REVISTA PRESEI 05.03.2014

Willy Homner
Revista Presei / 5 martie 2014

ADEVARUL

EXCLUSIV Europarlamentarul Sebastian Bodu dezvăluie cum a ajuns să-i prindă pe greii fotbalului

Europarlamentarul constănţean Sebastian Bodu relatează în exclusivitate pentru "Adevărul" cum a deschis dosarul în care nume grele din fotbalul românesc au fost trimise la închisoare. Dosarul Transferurilor a fost instrumentat şi trimis la DNA de actualul europarlamentar Sebastian Bodu, care în perioada 2005 - 2007 a fost director al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu rang de secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice. "Cluburile de fotbal se bucurau la acea vreme de o anumită imunitate, politicienii primeau abonamente şi bilete la meciuri şi făceau deplasări în străinătate cu avionul, împreună cu şefii de cluburi. "Pornind de la nişte informaţii din presă, am cerut contractele fotbaliştilor de la Liga Profesionistă de Fotbal şi de la Federaţia Română de Fotbal. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus peste ei şi le-am luat. Aşa am văzut sumele declarate în România. Apoi am făcut cereri la Administraţiile Finanţelor Publice din ţările unde cluburile din România vânduseră fotbalişti: Germania, Ucraina şi alte ţări. Când am văzut că sumele nu se potrivesc am sesizat DNA-ul".

Cum explică Băsescu refuzul de a semna decretele: Nu suntem în vremea în care să credem fără să cercetăm

Băsescu a ţinut, marţi seară, o conferinţă de presă. Principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu: "Ceea ce eu am solicitat, având în vedere schimbarea structurii guvernului, să existe un program de guvernare care să reflecte noua majoritate a guvernului, precum şi protocoalele convenite în noua majoritate. Nu a fost posibil un asemenea lucru astăzi în Parlament. Sunt două opţiuni: una, cea care pleacă de la realitatea unei întâmpinări făcute la CCR de către grupurile PDL şi PMP. Au depus la secretariatul CCR o sesizare legată de conţinutul hotărârii. Al doilea considerent: Nevoia existenţei acestui program de guvernare, adaptat la noua majoritate. Cea mai rapidă soluţie este adoptarea mâine, în Guvern, a programului de guvernare, apoi premierul să-şi asume răspunderea în parlament şi vă asigur că, în momentul în care programul de guvernare va fi asumat, nu voi ezita să semnez decretele. Mă întâlnesc cu premierul ori de câte ori este nevoie. Cred că şi mâine. Nu suntem în vremea în care să credem fără să cercetăm".

Crin Antonescu a demisionat din funcţia de preşedinte al Senatului şi i-a cerut demisia lui Ponta: Dacă nu mai sunteţi premier, nu mai sunteţi nimic

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a demisionat ieri din funcţia de preşedinte al Senatului, după un schimb acid de replici cu premierul Victor Ponta, purtat chiar la tribuna Parlamentului. Ponta l-a acuzat pe Antonescu că el a propus legea amnistiei, împreună cu Relu Fenechiu. Crin Antonescu: USL nu mai există. Aveţi curaj să demisionăm acum amândoi din funcţiile pe care le-a obţinut cu USL? Eu demisionez din preşedinţia Senatului pe care mi-a dat-o USL, dvs din funcţia de premier pe care v-a dat-o USL. Eu, dacă nu mai sunt preşedintele Senatului, am mâinile libere. Dvs, dacă nu mai sunteţi premier, nu mai sunteţi nimic. Guvernul Ponta III a primit votul Parlamentului, fiind întrunite 346 opţiuni favorabile, în timp ce 192 senatori şi deputaţi s-au exprimat \"împotrivă\". Călin Popescu Tăriceanu se afla în biroul lui Valeriu Zgonea, alături de premierul Victor Ponta. Tăriceanu ar putea prelua funcţia de preşedinte al Senatului, cu sprijinul majorităţii USD. La discuţii a fost prezent şi Viorel Hrebenciuc. Un alt nume vehiculat de PSD este Mircea Geoană.

Criza din Ucraina capătă amploare: armata ucraineană a respins un atac al ruşilor. Moscova a testat o rachetă

Criza ucraineană continuă să fie cel mai fierbinte subiect dezbătut la cel mai înalt nivel diplomatic, în timp ce Peninsula Crimeea rămâne sub ocupaţia trupelor ruse. Marţi, armata ucraineană a transmis că a respins un atac al Forţelor Navale ruse, anunţ urmat de dezvăluirea Rusiei, care a spus că a testat în aceeaşi zi o rachetă balistică internaţională. Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a purtat o discuţie "utilă", marţi, la Madrid, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit unei surse europeană, citată de AFP. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a afirmat marţi seară că "Rusia şi-a asumat riscul unei escaladări periculoase. Rolul Franţei, alături de cel al Europei, în aceste circumstanţe ar fi acela de a exercita presiunea necesară, inclusiv recursul la sancţiuni pentru a găsi o cale de dialog, o soluţie politică pentru această criză", a declarat liderul de la Palatul Elysee într-un discurs.

Miliardarii planetei sunt mai mulţi şi mai bogaţi. Primii 10 dintre ei adună o avere cât de trei ori PIB-ul României

Clasamentul din acest an întocmit de revista americană "Forbes" include 1.645 de miliardari cu o avere cumulată de 6.400 de miliarde de dolari, în urcare puternică de la 5.400 de miliarde de dolari anul trecut. În ediţia din acest an a topului sunt prezenţi 268 de noi miliardari - număr-record de intrări. Primii 10 au de trei ori cât PIB-ul României Averile cumulate ale primilor 10 miliardari ai planetei se cifrează la 507,4 miliarde de dolari, de aproape trei ori cât Produsul Intern Brut al României, care în 2012 fusese de aproximativ 175 de miliarde de dolari. Bill Gates a revenit în fruntea topului "Forbes", după patru ani, cu 76 de miliarde de dolari, recuperând poziţia de lider de la investitorul mexican Carlos Slim Helu, a cărui avere este calculată la 72 de miliarde de dolari. Gates, cofondator al gigantului american Microsoft, a deţinut primul loc în 15 din ultimii 20 de ani. Cei doi sunt urmaţi de Armancio Ortega - cu 64 de miliarde de dolari, care controlează retailerul de îmbrăcăminte Zara, investitorul Warren Buffett - cu 58,2 miliarde de dolari şi de Larry Ellison - cu 48 de miliarde de dolari. Principalul activ al lui Ellison sunt acţiunile la compania Oracle.

Rafinăria Arpechim va fi preluată de stat şi vândută la pachet cu Oltchim

Statul va prelua rafinăria Arpechim Piteşti de la Petrom, iar aceasta va fi privatizată la pachet cu combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, o comisie interministerială urmând să fie formată în cel mai scurt timp pentru a negocia cu grupul austriac OMV condiţiile tranzacţiei şi pentru a prezenta un proiect de act normativ. Constantin Niţă, propus ca ministru al Economiei în noul Cabinet, a declarat în cadrul audierilor de la comisiile de specialitate din Parlament, că există deja investitori care doresc preluarea la pachet cu Arpechim. "Societatea este în insolvenţă, este condusă de un administrator judiciar şi un administrator special care au luat cele mai bune măsuri care să poată aduce compania spre limitarea pierderilor. Deci, ca strategie, noi dorim privatizarea, evident. S-a făcut caietul de sarcini, s-a scos la licitaţie, doritorii se pot înscrie. Termenul este 28 martie. În această strategie de privatizare sigur că sunt doritori care să ia şi Arpechimul. Sunt investitori care doresc să cumpere Oltchimul la pachet cu Arpechim.", a precizat Niţă.

Gazprom Neft vrea să cumpere benzinării de la Petrom în România, prin NIS Petrol

NIS Petrol, subsidiară a grupului rus Gazprom Neft, a propus Petrom şi celorlalţi jucători de pe piaţă românească preluarea unor benzinării, companiile respective evaluându-şi în acest moment opţiunile, a declarat, în cadrul unei conferinţe, Ileana Sorina Bălţatu, director executiv al NIS Petrol din România pe partea de distribuţie. Ea a precizat că în acest moment compania are un număr de 15 benzinării, urmând că până la finele anului să ajungă la un nu număr dublu, iar după 2015 ţinta este de 10% cota de piaţă. \" Cu Petrom discutăm varii proiecte de aprovizionare. Noi ne-am exprimat disponibilitatea, în cazul în care dânşii doresc să-şi reorganizeze portofoliul de benzinării. Am informat toate companiile de pe piaţă că suntem interesaţi. Zona de vest este prioritară, deja în Timiş, Arad şi Oradea avem deja 8 benzinării. E o prioritate datorită apropierii de rafinăria Pancevo, dar nu vrem să ignorăm şi restul ţării\", a afirmat Bălţatu. Oficialul a afirmat că pentru a ajunge la 10% cota de piaţă, este nevoie de circa 100-120 staţii de distribuţie.

Băncile străine au scos în ultimii doi ani din filialele din România depozite de 5,2 miliarde de euro

Băncile străine deţineau la finele lunii ianuarie depozite de 6,3 miliarde de euro în filialele din România, în scădere cu 5,2 miliarde de euro faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul lui 2011, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Depozitele au reprezentat principala formă prin care grupurile străine şi-au susţinut băncile locale cu lichiditate. În 2011 aveau o pondere de aproximativ 57% din totalul finanţărilor, pentru ca în ianuarie 2014 să coboare la 47%. O altă componentă importantă o reprezintă liniile de credit care au scăzut cu 1,7 miliarde de euro faţă de nivelul din 2011, situându-se la 5,6 miliarde de euro în ianuarie 2014. A treia componentă de sprijin a filialelor o constituie creditele subordonate, care sunt luate în calcul şi la evaluarea bazei de capital. În 2011 acestea însumau 1,3 miliarde de euro, urcând lent până la 1,5 miliarde de euro în ianuarie 2014, în urma solicitărilor BNR de consolidare a indicatorilor de solvabilitate ai băncilor.

CURENTUL

Ioana Petrescu nu a ştiut să răspundă la întrebarea: \'cât costă o pâine?\'

La audierile Comisiilor reunite de Buget-Finanţe si Bănci din Parlament candidata la fotoliul de ministru al finanţelor, Ioana Petrescu, a ocolit tema ridicată pe proasta execuţie bugetară şi nu a ştiut sa răspundă la întrebarea: \'cât costa o pâine?\'. A confundat investiţiile publice cu investiţiile private. A vorbit despre \'românul bun\' care îşi plăteşte taxele, dar nu a răspuns la întrebarea \'ce înseamnă un bun guvern\', \'o bună execuţie bugetară\', \'taxe bune\'. În rest, a strălucit în teorie şi în evitarea răspunsurilor la întrebările pragmatice. De exemplu, nu a răspuns la întrebarea \'de ce USL nu a mai acordat importanţă direcţiei create de PDL în 2010, în ANAF dedicată marilor averi\', dar şi \'de ce a crescut evaziunea fiscală de când e USL la guvernare şi ce măsuri are în vedere?\'

Aliaţi la guvernare, secuii cer ajutorul premierului Ponta pentru marşul din 10 martie

Avocatul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Kincses Elod, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că CNS îi va trimite o scrisoare lui Victor Ponta şi, "spre ştiinţă", preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, propus vicepremier, el cerându-i premierului să îl determine pe prefectul de Mureş să atace decizia municipalităţii în instanţa de contencios administrativ, ceea ce ar suspenda aplicarea acesteia, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit acestuia, CNS a tipărit afişe, va mobiliza participanţi care "vor veni din toate părţile" şi organizează chiar transportul cu autobuze la manifestarea de comemorare de la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, care a fost aprobată de municipalitate.

CURIERUL NATIONAL

Korodi: Legislaţia nu permite avizarea proiectului Roşia Montană

Attila Korodi, propus pentru funcţia de ministru al Mediului, a declarat ieri, la audierea în comisiile parlamentare, că legislaţia din România nu permite continuarea procedurii de avizare a proiectului Roşia Montană, arătând totodată că nu susţine proiectul de modificare a Legii minelor. Korodi a arătat că, în prezent, proiectul Roşia Montană este, din punct de vedere procedural, \"într-o fază de stopare\", nu pentru că ar fi fost oprit de cineva, ci pentru că legislaţia din România nu permite să meargă mai departe procedura de avizare. În opinia sa, statul român trebuie să continue să facă cercetare şi analize, iar Ministerul Mediului să continue evaluarea, apreciind că Parlamentul va avea un rol important pe acest subiect.

Profită agricultura de criza din Ucraina?

Ucraina este al treilea cel mai mare exportator mondial de porumb şi al cincilea cel mai mare exportator de grâu, iar pieţele de mărfuri sunt afectate de situaţia din ţara vecină, care este în pragul unui conflict cu Rusia. În timp ce tensiunile politice continuă să crească în ţară şi în jurul ei, preţurile la cereale la nivel mondial au crescut simţitor. \"Importanţa regiunii Mării Negre pentru pieţele de cereale la nivel mondial nu ar trebui să fie subestimate\", a declarat, luni, Luke Mathews, analist la Commonwealth Bank of Australia. Preţurile porumbului la nivel mondial au crescut cu peste 8% de la începutul anului, ajungând la 4,60 de dolari/bushel (un bushel= 25,4 kg). De asemenea, preţul la grâu a crescut puternic în ultima lună cu aproximativ 11%, atingând preţul de 6,50 dolari/ bushel. Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu: Se poate profita. Fermierii pot vinde producţia asigurându-şi cel puţin capital de lucru, dacă nu şi profit. Ginu Toma, \"Fermierul\": România poate şi trebuie să profite. Vor exista avantaje financiare.

Europa vrea să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti

Producătorii de gaze din SUA vor să exporte în Europa, pentru a reduce dependenţa aliaţilor de Rusia. America a devenit în ultimii ani cel mai mare producător de gaze naturale la nivel mondial datorită exploatării la scară largă a depozitelor de şist. Intervenţia militară a Rusiei în Ucraina reprezintă un motiv în plus pentru relaxarea restricţiilor asupra exporturilor de gaze naturale din SUA, care ar reduce dependenţa Europei de gazele ruseşti, consideră analişti şi reprezentanţi ai producătorilor americani de gaze, potrivit Bloomberg. Rusia, al doilea producător la nivel global, a întrerupt în două rânduri, în 2006 şi 2009, livrările de gaze către Ucraina, în contextul disputelor dintre Kiev şi Moscova privind preţul gazelor şi tarifele de tranzit.

Angajaţii Dacia ies în stradă şi cer finalizarea autostrăzii Piteşti - Sibiu

Lucrătorii de la uzina Dacia Renault, membri ai Sindicatului Autoturisme Dacia, încep de astăzi o serie de proteste care vizează mai multe nemulţumiri ale muncitorilor din zonă, proteste la care vor participa şi alţi lucrători din alte ramuri industriale, potrivit unui anunţ al Biroului Naţional Sindical (BNS). \"Nemulţumirile acumulate de o lungă perioadă de timp vor scoate în stradă peste 10.000 de persoane, atât sindicalişti din sectorul construcţiilor de maşini, cât şi lucrători din alte ramuri industriale care sunt afectaţi de politicile guvernamentale incoerente şi lipsite de viziune strategică. La începutul acestui an, Traian Băsescu afirma că, fără Coridorul IV paneuropean, riscăm să pierdem Dacia. Oficialii francezi au spus că nu au \"deocamdată\" intenţia de a părăsi România.

Ambasadorul ucrainean la Bucureşti: Nu-l recunosc pe Ianukovici ca preşedinte

Ambasadorul ucrainean la Bucureşti a declarat, marţi, că nici pentru el, nici pentru ambasadă Viktor Ianukovici nu mai este preşedintele legitim al Ucrainei, Teofil Bauer afirmând că este reprezentantul în România al noilor autorităţi. \"Vă pot spune fără echivoc că nici pentru mine, nici pentru ambasadă el (Viktor Ianukovici - n.r.) nu mai este preşedintele Ucrainei. El este considerat preşedinte legitim de acele forţe care încearcă să-şi ia revanşa, iar eu nu mă număr printre acestea\", a precizat Bauer, întrebat cum se poziţionează faţă de Ianukovici care susţine că este, în continuare, preşedintele legitim al Ucrainei. Întrebat dacă se consideră reprezentantul la Bucureşti al noilor autorităţi de la Kiev, Bauer a răspuns: \"Sigur, absolut\".

Consultantul Romtelecom va primi 2,1 la sută din valoarea privatizării

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a anunţat ieri că a semnat contractul pentru asistenţă specializată în procesul de finalizare a privatizării Romtelecom. \"În data de 28 februarie 2014, Ministerul pentru Societatea Informaţională şi reprezentanţii consorţiului format din SSIF Swiss Capital SA (lider de consorţiu), UBS Limited, Muşat şi Asociaţii SPARL şi BT Securities SA au semnat contractul pentru servicii de consultanţă în procesul de finalizare a privatizării SC Romtelecom SA. \"Preţul contractului este format dintr-o componentă fixă în valoare de zero lei şi o componentă variabilă reprezentând 2,085% din profitul brut obţinut din vânzarea tuturor sau a unei părţi a acţiunilor, care include toate taxele şi impozitele prevăzute de legislaţia în vigoare, inclusiv TVA. În cazul în care tranzacţia acţiunilor deţinute de statul român la SC Romtelecom SA nu se realizează, componenta variabilă a contractului nu trebuie achitată\", se mai arată în anunţul MSI.

EVENIMENTUL ZILEI

Privatizarea Oltchim. Chinezii vin să negocieze preluarea Arpechim

O delegaţie a consorţiului din China care doreşte să cumpere combinatul de la Râmnicu Vâlcea vine la Bucureşti săptămâna aceasta. Chinezii par hotărâţi să iasă învingători din cursa pentru preluarea combinatului vâlcean. Pe lângă faptul că au cumpărat deja caietul de sarcini, au un reprezentant în România care poartă discuţii cu autorităţile şi oficialii combinatului şi au angajat o firmă de audit care să evalueze Oltchim. Pe 7 martie, o delegaţie din China va sosi pentru a negocia preluarea Arpechim de la Petrom. Rafinăria Arpechim aparţine Petrom, care o ţine închisă de doi ani şi nu a găsit un cumpărător pentru ea. În vreme ce Guvernul nu discută despre cifre în legătură cu preluarea Arpechim, estimările privaţilor variază de la un euro la 50 de milioane de euro, în contextul în care negocierile vizează obligaţiile de mediu asumate de Petrom la privatizarea rafinăriei. Investiţiile în mediu s-ar ridica la circa 150-200 de milioane de euro.

Americanii au descoperit proprietăţile MIRACULOASE ale ŢUICII de prune

Cercetătorii americani au făcut o descoperire considerată surprinzătoare. Astfel, studiile efectuate de ei arată că ţuica de prună, consumată în cantităţi moderate, ajută la tratarea mai multor boli. În primul rând, prunele sunt bune pentru organism, vitaminele din ele prevenind anemia şi protejând inima. Un alt beneficiu al prunelor îl reprezintă proprietăţile de reglare a glicemiei. Ele previn apariţia diabetului prin stimularea metabolismului glucidic. În plus, vitaminele din complexul B regăsite în prune ajută la menţinerea integrităţii creierului. Biochimiştii spun că 30 de mililitri de ţuică de prună, consumaţi zilnic, protejează inima şi tratează chiar şi mai multe afecţiuni ale stomacului şi ale bilei. Cercetătorii spun că în ţuică se găsesc şase substanţe care hrănesc celulele roşii din organism.

DIRECT din arhivele Vaticanului: Teoria care răstoarnă tot ce ştiam despre DACI, romani şi istoria Europei

Într-un interviu acordat postului de televiziune TVR Cluj, Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea şi membru al Comisiei Teologice Internaţionale, unul din oamenii care au avut acces la documente secrete din arhiva Vaticanului, a făcut o declaraţie surprinzătoare. "Chiar dacă se ştie că latina e limba oficială a Bisericii Catolice, precum şi limba Imperiului Roman, iar limba română este o limbă latină, mai puţină lume cunoaşte că limba română, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latină, şi nu invers. Cu alte cuvinte, nu limba română este o limbă latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă românească. Conform declaraţiei lui Ledwith, la întâlnirea lor cu romanii, dacii nu au avut nevoie de translatori. Vorbeau în limba din care se născuse chiar latina! Pe Columna de la Roma, solii daci se adresează împăratului Traian fără translator. Din această perspectivă, românii apar drept unul şi acelaşi popor cu dacii, continuatorii direcţi şi legitimi ai acestora. Mai mult, rezultă că şi romanii au fost de neam tracic.

JURNALUL NATIONAL

Guvernul Ponta III a fost aprobat în Parlament cu 60% din voturi

Componenţa noului Guvern a fost aprobată de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului cu 346 voturi pentru (60,2%) şi 191 împotrivă, dintr-un total de 575 de parlamentari. \"Nu mă aşteptam la o asemenea majoritate, sunt convins că au votat favorabil şi foşti colegi liberali\", a declarat premierul Ponta, după aflarea rezultatelor. Ponta spune că noua formulă guvernamentală trebuie aprobată de preşedintele Băsescu, care ar \"încălca grav Constituţia\" printr-un refuz. Premierul s-a arătat surprins de demisia lui Crin Antonescu din funcţia de preşedinte al Senatului, adăugând că nu va da curs invitaţiei acestuia de a-şi prezenta şi el demisia. Acesta a adăugat că este prematur să vorbească despre cine va fi noul preşedinte al Senatului, dând însă asigurări că, din postura de preşedinte al PSD, va susţine pe cineva care a fost votat senator pe listele USL. Întrebat de ce nu dizolvă alianţa USL la tribunal, Ponta a răspuns: \"Deoarece cred că USL se va reface\".

Noua şefă a Finanţelor României câştigă lunar în SUA 7.833 dolari

Ioana Maria Petrescu este marea surpriză a nominalizărilor în Cabinetul Ponta 3. De şase luni, în poziţia de consilier de stat la cancelaria primului ministru ea nu a avut participări la evenimente publice care să o scoată din anonimat , fiind cunoscută pentru câteva articole de opinie publicate în presa economică. Cariera ei s-a derulat în Statele Unite şi este legata de studiile universitare şi de activitatea didactică la Universitatea Maryland, cea mai mare universitate de stat din Washington. Ioana Maria Petrescu locuieşte de 14 ani în SUA şi nu există date despre locul de naştere, familia ei şi studiile liceale din România. Din declaraţia de avere postată pe site-ul secretariatului general al guvernului aflăm câştigurile din ultimul an fiscal - 2012 - din SUA. Când a plecat spre Bucureşti pentru a prelua funcţia de consilier al premierului Ponta, Ioana Petrescu era asistent profesor la Universitatea Mariyland, College Park, având un venit anual declarat de 93 984,39 USD.

Ministrul german al Integrării: Românii nu ştiu să absoarbă fonduri europene, daţi-ne nouă banii!

Pentru integrarea imigranţilor din sud-estul Europei, Guvernul regional din Nordrhein-Westfalia (NRW) vrea să deturneze spre Germania fondurile prevăzute pentru România şi Bulgaria în valoare de sute de milioane de euro. "România şi Bulgaria nu au absorbit fonduri europene sociale de 600 de milioane de euro. Aceşti bani sunt prevăzuţi pentru sprijinirea minorităţilor precum cea rromă. Tocmai pentru aceşti oameni acest lucru reprezintă o catastrofă. Ei trăiesc în cele două state membre UE în colonii la marginea oraşelor, fiind discriminaţi la accesul la educaţie şi primesc de cele mai multe ori doar locuri de muncă prost plătite", a declarat ministrul Integrării din Westfalia, Guntram Schneider (SPD), citat de cotidianul Tageszeitung.

Bucureştiul, printre cele mai ieftine oraşe din lume

Singapore a devansat Tokyo şi a devenit este cel mai costisitor oraş din lume, în timp ce Bucureştiul este unul din cele mai ieftine oraşe din lume, clasându-se pe locul 124 din 131, arată un studiu realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), transmite Bloomberg. \'\'Creşterea costului vieţii în Singapore este atribuită, parţial, întăririi continue a monedei locale însă oraşul a înregistrat şi creşteri de preţuri cauzate de dependenţa de importuri\'\', a declarat editorul EIU, Jon Copestake. Pe lcul doi se clasează Parisul, iar pe trei Oslo. Documentul, a analizat 131 de oraşe. Singapore a urcat cinci poziţii comparativ cu anul trecut şi, în prezent, este cel mai scump oraş din lume cu un scor de 130 de puncte. La cealaltă parte a clasamentului, cele mai ieftine oraşe din lume sunt Riad, locul 122, Jeddah, locul 122, şi Bucureşti, locul 124, la egalitate cu Panama City.

NATIONAL

Omar Hayssam a vorbit!

Pe 19 iulie 2013, la sapte ani de la spectaculoasa sa disparitie de sub nasul serviciilor secrete romanesti, sirianul a ajuns din nou in custodia Politiei Romane si, implicit, dupa gratii. Insa, desi condamnat definitiv la pedepse care cumulat ajung la 39 de ani, Hayssam mai are in carca inca doua dosare instrumentate separat de catre procurorii DNA si cei de la DIICOT. Iar in aceasta conjunctura, surprinzator sau nu, sirianul a depus o cerere de reducere a pedepselor. Care va fi judecata pe 25 aprilie, probabil dupa ce controversatul terorist va termina primele capitole din "Memoriile" sale...DNA ancheteaza implicatiile unor politiceni, demnitari si inalti functionari publici in "caracatita" creata de sirian pe teritoriul Romaniei, iar DIICOT cerceteaza infractiunile economice savarsite de afaceristul terorist. Importanti lideri politici care credeau ca au scapat de eventualele dezvaluiri ale fugarului arab transpira serios la zvonul ca Omar Hayssam s-a hotarat sa deschida "cutia Pandorei".

PUTEREA

Curtea de Conturi: SRTv are un statut juridic neclar

După aproape 10 ani de la aplicarea aberantei hotărâri de guvern prin care toate persoanele fizice şi juridice erau obligate să plătească "taxa lunară pentru serviciul public de televiziune de către SC Electrica SA", Curtea de Conturi a României sesizeasă ilegalitatea. În plus, constată neconcordanţe între diferite acte normative, situaţie care a permis Societăţii Române de Radio şi Televiziune să considere taxa tv şi taxa radio drept "venituri proprii" şi să le toace după bunul plac. Totul a pornit în 2003, când guvernul condus de Adrian Năstase a făcut un cadou Societăţii Comerciale de Distribuţie şi furnizare a Energiei Electrice "Electrica" SA, în baza unui contract de mandat, odată cu plata energiei electrice consumate. Încă din acel moment, au fost multe critici, pentru că se ajungea la penibila situaţie ca acolo unde exista un bec, inclusiv în cimitire, să se plătească şi taxa tv.

Băsescu, după întâlnirea cu Ponta: O să numesc noii miniştri când va exista un program de guvernare care să reflecte noua realitate politică a Guvernului

Premierul Victor Ponta a declarat că nu a ajuns la nicio concluzie după ce s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu la Cotroceni, pentru a discuta despre validarea noului Guvern de către Parlament. În replică, şeful statului a precizat că va respecta deciziile anterioare ale CCR şi va numi miniştrii noului Cabinet Victor Ponta, când exista un program de guvernare care să reflecte noua realitate politică a Guvernului.

Scamatorii la TVR-ul lui Tănase

Televiziunea publică este vraişte. Interimarul Stelian Tănase, care o conduce, a reuşit incredibila performanţă să o lase fără grilă de programe, după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a respins-o. Ca să apară ceva pe sticlă, producătorii din TVR fac adevărate scamatorii. Cum vechile emisiuni din prime-time au fost scoase din program de la 1 martie, iar cele noi, care trebuiau realizate de prietenii directorului interimar, nu au fost aprobate de CNA, sunt difuzate emisiuni în care moderatorii daţi la o parte au ca invitaţi moderatorii aduşi ca să-i înlocuiască. Ca să se împace şi capra şi varza. Respingerea grilei lui Tănase s-a realizat prin plecarea din şedinţă a membrilor CNA susţinuţi de PSD. Cum interimarul a fost instalat de PNL, PSD îi va da curând un şut, care nu va fi un pas înainte.

ROMANIA LIBERA

Ponta fuge de răspundere. Mingea este la Băsescu

Cabinetul Ponta III nu-şi poate începe activitatea deoarece votul de încredere primit în Parlament va fi contestat la Curtea Constituţională. Blocajul apare după ce premierul a refuzat fie să-şi asume răspunderea asupra unui nou program de guvernare, aşa cum i-a cerut Traian Băsescu, fie să-şi prezinte demisia, aşa cum i-a cerut Crin Antonescu. Cabinetul Ponta III a primit din partea Parlamentului un vot de încredere, pe lângă voturile USD-UDMR-minorităţi adăugându-se câteva de la "gruparea" Călin Popescu Tăriceanu şi de la Partidul Poporului Dan Diaconescu. În total, au fost 346 de voturi "pentru" învestire, cu 58 peste numărul minim necesar. Împotrivă au fost 191 de voturi, iar cinci au fost anulate.

ZIARUL FINANCIAR

Autostrada Bucureşti-Ploieşti nu are parcări sau benzinării, la aproape doi ani de la deschidere

La peste un an şi 8 luni de când autostrada Bucureşti-Ploieşti a fost deschisă circulaţiei, tronsonul de circa 55 de kilometri care se întinde între centura Capitalei şi centura Ploieştiului nu are nici acum parcări, spaţii de servicii sau benzinării. Mai mult, în prezent este funcţional doar un singur nod rutier de intrare-ieşire de pe autostradă, şi anume cel care face le­gătura cu localităţile Snagov şi Gher­măneşti, astfel că, odată ce un şofer a intrat pe autostradă dinspre centura Bucureşti, acesta trebuie să meargă cel puţin 20 km pentru a putea ieşi de pe autostradă. Construcţia unor puncte de alimentare cu carburanţi pe autostrada Bucureşti-Ploieşti ar mai putea întârzia, având în vedere că procedurile de licitaţie pentru amplasarea unor astfel de unităţi nici măcar nu au început. "În ceea ce priveşte autostrada A3, nu deţinem informaţii privind anunţarea unui termen oficial de începere a licitaţiilor pentru amplasarea de benzinării", spun reprezentanţii MOL România.

Din top 20 exportatori de carne neprocesată, 15 vând carne de pasăre. Producătorii de vită şi porc nu reuşesc să iasă la extern

Procesatorul de carne de porc Smithfield şi procesatorii de carne de pasăre Avicola Buzău (Aaylex Prod) şi Avicola Crevedia (grupul Agroli) au fost anul trecut primii trei exportatori de carne neprocesată din România, potrivit unei analize a ZF, făcută pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică şi Eurostat. Piaţa de export pentru carnea românească neprocesată a depăşit anul trecut pragul de 200 milioane de euro anual după ce în ultimul deceniu livrările anuale au crescut de 16 ori iar în ultimii patru ani acest segment a avut un adevărat boom după ce valoarea contractelor a crescut cu două treimi.

Deputatul Mircea Cazan (PNL): Statul va încasa "cel mult" 350 mil. euro pe acţiunile Romtelecom

Statul român va obţine pe pachetul de 46% din acţiunile Romtelecom scoase la vânzare anul trecut o sumă de cel mult 350 mil. euro în condiţiile în care "criza economică mondială şi internă" are un impact negativ asupra evaluării operatorului, a estimat deputatul Mircea Cazan, membru în Comisia pentru IT&C a Camerei, şi fost preşedinte şi CEO al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii între 2005 şi 2008. "Dacă vânzarea s-ar fi făcut în perioada 2005-2006, când condiţiile de pe piaţă şi din economie erau altele, pachetul de acţiuni ar fi valorat până la 900 de milioane de euro, a adăugat el. "Dacă s-ar fi făcut privatizarea Romtelecom în anul 2006 prin listare / ofertă publică la bursă (internaţională sau/şi naţională) când situaţia financiară a Romtelecom era pe un trend crescător, s-ar fi obţinut, după unele evaluări făcute în 2005 de specialişti financiari / bancari, un preţ total estimat de 900 mil. euro."

România a depăşit Italia şi se pregăteşte să întreacă Polonia la producţia de maşini în UE

Producţia record de maşini asamblate la Mioveni şi Craiova a propulsat România pe locul opt în topul celor mai mari ţări producătoare din Europa, depăşind în premieră Italia şi Belgia. România a înregistrat în 2013 o producţie de 410.997 de autoturisme, în creştere cu 26% comparativ cu anul anterior, urcând în premieră pe locul opt în Europa. Astfel a depăşit Ita­lia unde s-au asam­blat aproape 388.500 de maşini, cu 2% mai puţin decât în 2012, conform datelor Asociaţiei Naţionale a In­dus­triei Auto Italiene (ANFIA).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb