REVISTA PRESEI 03.09.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 septembrie 2015

ADEVARUL

Ar trebui sau nu să primească România refugiaţi?

Preşedinţia şi Guvernul au anunţat că România va prelua o parte din migranţii care vin spre Europa. Pe de altă parte, fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că ar trebui să gândim pragmatic şi să refuzăm cota impusă de UE. Analişti politici şi sociologi explică atitudinea românilor, aparent empatică, faţă de problema migraţiei.Problema migranţilor este pe cale să atingă şi România. Nu în mod direct, pentru că ţara noastră nu va deveni rută spre Europa pentru imigranţii din nordul Africii sau din Orientul Mijlociu, aşa cum s-a întâmplat cu state precum Macedonia, Grecia, Ungaria sau Austria. Însă România va primi automat, începând cu luna noiembrie, o cotă de refugiaţi din partea Uniunii Europene, ceea ce ne transformă într-un stat-verigă din lungul lanţ al migraţiei. Anunţul a fost făcut de către Leonard Orban, consilierul prezidenţial pentru afaceri europene. "Oferta a fost făcută de către Guvernul României şi este următoarea: 1.705 migranţi pe aşa-numitul mecanism de relocare intra-UE, adică să preluăm 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioadă de doi ani, începând cu luna noiembrie 2015.

De ce dau românii în patima jocurilor de noroc

În timp ce occidentalii pariază la jocurile de noroc pentru distracţie, românii care joacă la păcănele sau bagă bani la pariuri sportive au o mentalitate mult deosebită, cauzele principale fiind în special problemele personale, de familie sau de bani, sectorul având o dezvoltare puternică în ţara noastră după venirea crizei financiare. "Mentalitatea jucătorului român este mult diferită faţă de orice altă ţară europeană. Românul este jucător, dacă nu va găsi o soluţie la problemele pe care le are, va încerca. Poate vine din firea noastră latină", a declarat Odeta Nestor, preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, într-o conferinţă de presă. Potrivit unei statistici realizate de către compania de consultanţă GfK pentru Romanian Bookmakers - patronatul operatorilor din România - dintre românii cu vârsta de peste 18 ani, 4% joacă la sloturi (păcănele), 5% preferă pariurile sportive, iar 20% joacă la loterie. Adică la păcănele joacă circa 650.000 de români, la pariuri sportive apelează în jur de 810.000 de persoane, iar la Loto joacă 3,2 milioane de oameni.

Sărăcia, boala sau etnia - defecte de neiertat în sistemul de învăţământ românesc

Dizabilităţile, etnia sau sărăcia sunt pietrele de moară pe care copiii le trag după ei încă din primii ani de şcoală. Ăsta este semnalul de alarmă tras de specialiştii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care atrag atenţia că aproape jumătate dintre plângerile pe care le-au înregistrat anul trecut au provenit din mediul şcolar. "În ultimii 2-3 ani s-au înmulţit plângerile la CNCD. Ele vizează accesul la educaţie a copiilor cu dizabilităţi, sistemul de salarizare al profesorilor şi discursul prin care se aduce ofensă la adresa unor elevi", a explicat Csaba Asztalos, preşedintele CNCD. "Există discriminare profundă în şcolile din România, mai ales privind etnia şi nivelul material şi mai ales la clasele mici, unde învăţătorii nici nu se străduiesc să ascundă că favorizează un copil pentru că părinţii aduc cele mai scumpe cadouri. Copiii sunt deprimaţi, întristaţi şi descurajaţi să înveţe", susţine şi Diana Ioaneş, psiholog şcolar la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" din Capitală.

Diplomaţie în parteneriat public-privat. De la cine primeşte bani Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti este una dintre cele mai subfinanţate instituţii ale statului român, se plâng diplomaţii care s-au văzut nevoiţi să găsească resurse financiare alternative pentru a putea organiza inclusiv petrecerile pentru marcarea Zilei Naţionale. De fapt, în corpul diplomatic, petrecerile de 1 Decembrie sunt sinonime cu sponsorizările, spun foşti şi actuali angajaţi MAE. Secretul este unul la vedere şi explicat simplu: ambasadele sunt obligate - prin lege chiar - să organizeze astfel de evenimente, însă nu primesc bani de la bugetul de stat pentru ele. Practica este una împământenită: diplomaţii sunt cei care caută sponsorizările. Astfel că, dacă alte ţări refuză categoric sponsorizări din partea firmelor şi persoanelor fizice pentru o instituţie de calibrul Ministerului Externelor, diplomaţii români sunt chiar încurajaţi să abordeze companii şi indivizi pentru a le solicita finanţări. MAE a primit o astfel de sponsorizare şi de la compania Rio Bucovina pe când societatea era controlată de Omar Hayssam.

Anunţ de ultima ora! Şcolile din sectorul 3 al Capitalei vor avea catalog digital

Pentru prima data se va renunţa la catalogul tipărit. Astfel, părinţii vor primi sms, atunci când copiii lor vor primi note. Anunţul a fost făcut in urma cu puţin timp. Ministrul Educaţiei si Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu si primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiţă, au susţinut miercuri o conferinţa de presa in care au anunţat ca vor implementa programul eCatalog in unităţile de învăţământ preuniversitar din acest sector. Astfel, părinţii vor fi permanent informaţi de activitatea şcolara a copiilor: când primeşte o nota, când chiuleşte sau când are rezultate proaste la scoală. La finalul semestrului, catalogul va fi tipărit, potrivit stirileprotv.ro. Daca experimentul din Bucureşti se va dovedi a fi un succes, Ministerul Educaţiei promite sa-l implementeze la nivel naţional pana in 2020.

Interviu cu Grzegorz Schetyna, ministrul de Externe al Poloniei: Emigraţia ilegală trebuie oprită!

Prezent pentru câteva ore la Bucureşti pentru a participa la Reuniunea Diplomaţiei Româneşti, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Grzegorz Schetyna, a acordat un interviu în exclusivitate ziarului Adevărul. Ministrul polonez a vorbit despre consolidarea parteneriatul strategic româno-polonez şi pregătirea unei poziţii comune a celor două ţări în vederea summit-ului NATO de anul viitor, dar şi despre criza refugiaţilor cu care se confruntă Uniunea Europeană. Situaţia de securitate din flancul estic al NATO în urma acţiunilor Rusiei şi anexării Crimeii, criza din Ucraina şi evoluţiile din Republica Moldova au fost teme abordate pe larg de şeful diplomaţiei poloneze care a precizat cât de important este ca poziţiile Poloniei şi României să fie cât mai apropiate, în special în contextul următoarelor săptămâni şi luni şi a provocărilor care vor veni.

BANCHERUL

Câţi preşedinţi de bănci romani neaoşi si străini naturalizaţi avem

Dintre cele 38 de bănci din Romania, cate apar in registrele BNR, 14 sunt conduse de romani get-beget iar la cârma altor 5 sunt străini naturalizaţi, cu cetăţenie romana sau stabiliţi aici cu familiile, in urma căsătoriei cu o româncă. In total avem 20 de preşedinţi de banca romani sau stabiliţi in Romania (exista o banca cu doi directori), mai mulţi decât cei străini, deşi avem doar 5 bănci cu capital romanesc. Cea mai mare instituţie de credit cu capital romanesc, Banca Transilvania (BT), este condusa de un turc (Omer Tetik), dar care este cetăţean roman, stabilit in tara noastră după ce s-a căsătorit cu o româncă. Un alt turc romanizat, care si-a clădit la noi o familie după ce s-a căsătorit cu o româncă, este Yakup Cil, preşedintele Credit Europe Bank din 2013, funcţie preluata de la Tetik dupa plecarea acestuia la BT. Yakup este cel mai tânăr preşedinte al unei bănci romaneşti, el având doar 41 de ani. Si şeful OTP Bank, ungurul Laszlo Diosi, a devenit recent cetăţean roman, deşi familia lui este in Ungaria. Olandezul Steven van Groningen este si el căsătorit de multa vreme cu o româncă, astfel ca-l putem include si pe el in familia bancherilor romani.

Băncile se aşteaptă ca preturile locuinţelor sa scadă in continuare, dar intr-un ritm moderat

Băncile se aşteaptă ca preturile locuinţelor sa scadă intr-un ritm moderat in perioada de vara a trimestrului 3 (iulie-septembrie), la fel ca in trimestrul precedent, după ce in primele trei luni ale anului au fost in creştere, pentru prima data după criza din 2008, conform sondajului realizat de BNR printre bancheri. Acelaşi sondaj arata a cererea de credite imobiliare a rămas constanta in trimestrul 2, iar băncile anticipează o majorare moderata in trimestrul următor. In privinţa standardelor de creditare, acestea nu au cunoscut modificări în T2/2015, nici pentru creditele imobiliare, nici pentru cele de consum. Băncile anticipează, pentru trimestrul următor (T3/2015), că standardele de creditare se vor relaxa marginal în cazul creditelor pentru achiziţia de locuinţe şi moderat pentru creditele de consum, se mai arata in sondajul BNR.

CURENTUL

Mitomanii - de Tia Şerbănescu

Euforia consensului îşi spune cuvântul: "este momentul unui consens politic şi social" a declarat preşedintele Iohannis; "PNL a fost mereu dispus la dialog" a confirmat şi dna Gorghiu precizând: "asta nu înseamnă că voi merge la braţ (mai ales că acesta are braţul ocupat) cu Dragnea" care e convins că "o pace politică poate genera dezvoltare". Zău? Dormi în pace, ţara dezvoltat te face. De fapt, consensul există. Consensul mitei, de exemplu, a depăşit cu brio toate obstacolele şi războaiele politice: în aceeaşi zi fosta şefă a DIICOT, celebra Bica şi fostul şef ANAF, Şerban Pop, erau reţinuţi de DNA pentru luare de mită. Aflată la al treilea dosar, Alina Bica mereu cu zâmbetul lui Cioacă pe buze, a declarat că trăind "într-o minunată dictatură, mă aştept la orice". Clişeul cu dictatura e răsuflat. Îl auzim de la toţi mitomanii prinşi cu mita-n sac. Avocata Bicăi s-a plâns şi ea de crunta dictatură: cum să arestezi un om pentru 17.500 de euro? Asta-i sumă? Democraţia înseamnă să laşi omul în pace până la un miliard de euro. Şi nici atunci să nu-l arestezi preventiv pentru că îl stresezi, îl îmbolnăveşti şi-l aduci în stare să scrie cărţi.

EVENIMENTUL ZILEI

SRI şi serviciile secrete germane au descoperit trei rute prin care sunt aduşi refugiaţii sirieni în Spaţiul Schengen

Nu toţi refugiaţii apelează la grupările de traficanţi şi preferă să meargă pe jos, în grupuri uriaşe. Grupuri de crimă organizată trafichează migranţii proveniţi din zone de conflict, precum Afganistan, Irak sau Siria, fiecare refugiat plătind 50.000 de euro pentru a ajunge în Germania. Două din rutele folosite trec prin România.

Sprijinirea necondiţionată a lui Klaus Iohannis- greşeala care-l va costa scump pe Gabriel Oprea în anul electoral 2016 - Autor: Ion Cristoiu

Teza lui Gabriel Oprea că UNPR îl susţine automat pe preşedintele României în numele interesului naţional mi se pare cea mai mare năzbîtie politică a ultimilor ani. Preşedintele României e ostatecul unor forţe politice interne, iar în cazul lui Klaus Ioahnnis, ostatecul Sistemului alcătuit din instituţiile de forţă ale momentului. Cum poate afirma un lider de partid precum Gabriel Oprea că UNPR sprijină necondiţionat, în numele interesului naţional, orice decizie a preşedintelui? Şi dacă preşedintele ia decizii pe care electoratul UNPR le consideră antinaţionale? Dezbaterea la Codul silvic a dezvăluit implicarea preşedintelui ca lobbyst pentru compania austriacă belitoare de păduri româneşti. Interesul naţional, adevăratul interes naţional, ar fi cerut ca UNPR să fie virulent denunţător al acestei poziţii a lui Klaus Iohannis, respinse chiar de electoratul de Dreapta. N-a fost aşa. În numele interesului naţional înţeles ca slugărirea preşedintelui, UNPR a tăcut. Această realitate se va răzbuna la alegeri.

Avocata Alinei Bica: Am avut o surpriză incredibil de mare când am aflat pentru ce a fost chemată

Avocata Alinei Bica, Laura Vicol, a declarat miercuri seara, la B1 Tv, că fosta şefă de la DIICOT, a fost arestată preventiv pe baza denunţului unui fost consilier, Ionuţ Mihăilescu şi că alte probe nu mai există la dosar. Alina Bica şi Şerban Pop au fost ARESTAŢI preventiv pentru 30 de zile. Fostul şef al ANAF, cadou "otrăvit": 17.000 de euro de ziua fostei şefe DIICOT. "Domnul Mihăilescu este fostul consilier al doamnei Alina Bica a lucrat până în anul 2003, după care s-a retras în mediul privat", a declarat Laura Voicu într-o intervenţie telefonică, la B1 TV, negând speculaţiile care au apărut în presă privind existenţa unei relaţii mai apropiate între Alina Bica şi Ionuţ Mihăilescu. "Este o aberaţie de presă! Doamna Bica este o doamnă căsătorită, cu o căsnicie fericită. Sunt doar vorbe de budoar neadevărate", a precizat aceasta.

MOMENT ISTORIC. Pentru prima dată, o unitate militară românească a devenit CENTRU DE COMANDĂ al trupelor NATO în caz de RĂZBOI

Prima unitate militară românească a intrat, oficial, sub comanda directă a Alianţei Nord-Atlantice. Unitatea de Integrare a Forţelor NATO (NFIU-NATO Force Integration Unit), de la Bucureşti, va fi condusă de colonelul Cătălin Ticulescu, ofiţer din Constanţa care a fost rănit, în anul 2006, în timpul unei misiuni, în Afganistan, alături de plutonierul adjutant Florin Bolovan. Oficiali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au dezvăluit, pentru "Evenimentul zilei", că unitatea nou-înfiinţată, cu sediul în clădirea Statului Major al Forţelor Terestre, are rolul de a coordona trupele din ţările membre NATO, mobilizate în cazul unui război sau al unor măsuri de întărire a flancului estic al Alianţei, atunci când există un pericol iminent la graniţa răsăriteană a Uniunii Europene (UE). "De exemplu, dacă sunt mobilizate trupe din Polonia, Franţa sau Marea Britanie, NFIU are rolul de a coordona de la ateriza rea avioanelor, cazarea militarilor până la trimiterea în locul în care trebuie să îşi îndeplinească misiunea.", a precizat un oficial al MApN.

Reţea de paşapoarte false pentru înduioşarea Europei

Majoritatea imigranţilor care iau cu asalt Europa se prezintă drept refugiaţi sirieni, care au fugit de acasă din cauza războiului civil. Lucrurile nu stau întotdeauna aşa. Fabrice Leggeri, directorul executiv al Agenţiei Europene de Supraveghere a Frontierelor, Frontex, a dezvăluit marţi seara, la canalul de televiziune Europe 1, că o reţea de paşapoarte false siriene s-a dezvoltat, mai ales în Turcia, cu scopul de a le permite deţinătorilor să obţină statutul de refugiat şi să fie primiţi în Uniunea Europeană. "Există persoane care se află astăzi în Turcia şi cumpără paşapoarte false siriene, pentru că au înţeles că astfel trag lozul câştigător, deoarece sirienii obţin dreptul de azil în toate statele membre ale Uniunii Europee", a spus Leggeri. Şeful Frontex a prezentat şi portretul robot al cumpărătorilor de paşapoarte false: "Persoanele care folosesc paşapoartele false siriene se exprimă adesea în limba arabă. Pot fi originare din Africa de Nord, din Orientul Mijlociu, dar au mai degrabă un profil de imigrant economic".

JURNALUL NATIONAL

În 2.000 de localităţi se închide la Poliţie

Numărul poliţiştilor din mediul rural este mult prea mic în raport cu rata infracţionalităţii. Cele mai multe localităţi au un singur poliţist, chiar dacă numărul de locuitori este mare, pentru că s-a considerat că pericolul nu este suficient de ridicat pentru a se asigura mai multe posturi. Ar mai fi nevoie de 10.000 de poliţişti în mediul rural, în acest moment, pentru siguranţa locuitorilor. În România sunt 2.859 de comune şi circa 10.000 de poliţişti la posturile din mediul rural. Unele localităţi cu peste 5.000 de locuitori şi rată ridicată a infracţionalităţii au beneficiat de prezenţa a doi, trei sau chiar patru poliţişti în comună, însă circa 70% dintre comune (2.000 de localităţi) au un singur agent care trebuie să facă faţă hoţiilor, bătăilor de stradă, infracţiunilor economice sau rutiere, dar şi tâlhăriilor, violurilor, traficului de persoane sau de stupefiante, tentativelor de omor sau chiar crimelor care se comit la sate şi care nu sunt deloc puţine.

Băsescu, la Parchetul General: S-a schimbat încadrarea, de la şantaj la ameninţare

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat miercuri, la ieşirea din sediul Parchetului General, că procurorii i-au schimbat încadrarea în dosarul în care acesta este urmărit penal, din infracţiunea de şantaj, în cea de ameninţare. "S-a schimbat încadrarea, de la şantaj la ameninţare", a spus Băsescu. Întrebat ce riscă în această situaţie, el a arătat că amendă sau închisoare de la 3 luni la un an. "Înseamnă că uşor, uşor justiţia se apropie de adevăr", a adăugat fostul şef al statului. Înainte de a se urca în maşină, Băsescu i-a salutat pe protestatarii care l-au huiduit pe toată perioada în care acesta a fost audiat la Parchet.

Energeticienii bat la profituri sectorul financiar

Jurnalul Naţional vă prezintă un tablou-radiografie a sectoarelor de activitate din economie, după profitul înregistrat de acestea în 2014 şi după numărul de firme active din fiecare domeniu. Industria prelucrătoare, formată din toate fabricile şi uzinele din ţară, în număr de 59.920, contribuie cu cea mai mare sumă la PIB-ul ţării, respectiv cu 15,96 miliarde de lei, însă profitabilitatea medie pe fabrică este de numai 269.000 de lei. Domeniile economice care produc cei mai mulţi bani nu sunt şi cele mai profitabile deoarece există multe companii care activează în aceste sectoare. Cea mai prosperă industrie este cea extractivă, pentru că produce 3,877 milioane lei cu doar 1.517 unităţi. Activităţile care aduc cei mai puţini bani sunt învăţământul particular, hotelurile şi restaurantele, sănătatea şi asistenţa socială, dar şi organizarea de spectacole şi activităţi culturale. OMV Petrom este cea mai profitabilă companie din România, conform ultimelor bilanţuri contabile depuse pentru anul 2014. Aceasta a obţinut anul trecut un profit net de 1,837 miliarde de lei, cu 627 milioane de lei mai mult decât a doua companie plasată în topul celor mai profitabile firme, Romgaz SA, deţinută de statul român.

NATIONAL

Miki Spaga si-a înşurubat nevasta in piuliţele de milioane de euro ale afacerilor cu statul

Victor Ponta si Dan Şova si-au luat-o in plex de pe urma afacerilor oneroase derulate cu complexele energetice Rovinari si Turceni, din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia SA. Iată însă ca "blestemul SNLO" continua sa facă noi victime, procurorii anticorupţie descoperind, pe zi ce trece, noi si noi filiere care au supt, atâta amar de vreme, bugetele atât de generoase acordate, indiferent de guvernare, in aceasta direcţie. După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, din anul 2008 încoace, conducerea SNLO a cumpărat in draci şuruburi, piuliţe, electrozi si plasa metalica de la Doina Mihăilescu, nimeni alta decât nevasta celebrului Miki Spaga. Culmea este ca firma condusa la vedere de soţia lui Şerban Mihăilescu a fost preferata in toata aceasta perioada si de nenumărate alte companii de stat, in frunte cu Compania Naţionala a Huilei Petroşani.

Vanghelie, evacuat din arest de RA-APPS

Marian Vanghelie s-a prezentat, ieri, la Curtea de Apel Bucureşti cu doua cereri extrem de importante: învoire pentru a asista la naşterea fetiţei sale, dar si schimbarea adresei de efectuare a arestului la domiciliu, măsura cu care a fost "pedepsit" de judecători. Astfel, instanţa i-a dat voie lui Vanghelie ca pe 3 si 4 septembrie sa poată părăsi locuinţa pentru a fi alături de iubita sa, Oana Mizil. Imediat după naşterea copilului, Vanghelie va trebui sa facă si demersurile necesare pentru înregistrarea fetiţei, dar si sa caute o casa in care atât el, cat si familia lui sa locuiască. Imobilul unde executa măsura arestului la domiciliu va fi evacuat de RA-APPS.

Soţul Cristinei Rus nu mai e mulţumit de sânii artistei

De regula, doamnele cu forme apetisante, cu pieptul cat mai dezvoltat si mai ferm, se afla in visele majorităţii bărbaţilor. In cazul de fata, in mod ciudat, treaba e pe dos. Soţul Cristinei Rus este împotriva silicoanelor si, probabil, adora sânii cu vedere la buric. Mai mult, se povesteşte ca Dragoş Bâlteanu a cerut imperativ soţiei sale sa revină la bustul de dinaintea unei operaţii estetice discrete, iar un răspuns negativ din partea Cristinei ar duce la intentarea unui divorţ din partea afaceristului proaspăt scăpat de arest la domiciliu.

PUTEREA

ANAF - "ruda săracă" a Ministerului de Finanţe

Reforma ANAF nu se poate finaliza din poziţia de "rudă săracă" a Ministerului Finanţelor Publice, a avertizat, miercuri, şeful agenţiei, Gelu Ştefan Diaconu, adăugând că pentru a susţine schimbarea profundă a instituţiei a propus premierului un board de specialişti după modelul Fiscului din SUA. La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat marţi că doreşte înfiinţarea unui "board al ANAF" care să asigure implementarea politicilor bugetare. De asemenea, prim-ministrul a spus că vrea să adopte un model de reorganizare al ANAF folosit de Statele Unite ale Americii şi ţări europene. Şeful ANAF avertizează însă că schimbarea profundă a instituţiei nu poate avea loc în condiţiile în care ANAF depinde de prea multe ori de bunăvoinţa şi interesele unor instituţii precum Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, atunci când vine vorba de avizările necesare în cadrul procesului de restructurare sau îşi iroseşte resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicată prea mult în activităţile de control, fapt constatat şi certificat inclusiv de misiunea FMI din august.

Bomba alimentară de pe rafturile magazinelor: supa instant

Un studiu realizat asupra supelor instant disponibile în magazinele din România relevă faptul că acestea sunt o adevărată bombă alimentară. Nu doar că anumite supe instant conţin doar arome artificiale, dar şi conţinutul de sare este extrem de ridicat şi poate afecta organismul pe termen lung. Specialiştii de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România au studiat supele comercializate sub mărcile Knorr, Maggi, Misup, Vifon şi Mammita. Astfel, în 91% dintre produsele analizate s-a folosit monoglutamatul de sodiu, care produce dureri de cap, slăbiciune şi este subiectul mai multor studii din cauza unor suspiciuni asupra efectelor nocive pe care le are asupra sănătăţii, în timp ce în aproape 80% dintre produsele cunoscute drept supă instant a fost descoperită grăsimea vegetală de palmier parţial hidrogenată, cunoscută pentru faptul că are în conţinut acizi graşi de tip trans. Aceşti acizi graşi pot creşte nivelul colesterolului nociv, ce poate duce la apariţia cancerului la colon.

ROMANIA LIBERA

Jumătate de milion de hectare de pădure sunt la dispoziţia hoţilor

Din cauza legislaţiei proaste din domeniu, a retrocedărilor haotice, dar şi din vina proprietarilor, în acest moment România are 478.000 de hectare de pădure care nu se află în administrarea nici unui ocol silvic, fiind practic neprotejate. Adică o suprafaţă de 20 de ori mai mare decât cea a Bucureştiului. Astfel, peste şapte procente din întreg fondul forestier naţional de 6,5 milioane de hectare sunt nepăzite şi extrem de expuse tăierilor ilegale. "Volumul identificat al tăie­rilor ilegale pe aceste terenuri forestiere este de cel puţin 5-6 ori mai mare decât media în suprafeţele administrate", transmit oficialii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor într-un răspuns pentru Româ­nia liberă. Vâlcea ocupă primul loc în clasamentul judeţelor cu cele mai mari suprafeţe de păduri nepă­zite. A doua poziţie e ocupată de Argeş (33.200 hectare), iar pe locul trei se află Bacău, cu 32.600 de hectare.

Cum poate schimba gazul raporturile de putere din Orientul Mijlociu

Unul din cei mai importanţi factori care i-au determinat pe egipteni să se întoarcă împotriva fostului preşedinte Mohamed Morsi nu a fost nici încercarea acestuia de a transforma Egiptul în stat islamic, nici tendinţele sale autoritare, ci penele dese şi prelungite de curent electric. Asta în pofida faptului că principalul "sponsor" al Guvernului Frăţiei Musulmane, Qatarul, este unul dintre cei mai mari producători de gaz din lume şi a pompat cât a putut gaz natural lichefiat (LNG) în instalaţiile egiptene. O soluţie avută în vedere a fost importul de gaze din Israel din exploatarea perimetrului Leviathan prin care israelienii sperau să devină principalul jucător pe piaţa energetică din estul Mediteranei. Grupul italian Eni a anunţat ca ar fi descoperit un mare depozit de gaze in largul coastelor Egiptului.

ZIARUL FINANCIAR

Un producător de cablaje cu 2.000 de angajaţi în Arad merge în Gorj, unde va crea 800 de locuri de muncă

Compania EKR Elektrokontakt România, parte a grupului german Nexans, va primi un ajutor de stat de aproape 40 mil. lei (8,8 mil. euro), pentru o investiţie de 80 mil. lei în oraşul Târgu-Jiu din judeţul Gorj, investiţie care ar urma să creeze peste 800 de locuri de muncă. Compania EKR Elektrokontakt mai deţine în România trei fabrici la Sântana, Chişinău Criş şi Pâncota, toate în judeţul Arad. În cele trei fabrici lucrează 2.050 de angajaţi, iar anul trecut producătorul a avut o cifră de afaceri de 99,6 mil. lei şi un profit net de aproape 1,6 mil. lei. În 2013 compania avea 1.881 de salariaţi, afaceri de 88,2 milioane de lei şi un profit net de 2 milioane de lei. Elektrokontakt România şi-a început activitatea în România în 1996 în Sântana, Arad, iar printre companiile către care livrează se numără BMW Group, Daimler, VW Group şi General Motors. Spre deosebire de alţi furnizori de componente, producătorii de cablaje lucrează în mare parte cu forţă de muncă necalificată, iar angajaţii sunt plătiţi cu salariu minim pe economie, în acest caz de 780 de lei net.

Dezintermedierea sectorului bancar este dramatică: în criză ponderea activelor bancare în PIB a scăzut cu 8 procente

Cele 40 de bănci care activau pe piaţa locală aveau în administrare la finele lunii iunie active nete de aproximativ 363 de miliarde de lei (echivalentul a 82 de miliarde de euro), în scădere cu un miliard de lei faţă de finele anului 2014, potrivit datelor BNR. Activele bancare au avansat în anii de criză, când creşterea economică lipsea, şi au ajuns la o pondere chiar şi de 65% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2009. De atunci, acest indicator s-a situat pe o pantă descendentă. Spre comparaţie, la finele anului trecut, ponderea acestora în totalul economiei era de 55%. În 2013, ponderea activelor bancare în PIB a intrat sub pragul de 60% pentru prima dată din 2007, ceea ce a marcat practic o întoarcere în timp a industriei bancare, ajustarea bilanţurilor băncilor împingând sectorul bancar chiar la stadiul de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană, când diferenţa faţă de pieţele dezvoltate era extrem de mare.

Cifra tristă din construcţii: 230.000

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, companiile care activează în domeniul construcţiilor de clădiri, al lucrărilor de infrastructură şi industriale, respectiv al lucrărilor speciale au încheiat anul trecut cu un număr total de 343.000 de angajaţi, în scădere cu aproape 3% faţă de 2013 şi cu 40% faţă de anul de boom 2008. Cu alte cuvinte, de la debutul crizei de pe statele de plată ale constructorilor au dispărut 230.000 de oameni. Ce s-a întâmplat cu ei? Au plecat să lucreze pe şantierele de construcţii din Vest, s-au reprofilat şi au învăţat să practice o nouă meserie sau pur şi simplu au ieşit definitiv din câmpul muncii? Nu există nicio statistică privind modul în care şi-au continuat viaţa sau cariera aceşti foşti angajaţi din construcţii. La un salariu mediu net lunar de circa 300 de euro în construcţii, înseamnă că circa 69 de milioane de euro au dispărut lunar din potenţialul de consum la nivel naţional prin dispariţia acestor angajaţi. Sau aproape 830 de milioane de euro anual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb