REVISTA PRESEI - 04.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 iunie 2010

ADEVĂRUL

Pensionarii "tineri", povară pentru buget

Din 5,5 milioane de pensionari, 1,2 milioane au sub 60 de ani. Vârsta medie reală de pensionare, în România anului 2010, este de 56,5 ani. Cea prevăzută de actuala lege este de 61 de ani, iar cea necesară este de 65 de ani. România este una dintre puţinele ţări europene unde vârsta legală de pensionare diferă în funcţie de gen: femeile se pensionează la 59 de ani, iar bărbaţii la 63 de ani, limite care sunt sub vârstele din statele occidentale (în general, 65 de ani).

Lista cu tezaurul românesc uitată prin sertare

Dumitru Prunariu e mirat de atitudinea lui Adrian Năstase în problema recuperării tezaurului. Dumitru Prunariu, fost ambasador al României la Moscova, a relatat că, în cadrul întâlnirii avute în iunie 2004 cu premierul român de la acea vreme, Adrian Năstase, preşedintele Federaţiei RuseVladimir Putin şi-ar fi exprimat disponibilitatea de a rezolva problema tezaurului românesc. Prunariu a făcut aceste precizări după ce a participat miercuri, la Cluj, la discuţiile libere din cadrul TIFF.

Măsurile Guvernului nu se simt în PIB

Sectorul construcţiilor s-a prăbuşit în primul trimestru al acestui an cu 17,3%, semnalând, printre altele, absenţa investiţiilor. Declaraţiile repetate ale autorităţilor cu privire la aplicarea unor măsuri de încurajare a construcţiilor au rămas la nivel de intenţie. Doar industria merge bine.

Germania profită încă o dată de criza Greciei

După ce statul grec a primit 110 miliarde de euro de la nemţi, acum, la nivel micro, fostul monopol naţional OTE vrea să se împrumute de la Deutsche Telekom. Având în vedere capacitatea slabă a companiei de a genera numerar, OTE ar putea fi constrânsă să accepte rolul de frate mai mare al grupului german Deutsche Telekom.

CURENTUL

ANAF a sesizat organele de umărire penală în cazul controlului la Realitatea Media

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au constatat "elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală" în timpul controlului realizat la Realitatea Media, nefinalizat încă, şi au sesizat organele de urmărire penală, informează un comunicat al ANAF.

Depăşiri, de Tia Şerbănescu

Programul de luptă pentru săptămâna viitoare se anunţă încărcat: luni are loc asumarea răspunderii guvernului, marţi are loc depunerea moţiunii de cenzură după care armatele parlamentare intră în dispozitiv. PDL a pierdut deja un combatant (în afară de dl Prigoană care a divorţat formal şi de partid ca şi de Bahmuţeanu, pentru a-şi păstra afacerile) în persoana senatorului Bădescu mutat la cele socialiste, adică la PSD+PC, din pricina tăierii pensiei mamei sale. Iată că se mai pleacă şi de la putere spre opoziţie unde singurul program anticriză al PSD şi PNL este să nu fie ele la guvernare.

Ţaţa Firea a încasat o amendă de 18.000 lei de la CNA

"Doamna Firea a scăpat lucrurile din mână pentru că nu are autoritatea profesională să ţină emisiunea. Şi nu numai la această emisiune, ci la mai multe se întâmplă acest lucru. Am atras atenţia asupra unui fenomen. Dumneavoastră invitaţi oameni de la partidul de guvernământ ca să puteţi bifa că vin şi ei (...) Acum că vin, îi invitaţi într-o situaţie de inferioritate numerică la care se adaugă o agresivitate", a spus Christian Mititelu, precizând că este de părere că "domnul Boureanu avea motiv să fie exasperat".

CURIERUL NAŢIONAL

Şi închise, minele toacă peste o jumătate de mld. lei

Deşi unele şi-au încetat activitatea în perioada "86 - "99, acestea încă au nevoie de "elaborarea documentaţiei". Cheltuielile aferente acestei categorii de acte însumează 12,7 mil. lei. Pentru a face faţă tuturor acestor costuri, statul va face credite bugetare. Minele, "fala noastră şi mândria" de pe timpul comunismului, ne sărăcesc anual bugetul de stat cu peste 38,4 mil. lei, fonduri necesare conservării şi monitorizării postînchidere. Suma este prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern, postat spre dezbatere pe site-ul Ministerului Economiei, potrivit căruia totalul cheltuielilor de închidere (inclusiv elaborarea documentaţiei, închidere, ecologizare, conservare şi monitorizare postînchidere) pentru 55 de mine se ridică la 572.507.488 lei (echivalentul a 136.311.300 euro).

Construcţiile lasă economia în recesiune

PIB-ul s-a contractat cu 2,6% în primul trimestru faţă de 2009. Dacă industria a fost singurul sector în creştere, construcţiile şi-au redus semnificativ volumul de activitate cu 17,3%. Plosceanu (ARACO): Sectorul îşi va continua declinul în acest an şi poate anul următor vom asista la o stabilizare a situaţiei. Sectorul construcţiilor resimte din ce în ce mai mult efectele crizei economice astfel că în primul trimestru al acestui an construcţiile şi-au redus semnificativ volumul de activitate, cu 17,3%, în timp ce industria a fost singura ramură de activitate care a înregistrat o creştere a volumului de activitate, cu 4,2% în intervalul menţionat.

Cheltuieli militare record la nivel mondial

În 2009, acestea au crescut cu 5,9%, la 1.531 mld. Dolari. Majorarea fondurilor a avut un impact negativ asupra bugetelor ţărilor. SUA continuă să ocupe primul loc, investind în sectorul militar de 661 mld. dolari. Criza financiară şi economică nu a avut impact asupra cheltuielilor militare mondiale. Dimpotrivă, aşa cum reiese dintr-un raport al Institutului internaţional de cercetări pentru pace (SIPRI), cu sediul la Stockholm, anul trecut ele au ajuns la 1.531 miliarde de dolari, reprezentând o creştere cu 5,9 la sută faţă de anul 2008 şi de 49 la sută faţă de anul 2000.

EVENIMENTUL ZILEI

Păduri şi terenuri retrocedate "pe alese"

Terenurile agricole şi pădurile pot fi restituite de acum oriunde în ţară. Beneficiari: 600.000 de români. Aşteaptă de ani buni să fie despăgubiţi de stat pentru terenurile agricole şi pădurile de care au fost deposedaţi abuziv, în perioada comunistă, dacă nu ei înşişi, părinţii ori bunicii lor. De acum însă îşi vor putea recupera proprietăţile oriunde în ţară. Şi asta în baza unei noi legi care, deşi a născut controverse încă din faza de proiect, a intrat în vigoare de curând.

"Undă verde unor afaceri de milioane de euro"

Deşi se declară mulţumiţi de lege, care-i va ajuta să scape de drumurile nesfârşite şi de banii cheltuiţi în instanţe şi să-şi recupereze terenurile fie pentru a le păstra, fie pentru a le vinde "peste doi-trei ani, când vom ieşi din criză şi piaţa imobiliară se va debloca", reprezentanţii proprietarilor avertizează că actul normativ ar putea da "undă verde unor afaceri de milioane de euro". "Mi-e teamă că noua lege îi va ajuta pe < băieţii deştepţi > să-şi transfere terenurile de la Cuca Măcăii în zone scumpe", susţine Adrian Iuraşcu, preşedintele Forumului Civic Român.

Afacerile cu statul, puse de Băsescu în braţele aleşilor

Declararea afacerilor cu statul este susţinută, oficial, de majoritatea parlamentarilor jurişti care promit că vor accepta această propunere făcută de preşedintele Traian Băsescu în cererea de reexaminare a legii ANI trimisă legislativului. Reprezentanţii societăţii civile, care i-au cerut preşedintelui să nu promulge legea ANI, mutilată de Senat, se arată sceptici însă faţă de ipoteza ca parlamentarii să voteze o astfel de reglementare.

Trei dintre activiştii turci ucişi sunt suspectaţi de terorism

Familiile şi prietenii victimelor au dezvăluit că, înaintea îmbarcării pe nava Mavi Marmara, acestea le-au vorbit despre dorinţa de a se jertfi pentru credinţa lor, scrie presa din Turcia. Opt turci şi un american de origine turcă şi-au pierdut viaţa, luni, în timpul raidului armatei israeliene, a anunţat ieri agenţia Anatolia, informaţia fiind confirmată ulterior şi de guvernul de la Ankara.

Indice imobiliar separat în Capitală faţă de restul ţării

Institutul Naţional de Statistică va publica, pentru prima dată, la sfârşitul acestei luni, indexul promis încă din anul 2008, care va fi diferit pentru case şi apartamente. Va fi dat publicităţii "un indice pentru trimestrul I din 2010 faţă de media anului 2009", spune, pentru EVZ, Cristiana Mali, directorul Direcţiei de statistică a preţurilor bunurilor de consum şi a serviciilor din cadrul INS. Indicele va fi calculat şi publicat trimestrial. Atenţie însă, nu vă aşteptaţi să vedeţi un catalog de preţuri. Indicele imobiliar va fi un fel de "inflaţie a pieţei imobiliare" care va arăta doar cât de puternică este tendinţa preţurilor locuinţelor de a creşte sau a scădea.

FINANCIARUL

Statul pierde 135 mil. euro din afacerea datoriilor istorice ale Rompetrol

Kazahii de la KazMunaiGaz vor răscumpăra doar 18,4% din obligaţiunile rafinăriei Petromidia. Până la finele lunii septembrie, proprietarii Rompetrol Group trebuie să returneze statului român datoria istorică a Petromidia, de 2,4 miliarde de lei. Ei sunt dispuşi să plătească doar 443 de milioane de lei, astfel încât statul va redeveni acţionar, iar autorităţile nu au momentan niciun plan privind soarta acţiunilor ce le revin.

"Echipa de aur" a bugetarilor: de la portar cu 1.700 lei la şef serviciu cu 24.948 lei

Din lotul "antrenat" de Sebastian Vlădescu s-au mai afirmat şoferii (cu un net maxim de 4.665 lei) şi femeia de serviciu de la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, cu 3.249 lei net. Publicarea salariilor în sectorul bugetar scoate la iveală cele mai ciudate discrepanţe în privinţa veniturilor de la stat. De exemplu, un şef de serviciu în SN Radiocomunicaţii câştigă 24.948 de lei pe lună, mai mult decât şeful statului, premierul, un consilier prezidenţial şi un consilier de stat la un loc.

Ponderea comisioanelor în costurile unui împrumut a crescut de la 19,7% la 30,3%, în 12 luni

Explicaţia băncilor: mai multă prudenţă la acordarea creditelor. Băncile manifestă în continuare prudenţă în acordarea creditelor de consum, adoptând măsuri de creştere a costului, în special pe partea de comisioane, şi de diminuare a gradului maxim de îndatorare. Astfel, ponderea comisioanelor în costul acestor împrumuturi a ajuns la nivelul maxim din ultimele 12 luni, de 30%. Pe de altă parte, solicitările pentru creditele de consum au continuat să crească, mai ales pentru cele de valori mici.

Piaţa concertelor valorează 12 milioane de euro în acest an

30% din această sumă revine statului sub formă de impozite şi taxe. Audienţa de 50.000-60.000 de spectatori, nume de legendă, spectacol de lumini şi costuri de producţie de milioane de euro sunt ingredientele unui concert de succes. AC/DC, care a concertat de curând în Bucureşti, a strâns aproximativ 60.000 de spectatori, iar la Aerosmith, care va sosi peste două săptămâni, sunt foarte aproape de epuizarea ultimelor bilete. Costurile de producţie ale unui astfel de eveniment se ridică la 600.000 de euro, fără onorariile artistului.

GÂNDUL

Guvernul a calculat că, în 2011, trebuie concediaţi încă 125.000 de bugetari

Pe lângă cei 70.000 care vor pleca în acest an, în 2011 este posibil să fie concediaţi alţi 125.000 de bugetari, spune consilierul personal al premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass. Pentru a reveni la o schemă normală de personal, aşa cum era în 2007, la anul ar mai trebui concediaţi încă 125.000 de bugetari, în afară de cei 70.000 care vor pleca în 2010. "Analiza de optimalitate care porneşte de sus în jos poate să-ţi reclame nevoia unor suplimentări de restructurare de 125.000. În realitate cifra concretă va fi rezultatul propunerilor care vin de jos în sus", a declarat Andreea Paul-Vass, consilier personal al premierului.

Catedrala Neamului, construită cu bani împrumutaţi de la bancă

Cu 200 de milioane de euro împrumutate de la bancă, Patriarhia vrea să înceapă lucrările la Catedrala Neamului la mijlocul lui august. Banii vor fi înapoiaţi în 15 ani din donaţiile credincioşilor, dar alte 200 de milioane de euro vor fi cheltuite, după ridicarea construcţiei la roşu, pentru pictura bisericii.

Oficial BNR: Suntem cu ceasul în mână. Dacă "problema" nu va fi rezolvată, pierdem o tranşă de la FMI

România pierde peste 2 miliarde de euro în acest an dacă scrisoarea de intenţie trimisă de Executiv către FMI, după votul Parlamentului, nu prinde boardul programat pe 28 iunie. Guvernul a amânat cu patru zile asumarea răspunderii pe reducerea pensiilor şi salariilor, deşi pachetul de măsuri ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 iunie

Sebastian Lăzăroiu: Guvernul nu pică, opoziţia nu are niciun interes. Dezertările din PDL sunt normale

El spune că PSD şi PNL îşi doresc atât de puţin să-şi asume responsabilitatea pentru o guvernare, încât orice trădare în coaliţia la putere ar putea fi suplinită de o dezertare planificată din opoziţie. " Pesediştii sau liberalii înşişi ar putea vota împotriva moţiunii în cazul în care ar avea indicii că ea ar putea trece.

Războiul turco-grecesc se mută în băncile din România şi Bulgaria

Bancherii turci au pus ochii pe instituţiile bancare cu capital grecesc din Balcani. Turcii au ieşit la cumpărături de bănci greceşti din România şi Bulgaria, încurajaţi de situaţia grea prin care trece statul elen, dar şi de problemele cu care se confruntă sistemul bancar din Grecia. Nu sunt cazuri izolate: mai multe instituţii de credit din Turcia, printre care şi Ziraat Bankasi - cea mai mare bancă de stat -, au încercat să preia bănci din cele două ţări, potrivit agenţiei bulgare de ştiri Novinite.

JURNALUL NAŢIONAL

Băsescu a ars în flăcări

Spre deosebire de Capitală, unde s-a aşternut deocamdată liniştea, sindicatele au organizat astăzi mai multe mitinguri în ţară. Nemulţumiţi de măsurile de austeritate anunţate de Guvern, românii au ieşit în stradă la Arad, Braşov, Sibiu, Satu Mare, Deva, Piatra Neamţ, Miercurea Ciuc, Ploieşti şi Iaşi.

Tezaurul Filatelic Naţional este vraişte

Dispariţia a 215 timbre Cap de Bour din emisiunea I este negată de conducerea Poştei Române şi de cea a Muzeului Naţional Filatelic. Deşi un control al Curţii de Conturi a semnalat mai multe nereguli, inclusiv lipsa a aproape 1.000 de exemplare de timbre valoroase, dintre care 215 Cap de Bour din prima emisiune (cea mai valoroasă - n.r.) înlocuite cu unele false, Compania Naţională Poşta Română pretinde că nu ar fi nici o problemă.

Medicamente mai scumpe

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) intenţionează ca de la 1 iulie să introducă un nou mecanism de rambursare şi compensare a medicamentelor. În principal, potrivit acestui mecanism, pacientul va fi în situaţia să plătească mai mult pentru medicamente pentru a-şi continua tratamentul, iar CNAS poate revizui listele de compensate şi gratuite, în funcţie de interesul unuia sau altuia dintre producătorii de medicamente.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cameleonus birocraticus. Cum îşi multiplică veniturile cameleonii birocraţiei

În partea de sus a ierarhiei birocratice, secretarii de stat şi consilierii îşi multiplică veniturile prin participarea în consilii de administraţie sau comisii. În partea de jos, funcţionarii şi personalul contractual împart sporuri şi stimulente. Chiar şi un şofer poate lua, sub formă de stimulente, trei salarii pe lună.

Dilema lui Traian Băsescu

Traian Băsescu are de ales în acest moment între un partid clientelar şi nereformat şi angajamentele de reformă pe care şi le-a luat, cu riscul de a fi înfrânt de sistem. Guvernul Boc va cădea numai într-o singură circumstanţă: dacă interesele care coagulează actuala majoritate ar fi servite mai bine într-o altă formulă. Interesul naţional trebuie exclus din orice analiză rezonabilă în România actualei clase politice.

Soarta Spaniei va fi decisă de clubul Bilderberg?

Puterea din umbră. Criza economică îngrijorează regizorii evoluţiei planetare. Pretutindeni în lume, secretarele celor mai bogaţi şi mai puternici au blocat pentru trei zile. agendele şefilor lor, rezervate pentru reuniunea anuală - ultrasecretăm ca de obicei - care se desfăşoară în acest an în sudul Spaniei (3-6 iunie). Este vorba despre membrii grupului Bilderberg. Clubul Bilderberg reuneşte anual, de fiecare dată în alt loc, elitele mondiale cele mai influente şi "young leaders" reperaţi de grup, cărora le rezervă un viitor strălucit.

ZIARUL FINANCIAR

Managerii despre economia în 2020: Pregătiţi-vă să munciţi mai mult!

Ziarul Financiar a invitat la aceeaşi masă înalţi oficiali ai statului, oameni de afaceri şi directori de companii pentru a discuta despre modernizarea economiei în perspectiva 2020. "România poate evolua prin dezvoltarea antreprenoriatului şi a educaţiei. Trebuie să ne inspirăm din modelele altor ţări, respectiv modelul israelian de dezvoltare a antreprenoriatului, care cu şapte milioane de locuitori atrage capital de risc mai mare decât Marea Britanie şi este una dintre ţările cu cele mai multe companii listate pe bursa americană NASDAQ.

Prindem boardul FMI din 28 iunie doar dacă se aplică măsurile

România trebuie să poată raporta că a început aplicarea efectivă a pachetului legislativ de austeritate pentru ca scrisoarea suplimentară de intenţie să poată intra în discuţia boardului FMI în şedinţa de pe 28 iunie, afirmă Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. Tănăsescu precizează că în cazul în care pachetul de măsuri va fi contestat la Curtea Constituţională, FMI va aştepta un aviz de legalitate din partea judecătorilor. Oficialul mai spune că la nivelul Fondului există preocuparea ca situaţia tensionată din zona euro să nu se răsfrângă şi asupra altor ţări europene.

Finanţele ar vrea ca tot profitul Fondului Proprietatea să meargă la acţionari

Ministrul finanţelor, acţionar la Fondul Proprietatea (FP) cu peste 56% din capital, urmează să propună distribuirea integrală a profiturilor din 2008 şi 2009 în valoare cumulată de 1,19 mld. lei (284 mil. euro) sub formă de dividende în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, potrivit unor surse din piaţă. Procesul de distribuire a dividendelor este blocat de mai bine de un an.

Bancherii menţin presiunea dobânzilor pe clienţii existenţi

Băncile reduc dobânzile în principal la creditele noi, pentru care organizează şi promoţii, în timp ce clienţii existenţi suportă în continuare povara unor dobânzi ridicate din care bancherii speră să-şi acopere pierderile din credite neperformante.

RBS majorează surprinzător dobânzile la depozitele în lei

RBS Bank, filiala locală a grupului financiar Royal Bank of Scotland naţionalizat de guvernul britanic anul trecut, vine cu o majorare neaşteptată a dobânzilor plătite la depozitele în lei ale clienţilor individuali, cu jumătate de punct procentual, după ce în ultimele luni se consolidase o tendinţă de scădere. După această revizuire, dobânzile urcă de la 6,5% până la 6,8% pe an. Totodată, banca plăteşte şi o dobândă de 1% pentru sumele ţinute în contul curent, în timp ce majoritatea jucătorilor remunerează dobânzi de 0,1%-0,25% pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb