REVISTA PRESEI - 05.02.2011

Willy Homner
Revista Presei / 5 februarie 2011

ADEVĂRUL

Vama Siret, maşină de făcut bani

La graniţa dintre România şi Ucraina, contrabanda cu ţigări se făcea cu ajutorul poliţiştilor de frontieră în schimbul unor şpăgi. Investigatori sub acoperire, monitorizări audiovideo şi şase luni de filaj au dus la darea în vileag a corupţiei aproape instituţionalizate de la Vama Siret din judeţul Suceava. La Vama Siret, luarea de mită nu era, conform DNA, sporadică, ci un adevărat proces coordonat şi organizat ierarhic în care fiecare poliţist şi lucrător vamal avea un rol bine determinat, primind "recompense" în funcţie de contribuţia la comiterea faptei. Astfel, 59 de poliţişti de frontieră, patru vameşi şefi de tură şi însuşi şeful Punctului de Trecere Frontieră Siret, comisarul-şef Aurel Anea, au fost prinşi de procurorii anticorupţie în "caracatiţa" şpăgilor de la vamă.

Bani cu sacoşa

Camerele de supraveghere instalate de SRI în zona Vămii Siret au surprins faptul că poliţiştii de frontieră - care îşi desfăşurau activitatea în tonetele de intrare şi de ieşire din ţară - primeau mită în mod repetat. De altfel, poliţiştii de frontieră numeau aceste tonete "maşini de făcut bani". Imaginile audiovideo îi arată aranjând teancuri de bancnote şi împărţind banii între ei. Au fost situaţii în care nemulţumirea era vădită: "Astăzi, slab... N-o mers bine. Erau perioade când plecam acasă cu sacoşa cu bani. Băgai 20 de bus-uri, aveai 2.000 de dolari". Au existat situaţii în care poliţiştii de frontieră se consultau între ei dacă să ia sau nu şpagă pentru a nu exista vreun risc.

Şpaga, colectată de şef din oră-n oră

Banii strânşi de lucrătorii de poliţie erau colectaţi din oră-n oră de către şeful de tură sau de către un alt poliţist pentru a nu fi depistată şpaga în cazul unui control. Banii erau "predaţi" fie simulând o strângere de mână, fie pe întuneric. De obicei, şpăgile erau ascunse într-o căciulă şi în dulapurile din incinta Laboratorului Criminalistic, iar la finalul programului fiecare îşi primea "partea": un poliţist care lucrase pe tura respectivă la tonetă primea între 1.000 şi 2.000 de lei.

Cum se îngemănează trandafirii cu săgeata

PSD şi PNL vor avea un număr egal de candidaţi la alegerile locale şi parlamentare. PNL va da candidatul la preşedinţie, iar PSD - premierul. Alianţa dintre cele două formaţiuni politice se va numi Uniunea Social-Liberală şi va fi votată astăzi de forurile de conducere ale celor două partide. Înţelegerea convenită de şefii PNL şi PSD, Crin Antonescu şi Victor Ponta, după mai multe runde de negocieri, cuprinde un protocol politic şi schiţa de program economic al Uniunii Social-Liberale (USL). În plan politic, noua alianţă, care va avea ca siglă cei trei trandafiri ai PSD şi săgeata liberală, se bazează pe principiul parităţii. Astfel, la alegerile locale din anul viitor, cele două partide vor depune candidaţi comuni pentru şefia consiliilor judeţene, pentru primăriile oraşelor reşedinţă de judeţ şi pentru Primăria Capitalei.

Becali despre ungurul care l-a pârât în Parlamentul European: "E un nebun, se oftică el aşa"

Eurodeputatul ungar Szegedi Csanad, membru al partidului extremist Jobbik, l-a acuzat pe Becali că şi-ar fi trimis asistentul să voteze. Din lista cu prezenţa şi din lista de vot publicate de Parlamentul European reiese că Gigi Becali nu a fost prezent la şedinţa plenară de joi şi nici nu a votat. Europarlamentarul Gigi Becali i-a cerut colegului său maghiar să dezmintă acuzaţiile false pe care i le-a adus. "Dacă ar fi votat un consilier în locul meu, ar fi apărut că a votat, dar nu apare. I-am trimis o scrisoare prin care îi cer să dezmintă şi să îşi ceară scuze", a declarat Becali, pentru ziarul "Adevărul". El a spus că nu-şi explică gestul europarlamentarului maghiar. "Ce explicaţie să dau eu gestului său? Ăla este un nebun, se oftică el aşa", consideră Becali.

Bancherii se bat pe noua reţetă de "credit cu dobândă zero": ratele pe card

Modelul de rate fără dobândă a fost preluat de la băncile mici şi de băncile de top, precum BCR, BRD sau Raiffeisen. Chiar şi impozitele sau poliţele de asigurare pot fi achitate anul acesta în rate, după ce modelul fusese iniţial oferit pentru achiziţiile de electrocasnice sau îmbrăcăminte, potrivit zf.ro. De exemplu, turcii de la Garanti Bank au introdus săptămâna trecută opţiunea de a achita în trei rate impozitele şi taxele plătite cu cardul de credit până la sfârşitul lunii martie. Într-o mişcare similară, BCR oferă posibilitatea de a achita în cel mult şase rate lunare contravaloarea poliţelor RCA încheiate la BCR Asigurări.

Vedem încă din burta mamei

În ultimele două luni de sarcină, copilul poate vedea din uter, se arată într-un studiu al specialiştilor de la Universitatea din Torino, Italia. Dacă mama se află într-un loc luminos şi burta sa nu este acoperită de haine prea groase, fătul îşi poate vedea ­mâinile şi picioarele, dar şi pereţii uterului. Specialiştii au ajuns la această concluzie după monitorizări cu ajutorul unor teste care au măsurat cantitatea de lumină ce trece prin ţesuturi corporale şi prin haine.

Tănăsescu: FMI doreşte stabilitate financiară nu mărirea taxelor

Fondul Monetar Internaţional nu doreşte mărirea taxelor a declarat astăzi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, înainte de convorbirile pe care delegaţia FMI condusă de Jeffrey Franks le poartă cu oficialii BNR. Potrivit lui Tănăsescu, nu se pune problema măririi fiscalităţii în perioada imediat următoare. Reprezentantul României la FMI şi-a declarat comnvingerea că în 2011 economia României va înregistra o creştere de 1,5% "şi poate chiar mai mult" şi pentru că cifrele privind evoluţia economiei sunt bune şi chiar foarte bune, nu vor exista probleme cu livrarea ultimei tranşe din acordul cu FMI, transmite Agerpres.

Salariul mediu net a crescut în decembrie cu peste 100 lei, compartiv cu noiembrie 2010

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut în decembrie anul trecut cu 8,6%, 119 lei, la 1.496 lei, faţă de noiembrie şi cu 1,3% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, informează Institutul Naţional de Statistică. Potrivit datelor statistice, atât salariul brut şi cel net au crescut în decembrie deoarece s-au acordat prime de sărbători, cât şi cel de-al 13-lea salariu. Cele mai mari creşteri au fost în activităţile de intermedieri financiare, salarial mediu net a fost de 4.100 lei. Cele mai mici au fost în hoteluri şi restaurante unde salarial mediu net a fost de 856 lei.

Raiffeisen International cumpără 70% din banca poloneză Polbank

Raiffeisen Bank International va cumpăra banca poloneză Polbank EFG de la EFG Eurobank Ergasias pentru 490 milioane euro în numerar. În prima etapă a tranzacţiei, Raiffeisen va plăti 490 milioane euro pentru 70% din acţiunile băncii. Ulterior, Eurobank EFG şi Raiffeisen vor transfera participaţiile deţinute la Polbank către Raiffeisen Bank Polska, în schimbul unor acţiuni la această companie. Astfel, banca elenă va obţine 13% din acţiunile Raiffeisen Bank Polska, devenind acţionar alături de Raiffeisen Bank International. Achiziţia Polbank repoziţionează divizia poloneză a Raiffeisen pe piaţă, completând operaţiunile ample de corporate banking ale Raiffeisen Bank Polska cu afaceri importante pe piaţa serviciilor destinate populaţiei.

Proteste în Egipt: Un jurnalist, rănit în timpul revoltelor din Cairo, a decedat

Sute de mii de protestatari cer în continuare demisia lui Mubarak, iar SUA negociază formarea unui nou guvern la Cairo. Sute de mii de egipteni au luat, ieri, în aşa-numita "Vineri a plecării", cu asalt pieţele centrale din Cairo şi Alexandria ca să-i ceară din nou demisia preşedintelui. În timp ce jurnaliştii străini au fost bătuţi, reţinuţi sau intimidaţi miercuri şi joi, postul de televiziune Al-Jazeera a anunţat vineri că biroul său din Cairo a fost jefuit de persoane necunoscute.

Bătăuşi plătiţi de partid

Recrutaţi prin intermediul filialelor partidului de guvernământ, bătăuşii au primit câte 10-15 euro să creeze panică în rândul demonstranţilor antiprezidenţiali. Pentru a crea haos şi a intimida, contestatarii preşedintelui Mubarak au lăsat să evadeze din închisori mii de infractori şi militanţi, care au legături cu diverse organizaţii teroriste. Poliţia, fidelă dictatorului, a semănat şi ea groază în rândul oamenilor. Imagini surprinse de "Al Jazeera" au arătat cum, joi seara, o dubă a poliţiei a intrat, în plin, în demonstranţii care cereau demisia lui Mubarak.

Negocieri secrete purtate de SUA

Potrivit jurnaliştilor de la "New York Times", care se bazează pe surse de la Casa Albă şi declaraţiile unor diplomaţi arabi, Statele Unite au lansat varianta ca, în Egipt, puterea să fie preluată de un guvern de tranziţie condus de vicepreşedintele Omar Suleiman, fost şef al serviciilor secrete cu sprijinul generalulului Sami Enan, comandantul forţelor armate egiptene, şi al mareşalul lui Mohamed Tantawi, ministrul Apărării. Potrivit planului, cei trei ar urma să invite membri ai mai multor grupuri de opoziţie, inclusiv ai grupării islamiste "Fraţilor Musulmani", să colaboreze pentru a modifica sistemul electoral egiptean, într-un efort care să asigure desfăşurarea unui scrutin liber şi corect în septembrie.

EVENIMENTUL ZILEI

Poliţiştii "patrioţi" de la Siret: "Eu nu-mi vând ţara aşa ieftin!"

La Vama Siret se purtau adevărate negocieri cu traficanţii de ţigări: reprezentanţii autorităţilor le cereau acestora să mărească şpaga şi-i ameninţau că altfel vor trebui să ducă marfa înapoi în Ucraina. Dintre cei 59 de inculpaţi de la Siret care au ajuns, ieri, în faţa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti doar patru sunt vameşi, iar restul sunt poliţişti de frontieră. Asta deşi şpaga ce revenea vameşilor era de trei ori mai mare decât cea primită de poliţişti, după cum reiese din Referatul DNA prin care se solicită arestarea preventivă a inculpaţilor. Surse judiciare explică faptul că balanţa înclină covârşitor "în favoarea" poliţiştilor, deoarece şefii Administraţiei Naţionale a Vămilor nu au avut "suficientă deschidere" faţă de anchetatori, în vreme ce conducerea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a fost de acord cu delegarea unui ofiţer sub acoperire în funcţia de şef al Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret.

Vameşul lua şpagă 150 de lei, poliţistul - 50 de lei

"Pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei", se menţionează în Referatul DNA, care mai reţine: "Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 lei, până la 20.000-25.000 lei, în condiţiile în care într-o tură lucrau aproximativ 10-12 persoane". Deşi luau mită cot la cot, poliţiştii de frontieră erau invidioşi pe vameşi, reiese din înregistrările anchetatorilor

Baronul drogurilor legale s-a lăsat de "fumat" pentru că îl trăda memoria

Multiplicare fulminantă: cumperi din China 1 kg de "spice" cu 1.000 de dolari şi-l vinzi în România, în doze de 0,5 g, cu 25.000 de dolari. Poliţiştii de la antidrog nu le spun "etnobotanice" pentru că drogul n-are nicio legătură cu planta. Preferă termenul "spice" (condiment). Dar acesta e marca înregistrată a lui Alin Rotaru, omul care a împărţit franciza la peste 100 de magazine din ţară şi nu-i place să-i fie folosită abuziv marca. Indiferent cum le spune - snuffuri (tutun), powdere (pulberi), crystaluri sau mărăciucă (produs nou, în mare vogă) - un kilogram de substanţe cu efect neurostimulator are o rată de multiplicare a profitului uluitoare. De fapt, adevăratul efect relaxant al afacerii de aici provine.

Demisia lui Mubarak, cerută şi de la Cairo, şi din SUA

În timp ce manifestanţii din Piaţa Tahrir continuă protestele antiguvernamentale, la Washington se fac scenarii privind înlocuirea preşedintelui egiptean cu actualul vicepreşedinte. "Armata şi poporul sunt unite", au scandat, ieri, sutele de mii de manifestanţi adunaţi în Piaţa Tahrir, din Cairo, pentru a cere demisia preşedintelui Hosni Mubarak. Ministrul apărării, Mohamed Hussein Tantawi, şi alţi lideri militari au mers în piaţă, alături de forţele armate desfăşurate în zonă, relatează BBC News. Vicepreşedintele egiptean, Omar Suleiman, a făcut apel la calm şi le-a cerut demonstranţilor să se mulţumească, în cele din urmă, cu promisiunea lui Mubarak de a nu mai candida la alegerile prezidenţiale din toamnă.

Se poate mai rău: benzinarii au reluat scumpirile

Companiile petroliere au majorat în aceste zile preţul motorinei, explicând că evoluţiile de pe pieţele internaţionale nu pot fi ignorate. În ciuda protestelor publice şi a presiunilor făcute de autorităţi asupra companiilor petroliere, acestea au reluat scumpirile la pompă. Cei doi mari operatori Petrom şi Rompetrol au decis zilele trecute să scumpească motorina cu câte şase, respectiv cinci bani pe litru. Practic, prin această majorare, preţul motorinei a recuperat ieftinirea aplicată pe 25 februarie, în urma eliminării de către stat a taxei numite "centul pe litru". Atunci, Petrom şi Rompetrol au ieftinit toate sortimentele de carburanţi cu câte 4 bani pe litru. Acum, cel mai ieftin litru de benzină la Petrom costă în medie 4,9 lei, iar de motorină - 4,84 lei.

Marko face cu ochiul alianţei PSD-PNL

UDMR ar putea lăsa PDL singur la guvernare, numai să-şi asigure scaunele puterii şi după 2012, alături de liberali şi social-democraţi. În timp ce Crin Antonescu şi Victor Ponta se pregătesc să bată palma pentru unificarea opoziţiei, liderii UDMR caută o "repoziţionare politică" pentru a se asigura că nu vor rămâne în afara guvernării după următoarele alegeri. Cu gândul la profitul electoral, conducerea UDMR, prin vocea lui Marko Bela, dă semnalul unei posible retrageri de la guvernare şi a apropierii de liberali şi social- democraţi, în viitorul pact politic.

UDMR nu jură "iubire veşnică" PDL

"În următoarea perioadă vom avea mari dileme legat de coaliţia actuală. Ce oportunităţi avem, cât mai rămânem... Situaţia se schimbă de la săptămână la săptămână şi trebuie analizată în permanenţă. Trebuie să ştim din timp cu cine putem să negociem, cum ne pozitionăm, astfel încât să câstigăm alegerile", a spus Marko Bela într-o şedinţă a liderilor Uniunii, la Târgu-Mureş, potrivit unei înregistrări publicate de Hotnews.ro. Potrivit aceleeaşi surse, Marko Bela le-a transmis liderilor formaţiunii că UDMR trebuie să fie şi după 2012 partid parlamentar, să aibă o politică de coaliţii, dar "fără să jure iubire veşnică lui Traian Băsescu, PDL, PNL sau PSD".

Cum va impozita statul averile nedeclarate

Românii bogaţi care nu şi-au declarat veniturile şi le pot justifica doar pe parcursul acestui an. 2011 devine anul de referinţă pentru evaluarea veniturilor acestora, urmând ca, din 2012, Fiscul să compare averea cu cea din anul precedent şi să-i pună să plătească impozit atunci când oamenii nu au acte care să certifice cum au obţinut anumite sume de bani sau bunuri, a explicat Dan Tudor Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP). "Această lege se aplică din 1 ianuarie 2011, care devine momentul zero. Vom verifica veniturile declarate între 1 ianuarie 2011 şi 31 decembrie 2011, iar comparaţia se va face începând cu 2012", a precizat secretarul de stat în MFP.

Cât aur ne-a lăsat Ceauşescu şi cât avem acum

Întrebat în cadrul unui interviu la emisiunea Capital TV dacă a găsit valuta lui Ceauşescu, guvernatorul Mugur Isărescu a spus că acesta a plătit datoria României folosind rezervele BNR. Care este rezerva BNR de acum şi care era ea înainte de Revoluţie? Conform datelor de la Banca Mondială, rezervele totale ale României în 1985 aveau o valoare de 1,4 miliarde de dolari, valoare ce a crescut anual pentru ca în 1989 să se ridice la nivelul de 2,7 miliarde de dolari. În anul 1990, valoarea totală a rezervelor a scăzut la 1,3 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că în acest prim de an de capitalism am cheltuit 1,4 miliarde de dolari din rezervele totale. La începutul anului 2000, rezervele internaţionale ale BNR (valute plus aur) s-au situat la peste 2,6 miliarde dolari, iar la începutul acestui an, conform ultimului comunicat al BNR, acestea au fost de 35.947 milioane euro, faţă de 35.950 milioane euro la 31 decembrie 2010.

Antonescu: Dacă alianţa PNL-PC-PSD pierde parlamentarele sau localele, îmi depun mandatul

Liderul PNL Crin Antonescu îşi pune în joc mandatul pentru alianţa cu social-democraţii. Dacă parteneriatul cu PSD va fi un eşec la alegeri, spune el, atunci îşi va da demisia de la şefia partidului. Antonescu a mai spus, într-un interviu acordat Mediafax, că este posibil ca alianţa PNL-PC şi PSD să preia guvernarea la sfârşitul lunii martie, fie prin ieşirea UDMR din coaliţia de la putere, fie prin trecerea unor parlamentari PDL sau din alte partide la noua alianţă. Declaraţia vine să încurajeze liberalii sceptici în privinţa alianţelor cu PC şi PSD.

PSD, PNL şi PC votează astăzi constituirea Uniunii Social-Liberale

Conducerile PSD, PNL şi PC se întrunesc astăzi pentru a valida crearea Uniunii Social-Liberale. Noua construcţie politico-electorală va fi supusă la vot în Delegaţia Permanentă a PNL (ora 10.00) şi Consiliul Naţional al PSD (ora 12.00), urmând ca, în jurul orei 14.30 să aibă loc ceremonia de semnare a protocolului privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Uniunii. Comitetul Executiv al PSD a aprobat vineri sseară asocierea cu PNL în Uniunea Social-Liberală. Doar două voturi au fost împotriva alianţei cu PNL.

NAŢIONAL

Democraţii stau pe un butoi cu pulbere

Strâns unit în jurul puterii, PDL se confruntă acum cu luptele interne inerente alegerii unei noi conduceri. Situaţie agravată de poziţia precară pe care principalul partid de guvernământ o are în ochii electoratului. Dramatica scădere în sondaje înregistrată de PDL îi face pe mulţi analişti şi politicieni să vorbească deja de o posibilă scindare a partidului. Scindare la care, culmea, ar putea contribui chiar Traian Băsescu, din moment ce planurile acestuia de viitor nu mai coincid de mult cu cele ale liderilor PDL marcanţi. A demonstrat-o Vasile Blaga (personaj văzut de mulţi democraţi ca viitorul lider de drept al partidului), care l-a repezit recent pe Băsescu, declarând că nu primeşte ordine de la nimeni. Starea de fapt este întărită şi de Adriean Videanu care, contrar dispoziţiilor lui Traian Băsescu, lasă să se înţeleagă că l-ar susţine, în competiţia internă, pe Vasile Blaga şi nu pe Emil Boc.

Revizuirea Constituţiei - la sfântu" aşteaptă

Visul lui Traian Băsescu, modificarea Constituţiei, nu va putea fi realizat în următorii ani - crede democratul Ioan Oltean (foto). Motivul: opoziţia întâmpinată din partea PSD şi PNL în ceea ce priveşte Parlamentul unicameral. Oltean crede însă că va putea fi serios "îmbunătăţită" legislaţia electorală odată cu modificarea "substanţială" a legilor referitoare la alegerile locale şi parlamentare.

Olguţa Vasilescu se vrea primar

Pesedista Lia Olguţa Vasilescu vrea să candideze pentru funcţia de primar al Craiovei. Aceasta a anunţat noutatea pe blog, după ce a adus-o la cunoştinţa conducerii filialei PSD Dolj. "Recentele sondaje de opinie realizate şi încrederea cetăţenilor în mine, mă îndreptăţesc să cred că decizia pe care am luat-o era una aşteptată şi că, poate, a venit momentul ca o femeie să câştige o bătălie atât de importantă" - îşi pledează cauza Olguţa Vasilecu, pe blog.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb