unui sistem pus la punct de către cetăţeni slovaci şi italieni care au legături cu gruparea de crimă organizată "Ndrangheta".

Premierul slovac Robert Fico a declarat că, în cazul în care se dovedeşte că asasinatul a avut legătura cu anchetele jurnalistului, ar fi "un atac fără precedent la adresa libertăţii presei şi democraţiei din Slovacia".

Jan Kuciak lucra pentru aktuality.sk, deţinut de compania germană Axel Springer şi de Ringier din Elveţia. El era specializat în cazuri de corupţie, inclusiv cele referitoare la posibilele legături dintre lumea afacerilor şi partidul SMER-SD al premierului Robert Fico.

În această ţară cu 5,4 milioane de locuitori, crima ridică din nou problema corupţiei care a provocat deja în iunie manifestaţii ale tinerilor care cereau demiterea miniştilor guvernului de stânga condus de Robert Fico, comentează agenţia franceză de presă.

Transparency International a clasat recent Slovacia pe locul şapte în rândul celor mai corupte ţări din Uniunea Europeană.

ZIARUL FINANCIAR

Primul "unicorn" al industriei de IT din România: Portalul Techcrunch scrie că UiPath, firma de roboţi software înfiinţată în 2015 la Bucureşti, a luat o finanţare de $120 mil. care o evaluează peste 1 mld. Dolari

UiPath, o companie fondată în Bucureşti în 2015 de românii Daniel Dines şi Marius Tîrcă şi care s-a specializat în ultimii ani în cea mai în vogă tehnologie la nivel global - dezvoltarea de roboţi software care automatizează procesele de lucru din companii, a devenit primul "unicorn" al industriei locale de IT după ce a luat o finanţare de 120 mil. dolari la o evaluare de peste 1 miliard de dolari, scrie portalul Techcrunch, citând surse apropiate tranzacţiei.

"UiPath a luat o finanţare serie B de 120 de milioane de dolari, rundă care îi catapultează evaluarea peste 1 miliard de dolari", conform portalului.

"Catapultare este cuvântul cheie aici: compania a luat ultima finanţare în aprilie 2017, în valoare de aproximativ 30 mil. dolari, care a evaluat compania fondată în Bucureşti România care are acum sediul central la New York, la doar 109 milioane de dolari. Cu alte cuvinte valoarea companiei a crescut de 10 ori", notează portalul.

"Nu am văzut niciodată o companie a cărei valoare să crească atât de repede", a declarat o sursă apropiată tranzacţiei.

Finanţarea va fi utilizată pentru investiţii în produsele sale şi în creştere, banii venind atât de la investitori existenţi în companie cât şi nişte noi susţinători de top. Două surse au precizat pentru Techcrunch că printre fondurile care participă la această finanţare se numără Kleiner Perkins Caulfield Byers.

rintre fondurile care au investit anterior în companie se numără Accel, Credo Ventures, Earlybird şi Seedcamp.

Reprezentanţii UiPath nu au confirmat informaţia iar reprezentanţii KPCB nu au comentat de asemenea. Anunţul oficial ar urma să fie lansat săptămâna viitoare.

Un alt indiciu în legătură cu valoarea tranzacţiei şi a faptului că un comunicat oficial este foarte aproape de a fi lansat: compania a depus documente oficiale pentru a primi undă verde pentru o finanţare de peste 100 mil. dolari în Delaware, conform portalului Techcrunch. Conform Lagniappe Labs, creator al portalului Prime Unicorn Index, valoarea ar putea fi de 1,15 miliarde de dolari.

Piaţa roboţilor software (Robot Process Automation - RPA) este estimată să atingă valoarea de 8,75 mld. de dolari pe an în 2024, conform Grand View Research.

La finele anului 2017 veniturile UiPath aveau o rată de creştere annuală de 500% iar acum compania creşte chiar şi mai repede, scrie Techcrunch.

Printre clienţii UiPath se numără marile companii specializate în servicii de BPO şi giganţi precum BBC, JPMorgan Generali, Swiss Re şi Zurich.

Start-up-ul românesc UiPath, care s-a specializat în ultimii ani în cea mai în vogă tehnologie la nivel global - dezvoltarea de roboţi software care automatizează procesele de lucru din companii - a luat o finanţare record pentru o companie hi-tech lansată de antreprenori români, de la unele dintre cele mai cunoscute fonduri de investiţii la nivel global. Compania, care are sediul în SUA, centrul de dezvoltare în România şi birouri în şase ţări, a luat o finanţare record de 30 de milioane de dolari, de la Accel Partners, fond de investiţii de prim rang, care este cunoscut pentru tranzacţiile în giganţi precum Facebook, Dropbox şi Spotify, căruia i s-au alăturat Earlybird Venture Capital, Credo Ventures şi Seedcamp. Anterior acestei tranzacţii, compania mai obţinuse finanţări de 1,5 mil. dolari.

Compania nu a oferit detalii despre pachetul de acţiuni vândut şi nici despre evaluarea stabilită odată cu tranzacţia. La finele anului trecut reprezentanţii UiPath declarau pentru ZF că au ca obiectiv să atingă o evaluare de un miliard de dolari în 4-5 ani, şi să devină astfel primul "unicorn" al industriei locale hi-tech.

"Finanţarea reprezintă o performanţă unică în mediul start-up românesc", au spus reprezentanţii companiei. "UiPath se va folosi de acest fond de sprijin pentru a angaja cei mai buni ingineri software şi oameni de business, propunându-şi să dubleze efortul de dezvoltare a caracteristicilor cognitive de tip uman în tehnologia produsului său < < enterprise > >."

Finanţarea de 30 de milioane de dolari reprezintă într-adevăr un record pentru tranzacţiile de finanţare semnate de-a lungul anilor de companiile de tehnologie din România aflate în faza de start-up, rivalizând - prin suma implicată - chiar şi cu tranzacţiile prin care unii antreprenori şi-au vândut afacerile din IT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb