REVISTA PRESEI 03.09.2011

Willy Homner
Revista Presei / 3 septembrie 2011

ADEVARUL

Proiecte de infrastructură în valoare de 4,8 miliarde de euro, pe care Guvernul promite că le finalizează în acest an

Ministerul Transporturilor şi-a propus ca până la sfârşitul acestui an să finalizeze 88 de proiecte de investiţii în infrastructură, pentru care au fost alocate aproximativ 4,8 miliarde de euro, bani alocaţi atât de la bugetul de stat, cât şi din finanţare rambursabilă şi nerambursabilă. Proiectele de investiţii din domeniul rutier, finanţate din bugetul statului, vizează fluidizarea traficului pe DN1, Autostrada Bucureşti-Braşov, centură în Cluj şi Oradea, câteva poduri şi reparaţii, proiecte ce se ridică la circa 2,3 miliarde euro, potrivit rapoartelor publicate pe site-ul ministerului.

Economia americană nu a reuşit să creeze niciun loc de muncă în august

Piaţa muncii rămâne o problemă pentru Statele Unite ale Americii. Economia americană nu a reuşit să creeze niciun loc de muncă în luna august, fiind prima data în ultimul an când se întâmplă asta. Cumulate cu cifrele care arată că activitatea industrială a stagnat luna trecută, veştile îi fac pe economişti să se teamă de o nouă criză. Veştile proaste par să vină mereu în grup pentru americani. Potrivt datelor guvernamentale publicate astăzi, economia Statelor Unite nu a creat niciun loc de muncă luna trecută. Mai mult, raportul oficial a revizuit în scădere şi numărul total de locuri de muncă create în iunie şi iulie la 85.000, respectiv 20.000, reprezentând o cifră cu 58.000 de locuri de muncă mai mică decât estimările iniţiale.

Germania vrea un nou tratat european, cu sancţiuni pentru statele indisciplinate fiscal

Wolfgang Schauble, ministrul german al Finanţelor, îşi doreşte revizuirea Tratatului Uniunii Europene astfel încât Bruxellesul să aibă o marjă mai mare de manevră în domeniul economic, potrivit unui interviu acordat de oficial cotidianului german "Bild" şi preluat de AFP. Nu este primul apel în acest sens făcut de un oficial neamţ. Chiar Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a cerut în repetate rânduri modificarea tratatelor UE pentru ca blocul comunitar să facă faţă mai bine unor viitoare crize economice. Potrivit lui Schauble, aceste schimbări sunt impuse de actula criză prin care trece zona euro. Introducerea de sancţiuni pentru statele care nu-şi respectă ţintele fiscale.

O companie coreeană, prima care îşi afirmă intenţia fermă de a investi la reactoarele 3 şi 4

Ministrul Economiei, Ion Ariton, primit o scrisoare de intenţie din partea companiei coreene BKB, lider al consorţiului Korea Nuclear, prin care oficialii companiei îşi declară intenţia fermă de a participa la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, informează Ministerului Economiei. Aceasta este prima companie care îşi afirmă intenţia fermă de a investi în cel mai mare proiect din istoria României - în valoare de circa patru miliarde de euro - după ce patru din cele şase companii europene care au fost implicate în proiect au anunţat că se retrag. În septembrie 2010 au renunţat cehii de la CEZ, iar în ianuarie o decizie similară au luat Iberdrola, RWE şi GDF Suez.

Câştigătorii şi perdanţii pactului din USL

PC a obţinut 5 dintre cei 40 de candidaţi la primăriile reşedinţă de judeţ (adică 12,5%), deşi conservatorii au doar 2% în sondejele de opinie. Baronii locali ai PSD şi-au consolidat puterea, obţinând atât nominalizarea din partea USL cât şi propulsarea oamenilor proprii la primării. Chiar dacă sunt un partid de buzunar, conservatorii vor nominaliza candidaţii USL la primăriile din Arad, Târgovişte, Deva, Piatra Neamţ şi Sibiu. PC, care nu are în prezent nicio primărie reşedinţă de judeţ, ar avea şanse de victorie la Deva şi la Târgovişte.În Deva, post care a fost obţinut de liberali la alegerile din 2008, USL are în jur de 60% în sondajele de opinie ceea ce conferă prima şansă candidatului PC. Şi Primăria Târgovişte ar putea fi câştigată, chiar dacă este deţinută în prezent de PDL.

Vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu: "Să comasăm alegerile şi cu Halloween-ul!"

O invazie controlată de dovleci portocalii, specifici sărbătorii americane, ar putea fi pentru PDL soluţia de câştigat alegerile, în opinia lui Paleologu. Aspirant la fotoliul de primar al Capitalei, vicepreşedintele PDL mizează pe "defectele" sale: atât de fraier că nu poate lua nicio şpagă, zgârcit şi încăpăţânat. Theodor Paleologu: Povestea asta cu "Micul Paris" trebuie, totuşi, situată în context. Şi anume, francezii aveau obiceiul să spună că "o fi Bucureştiul un mic Paris, dar Parisul nu e sigur un mare Bucureşti". Evident, sunt o serie de diferenţe majore: Parisul are încă o zonă medievală importantă, are clădiri vechi, iar noi nu avem aşa ceva în Bucureşti, pentru că au fost o serie de cutremure şi marele incendiu din 1847, care au distrus o serie de case din Bucureşti, biserici vechi.

Publicaţiile Intact Media Group se integrează într-o nouă companie

Trustul media Intact Media Group continuă procesul de reorganizare. După consolidarea la nivel operaţional a companiilor de televiziune reunite sub umbrela Antena Group, pasul următor este integrarea publicaţiilor într-o singură companie. Publicaţiile "Jurnalul Naţional", "Săptămâna Financiară", "Felicia", "Good Food", "Top Gear" şi "Focus", alături de site-ul fin.ro, vor face parte dintr-o singură companie, Intact Publishing. Noua companie va fi condusă de un comitet director, format din actualii directori ai publicaţiilor menţionate - Gabriela Firea, Marius Tucă, Şerban Barbato, iar la nivel operaţional, grupul va fi condus de Dan Matiescu, se arată într-un comunicat al Intact Media Group.

SUA târăsc băncile în tribunal

Instituţiile bancare sunt suspectate de vânzarea intenţionată a unor obligaţiuni ipotecare neperformante înainte de 2008. Washingtonul vrea să recupereze peste 30 de miliarde de dolari, pierderi suportate în special de contribuabilii americani. Agenţia Federală pentru Finanţarea Locuinţelor (FHFA) va da în judecată, în zilele următoare, peste zece bănci pe care le suspectează că ar fi vândut investitorilor, intenţionat, obligaţiuni ipotecare neperformante în perioada bulei imobiliare. Pe listă s-ar afla nume grele ale sistemului bancar internaţional, printre care Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs şi Deutsche Bank, dezvăluie cotidianul "New Tork Times", citând surse anonime implicate în proces.

Sechestru pe firmele din România ale Mafiei

Judecătorii italieni cer autorităţilor române, într-o amplă anchetă, să indisponibilizeze bunurile din ţara noastră a unor membri Cosa Nostra. Temutul Massimo Ciancimino coordona din Italia spălările de bani derulate de Mafie în România şi cerea informaţii despre marile proiecte derulate în ţara noastră. Judecătoarea Silvana Saguto, preşedintele Tribunalului Civil şi Penal din Palermo-Secţia Măsuri Preventive, susţine că trei societăţi româneşti ar fi fost implicate în tranzacţii financiare ale Mafiei italiene. Cererea este făcută în dosarul unuia dintre capii temutei grupări Cosa Nostra, Massimo Ciancimino, şi priveşte firmele "Agenda 21", "Alzalea" şi "Ecorec", societăţi care derulează afaceri legate de groapa de gunoi de la Glina.

Turcia şi Israel, la cuţite

Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian la Ankara şi a suspendat toate acordurile militare cu Ierusalimul, a anunţat ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu. Conflictul diplomatic între cele două ţări a izbucnit în urma publicării unui raport al ONU despre atacul asupra flotilei umanitare pentru Fâşia Gaza din 2010, în care operaţiunea Marinei militare israeliană este calificată drept "execesivă", raportul de forţe fiind "disproporţionat". Ankara anunţase anterior că va pune în aplicare "planul B" de sancţiuni împotriva Israelului, dacă Ierusalimul refuză să-şi ceară scuze pentru raidul israelian împotriva flotilei umanitare destinate Fâşiei Gaza în mai 2010.

Grecia creşte TVA la 23%

Inspectorii Fondului Monetar Internaţional şi ai Uniunii Europene prezenţi zilele acestea la Atena pentru o misiune de evaluare au estimat că Grecia nu îşi va putea atinge obiectivul de deficit bugetar pentru 2011. În plus, nici planul de privatizare, de care depinde ajutorul financiar international, nu merge prea bine, scrie Reuters. Potrivit cifrelor preliminare, deficitul bugetar al Greciei în 2011 va fi de cel puţin 8,6% din PIB, faţă de 7,6% cât îşi propusese guvernul elen. În aceste condiţii, autorităţile din Grecia au decis noi măsuri pentru diminuarea deficitului, printre acestea creşterea taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru restaurante, cafenele şi baruri, de la 13 la 23 la sută, cât este în prezent la apa îmbuteliată, băuturi răcoritoare şi sucuri.

Porumbul românesc şi cel ucrainean scad preţul pieţei

Exporturile de porumb ale României şi Ucrainei pot contribui în acest an la reducerea deficitului existent pe piaţa mondială şi la limitarea creşterii preţurilor. Producţia de cereale din ţara noastră şi din ţara vecinilor ucraineni poate duce la scăderea preţurilor pe piaţa mondială. Preţul porumbului a crescut în ultimul an cu 67%. "România şi Ucraina pot absorbi o parte importantă din cererea (de porumb) care merge în mod normal către SUA şi America de Sud", a declarat Peter Beirmann, director general la traderul de cereale Aston FFI din Lausanne, Elveţia, citat de Bloomberg.

EVENIMENTUL ZILEI

USL expiră înainte de termen

Marea târguială a candidaturilor a adus alianţa opoziţiei la pragul de rupere, fapt confirmat chiar de liderii acesteia Victor Ponta şi Crin Antonescu. Alianţa partidelor de opoziţie, USL, şi-a arătat slăbiciunile în câteva judeţe unde miza luptei cu PDL era foarte ridicată. În loc să se prezinte cu candidaţi unici şi astfel să îşi maximizeze şansele de a-i învinge puterea, PSD, PNL şi PC se luptă între ele. Şi acesta e doar începutul. Scenariul că până la alegerile din 2012 turbulenţele din USL se vor acutiza a fost confirmat de unul din baronii PSD, Gheorghe Bunea Stancu liderul filialei Brăila care avertizează că nemulţumirile vor creşte odată cu alcătuirea listelor de consilieri

Mafia imobiliară a clanurilor ţigăneşti scoate Timişoara în stradă

Clanurile ţigăneşti au pus stăpânire pe casele din centrul istoric al Timişoarei. Ca să rămână singuri, romii îşi terorizează vecinii. Astăzi, timişorenii protestează. Timişorenii ies azi în stradă împotriva romilor care au pus la punct o adevărată mafie imobiliară în oraş, prin ramificaţiile căreia, de ani întregi, au acaparat zona rezidenţială. Oamenii sunt nemulţumiţi că au fost puşi în situaţia de a părăsi imobilele în care au trăit o viaţă, după ce acestea au intrat în atenţia clanurilor care etalează un trai opulent, fără ca autorităţile statului să documenteze sursa veniturilor lor. Bulevardul pe care se găseşte primăria a ajuns să fie ocupat în proporţie de 90% de ţigani. Excepţie fac două licee, Mitropolia şi câteva imobile administrative. Restul, zeci de superbe vile de la începutul secolului trecut, sunt ocupate de ţigani.

Roberta Anastase: Ponta şi Antonescu îi urăsc pe români

Politica este o profesie, iar "modele goale de conţinut ca Ponta şi Antonescu nu mai sunt căutate pe piaţă", le-a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, tinerilor adunaţi Şcoala de Vară a Tineretului Democrat-Liberal de la Eforie Nord. Anastase şi-a axat discursul pe ideea de responsabilitate, folosindu-se de ocazie pentru a-i ataca pe liderii opoziţiei cărora, după părerea sa, această calitate le lispeşte. "Crin Antonescu a intrat în Parlament de pe locul doi. Acum o săptămână spunea că el n-a înţeles cum e cu statutul parlamentarului şi că trebuie definit acest lucru, ce e ăla un parlamentar. Asta înseamnă să intri de pe locul doi şi să nu ai responsabilitate pentru mandatul pe care îl ai. De altfel dumnealui nici nu ştie bine unde este Parlamentul", a comentat Roberta Anastase.

Cum să faci din samsar-ţăran fermier şi din morbiditate-sănătate

Cu multă ipocrizie, de ochii lumii se taie panglici la înfiinţarea de pieţe locale, volante, se promit preţuri de producător şi fermieri adevăraţi în spatele gogoşarilor. Dar aproape totul este fals. Nu este rău să existe intermediari, ei sunt sufletul comerţului. Dar să recunoaştem public că ne-am pricopsit cu pieţe de intermediari, că se impune ca autorităţile locale să intervină şi să creeze un alt cadru pentru pieţele ţărăneşti. Ceea ce se poate face cu dorinţă şi voinţă politică, nu doar cu gândul că o piaţă locală este o vacă de muls pentru toţi, o enclavă pentru câştiguri la negru. Sau gri. Pasul unu: să fie pieţe de fermieri, doar în week-end.

Românul care a pus mâna pe fierul unui continent întreg. Americanii: "Este curajos şi priceput la marketing"

Ultimele dezvăluiri făcute de Wikileaks scot la iveală detalii despre omul de afaceri româno-australian Frank Timiş. Diplomaţii americani raportează despre cea mai mare rezervă de fier din Africa şi despre Frank Timiş despre care spun că este curajos şi priceput la marketing. De asemenea, în documente se arată că Frank Timiş a făcut un profit uriaş pe bursă în 2009. Frank Timiş se poate lăuda că este omul topurilor de oameni bogaţi. Se află în Topul celor mai bogaţi 300 de români realizat de Capital, a intrat în topul celor mai bogaţi oameni din Marea Britanie, a fost inclus în topul celor mai bogaţi australieni şi este şi în topul celor mai bogaţi oameni de pe planetă.

Se poate pleca imediat la muncă la nemţi. VEZI de ce au nevoie

Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca şi Spania au cele mai multe oferte de angajare cu contract, dintre ţările în care se poate pleca la muncă imediat, potrivit unui comunicat al portalului Tjobs.ro. Marea Britanie cumulează aproape 25,43% din ofertele de angajare cu contracte de muncă, respectiv 3.267 de joburi vacante. Germania se poziţionează pe locul secund cu 1.362 de joburi pentru specialişti români din toate domeniile de activitate, urmată de Italia (1.057 joburi), Danemarca (945 joburi) şi Spania (681 joburi). Pentru românii interesaţi de contractele de muncă în ţări exotice, 598 de poziţii sunt disponibile în Emiratele Arabe Unite (Abu Dhabi şi Dubai). Cu toate că propunerile de contracte de muncă vin mai ales din Europa (79,07% din totalul ofertelor de angajare), numărul acestora e în scădere de 24,68%, faţă de luna precedentă.

Ilie Carabulea: "Revirimentul pieţei imobiliare este clar perceptibil"

Cel mai puternic antreprenor sibian Ilie Carabulea, care a construit în ultimii 18 ani imperiul Atlassib, intenţionează să îşi reia investiţiile imobiliare amânate odată cu venirea crizei financiare. El spune că ritmul vânzărilor de locuinţe noi a început să crească şi acesta este un semnal clar de revigorare a pieţei. "Segmentul de activitate în care am considerat că trebuie să aplicăm o politică prudenţială cu precădere a fost cel imobiliar. În consecinţă am procedat la încetinirea dezvoltării unor proiecte imobiliare finanţate din fonduri proprii sau provenite din credite bancare, cum ar fi complexul rezidenţial Dumbrava Sibiului şi alte investiţii în imobile rezidenţiale în diferite locaţii din Sibiu", spune Ilie Carabulea.

UNPR face o nouă achiziţie: senatorul Ion Vasile

După ce a condus PSD Buzău timp de 20 de ani, senatorul Ion Vasile s-a înscris astăzi în UNPR, după ce a făcut şi o scurtă escală şi în Partidul Conservator. După această achiziţie, UNPR are 30 de parlamentari: 13 senatori şi 17 deputaţi. În 14 iunie, Ion Vasile a renunţat la funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei judeţene a PC, din cauză că, la Buzău, nici ACD, nici USL nu funcţionează, iar conservatorii nu sunt chemaţi la dezbateri. După ce şi-a predat prerogativele de lider al PC Buzău, el s-a afiliat grupului senatorial al PNL şi a precizat că va rămâne acolo atât timp cât nu i se va spune ce să facă. Ion Vasile este tatăl ziaristei Marie- Jeanne Ion, unul dintre cei trei jurnalişti răpiţi Irak.

Emil Boc a promis că centura Clujului va fi, în sfârşit, finalizată

Premierul Emil Boc a efectuat o vizită de lucru la şantierul centurii de nord-est a municipiului Cluj Napoca. Vizibil iritat de faptul că lucrările de construcţie nu se mai finalizează, deşi termenul este depăşit, deja, cu trei ani, Emil Boc i-a avertizat pe constructorii de la firma maghiară "Nemzetkozi Vegyepszer" că dacă nu vor finaliza lucrările până la termenul impus, în contract, şi anume 10 noiembrie 2011, graniţa este destul de aproape, trimitere spre o reziliere a contractului. În această lucrare de 24 de kilometri, există o porţiune de aproximativ un kilometru, care va avea o centură ocolitoare a drumului principal, datorită alunecărilor de teren, fiind vorba de lucrare extrem de complexă şi de dificilă.

USL s-a rupt şi la Buzău. Baronul Mocanu (PSD): Candidăm separat de PNL

PSD Buzău a decis ca la alegerile din 2012 să desemneze candidaţi distincţi de cei ai PNL. Decizia a fost comunicată de Victor Mocanu, preşedintele în funcţie al Consiliului judeţean Buzău. Acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că i-a fost refuzată candidatura în cadrul USL, iar conducerea PSD a cedat postul la PNL. Dacă se revine la decizia privind şefia CJ Buzău şi PNL nu mai are pretenţia asta absurdă de a fi candidatul lui pe listele USL la preşedintele CJ fără niciun drept, fără nicio motivaţie e o chestiune care trebuie tratată ca atare, şi vom candida împreună", a declarat Victor Mocanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb