REVISTA PRESEI 03.10.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 octombrie 2012

ADEVARUL

Oltchim în era post-DD: integrare sau insolvenţă

Pentru a porni combinatul de la Râmnicu Vâlcea este necesară reconectarea acestuia la resursele tehnologice tradiţionale, iar pentru finanţare trebuie protejat faţă de creditori. După eşuarea oarecum aşteptată a privatizării combinatului Oltchim, repunerea în funcţiune a instalaţiilor este prima prioritate pentru economia locală şi regională, dar acest lucru nu e tocmai uşor de realizat. Înglodat până peste cap în datorii şi cu un blocaj tehnologic prin care este lipsit de cea mai importantă sursă de materii prime, Oltchimul are în faţă doar două variante. Trebuie să i se asigure livrarea de materii prime pentru repornire, dar în acelaşi timp şi o protecţie faţă de creditorii care i-ar putea provoca oricând stoparea activităţii. Pe plan financiar, reeşalonarea datoriilor sau conversia acestora în acţiuni, dacă nu chiar insolvenţa, sunt singurele variante rezonabile. Iar în plan tehnologic, specialiştii din domeniul chimiei şi petrochimiei au nu una, ci şase variante de relansare.

Ce riscă Dan Diaconescu

Luni seara, primul ministru a declarat că Dan Diaconescu a participat la licitaţia pentru privatizarea combinatului Oltchim cu scrisori de garanţie false: "Aici vorbim de înşelăciune de mare calibru. Nimeni nu s-a gândit că va trimite scrisori false la bănci". Un fost procuror, actualmente avocat, a explicat că Dan Diaconescu riscă să înfunde puşcăria dacă i se va demonstra tentativa de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. "Dacă nu a utilizat acte false pentru a câştiga licitaţia, nu riscă nimic. Este o problemă de drept comercial. Pierde doar garanţia depusă. Lucrurile se schimbă dacă e vorba despre falsuri, aşa cum se vorbeşte. Atunci se poate dovedi chiar şi o intenţie de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Codul Penal pedepseşte această infracţiune cu până la 20 de ani de închisoare", a spus specialistul în drept.

Până la popor, se "mănâncă" între ei

Competiţia pentru obţinerea unor colegii eligibile provoacă tensiuni în USL şi în ARD. Problemele din interiorul USL sunt provocate atât de neînţelegerile dintre PNL, PSD şi UNPR, dar şi de certuri în interiorul aceluiaşi partid. În cazul Alianţei România Dreaptă (ARD), disputele sunt generate de faptul că democrat-liberalii trebuie să identifice colegii eligibile pentru partidele mai mici din alianţă. Pretendenţii la fotoliile parlamentare visează la colegii în care să fie grupaţi primari ai propriului partid şi în care să nu se confrunte cu candidaţi importanţi ai adversarilor politici.

Românii din Spania ne spun "Adios!"

Primii membri ai "clanului Lungu" au plecat în Spania cu gândul de a strânge bani pentru o investiţie în România. După 12 ani, niciunul nu vrea să se mai întoarcă "acasă". Nici măcar la pensie. Printre sutele de mii de români stabiliţi în Spania se numără şi cei 28 de membri ai "clanului" Lungu: trei generaţii care şi-au luat orice gând de întoarcere într-o ţară pe care o simt din ce în ce mai puţin ca fiind a lor. Mai întâi au plecat membrii activi, generaţia celor de 30 - 40 de ani. Au lăsat în Moldova părinţi şi copii şi au "cucerit" treptat Spania, la începutul anilor 2000. Lucrează toţi în agricultură, într-un solar de plante ornamentale.

Lupul pus paznic ca oile să nu plagieze

Profesorul Gheorghe Manolea a fost desemnat membru în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, deşi în 2011 a fost destituit după un scandal de plagiat. Fost şef de catedră al Facultăţii de Electromecanică din Craiova, Gheorghe Manolea a fost implicat anul trecut ­într-un scandal al plagiatelor, după ce s-a dovedit că un alt coleg al său, Marius Constantin Popescu, a publicat mai multe lucrări copiate. Cazul s-a complicat după ce s-a descoperit că unul dintre articolele plagiate era semnat de Popescu, dar şi de şeful lui, Manolea. În urma anchetei interne, Popescu a luat toată vina asupra lui şi a spus că Manolea, şeful de catedră, a fost semnat fără să ştie.

Moody's susţine că în sistemul bancar spaniol este o "gaură" de 105 miliarde de euro

Agenţia de rating Moody's estimează că băncile spaniole au un deficit de capital de 70-105 miliarde euro. Suma este aproape dublă faţă de cea din auditul independent ale cărui rezultate au fost prezentate săptămâna trecută de guvernul de la Madrid, potrivit Bloomberg. Astfel, băncile din Spania ar putea avea nevoie de recapitalizări cu o valoare totală cuprinsă între 70 miliarde euro şi 105 miliarde euro, pentru a absorbi pierderile cauzate de prăbuşirea pieţei imobiliare şi declinul economic şi pentru a menţine ratele de adecvare a capitalului peste minimele legale. Raportul de audit prezentat săptămâna trecută la Madrid indică un necesar de capital de 53,7 miliarde euro, cifră primită pozitiv pe pieţe.

Hidroelectrica ar putea ieşi pe bursă abia în toamna anului 2013

Guvernul a promis FMI că va publica prospectul de vânzare pe bursă a 10% din acţiunile Hidroelectrica în maximum trei luni după ce compania va ieşi din insolvenţă şi că oferta va fi lansată o lună mai târziu. În ceea ce priveşte data în care Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă, Remus Borza, administratorul judiciar al producătorului de energie, a înaintat termenul de iunie 2013. Planul avut în vedere de Guvern pentru listarea Hidroelectrica a fost anexat la scrisoarea de intenţie transmisă Fondului Monetar Internaţional (FMI) în urma misiunii de evaluare din luna august. Listarea la bursă a Hidroelectrica era programată pentru cel târziu la mijlocul lunii octombrie a acestui an, potrivit angajamentelor anterioare ale Executivului.

CURENTUL

Incendiu puternic la complexul rezidenţial al fraţilor Negoiţă. Blocurile nu au autorizaţie de la pompieri

Un incendiu de proporţii a izbucnit în Capitală, în cartierul rezidenţial Confort City aparţinând primarului sectorului 3, Robert Negoiţă şi fratelui acestuia Ionuţ Negoiţă. Flăcările au cuprins un bloc al complexului şi au dus la prăbuşirea ultimului etaj al clădirii, din fericire nu s-au înregistrat victime însă mai multe persoane au suferit atacuri de panică şi un muncitor a fost rănit grav după ce, speriat de flăcări, a sărit de la etajul întâi al clădirii. Prefectul de Ilfov, Florentina Pencea a declarat că blocul respectiv nu apare cu aviz ISU.

"Regii blestemaţi!": De la Principele "Dudă" la Prinţul "Da, place!"

Principele "Dudă", pe numele său întreg şi oficial "Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României" l-a scos în lume pe nepotul regelui Mihai, principele Nicolae, cel mai nou posesor de "sânge albastru" cu care ne-am procopsit, la sfârşitul lunii trecute. Încă de la această primă apariţie, junele Nicolae, căruia fantomatica noastră Casă Regală i-a rezervat titlul de "Alteţa Sa Regală Nicolae, Principe al României", a reuşit să-şi adauge la acest rang şi pe cel de Prinţul "Da, place!". A fost un soi de ieşire publică "de prezentare" pe care site-ul Casei Regale a anunţat-o, printr-un comunicat oficial, care seamănă, al dracu de bine, cu vechile articole din "Scânteia", care ne anunţau cine ştie ce vizită pe care Ceauşescu catadicsea s-o facă pe ogoarele ori prin uzinele "patriei socialiste".

Marea Neagră ar putea deveni noul Golf Persic

Marea Neagră ar putea să devină noul Golf Persic dacă se confirmă estimărilor experţilor referitoare la zăcămintele de petrol şi gaze naturale, scrie marţi cotidianul bulgăresc 24 Ceasa. Potrivit unor date neoficiale, în blocul "Khan Asparuh", aflat în zona economică exclusivă a Bulgariei din Marea Neagră, sunt 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. 
Guvernul bulgar a aprobat miercuri emiterea unei autorizaţii care va permite grupului petrolier francez Total SA să efectueze prospecţiuni asupra unui bloc situat pe platoul continental şi în zona economică exclusivă a Bulgariei din Marea Neagră, informează biroul de presă al cabinetului printr-un comunicat remis Agerpres.

CURIERUL NATIONAL

Privaţii din Sănătate nu vor să înlocuiască statul

Chiar dacă sistemul privat poate să ofere majoritatea serviciilor medicale, companiile din domeniu nu vor ca acesta să înlocuiască sistemul sanitar. Acestea spun că sistemul medical privat ar trebui să fie complementar celui de stat atât ca acoperire, cât şi ca accesare, întrucât există o cerere pe piaţă foarte mare. O simplă transferare a poverii financiare de pe umerii statului pe cei ai asigurătorilor privaţi va face şi sistemul privat inoperabil.

Moţiunea PDL pe Educaţie, respinsă de deputaţi

Nicolăescu: Moţiunea simplă iniţiată de democrat-liberali este una, de fapt, împotriva aplicării Legii Educaţiei pe care PDL şi-a angajat răspunderea în Parlament. Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat, ieri, că moţiunea simplă a PDL pe Educaţie este incoerentă, incorectă, insipidă, neserioasă şi mincinoasă, el apreciind că e normal ca o astfel de moţiune să fie respinsă, informează Mediafax. Nicolăescu a spus că moţiunea simplă iniţiată de democrat-liberali este una, de fapt, împotriva aplicării Legii Educaţiei pe care PDL şi-a angajat răspunderea în Parlament.

România nu oferă condiţii pentru proiecte de energie regenerabilă

România nu oferă, în prezent, cele mai bune condiţii pentru derularea investiţiilor în energie regenerabilă, din cauza întârzierilor companiilor de stat în construcţia unor unităţi de producţie a energiei şi a instabilităţii politice, a declarat directorul general al Verbund România, Ovidiu Pop. "Din păcate, în acest moment nu este un mediu prielnic de a discuta posibilităţi de investiţii. Trebuie să existe o continuitate, profesionalism în acest domeniu. Trebuie să avem şi partea de energie clasică, unităţi de pompaj, termocentrale cu pornire rapidă, astfel încât siguranţa sistemului să nu fie pusă niciodată în pericol", a afirmat Pop, prezent la un seminar pe tema energiilor regenerabile.

Un nou cadou pentru băncile americane

Doi senatori republicani contestă ultimele decizii de politică monetară ale Rezervei Federale Americane. Michael Hudson, profesor la University of Missouri, afirmă că injecţiile de lichiditate nu fac decât să finanţeze activităţile speculative ale instituţiilor de credit. "Nu au nicio legătură cu şomajul, în niciun caz". Lansarea băncii centrale a SUA într-un program pe termen nedefinit şi virtual nelimitat de majorare a masei monetare are critici puternice încă din primele săptămâni, atât din partea politicienilor şi a mediului academic, cât şi din partea unor reprezentanţi ai pieţei sau a unor lideri de opinie.

EVENIMENTUL ZILEI

Liberalii vor să spargă oalele Oltchim în capul lui Georgescu

Privatizarea Oltchim creşte temperatura în USL. Liberalii vor să-l scoată vinovat pe ministrul Finanţelor. Ponta nu l-a lăsat din braţe pe ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu. Liberalii şi social-democraţii îşi pasează unii altora cartoful fierbinte al asumării răspunderii pentru scandalul din jurul privatizării Oltchim. Astfel, liberalii dau vina pe ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, ajuns în Guvern cu sprijinul PSD. Reproşurile depăşesc subiectul situaţiei de la combinatul chimic, liberalii fiind nemulţumiţi că Georgescu a tăiat fondurile de la ministerele Dezvoltării şi Transporturilor, controlate de aceştia. Preşedintele PNL, Crin Antonescu s-a alăturat luni seară corului liberalilor care îl consideră responsabil pe ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, pentru situaţia combinatului de la Râmnicu Vâlcea.

Bătălia pentru Parchete

Vicepreşedinta CSM a pregătit un atac dur la adresa Monei Pivniceru. Astăzi, la orele 16.00, expiră termenul stabilit de ministrul Justiţiei Mona Pivniceru pentru depunerea candidaturilor pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror-şef al DNA. După această oră, vicepreşedintele CSM, procuroara Oana Schmidt- Hăineală, are de gând să vorbească despre procedura aleasă de Mona Pivniceru. Şi semnele nu sunt în favoarea ministrului Justiţiei. Prima declaraţie făcută de Daniel Morar, în calitate de interimar la conducerea Parchetului Instanţei Supreme, este legată tocmai de modalitatea aleasă de ministrul Pivniceru, pentru desemnarea succesorilor lui Daniel Morar şi Codruţa Kovesi în funcţiile pe care le-au deţinut.

Ei sunt cel mai bine plătiţi prezentatori TV. Vezi piramida celor mai mari salarii din showbiz

Evenimentul Zilei a aflat salariile celor mai importante vedete TV din România. Pe primul loc în topul încasărilor ca prezentator TV al unei emisiuni de divertisment este, se pare, celebrul actor şi cântăreţ Ştefan Bănică jr care reuşeşte să încaseze, făcând spectacol la "Dansez pentru tine" de la PRO TV, o sumă care le-ar face invidios şi pe un preşedinte: peste 25.000 de euro. Pe un onorabil loc doi este tot o vedetă de la Pro, simpaticul Pavel Bartoş care, prezentând două emisiuni - "Românii au talent" şi "Vocea României-, încaseză bine peste 15.000 de euro. Evident, Cătălin Măruţă, "specialistul show-urilor tabloide de după- amiază, este pe locul trei, prezentatorul "Happy Hour" încasând, conform surselor EvZ, 15.000 de euro, lunar. Nu stau rău la capitolul "salarii" nici alţi prezentatori de emisiuni de divertisment: Dan Negru (Antena 1) - circa 14.000 de euro, Adrian Artene (Acasă Tv) - circa 13.000 de euro, Simona Gherghe, Dan Capatos, cuplul Răzvan şi Dani (Antena 1) - în jur de 10.000 de euro fiecare

De ce nu a rămas Dan Diaconescu fără sacii cu bani la ieşirea din bancă. Nu-i putea lua Fiscul pentru datoriile de 2,5 milioane de euro?

Dan Diaconescu a ieşit din sediul băncii cu şapte saci cu bani, în care susţinea că s-ar afla trei milioane de euro. Ulterior a dus banii la Ministerul Economiei, chipurile pentru a plăti salariile angajaţilor de la Oltchim până la sfârşitul anului. Cu siguranţă nu se referea şi la impozitele sau asigurările sociale aferente acelor bani, dacă ne luăm după comportamentul său de până acum în calitate de contribuabil.

JURNALUL NATIONAL

Bogdan Drăgoi, penthouse de 2 milioane de euro. Fostul ministru al Finanţelor şi-a luat apartament de 750 mp pe două etaje cu curte interioară

Bogdan Drăgoi, consilierul preşedintelui Traian Băsescu şi cel mai tânăr Ministru de Finanţe din istoria României, trăieşte pe picior mare. Drăgoi tocmai şi-a achiziţionat un apartament de tip penthouse situat în cea mai luxoasă clădire din buricul Capitalei, cu vedere la Lacul Herăstrău. Cu o aşa achiziţie, fostul ministru de Finanţe a depăşit-o până şi pe Ioana Băsescu fiica şefului său. Dacă Ioana Băsescu a plătit jumătate de milion de euro pentru un penthouse de peste 300 metri pătraţi situat în Băneasa, penthouseul lui Bogdan Drăgoi are 750 de metri pătraţi şi o valoare estimată de două milioane de euro!!! O sumă incredibilă pentru o piaţă imobiliară prăbuşită şI greu de justificat dacă ne uităm la ultima declaraţie de avere depusă de Bogdan Drăgoi în urmă cu câteva luni.

Laura Codruţa Kovesi, detaşată pentru 3 ani la MAE la solicitarea lui Titus Corlăţean

Site-ul lumeajustitiei.ro informează că Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a întrunit în cursul serii de marţi pentru a discuta solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, condus de Titus Corlăţean, privind detaşarea în cadrul acestei instituţii a procurorului Laura Codruţa Kovesi. Întrunită în cvorum de trei din patru membri, Secţia pentru procurori a soluţionat favorabil cererea, hotărând detaşarea la MAE, pentru o perioadă de trei ani, a fostului procuror general al României Laura Codruţa Kovesi. Detaşarea este efectivă începând cu data de 3.10.2012.

"Blonda de la Cluj" - Laura Oprean, procuror suprem fără examen, la şefia DNA

Remarcată drept preferată a regimului Băsescu, Laura Oprean a fost delegată pentru şase luni în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Delegarea s-a făcut printr-un ordin al fostului său şef la DNA, acum prim-adjunct al Procurorului General al României, Daniel Morar. Conform informaţiilor furnizate de lumeajustiţiei.ro, Laura Oprean, ca şi fostul său şef, este unul dintre magistraţii care au obţinut gradul de procuror de Parchet General fără a susţine examen, urmare a deciziilor Secţiei de contencios-administrativ a Înaltei Curţi, care a obligat CSM să se conformeze.

Vulpescu se retrage la Hidroelectrica. În plin fiasco al privatizării Oltchim, şeful OPSPI a fost propus pentru un post călduţ

În plin circ mediatic privind privatizarea Oltchim, Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a fost propus de către Fondul Proprietatea pentru a fi numit în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, funcţie din care ar putea încasa anual 20.000 de euro plus o serie de alte beneficii. Mandatul său ar putea fi de cinci ani. Informaţia apare în materialele care vor fi discutate în adunarea generală a acţionarilor, ce se va ţine în data de 31 octombrie.

NATIONAL

Mona Pivniceru pune lesa pe SRI!

Lovitura in plex pentru ofiterii Serviciului Roman de Informatii specializati in misiunile operative de filaj si interceptari telefonice sau ambientale. Si care tin de "probe" pe care se bazeaza mai mult de jumatate din anchetele cam tuturor structurilor din Romania. Daca pana acum SRI putea, practic, urmari legal pe oricine, oricand si oriunde, conditiile de primire a mandatelor fiind unele derizorii, situatia se schimba radical prin modificarile legislative aduse de Mona Pivniceru. Pentru ca, sub pretextul raspunderii la cerintele CEDO, ministrul Justitiei va transforma intr-un adevarat calvar obtinerea de catre SRI a unui astfel de aviz de interceptare.

Interviu in exclusivitate cu un agent sirian sub acoperire despre adevarata miza a conflictului din Siria

Un om informat, o hartie si un pix! De atat a fost nevoie ca sa se dezvaluie tot tumultul care involbureaza tarile arabe sub forma "primaverilor". "Sigur, popoarele arabe au nemultumirile lor, aspiratiile lor pentru viitor, s-a strans multa obida care este coapta pentru a fi detonata", ne-a declarat in exclusivitate un ofiter sirian sub acoperire. In 2010, in Marea Mediterana, concernul american Noble Energy a descoperit unul dintre cele mai mari zacaminte de gaze naturale din lume, in adancul Bazinului Levantin. Israelul si-a proclamat imediat dreptul de exploatare. Potentialul campului gazeifer este urias: 3.454.655.284.224 de metri cubi sau 3.454 miliarde de metri cubi. "Exploatarea campului a pus gaz pe foc, implicand toate elementele conflictuale din regiune", spune ofiterul sirian. "Acestea sunt Israelul, Siria, Fasia Gaza, unde "domneste" Hamasul, care irita Israelul, Ciprul, care irita Turcia.

Ponta: Occidentul l-a salvat pe Basescu

Traian Basescu si-a salvat o perioada din mandat gratie sustinerii pe care i-au acordat-o liderii occidentali, sustine premierul Victor Ponta, mentionand insa ca o parte dintre "aliati" au inteles deja ca au fost pacaliti. Presedintele Traian Basescu ar fi fost demis la referendumul din vara, daca nu ar fi existat sprijinul extern, a declarat Victor Ponta, acuzandu-l pe seful statului ca "i-a dezinformat grav si cu buna stiinta pe partenerii europeni si americani".

"Delfinii" lui Morar si Kovesi, impinsi la conducerea DNA si a Parchetului General

Astazi, ministrul Justitiei ar urma sa faca nominalizarile oficiale pentru procurorii care sa preia conducerea Parchetului General si a DNA. Pana atunci insa, operatiunea "blitzkrieg" declansata pentru preluarea controlului asupra Justitiei a continuat cu alte doua mutari surpriza. Mai intai, de-abia numit procuror general al Romaniei, fie el si interimar, Daniel Morar a luat prima decizie din noua functie: a numit-o pe Laura Oprean sefa la DNA. O miscare asemanatoare a facut si Laura Codruta Kovesi, al carei fost adjunct, Tiberiu Nitu, catalogat drept "om de casa", si-a depus candidatura pentru conducerea Parchetului General.

Banca JP Morgan, vinovata pentru criza mondiala

Procuratura statului New York a intentat proces bancii JP Morgan, acuzand conducerea de fraudare cu buna stiinta a investitorilor in momentul declansarii crizei financiare mondiale din 2008. Bear Stearns este banca despre care se spune ca ar fi una dintre principalele institutii care au declansat criza financiara la nivel global. Banca a fost cumparata in 2008 de JP Morgan, care a vandut actiuni ale Bear Stearns, dar a uitat sa dezvaluie un "mic" amanunt. Actiunile respective nu aveau acoperire in credite sau alte valori mobiliare ori imobiliare care sa genereze macar vreun venit, ca de profit nici nu putea fi vorba. In consecinta, investitorii au pierdut peste 22 de miliarde de dolari, iar banca trebuie sa dea socoteala in instanta (scapand, probabil, cu o amenda de 100 de milioane de dolari) .

PUTEREA

Ex-şeful DNA nu are încredere în imparţialitatea ministrului Justiţiei. Morar îi dă cu flit lui Pivniceru

Daniel Morar a declarat că nu îşi va depune candidatura pentru funcţia de procuror general al Românei. "Ministrul ar fi putut anunţa declanşarea procedurii de selecţie cu precizarea că mai puţin eu şi Kovesi", a precizat Morar, care a apreciat că procedura declanşată de ministrul de Justiţiei în 17 septembrie nu este una care să câştige încrederea procurorilor, potenţiali candidaţi pentru cele două funcţii. Procurorii Gheorghe Moţa, de la Parchetul Gorj, şi Ioan Irimie, de la Serviciul DNA Cluj, şi-au depus candidaturile, până ieri, la Ministerul Justiţiei, pentru funcţiile de procuror general al României, respectiv, procuror şef al DNA, afirmă surse judiciare.

Retragerea ING ar putea detona avalanşa plecării investitorilor

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) rămâne fără unul dintre cei mai mari jucători, după ce grupul olandez ING, care deţinea 12% din totalul tranzacţiilor, a anunţat că închide operaţiunile de brokeraj din ţara noastră, dar şi din majoritatea ţărilor în care operează. Potrivit analiştilor, această retragere ar putea declanşa plecări masive ale investitorilor de pe piaţa românească. Decizia ING poate avea legătură cu solicitarea Comisiei Europene ca ING Groep NV să-şi asume un calendar pentru achitarea ajutorului de 3 miliarde de euro (4 miliarde de dolari) primit de la statul olandez în timpul crizei financiare.

Revoluţia Trandafirilor s-a ofilit

Partidul preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili a pierdut alegerile legislative în faţa grupării de opoziţie "Visul georgian" condusă de un miliardar cu afaceri la Moscova, Bidzina Ivanişvili. Victoria este una categorică, cu 53% din voturile exprimate. Preşedintele Saakaşvili şi-a recunoscut înfrângerea şi a anunţat că va accepta premierul şi guvernul propus de noua majoritate parlamentară. Saakaşvili l-a acuzat pe Ivanişvili că serveşte interesele Kremlinului şi că intenţionează să întoarcă Georgiaînapoi sub dominaţia rusă. Dar Ivanişvili afirmă că doreşte ca Georgia să adere la NATO şi că va continua politica de apropiere faţă de această organizaţie, dar susţine şi restabilirea relaţiilor diplomatice cu Rusia.

ROMANIA LIBERA

VOCEA RUSIEI îi dă replica lui Dan Turturică

Postul de radio Vocea Rusiei, finanţat de guvernul rus, a publicat marţi pe pagina de internet o replică la editorialul României Libere de luni, "Gigantic" nu sună bine în rusă, semnat de redactorul şef Dan Cristian Turturică, în care califică drept "scenariu complet incompatibil cu realitatea" argumentele prezentate în editorial. Replica, semnată de acelaşi "Valentin Mândrăşescu" - un pseudonim generic sub care apar comentariile despre România ale oficiosului Moscovei - este extrem de promptă chiar şi după standarde jurnalistice mai ridicate decât cele ale Vocii Rusiei, semn că articolul a provocat agitaţie în rândurile celor aflaţi în spatele numelui "Mândrăşescu".

Merită investiţia într-un apartament dintr-un bloc nou? Tunul imobiliar al primarului sectorului 3 s-a transformat în scrum

Goana după obţinerea de profit cu orice preţ a investitorilor imobiliari din perioada 2006-2008 îşi arată acum efectele negative. Unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori din zona Capitalei, Robert Negoiţă, se află la al doilea incendiu important favorizat de modul defectuos în care au fost realizate imobilele. Primele situaţii de urgenţă apărute la unele dintre blocurile construite în ultimii ani scot la iveală defecte majore, care degenerează în situaţii periculoase pentru locatari.

Angajamente secrete. Guvernul s-a angajat să închidă combinatul dacă nu va găsi cumpărători. Va scăpa Oltchim de lacăt pe poartă?

Introducerea administrării speciale la Oltchim, cum a fost gândită aceasta de Guvern, nu va proteja uzina chimică de creditorii privaţi. Încă un eşec în privatizarea combinatului va duce dacă nu la închiderea uzinei, la cea a unei bune părţi a acestuia. Viitorul celui mai mare combinat chimic din România nu sună deloc bine după eşecul negocierilor purtate de stat cu patronul OTV, Dan Diaconescu, privitoare la cumpărarea a 54% din pachetul de acţiuni Oltchim deţinut de stat. Guvernul s-a angajat în luna august, în faţa Fondului Monetar Internaţional, prin memorandumul anexat ultimei scrisori de intenţie, să lichideze voluntar Oltchim dacă privatizarea eşuează. Angajamentul nu a fost făcut public nici de Guvern, nici de FMI.

ZIARUL FINANCIAR

Producţia de oţel, cel mai bun barometru al economiei reale, aproape de minimul din 2009

Măsurile de stimulare de pe pieţele globale şi-au atins limitele, apreciază analiştii. Problemele Mechel, precum şi decizia ArcelorMittal de a închide un furnal în Franţa sunt cele mai vizibile semnale ale deteriorării climatului, cu efect şi în România. Cererea şi preţul oţelului, care reprezintă un barometru pentru evoluţia economiei, au atins recent niveluri minime din ultimii patru ani, iar cei mai mari producători de oţel din lume au luat măsuri dure pentru a-şi limita pierderile. O tonă de oţel a ajuns în octombrie 2012 să se tranzacţioneze pe bursa din Londra la 344 dolari, foarte aproape de minimele înregistrate în anul 2009, când preţul la oţel a coborât până la circa 300 de dolari/tonă de la peste 1.000 de dolari/tonă în vara anului 2008. Scăderea preţului oţelului în vara lui 2008 a semnalizat chiar mai repede decât bursele criza economică din 2009.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti către oamenii de afaceri români: "Organizaţi-vă! Identificaţi pro bleme comune şi prezentaţi-le guvernului prin intermediul unor asociaţii"

Ambasadorul Republicii Fe­derale Germania la Bu­cureşti, Andreas von Metten­heim, spune într-un interviu pentru Ziarul Financiar că România continuă să fie o destinaţie atractivă pentru investitorii germani, în contextul în care costurile cu forţa de muncă rămân încă la un nivel redus, iar piaţa locală este relativ aproape de ţări importante din Europa. Cele mai recente exemple de companii nemţeşti ce au ales să investească în România sunt cele din industria automotive, aşa cum sunt Continental şi Bosch. Cu toate acestea, ambasadorul german atrage atenţia că instabilitatea de pe plan economic şi politic este un factor negativ, care îi poate afecta pe investitori într-o măsură mai mare sau mai mică, în funcţie de domeniul în care activează.

Conferinţa de la Bucureşti a Clubului de la Roma. Guvernatorul BNR face apel la evitarea suprareglementării pieţelor financiare

Sectorul financiar ar trebui să fie motorul economiei, iar reglementarea pieţelor financiare este necesară, însă ar trebui evitată reglementarea excesivă şi complexă în urma crizei financiare internaţionale, a avertizat ieri guvernatorul BNR Mugur Isărescu. El şi-a prezentat viziunea asupra perspectivelor sistemului bancar internaţional în cadrul conferinţei internaţionale "The Power of the Mind" organizată la banca centrală cu ocazia reuniunii anuale a Adunării Generale a Clubului de la Roma. Reuniunea Clubului de la Roma organizată la Bucureşti a marcat 40 de ani de la celebrul raport "Limits to Growth", care punea în discuţie probleme ce aveau să devină presante cu timpul, cum sunt cele ale resurselor limitate, ale creşterii populaţiei sau a situaţiei mediului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb