REVISTA PRESEI 04.01.2017

Willy Homner
Revista Presei / 4 ianuarie 2017

REVISTA PRESEI 04.01.2017

ADEVARUL

Tabloul Guvernului Dragnea 1

Deşi formarea echipei guvernamentale este atributul premierului desemnat, preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost cel care a anunţat cine va face parte din noul Executiv, arătând încă o dată că el este adevăratul premier al României. Sorin Grindeanu n-a făcut altceva decât să apară în poza de grup şi, grijuliu să nu deranjeze, a răspuns aproape monosilabic la întrebările jurnaliştilor. De altfel, surse din PSD susţin că Legea de funcţionare a Guvernului, care interzice momentan unui condamnat penal să facă parte din Guvern, va fi modificată în Parlament în luna februarie, astfel încât, până la Paşte, liderul PSD va putea renunţa la statutul de premier camuflat. Până atunci, noul Guvern va primi votul de învestitură din partea Parlamentului, apoi va depune jurământul la Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Cine sunt noii miniştri care vor face parte din CSAT

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ales mai mulţi oameni apropiaţi să conducă ministere-cheie din Guvern. O parte dintre aceştia vor face parte şi din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, printre ei numărându-se Carmen Daniela Dan şi Florin Iordache, ministrul de Interne, respectiv al Justiţiei. Potrivit legii de funcţionare a CSAT, preşedinele CSAT este şeful statului, în timp ce primul-ministrul este vicepreşedinte. Pe lângă cei doi, membri ai Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt: ministrul apărării naţionale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul industriei şi resurselor, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidential pentru securitate naţională.

Surprizele lui Dragnea

Forurile de conducere ale PSD şi ALDE au aprobat marţi lista viitorului Guvern. Executivul condus de Sorin Grindeanu va cuprinde 24 de miniştri, dintre care patru au fost propuşi de ALDE. Azi, Guvernul va primi votul de învestitură din partea Parlamentului, iar seara va depune jurământul la Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis nu poate refuza niciun ministru votat de Parlament, ci doar o propunere venită pe baza revocării sau a demisiei. ALDE va deţine şi funcţia de viceprim-ministru care va fi ocupată Daniel Constantin. Ministerul pentru Relaţia cu parlamentul va fi condus de Gabriela Gavrilescu, Externele vor fi conduse de Teodor Meleşcanu, iar Ministerul Energiei de Toma Petcu.

Liviu Dragnea despre noul guvern: Va fi de cursă foarte lungă dacă se va ocupa de treburile ţării

Lungimea mandatului Cabinetului Grindeanu va depinde de performanţele sale, iar noul guvern "va fi de cursă foarte lungă" dacă "se va ocupa de treburile ţării, a declarat Liviu Dragnea marţi seară, la Antena 3, potrivit HotNews. Preşedintele PSD a spus că a constatat la Guvernul Cioloş o "lipsă de experienţă în activitatea guvernamentală". "Foarte multă vorbă şi puţine fapte. Chiar şi pierderi financiare", a precizat el, menţionând că noul guvern va fi de cursă scurtă sau nu în funcţie de performanţa pe care o are. "Dacă va fi un guvern care se va ocupa de treburile ţării, şi mai puţin de declaraţii la televizor şi de politică, poate fi un guvern de cursă foarte lungă", a declarat Dragnea.

Dodon i-a retras cetăţenia moldovenească lui Băsescu

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, marţi, 3 ianuarie, decretul prin care i-a retras cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu. Printre motivele care au stat la baza acestei decizii a şefului statului se enumeră faptul că fostul preşedinte al României nu ar respecta independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, pledând deschis pentru unirea celor două maluri ale Prutului. Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a declarat că decizia lui Igor Dodon de a-i retrage cetăţenia este una politică şi a precizat că urmează să se consulte cu avocaţii săi, pentru a decide ce va face în continuare, transmite News.ro.

Stratfor: Europa a intrat într-un an de foc

Agenţia Stratfor anticipează că disensiunile din blocul comunitar se vor accentua, indiferent care vor fi câştigătorii alegerilor ce vor avea loc în acest an în state-cheie ale Uniunii Europene. Anul 2017 se anunţă a fi unul complicat la nivel global. Politica pe care o va adopta preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, care îşi va începe mandatul pe data de 20 ianuarie, problemele economice cu care riscă să se confrunte China, lupta Rusiei pentru a-şi spori influenţa şi alegerile care vor avea loc în state-cheie din Europa sunt doar câteva dintre variabilele ecuaţiei aferente anului care a început. Agenţia americană Stratfor, care face anual predicţii privind evenimentele care vor urma, consideră că 2017 va fi un an crucial pentru Europa.

BANCHERUL

Creditele noi in lei acordate de bănci sunt in scădere

Creditele noi in lei acordate de bănci au scăzut cu un miliard de lei in noiembrie faţă de luna precedentă, însă se menţin la un nivel încă o data mai mare faţă de acum trei ani si peste cel din perioada de euforie dinaintea crizei, arată datele BNR. Astfel, valoarea creditelor noi in lei acordate de bănci in noiembrie au fost de 4,9 miliarde lei, faţă de cele 5,9 miliarde lei in octombrie. In noiembrie 2015 volumul de noi credite in lei a fost de 4,4 miliarde lei, in noiembrie 2014 de 3,2 miliarde lei iar in aceeaşi luna din 2013 de 2,4 miliarde lei. In noiembrie 2007, in plina euforie economica dinaintea crizei din 2008, volumul de credite noi in lei era de 4,4 miliarde lei, sub nivelul din acest an.

COTIDIANUL

Guvernul Dragnea are o faţă - Cornel Nistorescu

Nu ştiu cît de entuziaşti sunt pesediştii şi cît de supăraţi sunt adversarii. Eu, unul, am rămas doar contrariat. Dacă programul de guvernare este o, să-i zicem, operă cunoscută, guvernul este o surpriză totală. Seamănă cu soluţia Shhaideh la postul de premier. Adică a fost doar socoteala de acasă a lui Liviu Dragnea. De-aia a şi eşuat. A speriat. A derutat. A părut un număr politic personal. De-aia a şi fost respinsă. O fi fost şi de data asta componenţa guvernului aprobată de CEx al PSD! Dar ridicarea mîinilor sau un strigăt prelung, un "buuun" de cîteva secunde, cum strigă crainicii "gooooool", nu înseamnă altceva decît tot un guvern Dragnea. De ce? Anunţarea guvernului Dragnea (eu nu îi zic guvernul Grindeanu ) m-a lămurit. Suntem în faţa altei improvizaţii, născută din logica (dar şi vanitatea, plus ambiţia) aceluiaşi preşedinte al PSD.

O româncă a fost aleasă viceprimar al unei mari capitale europene

Românca Ramona Pop, reprezentanta Partidului Verde din Berlin, a fost aleasă în 8 decembrie 2016 unul dintre cei doi viceprimari ai capitalei Germaniei, conform antena3.ro. Ramona Pop a militat în campania electorală pentru modernizarea grădiniţelor şi şcolilor, care trebuie restaurate, şi pe care vrea să le aducă într-un stadiu adecvat de funcţionare. De asemenea, Pop a spus că mai doreşte să introducă mai multe trenuri S-Bahn în reţeaua de transport în comun. Ramona Pop a intrat în Parlament la 24 de ani, fiind cea mai tânără membră de atunci. Ramona Pop s-a născut la Timişoara în anul 1977 şi a emigrat în Germania, împreună cu familia ei, în 1988.

CURENTUL

"Patronatul" lui Izvoranu nu are nici angajaţi, nici activitate iar pagina de internet i-a fost suspendată

Îl vedeţi seară de seară la televizor recomandat ca reprezentantul patronatelor, al oamenilor de afaceri, pricepându-se, alături de fostul şef de post Dumitru Coarnă, reprezentantul sindicatelor, la orice subiect. Îl cheamă Adrian Izvoranu şi ne dă lecţii despre economie, educaţie, sănătate şi justiţie. Ce ne-a atras atenţia este însă discursul său sindical, nepotrivit pentru un reprezentant al patronatului. Încercând să aflăm pe cine patronează Izvoranu de vreme ce numai el este întrebat de posturile de ştiri despre ce cred oamenii de afaceri, am constatat cu stupoare că acesta nu desfăşoară vreo afacere cu angajaţi cărora să trebuiască să le plătească salariile şi nici măcar la Confederaţia Patronală a Industriei, Serviciilor şi Comerţului din România (CPISC) unde spune că este Director General, acesta nu are subalterni.

Înalta Curte judecă arestarea lui Ghiţă pe 5 ianuarie

Curtea Supremă discută pe 5 ianuarie cererea DNA de arestare în lipsă a lui Sebastian Ghiţă, după ce acesta nu s-a prezentat în cursul zilei de joi la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova pentru a semna în cadrul controlului judiciar. Ghiţă trebuia să se prezinte ieri la IJP Prahova la ora 10,30, dar nu a apărut. Ultima oară când Ghiţă s-a prezentat la controlul judiciar pe cauţiune a fost pe 19 decembrie.

CURIERUL NATIONAL

2017- un nou an agitat pentru Europa

La preşedinţia semestrială a Uniunii Europene se află, începând din 1 ianuarie, Malta. "Moştenirea" este grea. Malta se va confrunta în acest an cu o situaţie extrem de complexă, în special în probleme legate de migraţie. În chestiunea complicată a migraţiei, spun analişti, corespondenţi de presă din Bruxelles, asistăm de fapt la deschiderea unui front intern în Europa, între ţările şocate de lipsa de solidaritate din partea noilor vecini şi naţiunile care nu acceptă ca Europa occidentală să le dea lecţii". Cea mai mare bătaie de cap pe această temă o vor da şi preşedinţiei malteze ţările membre ale aşa-numitului "Grup de la Vişegrad" (Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia).

BRD a pierdut un proces pe clauze abuzive

Banca a fost obligată de Judecătoria Cluj-Napoca să restituie reclamanţilor suma de aproximativ 13.000 de euro. Av. Cuculis: Comisionul de gestiune sau - redenumit - de administrare, cât şi comisionul de acordare al BRD, considerate clauze abuzive, iar tot ce s-a încasat în baza lor s-a restituit alături de dobânda legală. Decizia instanţei nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.

Sebastian Ghiţă, dispărut de două săptămâni, nu s-a prezentat la Poliţie

Fostul deputat Sebastian Ghiţă, dispărut de două săptămâni, nu s-a prezentat, marţi, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova pentru a semna conform procedurilor impuse prin măsura controlului judiciar pe cauţiune, fiind pentru a doua oară când încalcă această obligaţie, anunţă Agerpres. Surse din cadrul Poliţiei au declarat că, potrivit programului de supraveghere stabilit anterior, el trebuia să se prezinte la IPJ la ora 10:30, însă nu a venit până la acest moment. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va discuta pe 5 ianuarie cererea DNA de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiţă.

Câţi bani au cheltuit românii în vacanţa de Revelion

În jur de 155.000 de români şi-au petrecut Revelionul în staţiunile din ţară, în creştere cu 7% faţă de anul trecut, cheltuind aproximativ 155 de milioane de lei (34,4 milioane euro), cu 8% mai mult comparativ cu anul precedent, potrivit datelor estimative anunţate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi citate de News.ro. De asemenea, în străinătate au călătorit prin intermediul agenţiilor de turism, pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă din acest an, aproape 10.000 de români, în creştere cu 22%. Aceştia au cheltuit în afara ţării, doar pentru servicii turistice, peste 6 milioane euro, sumă cu 23% mai mare faţă cea din anul anterior.

EVENIMENTUL ZILEI

BOBOCII LUI DRAGNEA. 26 de miniştri, de la începători la "UNŞI CU TOATE ALIFIILE"

Guvernul condus de Sorin Grindeanu, format din 26 de ministere, va primi în această seară votul de învestitură în Parlament, majoritatea miniştrilor susţinuţi de PSD şi ALDE fiind la prima prezenţă la Palatul Victoria. EVZ a aflat că vicepremierul Sevil Shhaideh le-a înroşit palmele parlamentarilor. Conducerea lărgită a PSD a aprobat, ieri, în unanimitate, într- o şedinţă rapidă de 40 de minute, lista miniştrilor. Surse participante la şedinţă au relatat că singurul semnal de alarmă a fost tras de organizaţia judeţeană a PSD din Vaslui, care a cerut ca viitorul Guvern "să nu uite de partid".

O campanie neghioabă: SRI îşi impune oamenii în noul Guvern - Autor: Ion Cristoiu

Din lista noului Guvern lipsesc numele celor care au în CV absolvirea Academiei SRI. Înseamnă asta, oare, că Serviciile nu şi-au plasat oamenii în noul Guvern? Judecînd după Campania declanşată împotriva listei de Divizia Presă a Binomului, în frunte cu Unitatea de elită Hotnews, pare că de data asta Serviciile au eşuat în tentativa de a-şi plasa oamenii în Guvern. Ştiind însă că Serviciile sunt mult mai deştepte decît par, sunt convins că tocmai campania dusă de Divizia Presă e semnul că printre miniştri au fost plasaţi şi acoperiţi cu adevărat ai Binomului. Nu de alta, dar ce altă formulă mai bună e de acoperi acoperirea decît de a fi revoltat de lista noului Guvern?!

Ghiţă se denunţă: Mână-n mână cu Kovesi l-au înfundat pe Vîntu

Patronul România TV aruncă pe piaţă a altă dezvăluire bombă. El a dat 200.000 de euro pentru închirierea avionului cu care Nicolae Popa-FNI a fost repatriat din Indonezia, după ce fusese condamnat la ani grei de închisoare. Sebastian Ghiţă spune, în a treia înregistrare difuzată de RTV după dispariţia sa, că dosarul Realitatea TV, în urma căruia Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat, în 2012, la un an de închisoare cu executare pentru că l-a şantajat, a fost pus la cale de Laura Codruţa Kovesi.

JURNALUL NATIONAL

Traian Băsescu, surprins într-o înregistrare în care spune cum a fost măsluit dosarul lui Dan Voiculescu

Dana Grecu şi Radu Tudor au difuzat, în emisiunea "La ordinea zilei", de la Antena 3, o înregistrare audio în care Traian Băsescu vorbeşte cu o persoană încă neidentificată despre cum a fost măsluit dosarul Voiculescu. Întrebat de interlocutorul său dacă are înregistrări "cu toţi", Traian Băsescu răspunde: "Coldea, doamna Kovesi, Judecătoarea Camelia Bogdan". Potrivit spuselor fostului preşedinte, cei trei ar fi aranjat condamnarea profesorului Dan Voiculescu. "Să-i vezi când vorbeau a doua zi, după condamnarea care, cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Şi cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar 10", a spus Traian Băsescu.

Liviu Dragnea, anunţ despre cât va rămâne în funcţie cabinetul Sorin Grindeanu

Liviu Dragnea a comentat o serie de afirmaţii făcute în spaţiul public, privind cabinetul Sorin Grindeanu, despre care s-a spus că nu va fi un guvern de cursă lungă. "Nu ştiu cine a spus asta, dar respect opiniile. Va fi un guvern de cursă lungă sau scurtă în funcţie de performanţe. Poate să fie de cursă foarte lungă, indiferent dacă Liviu Dragnea vrea sau se gândeşte să fie prim-ministru. Este clar că s-a născut un orizont de aşteptare ca eu să preiau guvernul. Luând decizia să nu aruncăm România într-o criză politică, nu pot să spun că nu am nicio răspundere. Eu sunt partener cu domnul Grindeanu. Dacă vreunul va greşi voi cere să se analizeze dacă va mai rămâne sau nu" a spus preşedintele PSD la Subiectiv.

Familiile cu venitul minim pe economie nu au trăit decent din anul 1989

Din 1989 până în prezent, familiile care au câştigat doar salariul minim pe economie plus alocaţia copiilor n-au avut în niciun an un trai decent, fiind mereu la limita subzistenţei, arată un studiu al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV). Cercetătorii ICCV au luat în calcul o familie medie în care părinţii au câştigat doar salariul minim pe economie în fiecare din ultimii 27 de ani plus alocaţiile a doi copii aflaţi în întreţinerea acestora. Prima concluzie a fost că totalul acestor venituri a fost întotdeauna sub pragul de 100% din necesarul unui trai decent, definit ca un nivel de la care sunt acoperite toate cheltuielile pentru un coş minim de produse şi servicii îndestulătoare, scrie Mediafax.

NATIONAL

Ce aspect a remarcat Dragnea când s-a uitat la viitoarea echipa guvernamentala

Era de înţeles, până la urmă, ca liderul social-democrat sa aibă încredere si doar cuvinte de laudă la adresa viitoarei componente a Executivului, a cărui listă abia ce am apucat să o aflăm oficial, in cursul după-amiezii de marţi. Însă Dragnea a ţinut să sublinieze un anume aspect pe care l-a remarcat, mai presus de tinereţea miniştrilor propuşi si de încrederea cu care il creditează pe viitorul premier Grindeanu. "E un guvern tânăr, in care se investeşte foarte multa speranţa am observat ceva la ei ceva care mi-a plăcut foarte mult sunt încărcaţi de responsabilitate, i-am văzut zâmbind foarte puţin si fiecare este preocupat de domeniul pe care îl gestionează si înţelege dimensiunea greutăţii pe care o au in fată", a remarcat Liviu Dragnea

Şefa interimara a PNL etichetează lista Guvernului propusa de PSD-ALDE: "încropită"

Dacă liderul PSD a lăudat echipa guvernamentala propusă pentru a fi condusa de Sorin Grindeanu, premierul desemnat, după cum era de aşteptat şefa interimară a principalului partid de opoziţie nu a văzut-o deloc cu ochi buni. Drept urmare, a si anunţat că alianţa PSD-ALDE nu se poate aştepta pe votul PNL, la investirea Executivului. In opinia Ralucăi Turcan, "întreaga listă a Guvernului este una încropită, in funcţie de interese personale sau de grup ale celor din alianţa PSD-ALDE", iar cea a lui Florin Iordache la Ministerul Justiţiei - nominalizare la care s-a făcut referire pe fondul unui zvon apărut in privinţa unei viitoare prezentări in Parlament a Legii Amnistiei - "de sacrificiu".

PUTEREA

Vestea aşteptată cu sufletul la gură de toţi pensionarii!

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis, marţi, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru modificarea Codului fiscal, a anunţat secretarul acestui for legislativ, Marcel Ciolacu. El a precizat că preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, a adresat o scrisoare Biroului permanent privind convocarea sesiunii extraordinare pentru data de 5 ianuarie, pe ordinea de zi fiind modificarea Codului fiscal. Potrivit acestuia, pe 4 ianuarie va lucra Comisia de buget, iar pe 5 ianuarie va fi plen în sesiune extraordinară. Proiectul de modificare a Codului fiscal a fost iniţiat de fostul senator Cristiana Anghel şi prevede eliminarea veniturilor din pensii din categoria veniturilor supuse impozitului pe venit, precum şi modificarea bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile din pensii.

Cine e PAVEL NĂSTASE, propus ca Ministru al Educaţiei

Profesorul universitar doctor Pavel Năstase s-a născut la 6 decembrie 1951. În perioada februarie 2012 - februarie 2016 a fost rector al ASE, iar în ianuarie 2016, Pavel Năstase a fost ales preşedinte al Senatului Universitar al ASE pentru mandatul 2016-2020. A absolvit Facultatea de Calcul Economic şi Cibernetică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE, 1975), devenind doctor în ştiinţe, specializarea Calcul economic şi cibernetică economică (1986) tot la ASE. În 1989 a mai absolvit Facultatea de Matematică la Universitatea din Bucureşti (1989).

Junghiul transformării RATB

Preconizata transformare a RATB în societate comercială este mult aşteptată de cei mai mulţi angajaţi. Bursa Zvonurilor a aflat că numai "privilegiaţii" se opun din răsputeri să amâne procesul. Ar fi vorba despre câţiva directori de serviciii şi direcţii, mulţi pensionabili, care nu ar mai încăpea în noua schemă a societăţii comerciale. Lacomi şi incapabili, ei nu sunt în stare să răspundă întrebărilor chiar de domeniul lor de activitate. Este vorba de directorul economic Virgil Chiru, care câştigă lunar circa 15.000 de lei. El a fost criticat de maniera în care a elaborat bugetul RATB din care nimeni nu înţelege nimic, dar nici nu a ştiut să dea explicaţiile necesare. El este şi funcţionar public la Primăria Sectorului 3, de unde ridică lunar modesta sumă de 516 lei. Soţia sa, Aura, este şi ea angajata RATB.

ROMANIA LIBERA

GUVERN-MARIONETĂ. Ce aşteaptă Liviu Dragnea de la miniştrii pe care i-a plasat în Guvern

Preşedintele social democrat şi-a impus oamenii în cabinetul Grindeanu, iar ar trebui să rezolve priorităţile şefului partidului - împărţirea fondurilor pentru baroni, legislaţia în domeniul penal sau noua lege a salarizării. Lista miniştrilor Guvernului Grindeanu a fost negociată, ieri, până în ultimul moment, decizia finală fiind luată de preşedintele PSD Liviu Dragnea. De altfel, acesta din urmă a fost cel care a prezentat lista miniştrilor, în timp ce premierul desemnat Sorin Grindeanu doar a asistat la lectură împreună cu ceilalţi miniştri. Liviu Dragnea a afirmat că premierul ar fi propus "cel puţin cinci miniştrii" din totalul de 25. "Îmi asum întreaga răspundere pentru echipa guvernamentală", a concluzionat Liviu Dragnea. Prim-ministrul a arătat doar câteva cuvinte la final, spunând că "politica se face în altă parte".

ZIARUL FINANCIAR

Ce va fi în 2017: salariile mici vor creşte accelerat, s-ar putea să vedem un nou producător auto care să vrea să facă maşini în România

Creşterea salariului minim pe economie anunţată de la 1 februarie de la 1.250 de lei la 1.450 de lei va duce şi la majorarea celorlalte salarii mici, care se situează puţin peste salariul minim pe economie. Această măsură de creştere a salariului minim din care a trăit economia în ultimii 4 ani va afecta în mod di­rect o treime din salariile din Ro­mâ­nia, la care se adaugă indirect şi celelalte salarii, care acum sunt la 1.500-1.600 de lei brut. În al doilea rând, lipsa de personal, mai ales pentru proiectele care nu ne­cesită operaţii complexe şi specializare, va pune angajatorii să mărească salariile pentru a-şi ţine oamenii şi pentru a atrage alţii noi. Un indicator important este nivelul din supermarketuri, unde s-a ajuns la 2.000 de lei brut, aproximativ 1.600 de lei net.

Tendinţe 2017. Restructurarea băncilor va continua, iar creditarea în lei va rămâne motorul pieţei

Sistemul bancar va continua pro­babil în acest an procesul de consolidare în condiţiile în care există bănci care îşi caută cumpărător, după ce ultimii ani au adus câteva fuziuni şi achiziţii. De asemenea, procesul de restructurare, prin ajustarea numărului de posturi şi de unităţi, ar putea să meargă mai departe. Creditarea în lei va continua să fie "locomotiva pieţei locale" , susţinută de nivelul încă scăzut al dobânzilor, iar băncile vor face în continuare curăţenie în bilanţuri încercând să scape de creditele neperformante.

Cum va fi 2017 pentru Europa? Un an "mizerabil" în care crăpăturile din UE se vor mări

Dacă ar fi să explice simplu cum va fi 2017 pentru Europa, unii analişti ar spune "mizerabil", alţii "un an crucial". Iar cea mai mare cauză a pesimismului este politica, sau mai precis ameninţarea "politicii populiste". Nici pe partea economică lucrurile nu vor străluci. "Anul 2017 se va dovedi un an mizerabil pentru Europa", scrie Deutsche Welle. Anul trecut a fost marcat de o senzaţie acută de nesiguranţă cauzată de terorism, de ascensiunea populismului şi a autocraţilor şi de erodarea valorilor democratice. În 2017, Occidentul ar putea fi supus unor teste serioase. În ianuarie Donald Trump şi guvernul său de miliardari se vor instala la conducerea SUA. Criticii lui Trump spun că lipsa lui de experienţă politică şi tendinţa de a "agita lucrurile" vor cauza probleme privind securitatea globală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb