REVISTA PRESEI 04.12.2018

T.T.
Revista Presei / 4 decembrie 2018

REVISTA PRESEI 04.12.2018

Adevărul

Spitalele au devenit neîncăpătoare. De ce se înghesuie românii la unităţile de primiri urgenţe

Publicaţia "Adevărul" este de părere că finalul de an vine cu aglomeraţie de nedescris la camerele de gardă ale spitalelor: românii se prezintă, direct, la uşile spitalelor, fie singuri, fie aduşi de ambulanţe sau SMURD, în speranţa că vor reuşi să îşi facă analizele necesare şi investigaţiile de care au nevoie, sărind peste medicul de familie.

Astfel se ajunge în situaţia în care pe unele secţii sunt internaţi bolnavi până la refuz, iar lipsa paturilor libere ajunge o problemă pentru cei care chiar au nevoie urgentă de internare.

"Este perioada gripelor, răcelilor inerente, bătrânii sunt sensibili şi preferă să sune la 112, iar medicul de familie nu poate să-i ofere alternativa unor analize medicale imediate. Şi atunci, oamenii preferă să cheme ambulanţa să-i ducă la spital pentru investigaţii. Sistemul este cel care îi împinge la asemenea practici neortodoxe. Este clar că oamenii găsesc alternative, sunt disperaţi, nu au bani să suporte analizele şi investigaţiile minimale din buzunar. Pacienţii, şi cei gravi şi cei mai puţin gravi, nu au nicio vină. Până la urmă, fiecare îşi doreşte servicii medicale imediate, de calitate şi corect efectuate", a declarat, pentru "Adevărul", Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici (APCR).

Bancherul

Creditarea a crescut nu datorită restricţiilor BNR din 2019, ci finanţărilor acordate de bănci firmelor

Creditarea a crescut, în luna octombrie, nu datorită restricţiilor BNR privind gradul de îndatorare a persoanelor fizice, care vor intră în vigoare de anul viitor, ceea ce ar fi determinat lumea să se grăbească să prindă un împrumut în condiţii mai bune, cum a apărut în unele articole din presă şi cum au susţinut unii analişti bancari, ci avansului important la finanţărilor acordate de bănci firmelor, notează publicaţia "Bancherul".

Valoarea creditelor noi de consum în lei acordate de bănci populaţiei a fost în octombrie de 2 miliarde lei, cu doar 171 milioane lei (9,3%) peste nivelul din septembrie, dar sub valorile înregistrate în precedentele patru luni din acest an.

Volumul creditelor noi în lei pentru locuinţe a fost 1,188 miliarde lei în octombrie, cu 117 milioane lei (11%) mai multe decât în luna precedentă, dar mai puţine decât în lunile iunie şi mai din acest an şi la acelaşi nivel din luna octombrie a anului trecut.

Ceea ce a determinat o majorare importantă a volumului total de credite acordate de bănci au fost finanţările acordate firmelor.

Astfel, valoarea creditelor noi în lei obţinute de companii de la bănci s-a ridicat, în luna octombrie, la 2,7 miliarde lei, cu 443 milioane lei (19%) mai multe faţă de luna precedentă, aşadar un ritm de creştere dublu comparativ cu creditele de consum şi pentru locuinţe.

Cotidianul

Se cere sesizarea Curţii de Conturi

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a propus sesizarea Curţii de Conturi, în urma unei scrisori primite de forul legislativ în care sunt semnalate posibile abuzuri ale foştilor şefi ai DNA, Daniel Morar şi Laura Codruţa Kovesi, respectiv ale fostului şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, informează publicaţia "Cotidianul".

De asemenea, conducerea Camerei Deputaţilor a luat act de scrisoarea Comisiei juridice, în şedinţa de ieri a Biroului permanent al forului inferior al Parlamentului.

Documentul invocă prevederile Art 59 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, potrivit cărora Comisia juridică are competenţa de a verifica "< constituţionalitatea priectelor de legi şi a propunerilor legislative, reglementări în domeniul dreptului civil, penal, contravenţional, procedură civilă, penală, administrativă, organizarea judecătorească, alte reglementări cu caracter precumpănitor juridic, probleme de disciplină parlamentară, incompatibilităţi şi imunităţi".

Naţional

Useriştii îl vor pe Iohannis la fiecare şedinţa de Guvern din decembrie

Publicaţia "Naţional" susţine că USR-ul vrea ca primul om în stat să fie nelipsit de la întrunirile Executivului de pe parcursul lunii decembrie, cu atât mai mult cu cât, de la începutul anului ce vine, România preia, pentru şase luni, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

"Îi solicităm preşedintelui României (...) să participe pe parcursul lunii decembrie la fiecare şedinţa de Guvern (...) participarea domniei sale la şedinţele de Guvern ar putea să blocheze adoptarea unei Ordonanţe, mai ales că avem şi precedentul din 2017, când participarea domniei sale a blocat, e drept, pentru o perioada scurtă, adoptarea Ordonanţei 13", din câte a declarat, ieri, Dan Barna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb