• ADEVARUL
• Povestea legii care încurajează statul degeaba
Politicienii au legiferat indemnizaţii pe viaţă pentru revoluţionari sub motivaţia halucinantă că aceştia "nu s-au putut adapta în tranziţie". Revoluţionarii ne costă peste o sută de milioane de euro anual. 2 miliarde de euro de la buget a înghiţit până acum, în 21 de ani, "gaura neagră" a revoluţionarilor. La început aveau drepturi doar răniţii şi urmaşii celor decedaţi în Revoluţie, pentru ca din 1992 să fie băgaţi în lege şi aşa-numiţii "luptători remarcaţi pentru fapte deosebite", fabricaţi pe bandă rulantă după noi şi noi amendamente. După 2000, când regimul Iliescu a revenit la putere, revoluţionarii au început să-şi facă noi calcule şi au ajuns la concluzia că statul le oferă prea puţin.
• USL, pândită de Opoziţie şi după câştigarea alegerilor
Refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a nominaliza un premier din partea USL, chiar dacă alianţa obţine peste 50% în alegeri, mută bătălia în curtea Parlamentului. USL poate să-şi plaseze omul la Palatul Victoria doar dacă îşi păstrează parlamentarii strânşi în urma scrutinului. Planul preşedintelui Traian Băsescu de a ţine USL departe de Palatul Victoria, chiar dacă Opoziţia de acum ar obţine majoritatea absolută, este pe muchie de cuţit din punct de vedere legal. "Să fie atenţi că în Constituţia României se vorbeşte de partidul care obţine 51%, nu de alianţe.", a susţinut Băsescu marţi, la B1 TV.
• Gazprom: Era gazelor ieftine a luat sfârşit
Experţii Gazprom au declarat, pentru "Adevărul", că ne putem lua adio de la preţurile mici la gaze. Ei recomandă guvernelor să scadă nivelul taxelor, pentru ca factura populaţiei să fie suportabilă. Dependenţa europenilor de gazele ruseşti va creşte de la 23% în prezent la 32% până în anul 2030, estimează Gazprom. Progresul tehnologic al omenirii nu poate fi însoţit decât de o sete din ce în ce mai mare de resurse energetice, iar acest lucru înseamnă, evident, creşterea preţurilor. "Ideea că secolul al XX-lea a fost cel al petrolului, iar secolul al XXI-lea va fi cel al gazelor este perfect justificată. Iar gazele nu vor fi deloc ieftine", au declarat, pentru "Adevărul", experţii gigantului rus Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume.
• Francul, ţinut în frâu de Banca Elveţiei
Aprecierea semnificativă a francului din ultimele luni a determinat Banca Naţională a Elveţiei să intervină prin reducerea dobânzii-cheie la "cât mai aproape de zero". Temerile privind riscul extinderii crizei datoriilor i-a împins pe investitori să se refugieze pe franc, valuta doborând zilnic record după record. Speriaţi de aprecierea prea puternică a francului elveţian, oficialii Băncii Naţionale a Elveţiei au anunţat ieri reducerea intervalului- ţintă al dobânzii de politică monetară la "cât mai aproape de zero", de la 0-0,25%. Este o decizie fără precedent de la deteriorarea situaţiei economiei globale. Anunţul făcut de oficialii băncii nu a întârziat să producă efecte pe piaţa valutară. Euro a crescut cu peste 2% faţă de franc, la 1,1066 franci/euro, în timp ce dolarul s-a apreciat de la 0,763 franci la 0,7764 franci.
• Tichetele de masă vor "albi" pieţele agricole
Fermierii îşi vor putea vinde pe tichete de masă legumele, fructele şi celelalte trufandale, cu condiţia să se înregistreze ca persoană fizică autorizată sau să-şi facă firmă. Legea tichetelor de masă va fi modificată pentru ca şi producătorii agricoli să intre în circuitul bonurilor valorice, cum sunt în prezent magazinele şi hipermarketurile. Actuala legislaţie privind tichetele de masă nu le conferă producătorilor agricoli statutul de comercianţi, şi acest lucru îi dezavantajează pe fermieri. În prezent, unii agricultori primesc (şi) astfel de tichete de la clienţi, dar ei nu şi le pot deconta la emitent, cum fac administratorii de magazine.
• Doi români din trei sunt mai săraci decât în 2010
Aproape 67% din români spun că în prima parte a acestui an s-au confruntat cu o situaţie financiară mai precară decât anul trecut. Creditele contractate de la bănci în perioada de boom economic apasă acum tot mai greu pe umerii populaţiei. În acelaşi timp, consumul este tot mai restrâns. Ieşirea economiei din recesiune la finele primului trimestru din acest an nu a adus şi ieşirea din criză a populaţiei. Românii resimt încă scăderea salariilor, creşterea preţurilor pentru bunurile de consum şi, o bună parte dintre ei, creşterea dobânzilor la creditele contractate şi scumpirea valutelor.
• Preţurile reglementate de Guvern, risc pentru inflaţie
Banca Naţională avertizează, într-un comunicat emis în urma şedinţei de politică monetară desfăşurate ieri că riscurile la adresa perspectivei pe termen mediu a inflaţiei au ca sursă "calendarul şi amploarea ajustării preţurilor administrate". Alte riscuri ar fi "volatilitatea fluxurilor de capital în contextul posibilelor evoluţii ale crizei datoriilor suverane din UE şi SUA", precum şi "incertitudinile privind comportamentul preţurilor internaţionale ale materiilor prime". Produsele care au preţuri administrate (reglementate de Guvern) sunt medicamentele, energia electrică, gazele naturale, energia termică, transportul CFR, transportul pe apă, poşta, abonamentul radio-TV, serviciile de eliberare a cărţii de identitate, permisului auto şi paşaportului. Tarifele la apă, canal, salubritate, transportul urban în comun şi chiriile de stat sunt stabilite de administraţia locală.
• Pro TV face concedieri
Compania care operează staţia Pro TV va renunţa, începând cu 15 august, la aproximativ 10% din personalul din zona tehnică şi din cea administrativă, anunţă paginademedia.ro. Printre aceştia se numără operatori prompter, microfonişti, maşinişti (cei care se ocupă cu amplasarea obiectelor de decor). Conform sursei amintite, cei restructuraţi vor primi trei salarii compensatorii. Pro TV a recurs la aceste măsuri în contextul în care, la ultimele rapoarte financiare, staţia din România a înregistrat cele mai mici venituri din regiune.
• Pieţele financiare au luat-o razna în UE
Costurile obligaţiunilor emise de Italia şi de Spania au atins cote-record, investitorii fiind alarmaţi în privinţa economiilor celor două ţări. Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, evoluţiile de pe pieţele obligaţiunilor suverane din Italia şi Spania sunt nejustificate. Cel de-al doilea pachet de asistenţă financiară acordat Greciei, care implică şi o restructurare a datoriei prin implicarea voluntară a sectorului privat, nu a reuşit să potolească temerile investitorilor.Aceştia se tem că decizia "excepţională" a unui faliment limitat şi un al doilea pachet de salvare ar putea reprezenta singura soluţie şi pentru alte state din zona euro, cum ar fi Italia şi Spania. Temerile au efecte imediate: diferenţa între costurile obligaţiunilor pe 10 ani ale Italiei şi Spaniei, comparativ cu cele ale Germaniei, a atins marţi cote-record în istoria monedei euro (între 381 şi 397 de puncte procentuale).
• Acordul din SUA nu convinge China
Chinezii avertizează Washingtonul că vor să-şi diversifice investiţiile pentru ca economia să nu le mai fie legată prea strâns de dolar. Agenţiile de rating menţin calificativul maxim pentru SUA, dar stau cu ochii pe deciziile Congresului american din următoarele luni.
• CURENTUL
• USL câştigă pe hârtie, PDL în teren
Primăriile şi consiliile judeţene vor rămâne la actuala coaliţie de guvernare. Jocurile politice pot fi mai complicate decât o arată mereu cifrele. Nu de puţine ori, principala forţă de stânga, PSD, s-a ghidat după cifrele rezultate în urma unor sondaje în loc să încerce să vadă realitatea din teren. Îmbătaţi cu apă rece în ultimii ani, liderii PSD s-au predat pe rând în faţa unor realităţi care nu corespundeau unor sondaje măsluite sau fără valoare profesională şi incoerente. În toată această furtună politică se pare că PSD, alături de PNL, este pe cale să intre din nou în acelaşi vârtej care îi va arunca iremediabil în derivă. În martie 2011, un sondaj al CURS (Center for Urban and Regional Sociology) preciza că românii au încredere în primarul lor în proporţie de 46%, fapt ce arăta că lupta pentru locale va fi fundamentală pentru rezultatul alegerilor parlamentare.
• Mircea Diaconu de la candidat de Bucureşti la candidat de Băileşti
Mărire şi decădere. Deşi anul trecut actorul şi senatorul PNL Mircea Diaconu se pregătea de un rol prea mare pentru el - Primăria Capitalei -, deputatului liberal i-a fost oferită până la urmă o pălărie pe măsura sa, chiar în oraşul lui Nea Mărin, la Băileşti. Dezvăluirea a fost făcută de către deputat Alina Gorghiu în fieful penelistului Mihai Voicu unde "maestrul" a fost invitat să-şi viziteze viitoarea tarla pe care o va gospodări cum ştie el mai bine. Aşadar, Diaconu se pregăteşte să dea viaţa de la oraş pe cea a lui Nea Mărin de la Băileşti. Adică să renunţe la actorie şi la Teatrul Notarra, acolo unde este director, pentru a fi un altfel de director pentru cele 20.000 de suflete din oraş.
• CURIERUL NATIONAL
• Francul, călăul elveţian
Ratele pentru debitorii care au contractat credite în franci elveţieni s-au dublat din 2007 până în prezent, pe segmentul ipotecar urcând şi peste 5.000 de lei. Consultantul financiar Niels Schnecker consideră că aceştia ar fi trebuit să scape de mult de ele, refinanţându-le în lei sau euro. Psihologul Hanibal Dumitraşcu spune că românii cu astfel de contracte sunt disperaţi şi se simt înşelaţi. Contextul valutar al momentului, care a favorizat o întărire a francului elveţian în raport cu alte monede importante a avut impact devastator pentru românii care au contractat credite în respectiva valută "exotică". Ratele sunt în prezent aproximativ duble faţă de nivelurile din 2007, când am consemnat vârful bulei creditării.
• România, pe radarul investiţiilor străine directe
Investiţiile străine directe (ISD) au fost asociate cu crearea de locuri de muncă şi creşterea economică. De ce urmărim nivelul ISD? Pentru că un nivel ridicat sau în creştere al ISD într-o ţară tinde să fie asociat cu o stare generală de bine a economiei, de oportunităţi care tentează chiar şi investitorii străini. Şi poate pentru că cifrele care dau nivelul ISD pot fi mai uşor înţelese şi simţite decât alte date statistice - cum ar fi, de exemplu, ritmul de creştere a PIB-ului. Performanţele României în atragerea ISD la nivelul anului 2010 sunt superioare celor înregistrate în majoritatea ţărilor învecinate, fiind dublate de cel mai ridicat nivel al exporturilor din întreaga istorie post-decembristă a României, când a fost depăşit chiar şi nivelul anului 2008, anul de referinţă ca vârf de creştere economică.
• Au capitulat SIF-urile în războiul listării BCR?
Erste Bank invită cele cinci societăţi de investiţii financiare să cadă de acord asupra unei soluţii alternative la aducerea la cota Bursei a BCR. SIF1 pare a fi prima societate care a renunţat la ideea listării băncii. Erste Group (EBS) a anunţat ieri că aşteaptă decizia SIF-urilor în urma discuţiilor privind soluţiile alternative la listarea BCR şi că va fi pregătit "să ia rapid orice decizie necesară". "Erste Group Bank AG reconfirmă discuţiile actuale cu cei cinci acţionari minoritari ai Băncii Comerciale Române (BCR) - SIF Banat-Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia - cu privire la alternativele pentru o listare a BCR care sa întrunească interesele SIF-urilor şi ale Erste Group. Progresul discuţiilor depinde de viitoarele decizii ale SIF-urilor. În răspuns, Erste Group Bank va fi gata să ia rapid orice decizie necesară", arată Erste într-o declaraţie transmisă agenţiei Mediafax.
• În Marea Britanie, Germania şi Grecia sunt disponibile cele mai multe oferte de joburi în străinătate
Peste 16.000 de contracte de muncă în străinătate sunt disponibile imediat pe Tjobs.ro, ofertele de angajare fiind numeroase şi pentru toate tipurile de meserii. Un total de 66.607 CV-uri au fost trimise prin portalul de recrutare pentru cele 36.208 de poziţii vacante în perioada 28.06.2011 - 28.07.2011. Marea Britanie propune în continuare cele mai multe joburi vacante (peste 4.700), urmată de Germania şi de Grecia. Iar ofertele de muncă în Orientul Mijlociu, Africa sau pe continentul american sunt în creştere. Portalul Tjobs.ro însuma, la începutul lunii iulie 2011, 15.380 de locuri de muncă în străinătate, iar ofertele de angajare sunt în creştere. 47 de domenii de activitate conţin joburi vacante, disponibile în 40 de ţări diferite. În luna august 2011, agenţiile de recrutare propun contracte de muncă în afara ţării pentru toate categoriile de români, de la specialişti la necalificaţi.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Americanii de la Bechtel, alungaţi de pe Autostrada Transilvania
Compania americană Bechtel va părăsi Autostrada Transilvania în 2013, după ce va fi finalizat, în zece ani de zile, 116,5 kilometri din totalul de 415 câţi are Autostrada Braşov-Borş. Acordul încheiat de autorităţile române cu americanii prevede reluarea lucrărilor la un singur tronson în această toamnă şi părăsirea autostrăzii, care ar fi trebuit să lege Braşovul de graniţă, în 2013. Potrivit ministrului transporturilor, Anca Boagiu, la negocieri un rol important l-a jucat Ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi preşedintele Traian Băsescu. Noii constructori care vor fi desemnaţi nu vor primi mai mult de 7,2 milioane de euro pe kilometru, ne asigură Boagiu. Costul final al Autostrăzii Transilvania va fi, astfel, de 3,8 miliarde de euro. Dacă autorităţile române ar fi continuat contractul cu americanii, am fi plătit pentru 415 kilometri de autostradă circa 9,9 miliarde de euro.
• Bomba lui Igaş: sportivii şi cântăreţii nu vor mai fi poliţişti
Ministerul Administraţiei şi Internelor a finalizat un act normativ în care gradele se vor obţine prin lege. În Ansamblul "Ciocârlia" vor cânta numai civili. Sportivii, cântăreţii sau chelnerii din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) nu vor mai purta uniformă. Acestea sunt unele dintre prevederile proiectului de lege finalizat, în varianta propusă de minister. În exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", ministrul Traian Igaş a dezvăluit câteva dintre cele mai importante decizii care urmează să fie supuse dezbaterii publice, începând de săptămâna viitoare. Reglementările vor putea intra în vigoare anul viitor.
• FINANCIARUL
• Daca negocierile esueaza, listarea BCR ar putea avea loc abia in septembrie-octombrie 2012
SIF-urile trebuie sa adopte o pozitie comuna, pentru a nu avea de suferit. Austriecii de la Erste continua negocierile cu SIF-urile in ceea ce priveste evitarea listarii BCR si preluarea directa a participatiilor celor cinci societati. In conditiile in care aceste negocieri vor esua, actionarul majoritar va fi nevoit sa faca demersurile necesare pentru aducerea BCR la cota Bursei, eveniment care ar putea avea loc in septembrie-octombrie 2012. Pentru a nu fi dezavantajate, SIF-urile ar trebui sa se uneasca si sa gaseasca cea mai buna solutie in acest sens.
• Vanzarile retailerilor continua sa scada, chiar si ale celor care raporteaza cresteri
In iunie 2011, retailul autohton a inregistrat a doua cea mai mare scadere din UE, de 8,2% Cel mai mare comerciant local de format mare - Carrefour - a vandut cu 9,6% mai putin per magazin Comertul de bricolaj se comprima cu un procent de doua cifre. Datele statistice privind afacerile din comertul cu amanuntul date publicitatii ieri anuleaza orice speculatii privind posibilitatea ca prima jumatate de an sa consemneze iesirea consumului din criza. Raportul Institutului National de Statistica (INS) arata ca nici in primele sase luni ale acestui an nu s-au facut vizibile mult asteptatele semne ale revenirii comertului cu amanuntul, domeniul in cauza inregistrand o cadere generala de 6,2%. Astfel, comertul cu amanuntul de carburanti pentru autovehicule in benzinarii s-a redus cu 5,1%, iar vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 3,4%.
• La ANAF sunt nesolutionate peste 10.000 de cereri de rambursari de TVA
Aproximativ un miliard de lei au fost restituiti numai in luna iunie. ANAF a restituit firmelor in primele sase luni ale acestui an TVA in valoare de aproximativ 4,6 mld. lei, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Aproximativ un miliard de lei au fost rambursati doar in luna iunie. La sfarsitul semestrului I, ANAF mai avea de solutionat peste 10.000 de cereri. Statul a rambursat in primul semestru din acest an TVA in valoare de 4,6 miliarde de lei, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
• Termoelectrica si Compania Nationala a Huilei, candidate sigure la faliment
Intr-un raport al Bancii Mondiale se arata ca mai multe unitati din sectorul energetic vor trebui lichidate CNH ramane campionul datornicilor, si totusi guvernul i-a acordat recent subventii de 136 mil. lei. De ani buni, dar mai ales in ultimii doi, se tot vorbeste de restructurarea companiilor de stat, in special a celor din sectorul energetic. Acum, fortati de Fondul Monetar International si Banca Mondiala, dar si de criza economica, guvernantii anunta din nou ordine in sectorul de stat. In evaluarea din iunie facuta de FMI se arata ca "autoritatile au fost de acord sa privatizeze actiuni in mai multe companii fata de cele convenite in programul initial (...).
• Inflatia si criza datoriilor mentin dobanda-cheie la nivelul de 6,25%
Riscurile privind perspectiva pe termen mediu a inflatiei raman semnificative. Dupa sedinta de politica monetara de ieri a Consiliului de Administratie al BNR, dobanda-cheie a ramas nemodificata, la nivelul de 6,25%. Totodata, conducerea bancii centrale a mentinut si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valuta. Ambele decizii au fost anticipate de piata, analistii fiind de parere ca Banca Nationala isi va pastra o conduita prudenta, in conditiile incertitudinilor privind evolutia viitoare a inflatiei.
• Votul din SUA nu a convins. Tarile emergente cumpara aur, pregatindu-se pentru o noua criza
O serie de investitori au anuntat ca vor evita obligatiunile spaniole si italiene. Agentia chineza de rating Dagong a degradat nota SUA, estimand ca Washingtonul a esuat in incercarea de a "dezamorsa bomba datoriei". Pentru prima data de la criza asiatica de la sfarsitul anilor 1990, banca centrala a Coreei de Sud a sporit cota de aur din rezervele sale valutare, cumparand 25 de tone de metal galben cu 1,24 mld. $. Sub impulsul acestei informatii, dar si pe fondul temerilor tot mai accentuate privind starea de sanatate a finantelor mondiale, pretul aurului a stabilit un nou record, urcand la 1.652,07 $/uncie.
• JURNALUL NATIONAL
• Haşotti: Alianţa PNL-PDL-UDMR - vis frumos pentru Băsescu, coşmar pentru PNL
Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, susţine că alianţa PNL-PDL-UDMR, sugerată de către preşedintele Traian Băsescu, este imposibilă. Haşotti a subliniat că o astfel de alianţă ar fi un vis forumos pentru şeful statului, dar un coşmar pentru PNL. "Alianţa PNL-PDL-UDMR este un vis frumos pentru Băsescu şi un coşmar pentru PNL, deci este imposibilă", a spus Haşotti, comentând declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, făcute marţi seară, potrivit cărora şeful statului ar vedea o alianţă între PDL, PNL şi UDMR, cu un premier care să nu vândă onoarea pentru funcţii. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la B1 TV, că, dacă ar fi întrebat ce combinaţie ar vedea posibilă şi utilă pentru România după alegerile din 2012, s-ar pronunţa pentru o alianţă PDL cu PNL şi UDMR şi cu un premier care "în mod minimal să nu-şi vând onoarea pentru a-şi ţine scaunul".
• Guvernul a aprobat rectificarea bugetară
Guvernul a decis efectuarea primei rectificări bugetare din acest an. Nivelul total al cheltuielilor propus prin proiectul de rectificare depăşeşte cu 2,9 miliarde lei plafonul de 194,4 miliarde de lei aprobat de Parlament pentru anul 2011 prin Legea 275/2010. Din cei 2,9 miliarde de lei, 1,426 miliarde de lei se duc în schema de stingere în lanţ a arieratelor, iar restul de 1549,7 miliarde de lei în suplimentarea cheltuielilor cu asistenţa socială şi cu bunurile şi serviciile din instituţiile publice.
• Consiliul Fiscal este în conflict cu Guvernul
Rectificarea bugetară încalcă legea responsabilităţii fiscale, avertizează Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Consiliul Fiscal critică proiectul de rectificare bugetară pentru că prevede o derogare de la legea responsabilităţii fiscal bugetare, care permite efectuarea de cheltuieli mai mari. Nivelul total al cheltuielilor propus prin proiectul de rectificare depăşeşte cu 2,9 miliarde de lei plafonul de 194,4 miliarde de lei aprobat de Parlament pentru anul 2011 prin Legea 275/2010. Din cei 2,9 miliarde de lei, 1,426 miliarde de lei se duc în schema de stingere în lanţ a arieratelor, iar restul de 1,5 miliarde de lei, în suplimentarea cheltuielilor cu asistenţa socială şi cu bunurile şi serviciile din instituţiile publice.
• NATIONAL
• Basescu declanseaza tsunami in PNL
Chiar daca liderii PNL au incercat sa duca-n derizoriu curtoazia prezidentiala, liberalii de prin teritoriu par receptivi la avansurile lui Basescu. Punct ochit, punct tintit. Prin intermediul celor mai recente declaratii, seful statului a captat atentia liberalilor pur sange, scarbiti pana peste poate de insotirea cu pesedistii. Bonus, Basescu a reusit sa-i irite deopotriva pe liderii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, care s-au grabit sa-l ameninte cu suspendarea si puscaria.
• Frank Timis, lovitura de peste un miliard de euro
La inceputul acestei saptamani, Frank Timis, care in 2010 avea o avere estimata la 670 milioane de euro, potrivit revistei Forbes, a incheiat un contract extrem de important pentru compania pe care o reprezinta. Si anume, grupul al carui presedinte este, African Minerals a vandut 25% din actiunile proiectului de exploatare a zacamintelor de fier din Sierra Leone. Aceasta din urma are una dintre cele mai mari rezerve de fier de pe continentul african, estimate la aproximativ 12,8 miliarde de tone. Pachetul de 25% din proiectul Tonkolili reprezinta, de fapt, o investitie din partea chinezilor de la Shandong Iron & Steel Group Co. (companie detinuta de statul chinez), in valoare de 1,5 miliarde de dolari.
• Prigoana: un meci cu mine si Oprescu ar fi simpatic
Sebastian Lazaroiu spune ca Silviu Prigoana il poate detrona pe Sorin Oprescu. Prigoana nu crede ca va candida, dar daca da, promite o campanie "foarte simpatica". Prigoana poate fi candidatul PDL pentru primaria Capitalei, sustine Lazaroiu: "Il vad cum sta in sondaje si vad, de asemenea, profilul de candidat. Silviu Prigoana si Cristian Piedone sunt cei care ar putea sa-l invinga pe Sorin Oprescu". "Multumesc pentru apreciere, sunt magulit, dar nu consider ca sunt atat de valoros in partid incat sa fiu desemnat candidat", raspunde, modest, Prigoana.
• PUTEREA
• Proprietar pe podul lui Oprescu
Un bucureştean figurează la Direcţia de Taxe şi Impozite ca deţinător a 105 mp din Şoseaua Orhideelor şi din pasajul Basarab. Primăria Capitalei recunoaşte că cetăţeanul plăteşte impozit pe respectivul teren, dar susţine că nu este responsabilă de situaţia creată. Drept "pedeapsă" că nu s-a înţeles cu administraţia condusă de edilul-şef Sorin Oprescu, proprietarului i-au fost tăiate curentul electric, gazele şi apa. Constantin Ienache, un cetăţean din Capitală, susţine că plăteşte impozit pe un teren în suprafaţă de 105 metri pătraţi, pe care, acum, trece Şoseaua Orhideelor şi este amplasat un perete al podului hobanat de la pasajul Basarab.
• Nimeni nu vrea pământul lui Becali
Fiscul nu a găsit cumpărători pentru un teren de 1,25 hectare din zona Pipera-Tunari preluat de la Gigi Becali şi pus sub sechestru pentru neplata TVA la tranzacţiile imobiliare derulate de omul de afaceri, astfel că a redus preţul la 2,8 milioane euro, jumătate faţă de suma pretinsă iniţial. La această sumă, preţul pe metru pătrat al terenului este de 224 de euro, de două ori mai mic faţă de cel la care a fost evaluat iniţial. La primele două licitaţii, ANAF a cerut un preţ de 23,5 milioane lei (5,6 milioane euro) pentru cele 1,25 hectare de teren. Becali a vândut la finele anului trecut tot în zona Pipera un teren de circa 2 hectare pentru 10 milioane de euro, rezultând un preţ de 500 de euro pe metru pătrat.
• Vlădescu: România, la adăpost foarte fragil de o nouă criză financiară
România se află la adăpost de o nouă criză economică şi financiară, dar acesta este unul foarte fragil, a declarat, ieri, fostul ministru al finanţelor publice Sebastian Vlădescu, la postul de radio RFI. "România nu e în zona de turbulenţe în acest moment, a ieşit din zona de riscuri maxime privind datoria publică, finanţarea datoriei publice, dar să presupunem că România ar fi complet ferită de efectele adverse ale pieţelor externe ar fi o eroare şi, de aceea, trebuie să fim consecvenţi cu programul de menţinere a cheltuielilor în limite finanţabile. Deci există un adăpost, ca să spunem aşa, dar e foarte fragil, trebuie să fim foarte atenţi să nu-l pierdem", a spus Vlădescu. Fostul ministru al finanţelor a afirmat că va exista în mod cert o majorare salarială anul viitor, al cărei nivel va fi stabilit în funcţie de performanţa economică a anului 2011 şi de perspectiva anului 2012. .
• Băsescu şi Boc se tem de o nouă criză
Şeful statului şi premierul au înlocuit optimistul mesaj "am ieşit din criză" cu un pesimist "ne aşteaptă un nou val al crizei". Pesimismul le este împărtăşit public şi de membrii de vază ai Coaliţiei de guvernare. Varujan Pambuccian, liderul parlamentarilor minorităţilor naţionale, este unul dintre cei care cred că nu ne aşteaptă vremuri roz. "La sfârşitul anului s-ar putea să intrăm într-o nouă criză. S-ar putea să ne afecteze pozitiv, pentru că noi exportăm marfă ieftină, iar pieţele externe vor prefera să importe ieftin. Sau s-ar putea să ne afecteze negativ", susţine Pambuccian. Declaraţiile sale sunt în aceeaşi notă cu cele făcute de preşedintele Băsescu marţi la postul public de radio.
• ROMANIA LIBERA
• "Regele ciobanilor din România"
Creşterea oilor poate deveni o afacere extrem de profitabilă. O dovedeşte Dumitru Andreşoi din Hunedoara care în 2001 a cumpăra 80 de oi, "ca hobby", iar acum a ajuns să fie proprietar peste aproape 20.000. Numai din vânzarea mieilor câştigă anual un milion de euro.
• Boc: Rectificarea bugetară prin derogare de la Legea responsabilităţii a fost convenită cu FMI şi CE
Rectificarea bugetului prin derogare de la Legea responsabilităţii fiscale a fost negociată cu experţii FMI şi CE, derogarea fiind acceptată pentru a putea pregăti un buget "curat" pentru anul viitor, care să nu mai acumuluze datorii la companiile de stat, a declarat, miercuri seara, premierul Boc, scrie Mediafax. Proiectul de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanţelor încalcă Legea responsabilităţii fiscale pentru că sumele suplimentate la cheltuieli sunt alocate pentru capitole care exced aria permisă de actul normativ, potrivit Consiliului Fiscal. Prin proiectul de rectificare bugetară, cheltuielile la bugetul general consolidat au fost majorate cu 2,98 miliarde de lei, depăşind plafonul de 194,4 miliarde aprobat de Parlament pentru anul 2011 prin Legea 275/2010 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori, specificaţi în strategia fiscal-bugetară.
• Om bogat, om sărac sau despre datoria SUA
Plafonul datoriei SUA - de 14.294 miliarde de dolari - fusese atins la mijlocul lunii mai 2011, iar Trezoreria anunţase ca termen limită pentru intrarea în incapacitate de plată data de 2 august 2011. Negocierile au ţinut cu sufletul la gură întreg mapamondul, pentru ca în final să se ajungă la un compromis. Se va ridica nivelul de îndatorare cu cel puţin 2.100 miliarde de dolari, reducându-se cheltuielile bugetare în două tranşe: prima tranşă va fi de 1.000 miliarde şi se va eşalona pe durata a 10 ani; a doua tranşă va fi de 1.500 miliarde şi va dura tot 10 ani. Ţară bogată, ţară săracă... Ştiaţi că 150 de milionari americani au semnat o petiţie prin care cer statului american să le mărească impozitele? Ascultaţi ce spun milionarii patrioţi: "Ţara noastră a fost bună pentru noi. Ne-a furnizat baza pe care am putut reuşi. Acum vrem să facem şi noi ceva pentru a păstra această bază, ca şi alţii să reuşească la fel ca noi... Acţionaţi pentru binele ţării noastre, măriţi-ne impozitele!".
• ZIARUL FINANCIAR
• Transportatorul Ion Lazăr: Daciile trebuie exportate pe Valea Oltului, dar reparaţiile merg prea încet. Autostrăzile trebuiau să traverseze munţii, nu să se facă la câmpie
Lucrările la un pod pe Valea Oltului blochează principala rută de export a României timp de aproximativ 45 de zile, timp în care transportatorii sunt forţaţi să găsească rute alternative sau să traverseze numai noaptea şi în weekend porţiunea afectată, fapt ce atrage costuri suplimentare. Demararea lucrărilor de reparaţie la viaductul de la Cârlugu Mic de pe Valea Oltului, pe segmentul dintre Căciulata şi Brezoi şi impunerea unei restricţii temporare de circulaţie pentru camioanele de mare tonaj atrage întârzieri ale livrărilor şi creşterea costurilor potrivit companiilor de transport. Mai mult, în condiţiile în care la mijlocul lunii august Dacia va relua producţia, aflată în prezent în revizia anuală şi livrarea maşinilor către pieţele externe va fi afectată în condiţiile în care jumătate din automobilele exportate sunt transportate pe cale rutieră.
• SIF-urile îşi pregătesc ieşirea de la BCR cu gândul la miliardul de euro
SIF-urile şi austriecii de la Erste se apropie de finalizarea negocierilor pentru exit. Cât vor obţine în schimbul nelistării? GE ia jumătate dintr-un parc de 120 de turbine Roxana Petrescu GE Energy, divizia de energie a americanilor de la General Electric, a mai făcut un pas de implicare puternică pe piaţa locală trecând de la statutul de furnizor de echipamente pentru proiecte energetice uriaşe la acela de acţionar în cadrul unui parc eolian.
• Lăsaţi managerii din privat să conducă firmele de stat ca pe multinaţionale şi veţi avea rezultate
Există manageri din privat dispuşi să înceapă de mâine să lucreze pe funcţia de director general al unei companii mari de stat, dacă li se asigură salariu de multinaţională şi subordonaţi competenţi. Va reuşi însă un executiv din privat cu reputaţie bună şi cu un pachet salarial de 10.000 - 20.000 de euro pe lună să-i facă pe angajaţii care primesc salarii de maximum 500-700 de euro/lună să muncească mai mult şi mai bine, în aşa fel încât performanţa companiei să se îmbunătăţească?
• Roibu spune că porneşte toată petrochimia de la Piteşti din octombrie dacă-l lasă minoritarii
Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) spune că după repornirea instalaţiilor de pe platforma Arpechim Piteşti, aşteptată pentru luna octombrie a acestui an, necesarul lunar al companiei pentru capital de lucru se va ridica la 75 mil. euro, cea mai mare parte a acestei sume urmând să fie destinată cheltuielilor cu materiile prime necesare producţiei.
• Alfred Toepfer anunţă investiţii-gigant în România: şase silozuri la Dunăre, un altul în vestul ţării şi un terminal de export la Constanţa
Alfred C. Toepfer, unul dintre cei mai mari traderi de cereale de pe piaţa locală cu afaceri de circa 300 de milioane de euro, intenţionează să îşi extindă reţeaua de silozuri la 16 prin investiţia în şase unităţi pe Dunăre, dar şi într-o alta în vestul României. Traderul a achiziţionat deja mai multe barje cu care intenţionează să transporte pe Dunăre cerealele colectate în România şi vizează construcţia unui terminal de export în portul Constanţa, potrivit datelor prezentate de compania americană Archer Daniels Midland (ADM), acţionarul majoritar al Toepfer.