REVISTA PRESEI 03.08.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 august 2016

ADEVARUL

Gabriela Firea a impus noua conducere a RADET

Majoritatea PSD din Consiliul General al Capitalei a validat ieri conducerea interimară a RADET. Ciprian Ciucu, consilier general PNL, le face o scurtă descriere celor şase membri care vor face parte din noul Consiliu de Administraţie. Printre aceştia se numără un fost viceprimar al Capitalei de la începutul anilor 90, un fost ofiţer MAI, dar şi un tip cu 38 de certificate: de la psihologia copiliului, până la evaluare imobliară. Sorin Chiriţă, Andrei Călin Anastasiu, Virgil Păun, Marian Dobrin, Nicolae Rotileanu şi Claudiu Creţu sunt noii membri ai Consiliului de Administraţie al RADET, toţi fiind propuşi de PSD-ALDE, aceştia urmând a avea un mandat de cel mult şase luni. Deşi vorbim de societatea cu cele mai mari probleme aflată în subordinea Primăriei, CV-urile oamenilor propuşi de Gabriela Firea au ajuns în mâna consilierilor locali abia cu cinci minute înainte de vot.

Facultăţi inutile: specializările pe care nimeni nu le vrea

Unele facultăţi din cele mai mari centre universitare ale ţării înregistrează o concurenţă uriaşă an de an, în timp ce alte specializări rămân cu locurile neocupate şi la buget. "Adevărul" vă prezintă care sunt cele mai importante facultăţi "inutile", unde tot mai puţini tineri îşi doresc să studieze. La Iaşi, in timp ce la Medicină şi Agronomie concurenţa este record, zeci de candidaţi luptându-se pentru un loc, la alte facultăţi numărul dosarelor este infim. De exemplu, la Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" din Iaşi, la cinci din cele 11 facultăţi nu s-au ocupat nici măcar locurile la buget. Este vorba despre facultăţile de Inginerie Chimică, Construcţii şi Instalaţii, Hidrotenică, Geodezie şi Ingineria Mediului, Ştiinţa şi Ingineria Materialelor şi Textile-Pielărie şi Management Industrial. Explicaţia: sunt specializări grele, de care tinerii se feresc pentru că nu ar fi locuri de muncă în zonă.

Cum s-au făcut numirile politice la ANRP, instituţia care a patronat cel mai mare jaf din istoria recentă

Emil Boc, Vasile Blaga şi Cătălin Predoiu sunt doar trei dintre liderii PNL, foşti membri PDL, ce au fost audiaţi ca martori în dosarul în care Ioan Oltean a fost trimis în judecată pentru corupţie. Aceştia au dat detalii despre cum se fac numirile pe fotoliile importante ale instituţiilor publice. Cu toţii le-au dat detalii procurorilor despre cum se făceau numirile în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Din datele strânse la dosar, procurorii au tras concluzia că unul dintre cei care controlau retrocedări ANRP ar fi fost chiar deputatul Ioan Oltean. "Dumitrean Crinuţa a fost propusă de alte persoane pe linie politică pentru funcţia de preşedinte al ANRP, cu rang de secretar de stat şi a venit din partea organizaţiei Bistriţa", a spus la DNA, potrivit declaraţiei de martor, fostul premier Emil Boc. Politicianul a explicat că numirile de secretari de stat, aşa cum era şi funcţia de preşedinte al ANRP, se făceau conform înţelegerilor coaliţiilor politice.

Cum i-au ajutat pe Ponta şi pe Oprea doctoratele plagiate să-şi fabrice şi carierele până la vârful ţării

Victor Ponta şi Gabriel Oprea, până de curând printre cei mai influenţi oameni politici din România, desemnaţi, recent, de forurile superioare din Ministerul Educaţiei drept plagiatori cu acte în obţinerea doctoratelor, au profitat din plin de avantajele acestui titlu academic. În baza titlului de doctor, cei doi au avut o evoluţie fulminată în carieră, obţinând atât bani, funcţii, cât şi o influenţă uriaşă pe prima scenă publică a ţării. Trist este faptul că ambii au condus, la un moment dat, în tandem, România: Victor Ponta ca premier, Gabriel Oprea ca vicepremier şi chiar premier interimar.

Baroul Bucureşti decide pe 23 august dacă îl exclude pe Ponta

Europarlamentarul Monica Macovei a cerut, din nou, Baroului Bucureşti să îl excludă "de urgenţă" pe Victor Ponta. "Ponta nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în drept, fără să dea examen. Titlul de doctor i-a fost retras, aşa încât nu mai poate rămâne nicio o clipă în Baroul Bucureşti", susţine Monica Macovei. Cererea Monicăi Macovei privind excluderea din Baroul Bucureşti a lui Victor Ponta se va lua în discuţie în prima şedinţă a consiliului baroului, care va avea loc la data de 23 august, a declarat pentru Mediafax decanul Baroului, Ion Dragne.

O asistentă, ţap ispăşitor în cazul pacientei transfuzate cu alt sânge

Ministerul Sănătăţii a găsit ţapul ispăşitor în cazul transfuziei greşite de la Spitalul CF2. Asistenta medicală care ar fi încurcat etichetele de pe probele de sânge a fost amendată cu 700 de lei, adică 60% din salariu. Specialiştii afirmă însă că sancţiunile ar trebui să vizeze în primul rând conducerea spitalului, care a permis funcţionarea neautorizată a a unităţii de transfuzii, dar şi responsabili din Direcţia de Sănătate Publică.

Reguli stricte la funeraliile Reginei Ana

Marţi, 9 august, la ora 15.15, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi a Familiei Regale, a reprezentanţilor instituţiilor statului şi a membrilor Casei Majestăţii Sale Regelui. Publicul nu va avea acces la eveniment. De marţi, 9 august, ora 17.00, până miercuri, 10 august, ora 18.30, corpul neînsufleţit al Reginei va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. În acest răstimp, Custodele Coroanei şi Familia Regală vor fi prezenţi la Sinaia. Miercuri, 10 august, în cursul serii, corpul neînsufleţit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 - 53). Ceremonia va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces.

Autostrada Meşterului Manole

Redeschiderea circulaţiei publice pe tronsonul de autostradă A1 Orăştie - Sibiu Lot 3 în condiţii de siguranţă este tehnic imposibilă în mai puţin de doi ani şi orice forţare a redeschiderii traficului pe actualele soluţii tehnice înseamnă iresponsabilite la cel mai înalt nivel, respectiv punerea în pericol cu bună-ştiinţă a vieţii celor care vor circula pe respectivul tronson de autostradă, afirmă Mihai Alexandru Crăciun, fondator al formului "Construim România", într-o postare amplă ce include fotografii de la faţa locului, intitulată "A1 Orăştie-Sibiu Lot 3, autostrada Meşterului Manole". Construit "pe pământuri mişcătoare, cu versanţi de deblee care curg spre axul drumului" lotul 3 nu poate fi numit autostradă, spune el. "Pentru a fi sigură în exploatare A1 Orăştie - Sibiu Lot 3 are nevoie de soluţii tehnice radical diferite, pornite însă de la acceptarea realităţii că stratul de suport pur şi simplu nu ţine autostrada.

Dacia Mioveni versus Dacia Tanger

În primele şase luni din acest an, românii au pus pe roţi circa 178.000 de modele Dacia, în timp ce "rivalii" africani au scos din fabrică 146.000 de maşini. O diferenţă care se micşorează, an de an. Deşi există un decalaj de câteva decenii între cele două uzine auto, cea din Tanger, inaugurată în 2012, devine un pilon la fel de important ca fabrica de lângă Piteşti, în ceea ce priveşte producţia de maşini şi exporturile către pieţele mari din Europa. Totul, graţie îmbunătăţirii permanente a calităţii muncii şi a produsului final, dar şi a investiţiilor făcute în infrastructura din zonă, chiar de către guvernul Marocului. Uzina de un miliard de euro din Tanger este legată, prin cale ferată şi autostradă, de portul oraşului. Apoi, din strâmtoarea Gibraltar, vehiculele Dacia ajung pe bătrânul continent mai ieftin decât o fac maşinile care ies pe poarta uzinei de la Mioveni.

BANCHERUL

Dobânzile la credite au crescut cu o jumătate de punct in primul semestru

Dobânda medie la creditele noi in lei acordate de bănci populaţiei si firmelor a crescut in primul semestru din acest an cu aproape o jumătate de punct, la 5,79% in iunie 2016, de la 5,35% in decembrie 2015, când s-a înregistrat cea mai mica dobânda de până acum, conform statisticilor BNR. Dobânda la credite rămâne astfel la nivelul de acum un an, când era chiar mai mică, de 5,71% in mai 2015, ceea ce poate reprezenta un indiciu ca acesta este nivelul de rezistenta al dobânzilor la creditele bancare, sub care băncile nu sunt dispuse să coboare, in perspectiva întăririi politicii monetare a BNR in următoarea perioadă. BNR nu a mai modificat dobânzile de peste un an, din 7 mai 2015, când a scăzut dobânda de politica monetara de la 2% la 1,75%.

Dobânzile la depozite continuă să scadă, majorând marja de câştig a băncilor

Dar in timp ce dobânzile la credite au început să crească, cele la depozitele noi in lei au continuat să scadă, ajungând la 0,73% in iunie, fata de 0,93% in decembrie. Băncile si-au majorat astfel marja de profit (diferenţa dintre dobânzile încasate pentru credite si cele plătite pentru depozite) de la 4,42% in decembrie 2015 la 5,06% in iunie 2016. De altfel, marja de dobândă a băncilor româneşti este printre cele mai ridicate dintre tarile din regiune, ceea ce a făcut posibila si o profitabilitate ridicata a sistemului bancar in 2015, conform statisticilor Autorităţii Bancare Europene.

CURIERUL NATIONAL

Contractul CET Govora cu Uzinele Sodice, denunţat

Administratorul judiciar al CET Govora - societate aflată în insolvenţă din luna mai a acestui an - a notificat Uzinele Sodice Govora privind denunţarea contractului de furnizare abur industrial începând cu 1 august 2016. Potrivit administratorului judiciar Euro Insol, decizia a fost impusă de situaţia dezastruoasă în care se găseşte CET Govora ca efect al încheierii şi derulării unor contracte comerciale prejudiciabile. La momentul deschiderii procedurii insolvenţei, 9 mai 2016, CET Govora înregistra capitaluri proprii negative de 29 milioane de lei, pierderi de 300 milioane de lei şi datorii de peste 400 milioane de lei. CET Govora a înregistrat pierderi prin raportare la indicele de inflaţie de 39 milioane euro. Euro Insol: În cei 10 ani de derulare a contractului, compania a livrat constant abur industrial la un preţ mult mai mic decât preţul de cost sau preţul reglementat de ANRE. Preţul contractual era de doar 78 lei Gcal, în condiţiile în care preţul reglementat era de 106 lei Gcal şi preţul de cost de 130 lei Gcal.

România şi Canada continuă cooperarea în domeniul energiei nucleare

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de lege pentru ratificarea Protocolului dintre Guvernul României şi Guvernul Canadei, semnat la Bucureşti la 31 iulie 2015, suplimentar la Acordul dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Canadei privind Cooperarea în dezvoltarea şi folosirea energiei atomice în scopuri paşnice, semnat la Ottawa la 24 octombrie 1977, aprobat prin Decretul nr. 64 din 1978. Proiectul de act normativ conţine prevederi privind actualizarea terminologiei utilizate în cuprinsul Acordului existent, referitoare la tehnologie, consolidarea cooperării în acest domeniu, precum şi oferirea unui cadru de cooperare între părţi.

Peste 160 de mil. euro, contribuţia Poştei Române la bugetul statului în ultimii doi ani

Compania Naţională Poşta Română (CNPR) a contribuit, în 2014 şi 2015, cu 163 de milioane de euro la bugetul statului. Banii reprezintă impozit pe profit, TVA aferentă contractelor comerciale, contribuţie la bugetul de stat şi la bugetele de asigurări sociale. De asemenea, în iunie 2016, Poşta Română a achitat integral creditul de 100 de milioane de lei contractat la Eximbank în martie 2014. Operatorul naţional de servicii poştale a virat la bugetul general consolidat, în 2015, 334,6 milioane de lei (74,9 milioane de euro), din care 23%, respectiv 76 de milioane de lei (17 milioane de euro), constituind TVA aferentă contractelor comerciale. Poşta Română a încheiat anul 2015 cu un profit operaţional de 6,8 milioane de lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Guvernul Ponta a plătit peste un milion de euro celui care l-a băgat în puşcărie pe Gabriel Berca, fost ministru de Interne

Denunţătorul fostului ministru Gabriel Berca şi al fostului deputat Mihai Banu (PDL, PNL) este Viorel Rusu, constructor imobiliar, apropiat al liberalilor din zonă. Acesta a renovat o şcoală în comuna Ardeoani, judeţul Bacău, făcând un deviz de 5.180.507 lei, adică 1,2 milioane de euro. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins şi primit, în perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, de la omul de afaceri băcăuan Viorel Rusu suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator şi preşedinte al PDL Bacău, să intervină pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării unei sume de bani către primăria comunei băcăuane Ardeoani. Atenţie acum! Milionul de euro s-a încasat, însă, de către constructorul Viorel Rusu la sfârşitul anului 2014, graţie lui Liviu Dragnea şi Guvernului Ponta. Apoi, când lucrurile erau complet rezolvate, brusc, în 22.06.2015, Rusu se duce la DNA şi-i denunţă pe Berca şi Banu.

Viitor adjunct al şefului BNR? Trecutul TUMULTOS al lui Isar şi Isărescu

Mugur Isărescu ar putea fi forţat să îl accepte în BNR pe soţul Alinei Gorghiu, un bancher de care a încercat să scape în 2008. Jurnalistul Mihai Antonescu scrie în ziarul Bursa de ieri despre adevărata motivaţie a "debarcării" lui Bogdan Olteanu din funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale. Pe scurt ar fi fost vorba despre dezvăluirea unor informaţii confidenţiale în legătură cu politica băncii, şi nu despre traficul de influenţă pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei. Specializat în tranzacţiile pe pieţe financiare, fost trezorier adjunct la Citibank, ulterior chiar vicepreşedinte al Bancpost şi, mai recent, membru al Consiliului de Supraveghere al Băncii Feroviare, Lucian Isar are circa zece ani vechime în funcţii de top din mediul bancar. Acesta a intrat în vizorul lui Mugur Isărescu în anul 2008 când, susţine BNR, leul a fost supus unui atac speculativ concertat, la care au participat inclusiv băncile locale, care au pariat împotriva moneei naţionale.

Rusia şi China îşi fac rezerve oficiale mari de aur

Beijing-ul şi Moscova îşi fac stocuri de aur dintr-o varietate de motive, de la nelinişte la dependenţa excesivă de dolar - aşa cum este în special cazul Rusiei, având în vedere sancţiunile după invazia din Crimeea - în contrast cu randamentele scăzute sau negative ale deţinerilor de valută în Europa, în special moneda euro. China pare să fie într-o campanie strategică de contracare a valorii dolarului, concretizată prin oferta sa multianuală de succes pentru a aduce yuan-ul pe linia cea dreaptă. Potrivit FMI, care contorizează lunar deţinerile de aur ale ţărilor şi le raportează cu un decalaj de două luni, China a cumpărat cantităţi lunare de aproximativ 11 de tone între ianuarie şi aprilie 2016, dar a păstrat rezervele de lingouri neschimbate în luna Mai. Anul trecut, China a ridicat o parte a vălului care acoperă rezervele sale de aur, după o tăcere de şase ani, dezvăluind că deţinea 1.658 tone în Iunie 2015, faţă de cifra raportată anterior, de 1054 de tone.

Statul dă liber la căutat gaze în toată Marea Neagră

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale va lansa în curând o nouă licitaţie de concesiuni, prin care întreg platoul continental al mării va putea fi cedat pentru explorarea resurselor de hidrocarburi. Acum mai sunt disponibile opt perimetre. Deocamdată, în Marea Neagră statul a concesionat 11 perimetre, iar OMV Petrom deţine cea mai extinsă suprafaţă dintre acestea. Alte opt mai sunt disponibile. "În urma rundei 11, pe care o vom lansa cât mai curând, întreg perimetrul Mării Negre va fi licitat şi concesionat. Deci vom finaliza toată zona Mării Negre, iar în România cred că vom avea (concesionate, n.red.) undeva spre 90% din zonele cu potenţial petrolier (on-shore şi off-shore, n.red.)", a declarat Sorin Gal, director general al ANRM. Ultima rundă de licitaţii a avut loc în 2010, când fuseseră atribuite 20 de perimetre, din care cinci în Marea Neagră. De atunci statul nu a mai concesionat niciun perimetru pentru explorarea hidrocarburilor.

JURNALUL NATIONAL

Peste 44.300 de români îşi pot pierde economiile

Aproape 25.000 de români şi circa 19.350 de firme au depozite bancare mai mari de 100.000 de euro la o singură bancă şi riscă să-şi piardă economiile dacă instituţia de credit unde au banii intră în faliment. Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) garantează depunerile de până la 100.000 de euro la o singură instituţie bancară, iar peste această sumă clienţii primesc acţiuni la o bancă falimentară, adică hârtii fără nici o valoare. Schema este valabilă în toată Uniunea Europeană indiferent de ţara unde activează o bancă sau alta, deoarece există reglementări unice care se aplică în toate statele membre.

Liberala de la Porturi are venituri de 1,2 mil. lei/an

Flavia Cristina Teodosiu, administrator al Portului Constanţa, a câştigat într-un singur an peste 1,2 milioane de lei net, o performanţă de invidiat pentru oricine. Milionara este avocată, membru PNL, agricultor, consilier în barou, portuar, patron de presă şi producător de cinema, toate în acelaşi timp. Flavia Cristina Teodosiu se află în Consiliul de Administraţie (CA) al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa din 2012. A fost doar începutul unei frumoase colaborări cu statul, pentru că, în 2013, semna un contract pe patru ani şi cu Primăria Sectorului 1 din Capitală, pentru acordarea de servicii juridice. Cu un tarif de 266,3 lei/oră/avocat, polivalenta liberală a reuşit perfomanţa de a aduna, în ultimul an, 1.129.238,55 lei ca avocat titular coordonator al cabinetului ce-i poartă numele.

NATIONAL

Înmormântare cu onoruri militare, dar fără Regele Mihai

S-a decis: Regina Ana va fi înmormântată, cu onoruri militare, pe 13 august, la Curtea de Argeş. Din păcate, Regele Mihai nu-i va putea fi alături pe ultimul drum. Dispariţia Reginei Ana i-a îndurerat pe monarhiştii autentici si a oferit majorităţii politicienilor români ocazia de a se da din nou in stambă. Politicieni care, după ce au ignorat (in cel mai bun caz) existenta Casei Regale si a Regelui Mihai, implicit a Reginei Ana, s-au grăbit sa trimită mesaje pline de regrete ipocrite iar acum se vor înghesui mai mult ca sigur să-si treacă numele si in cărţile memoriale deschise pentru public in Sinaia, la Castelul Peleş, si in Bucureşti la Palatele Regal si Elisabeta.

După Oprea vine "potopul" plagiatelor!

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a anunţat nu doar că va contesta decizia Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la decizia de plagiat in ceea ce priveşte teza sa de doctorat susţinuta in anul 2000, dar si că va merge pana la "pânzele albe" ale justiţiei, inclusiv la CEDO, pentru a-si căuta dreptatea. Iar înverşunarea cu care se ia la trântă cu toată lumea Gabriel Oprea se poate explica, după cum susţin sursele National, si prin faptul că "părintele" UNPR nu se luptă de această dată doar pentru el, dar si pentru a apăra intereselor zecilor de cursanţi care, de-a lungul anilor, si-au luat la rândul lor doctoratele sub coordonarea sa. Si cum printre cei îndrumaţi de către Gabriel Oprea se numără multe nume grele ale momentului, miza acestui verdict este cu adevărat una uriaşă.

Americanii plătesc 50.000 de dolari ca sa se cazeze pe Silver Cloud Liner

Baschetbaliştii americani se respecta si la Rio de Janeiro. La fel cum au procedat in urma cu 12 ani, la Atena, componenţii "Dream Team" au ales să se cazeze pe durata J.O. pe un pachebot de lux. De data aceasta, "Silver Cloud Liner" este alegerea lor, la un preţ pe măsura supervedetelor din NBA - 50.000 de dolari pentru întreg sejurul la Olimpiada! Alte cauze care au stat la baza unei astfel de decizii sunt problemele din Satul Olimpic prezentate deja de ziarişti: lipsa energiei electrice si a apei calde in camere, mizeria, securitatea scăzută. "Silver Cloud Liner" dispune de două piscine (una acoperită, una in aer liber), un cazino, baruri si numeroase magazine. Camerele sunt spaţioase si complet utilate, iar personalul de bord are diverse specializări, inclusiv in recuperare sportivă.

PUTEREA

Epidemie" de SIDA şi Hepatită C în închisori! Cifra deţinuţilor bolnavi cronici a fost falsificată

Conform Ministerului Justiţiei, numărul deţinuţilor din România a scăzut între anii 2013 şi 2015, de la 33.434 la 28.334. Aşadar, scăderea este de 5.100 de persoane, în doi ani. În acelaşi interval de timp, numărul bolnavilor cronici (cu afecţiuni de lungă durată) ar fi crescut de la 5.672, la 8.424. Creşterea de 2.752 de deţinuţi-pacienţi (aproape 50%!!!), raportată la un număr global al deţinuţilor sensibil mai mic (redus cu peste 15% faţă de anul 2013), este explicată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor prin faptul că... populaţia României ar fi, în general, mai bolnavă. PUTEREA a obţinut statisticile oficiale, care contrazic această aserţiune. Statisticile oficiale spun că, dimpotrivă, numărul bolnavilor cronici din România a scăzut, între anii 2013 şi 2015, cu aproape 7%! Ne aflăm în faţa unui atentat la siguranţa naţională, manifestat prin falsificarea unor statistici de sănătate publică.

Insolvenţă cu repetiţie la Complexul Energetic Hunedoara

Firmele care au de recuperat bani de la Complexul Energetic Hunedoara, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, se pot înscrie până vineri, 5 august, la masa credală. Compania de stat a intrat în insolvenţă în luna ianuarie, la propria cerere, cu datorii de 1,672 miliarde lei. Casa de insolvenţă GMC SPRL, administratorul judiciar al producătorului de energie, a admis creanţe în valoare totală de 1,34 miliarde lei, sumă care reprezintă doar jumătate din cele solicitate de creditori. Administratorul judiciar GMC SPRL Craiova a întocmit tabelul preliminar al creanţelor şi a denunţat Contractul Colectiv de Muncă. Curtea de Apel Alba Iulia a anulat însă sentinţa Tribunalului Hunedoara de deschidere a insolvenţei şi a trimis cauza spre rejudecare la instanţa de fond. Tribunalul Hunedoara a decis pe 23 iunie reintrarea în insolvenţă a societăţii, numind acelaşi administrator judiciar ca şi la "prima insolvenţă".

ROMANIA LIBERA

Ce înseamnă astăzi Casa Regală pentru români

Potrivit unui sondaj realizat de IRES în primăvara acestui an, 65 la sută din români au încredere mare şi foarte mare în Familia Regală a României. Acelaşi sondaj arată că, în momentul publicării datelor sondajului, un sfert dintre români susţine ideea restaurării monarhiei constituţionale. Sociologii spun că există doar o diferenţă aparentă între cele două cifre. "Teoretic, dacă ne uităm la actuala Constituţie republicană, nici măcar nu există posibilitatea revenirii la forma de guvernământ monarhică. De aceea, procentul celor care se declară deschis pentru monarhie constituţională este mare şi poate deveni, în anumite condiţii, majoritar în societate, dacă s-ar pune problema deciziei prin vot. Foarte multe procente se pot transfera din zona încrederii în cea a intenţiei de vot", spune sociologul Cosmin Popa.

Obama autorizează modernizarea arsenalului nuclear al SUA. Reacţia Rusiei

Administraţia naţională pentru siguranţa nucleară (NNSA) din SUA a dispus intrarea în faza de producţie a programului pentru fabricarea focosului nuclear B61-12. Prima unitate de producţie a versiunii modernizate a focosului atomic va fi operaţională în anul fiscal 2020. "În prezent, focosul B61 conţine cele mai vechi elemente ale arsenalului atomic american. Acest program va permite prelungirea cu 20 de ani a actualului sistem", precizează directorul NNSA. Anunţul marchează o etapă majoră în planul Administraţiei Barack Obama de a moderniza arsenalul atomic al Statelor Unite. Conform specialiştilor, planul de modernizare ar putea necesita 350-450 de miliarde de dolari în următorul deceniu. Conform datelor existente, Statele Unite au în prezent un arsenal de 4.500 de bombe nucleare. Un membru important al Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a explicat că va exista o reacţie simetrică a Moscovei.

Turcia ar putea primi un contract de milioane de euro pentru modernizarea industriei române de apărare

Ministerul Apărării Naţionale va decide, până la sfârşitul acestei luni, ce agent economic urmează să realizeze modernizarea navelor "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria". "Procedura de atribuire a contractului de furnizare a produsului "Fregată multifuncţională, modernizare etapa a II-a" se află acum în Etapa a II-a - Evaluarea ofertelor depuse de candidaţii selectaţi", ne-a comunicat Ministerul Apărării Naţionale, ca răspuns la întrebările formulate de Rl. În ultimele luni, MApN a analizat ofertele preliminare şi a selectat patru candidaţi care s-au calificat în etapa a doua.

ZIARUL FINANCIAR

Bilanţul crizei în top zece bănci

Clasamentul celor mai mari zece bănci româneşti, care au ajuns să deţină 81% din activele totale, a înregistrat în perioada 2008-2015 mişcări ale unor jucători, respectiv schimbări importante de poziţie. Totodată, la nivelul topului s-au produs două modificări: anul trecut pe locul zece a urcat Garanti Bank, iar Volksbank a ieşit din clasament, după ce a fost preluată de Banca Transilvania. Faţă de anul de referinţă 2008 patru bănci au pierdut cotă de piaţă în anii de criză, în timp ce şase instituţii de credit au reuşit să câştige teren. BCR, BRD-SocGen, Alpha Bank şi Bancpost sunt la categoria celor care au pierdut cotă de piaţă comparativ cu 2008, în timp ce Banca Transilvania, Raiffeisen, UniCredit, CEC Bank, ING Bank şi Garanti Bank au fost în ascensiune.

România este o ţară de angajaţi, fără spirit antreprenorial

În România există doar 23 de companii la mia de locuitori, a doua cea mai scăzută valoare din Europa Centrală şi de Est, după Serbia. Prin comparaţie, în Cehia sunt de şase ori mai multe, iar în Polonia valoarea este dublă. Spiritul antreprenorial a fost "sugrumat" pe piaţa locală în timpul comunismului, când iniţiativa privată a fost practic inexistentă. Prin comparaţie, în ţările din fosta Iugoslavie sau în Cehia a existat încă dinainte de '89 un sistem mixt stat-privat. Astfel, experienţa trecutului şi teama de nou i-au determinat pe români să prefere statutul de angajat celui de antre­prenor. Cei mai mulţi preferă astfel siguranţa unui job nesiguranţei cu care vine la pachet un business nou. "Suntem o ţară cu un spirit antrepre­norial foarte scăzut raportat la dimensiunea populaţiei. După Serbia, stăm cel mai prost din regiune", spune Iancu Guda, services director în cadrul companiei de consultanţă de risc Coface.

Fondul Proprietatea şi SIF-urile au pierdut 1,6 mld. lei din capitalizare în primele şase luni

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) şi Fondul Proprietatea afişau la finele lunii iunie un nivel cumulat al capitalizării de 11,4 miliarde de lei, în scădere cu 12% faţă de finele anului 2015. Declinul în termeni nominal a fost de circa 1,6 mld. lei, potrivit datelor BVB. Profitul net a crescut pentru toţi cei şase emitenţi în tri­mes­trul al doilea comparativ cu primele trei luni, însă capitalizarea a scăzut în cazul tuturor. Brokerii spun că pentru situaţia aparent paradoxală este vinovată relevanţa scăzută a profitului în cazul acestor emitenţi. Profiturile cumulate ale celor şase fonduri de investiţii era la finele lunii iunie de 820 mil. lei, în urcare cu 25% faţă de iunie 2015, în special datorită creşterii cu 52% a rezultatului Fondului Proprietatea la 541 mil. lei. Discounturile la care sunt tranzacţionate în piaţă acţiunile celor cinci SIF-uri, adică raportul dintre ultimul preţ de tranzacţionare şi activul net unitar, varia la finele lunii iunie între 33% şi 56%.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb