REVISTA PRESEI 04.02.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 februarie 2014

ADEVARUL

Moartea şefului CFR Marfă este învăluită în mister

Dragoş Drăghici şi-a exprimat dorinţa de a obţine contractul de transport cărbune, contract care l-a aruncat după gratii pe Gruia Stoica. Aşa a declarat în faţa procurorilor Laurenţiu Ciurel, directorul Complexului Energetic Oltenia, care nu a putut să spună dacă licitaţia pe care urma s-o organizeze l-a băgat în mormânt pe Drăghici. Dragoş Alexandru Drăghici (43 de ani), jurist de profesie, a fost numit director general al CFR Marfă în februarie 2013, el fiind, totodată, membru al Consiliului de Administraţie al companiei de stat. El lucrase anterior în managementul unor companii naţionale şi multinaţionale, iar înainte de a veni la CFR Marfă a fost manager în cadrul NIS Petrol SRL, divizia din Serbia a Gazprom Neft. Apropiaţii acestuia nu exclud posibilitatea ca şeful CFR Marfă să fi murit din cauza presiunilor venite odată cu apropierea licitaţiei. Mai ales că din interceptările procurorilor reiese cum Gruia Stoica îl avertiza pe Boştină de faptul că nu-i va fi uşor să discute cu Drăghici despre licitaţie.

STS: Dr. Zamfir a transmis, în loc de coordonate, ora de pe telefonul mobil

Abia ieri, după două săptămâni de controverse privind informaţiile pe care Radu Zamfir le-ar fi oferit, STS a remis un comunicat în care arată: "Serviciul de Telecomunicaţii Speciale protestează ferm faţă de afirmaţiile potrivit cărora doctorul Radu Zamfir ar fi trimis coordonatele geografice prin Sistemul 112. Dânsul a descris doar ce vedea în jurul său şi pe un ecran de telefon mobil, începând cu ora 19:30, doctorul Zamfir indicând ca şi coordonate ora afişată pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1, iar peste patru minute 19,37,20/1 care evident nu sunt coordonate geografice. La solicitarea dispecerilor de a trimite o coordonată care începe cu 46 (latitudinea la care se află locul accidentului - n.r.), a refuzat să mai dea alte informaţii, spunând că a transmis informaţiile şi că nu mai dă nimic", precizează reprezentanţii STS într-un comunicat de presă.

Război-fulger în Parlament. Ţinta: şeful STS, Mircea Opriş

Liderii USL au încropit peste noapte un proiect legislativ, prin care intenţionează să treacă, în procedură de urgenţă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) din coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în subordinea Ministerului de Interne (MAI), aşa cum anunţa premierul Victor Ponta încă de duminică seară. Deşi presa şi parlamentarii din opoziţie au avertizat că o asemenea mutare poate fi făcută numai cu avizul CSAT, instituţie care înglobează, în acest moment, STS, parlamentarii USL au driblat CSAT cu ajutorul unei portiţe legislative. Conform legii de funcţionare, la capitolul atribuţii, CSAT "avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind: 1. securitatea naţională; 2. organizarea generală a forţelor armate şi a celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale." Sintagma-cheie în articolul de mai sus este "acte normative iniţiate sau emise de Guvern". Or, proiectul legislativ prin care se prevede trecerea STS la MAI nu este un proiect iniţiat de Guvern sau de vreun minister, ci unul iniţiat de Parlament, prin mâna USL.

Ponta: Dacă aş fi ministru de Justiţie, i-aş propune preşedintelui graţierea lui Becali

Premierul Victor Ponta a vorbit luni, la Antena 3, despre trecerea STS în subordinea Ministerului de Interne, despre acţiunile de deszăpezire, modificările la Codul penal şi codul de Procedură Penală, despre o eventuala remaniere şi despre cererea de graţiere a lui George Becali. Principalele declaraţii ale premierului: A fost o zi grea, dar importantă astăzi. Am avut negocieri lungi cu FMI, dar rezultatul priveşte viaţa românilor. După, am avut o scurtă intervenţie la Bursa de Valori. Este doar un episod de eliberare de sub regimul Băsescu. Sistemul de intervenţii în situaţii de urgenţă este important pentru toţi cetăţenii. Eu îi laud pe miile de oameni de la ISU, de la SMURD, care îşi fac treaba. După accidentul tragic de pe 20, s-au văzut disfuncţionalităţi. Intervine ISU şi serviciul 112, care este gestionat de STS. Am decis la MAI să organizăm un departament cu o comandă unică. L-am numit pe omul care este cel mai potrivit: doctorul Raed Arafat.

EXCLUSIV Imperiul lui Sârbu se dărâmă bucată cu bucată. Oameni importanţi au trecut la rivali. < Regii > telenovelelor se mută la Antena 1

Iura Luncaşu şi Alex Cseh au fugit de criza din MediaPro direct la rivalii din Băneasa. Şi la alte posturi tv sunt mişcări importante. Imperiul construit de Adrian Sârbu se dărâmă bucată cu bucată. De câteva luni încoace, oameni de valoare, în special regizori de top, migrează de la Acasă TV şi Pro TV în curtea duşmanilor de-o viaţă, la Antena 1. Anul 2014 a venit cu schimbări serioase în MediaPro, toate aduse pe un val adâncit de criză. Plecarea lui Adrian Sârbu din fruntea trustului Central European Media (CME), companie care deţinea postul PRO TV în România, pierderile financiare majore, prăbuşirea acţiunilor listate la bursa din New York au întărit decizia americanilor de la CME de a vinde cât mai repede postul PRO TV. Pe lângă asta, şi studiourile de la Buftea au fost scoase la vânzare, locul în care s-au filmat cele mai de succes telenovele şi producţii româneşti de la Revoluţie încoace.

Victor Ponta: Acciza de 7 eurocenţi la carburanţi se aplică de la 1 aprilie. Cred că, până la urmă, preşedintele va înţelege că este important să avem acord cu FMI

Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara, în urma discuţiilor finale cu reprezentanţii misiunii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi se va aplica de la 1 aprilie şi că scrisoarea de intenţie va fi semnată de preşedintele Traian Băsescu, întrucât acesta le-a transmis finanţatorilor internaţionali că va semna dacă "acciza" nu va apărea în document.

EXCLUSIV Fondul Proprietatea cere statului să renunţe la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Proiectul nu poate fi finanţat

Fondul Proprietatea solicită Guvernului să renunţe la proiectul de construcţie al reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a căror construcţie costă 6,5 miliarde de euro, deoarece proiectul nu poate fi finanţat, chiar şi în eventualitatea în care ar fi profitabil. Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, consideră că nu există niciun motiv pentru ca proiectele reactoarelor 3 şi 4 de la cernavodă să fie sistat. "Nu există niciun motiv pentru care Proiectul Unităţilor 3 şi 4 ar trebui stopat. Dacă discutăm de finanţare, Nuclearelectrica va participa în proiect cu activele existente, în principal construcţiile civile existente pe amplasament, teren. Din acest punct de vedere, capitalizarea SNN nu are relevanţă. Mai mult, utilizarea unor active existente care în prezent nu generează valoare şi un flux de venituri suplimentare din operarea a doua noi reactoare, nu poate fi decât în beneficiul acţionarilor SNN", a declarat Lulache.

"Meningită morală" - Andrei Pleşu

E limpede (în sfîrşit) pentru mai toată lumea că, probabil, avem, la vîrf, cea mai nefericită, mai ineficientă, mai ruşinoasă combinaţie politică din cîte am avut după decembrie 1989. Meritam asta? Poate că da. În fond, ne izbim, clipă de clipă, nu numai de netrebnicia conducătorilor, ci şi de propria noastră netrebnicie, de îngălarea tehnică şi morală a instituţiilor, dar şi a oamenilor de pe coridoarele şi de la ghişeele lor. Cînd, în plin ger, se opresc, în unele carrtiere, gazele, nu avem de a face, strict, cu o disfuncţionalitate ministerială, ci cu incompetenţa, nesimţirea şi birocraţia tălîmbă a cîte unei firme locale (eventual private), a cîte unui angajat robotizat, netot, nepăsător, a unor "echipe" (bine plătite) inapte să-şi facă treaba, (deszăpezire, asigurarea unei presiuni constante a gazelor şi a unei intervenţii rapide în caz de avarie etc.).

CURENTUL

Consilierii Marianei Câmpeanu, condamnaţi la închisoare pentru corupţie

Şefa de cabinet a ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare, pedeapsă cu executare într-un dosar de corupţie. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au mai dispus, în afară de pedeapsa cu închisoarea pentru Iuliana Coruţ, fost director de cabinet al ministrului muncii, şi patru ani interzicerea unor drepturi după executarea pedepsei. Judecătorii au găsit-o vinovată pe Iuliana Coruţ pentru luare de mită, şi permiterea accesului unei persoane străine la informaţii nepublice. Simona Dumitriu, sora Iulianei Coruţ, a primit şi ea 3 ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare şi dare de mită. Şpaga care ar fi fost tranzacţionată viza cumpărarea unui post de consilier afaceri europene la AMPOSDRU, au reţinut anchetatorii. Şi consilierul ministrului muncii, Paula Mănuceanu, a primit un an şi jumătate de închisoare, dar cu suspendare, în timp ce funcţionarul public Cristiana Bigan a primit doi ani de închisoare, pentru dare de mită, pedeapsă suspendată sub supraveghere.

USL vrea să treacă noua Constituţie pe repede-înainte

Deşi verbal invocă mereu această noţiune de stat de drept, cei doi lideri ai USL nu dau doi bani cu revizuirea Constituţiei în beneficiul cetăţeanului, ci sunt mai degrabă interesaţi de acele părţi care le oferă mai multe mai multe prerogative potentaţilor zilei. "Povara" revizuirii Constituţiei se află mai multe pe umerii PNL, proiect major cu care Crin vrea să-şi pună amprenta pe această legislatură în care liberalii nu au făcut decât să stea în umbra PSD-ului. Numai că acest lucru este dorit a fi făcut pe repede-înainte de către Antonescu cu oamenii precum penalul Tudor Chiuariu, başca fost ministru al Justiţiei, proaspăt condamnat la trei ani şi jumătate cu suspendare. "De vreme ce sentinţa îi lasă mandatul şi celelalte drepturi politice, nu putem să i le luăm noi. Domnul Chiuariu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice, din propria sa decizie, şi în mod simbolic, în mod politic. Formal, legal, nimic nu-i interzicea şi poziţia asta", a afirmat Antonescu.

CURIERUL NATIONAL

Aproape un milion de români ar putea beneficia de reducerea ratelor bancare

Guvernul estimează că schema de ajutor fiscal pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare ar putea duce la restructurarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români, care ar beneficia de reducerea ratelor bancare cu până la 4 miliarde de lei, a anunţat premierul Victor Ponta. La 24 ianuarie, se anunţa că Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal acordat persoanelor cu venituri sub medie care obţin de la bancă restructurarea creditelor, dar numai în condiţii stabilite de stat, cu prelungirea scadenţei până la doi ani. Restructurarea trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe cerinţe, prima dintre acestea restricţionând aplicarea doar la credite fără întârzieri la plată sau cu întârzieri de cel mult 90 de zile. Un număr de 715.705 români aveau restanţe la bănci mai mari de 30 de zile şi existau 4,5 milioane de persoane fizice care aveau 7,5 milioane de credite, potrivit declaraţiilor din 2013 ale preşedintelui executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu.

Ilie Carabulea: Carpatica Asigurări nu are nicio datorie şi are în conturi 90 mil. lei

Omul de afaceri Ilie Carabulea a declarat, ieri, în faţa judecătorilor la Curtea de Apel Bucureşti, că nu a săvârşit nicio ilegalitate şi că societatea Carpatica Asigurări nu are înregistrată nicio datorie, precizând că deţine în conturi 90 de milioane de lei şi că nu avea nevoie de ajutorul unor angajaţi ai statului, potrivit Mediafax. Acesta a mai precizat că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate, că faptele care îl incriminează nu există şi că dacă ar exista o faptă, aceasta ar fi de natură comercială.

ASF îşi face MEA CULPA: Recentele episoade regretabile arată că aspecte ale activităţii trebuie îmbunătăţite. Autoritatea promite o nouă organigramă

"ASF înţelege întrebarea legitimă dacă Autoritatea răspunde aşteptărilor investitorilor, opiniei publice, industriei supravegheate, dar este nevoie de timp pentru a rezolva chestiuni cu rădăcini structural", afirmă ASF ca răspuns la mai multe materiale de presă din ultima vreme. Aşa cum Curierul Naţional a arătat prin mai multe articole, există deficienţe grave atât în supravegherea sectorului asigurărilor (un exemplu este scandalul Carpatica Asig ale cărui ramificaţii ajung la ASF) cât şi a pieţei de capital, unde a fost posibilă Afacerea Harinvest despre care surse ale ziarului nostru spun că a fost posibilă cu complicitatea unor persoane din aceeaşi ASF. Pentru limitarea perioadei de rezolvare a acestor probleme, două comisii interne au elaborat deja rapoarte de evaluare a activităţii de supraveghere, continuă comunicatul ASF, în care se recunoaşte că "episoadele regretabile din ultima perioadă arată că sunt aspecte ale activităţii de supraveghere ce trebuie îmbunătăţite, iar ASF ia măsuri pentru îndreptarea acestor probleme".

Mergem spre dezastru conduşi de aceiaşi proşti

Miliardarul american Paul Singer, principalul acţionar la Fondul Proprietatea, spune că ne îndreptăm spre o nouă criză financiară. Dezastrul este anticipat doar de câţiva investitori, în timp ce liderii politici se adâncesc în aceleaşi practici care ne-au condus la prăbuşirea din 2008. "Factorii de decizie au fost şi rămân adormiţi la volan". Liderii lumii au învăţat prea puţin din criza financiară de acum cinci ani, deşi aceasta a distrus destinele a sute de milioane de oameni, spune magnatul american Paul Singer, şef al fondurilor Elliott. Structurile au rămas neschimbate şi sunt în mare parte conduse de aceiaşi oameni, sistemul financiar global rămâne fragil, iar politicile de răspuns la problemele pe care le avem sunt greşite, scrie acesta într-o notă trimisă investitorilor la sfârşitul săptămânii trecute şi preluată de publicaţia online Zero Hedge. Aceasta ar urma să ne conducă spre un nou dezastru, în condiţiile în care nici acum nu avem o perspectivă istorică asupra impactului pe care cutremurul financiar din 2008 l-a avut asupra societăţilor dezvoltate.

Comisia de revizuire elimină definirea puterilor în stat

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat propunerea de eliminare din proiectul de modificare a legii fundamentale a articolului care definea puterile în stat prin referire la Guvern, Parlament, ÎCCJ şi instanţele judecătoreşti, fără vreo referire la preşedintele României. "Statul se organizează potrivit principiilor separaţiei, echilibrului şi cooperării loiale a puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale. Puterea legislativă este reprezentată de Parlament, puterea executivă este reprezentată de Guvern şi de celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, iar puterea judecătorească este reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de celelalte instanţe judecătoreşti", este textul pentru eliminarea căruia au fost de acord membrii Comisiei de revizuire, prevăzut pentru articolul 1 alineatul 4. Astfel, alineatul ar urma să fie menţinut în forma actuală: "Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale".

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV EVZ. Sondaj de opinie CSOP. Traian Băsescu, din nou locomotivă electorală

Sondajul CSOP, comandat de Evenimentul zilei şi B1TV, arată că şeful statului concentrează cele mai multe simpatii din zona anti-USL. Traian Băsescu rămâne în continuare principalul magnet pentru voturile Dreptei, în ciuda faptului că, în ultimii doi ani, a fost ţinta preferată a USL. Cea de-a doua parte a sondajului CSOP comandat de Evenimentul zilei şi de B1TV arată că preşedintele atrage, incontestabil, cele mai multe voturi din bazinul Dreptei şi al celor nemulţumiţi de activitatea guvernului USL. În schimb, USL începe să simtă efectele unui an de guvernare în care nu a confirmat, la care se adaugă şi impactul tragediei aviatice din Apuseni şi bâlbele din procesul de deszăpezire.

Aleşii, scăpaţi prin Constituţie de braţul lung al ÎCCJ

Comisia Constituantă a decis ieri să-i ia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie competenţa de a judeca parlamentari, care ar urma să ajungă astfel la mâna instanţelor locale. Asaltul asupra Justiţiei continuă, de data asta sub pretextul modificării Constituţiei. Reîntoarsă ieri la lucru, Comisia Constituantă condusă de Crin Antonescu a stabilit ca parlamentarii să nu mai fie judecaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca până acum. Decizia a fost luată în contextul în care, numai în luna ianuarie, ÎCCJ a pronunţat condamnări în dosarele mai multor parlamentari sau foşti miniştri: Adrian Năstase (4 ani cu executare), Relu Fenechiu (5 ani cu executare), Tudor Chiuariu (3 ani şi jumătate cu suspendare) şi Zsolt Nagy (4 ani cu suspendare). Conform Agerpres, argumentul principal invocat în Comisia Constituantă a fost că parlamentarii trebuie să aibă acelaşi regim ca orice cetăţean.

JURNALUL NATIONAL

Generalul rămas de "lemn Tănase". ROMATSA este locul unde sunt reciclate "epavele" politicienilor

Încă un general cu patru stele încarcă barca celor responsabili pentru eşecul misiunii de salvare în accidentul aviatic din 20 ianuarie. După Marcel Opriş, încă şef al STS, apare figura generalului Tudor Tănase, şeful Compartimentului de Căutare şi Salvare din cadrul ROMATSA. Şefii lui, directorul general şi directorul de Operaţii, şi-au dat rapid demisia după ce ROMATSA a eşuat în stabilirea locului de impact cu solul al avionului pilotat de Adrian Iovan. Investigaţiile arată şi responsabilitatea majoră a generalului Tănase pentru ratarea intervenţiei şi salvării. În 20 ianuarie, serviciul condus de el la ROMATSA a rămas de "Lemn Tănase". Interesant este faptul că Tudor Tănase şi Marcel Opriş au vechi legături, şi nu doar profesionale. Tănase a fost primul şef al STS şi, la fel ca Opriş, are acelaşi ocrotitor: Traian Băsescu. Când Tănase a fost destituit de la STS, Băsescu l-a numit la ROMATSA. În cazul lui Opriş, "avocatul" de la Cotroceni poate rămâne fără instrumentul de protecţie deoarece Guvernul a înaintat un proiect de lege care scoate STS de sub autoritatea CSAT.

Paul Lambrino cere statului român o avere uriaşă. Istoricii demontează pretenţiile nepotului nelegitim al lui Carol al II-lea

Paul Lambrino este fericitul câştigător al celei mai mari retrocedări din istoria României, desfăşurată în timpul "domniei" lui Traian Băsescu. Istoricii demontează pretenţiile moştenitorului fiului nelegitim al lui Carol al II - lea. Datele consemnate arată clar că mama sa a renunţat la orice pretenţie legată de averea regelui. Actele pe care se bazează Paul Lambrino sunt de fapt drepturi litigioase cumpărate de la o moştenitoare a Elenei Lupescu, a treia soţie a lui Carol al II-lea.

Ponta: Negocierea cu FMI a fost un succes. Un milion de români ar putea beneficia de reducerea ratelor la credite

Avem acord cu FMI, a anunţat premierul Victor Ponta după o nouă rundă de discuţii cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Premierul spune că situaţia tensionată generată de acciza de 7 eurocenţi a fost deblocată. Acciza de 7 eurocenţi pentru benzină şi motorină va intra în vigoare de la 1 aprilie aşa cum este prevăzut în lege, dar nu va fi cuprinsă în scrisoarea de intenţie. "Preşedintele ştie că avem acciză, dar nu vrea să o vadă în faţa ochilor", a declarat Victor Ponta. Experţii FMI, care au mandat să încheie negocierile în această a doua evaluare doar dacă înţelegerile primesc şi acceptul preşedintelui Băsescu, au propus ca deciziile privind accizele să nu fie trecute în scrisoarea de intenţie şi să fie la latitudinea Guvernului măsurile de compensare a deficitului bugetar de venituri din amânarea acestei accize, estimat pentru primul trimestru la 0,1% din PIB.

NATIONAL

Premierul ii tine scaunul lui Chitoiu

Pus pe lista neagra de colegii de la PNL si compromis de ancheta penala in care este implicata sotia sa, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, ramane in continuare in gratiile premierului Victor Ponta. Un ministru de exceptie. Acesta este Daniel Chitoiu, conform descrierii sefului Executivului. Acelasi Chitoiu, despre care penelistii au declarat in repetate randuri ca este "incompetenta intruchipata". Mai mult, de cand sotia, Laura Chitoiu, este urmarita penal, liberalii par si mai hotarati sa-i faca vant colegului lor din fruntea Ministerului de Finanate. Dar si aici se lovesc de incapatanarea lui Victor Ponta, care a sarit in apararea vicepremierului. "Pe vremea comunistilor dosarul trebuia sa prevada si ce face sotia si fiica si bunicii si mi-as dori sa iasa si altii. Nu cunosc in general sotiile ministrilor, nu stiu cu ce se ocupa si nu are nicio legatura acest lucru cu activitatea de ministru a domnului Chitoiu, de care eu sunt foarte multumit", a afirmnat Ponta.

"Suveica" de familie de cinci stele in turismul romanesc

In unele cazuri activitatea SIF-urilor s-a dovedit cat se poate de profitabila, spre multumirea investitorilor, dintre care multi sunt romani de rand, care si-au bagat in aceste fonduri "cupoanele" primite la marea privatizare. Este insa interesant de stiut ce parere ar avea cei aproape opt milioane de "cuponari" de la SIF Transilvania daca ar sti si motivele pentru care ei au primit, atata amar de vreme, dividende de trei ori mai mici decat actionarii de la celelalte SIF-uri. Iar unul dintre principalele motive ar fi schemele cu iz de combinatii penale puse pe roate de persoane care au pastorit sau inca mai pastoresc banii altora. Si, de departe, cel mai relevant exemplu este cel al societatii THR Marea Neagra care, sub obladuirea "nemuritoarei" directoare Linica Stan, s-a transformat intr-o adevarata "suveica" de firme si asocieri "capusa".

Ponta: "Va ordon, ocupati Serviciile!"

Prima conditie a "Marii Coabitari" negociata in Padurea Baneasa in ultimele zile de mandat ca premier ale lui Mihai Razvan Ungureanu a fost incalcata de catre Victor Ponta. Care si-a uitat cuvantul dat ca va asigura continuitatea la conducerea serviciilor secrete pana la terminarea mandatului prezidential al lui Traian Basescu. Iar dupa atata amar de vreme in care actuala coalitie de guvernare nu a calcat pe becul sistemului, iata ca, tam-nesam, premierul a declansat o adevarata cruciada pentru a-i obtine capul generalului Marcel Opris. Cel mai plauzibil raspuns ar fi mutarea surpriza pregatita exclusiv de catre pesedisti care, la "rugamintea" expresa a sefului lor de partid, au pus-o imediat de o gaselnita legislativa prin care sa treaca STS in subordinea MAI. Si sa pregateasca astfel terenul pentru urmatoarea lovitura. Victor Ponta lanseaza parctic ofensiva asupra ultimei "redute" din servicii pe care si-o putea dori in subordinea sa, vorbind aici cat de pragmatic se poate.

Razboiul sondajelor

Realizand ca, pe malurile Dambovitei, imaginea reprezinta totul, politicienii au inceput sa arunce cu sondaje unii in altii. O simpla privire aruncata asupra Parlamentului si a restului institutiilor de frunte ale tarii arata ca nu conteaza ce fac alesii nostri, ci doar ce se spune la televizor ca fac. Mai nou, vrajmasia dintre cele doua tabere a ajuns sa se reflecte in sondajele de opinie, doua astfel de cercetari sociologice absolut contradictorii fiind aruncate, ieri, pe piata. Efectuate in aceeasi perioada (30 ianuarie si 2 februarie) sondajele ii naucesc pe romani din moment ce unul (efectuat de CSCI) sustine ca peste 70% dintre romani considera ca Executivul Ponta s-a descurcat mai bine decat Guvernul Boc in materie de deszapezire, iar in celalalt (facut de CSOP) respondentii acuza Guvernul USL, intr-un procent la fel de mare (76%), ca "a fost luat prin surprindere de venirea iernii" si ca a actionat "cu intarziere si deficitar" in lupta cu nametii.

Constantin Nita: Romania va exporta gaze daca va avea de unde

Romania este obligata, prin tratatele semnate cu UE, sa exporte gaze naturale, dar ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, sustine ca aceasta operatiune va avea loc doar daca productia autohtona va acoperi consumul intern. In prezent, Romania isi asigura aproximativ 70% din necesarul de gaze din productia interna, restul fiind importat din Rusia. In vreme ce pretul la productia autohtona este de aproximativ 200 de dolari/1.000 de metri cubi, gazul de import poate depasi 500 de dolari/1.000 de metri cubi, daca autoritatile il contracteaza in timpul sezonului rece (cum s-a mai intamplat in anii trecuti). Pe de alta parte, tratatele semnate cu UE ne obliga sa exportam gaze, dar ministrul Constantin Nita nu este de acord. "Nu vom putea exporta, va trebui sa importam. Sa ne satisfacem cerintele noastre si dupa aceea putem sa discutam", a spus Nita.

PUTEREA

EXCLUSIV: Aeroporturile din Capitală, asigurate pe o sumă fabuloasă. Tot de Astra

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a încheiat deja contractul de asigurare pentru acest an, pentru cele două aeroporturi din Capitală pe care le administrează: "Henri Coandă" (Otopeni) şi "Aurel Vlaicu" (Băneasa). Contractul a fost atribuit în urma unei negocieri a societăţii Astra Asigurări, aparţinând omului de afaceri Dan Adamescu. Astra este astfel iarăşi marea câştigătoare din ultimii ani a contractului pentru asigurarea celui mai mare aeroport din România. Pentru asigurarea bunurilor şi conţinutului de pe aeroporturile internaţionale < Henri Coandă > (AIHCB) şi < Aurel Vlaicu > (AIBB-AV) au fost încheiate două acorduri-cadru. Valorile de atribuire a acordurilor-cadru sunt de 1.164.941 lei pentru AIHCB şi 144.983 lei pentru AIBB-AV. Contractele, atribuite prin negociere directă.

Noile Coduri au adus haos în justiţie şi veselie în puşcării

Zeci de deţinuţi au beneficiat de legea mai favorabilă şi au fost puşi în libertate ca urmare a intrării în vigoare a noilor Coduri, deşi au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave, iar alţii ar putea intra în comisiile de eliberări condiţionate, ca urmare a faptului că pedepsele pentru infracţiunile săvârşite de ei au fost diminuate. Pe de altă parte, ieri, magistraţii încă nu primiseră noile Coduri de la Ministerul Justiţiei, iar unul dintre judecători a decis chiar să amâne procesul în care este judecat omul de afaceri Puiu Popoviciu, deoarece nu a avut după ce judeca. Avocaţii au ridicat o problemă legată de un articol din noul Cod penal, iar magistratul a declarat că, neavând varianta oficială a normelor, nu poate şti cât de corecte sunt formele apărute la diverse edituri.

ROMANIA LIBERA

România: instituţii funcţionale, clasă politică falimentară

Capitolul despre România confirmă concluziile raportului MCV privitor la rolul benefic în combaterea corupţiei al DNA, ANI şi Înaltei Curţi. Spre deosebire de rapoartele MCV, care sunt redactate de Secretariatul General al Comisiei Europene, pe baza rapoartelor unor experţi independenţi, raportul publicat ieri a fost coordonat de Directoratul General pentru Afaceri Interne şi redactat în bună măsură pe baza studiilor realizate de experţi interni. De aici, dificultăţile de unificare metodologică şi de unificare a standardelor. Cu toate acestea, raportul de ieri scoate în evidenţă câteva lucruri importante despre corupţia din România şi despre instituţiile de combatere a corupţiei. În primul rând, o analiză comparativă ne arată că România are instituţii de combatere a corupţiei şi o legislaţie mai avansată decât a multor state din Occident. Bunăoară, România pare să fie singurul stat membru UE în care conflictul de interese este incriminat în Codul Penal şi care are o legislaţie de control al averilor mult mai severă decât în state membre precum Franţa sau Olanda.

Interviu cu fostul consilier prezidenţial Daniel Funeriu - "Băsescu e cel mai bun premier pe care România nu l-a avut. Încă"

Daniel Funeriu, 42 de ani, fost ministru al Educaţiei şi fost consilier al preşedintelui ­Traian Băsescu, membru al Partidului Mişcarea Populară (PMP), este de părere că venirea Elenei Udrea în această formaţiune va aduce "voturi". În acelaşi timp, fiica preşedintelui "a făcut treabă bună" în Parlamentul European şi n-ar fi exclus să fie pe listele acestui partid la scrutinul pentru europarlamentare, dacă-şi va dori acest lucru, după cum sugerează Funeriu. Uşile PMP sunt deschise pentru toţi cei care vor să facă "treabă serioasă", fără alte criterii etice, iar fostul ministru al Educaţiei spune că Elena Udrea ar putea avea şanse "la orice funcţie în stat", inclusiv la cea prezidenţială, dacă va reuşi "să câştige lupta împotriva prejudecăţilor". PMP "este partidul lui Băsescu", explică Daniel Funeriu, care îl vede pe actualul preşedinte şi într-un eventual rol de şef al Guvernului. "Cred că Traian Băsescu este cel mai bun premier pe care România nu l-a avut. Încă."

ZIARUL FINANCIAR

Revenire neaşteptată a consumului pe final de an. Ostahie: Cel mai bun decembrie din ultimii 5 ani

Statistica a anunţat ieri o creştere-surpriză în decembrie a comerţului cu amănuntul, de 6,7%, indicator care ilustrează cel mai bine evoluţia consumului din economie. Românii au cheltuit anul trecut aproape 120 de miliarde de lei (27 mld. euro) pe mâncare, haine, electrocasnice, mobilă şi carburanţi, cu 0,5% mai mult decât în anul anterior, în condiţiile în care luna decembrie a transformat stagnarea din primele 11 luni într-o uşoară creştere. Circa 10 mld. euro - 38% din totalul banilor - au mers către achiziţiile de produse nealimentare, respectiv mobilă, cosmetice, electro-IT, haine şi produse farmaceutice, potrivit calculelor ZF pe baza datelor INS. Pentru alimente românii au scos din buzunare 9,6 mld. euro.

Hoteluri scoase la vânzare de şase ani încă aşteaptă cumpărători. Şi băncile încearcă să scape de unităţile executate silit

Mai multe hoteluri din Bucureşti scoase la vânzare în perioada 2008-2011 nu şi-au găsit nici până acum cumpărători, deşi unii proprietari au mai tăiat din preţ într-o piaţă "amorţită" şi lipsită de interes din partea unor noi investitori. Hotelul de patru stele NH din Piaţa Unirii din Capitală, con­tro­lat de acţionari spa­nioli, scos la vânzare prin 2008 pentru 18 mi­lioane de euro şi ulterior pentru 14 mil. euro în 2010 se vinde acum la un preţ negociabil de 8,5 mi­lioa­­ne de euro, după cum arată informaţiile de pe un site imobiliar. "Nu sunt cumpărători în piaţă. Hotelurile nu mai au rezultatele - grad de ocupare şi tarif- din 2008. Investiţia într-un hotel de patru stele nu se recuperează mai devreme de zece ani", spune Lucian Marinescu, con­sultant la compania Trend Hospitality. Dacă în 2008 gradul mediu de ocupare depăşea 60% în hotelurile din Capitală, acum se ridică la puţin peste 50%.

Energia regenerabilă a ajuns un business în care activează 560 de producători. În 2009 erau numai 31 de firme

Numărul firmelor care activează în domeniul producerii de energie regenerabilă a crescut din 2009 până la finalul anului trecut de 18 ori, astfel că acum 559 de companii care fac electricitate din vânt, soare sau apă primesc subvenţii de la statul român. Pe 31 decembrie, anul trecut, 559 de companii erau acreditate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru aplicarea siste­mu­lui de subvenţii prin certificate verzi, ingre­dientul principal care a dus la dez­voltarea acestui sec­tor în Ro­mânia. În sep­tem­brie 2013 erau 322 de astfel de companii, iar la finalul anului 2009 doar 31 de firme se ocupau cu producerea de energie din vânt, soare, apă sau deşeuri lemnoase. Aceste firme sunt în cea mai mare parte companii de proiect înfiinţate special pentru dez­voltarea inves­tiţiilor în do­me­niul energiei verzi, iar dinamica nu­mărului acestora nu arătă altceva decât creşterea pe care domeniul a înregistrat-o în ultimii ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb