REVISTA PRESEI 05.03.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 martie 2012

ADEVARUL

Putin, greu de ucis III

Premierul rus a obţinut 58,3% din voturi la alegerile de ieri, potrivit primelor exit poll-uri. Scorul îi este suficient pentru a deveni preşedinte după primul tur. Teoretic, "Ţarul" ar putea păstra puterea până în 2024. Premierul rus se va întoarce la Kremlin, pentru un al treilea mandat, de data aceasta de şase ani, în ciuda protestelor opoziţiei neparlamentare care contestă legitimitatea acestor alegeri. Pe acest fundal de scădere a popularităţii sale, mai ales în rândul clasei de mijloc, fostul agent KGB îşi doreşte să obţină o victorie zdrobitoare pentru a închide gura adversarilor şi a pune capăt mişcărilor de stradă.

Noile reguli UE, puse deja la încercare de Olanda şi Spania. Ambele riscă penalizări

Două state riscă să fie "amendate" de Bruxelles pentru depăşirea ţintelor de deficit bugetar, după ce liderii UE, mai puţin cei din Marea Britanie şi Cehia, au semnat noul pact fiscal. Elevii indisciplinaţi sunt Spania şi Olanda. Ultimele cifre venite dinspre Olanda arată că ţara care a făcut până acum faţă cu bine crizei are un deficit enorm, scrie "The Guardian". Pentru a nu încălca noile reguli, olandezii vor trebui să facă reduceri de cheltuieli de zeci de miliarde de euro în următorii ani. Iar noul "pact" permite Comisiei Europene să impună sancţiuni semiautomate. Biroul de statistică olandez a preconizat deficite de 4,5%, 4,1% şi 3,3% pentru următorii trei ani.

Bosch va investi 43 de milioane de euro în extinderea fabricii de la Blaj

Grupul Bosch va investi aproximativ 43 de milioane de euro până la finele anului 2013 în achiziţia unor noi mijloace de producţie şi extinderea fabricii de la Blaj, care furnizează produse pentru industria auto. Informaţia a fost făcută publică într-un comunicat de presă al companiei. Începând cu anul 2013, la fabrica de la Blaj vor fi produşi senzori de turaţie a roţilor şi senzori de turaţie a arborelui cotit destinaţi industriei auto, se arată în comunicat. Lucrările de construcţie vor începe în primăvara anului 2012, iar pe noua suprafaţă construită, de circa 21.000 de metri pătraţi, vor fi create până în 2013 aproximativ 300 de noi locuri de muncă.

Diaconescu: PDL a încercat să atragă PP-DD în Mişcarea Populară, dar noi am refuzat

Invitat într-o emisiune a postului B1 TV, Dan Diaconescu a declarat că PDL a înfiinţat Mişcarea Populară, doar pentru a atrage partidul lui în respectiva coaliţie. Partidul Poporului a refuzat această ofertă, lucru care zădărniceşte formarea respectivei formaţiuni, a mai spus Diaconescu.

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul validat la Londra. De o revistă

"Adevărul" începe astăzi o serie de articole despre câţiva dintre miniştrii cu care România a înfruntat criza economică. Veţi mai citi, printre alţii, despre Valerian Vreme, Sebastian Lăzăroiu şi Ion Ariton. "Stimate Domnule Ialomiţianu, în fiecare an, în timp util, înainte de apariţia ediţiei din luna ianuarie, publicaţia < The Banker > acordă premiul pentru < Cel mai bun ministru al Finanţelor > pe fiecare regiune. Sunt încântat să vă anunţ că pentru ediţia lunii ianuarie 2012 dumneavoastră aţi fost ales < Cel mai bun ministru al Finanţelor- Europa >". Ştiau tot ce făcuse în ultimul an. Îl urmăriseră unsprezece luni, şi-acum, în cele din urmă, la capătul unei lungi observaţii, îi trimiteau o scrisoare. Îl felicitau şi îi spuneau cât de onoraţi ar fi să-l întâlnească.

Ruşii, interesaţi să cumpere CFR Marfă

VTB Capital Plc, divizia de investment banking a VTB, a doua cea mai mare bancă de stat din Rusia, va investi "mai multe sute de milioane de euro" în regiunea balcanică în următorii ani. Grupul este interesat în special de vânzarea unităţilor feroviare de transport marfă din România, a declarat directorul general Atanas Bostandjiev. Prezent la Sofia pentru a inaugura un birou VTB Capital, Bostandjiev a declarat că va fi "fericit dacă vom investi direct câteva sute de milioane de euro în următorii ani în diferite proiecte din Bulgaria, România, Serbia şi Grecia", potrivit Bloomberg.

SUA: Tornadele rad oraşe întregi de pe hartă

Echipele de salvare încă mai căutau ieri supravieţuitori printre dărâmăturile caselor devastate de tornadele care au afectat vineri centrul SUA, provocând moartea a cel puţin 37 de persoane, sute de răniţi şi pagube materiale considerabile. În Kentucky, traversat de 13 tornade, au murit 18 persoane şi alte 300 au fost rănite. Intemperiile au provocat pagube în 40 de comitate şi au lăsat fără electricitate 22.000 de persoane. În Indiana, unde au murit 14 persoane, potrivit guvernatorului Mitch Daniels, oraşele mici "au fost rase de pe hartă". Marysville, cu 1.900 de locuitori, "nu mai există", a declarat senatorul Dan Coats din Indiana, pentru CNN.

CAPITAL

Cât de ieftine sunt împrumuturile de succes ale statului pe Wall Street?

La câteva săptămâni după prima emisiune de obligaţiuni româneşti pe piaţa SUA, randamentul a scăzut cu 0,5%, permiţând statului să se împrumute din nou în dolari, cu costuri ceva mai reduse. Considerată un succes, prima emisiune de obligaţiuni în dolari, pe zece ani, de pe piaţa americană, la care statul a atras 1,5 miliarde de dolari, a avut un randament de 6,875% pe an. Săptămâna trecută, emisiunea a fost redeschisă, statul împrumutând încă 750 milioane de dolari cu costuri ceva mai reduse (6,45%). A fost sau nu scump?

Cât pierd băncile la ruleta imobiliară

Cele mai mari 20 de proiecte rezidenţiale aflate în proces de insolvenţă sau faliment au creat băncilor finanţatoare o gaură de aproape 450 milioane euro. Bancherii caută variante care să le permită recuperarea unei părţi cât mai consistente din sumă, dar în cel mai bun caz pierd cel puţin 40% din bani. Construcţia de ansambluri rezidenţiale noi este de departe sectorul spre care s-a scurs cel mai mare volum de finanţări bancare în perioada de explozie imobiliară. Peste jumătate din proiectele identificate de Capital au fost finanţate de bănci cu capital elen, iar restul sunt majoritar austriece. Alpha Bank deţine o pondere de 30% din datoria totală înregistrată de cele 20 de proiecte eşuate şi are de recuperat 132 de mil. euro. Urmează Piraeus Bank, cu o expunere de 28% pe datoria totală a acestor ansambluri, şi BCR, cu 12,5%.

Cum investeşti în titluri de stat

Investiţiile în titluri de stat sunt rezervate celor cu mulţi bani. Persoanele cu sume mai mici pot avea şi ele acces la această piaţă, prin fondurile de obligaţiuni. În urmă cu circa zece ani, populaţia putea împrumuta statul cu diferite sume fixe, nu foarte mari, cumpărând titluri de stat ori de la ghişeele anumitor bănci, ori de la câteva ghişee ale Ministerului Finanţelor. În prezent, valoarea unui singur titlu de stat este de 10.000 lei, o sumă accesibilă pentru puţine persoane, iar achiziţionarea acestora se poate realiza aproape numai prin intermediul băncilor.

THE ECONOMIST: Criza a dat economiile dezvoltate înapoi cu zece ani

La cinci ani de la debut, criza face în continuare ravagii. Pentru a cuantifica prejudiciile produse marilor economii pe parcurs, The Economist a întocmit o metodă de măsurare a timpului irosit de statele care au ieşit cele mai şifonate din lupta cu recesiunea. Am aflat astfel că ceasul economic al Greciei a fost dat înapoi cu 12 ani, în timp ce alte colege de suferinţă din zona euro, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania, au pierdut în jurul a şapte ani. Marea Britanie, ţara care a lansat moda salvării instituţiilor financiare, a risipit opt ani, iar epicentrul crizei, America, a irosit un deceniu întreg.

CURENTUL

Lalele olandeze, victime colaterale în dosarul Schengen

În condiţiile în care Olanda continuă să invoce cu argumente neconvingătoare că România şi Bulgaria nu sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen, reacţiile politice dar şi din societatea civilă îndeamnă tot mai des la boicotarea produselor olandeze, ţară care se bazează într-o proporţie foarte mare pe exporturi. La finele săptămânii trecute, un ONG din Bulgaria a făcut apel la cetăţenii români şi bulgari să nu cumpere lalele olandeze de 8 martie, Ziua internaţională a femeii. Organizaţia Priroda za horata (Natura pentru oameni) face apel la bulgari şi români să boicoteze marfa olandeză de pe piaţă până când celor două ţări li se va permite să intre în spaţiul Schengen, scrie agenţia bulgară Novinite.

Garanţiile prin programul Kogălniceanu, aprobate în maximum 24 de ore

Întreprinzătorii interesaţi de accesarea unei linii de credit în cadrul Programului Kogălni­ceanu au la dispoziţie pentru anul 2012 un plafon de garantare de 1.200 de milioane lei. Valoarea garanţiei este de maximum 80%, dar nu mai mult de 100.000 lei din valoarea liniei de credit. "Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) are stabilite pro­cedurile interne pentru acor­darea acestor garanţii şi va putea procesa toate solicitarile de garantare, corecte şi complete, cu maximă operativitate, în anul 2011 durata de aprobare nedepăşind 24 de ore", a anunţat instituţia.

CURIERUL NATIONAL

Pactul bugetar şi Cutia Pandorei

Semnat, zilele trecute, de 25 din cele 27 state ale UE, noul pact bugetar a fost imediat fragilizat. Motivul: dificultăţile unora dintre state în atingerea obiectivului de reducere drastică a datoriilor şi echilibrarea bugetului în termenele la care s-au angajat. Profesorul Cristian Păun (ASE): Tratatul nu se adresează cauzelor crizei şi nu spune nimic despre ce se întâmplă cu datoriile deja acumulate. Dar abia fusese semnat pactul şi premierul spaniol Mariano Rajoy anunţa că obiectivul la care s-a angajat Spania de a-şi reduce anul acesta deficitul public până la 4,4 la sută din PIB nu va putea fi îndeplinit, el urmând a ajunge doar la 5,8 la sută. Nu doar Spania, ci şi Olanda şi Franţa au anunţat deja că nu pot respecta prevederile pactului bugetar.

România va deveni principalul partener economic al R. Moldova

Anul trecut, comerţul bilateral dintre cele două ţări a depăşit un miliard de dolari. Exportul român s-a ridicat la 786 mil. dolari, iar importul s-a cifrat la 343,7 mil. dolari. România va deveni principalul partener economic al Republicii Moldova, după finalizarea unor proceduri de privatizare, a afirmat, sâmbătă, premierul Mihai Răzvan Ungureanu, la finalul şedinţei comune a guvernelor celor două ţări. În Republica Moldova sunt înregistrate 1.227 societăţi mixte, dintre care 130 constituite anul trecut, cu o valoare de capital subscris de 30 milioane dolari. România ocupă prima poziţie investiţională în Republica Moldova după numărul de societăţi mixte şi locul 7 după valoarea capitalului subscris.

Cum se pot combate evaziunea şi frauda din transporturi

Augustin Hagiu, preşedinte FORT - membră a ACPR: Ambele fenomene ar trebui tratate simultan pentru obţinerea unor rezultate optime. Dacă s-ar returna măcar o parte din acciza aferentă carburanţilor, transportatorii ar reflecta corect consumul în evidenţe. Transportul ilicit, fără licenţe şi fără documente de însoţire a mărfurilor, distruge fluxul de călători şi prejudiciază statul. Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), membră a Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) a făcut în numeroase rânduri o serie de propuneri menite să combată evaziunea fiscală şi frauda din acest domeniu, însă guvernanţii le-au ignorat cu desăvârşire.

Strategia BRD se va axa în acest an pe controlul costurilor şi cota de piaţă

Strategia BRD Groupe Societe Generale se va axa în acest an pe un control riguros al costurilor, în condiţiile în care se estimează o reducere a veniturilor în sistemul bancar, şi pe stabilizarea sau chiar majorarea cotei de piaţă, a declarat Guy Poupet, preşedinte-director general al băncii.

EVENIMENTUL ZILEI

Politicieni, urmaţi exemplul lui Victor Ponta: luaţi-vă câte un Keleti!

Raportul ANI lansează o practică periculoasă: politicienii se pot folosi de intermediari pentru beneficii. Ponta spune că a scăpat basma curată, deşi ANAF şi Evenimentul zilei l-ar fi condamnat pentru nedeclararea sumelor de care a beneficiat pentru participările sale, patru ani la rând, în Campionatul Naţional de Raliuri. În realitate, EVZ l-a acuzat de un singur lucru: că s-a ascuns şmechereşte tot timpul în spatele pilotului Edwin Keleti, alături de care a tocat aproximativ 1 milion de euro. Raportul ANI care îl absolvă complet pe Victor Ponta creează un precedent extrem de periculos - sponsorizările pe care le primesc oamenii politici pot rămâne de azi înainte ascunse marelui public. După modelul Ponta, niciun politician nu se va mai simţi obligat să menţioneze în declaraţiile de avere şi de interese sponsorizările pe care le primeşte.

Crin Antonescu se joacă de-a candidatura

Preşedintele PNL a declarat că 2014 "este foarte departe" şi că "îi e greu să ştie dacă va candida". Ion Iliescu îl aprobă. Candidatura lui Crin Antonescu la preşedinţia României a intrat momentan în ceaţă. Într-un interviu acordat Agerpres, însuşi liderul PNL a exprimat ieri vagi dubii cu privire la aceasta. "2014 este foarte departe şi mie mi-e greu să ştiu şi dacă eu voi candida, darămite dacă domnul Ungureanu va candida sau altcineva", a spus acesta, întrebat dacă îl priveşte pe actualul premier ca pe un viitor concurent la prezidenţialele din 2014. "Cred că toate posibilităţile sunt deschise. Cred că Ungureanu are această opţiune dacă va dori, dacă va fi susţinut de nişte formaţiuni politice, dar dacă este vorba de anul 2014 este greu de făcut pronosticuri. Cred că pot să vă asigur că Mihai-Răzvan Ungureanu nu va fi candidatul USL", a mai spus Antonescu.

Preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", despre un cutremur: "Mii de bucureşteni riscă să moară"

La 35 de ani de la cutremurul din 77, doar 26 de clădiri din 2.000 cu risc seismic ridicat au fost consolidate în ţară, potrivit Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul". Seismul din 4 martie 1977 s-a produs la ora 21.22. În doar 56 de secunde, 1.570 de oameni au murit, 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit în toată ţara, 33 de clădiri importante numai în Bucureşti. Dar, la 35 de ani de la dezastru, Capitala pare să nu fi învăţat nimic din cele petrecute atunci. După "89, în România au fost consolidate 26 de clădiri încadrate cu risc seismic ridicat, numărul fiind infim faţă de cele aproximativ 2.000 câte se află pe listă.

Campanie pentru atragerea subvenţiilor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) primeşte, până pe 15 mai, cererile de plată pentru subvenţia pe suprafaţă. Cei care întârzie vor plăti amendă de 1% pe zi, iar dacă depun cererea după 11 iunie, nu vor mai fi admişi la plata pentru 2012. Pot beneficia de ajutor agricultorii sau firmele care exploatează terenul agricol. Vor primi bani exploataţiile în suprafaţă de cel puţin un hectar, formate din parcele de minimum 0,3 hectare. Pentru campania din acest an, agricultorii români pot accesa 1,087 miliarde de euro. Banii sunt asiguraţi atât din fonduri europene, cât şi de la bugetul de stat.

JURNALUL NATIONAL

Ruşii s-au ales cu Vladimir Putin pe viaţă. Acesta a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur cu 64,64%

Putin şi-a văzut visul cu ochii. Se întoarce în fotoliul de la Kremlin, ocupat până acum favoritul său, Dmitri Medvedev, pe care el l-a propulsat ca preşedinte, făcând atunci înţelegerea de taină privind "rocada" la putere cu ocazia actualelor alegeri. Aşa că ruşii, teoretic, îl vor avea preşedinte cel puţin 6 ani de-acum încolo. Dacă nu, chiar pe viaţă - pe viaţa lui Putin - pentru că, în primul rând, a avut grijă din timp să îşi prelungească mandatul prezidenţial cu 2 ani, făcându-l de 6 ani şi, dacă lucrurile vor merge tot aşa în Rusia, cetăţenii au toate şansele să stea cu el 12 ani de-acum încolo, subînţelegându-se că va câştiga şi al doilea mandat de preşedinte.

Surse PDL: Ungureanu nu e văzut cu ochi buni în partid. Pedeliştii îi pândesc prima greşeală

Eventuala intenţie a PDL de a schimba din funcţie şefi de agenţii guvernamentale i-a dat ocazia premierului Ungureanu să-şi arate muşchii. "Îmi vorbiţi despre un lucru despre care eu nu am ştiri, în ceea ce priveşte compoziţia Guvernului, ultimul cuvânt îl am eu. N-am să comentez o chestiune care îmi este străină", a declarat sâmbătă Mihai Răzvan Ungureanu. Întrebat dacă intenţionează să-i schimbe din funcţii pe şeful ANAF, Sorin Blejnar, şi pe şeful CNSAS, Lucian Duţă, Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns: "E o chestiune internă a Guvernului şi veţi afla". Deşi Ungureanu se vrea stăpân pe situaţie, surse din PDL spun că premierul nu e văzut cu ochi buni în partid şi că pedeliştii aşteaptă să-l sacrifice cu prima ocazie, la prima greşeală.

Moody's a retrogradat ratingul Greciei la cel mai redus calificativ acordat de agenţie

Moody's a retrogradat ratingul Greciei la nivelul C, cel mai redus dintre calificativele acordate de agenţie, corespunzător încetării de plăţi sau unei probabilităţi reduse ca investitorii să îşi recupereze plasamentele, ca urmare a programului de restructurare a datoriilor către creditorii privaţi. Agenţia nu a atribuit o perspectivă calificativului Greciei, din cauza probabilităţii mari ca guvernul grec să intre în încetare de plăţi şi a faptului că ratingul este cel mai redus pe scara sa de evaluare, transmite Bloomberg. Moody's anticipează că investitorii care vor participa la schimbul de obligaţiuni menit să reducă datoriile Greciei către creditorii privaţi cu 107 miliarde de euro vor primi sub 70% din valoarea nominală a deţinerilor.

Dacia, Rompetrol, Michelin, Delphi, Arctic,, Mechel - câteva dintre companiile care consumă energie hidro. Unde se duce curentul ieftin al "băieţilor deştepţi"

După ce anul trecut Fondul Proprietatea a publicat raportul administratorilor Hidroelectrica, devoalând cantităţile şi preţurile cu care traderii cumpără electricitate de la producătorul de stat, iată că acum putem afla şi unde vinde fiecare dintre "băieţii deştepţi" energia ieftină. Proiectul Transelectrica, de limitare a exporturilor şi a unor consumatori industriali, pus pe site-ul Ministerului Economiei, ascunde în cele 100 de pagini ale anexelor o mină de aur: care e furnizorul fiecărui consumator industrial din ţară. Până acum, puţine se ştiau despre beneficiarii finali ai energiei hidro, respectiv Alro - cel mai mare consu­mator din ţară, ArcelorMittal Galaţi - al cărui contract cu Hidroelectrica a expirat la începutul acestui an şi câţiva consumatori industriali mici ca Electrocarbon Slatina şi Elsid Titu. Anexele făcute publice de Transelectrica rezervă însă surprize care de care mai mari.

NATIONAL

Procurorii DIICOT se pregatesc sa stinga lumina italienilor de la ENEL

Considerat de multi un adevarat "stat in stat", ENEL, cel mai mare distribuitor de energie din tara noastra, pare sa fi intrat intr-un adevarat razboi cu procurorii romani. Conform unor surse, procurorii DIICOT ar pregati o lovitura de proportii, existand informatii ca acestia ar fi descins deja la cateva din sediile principalului jucator privat de pe piata energiei. Ancheta derulata in cel mai mare secret ar viza scoaterea frauduloasa din tara de catre partea italiana, anul trecut, a uriasei sume de 500 milioane euro! Oricum, de la "maharii" din Ministerul Economiei, pana la celebrii "baieti destepti" , toti cei care activeaza in domeniul energiei sunt alarmati de zvonurile tot mai insistente ca procurorii vor lucra la caz pana le vor stinge multora lumina...

Roberta Anastase da presedintia Camerei Deputatilor pe sefia CJ Prahova

Pedelistii nu sunt de acord s-o schimbe pe Roberta Anastase de dragul opozitiei. Asta nu exclude insa posibilitatea ca in fruntea Camerei Deputatilor sa fie, in curand, alta persoana. Totul a pornit cu vreo zece zile in urma, cand, pe surse, s-a aflat ca pe Roberta Anastase o tenteaza sa-si schimbe de buna voie job-ul. Mai exact, se spune ca aceasta ar vrea sa inlocuiasca presedintia Camerei Deputatilor cu aceea a Consiliului Judetean Prahova, rocada binemeritata, in opinia democrat-liberalei, si care, cu siguranta, ii va aduce mai multe satisfactii profesionale.

Monica Macovei incinge spiritele in Coalitie

Liderii maghiari vor sa desfiinteze ANI pentru a-si proteja averile si interesele. O spune Monica Macovei, convinsa fiind ca udemeristii au modificat Legea lustratiei doar ca sa o elimine pe ea din viata politica. Forma in care a fost votata Legea lustratiei, la propunerea UDMR, aduce a reglare de conturi, considera europarlamentarul PDL.

Ofiterii "Doi s' un sfert", infiltrati printre florarese

Dupa mai bine de un an de cand nu au primit nicio misiune mai importanta, ofiterii DGIPI au fost si ei, in sfarsit, solicitati sa le ofere sprijinul informational necesar politistilor de la Serviciile de Investigare a Fraudelor. Numai ca membrii serviciului secret al Internelor au luat solicitarea drept o umilinta maxima, tinand cont ca nu au fost trimisi sa se infiltreze printre traficanti de droguri sau lideri ai lumii interlope, ci printre florarese si vanzatori de martisoare.

PUTEREA

WikiLeaks: Bulgaria, calul troian al Rusiei

Un informator din interiorul companiei ruse Gazprom transmitea în iulie 2010 către agenţia americană Stratfor: "Bulgaria este calul troian al Rusiei în Uniunea Europeană. Relaţiile dintre Rusia şi Bulgaria pot fi uneori reci, însă până la urmă vor fi întotdeauna fraţi slavi". Informaţia provine din e-mailurile interne ale agenţiei Stratfor publicate de WikiLeaks. Numită "CIA din umbră", agenţia Stratfor primeşte informaţii de top de la surse ca ambasadorul ceh pentru energie, Vaclav Bartuska; în august 2010, furniza informaţii despre negocierile intermediate de el între Rusia şi Ucraina.

Curtea de Apel Iaşi reconfirmă: Cathedral Plaza este construită ilegal

Construcţia clădirii Cathedral Plaza este ilegală, potrivit unei decizii a magistraţilor Curţii de Apel Iaşi. Pe lângă stabilirea ilegalităţii, judecătorii au decis că rediscutarea valabilităţii autorizaţiei de construire nu mai poate avea loc, litigiul fiind fără obiect, iar desfiinţarea autorizaţiei irevocabilă. Decizia Curţii de Apel Iaşi confirmă în fapt decizia dată în 2010 de Curtea de Apel Suceava prin care a fost modificată decizia din 2009 a Curţii de Apel Ploieşti. Întrucât decizia Curţii de Apel Ploieşti a fost modificată şi autorizaţia de construire a fost anulată irevocabil, nici un alt litigiu cu privire la această soluţie nu mai poate fi judecat, o astfel de cerere nemaiavând obiect.

Şeful BRD îi dă replica lui Isărescu

Într-o lume perfectă, domnul Isărescu are dreptate, dar lumea aceasta nu este perfectă, a declarat Guy Poupet, preşedinte şi director general al BRD - Groupe Societe Generale. Acesta s-a referit la declaraţia guvernatorului BNR de joi, când acesta a transmis un nou semnal băncilor comerciale pentru scăderea dobânzilor: "A venit primăvara, se topesc zăpezile şi băncile vor avea mai multe lichidităţi şi chiar şi cele mai încăpăţânate bănci vor trebui să scadă dobânzile".

Bogdan Baltazar: Investiţiile străine directe sunt în cădere liberă

Consultantul financiar Bogdan Baltazar consideră că autorităţile române trebuie să facă eforturi mult mai susţinute, după semnarea Tratatului fiscal al Uniunii Europene (UE), pentru a atrage investiţii străine care să aducă bani la buget şi să creeze locuri de muncă. "Pentru Uniunea Europeană, vremea relaxării fiscale s-a încheiat. După trei ani grei de criză, din păcate trebuie să strângă şi mai tare cureaua şi să cheltuie banul public cu atenţie maximă. România nu face excepţie, iar ca stat semnatar va avea o autonomie redusă în deciziile privind cheltuielile bugetare.

ROMANIA LIBERA

Kairat Aman: "Rompetrol îşi va extinde prezenţa în alte ţări din zona Mării Negre"

Cu câteva zile înaintea încheierii misiunii sale în România, domnul Kairat Aman, şeful misiunii diplomatice a Kazahstanului în România, a discutat despre relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, despre investiţiile kazahe din România (cea mai importantă fiind achiziţionarea grupului Rompetrol de către compania kazahă de stat KazMunayGaz) - şi despre ideea unui om de afaceri kazah de a exporta iurte către România.

Vanghelie a scăpat. DNA i-a dat NUP pentru privatizarea Magazinului Bucureşti şi afacerea Economatul

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis că Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, nu se face vinovat de abuz în serviciu şi luare de mită în dosarul în care au cercetat privatizarea Magazinului Bucureşti şi modul cum s-au înfiinţat în sector magazinele Economat. Primarul PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a scăpat de problemele care le avea la Direcţia Naţională Anticorupţie. Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de edil, în dosarul în care acesta era anchetat pentru modul în care a fost privatizat magazinul Bucureşti dar şi pentru afacerea Economatul.

Adversarii lui Ahmadinejad triumfă în alegerile parlamentare

Preşedintele Iranului a suferit o înfrângere grea după ce forţele conservatoare, loiale ayatollahului Ali Khamenei, au obţinut, conform primelor rezultate, o majoritate covârşitoare la alegerile care au avut loc sâmbătă. Deoarece influenţa parlamentului iranian asupra deciziilor strategice care privesc programul nuclear şi politica externă este inexistentă, rezultatul alegerilor parlamentare poate fi interpretat drept "un referendum privind statura politică a lui Ahmadinejad", constată agenţia de ştiri Associated Press.

ZIARUL FINANCIAR

Degeaba cere Isărescu scăderea dobânzilor dacă oamenii şi-au pierdut încrederea în bănci să ia un credit. Şi nu sunt ei de vină

De aproape 4 luni, de când inflaţia a coborât spre 3% pe an şi a început să reducă dobânda de politică de monetară, guvernatorul BNR Mugur Isărescu are un monolog cu bancherii pe tema scăderii dobânzilor la credite. Şi puţin la depozite. BNR a redus de trei ori consecutiv dobânda, de la 6,25% la 5,5%, iar Isărescu s-ar fi aşteptat ca imediat, ca în America, băncile să scadă şi ele dobânzile pe tot lanţul, depozite, credite. În acelaşi ritm. Asta ar fi însemnat o reducere cu 12% a costul creditului şi implicit a bonificaţiei la depozite. Dar nu s-a întâmplat aşa. O parte din bănci, confruntate cu un deficit de resurse pe relaţia de finanţare a portofoliului de credite acordat anterior din cauza faptului că băncile mamă le-au redus liniile de împrumut, au ţinut dobânzile la depozite sus, dacă nu chiar le-au ridicat.

Proprietarul unui magazin La Doi Paşi: Aveam spaţiul şi am decis să îl folosesc. Iniţial voiam ceva mai simplu, dar am ajuns la această formulă. Vânzări de 4.700 euro în prima lună

Începutul de an 2012 a fost extrem de dinamic în comerţul local, luat prin surprindere de anunţul Metro Cash & Carry, cel mai mare jucător, cu afaceri de peste 1 mld. euro, care lansează franciza La Doi Paşi pentru magazinele tradiţionale. Mişcarea vine la scurt timp după ce Mic.ro, cel mai ambiţios proiect din retailul tradiţional, deţinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, şi-a închis toate cele 800 de magazine şi a intrat în insolvenţă. Ziarul Financiar a stat de vorbă cu pro­prietarul unui magazin La Doi Paşi, pentru a vedea de ce a luat decizia de a intra într-un astfel de business şi care sunt aşteptările legate de vânzări. Magazinul La Doi Paşi de pe Calea Moşilor, deţinut de un cercetător şi de o profesoară, s-a deschis în urmă cu circa o lună iar proprietarii vizează vânzări de 40-50 de mii de lei pe lună şi o marjă netă de profit de 2-3%.

Şeful BVB: Ne batem până în prelungiri pentru ofertele publice

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), vorbeşte într-un interviu acordat ZF despre interesul fondurilor străine de investiţii pentru companiile româneşti şi despre cât de important este pentru economie ca privatizările prin bursă să se încheie cu succes. "Ne vom bate până în prelungiri astfel încât să reuşim ca ofertele statului să se încheie cu succes, pentru că de succesul acestor oferte va depinde atragerea companiilor private pe bursă. Dacă ofertele Transelectrica, Transgaz şi Romgaz se vor încheia cu succes, va fi uşor ca multe companii private în căutare de finanţare să obţină 5-10 milioane de euro prin listarea la bursa din Bucureşti", a declarat Anghel.

Băsescu vrea să aplice Tratatul fiscal înainte de a intra în zona euro. Este bine că autorităţile se grăbesc?

România a semnat vineri pactul fiscal european "de bunăvoie", deşi nu este stat membru al zonei euro, iar analiştii consideră că decizia este legată atât de implicaţiile politice, cât şi de aspectul financiar şi afirmă că este bine că merge împreună cu "grosul plutonului". În condiţiile în care România a adoptat deja măsuri drastice de austeritate, tratatul nu va avea consecinţe practice pentru România, pe termen scurt şi mediu, în sensul că nu trebuie aplicate ajustări semnificative ale deficitului bugetar cu implicaţiile de rigoare în privinţa unor tăieri suplimentare de salarii şi pensii, disponibilizări sau majorări de taxe. Deficitul bugetar a fost redus de la aproape 7% din PIB în 2009 la circa 4,4% din PIB anul trecut, ţinta pentru acest an fiind de 1,9% din PIB.

SIF-urile au de ce să se bucure: Erste a făcut profit de 500 de ori mai mare ca BCR

Primele rezultate raportate de Erste Bank (EBS) după schimbul efectiv realizat de SIF-uri, care au primit titluri la banca austriacă şi cash pentru acţiunile lor la BCR, arată că în lipsa unor factori extraordinari Erste este mult mai profitabilă decât banca românească. În ultimele trei luni ale anului trecut Erste a raportat un profit net preliminar de 254,1 mil. euro, de peste 500 ori mai ridicat decât câştigul net afişat de BCR, care s-a cifrat în acelaşi interval la 2 mil. lei (0,47 mil. euro). După rezultatele publicate de Erste, acţiunile băncii austriece s-au apreciat pe bursa de la Bucureşti cu 5,1%, la 82,5 lei/unitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb