REVISTA PRESEI 03.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 3 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 03.11.2017

ADEVARUL

Front comun împotriva mutării contribuţiilor la angajat

Jumătate de milion de români ameninţă că vor ieşi în stradă, de teamă că le scad salariile prin mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Duşmanul tuturor salariaţilor români a devenit mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Preşedintele, patronatele, sindicatele, oamenii de afaceri şi analiştii consideră că aceasta este o idee nefericită, deoarece salariile românilor fie vor scădea, fie vor creşte imperceptibil. În timp ce sindicaliştii ameninţă că vor în stradă, iar preşedintele Klaus Iohannis avertizează Guvernul "să nu bage România într-o aventură fiscală cu final trist", preşedintele PSD Liviu Dragnea susţine cu tărie că "este pentru prima dată când se măresc salariile într-un mod serios pentru toată lumea".

Ludovic Orban cere respingerea "in corpore" a pachetului de măsuri fiscale anunţat de Guvern

Preşedinte PNL, Ludovic Orban, a propus joi, la şedinţa Biroului Politic Naţional (BPN), respingerea de către liberali "in corpore" a pachetului de măsuri fiscale propus de actuala guvernare, în opinia sa aceste măsuri urmând a avea efecte extrem de grave în mediul privat, respectiv distrugerea a sute de mii de firme. Ludovic Orban i-a acuzat totodată pe social-democraţi că nu respectă promisiunile din campania electorală. "Vedem foarte clar că de nouă luni un clan primitiv, care încă nu suntem lămuriţi dacă este cu obiceiuri din perioada sclavagistă, din perioada feudală sau din alte perioade, a pus mâna pe România şi duce România într-o direcţie în total greşită", a completat Orban

Legile Justiţiei. Iohannis a început ofensiva împotriva PSD

Preşedintele Klaus Iohannis a taxat modul în care PSD a tratat pachetul cu legile Justiţiei, după ce ministrul Tudorel Toader n-a vrut să-şi asume proiectele de lege şi le-a pasat Parlamentului, acolo unde juriştii PSD le-au rescris. "Niciodată nu am avut o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize - toate negative. Nu se lasă ministrul. Se duce, fără să aibă drept de iniţiativă legislativă, în Parlament, îşi dă fizic proiectele din mână. Parlamentari din coaliţie iau aceste proiecte şi le prezintă ca şi cum le-ar fi creat acasă şi acum avem iniţiativa parlamentară. Aşa nu se legiferează", a spus preşedintele. De asemenea, şeful statului nu susţine un prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu, regăsită în al doilea dosar al lui Liviu Dragnea.

CTP: "Ce se urmăreşte? Penalul să ajungă preşedinte"

Se întâmplă acreditarea hoţiei, asta se doreşte. Schimbarea atmosferei în România ... Atmosfera este mai importantă decât legile. E mai importantă într-o ţară ideea de ce se face şi ce nu se face,. Ce înseamnă economia neagră? Înseamnă ilegalitate, înseamnă corupţie, înseamnă evaziune fiscală. Da domne, dar dă locuri de muncă. Ideea asta, că de fapt corupţia, evaziunea fiscală, munca la negru, toate astea fac economia să meargă. Nu că sunt aşa de rele, dar n-ar mai merge economia fără astea, domne. Hai să le lăsăm acolo. Deci, finalmente, se urmăreşte o idee de complicitate între stăpânire, nomenclatura asta, şi simplii cetăţeni, în ideea că dacă ni se dă posibilitatea să furăm toţi într-o frăţietate, o să ne şi îmbogăţim, o să ne înavuţim toţi. E ... vor fura, eventual, toţi, dar se vor îmbogăţi numai unii, ăştia care vin cu pachetul de legi, acum.

Noi dezvăluiri despre alegerile din 2009: Liderii PSD se suspectau de trădare

Doru Paraschiv, fost ofiţer de contrainformaţii în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA),a declarat la audierile de joi că foarte multe persoane au fost supravegheate de această structură fără mandat şi că tabăra candidatului Mircea Geoană era circumspectă cu propriii oameni din partid, bănuiţi că ar putea trăda. "Supravegherea persoanelor, ca volum procentual, a fost mai mare a celor din tabăra lor (n.r.- tabăra lui Mircea Geoană). Au fost atât de neîncrezători în ei încât supravegherea era mai mult pe oamenii lor, nu ştiau pe unde mai deschid porţi sau uşi dacă înţelegeţi ce vreau să spun", a spus Paraschiv, persoană care a precizat că la nivelul Armatei era un "comitet special" care urmărea realegerea lui Traian Băsescu.

Tăriceanu îi răspunde lui Iohannis: Sunteţi produsul forţelor subterane

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu i-a răspuns preşedintelui Klaus Iohannis care a afirmat despre el că, în ultima perioadă, declaraţiile sale despre "statul paralel" au devenit tot mai ciudate, iar" uneori se creează impresia că e puţin obsedat", spunând că statul paralel şi forţele oculte există, iar şeful statului este produsul lor şi că a fost ales pentru a executa planurile acestora tocmai pentru că este şantajabil.

Cîţu: În 2018, PSD va reduce personalul cu 20%

Senatorul PNL Florin Cîţu a susţinut, la Adevărul Live, că Guvernul Tudose va trebui să disponibilizeze 20% din angajaţii sistemului bugetar, pentru a acoperi creşterile economice promise pentru 2018. Liberalul arată, pe cifre, că Executivul a tăiat de la investiţii, dar a majorat plafonul pentru ajutoare sociale, ceea ce va avea două efecte: va frâna dezvoltarea României şi va ţine captiv electoratul PSD.

Scandalul Rusiagate, coşmarul lui Trump

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, continuă să fie urmărit de scandalul legat de presupusele legături ale echipei sale din timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din anul 2016 cu Rusia. Iar acuzaţiile formulate la adresa a trei dintre consilierii săi - Paul Manafort, fostul său şef de campanie, Rick Gates, adjunctul lui Manafort, şi George Papadopoulos, fost consilier de politică externă - reprezintă numai începutul anchetei procurorului special Robert Mueller, fost şef al FBI, cu privire la acest caz.

"America este inamicul numărul unu" al Iranului, afirmă ayatollahul Ali Khamenei

Statele Unite sunt "inamicul numărul unu" al Iranului, iar Teheranul nu va ceda niciodată presiunii Washingtonului în legătură cu acordul multinaţional în dosarul nuclear iranian, a avertizat joi, într-un discurs televizat, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, relatează Reuters. Preşedintele Donald Trump a ieşit din rândul marilor puteri, luna trecută, şi a refuzat să certifice faptull că Iranul respectă acordul. Documentul prevede o ridicare treptată a sancţiunilor impuse Republicii islamice, în schimbul unei limitări a activităţilor nucleare iraniene. "America este ostilă naţiunii iraniene (...). America este inamicul numărul unu al naţiunii noastre (...). Nu vom accepta niciodată hărţuirile lor în legătură cu acordul", a subliniat Khamenei.

BANCHERUL

Restricţiile impuse IFN-urilor de BNR ar putea avea un efect contrar scopului urmărit: dobânzile să crească, in loc să scadă

IFN-urile (Instituţiile Financiare Nebancare) sunt blamate de unii pentru că cer dobânzi foarte mari pentru un împrumut, comparativ cu un credit bancar. Si BNR s-a ridicat recent împotriva lor, adoptând un regulament al cărui scop declarat este scăderea dobânzilor. Numai că restricţiile pe care BNR le-a impus IFN-urilor de la 1 octombrie, cerându-le mai mult capital si înscrierea in Registrul Special, pentru a fi supravegheate la fel ca băncile, ar putea un efect contrar celui urmărit: dobânzile si comisioanele, mai exact costul total pe care clienţii IFN-urilor îl achita pentru un împrumut, ar putea să crească, in loc să scadă, din cauza faptului că IFN-urile vor avea de suportat costuri mai mari impuse de BNR. Concurenta este singura care ar putea duce la scăderea dobânzilor, spun reprezentanţii IFN-urilor.

COTIDIANUL

Detalii despre funcţionarea sistemului în România - Cornel Nistorescu

Audierea colonelului Doru Paraschiv la Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009 ne-a adus în faţă un personaj pînă acum necunoscut: generalul Marian Hăpău. Cine este Hăpău? Un general de Armată, şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, omul promovat de Gabriel Oprea în această funcţie-cheie pentru serviciile militare. De ce Hăpău? Pentru că Hăpău este, după cum s-a văzut la Comisie, un profesionist de acelaşi calibru cu generalul Gabriel Oprea. Hăpău livra (hap-hap!) la ordin informaţiile obţinute de ofiţerii din serviciile militare, fără să lase nici o urmă. Nu le dădea ordine în scris şi nu le cerea documente despre aceste abateri de la lege, iar cînd primea rezultatele investigaţiilor (inclusiv interceptări), le livra generalului Oprea, tot fără să lase o urmă scrisă, în aşa fel încît cei doi să arate curaţi ca spuma laptelui.

Foştii lideri catalani, pe drumul cătuşelor

Justiţia spaniolă a dispus joi plasarea în arest preventiv a fostului vicepremier catalan Oriol Junqueras şi a şapte dintre miniştrii fostului executiv condus de Carles Puigdemont, acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri după autoproclamarea independenţei Cataloniei. De asemenea, instanţa a decis judecarea în stare de libertate, contra unei cauţiuni de 50.000 de euro, a unui singur ministru din fostul executiv catalan, Santi Vila, care a demisionat înaintea votării declaraţiei de independenţă şi a cerut atunci separatiştilor catalani să poarte un dialog cu Madridul. Parchetul spaniol a cerut totodată, miercuri, emiterea unui mandat european de arestare pe numele fostului lider al Cataloniei Carles Puigdemont pentru rolul său în referendumul din regiune.

Liviu Dragnea, aruncat din avion

Fostul premier Victor Ponta arată acuzator către fostul său aliat Liviu Dragnea în cazul Tarom, companie care încheie anul cu pierderi uriaşe. Ponta susţine că Tarom a încăput pe mâna "Cartelului de la Teldrum" - Dragnea ( Teleorman) Stănescu ( Olt) şi Cuc ( Giurgiu)", iar după doar un an de zile compania este "căpuşată profesionist", având pierderi de 5 ori mai mari decât anul trecut.

CURENTUL

Cartel Alfa cere demisia Olguţei

"Domnia sa, doamna ministru, nu stăpâneşte legislaţia în general, dar mai ales legislaţia muncii. Are mentalitatea feudală în sensul în care crede că un angajator taie şi spânzură. Al doilea aspect este cel legat de faptul că în situaţia actuală ea era focalizată numai pe legea salarizării pentru sectorul bugetar. Toată această nebunie nu are ca justificare decât reducerea valorilor promise pentru sectorul bugetar, care s-a constat că sunt prea mari. Şi ca să le scadă cu 23 la sută fac acest transfer de taxe care o sa înnebunească tot sistemul pieţei muncii din România", a spus Bogdan Hossu, preşedintele C.N.S. "Cartel Alfa". Acesta mai spune că ministrul dă dovadă de "cinism" şi "dezinteres" faţă de sectorul economic.

CURIERUL NATIONAL

S.O.S. sistemul alimentar

Sistemele alimentare nu mai acoperă necesarul de alimente pentru întreaga populaţie globală şi vor fi cu atât mai puţin capabile să facă acest lucru în viitor. O transformare sistemică este necesară. Sunt necesare investiţii în produse noi şi în publicitate care promovează alimentaţia sănătoasă, precum şi tehnologia, infrastructura, echipamentele şi serviciile care păstrează valoarea nutriţională a alimentelor. Strategiile şi tehnologiile probate ar putea fi îndreptate către reducerea deşeurilor şi utilizarea resurselor naturale. "Formarea Viitoarelor Sisteme Globale Alimentare" - raportul Forumului Economic Mondial publicat anul acesta - relevă faptul că sistemele alimentare de astăzi nu sunt potrivite scopului asigurării alimentaţiei populaţiei globului şi că sunt necesare transformări fundamentale în structurarea lor.

Telekom, amendat cu 200.000 lei pentru nerespectarea clienţilor

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a sancţionat Telekom România Mobile Communications cu amendă în cuantum de 200.000 de lei pentru nerealizarea portării a 1.232 de numere de telefon şi întârzierea procesului de portare pentru alte 4.941 de numere de telefon. Unul dintre cei patru mari operatori de pe piaţa din România, Telekom, a fost amendat de către ANCOM din cauza practicilor prin care nu îşi respectă clienţii. Portarea numerelor de telefon a devenit o afacere destul de înfloritoare pentru unii dintre operatori, care au avut parte de sute de mii de astfel de cereri. Fireşte, portări s-au petrecut între toate reţelele, insă procesul pare să nu fi fost întotdeauna unul foarte simplu.

Atitudinea guvernului belgian faţă de liderul secesionist catalan poate pune în discuţie credibilitatea internaţională a Belgiei

Mandatul de arestare european, creat în 2004 pentru înlocuirea procedurilor de extrădare între ţările membre ale UE, permite arestarea unei persoane într-un alt stat european şi predarea, pentru a fi judecat, statului care a emis mandatul. Exceptând unele "motive speciale" - care nu pot fi invocate în cazul lui Puigdemont - nicio ţară europeană nu poate refuza predarea unei persoane cerută de o altă ţară a UE. În cazul de faţă, solicitarea procurorului general spaniol este adresată Belgiei, care are la dispoziţie 60 de zile pentru a-l preda pe Puigdemont Spaniei şi doar 10 zile dacă persoana în cauză este de acord.

EVENIMENTUL ZILEI

Lovind în Dragnea cu Revoluţia de trei lei, iar pe Tăriceanu făcându-l obsedat, Iohannis îmbracă geaca roşie pentru un nou mandat

Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut o conferinţă de presă menită să îl readucă în prim-planul luptelor din politica internă, domeniu din care a fost absent în ultima lună, practic luând startul pentru un nou mandat. Pe modelul metaforei cu "elefanţii din încăpere", tema principală de atac a Preşedintelui a fost seria de măsuri fiscale pe care Guvernul Mihai Tudose a prezentat-o săptămâna trecută. Este un subiect în care rolul de Opoziţie a fost "confiscat" de sindicatele care au anunţat demararea procedurilor pentru o grevă generală. Potrivit unor surse politice, Guvernul vrea să convoace o şedinţă extraordinară azi în care să fie adoptate aceste proiecte, dar şi cele legate de achiziţiile de armament. Iohannis a acţionat pe acelaşi principiu ca şi la Ordonanţa 13, de a "lovi" primul.

SONDAJ. PNL se laudă că A AJUNS din urmă PSD

Liberalii au cerut cercetarea de piaţă în contextul alegerilor locale parţiale care vor avea loc pe 5 noiembrie în mai multe judeţe. Pentru liberali una dintre mize este câştigarea alegerilor în Deva, municipiu în care au fost prezenţi joi liderul PNL, Ludovic Orban, senatorul Alina Gorghiu, alături de alte persoane din conducerea partidului, pentru a-l susţine în cursa electorală pe Florin Oancea, candidat la Primăria oraşului. La întrebarea "dacă ar fi alegeri parlamentare duminica viitoare?", un procent de 28% din persoanele chestionate au spus că ar vota cu PNL, 40% ar pune ştampila pe PSD, 7% cu ALDE, iar 5% cu USR, conform datelor sondajului despre care a aflat EVZ.

Cât a PLĂTIT Hillary Clinton pentru dosarul cu MIZERII despre Trump

Hillary Clinton şi Comitetul Naţional Democratic au plătit peste un milion de dolari pentru Dosarul Trump, redactat de fostul spion Steele. Compania Fusion GPS, cu sediul în Washington, a făcut această dezvăluire cu ocazia audierii de miercuri, în Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor. Fusion, fondată de trei foşti ziarişti de la Wall Street Journal, a declarat că din cei 1,02 milioane de dolari, primiţi de la Democraţi, cu 168.000 de dolari l-au plătit pe fostul agent MI6, Christopher Steele, care a lucrat la redactarea dosarului. Steele a fost angajat de Fusion GPS în iunie 2016. Dosarul său, care conţine 35 de pagini, este plin de afirmaţii nedovedite despre presupusa complicitate dintre Trump şi regimul lui Putin. Acestea au fost folosite de FBI în investigaţia privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Immofinanz a început vânzarea terenurilor pe care le are în România

Grupul financiar austriac Immofinanz, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România, a început să vândă primele terenuri ce aparţineau dezvoltatorului de locuinţe Adama, ca parte a strategiei companiei de a se concentra pe proprietăţile de retail şi birouri. Investitorul a anunţat că a vândut deja un teren situat pe bulevardul Ghencea din Bucureşti, în suprafaţă de 1,2 hectare, şi altul amplasat pe strada Erou Iancu Nicolae din Voluntari, în suprafaţă de 1,3 hectare. Tranzacţiile au fost intermediate de companiile de consultanţă imobiliară CBRE şi Cushman&Wakefield Echinox. În plus, se află în ultima etapă cu vânzarea unui lot de 10.800 mp de pe strada Vasile Lascăr din centrul Capitalei.

Pierderi de aproape 207 milioane de lei prevăzute în proiectul bugetului rectificat al TAROM, în creştere de cinci ori

Compania TAROM are prevăzute în proiectul de buget rectificat pierderi de 206,793 milioane lei, de cinci ori mai mari faţă de cele 41,21 milioane lei din bugetul publicat în septembrie în Monitorul Oficial. Conform proiectului lansat în dezbatere pe site-ul ministerului, veniturile totale ale companiei sunt prevăzute la 1,149 miliarde lei, iar cheltuielile la 1,356 miliarde lei. În bugetul aprobat, veniturile totalizau 1,24 miliarde lei, iar cheltuielile 1,281 miliarde lei.

JURNALUL NATIONAL

Iohannis: Solicit coaliţiei să renunţe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere şi incertitudine

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, joi, coaliţiei de guvernare să renunţe la politica fiscală promovată, pe motiv că aceasta generează "neîncredere" şi "incertitudine". "Solicit coaliţiei aflate la guvernare, PSD şi ALDE, să dea dovadă de responsabilitate şi să renunţe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere, incertitudine şi nu ajută pe nimeni", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni. El a recomandat prudenţă la nivelul deciziei politice şi guvernamentale. "Avertizez la modul cel mai serios decidenţii politici să aibă grijă şi să judece clar la rece ca să nu bage România şi pe români într-o aventură fiscală cu final trist", a adăugat Iohannis.

Angajaţii statului, sufocaţi cu sporuri salariale în lipsa criteriilor de performanţă

Falia salarială dintre angajaţii bugetari şi cei din mediul privat s-a mărit în ultimii ani, iar de la anul are toate şansele să se adâncească şi mai mult. Pentru aproape orice angajat al ministerelor, indiferent cât de insignifiant este el pe scara ierarhică, stresul şi nervii de la serviciu sunt răsplătiţi cu mai mulţi bani la salariu. La un calcul sumar constatăm că, lunar, ministerele cheltuiesc numai cu sporurile acordate angajaţiilor din administraţiile centrale cu mult peste şase milioane de lei, de la acest calcul fiind exceptate Ministerele de Interne şi cel al Apărării. Bugetarul îşi asumă zilnic pericole imense pentru că simpul fapt de a sta pe scaun în faţa unui calculator poate deveni un lucru extrem de periculos. . De exemplu, îşi poate turna în poală, din greşeală, una din cele cinci cafele fierbinţi pe care le bea zilnic de plictiseală.

Americanii de la ADM, blocaţi în Portul Constanţa de autorităţi

Terminalul petrolier pe care americanii de la Archer Daniels Midland (ADM) voiau să-l construiască în Portul Constanţa mai are de aşteptat, după ce autorităţile române au respins proiectul din motive de securitate. Investiţia de sute de milioane de euro se află acum în stand-by, dar oficialii Ministerului Energiei spun că vor aproba proiectul, odată ce va fi refăcut, astfel încât să respecte toate normele de siguranţă. ADM este una din cele mai mari companii din lume, care a ajuns să deţină, prin achiziţiile din ultimii doi ani, jumătate din Portul Constanţa. 350.000.000 de euro este valoarea terminalului petrolier pe care americanii vor să-l construiască în Portul Constanţa.

Angajatorul nu e Moş Crăciun cu resurse nelimitate

Oamenii de afaceri români şi străini şi-au dat mâna pentru a spune NU măsurilor cuprinse în proiectul Codului Fiscal, pe care Guvernul vrea să le aplice de la 1 ianuarie 2018. Nu există niciun fel de studiu de impact, nu au fost discutate cu mediul de afaceri şi sunt prea complexe pentru a fi adoptate prin ordonanţă de urgenţă, spun ei. "Anul 2017 reprezintă un model de cum NU ar trebui să iniţiem măsuri de politică fiscală. Amintiţi-vă: am început cu impozitul pe gospodării. Am continuat cu impozitul pe cifra de afaceri. Vara a fost fierbinte pentru că am discutat despre plata defalcată a TVA. Încheiem anul apoteotic, cu transferul contribuţiilor de la angajator la angajat ", a spus Daniel Anghel, coordonatorul în materie de fiscalitate al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

NATIONAL

Serviciile nu mai au pe ce da banii!

Şoc financiar in sistem! Unul mare de tot! Dar pe invers faţă de majoritatea instituţiilor de stat. Pentru că, pur si simplu, la cererile intempestive ale şefilor structurilor informative, directorii de la Logistica sau alte Direcţii administrative nu mai ştiu pur si simplu ce rapoarte si referate să inventeze pentru cheltuirea miliardelor de lei ramase in conturi. Aşa că bagă la greu orice le trece prin cap, de la adidaşi la unelte mecanice si de la "vagoane" de obiecte de papetărie până la schimbarea pe bandă rulantă a plasmelor TV din birouri. Iar referatele le sunt aprobate pe loc, sub semnăturile şefilor care sunt dispuşi la orice forma de "shopping", oricât de nebuneasca si costisitoare ar fi, decât să returneze la bugetul central banii care altfel riscă să rămână necheltuiţi păna la sfârşitul anului bugetar.

Sfârşit de an in grevă generală!

Sindicatele anunţă proteste masive in următoarea perioadă din cauza modificărilor Codului Fiscal, prin care se transferă plata contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, o măsură ce va duce la scăderea salariilor, mai ales din mediul privat, si pierderea locurilor de muncă. Confederaţia care reprezintă mai mult de jumătate de milion de salariaţi, CNSLR Frăţia, a început procedurile pentru declanşarea grevei generale in sectoarele sănătate, învăţământ, administraţie publică si asistentă socială, energie, petrol si gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi si agricultură.

Patriot: Americanii ne dau voie să-i umplem de bani

Ministerul Apărării Naţionale a primit scrisoarea de acceptare (Letter of Acceptance - LOA) din partea Guvernului SUA privind achiziţionarea primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) tip PATRIOT. Acesta este primul din cele şapte sisteme PATRIOT - patru destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene si trei Statului Major al Forţelor Terestre, program a cărui valoare totala este de circa 3,9 miliarde dolari fără TVA, informează Ministerul Apărării. Sistemul pentru care a fost primita LOA este estimat la 764,78 milioane USD fără TVA si va fi contractat până la sfârşitul acestui an, după adoptarea de către Parlamentul României a proiectului de lege privind realizarea capabilităţii. "

Putin, noul ayatollah al Orientului Mijlociu

In timp ce americanii se dau de ceasul morţii cu acordul nuclear cu Iranul, Putin descinde la Teheran si lansează afacerile secolului. Un pas mai încolo, in Siria, protejatul Moscovei, Bashar al Assad, domneşte bine-mersi la umbra supersonicelor de vânătoare ruseşti. Ar mai fi bătălia pentru Irak, dar timpul nu e pierdut. Si iată ce a făcut mana magica a lui Putin: "Rosneft si compania iraniana National Iranian Oil Company (NIOC) au semnat un acord privind implementarea unor proiecte strategice in Iran, valoarea totală a investiţiilor fiind de pana la 30 de miliarde de dolari".

PUTEREA

Numiri de ULTIMĂ ORĂ făcute de premierul TUDOSE în ministere şi autorităţi publice

Eleodor Mândreş a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), printr-o decizie a premierului Mihai Tudose. Printr-o altă decizie a prim-ministrului, Maria-Elena Georgescu a fost eliberată din funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice. Premierul a decis şi numirea lui Ioan Bogdan Lazăr în funcţia de secretar de stat la Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social (MCPDS). Pe de altă parte, Mihai Tudose a numit-o pe Maria-Luisa Păstrăguş în funcţia de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Toate deciziile de numire au fost deja publicate în Monitorul Oficial.

ROMANIA LIBERA

Creşte povara fiscală cu salariile. Guvernul jupoaie angajatorii

Impunerea unui salariu minim de 1.900 de lei, de la 1 ianuarie, va lovi direct în micii antreprenori, care vor fi cei mai afectaţi, dar va aduce mai mulţi bani la buget din contribuţii sociale. Potrivit calculelor efectuate de specialişti în contabilitate, majorarea salariului minim de la 1.450 de lei la 1.900 de lei va conduce la o creştere a salariului net cu 97 de lei, dar în acelaşi timp va determina o creştere a taxelor datorate cu 65 de lei. Astfel, salariul net va urca de la 1.065 de lei la 1.163 de lei, în timp ce nivelul total al contribuţiilor aferente va creşte de la 715 la 780 de lei, pentru un salariat care nu are nicio persoană în întreţinere. Măsura va afecta în special companiile cu salariaţi plătiţi la nivelul salariului minim.

FRF vrea să aibă un profit din pariurile sportive. Organizatorii răspund că deja plătesc doi la sută pentru sport

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, susţine un proiect legislativ care ar obliga operatorii de pariuri sportive să cedeze o parte din profitul lor către federaţiile sportive. Dacă aceste modificări vor fi adoptate, Federaţiile ar primi dreptul să acorde licenţă de funcţionare operatorilor de pariuri. În replică, operatorii de pariuri susţin că piaţa pariurilor este deja reglementată de Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc (ONJN), iar modificările legislative propuse ar duce la o dublă subordonare - faţă de ONJN şi faţă de Federaţiile sportive. La rândul ei, Asociaţia organizatorilor de jocuri de noroc Rombet subliniază că "activitatea de jocuri de noroc este, conform legislaţiei în vigoare, taxată mai mult decât orice altă activitate economică, iar 7% din aceste taxe se redirecţionează prin lege pentru a susţine sportul, educaţia şi cultura".

ZIARUL FINANCIAR

România se află pe locul 4 în Europa la producţia de ţiţei şi gaze, dar încasează doar 1 miliard de lei din redevenţe

Petrom a plătit anul trecut redevenţe în valoare de 579 mil. lei, potrivit raportului publicat de companie. Producătorul naţional de gaze naturale Romgaz Mediaş a plătit redevenţe de 86 mil. lei. Suma cumulată plătită de cele două companii reprezintă circa jumătate din totalul de aproximativ un miliard de lei, bani din redevenţe pe care îi încasează anual România. Proiectul de lege pus în dezbatere de Ministerul Economiei privind reglementarea sistemului de redevenţe prevede sume mai mari pentru producătorii care exploatează resursele din Marea Neagră. În proiect nu figurează însă impactul pe care îl vor avea asupra bugetului de stat noile redevenţe.

Efectul scandalului standardelor duble la calitatea alimentelor: cehii importă cu 9% mai multă mâncare din Germania

Gălăgia făcută de liderii statelor est-europene în privinţa standardelor mai slabe decât cele din vest ale calităţii alimentelor practicate de producători şi retaileri a început să aibă efecte comerciale. Importurile Cehiei de mâncare din Germania au crescut cu peste 9%, la 21,2 miliarde de coroane (825 milioane euro), anul acesta, scrie The Prague Monitor. În Cehia, în special în regiunile de graniţă, creşte numărul de magazine fizice şi online specializate pe importul de alimente şi produse de îngrijire a sănătăţii din Germania. Unele magazine online mai mari, precum Rohlik.cz şi Koölk.cz, au pe site-uri o categorie separată de produse: alimente şi alte bunuri aduse din Germania. Unele familii obişnuiau să treacă graniţa pentru a face cumpărături, ceea ce consuma timp. Posibilitatea de a comanda acum online îi încântă pe cehi.

Prin majorarea dobânzilor, Fed, Banca Angliei şi banca naţională a Cehiei forţează creşterea costului creditului în lumea dezvoltată

Ceea ce pentru Banca Angliei, gardianul economiei britanice după Brexit, a fost o zi istorică, pentru banca centrală a Cehiei, gardianul celei mai dezvoltate economii est-europene, a fost o nouă şarjă în lupta cu inflaţia. Banca Angliei a majorat ieri dobânda de politică monetară pentru prima dată în ultimul deceniu. Tot ieri, şi banca naţională a Cehiei a majorat costurile finanţării, dar pentru a doua oară în acest an. Specialiştii spun că astfel instituţia cehă, după ce a dat startul, a stabilit şi ritmul creşterilor dobânzilor în Europa. Membrii comisiei de politică monetară a Băncii Angliei au votat majorarea dobânzii cheie cu 0,25 de puncte procentuale, la 0,5%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb