REVISTA PRESEI 03.10.2013

Willy Homner
Revista Presei / 3 octombrie 2013

ADEVARUL

Procuror DNA demis după ce a finalizat dosarul Referendumul, în care e anchetat şi Liviu Dragnea. Codruţa Kovesi reclamă că n-a fost consultată

Procurorul general Tiberiu Niţu a decis încetarea, din data de 2 octombrie, a delegării lui Lucian Papici din funcţia de procuror şef al Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie. Schimbarea vine la doar şapte zile după ce fusese reconfirmat în funcţie de Niţu şi imediat după ce anchetatorul a finalizat dosarul Referendumul, în care este anchetat şi vicepremierul Liviu Dragnea. Şeful DNA, Codruţa Kovesi reclamă că n-a fost consultată. DNA precizează într-un comunicat de presă că nu au fost aduse la cunoştinţa conducerii instituţiei motivele pentru care procurorul general Tiberiu Niţu a decis revocarea lui Lucian Papici din functie, apreciind că "nu există motive care să justifice" această decizie. De asemenea, în acelaşi comunicat se mai precizează că tot miercuri, la ora 17.00 procurorul general a transmis şi faptul că delegarea Marianei Alexandru în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de Combatere a Corupţiei a încetat cu aceeaşi dată, dar şi că în urmă cu o săptămână, Tiberiu Niţu îi prelungise lui Lucian Papici delegarea în funcţia de conducere cu încă trei luni, la cererea procurorului-şef al DNA, Laura Kovesi.

Noul Cod Rutier, blocat de râca dintre PNL şi PSD pe amenzile usturătoare

Adoptarea noului Cod Rutier a fost amânată miercuri pentru săptămâna viitoare, în ciuda faptului că atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul de Interne Radu Stroe susţineau că miercuri Executivul va promova printr-o ordonanţă de urgenţă modificările din legislaţia rutieră care ar fi trebuit să înăsprească sancţiunile pentru abaterile rutiere. Premierul Victor Ponta a indicat miercuri, la RTV, cele trei modificări care trebuie avute în vedere în noul cod rutier. "În primul rând, cei care comit fapte grave şi au dosar penal, vreau să găsim soluţia legală ca să nu mai stea până vine hotărârea din instanţă. Eu vreau ca de astăzi să nu mai conducă. Pentru cel care are 100 de amenzi şi nu plăteşte niciuna vrem să găsim o soluţie ca dacă în 30 de zile nu ţi-ai plătit amenda, să rămâi fără permis. Şi al treilea lucru, dacă a băut, nu mai stai 2,3 ani până ajungi în instanţă şi conduci în continuare", a explicat Ponta. Premierul a subliniat că sunt mulţi şoferi care nu se supun legii şi nu plătesc amenzile.

Dosarul "Scandalul de la Antene". Fostul şef al Fiscului Şerban Pop oferea documente confidenţiale în schimbul sprijinului media

Primul termen al procesului în dosarul în care Dan Voiculescu şi fiica acestuia, Camelia, sunt acuzaţi de complicitate la şantaj a fost stabilit pentru 5 noiembrie. Procurorii au decis marţi trimiterea acestora în judecată. Anchetatorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că Şerban Pop, fostul şef al Fiscului, i-ar fi oferit lui Sorin Alexandrescu informaţii secrete pentru ca acesta să-l ajute mediatic să rămână în funcţie. Preşedintele ANAF Şerban Pop îi oferea directorului Antena TV Group documente confidenţiale despre contractele dintre RCS-RDS şi firma fiului preşedintelui LPF pentru ca, acesta din urmă să-l ajute mediatic să rămână în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, aşa cum arată procurorii DNA în rechizitoriul trimis instanţei.

Vicepremierul Rusiei: Băsescu vrea să anexeze Moldova, pe modelul "Anschluss"-ului nazist. Băsescu: "Cum se trezeşte, face o declaraţie"

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat, miercuri, pe contul său de Twitter, întâlnirea lui Traian Băsescu cu preşedintele Parlamentului moldovean, Igor Corman, afirmând că preşedintele român planifică integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, apoi anexarea acesteia de către România. Preşedintele Traian Băsescu a răspuns, miercuri, acuzaţiilor vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, privind planul şefului statului român de integrare a Republicii Moldova în UE, apoi anexarea acesteia la România, Băsescu spunând că ţara noastră nu şi-a declarat niciodată intenţia de a anexa o ţară. Traian Băsescu a adăugat că oficialul rus, "cum se trezeşte, face o declaraţie" la adresa ţării noastre, apoi îşi bea "ceaiul sau ceva".

Viol (financiar) la TVR

La ultima ṣedinṭă a Consiliului de Administraṭie, din 30 septembrie, conducerea executivă a TVR a anunṭat că va cheltui cam 6.300.000 de euro pentru a cumpăra 140 de maṣini noi. Ca să ducă echipele la filmare. Angajaṭii TVR vor fi mai răsfăṭaṭi chiar ṣi decât deputaṭii României, căci vor merge în maṣini de 45.000 euro bucata, nu de 15.000 euro bucata, cum năzuiau să cumpere aleṣii neamului, prin iulie trecut. În vară, TVR a cheltuit o sumă prezumată de 1.000.000 euro, pentru "Vara pe val". Suma e doar bănuită, fiindcă este ṭinută la secret până ṣi în faṭa membrilor Consiliului de administraṭie al SRTV. Când a fost închis postul TVR Cultural, preṣedintele TVR declara că acesta avea costuri de 650.000 euro pe lună. De fapt, postul emitea 24 de ore, cu cheltuieli directe de 420.000 euro pe an. Adică, doar din banii cu care se vor cumpăra maṣini, postul ar fi putut funcṭiona vreme de 15 ani!

Democraţii joacă tare în lupta pentru a scoate guvernul SUA din şomaj şi transmit republicanilor că "SUA nu negociază cu teroriştii"

A doua zi de şomaj tehnic al guvernului american nu a adus prea multe speranţe privind o soluţionare rapidă. Republicanii au transmis pe surse că vor trage de timp până la jumătatea lunii, moment în care Statele Unite vor atinge limita impusă prin Constituţie pentru datoria publică şi ar putea intra în incapacitate de plată. În replică, democraţii, în frunte cu Obama, le-au transmis cu ironie că "SUA nu negociază cu teroriştii".

Când doi se ceartă, al treilea câştigă. China încheie acorduri strategice cu fostele republici sovietice din Asia Centrală

În timp ce Moscova şi Washingtonul se contraziceau în privinţa războiului civil din Siria, China şi-a securizat în această lună cantităţi masive de petrol şi gaze din Asia Centrală, anunţă Moscow Times. O lume întreagă privea spre Siria, iar preşedintele chinez Xi Jinping se mişca şiret prin fosta curte imperială a Rusiei, semnând contracte de aproape 100 miliarde de dolari, în domeniul energiei: 15 miliarde cu Uzbekistan, 30 miliarde cu Kazakhstan şi aproape 50 miliarde cu Turkmenistan. Potrivit jurnaliştilor ruşi, la vizita sa în Astana, noua capitală futuristică a Kazakhstanului, Xi a oferit o explicaţie istorică la aceste acorduri recente ale Chinei, numindu-le "noua zonă economică de pe Drumul Mătăsii". Referindu-se la legendarul Drum al Mătăsii care livra mătase chinezească şi porţelanuri Europei, liderul de la Beijing a declarat "Aproape aud clopoţeii cămilelor şi parcă se simte şi mirosul fumului caravanelor din deşert".

CURENTUL

Ministrul Şova nu vrea să afle cum fură drumarii. Cât costă un centimetru de asfalt "economisit" de Straco?

Într-un caz evident de fraudă, autorităţile direct răspunzătoare fug de răspundere. Curentul a descoperit documente care indică faptul că un consorţiu de firme a realizat fraude în timp ce executa un contract public. În baza contractului nr. 32/38225/02.12.2011 Straco Grup SRL, Autoprim Serv SRL si Cribo Star SRL trebuiau să realizeze refacerea sistemului rutier de pe DN2A şi a drumului de legătură intravilan din comuna Lipniţa. Sari în ochii documente în care firma Straco, unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa asfaltărilor, făcea calculele cantităţilor de asfalt care trebuiau turnate. Coloanele aşezate pe documente indicau centimetrii pătraţi de mixturi asfaltice din proiect, centimetrii pătraţi din realitate şi economia realizată din această "afacere". Conform actelor, stratul de AB2 este de doar 3 cm. Aceleaşi calcule minuţios păstrate de cineva indică faptul că o tona de AB2 acoperă 6,94 mp la o grosime de 6 cm. Practic, prin diminuarea grosimii stratului de mixtură se realiza o economie uriaşă.

Marius Ostaficiuc, diversionistul de la PSD Iaşi, este incompatibil

Marius Ostaficiuc este un soi de superom întrucât reuşeşte, fără prea mari eforturi, să fie în acelaşi timp şi vicepreşedinte la organizaţia municipală a PSD, şi şef al consilierilor locali, şi consilier în cadrul cabinetului parla­mentar al deputatului ieşean Cristina Nichita (PSD), şi director adjunct comercial în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, şi membru în CA la Aeroportul Iaşi, şi preşedinte al Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local Iaşi şi cadru didactic la Universitatea "Petre Andrei" Iaşi. Toate aceste funcţii şi responsabilităţi dobândite pe linie de partid de către Ostaficiuc explică cu vârf şi îndesat zelul depus de el pentru a deturna mitingul din 4 octombrie îndreptat împotriva administraţiei locale. Cu atâtea comiţii şi comitete pe cap, Marius Ostaficiuc a uitat probabil să mai verifice şi legalitatea prezenţei lui în toate funcţiile date cu generozitate de PSD.

CURIERUL NATIONAL

Trei acţionari Microsoft cer demisia lui Bill Gates

Trei acţionari mari ai Microsoft cer demisia lui Bill Gates din funcţia de preşedinte, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Reuters, cofondatorul companiei fiind contestat de investitori importanţi pentru prima dată în istoria de 38 de ani a producătorului de software. Strategia CEO-ului Steve Ballmer, un alt veteran la Microsoft, a fost atacată continuu în ultimii ani de acţionari, nemulţumiţi de performanţele companiei şi de stagnarea preţului acţiunilor. Gates este una dintre cele mai respectate şi influente personalităţi din industria IT, iar acţionarii cu participaţii semnificative la Microsoft nu au solicitat până acum retragerea acestuia. Contactat de Reuters, un reprezentant al Microsoft a refuzat să comenteze. Nu există informaţii legate de intenţiile board-ului Microsoft în ceea ce priveşte revendicările celor trei acţionari, care controlează un total de peste 5% din titlurile companiei, potrivit surselor citate.

Cum s-a pierdut războiul mondial împotriva drogurilor

Războiul împotriva drogurilor a fost pierdut, aceasta afirmaţie aparţine unui grup de cercetători din mai multe ţări, care a studiat situaţia la nivel mondial. Măsurile întreprinse de organizaţiile internaţionale şi guverne pentru lupta împotriva consumului de stupefiante au fost ineficiente. Astfel, în ultimii 20 de ani, drogurile au devenit mai accesibile, mai ieftine şi mai concentrate ca niciodată, arată un document citat de BBC. Potrivit unui raport al International Centre for Science in Drug Policy, o reţea mondială de cercetători şi medici, dă de înţeles că războiul împotriva drogurilor a fost pierdut. Faptul că în ultimii 20 de ani drogurile au devenit accesibile unui număr foarte mare de consumatori, alături de creşterea concentraţiei lor, pune sub semnul întrebării eficienţa luptei majorităţii statelor pentru scăderea consumului de substanţe ilegale. Raportul, publicat în Marea Britanie, e de fapt o analiză a acţiunilor întreprinse de şapte organisme guvernamentale de combatere a consumului de droguri ilegale.

Ponta: Sunt probleme cu încasările la buget

Premierul Victor Ponta spune că Guvernul are probleme cu încasările la buget, în primul rând ca urmare a reorganizării ANAF, şi speră ca noul Cod al insolvenţei va combate evaziunea fiscală comisă în ultima perioadă de firme care au intrat în insolvenţă doar pentru a nu plăti taxele la buget, informează Mediafax. Premierul a arătat la început, în şedinţa de guvern, că datele economice "arată foarte bine" pentru acest an, respectiv fondurile europene intrate în buget au fost mai mari decât cele înregistrate în şase ani cumulat, iar investiţiile străine consemnate anul trecut au fost cu 20% mai mari decât în 2011. El a insistat asupra faptului că nu există probleme cu plata pensiilor sau a salariilor, că reducerea TVA la pâine ar putea fi extinsă anul viitor şi la alte alimente şi că subvenţiile pentru fermieri vor fi mai mari pentru anul viitor.

Dragnea: Voi vota fără ezitare proiectul Roşia Montană

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, la audierile din Comisia pentru Roşia Montană, că, în calitate de deputat, va vota pentru proiectul de lege care reglementează exploatarea în această zonă, în condiţiile în care datele actuale, pe care le deţine, rămân neschimbate. El a precizat că l-a interesat, ca om care trebuie să se pronunţe pro sau contra, în ce măsură statul român câştigă mai mult decât era prevăzut în proiectul iniţial şi dacă statul câştigă mai mult decât investitorul. "În ceea ce priveşte câştigul statului român, din documentele prezentate, am înţeles că statul român câştigă mai mult decât investitorul: 3,5 miliarde euro statul, 2,5 miliarde - investitorul", a spus Dragnea. "Nu e dihonie în partid. Eu am o relaţie foarte bună cu Victor Ponta. Eu am avizat proiectul de lege şi nu am personalitate dublă, să vin în Parlament să votez împotrivă. Mi-am asumat acel aviz, pe datele actuale voi vota în Parlament fără niciun fel de ezitare", a mai spus Dragnea.

EVENIMENTUL ZILEI

PORTRET DE MINISTRU. Titus Corlăţean, un diplomat contestat de politicieni

După criza politică majoră din 2012, cu ecouri în străinătate, diplomaţia românească urma să declanşeze o ofensivă eficientă, pentru a repara imaginea ţării în lume, ceea ce nu s-a întâmplat. Actualul ministru de Externe, Titus Corlăţean, (45 de ani) a fost numit în funcţie în august 2012, după câteva luni petrecute în postul de ministru al Justiţiei. Mandatul său la MAE nu s-a remarcat prin realizări deosebite, a fost unul mai degrabă discret, cu apariţii periodice în mass-media, în special în situaţii de criză. Oficialii francezi au făcut recent noi declaraţii potrivit cărora Parisul va bloca intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. În replică, au apărut voci care cer demisia ministrului. Partidul Mişcarea Populară, prin vocile vicepreşedinţilor Teodor Baconschi şi Adrian Papahagi, i-au reproşat lui Corlăţean că a compromis obiectivul de aderare a României la Schengen, prin "declaraţii iresponsabile" şi prin lipsa unor acţiuni eficiente.

Autostrada Sibiu-Braşov versus Sibiu-Piteşti: realism sau fantezie?

Cea mai recentă şi mai flagrantă joacă de-a autostrada se întâmplă cu proiectul tronsonului de autostradă Sibiu - Piteşti. Acest tronson completează A1 sau ceea ce popular numim Coridorul IV. În realitate însă, Coridorul IV nu mai există demult, A1 fiind de fapt parte din Proiectul Prioritar 7 al reţelei TEN-T a Uniunii Europene. Acest tronson de autostradă este atât de interes naţional cât şi european şi face parte din planul continental decis inclusiv de România în urmă cu 19 ani. În cazul A1 Sibiu - Piteşti, fiind vorba de 116 km de autostradă montană, prin zone cu teren instabil, costul de construcţie estimat este de 3,2 miliarde de euro, dintre care 85% sunt suportate de Uniunea Europeană. Ceea ce înseamnă că România va suporta doar 480 de milioane de euro, în vreme ce mare parte din suma suportată de Uniunea Europeană va rămâne tot în România, prin sumele plătite subcontractorilor şi angajaţilor care vor fi angrenaţi în proiect, ori prin impozitele care se vor întoarce la stat.

Giganţii petrolieri, sub asaltul lupilor tineri

Anul trecut, în România s-au vândut carburanţi auto în valoare de peste şapte miliarde de euro. Nu e de mirare că tot mai mulţi jucători noi încearcă să-şi taie o felie cât mai groasă dintr-o piaţă atât de apetisantă. Astăzi, zona distribuţiei de carburanţi a ajuns să fie dominată de OMV Petrom (cu peste 550 de staţii), Rompetrol (cu circa 750 de puncte de distribuţie, incluzând partenerii şi micile staţii rurale), Lukoil (cu 310 staţii) şi Mol (cu peste 140 de staţii). Până prin 2011, părea că liniştea se instaurase pentru mult timp pe această piaţă. Doar din când în când ştiri de genul "Mol a investit trei milioane de euro în trei noi benzinării" sau "Petrom, la un pas să vândă 60 de staţii" mai atrăgeau atenţia că în domeniu se mai întâmplă şi altceva decât scumpirea permanentă a carburanţilor. Apatia a fost tulburată, în urmă cu circa doi ani, de decizia companiei azere Socar de a începe dezvoltarea unei reţele de benzinării în România, ţinta finală fiind de 300 de unităţi.

Laura Codruţa Kovesi: Dosarul Dragnea, finalizat; urmează să verific legalitatea soluţiei şi să mă pronunţ

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi că dosarul în care este cercetat Liviu Dragnea privind suspiciunile de fraudă la referendumul de demitere a şefului statului a fost finalizat şi i-a fost înaintat pentru verificarea legalităţii soluţiei date de procurorul de caz. "În ceea ce priveşte dosarul privind suspiciunile de fraudă la referendum, în care este implicată o persoană care deţine o funcţie importantă în stat, dosarul a fost finalizat, urmărirea penală a fost finalizată. Procurorul mi-a prezentat un proiect de soluţie. Urmează să verific legalitatea soluţiei şi să mă pronunţ în perioada imediat următoare. Este vorba de cazul Dragnea", afirmă şeful DNA într-un interviu.

Traian Băsescu la "Serviciul Român de Comedie", despre ce ţară ar vrea să conducă: Aş vrea să vină Merkel la Bucureşti şi să mă duc eu la Berlin

Invitatul primei ediţii a noului sezon al show-ului "Serviciul Român de Comedie", la Pro TV, preşedintele Traian Băsescu a povestit despre nepoţica sa. El a mărturisit că faptul că o vede cum creşte este pentru el o mare bucurie, mai ales că anii petrecuţi pe mare în tinereţe l-au ţinut departe de momente importante din viaţa celor două fiice ale sale. Pe de altă parte el a subliniat că deşi şi-a propus să fie un bunic "model", nu se va retrage din viaţa politică atunci când va finaliza mandatul la Cotroceni, ci intentionează să aibă un cuvânt de spus în continuare. Toni Grecu, l-a întrebat pe Traian Băsescu ce ţară ar conduce, dacă Dumnezeu, într-un banc, i-ar chema pe preşedinţii lumii şi le-ar cere să îşi aleagă ţara pe care vor să o conducă. "Eu aş vrea să conduc România, dacă îl întrebaţi pe preşedinte. Dacă mă întrebaţi, aşa, aş vrea să vină Merkel la Bucureşti şi să mă duc eu la Berlin", a spus, râzând, preşedintele Băsescu.

JURNALUL NATIONAL

Procurorul general al României explică schimbările de la DNA. Ministrul Justiţiei a făcut deja alte propuneri. Kovesi spune că trebuia să fie consultată

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus încetarea delegărilor procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, care ocupau funcţiile de şef al Secţiei de combatere a corupţiei si, respectiv, procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei. Într-un comunicat de presă remis redacţiei de către Ministerul Public sunt precizate motivele care au derminat luarea acestei decizii: "Măsurile dispuse au avut în vedere faptul că ministrul justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie, după cum urmează: doamna Iuliana Bendeac în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei; domnul Viorel Cerbu în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei. S-a urmărit, astfel, asigurarea continuităţii şi a unei eficienţe manageriale sporite, în perspectiva prezentării candidaţilor propuşi la interviu".

Dosarul împotriva Antenelor, operaţiune SRI executată de DNA

Lumea Justiţiei dă o turnură cu totul nouă, explozivă, cazului de supraveghere a trustului Intact. Dovada că dosarul de şantaj nu a fost deschis la plângerea administratorului RCS&RDS şi că acesta a fost pus să facă plângere la DNA, o constituie mandatul de siguranţă naţională menţionat în rechizitoriu. Mandatul, emis de ICCJ, la cererea SRI, a fost dat cu 45 de zile înainte de denunţ. SRI a acţionat după ce Băsescu a catalogat presa, cu predilecţie Antenele, drept o vulnerabilitate la siguranţa naţională, susţine publicaţia online Lumea Justiţiei.

Papici, ţinut în scaun să "rezolve" Antena 3. Şeful secţiei 1 DNA, cu mandat încheiat, este în prelungiri pentru dosarul "Şantajul"

Procurorul şef de secţie DNA, Lucian Papici, urmează traseul profesional al mentorului care a dus-o din detaşare în detaşare, până a plesnit de ruşine şi legea de funcţionare a magistraţilor. Daniel Morar, fostul şef al DNA, a fost menţinut în post cu prelungirea prelungirilor prelungite ca să poată să aibă sub control DNA pentru perioada suspendării lui Băsescu, în 2012. Papici a fost adus sub aripa lui Morar după stagii de procuror în diferite trepte la Timişoara. În Capitală s-a văzut imediat că tânărul avea aplicaţie pentru a servi băsismul. Îl slujeşte cu zel de ani buni "livrând" acuzări de corupţie în dosare care l-au făcut pe Băsescu să cadă pe spate. De bucurie. Adrian Năstase a fost "tocat" din 2006 cu rechizitorii în "Trofeul Calităţii", "Zambaccian", "Mătuşa Tamara". Papici, băiat bun şi milos, l-a vrut şi pe doctorul Brădişteanu lângă Năstase, să-i asigure asistenţa cea mai calificată.

NATIONAL

Destructurarea "Grupului Monaco" baga in sperieti zeci de miliardari si politicieni: Incepe marele exil in Israel si Dubai!

Traim vremuri in care miliardari mai mult sau mai putin de carton ar prefera sa li se confiste pe loc imensele averi stranse, decat sa treaca prin emotiile unor anchete penale. Dar cum aceasta solutie nu este inca viabila din punct de vedere legislativ, respectivii afaceristi, impreuna cu politicienii cu care formau pana nu demult omnipotente grupuri de influenta, isi negociaza acum libertatea. Adevarata "smecherie" este sa poti obtine garantiile ca, daca parasesti definitiv plaiurile mioritice si "zbori" din viata publica, vei fi lasat sa pleci intr-un exil de lux. Insa dupa ce au prins de veste ca dosarul fostului ministru al Economiei nu este deloc un bluf si ca "Lotul Videanu" se va ingrosa constant, cei care se stiu deja "tinte" in anchetele procurorilor au renuntat la "Monaco" drept destinatie de refugiu. Iar singurele locatii sigure, unde isi pot transfera si o parte din milioanele detinute, raman acum doar Israelul si Dubai.

Vlad Moisescu: PNL a ajuns partea toxica a guvernarii!

Presedintele Consiliului Director al Initiativei Romania Liberala, Vlad Moisescu, a vorbit intr-un interviu acordat cotidianului National despre necesitatea unificarii dreptei sub steagul Partidului Popular European, scindarea USL, "sinuciderea asistata" a liberalilor si sansele lui Crin Antonescu la prezidentiale.

Ponta, partas la combinatiile "deputatului cu Lamborghini"

Pesedistul Eduard Martin, poreclit "deputatul cu Lamborghini", nu merge degeaba in Parlament. Ci ca sa-si asigure viitorul. Si, cum viitorul lui se bazeaza pe firma de salubrizare Polaris M Holding SRL, prin care inghite zeci de milioane din bani publici, gratie celor peste 500 de contracte cu administratiile locale si centrale, Eduard Martin incearca sa promoveze o lege care-i va mai aduce cateva zeci de milioane de euro. Tanarul constantean, care este la al treilea mandat de deputat, incearca sa schimbe "legea gunoaielor" si sa inlature ONG-urile de mediu si firmele de reciclare, acordand exclusivitate pentru reciclarea gunoaielor societatilor care transporta gunoiul. Adica firmei lui si celei a cumatrului sau, Silviu Prigoana.

PUTEREA

Durata blocajului din SUA, crucială pentru România

Sistarea activităţii Guvernului federal american ar putea afecta şi România, dacă această situaţie va dura timp de mai multe săptămâni. Într-un astfel de scenariu, ţara noastră va resimţi tensiunile generate de volatilitatea pieţelor financiare şi de canalul comercial. Experţii susţin că România se află, cel puţin momentan, în afara oricărui fel de pericol, întrucât expunerea noastră în SUA este foarte mică. Factorul fundamental ce va defini modul în care va fi afectată ţara noastră este durata acestui blocaj guvernamental, a declarat Mihai Pătrulescu, senior economist UniCredit Ţiriac Bank pentru cotidianul PUTEREA. Dacă blocajul va dura trei sau patru săptămâni, Moody's estimează că Produsul Intern Brut din SUA pe durata trimestrului patru ar putea să scadă cu până la 1,4 puncte procentuale. În această situaţie, volatilitatea din pieţele financiare ar fi mult mai pronunţată, iar România ar fi afectată şi prin canalul comercial.

Liderul saudit al musulmanilor declară război creştinilor în timp ce terorismul religios e condamnat la Roma

Îndemnurile la pace venite dinspre comunitatea internaţională au rămas fără ecou în Arabia Saudită. În timp ce numeroase personalităţi au cerut lumii întregi să respingă terorismul religios, marele muftiu saudit, şeicul Abdul Aziz ben Abdullah, a cerut, din nou, distrugerea tuturor lăcaşurilor de cult creştine din Peninsula Arabică. Trei sute de personalităţi ale marilor religii şi societăţii civile cu condamnat, marţi, terorismul religios catalogându-l drept "blasfemie", la sfârşitul unei reuniuni organizate, la Roma, de comunitatea Sant 'Egidio apropiată Vaticanului. Personalităţile reprezentând cele trei mari religii monoteiste şi reprezentanţi ai societăţii civile au criticat aspru, la finalul celei de-a 27-a întâlniri, terorismul religios. Ei au avertizat că recesiunea economică produce sărăcie în întreaga lume, nefiind vorba doar de aspectul economic, ci şi de idei, speranţe, visuri, ceea ce înseamnă "resemnare în faţa istoriei, în faţa războiului şi a violenţei",

ROMANIA LIBERA

Domeniul în care Franţa a rămas în urma României

A trebuit să treacă mai multe luni de dispute şi scandaluri suprarealiste între politicienii francezi pentru ca Adunarea Naţională să adopte, recent, o lege privind transparenţa. Lupta s-a dat în jurul caracterului public al declaraţiilor de avere. În aprilie, în panica creată de cazul Cahuzac, Hollande i-a obligat pe toţi membrii Cabinetului să-şi publice declaraţiile de avere şi spera să consacre prin lege această practică. Senatul a acceptat-o, prevăzând chiar publicarea în Jurnalul Oficial, dar Adunarea a respins-o, în frunte cu preşedintele ei, Claude Bartolone, care a calificat măsura drept "democraţie paparazzi". La rândul lui, preşedintele UMP, Jean-François Cope, a vorbit despre "ipocrizia" publicării declaraţiilor de avere ca despre "un voyeurism" politic periculos. În consecinţă, alegătorii înscrişi pe liste vor putea consulta declaraţiile de avere ale aleşilor şi demnitarilor (parlamentari, euro-parlamentari, înalţi funcţionari, primari, consilieri - circa 8000 de oameni în total) dar numai la Prefectură şi sub ameninţarea unei pedepse de 45.000 de euro dacă fac publice informaţiile.

Ponta şi Antonescu participă la recepţia cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Federale Germania

Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, vor participa, joi, la recepţia cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Federale Germania care va avea loc la Palatul Bragadiru. Crin Antonescu a avut miercuri, o întrevedere cu ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Werner Hans Lauk, în care au discutat despre relaţiile bilaterale dintre cele două ţări. Antonescu a subliniat faptul că Germania este unul dintre partenerii importanţi şi tradiţionali ai României, nu doar din perspectivă politică, ci şi din punct de vedere economic şi cultural. În finalul întrevederii, Crin Antonescu şi Werner Hans Lauk au evidenţiat importanţa parteneriatul dintre cele două state în cadrul Uniunii Europene. Pe 3 octombrie, germanii sărbătoresc reunificarea politică, legislativă, teritorială şi administrativă a Germaniei, petrecută în 1990. Reîntregirea ţării a fost o urmare firească a evenimentelor din noiembrie 1989, care au culminat cu căderea Zidului Berlinului şi prăbuşirea regimului comunist din Europa.

ZIARUL FINANCIAR

România va recupera abia anul viitor nivelul PIB-ului din 2008, deşi datoria publică s-a dublat

PIB-ul real al României ar putea să revină în 2014 la nivelul din 2008, după şase ani de la izbucnirea crizei financiare mondiale, dacă economia va creşte cu mai mult de 2%. Analiştii enumeră printre riscurile capabile să împiedice creşterea economică volumul scăzut al investiţiilor publice, gradul redus de absorbţie a fondurilor UE, oprirea privatizărilor şi nivelul mic al investiţiilor străine. Recuperarea economiei României este lentă. PIB-ul real nu a reuşit în cinci ani să revină la nivelul anterior crizei, în ciuda împrumutului uriaş de aproape 20 mld. euro contractat de la finanţatorii externi. De altfel, nici FMI nu este mulţumit de ritmul de creştere economică şi speră, conform declaraţiilor reprezentanţilor săi, ca acesta să fie ultimul acord care să aducă România pe poziţia de a nu mai apela la ajutor extern. În 2013, la cinci ani de la izbucnirea crizei economice şi financiare, PIB-ul real urmează să ajungă la circa 97% în termeni reali faţă de 2008.

Ponta: Impozitul pe terenuri şi clădiri se măreşte de la 1 ianuarie 2014; Chiţoiu: Nu se măreşte

Premierul Victor Ponta a susţinut, miercuri seară, că impozitul pe terenuri şi clădiri se va majora de la 1 ianuarie 2014, în timp ce ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, l-a contrazis, afirmând că nu se va mări acest impozit. Ulterior, Chiţoiu a precizat: "Dacă reuşim împreună cu expertiza Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional să schimbăm modalitatea de impozitare a proprietăţii, nu să creştem impozitul pe proprietate, în sensul că nu se mai plăteşte în funcţie de natura juridică a deţinătorului proprietăţii - persoană fizică sau persoană juridică - ci în funcţie de destinaţia proprietăţii, a clădirii sau terenului (...) Vor fi venituri colectate de autorităţile publice locale mai mari din schimbarea sistemului de impozitare ca urmare a faptului că cei care au imobile sau terenuri destinate activităţilor economice trebuie să plătească un impozit mai mare decât în prezent, când îl deţin sub formă de locuinţă",

Cel mai puternic bancher al zonei euro şi-a anunţat planurile pentru final de an, apoi cotaţiile monedei unice au crescut

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat miercuri că este pregătit să ia toate măsurile necesare pentru a ţine sub control dobânzile de pe piaţa monetară şi a sprijini băncile în perioada de început a redresării economice, transmite Bloomberg. "Vom fi deosebit de atenţi la evoluţiile care ar putea avea impact asupra politicii monetare şi vom lua în considerare toate instrumentele disponibile", a spus Draghi în conferinţa de presă susţinută după şedinţa de politică monetară a BCE în care dobânda cheie a fost menţinută la nivelul minim record de 0,5%. El a arătat că banca centrală are la dispoziţie o gamă largă de instrumente şi nu exclude nicio opţiune de intervenţie, în funcţie de necesităţi. BCE încearcă să ţină sub control dobânzile pe piaţa monetară, investitorii fiind expuşi la riscuri care pornesc de la reducerea excesului de lichidităţi şi până la testele de stres aplicate băncilor. Draghi a reiterat totodată că BCE este pregătită să anunţe o nouă operaţiune de refinanţare pe termen lung, dacă sistemul financiar european va avea nevoie. În urma declaraţiilor şefului BCE, euro s-a apreciat la 1,3577 dolari pe unitate, de la 1,3523 dolari pe unitate la începutul conferinţei de presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb