REVISTA PRESEI 05.01.2013

Willy Homner
Revista Presei / 5 ianuarie 2013

ADEVARUL

Este oficial: Ponta l-a schimbat pe şeful INS. Cine îi va lua locul lui Vergil Voineagu

Premierul Victor Ponta l-a demis pe Vergil Voineagu de la conducerea Institutului Naţional de Statistică, după ce a cerut vineri secretarului general al Executivului să ia măsuri pentru schimbarea conducerii institutului. Atribuţiile de preşedinte vor fi asumate temporar, până la numirea noii conduceri, de Beatrix Gered, vicepreşedinte al INS. Vineri, Ponta a anunţat că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru "greşeala gravă" comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza. Gered Beatrix beneficiază de sprijinul UDMR.

Cererea de revocare a învestirii Oanei Hăineală ca preşedinte al CSM, respinsă. Alegerea vicepreşedintelui Consiliului, amânată pentru săptămâna viitoare

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, vineri seară, solicitarea de revocare a hotărârii prin care Oana Schmidt Hăineală a fost învestită ca preşedinte al Consiliului. Totodată a fost amânată, pentru săptămâna viitoare, şi alegerea vicepreşedintelui Consiliului. Alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată pentru săptămâna viitoare, şedinţa de vineri fiind suspendată din lipsă de cvorum, a anunţat noul preşedinte al CSM, Oana Schmidt Hăineală. Judecătorul Cristi Dănileţ a anunţat, vineri seară, că îşi depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a fi eliminat astfel blocajul survenit după ce s-a cerut anularea alegerilor pentru conducerea CSM. Dănileţ a declarat că îşi asumă proiectul Oanei Schmidt Hăineală - actuala ocupantă a funcţiei.

Ponta s-a săturat de "şmecheriile" şefului CNSC: A blocat iar licitaţia pentru autostrada Comarnic-Braşov

Premierul Victor Ponta a cerut găsirea unei soluţii în instanţă pentru reluarea licitaţiei autostrăzii Comarnic-Braşov, arătând că aceasta a fost iar suspendată "pentru Sfântul Aşteaptă" de către Consiliul de Soluţionare a Contestaţiilor. El a adăugat că nu mai acceptă "abuzurile şi şmecheriile" şefului instituţiei. Ponta i-a cerut găsirea unor soluţii ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, în şedinţa de vineri a Guvernului. Soluţia ar urma să fie găsită cu sprijinul Ministerului Justiţiei şi a Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice. El adăugat că şi licitaţia pentru dosarul electronic de sănătate a fost suspendată în 7 septembrie de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi că ar mai putea prezenta o mie de alte exemple în acest sens. În acest context, primul-ministru a cerut miniştrilor să-i schimbe din funcţie pe toţi cei care spun cum nu se poate face un proiect şi să aducă în locul acestora persoane care ştiu cum se pot realiza acestea.

Victor Ponta aprobă noi numiri în ministere: Mihai Albulescu, secretar de stat la Economie, Elena Dumitru la Mediu

Consilierul judeţean PSD Prahova Mihai Albulescu a fost numit secretar de stat în Ministerul Economiei, iar Elena Dumitru a fost promovată din funcţia de secretar general adjunct în Ministerul Mediului în cea de secretar de stat în acelaşi minister, prin decizii semnate de premierul Victor Ponta. Premierul a decis, totodată, eliberarea din funcţie a mai mulţi secretari de stat. De asemenea, premierul Ponta a semnat decizia prin care avocatul Ionuţ Cotarcea, vicepreşedinte PNL Balş, în vârstă de 29 ani, a fost numit inspector general adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Premierul a decis totodată eliberarea din funcţia de secretar de stat a lui Valentin Răducu şi Lucian Iliescu (Ministerul Transporturilor), Toma Cococi şi Corneliu Cozmanciuc (Ministerul Mediului), precum şi a Corneliei Negruţ din postul de vicepreşedinte AVAS.

Cea mai veche bancă din Elveţia trage obloanele după ce a sprijinit americanii să scape de impozite

Wegelin, cea mai veche bancă din Elveţia, urmează să se închidă definitiv după ce a pledat vinovată într-un tribunal din New York în cadrul căreia se judecă faptul că instituţia a ajutat americanii să-şi eludeze impozitele. Banca, înfiinţată în 1741, a acceptat, de asemenea, să plătească autorităţilor din Statele Unite amenzi în valoare de 57,8 milioane de dolari. Reprezentanţii instituţiei au susţinut că, odată cu finalizarea procesului de la New York, "banca va înceta să mai funcţioneze ca o bancă". Banca a admis că a permis mai multor americani, peste 100 ce cetăţeni, să-şi ascundă pentru aproape 10 ani 1,2 miliarde de dolari în Serviciul de Venituri Interne. Wegelin, cu sediul în micul oraş elveţian St. Gallen, şi-a început activitatea cu 35 de ani înainte de declararea independenţei Statelor Unite ale Americii.

EVENIMENTUL ZILEI

Malpraxis sau dorinţă de moarte? "În afară, medicii ar fi rămas fără drept de practică pentru o asemenea greşeală"

Strategia medicilor care l-au tratat pe regizorul Sergiu Nicolaescu a fost greşită. I-au făcut prea târziu analizele potrivite, acuză doi chirurgi contactaţi de EVZ. Deşi medicii de la Spitalul de Urgenţă "Elias", cei care s-au ocupat de Sergiu Nicolaescu în ultimele sale zile de viaţă, au motivat în fel şi chip întârzierea cu care au pus diagnosticul de peritonită, chirurgii contactaţi de Evenimentul Zile spun că tragedia fi putut evitată prin câteva teste de rutină. "Este adevărat, peritonita se poate confunda uşor nu doar cu diverticulită, ca în cazul său, ci şi cu o pneumonie sau chiar infarct miocardic. Dar nu poţi să mergi pur şi simplu la ghiceală. Se impunea de urgenţă o tomografie abdominală, cu ajutorul căreia puteau vedea clar prezenţa lichidului acumulat în abdomen", a explicat pentru EVZ un chirurg generalist de la un spital din Craiova.

Revoluţia ciolanului. Fenechiu câştigă în faţa PC, Voiculescu vrea mai multe funcţii în compensaţie

Bătălia pentru numirile secretarilor de stat şi a şefi lor instituţiilor cheie în structurile guvernamentale nu a luat sfârşit. Liberalii nu mai vor să li se încalce teritoriul, premierul a început epurarea funcţionarilor, iar şeful PC vrea o felie şi mai mare de tort. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, şi-a respectat promisiunea făcută colegilor de partid că nu va mai ceda posturile din Guvern ce revin PNL-ului. După ce, în prima zi de muncă l-a schimbat din funcţie pe şeful Aeroportului Otopeni, omul lui Dan Voculescu, Relu Fenechiu s-a debarasat ieri de Valentin Preda, secretarul de stat susţinut de Radu Mazăre (PSD) şi şi-a numit un fost consilier, Mihai Grecu, în funcţia de secretar naţional al Comisiei TRACECA, instituţie europeană care se ocupă de proiectele de infrastructură.

Lovituri la CSM: bătălie crâncenă pentru soarta Justiţiei

CSM şi-a ales conducerea pe jumătate. La vicepreşedinte, au ieşit scântei. Episodul doi, săptămâna viitoare. Noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, este primul procuror care accede la cârma forului suprem al judecătorilor şi procurorilor. A fost aleasă şefa CSM cu 10 voturi pentru, majoritatea simplă prevăzută de lege. Din primele clipe de după alegere, procurorul Hăineală a fost confruntată cu cererea de revocare din funcţie, înaintată de şase membri ai Consiliului. După deliberări, plenul CSM a respins cererea celor 6, 11 membri CSM votând pentru ca procurorul Hăineală să rămână preşedintele CSM în acest an.

Victor Ponta, la Antena 3: Nu am secretizat bugetul, ci cele două memorandumuri cu FMI

Invitat la Antena 3, premierul a vorbit despre mai multe teme de actualitate, printre care scandalul de la Institutul Naţional de Statistică, despre pactul semnat cu Traian Băsescu, dar şi alegerile de la Consiliul Suprem al Magistraturii. "L-am demis pe Vergil Voineagu preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), pentru că a greşit grav, chiar dacă nu cred că a fost vorba despre intenţie. Alegerea preşedintelui interimar, Beatrix Gered, susţinută de UDMR, nu înseamnă cooptarea UDMR la guvernare, ci un mesaj de bună cooperare cu minorităţile. Liderul UDMR, Gyorgy Frunda, este consilierul meu pe probleme juridice."

Statistica, decapitată pentru că Guvernul n-are bani la buget

Premierul susţine că o greşeală de calcul a Institutului Naţional de Statistică l-a lăsat fără un miliard de lei şi nu ştie de unde să mai taie: de la Sănătate, Poliţie, Educaţie sau Armată? Ponta îl va schimba pe şeful INS. Guvernul Ponta a mai avut o ciocnire cu Institutul de Statistică în perioada referendumului pentru demiterea preşedintelui României. Premierul ar fi vrut ca cvorumul la referendum să fie calculat în baza datelor de la recensământ. Vergil Voineagu supravieţuieşte la conducerea INS din iulie 2005, când a fost numit aici prin decizie a premierului liberal Tăriceanu. Potrivit propriului CV, Voineagu a lucrat, după ce a absolvit, în 1976, Facultatea de Cibernetică, la o întreprindere de comerţ exterior. Din 1979 a rămas însă doar cu postul de profesor de statistică la ASE.

JURNALUL NATIONAL

Victor Ponta la Vorbe Grele: Când ştii că ai în cont 100 de lei, dar descoperi că, de fapt, ai 90, e grav

Invitat în emisiunea Vorbe Grele, realizată de Victor Ciutacu la Antena 3, premierul Victor Ponta a declarat că a luat decizia demiterii conducerii INS din cauza raportărilor false. Iată principalele declaraţii făcute de primul ministru. INS funcţionează după nişte reguli europene. Au fost şi situaţii în care, vezi cazul Greciei, au existat raportări false. Iar acum grecii trag ponoasele. Când ştii că ai în cont 100 de lei şi ai de fapt 110, poţi eventual să te bucuri. Atunci însă când ştii că ai 100 şi ai de fapt 90, nu mai e în regulă. Îmi asum responsabilitatea de a păstra la INS o persoană, care e de fapt nemţoaică, susţinută de UDMR.

Hăineală s-a numit Hajnal. Lipsuri în biografia de familie a magistraţilor legaţi de Monica Macovei

Ascensiunea rapidă în magistratură a Oanei Hăineală Schmidt la preşedinţia CSM este legată şi de o serie de coincidenţe boigrafice ale familiei. Numită acum Schmidt, după căsătoria cu un manager din industria de gaze naturale, Hăineală a avut alte câteva nume anterioare. Astfel, s-a născut cu numele de familie Hajnal, după tată, procuror înainte de revoluţie în judeţul Covasna. Procurorul Hajnal a fost promovat la Bucureşti în 1990, sub mandatul procurorului general Robu. Hajnal a fost numit procuror şef al Capitalei spre surprinderea totală a instituţiei Parchetului.

Lovitură pentru firma hotelieră care deţine acţiuni la Marriott. A intrat în FALIMENT

Tribunalul Bucureşti a admis in decembrie 2012 cererea de intrare în procedură de faliment a ONT Carpaţi, care deţine 35% din compania de administrare a hotelului de cinci stele JW Marriott din Bucureşti, potrivit unui raport publicat joi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Anterior, acţionarii firmei hoteliere ONT Carpaţi (ONZV) au aprobat intrarea in faliment după ce compania a acumulat datorii de cinci milioane de euro către acţionarul majoritar, Bank of Cyprus. Instituţia de credit deţine 93,82% din acţiunile ONT Carpaţi prin intermediul Gosman Properties. Acţionarii au preferat varianta intrării directe în faliment, respingând propunerea de majorare a capitalului social cu 8,2 milioane lei, necesară pentru remedierea situaţiei societăţii până în octombrie 2013. In 2011, ONT Carpaţi a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 12%, la 10,2 milioane lei, şi pierderi de 46,2 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb