REVISTA PRESEI 04.12.2011

Willy Homner
Revista Presei / 4 decembrie 2011

ADEVARUL

Mizele summitului pentru salvarea euro la capătul celor 10 zile cruciale pentru UE

Cât de implicată să fie Banca Centrală Europeană în criza datoriilor suverane. Dar în problema recapitalizării băncilor ori în cea a garanţiilor pentru obligaţiuni? De unde credite sau garanţii pentru Fondul de Salvare în zona euro? Cum şi cât trebuie schimbate tratatele UE? Câtă şi cine vrea să cedeze putere eurocraţilor şi să raporteze bugete Bruxelles-ului? Pieţele financiare şi investitorii aşteaptă răspunsuri la aceste întrebări de la summitul European programat între 8-9 decembrie la Bruxelles.

Aşteptările ultimului summit:

La summitul din 8-9 decembrie de la Bruxelles, toţi ochii vor fi aţintiţi către Banca Centrală Europeană. Analiştii se aşteaptă la măsuri extraordinare de sprijin pentru băncile europene, printre care cele mai probabile sunt acordarea de împrumuturi pe o perioadă de până la trei ani. În prezent, cea mai lungă perioadă de rambursare pentru împrumuturile oferite de BCE către bănci este de un an. Totodată, BCE ar putea anunţa că va accepta o gamă mai largă de garanţii pentru împrumuturi, măsură cerută de la începutul acestei luni de bancherii care nu se mai pot împrumuta pentru că nu mai au garanţiile cerute. O altă opţiune este o nouă reducere a dobânzii de referinţă, măsură ce va stimula creditarea.

Bulgaria crede încă în euro şi vrea să adere

Bulgaria îşi doreşte încă să adere la zona euro în ciuda predicţiilor recente privind prăbuşirea monedei unice, a declarat Traicho Traikov, ministrul Economiei din Bulgaria, pentru CBBC, potrivite Novinite.com. "Ştiu că acum este la modă să prezici sfârşitul uniunii monetare, dar cred că simţul realităţii va domina în continuare şi că euro va supravieţui. Desigur, în cele din urmă ne dorim să facem parte din zona euro", a spus Traikov. "Încă de când am introdus un Consiliu Monetar în 1997, obiectivul nostru a fost să păstrăm fundamentele, din acest motiv am tras pentru excedente bugetare în toţi aceşti ani", a explicat el.

SUA cu ochii pe UE: Recuperarea americană ar putea fi "infectată" de contagiunea turbulentă din zona euro

Tim Geithner, secretarul Trezoreriei americane, va călători în Europa pentru determina liderii zonei euro dă ajungă la un acord decisiv pentru stabilizarea sistemului financiar din zona euro la summitul european din 9 decembrie, de la Bruxelles, considerat o altă ocazie de a găsi o soluţie pentru moneda unică. Călătoria lui Geithner - care va merge în Germania, Franţa şi Italia, în zilele de dinaintea summit-ul european - arată că există o mare miză pentru SUA în privinţa rezolvării crizei din zona euro pe fondul temerilor că turbulenţele continue din Europa ar putea infecta procesul de recuperare fragil american, scrie Financial Times.

Fostul şef al Comisiei Europene: Zona euro a fost defectuoasă din start

Fostul preşedinte al Comisiei Europene (CE), Jacques Delors, spune că zona euro s-a confruntat cu erori încă din faza de constituire şi acest lucru explică inevitabila criză actuală, potrivit "The Guardian". Unul dintre arhitecţii monedei euro, Jacques Delors, susţine că zona euro a fost defectuoasă de la bun început şi că eforturile de a aborda problemele sale au fost "prea puţine şi prea târzii". Liderii europeni din 1990 au ales să închidă ochii la slăbiciunile economice din unele state membre, iar răspunsul la problemele care au ieşit acum la suprafaţă a fost inadecvat, a declarat Delors pentru "The Telegraph".

Soarta euro, în faţa unei decizii finale

Oficialilor din zona euro le-au mai rămas doar câteva săptămâni pentru a lua măsuri decisive pentru a asigura viitorul pe termen lung al monedei unice şi pentru a evita ceea ce ar putea deveni în curând o prăbuşire devastatoare, a declarat Tony Blair, fostul premier britanic, pentru publicaţia "The Wall Street Journal". "Suntem în punctul final al unei decizii", a spus Blair, care a adăugat că oficialii europeni trebuie să pună întreaga greutate a sistemului monetar din zonă pentru a lua această decizie, altfel totul ar putea eşua. Deşi Blair a refuzat să facă pronosticuri cu privire la o eventuală prabuşire a euro, el a spus că se aşteaptă ca liderii europeni să facă tot ce este nevoie pentru a asigura supravieţuirea monedei europene în forma sa actuală.

Poliţia şi Jandarmeria franceze şi pompierii spanioli merg cu Dacia Duster

Dacia Duster a ajuns să fie folosită de Poliţia franceză, în timp ce Jandarmeria din aceeaşi ţară a cumpărat nu mai puţin de 80 de astfel de autoturisme. SUV-ul este folosit pentru acţiuni de supraveghere şi salvări în Spania, dar şi de către pompieri în Olanda. Jandarmeria franceză a achiziţionat 80 de modele Dacia Duster modificate de carosierul Durisotti. Duster cu însemnele Poliţiei Municipale din Paris este postată pe pagina de Facebook a Dacia. Pe de altă parte, în Moguer, Spania, jeep-ul este folosit pentru actiuni de supraveghere şi salvări şi dispune de staţie de emisie, defibrilator, sistem de sunet şi lumini de urgenţă.

Fiscul vinde păduri, anvelope, ceasuri de aur şi whisky

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are o ofertă tot mai vastă pentru bunurile scoase la vânzare prin licitaţie publică. Dacă în urmă cu doi-trei ani oferta cuprindea numai terenuri, apartamente şi case, acum, ANAF scoate pe tarabă anvelope, ceasuri şi inele de aur, motociclete şi elemente de cale ferată. De exemplu, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Olt organizează la 8 decembrie o licitaţie pentru vânzarea a 2.500 de metri pătraţi de teren extravilan de pădure în comuna Voineasa. Preţul de pornire în licitaţie este de 4.800 de lei. În aceeaşi zi, puteţi participa la licitaţie pentru a vă achiziţiona o motocicletă Yamaha, de 499 cmc, valoarea de pornire fiind de 6.234,2 lei.

Băncile încing lupta pentru economiile românilor. Topul dobânzilor la depozite

Băncile comerciale încep să ofere dobânzi tot mai mari pentru economiile în lei constituite de populaţie, în ciuda faptului că Banca Naţională a României a redus la începutul lunii noiembrie dobânda de politică monetară la minimul istoric de 6% pe an. După mai bine de un an de scădere înregistrată de bonificaţiile oferite de bănci pentru economiile populaţiei, dobânzile au înregistrat în ultima lună creşteri, iar asta pe fondul incertitudinii ce planează la nivel european. Mai mult, Banca Naţională a Austriei a recomandat subsidiarelor din Europa de Sud - Est, inclusiv România, să limiteze creditarea în regiune, ceea ce constrânge băncile locale să se descurce singure pentru asigurarea resurselor.

EVENIMENTUL ZILEI

Planurile Volksbank România privind creditarea şi depozitele. IN PLUS, cum rămâne cu intenţia de vânzare

Banca mamă a Volksbank România, una din băncile cu capital austriac de la noi, îşi va restrânge finanţările acordate filialei, ceea ce însă nu va afecta evoluţia băncii, a declarat pentru EVZ Lucian Cojocaru, vicepreşedintele Volksbank România. "Noua strategie a băncii, adoptată încă de anul trecut, prevede că Volksbank îşi va concentra eforturile pentru a îmbunătăţi raportul credite-depozite, ceea ce înseamnă implicit că segmentul de economisire va beneficia de mai multă atenţie. Pe de altă parte, în contextul actual al pieţei, potenţialul de creştere a creditării este în continuare limitat", a mai spus acesta. Banca este de aşteptat să intre pe profit anul următor, iar planurile de vânzare se amână pentru următorii 2-3 ani, luând în calcul actualul context internaţional, spune Lucian Cojocaru.

Secretarul Apărării din SUA: Israelul să revină la "afurisita de masă" a negocierilor cu palestinienii

Secretarul american al apărării, Leon Panetta, a cerut Israelului să se aşeze o dată la "afurisita de masă a negocierilor cu palestinienii", un comentariu neobişnuit de brutal în legătură cu procesul de pace din Orientul Mijlociu, relatează CNN. Israelul devine din ce în ce mai izolat în regiune, spune Panetta. "Nu e suficient ca Israelul să se bazeze pe o armată puternică pentru a avea asigurată securitatea, e nevoie şi de diplomaţie", a opinat secretarul Apărării. El a adăugat că Israelul ar putea încerca să reia discuţiile cu ţări precum Turcia, Egipt şi Iordania, cu care are aceleaşi interese de stabilitate în Orientul Mijlociu.

Teoria unui complot împotriva lui DSK revine. De ce nu poate întoarce în politică fostul şef al FMI

Problema nevinovăţiei fostului şef al FMI, Dominique Strauss Kahn, a revenit în aceste zile în Franţa, după ce un articol apărut în presa americană reia teoria unei înscenari puse la cale de inamicii politici ai lui DSK. Analiştii cred că este prea târziu pentru ca reputaţia şi cariera lui DSK să fie spălate, indiferent dacă inamicii fostului şef al FMI i-au exploatat slăbiciunile pentru a-l scoate din cursă. Aceasta este concluzia unui editorial apărut în recent în publicaţia de stânga, L Express:"Soarta lui DSK nu ne mai interesează. Chiar dacă ar fi probe incontestabile că a fost victima unui complot infam, nu va schimba sentimentul că am fost trădaţi şi înşelaţi de un om care ne-a făcut să ne crească speranţele, dar care mereu a preferat femeile".

JURNALUL NATIONAL

"Dacă nu există o soluţie rapidă, globală şi colectivă, foarte curand zona euro - şi nu sunt singura care o spun, chiar dacă poate sunt prima care o face public - riscă să aibă un deceniu pierdut"', a declarat Lagarde, care spune că pieţele văd "zona euro ca pe o zonă economică" şi că "a împrumuta Grecia sau Germania" nu face nicio diferenţă pentru ele. "Riscul de contagiune de care toate ţările europene se tem, este acum un lucru concret", a mai spus directoarea FMI, care a încheiat în Brazilia primul său turneu în America Latină, după ce a vizitat Peru şi Mexic.

Coplata a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi cat vom scoate din buzunar pentru o vizită la medic în 2012

Este oficial. începand din 2012, romanii vor plăti din 2012 o parte din costurile unor servicii medicale, contribuţie care nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale. Legea 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care este introdusă coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui "tichet moderator pentru sănătate", a fost publicată în Monitorul Oficial. Coplata are o valoare de cel mult 600 de lei, sumă pe care pacientul o va plăti anual, pentru consultaţii, spitalizări, analize de laborator sau investigaţii. Odată atins acest plafon valoric, avem dreptul la servicii medicale gratuite.

ZIARUL FINANCIAR

BBC: Ameninţarea Katla. Erupţia "iminentă" a unui vulcan islandez poate provoca o catastrofă de proporţii nemaivăzute

Aflat la sute de metri sub unul dintre cei mai mari gheţari din Islanda, vulcanul Katla şi-a intensificat activitatea, iar erupţia sa iminentă ar putea provoca o catastrofă de proporţii nemaivăzute. Odată cu erupţia, lava sa ar topi întinderi vaste din suprafaţa îngheţată, ar provoca inundaţii catastrofale şi ar cauza desprinderea unor gheţari care ar pluti în largul oceanului Atlantic, notează BBC. "S-a înregistrat activitate seismică din subteran. Şi asta ne determină să credem că erupţia vulcanului este iminentă", a explicat Ford Cochran, un expert al National Geographic specializat pe studiul Islandei.

"Banca-punte" pentru instituţiile financiare cu probleme intră în atenţia viitorului acţionar: Fondul de Garantare a Depozitelor. Ce va fi după înfiinţarea băncii-punte?

Resursele private ale Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) vor asigura finanţarea băncii-punte, iar implicarea banilor publici se va putea realiza doar sub formă de împrumut acordat Fondului de către Ministerul Finanţelor Publice. Informaţiile sunt publicate în cel mai recent raport al Fondului, dedicat special băncii-punte - cel mai nou concept de instituţie financiară lansat pe piaţa locală. La sfârşitul lui 2010, Fondul de Garantare a Depozitelor avea disponibilităţi de doar 1,7 miliarde de lei (407 milioane de euro), iar Banca Centrală Europeană a recomandat ca resursele Fondului să nu fie afectate de capitalizarea băncii-punte.

Vacanţa de 1 Decembrie, un business de 5 mil. euro pentru pensiunile din Valea Prahovei şi Braşov

Sfârşitul de săptămână prelungit datorită zilei de 1 Decembrie va aduce în conturile proprietarilor de pensiuni şi restaurante din Valea Prahovei şi Braşov circa 4-5 milioane de euro, cererile de cazare din staţiunile montane din aceste zone dublându-se în ciuda preţurilor semnificativ mai mari. Astfel, cele 23.000 de locuri de cazare sunt ocupate aproape în totalitate în perioada 1 - 4 decembrie, deşi sunt şi unii turişti care au preferat să plece în city breakuri în oraşe europene, unde se organizează târguri de Crăciun, decât să lase aproape 200 de euro pentru câteva zile la Braşov sau pe Valea Prahovei.

Fitch scade ratingul Garanti Bank la BB+

Agenţia de evaluare financiară Fitch Rating a desemnat băncii româneşti Garanti Bank ratig "BB+" pentru datoriile pe termen lung şi rating de viabilitate "b", informează Reuters. Ratingul acordat reflectă susţinerea la care se poate aştepta banca din România de a primi ajutor financiar din partea acţionarului majoritar, banca turcă Turkiye Garanti Bankasi. În acelaşi timp, agenţia de rating a luat în considerare importanţa pe care banca turcă o acordă băncii româneşti, aşteptându-se ca banca din România să opereze cu o independenţă operaţională semnificativă faţă de Garanti Turcia. Ratingul de viabilitate reflectă dimensiunile mici ale Garanti, rezultatele limitate, dependenţa financiară faţă de banca-mamă şi portofoliul concentrat pe segmentul corporate. Datoria pe termen lung are o perspectivă stabilă, la fel ca perspectiva pentru banca turcă.

Şeful Trezoreriei SUA se întâlneşte săptămâna viitoare cu liderii europeni, înaintea celui mai importat summit din istoria UE

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, va efectua începând de marţi o vizită în Europa pentru a discuta cu oficiali ai ţărilor din zona euro despre măsurile de întărire a instituţiilor din regiune, înaintea summit-ului crucial al UE referitor la soluţiile anti-criză, transmite AFP. Geithner se va întâlni în perioada 6-8 decembrie cu ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble, cu noul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, precum şi cu Mariano Rajoy şi Mario Monti, noii premieri ai Spaniei şi Italiei. Liderii UE se vor reuni la finele săptămânii viitoare la Bruxelles, summit-ul fiind considerat unul de importanţă crucială pentru viitorul zonei euro.

China vrea să investească o parte din rezervele valutare uriaşe în infrastructura din SUA

China ar putea investi o parte din rezervele valutare uriaşe, de 3.200 miliarde de dolari, pentru investiţii în infrastructura Statelor Unite, precum reţelele de transport, inclusiv cele feroviare, a declarat vineri ministrul Comerţului, Chen Deming, transmite Reuters. "Statul chinez nu vrea să mai investească prea mult în datorii guvernamentale americane. Vrem să transformăm aceşti bani în investiţii", a spus Chen ambasadorului SUA în China, Gary Locke, şi mai multor oameni de afaceri americani. Chen nu a detaliat cu ar putea China să se folosească de rezervele valutare pentru a investi în sistemele de infrastructură din SUA. "Infrastructura americană are nevoie, în unele domenii, de reconstrucţie, spre exemplu reţeaua de electricitate şi cele de transport, inclusiv căile ferate", a arătat oficialul chinez.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb