REVISTA PRESEI 04.02.2013

Willy Homner
Revista Presei / 4 februarie 2013

ADEVARUL

Traian Băsescu, prima conferinţă după raportul MCV: "Raportul este o oglindă corectă a activităţii instituţiilor statului"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cotroceni, la patru zile de la publicarea raportului Comisiei Europene, că raportul MCV este "corect, bazat pe faptele şi pe acţiunile politice ale politicienilor români". Preşedintele a mai precizat că Raportul nu cere o lege a presei. "Aş vrea să atrag atenţia asupra unui lucru: românii au putut fi păcăliţi cu televizoarele, dar occidentalii se uită la televizor doar pentru monitorizare. Cine se amăgeşte că, propagandistic, vom păcăli instituţiile europene se înşeală amarnic. Raportul este corect, bazat pe fapte, pe întâmplări şi pe acţiuni politice ale românilor cu funcţie de responsabilitate în stat. Raportul este o oglindă corectă a activităţii instituţiilor statului."

Alţi 50.000 de români au ajuns restanţieri la bănci în 2012

Peste 740.000 de români înregistrau la finele lunii noiembrie a anului trecut restanţe de aproape 2,2 miliarde de euro la împrumuturile contractate. Românii s-au descurcat tot mai greu cu plata ratelor la credite şi în 2012. Scăderea puterii de cumpărare, determinată de reducerea veniturilor şi de scumpiri, dar mai ales deprecierea leului în raport cu euro şi francul elveţian i-au adus pe mulţi români în imposibilitatea de a-şi achita ratele la timp. Astfel, numărul restanţierilor la bănci a ajuns la 740.211 persoane la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit datelor Biroului de Credit, prezentate de Banca Naţională a României (BNR). Numărul restanţierilor este mai mare cu peste 50.000 faţă de nivelul înregistrat la începutul lui 2012.

UCM Reşiţa a dat lovitura cu un contract cu India. Compania va livra indienilor agregate energetice de 30 de milioane de euro

UCM Reşiţa, companie aflată în insolvenţă, va semna în această săptămână un contract de 30 de milioane de euro cu India pentru livrarea de agregate energetice. UCM Reşiţa a reuşit în luna decembrie 2012 să negocieze şi să ajungă la un acord privind un contract pentru producţia de agregate energetice în India, înţelegere care va aduce companiei 30 de milioane de euro în următorii doi ani. "S-a ajuns la un acord, probabil săptămâna aceasta contractul va fi semnat la Reşiţa. La o primă estimare, profitul UCM va trece de un milion de euro", a spus Remus Borza, proprietarul Euro Insol, administratorul judiciar al companiei aflate în insolvenţă.

Câte maşini au ieşit anul trecut pe porţile fabricilor de la Mioveni şi Craiova. Peste 90% din producţia naţională este generată de Dacia

Producţia naţională de autoturisme a crescut anul trecut cu 6%, numărul maşinilor care au ieşit pe porţile fabricilor de la Mioveni şi Craiova ajungând la 326.600 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile. Creşterea înregistrată la nivelul pieţei este una timidă având în vedere că 2012 este primul an în care Ford a produs la uzina de la Craiova. Peste 90% din producţia naţională de autoturisme a fost asigurată de Dacia, respective 296.000 de unităţi produse în uzina de la Mioveni. Producţia Dacia a scăzut în 2012 cu 5% faţă de anul precedent. Astfel, avansul naţional a fost susţinut de Ford, care în vara lui 2012 a început producţia la Craiova. Ford a demarat producţia în vara lui 2012 şi au produs până la sfârşitul anului doar 30.600 de unităţi.

Vosganian vrea să ceară Comisiei Europene acceptul pentru un ajutor de stat de 20 de milioane de euro pentru combinatul vâlcean Oltchim

Guvernul vrea să acorde un ajutor de stat de 20 de milioane de euro pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, companie de stat care a intrat în insolvenţă săptămâna trecută. Astfel, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, va cere împreuna cu investitorii "relevanţi" de la combinat o întrevedere cu vicepreşedintele Comisiei Europene Joaquin Almunia, pentru a-i prezenta propunerea autorităţilor.

După Bosnia şi Herţegovina, OMV iese şi de pe piaţa benzinăriilor din Croaţia. Urmează vânzări de benzinării din România?

Grupul austriac de petrol şi gaze OMV a semnat un acord pentru vânzarea subsidiarei sale de comercializare a carburanţilor din Croaţia, OMV Hrvatska, către compania croată Crodux. OMV a anunţat în toamna anului trecut că va reduce în următorii trei ani numărul de benzinării, atât din România, cât şi din alte state, iar surse din piaţă precizau că negocierile dintre austrieci şi ruşii de la Gazprom sunt foarte avansate. În noiembrie anul trecut OMV a anunţat că va reduce în următorii trei ani numărul de benzinării, atât din România, cât şi din alte ţări, dar nu se va retrage de pe nicio piaţă. OMV este acţionarul majoritar al OMV Petrom, cu 550 de unităţi în România.

"Shogunul" Călin Marinescu vorbeşte despre ascensiunea lui Traian Băsescu şi Securitate

Vechi coleg cu Traian Băsescu la Navrom, Călin Marinescu aduce lămuriri în legătură cu statutul preferenţial al celui care avea să devină preşedintele României. Eroul principal al dosarului Flota, Călin Marinescu - zis Shogunul, a acordat în premieră un interviu canalului TV online din Constanţa, Nautica TV. Personaj al cărui nume este indisolubil legat de Traian Băsescu, Shogunul a povestit de-a fir-a-păr istoria flotei comerciale româneşti. Traian Băsescu a fost în anii `80 cel mai tânăr comandant de navă din flotă, iar ulterior a fost numit reprezentant al Navrom la Anvers - Belgia. Ascensiunea sa fulminantă a fost pusă de criticii preşedintelui pe seama legăturii cu Serviciile Secrete, Traian Băsescu fiind atacat constant pe tema apartenenţei la Securitate. Shogunul spune însă altceva: "Traian Băsescu a fost avansat pe linie de partid, nu de Securitate".

CAPITAL

Alegerile Shogunului de la ProTV

După câţiva ani marcaţi de rezultate slabe, fotoliul lui Adrian Sârbu, românul cu cea mai mare funcţie executivă într-o multinaţională, se clatină. Orice este posibil, inclusiv o întoarcere acasă a Shogunului (cum îi spuneau angajaţii), primul mogul de presă din România. Câteva scenarii şi informaţii în premieră în rândurile următoare. Probabil că influenţa lui Adrian Sârbu asupra formării societăţii româneşti postrevoluţionare este chiar mai mare decât o intuiţi. Sârbu a inventat ştirile serioase, a produs "fenomenul" PRO şi tot el a tabloidizat şi mercantilizat presa. Pe vremuri, avea puterea să hotărască cine câştigă alegerile şi să transforme peste noapte orice anonim într-un star de televiziune.

FMI: Faceţi în trei luni ce nu aţi fost în stare într-un an!

FMI nu vrea să arunce acordul cu România la coş, deşi recunoaşte că, până acum, ţintele stabilite au fost ratate în marea lor majoritate. Guvernul Ponta, în schimb, vrea în continuare control de la FMI. Doar şase puncte din totalul de 17 de pe agenda FMI au fost duse până la capăt de guvernul Ponta. Cu alte cuvinte, ţintele din Acord au fost ratate, iar delegaţia Fondului Monetar Internaţional ar fi trebuit să anunţe eşecul şi închiderea contractului. Numai că FMI vrea să evite finalizarea Acordului prin nerealizarea ţintelor, motiv pentru care a extins termenul-limită cu trei luni, până în iunie anul acesta, perioadă în care Guvernul ar trebui să recupereze heirupist tot ce nu a reuşit în mai bine de un an.

CURIERUL NATIONAL

Peste 10 mil. euro, prejudiciile din contractele derulate de Loterie în 2011

Curtea de Conturi precizează că societatea a plătit pentru echipamentele achiziţionate de la asocierea SVF Management Prod Serv - Industrial Computer Group cu 428% mai mult faţă de valoarea reală a produselor. Prejudiciul produs prin contractul de achiziţie a serviciilor de comunicaţii încheiat cu asocierea GIR - Vodafone este de aproape 7 mil. lei. Controalele Curţii de Conturi efectuate asupra contractelor de achiziţie derulate de Loteria Română în anul 2011 au scos la iveală faptul că aceasta a derulat nu mai puţin de zece contracte păguboase, prejudiciul depăşind valoarea de 10 mil. euro, într-unul dintre ele putând fi acuzată că a trucat licitaţia şi a încălcat ulterior o decizie a Curţii de Apel Bucureşti care declarase nul contractul.

Agricultura ecologică creşte spectaculos

Ritmul mediu anual de creştere este de 23%, dezvoltarea sectorului ecologic este dovedită în principal de creşterea numărului de producători implicaţi. Potenţialul enorm a făcut ca România să devină "Ţara anului" la cel mai mare târg de profil. Olteanu, UNPCPR: Sunt plăcut surprins să constat că s-a ajuns la aproximativ 50.000 de ferme care cultivă bio.

MTI şi CNADNR, direct responsabili de înzăpezirea drumurilor

Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) nu s-au preocupat în ultimii şapte ani de deszăpezirea drumurilor naţionale şi a autostrăzilor, "remediind" această disfuncţionalitate abia anul trecut, prin includerea într-un ordin comun a caracteristicilor tehnice pentru utilajele şi echipamentele necesare în prevenirea şi combaterea înzăpezirii, notează Curtea de Conturi în Raportul său de audit.

Băsescu: Mesajul raportului MCV este "nu vă jucaţi cu statul de drept". "Raportul e o oglindă corectă a acţiunilor instituţiilor statului, de la 5 iulie 2012, data ultimului raport, şi până azi"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că mesajul pe care îl transmite raportul MCV este: "Nu vă jucaţi cu statul de drept, v-au rezistat instituţiile, dar reveniţi-vă în abordarea politicienilor", susţinând că nu mai sunt anii '47 - '48 când "comuniştii se instalau cu ghioaga la putere". "Vin la partea negativă a raportului care, trebuie să recunosc, este aparent o contradicţie: să apreciezi pozitiv aceste instituţii (n.r. - DNA, ICCJ, ANI, Parchetul General) care ţin de statul de drept şi pe de altă parte să pui sub semnul întrebării funcţionarea statului de drept, dar realităţile verii anului 2012 n-au putut fi evitate şi mesajul pe care îl dă acest raport este - nu vă jucaţi cu statul de drept, v-au rezistat instituţiile, dar reveniţi-vă în abordarea politicienilor, în abordarea pe care o aveţi ca oameni politici", a spus Traian Basescu.

Luptă dură pentru putere în administraţia FMI

Consiliul de Administraţie al FMI se află la ora actuală într-un blocaj al reformei în guvernanţa instituţiei. Ţările emergente şi ţările industrializate continuă să se afle în dispute privind modul de calcul al puterilor lor în cadrul Fondului. Ca atare, lucrările asupra reformei guvernării Fondului vor continua, se pare, până la începutul anului viitor. În ceea ce priveşte drepturile de vot, încă de la summitul G20 din 2010 a fost aprobată o formulă conform căreia ţările emergente ar urma să facă parte din conducerea FMI în raport cu puterea lor economică. În consecinţă, China a câştigat şase locuri, devenind al treilea stat - după SUA şi Japonia - cu 6,39 la sută drepturi de vot. India, Brazilia, Mexicul şi Spania şi-au văzut şi ele sporită influenţa.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta vrea să-l îmbuneze pe "Felix" ca să nu-l execute Antena 3

Istoria unei discuţii tensionate dintre Dan Voiculescu şi Liviu Dragnea explică mai bine de ce premierul a atacat "Evenimentul zilei". El a scos astfel Antena 3 de sub tirul acuzaţiilor că ar submina justiţia şi statul de drept. Situaţie jenantă şi moment de panică pentru Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, la ultima reuniune a USL. Într-o discuţie cu Dragnea, Dan Voiculescu i-a ameninţat, voalat, pe liderii USL, sugerând că ar putea întoarce armele - respectiv trustul său media, în frunte cu Antena 3 - împotriva lor. Potrivit unor surse din USL, la acea şedinţă participa şi preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu. Dragnea a încercat să deschidă un dialog cu patronul trustului Intact. "Ce mai faceţi domnule profesor?", l-a abordat secretarul general al PSD pe Voiculescu, folosind titulatura preferată a acestuia. "Prost. V-am făcut pe toţi mari şi acum eu achit nota de plată", ar fi fost răspunsul, surprinzător.

"Ne doare la bască!". Omul Monei Pivniceru dă atacul la Registrul Comerţului

Liberalul Mihail Vlasov susţine că are acordul "decidenţilor politici" pentru a prelua una dintre cele mai profitabile instituţii de stat. Preşedintele Camerelor de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), avocatul Mihail Vlasov (68 de ani), este la un pas să-şi vadă îndeplinit visul: controlul Registrului Comerţului (RC). El este socrul senatorului PNL de Vaslui, Cristian David, în prezent ministru delegat pentru românii de pretutindeni, dar şi bun prieten cu Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei. Într-o scrisoare adresată Camerelor judeţene, Vlasov susţine că a discutat cu "decidenţii politici" transferul RC, de la ministerul Justiţiei la CCIR. "Mi s-a solicitat expres ca, înainte de a emite vreo pretenţie, să fac dovada unităţii Sistemului. Dovada nu se poate produce decât printr-un document semnat şi parafat în corpore!", se arată în document. Vlasov a cerut ca toţi şefii Camerelor să semneze documentul.

JURNALUL NATIONAL

ACCES de SLUGĂRNICIE. Scriitorul Alex Ştefănescu se oferă să fie bodyguard-ul lui Băsescu

Scriitorul si criticul literar Alex Ştefănescu se oferă, pe facebook, intr-un acces de slugărnicie către Întâiul Învăţător al Ţării, să-i fie bodyguard lui Traian Băsescu: "Domnule Traian Băsescu, m-aş bucura să vă fiu de folos, cu mijloacele de care dispun, în tot ceea ce faceţi pentru ţara noastră. Am citit mii de cărţi şi poate ceea ce am învăţat din ele se va dovedi la un moment dat util în sprijinirea acţiunilor dv. Dar dacă tot ceea ce am citit nu ajută la nimic, contaţi măcar pe faptul că sunt un om masiv şi la nevoie pot funcţiona ca body-guard!", a scris Alex Ştefănescu pe facebook.

Planuri noi pentru Centrul Vechi

Sorin Oprescu, edilul Capitalei, s-a întâlnit sâmbătă cu membrii Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Istoric. Discuţiile au vizat atât programul de funcţionare a teraselor, cât şi ideea privind unitatea cromatică a mobilierului din zona istorică a Bucureştiului. Acesta ar trebui să se încadreze cu specificul zonei. Primarul general a ţinut să sublinieze importanţa distanţei minime de patru metri între terasele sezoniere, în vederea facilitării accesului în timp cât mai scurt al maşinilor de intervenţie în caz de urgenţă. De altfel, în cadrul întâlnirii s-a vorbit şi despre preocuparea pentru asigurarea condiţiilor privind stabilitatea şi siguranţa imobilelor în dreptul cărora se amenajează terasele sezoniere de către utilizatorii spaţiilor comerciale.

Cătălin Ivan (PSD): "Raportul MCV a fost politizat de emisarii lui Băsescu la Bruxelles"

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat duminică, după discursul şefului statului, că raportul MCV a fost profund politizat de "emisarii lui Traian Băsescu la Bruxelles", iar declaraţiile preşedintelui privind raportul MCV arată "obsesiile" acestuia. "Ce spunea doamna Hăineală la CSM apare aproape cu punct şi virgulă în raport. Declaraţii făcute de Traian Băsescu, de Monica Macovei, de Hăineală şi de alţii ca ei apar în acest raport. Este un raport foarte slab, profund politizat pe alocuri. Discuţia pe baza raportului este, de asemenea, politizată pentru că un raport politic nu poate fi discutat tehnic", a declarat, conform Mediafax, Ivan, în replică la declaraţiile făcute duminică de către preşedintele Traian Băsescu.

SCANDALOS: O profesoară de la Universitatea Hyperion din Capitală FURA din genţile studenţilor, în timpul orelor de curs

O profesoară de la Universitatea Hyperion din Bucureşti este cercetată în libertate de poliţiştii bucureşteni după ce la sfârşitul anului trecut ar fi furat diferite sume de bani din genţile studenţilor, au declarat surse din Poliţia Capitalei. Potrivit unor surse din Poliţie, citate de Mediafax, profesoara este cântăreaţa de romanţe Silvia Lungeanu. La Hyperion, Lungeanu era angajată ca profesoară de canto. Cadrul didactic, în vârstă de 37 de ani, este acuzată că îşi ruga studenţii să iasă din amfiteatru în timpul orelor de curs, sub pretextul că doreşte să vorbească la telefon în particular. Odată rămasă singură în încăpere, ea începea să caute în genţile tinerilor, de unde, spun poliţiştii, ar fi furat sume cuprinse între 200 şi 3.000 de lei. Valoarea totală a prejudiciului stabilit de anchetatori depăşeşte 5.000 de lei. Profesoara universitară este cercetată pentru furt calificat.

NATIONAL

Ce jocuri face Adrian Nastase din PUSCARIE!

Aparent s-a resemnat si accepta sa ramana "o pagina din istoria tarii". In realitate, Adrian Nastase incearca prin orice mijloace sa revina in prim planul scenei politice, odata cu eliberarea din inchisoare. Situatie recunoscuta chiar de colegii sai de partid, care povestesc ca Adrian Nastase a tras sforile pentru a-si pune apropiatii in posturi cheie. Ba chiar le-a sugerat social-democratilor cum sa negocieze impartirea cascavalului guvernamental cu liberalii, insistand pe pastrarea unor institutii exclusiv in sfera de influenta a PSD. Totodata, aceeasi social-democrati sustin ca toate aceste miscari sunt facute prin oamenii din departamentele pe care fostul premier le-a coordonat ani de zile , departamente care au constituit o adevarata "pepiniera" din care au fost "culesi" ministrii Ioan Mang, Liviu Voinea si Mircea Dusa.

Ordine de la FMI: "Lichidati Termoelectrica, vindeti Electrica!"

Angajamentele ordonate de FMI, cu termene de executare expirate inca de anul trecut, au o ultima scadenta la sfarsitul lunii mai 2013. Reprezentantii Delegatiei FMI la Bucuresti au avertizat Guvernul Ponta II ca trebuie sa inceapa sa faca harcea-parcea companiile de stat. Acestea vor fi listate pe bursa, privatizate dintr-o bucata, declarate insolvente sau, pur si simplu, lichidate si vandute pe parti, in cazul in care nu mai exista alte variante.

Premierul Victor Ponta, in "staborul" Partidei Romilor!

Victor Ponta si-a pus in cap comunitatea romilor, dupa ce l-a eliberat din functia de consilier de stat pe Gheorghe Raducanu si l-a numit in locul acestuia pe senatorul UNPR Damian Draghici. Au votat masiv USL, punand umarul la victoria unor nume grele precum Victor Ponta, Crin Antonescu sau Liviu Dragnea. Acum, reprezentantii romilor il acuza pe seful Executivului de tradare. "Si-a incalcat cuvantul dat. Pentru noi asta reprezinta cea mai mare jignire", au declarat liderii romilor din Gorj si Teleorman. Acestia au luat foc dupa ce au aflat ca Ponta l-a inlaturat din Executiv pe omul propus de Partida Romilor, bagandu-l la inaintare pe actualul senator Damian Draghici.

Mossadul, in "umbra" atentatului asupra Ambasadei SUA de la Ankara

Pana sa fie pus atentatul de la Ambasada SUA de la Ankara pe seama Al Qaida, a iesit premierul Tayyip Erdogan si a stricat toate planurile. Erdogan a dat vina pe Frontul de Eliberare al Poporului Revolutionar (DHKP/C), caruia ii apartinea autorul atentatului, Ecevit Sanli. Presa turca a tocat mult subiectul, mai ales ca DHKP/C este legat de organizatia Ergenekon, penetrata de Mossad! Surse militare turce sustin ca Ergenekon, impreuna cu ofiteri din Fortele Aeriene, a incercat sa rastoarne Guvernul lui Tayyip Erdogan in 2003, actiune esuata. 326 de ofiteri au fost condamnati in 2012. Ziarul Milliyet dezvaluia ca investigatiile au dus la un rabin, Tuncay Guney, ca fiind "creierul" loviturii de stat, care lucra pentru Mossad si care isi plasase oameni in mai multe organizatii antiguvernamentale.

PUTEREA

CUTREMURĂTOR. Iată cum, pe banii şi curentul nostru, suntem bătaia de joc a italienilor de la Enel

Compania Enel, al cărui preşedinte este Paolo Andrea Colombo(foto), a hotărât peste noapte, fără nici un avertisment sau campanie media, să desfiinţeze casieriile. Stăpânii italieni ai celei mai mari companii de distribuţie a energiei electrice, care deţine monopolul pe Bucureşti, Ilfov, Banat, Muntenia şi Dobrogea, au luat această măsură pentru eficientizare, adică să scape de câteva sute de angajaţi şi au tras oblonul la ghişee. Cu banii astfel economisiţi au cumpărat nişte automate pentru plata cash, pe care le-au montat în holurile fostelor casierii, în bătaie de joc pentru clienţii captivi din aproape jumătate din România. Aceiaşi iobagi ai Enel - pentru că un cumpărător nu poate scăpa de Enel decât dacă se mută cu totul din aria de acoperire a monopolului italienilor - mai pot plăti facturile la bănci comerciale, Poştă sau pe internet.

FOARTE IMPORTANT. Adio motorină pentru agricultori, bine ai rămas taxarea inversă la cereale

Ministerul Agriculturii dă veşti proaste agricultorilor. Pe lângă impozitele pe care, acum, trebuie să le plătească toată lumea, bugetul ministerului nu cuprinde nici sumele necesare pentru plata unui ajutor extrem de cerut de către fermieri - subvenţia pentru motorina folosită în toate sectoarele agriculturii. Vina este dată pe Comisia Europeană, care nu mai permite astfel de ajutoare. În aceste condiţii, de subfinanţare a agriculturii, una dintre cele mai puternice organizaţii de fermieri, cea a legumicultorilor de la Matca, au început protestele. Prima dată în faţa primăriei.

CURTEA DE CONTURI. Doar într-un an, Oprescu a "evaporat" câteva milioane de euro

Primăria generală şi administraţiile de sector din Bucureşti au cheltuit necorespunzător, în 2011, 18 milioane de lei, potrivit unui raport al Curţii de Conturi. Cea mai mare parte a acestor sume nu mai poate fi recuperată. Pe sectoare, prejudiciile descoperite, fără a lua în calcul direcţiile şi agenţiile subordonate primăriilor, sunt de ordinea sutelor de mii de lei. Primăria Sectorului 6 conduce detaşat în topul banilor publici risipiţi, cu peste un milion de lei. Pe "podiumul" administraţiilor bucureştene care au cheltuit nejustificat sume importante de bani s-au mai clasat, potrivit aceluiaşi raport, Primăria Sectorului 4, urmată de cea a Sectorului 1. La nivelul întregii ţări au fost risipiţi aproape 7.000 de milioane lei, drept plată nelegală sau pentru lucrări fictive, reiese din concluziile Raportului Curţii de Conturi.

ROMANIA LIBERA

De 150 de ori mai ieftin! Topul tranzacţiilor imobiliare subevaluate ale politicienilor şi amicilor lor

Imaginaţi-vă un cetăţean care vrea să-şi cumpere un apartament. În anul 2013, o locuinţă decentă cu 2 camere, de 60 mp, în Bucureşti costă pe piaţa liberă în jur de 50.000 euro. Românul din cazul nostru este însă descurcăreţ şi, trăgând câteva sfori, reuşeşte să cumpere de la stat acelaşi apartament doar cu 266-333 euro, adică cu preţul unui smartphone. Exemplul ipotetic de mai sus ilustrează cât se poate de bine modul în care mulţi oameni politici, sau care au conexiuni importante în zona politică, au reuşit să cumpere proprietăţi ale statului la preţuri derizorii. România liberă vă prezintă cele mai cunoscute astfel de tranzacţii, ordonate descrescător, în funcţie de raportul dintre preţul real al activelor imobiliare şi preţul "de chilipir" cu care au fost cumpărate. Unele dintre aceste afaceri s-au transformat în dosare penale, în timp ce altele au fost considerate doar "imorale".

Uraniul, în culisele războiului din Mali

Preşedintele Francois Hollande a efectuat o scurtă vizită în Mali, la trei săptămâni după declanşarea operaţiunii militare franceze destinată alungării grupărilor islamiste înarmate din nordul ţării, care începuseră o ofensivă spre sud. Un alt motiv plauzibil este protejarea exploatărilor de uraniu din Niger, susţin analişti occidentali. Vizita lui Hollande în Mali este un triumf. După zonele din nord, Sevare şi Timbuctu, preşedintele francez, primit cu fast de omologul său malian, Dioncounda Traore, a ţinut un discurs în capitală, la Bamako, în faţa unei mulţimi euforice adunată în Piaţa Independenţei.

De ce este Chile o ţară mai dezvoltată decât România

Ce deosebeşte Chile de România sau de Grecia? O mulţime de lucruri, în special felul în care sunt aleşi oamenii aflaţi în funcţiile cele mai înalte. Astfel, preşedintele chilian, creştin-democratul Sebastian Pinera, de 63 de ani, care este şi şeful guvernului, este doctor în economie la Universitatea Harvard din Statele Unite, la fel şi ministrul său de Finanţe, Felipe Larrain, care a scris, împreună cu Jeffrey Sachs, celebrul economist american, un manual universitar. Principala diferenţă dintre cabinetul de la Bucureşti şi cel de la Santiago este că toţi miniştrii guvernului chilian au diplome post-universitare de la cele mai bine plasate universităţi europene sau din SUA, în vreme ce premierul român nu a reuşit încă să demonstreze că nu şi-a copiat teza de doctorat. În plus, două dintre universităţile chiliene, una privată, Pontificia Universidad Católica de Chile, şi una de stat, Universidad de Chile, se află in topul primelor 500 de universităţi din lume, acolo unde universităţile româneşti nu au ajuns încă.

ZIARUL FINANCIAR

"Cumpăr apartament în acest bloc, cu plata cash, pe loc." Iar chiria este mai mare decât o rată la bancă. Două lucruri care arată că încrederea este la pământ şi lumea fuge de bănci. Asta ar trebui să discute BNR

Marţi, consiliul de administraţie al Băncii Naţionale se va întâlni pentru o nouă şedinţă de politică monetară, a doua din acest an. La cum a fost finalul de an din perspectiva consumului, cu o scădere neaşteptată din cauza vânzărilor mai slabe decât în perioada similară a anului trecut, ce a atras imediat un sentiment prost al comercianţilor în privinţa acestui început de an, Banca Naţională ar trebui aici să fie "vigilentă", pentru că s-ar putea să nu existe suflu pentru o creştere economică, măcar şi ea de 1,6%. Poate la rubrica "diverse", la finalul ordinii de zi, BNR ar trebui să analizeze şi încrederea oamenilor şi a companiilor în sistemul bancar, unde această încredere este la pământ. Lumea fuge de sistemul bancar, îi urăşte pe bancheri şi nu vrea să aibă de a face cu băncile. Cine ştie, poate şi reciproca este valabilă.

Paşi timizi pe drumul spre dezvoltare

În sfârşit, în cel de-al doilea mandat, preşedintele Traian Băsescu mai face şi ceea ce trebuie pentru economia românească: deschide calea pentru firmele româneşti în străinătate. În vizita sa în America Latină, a doua a unui şef de stat al României în ultimii cincizeci de ani, precum şi cea din Turkmenistan de la sfârşitul anului trecut, a fost însoţit de reprezentanţii unor firme cu capital românesc şi există semnale că aceştia vor semna contracte acolo. Nicio ţară nu poate ieşi din mediocra zonă a unui PIB per capita de 6-7.000 de euro fără să aibă companii care să se dezvolte măcar regional. Ungaria, Cehia, Polonia, care au un PIB mediu per capita de 12-13.000 de euro (media din Bucureşti), au fiecare câteva zeci de companii care acţionează deja regional, câţiva campioni.

Cum a ajuns sistemul bancar olandez, unul dintre cele mai vechi din lume, să supravieţuiască doar cu ajutorul statului

Prin naţionalizarea băncii SNS Reaal săptămâna trecută statul olandez a ajuns să controleze două dintre cele mai mari bănci din ţară. ING, cel mai mare creditor, supra­vieţuieşte cu un bailout de zece miliarde de euro primit în 2008 şi este încă dator guvernului pentru aceşti bani. Din top patru, doar Rabobank a rămas fără "pată". Naţionalizarea SNS Reaal contra unui bailout de 2,2 miliarde de euro reprezintă un semnal puternic că sistemul bancar european încă se confruntă cu efectele crizei financiare şi că acesta trebuie să găsească o soluţie prin care să lase instituţiile de credit să intre în faliment fără ca datoriile guvernelor să crească, scrie CNN. În Olanda sistemul bancar a supravieţuit celor cinci ani de la începutul crizei financiare datorită ajutorului venit din partea statului, care pe lângă SNS Reaal mai controlează ABN Amro.

Azi începe prima sesiune ordinară a Parlamentului. Primul punct - bugetul de stat

Senatul şi Camera Deputaţilor se întrunesc, azi, în a prima sesiune ordinară din acest an, cele două Camere având ca prioritate adoptarea proiectelor Legii bugetului de stat şi al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2013. Senatorii şi deputaţii se vor întruni separat, în plen, în cursul zilei de luni, pentru a stabili conducerea fiecărei Camere, urmând ca marţi să participe la o şedinţă comună pentru dezbaterea şi adoptarea celor două proiecte de buget.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb