REVISTA PRESEI 05.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 5 aprilie 2013

ADEVARUL

Cristian Danileţ rămâne în CSM. CCR a decis că membrii CSM nu mai pot fi revocaţi de magistraţii care i-au ales

Judecătorul Cristi Dănileţ a fost revocat neconstituţional din funcţia de membru al CSM, au decis joi judecătorii Curţii Constituţionale, cu majoritate de 6-2, unul dintre judecători fiind absent. Magistraţii Curţii Constituţionale a României au luat decizia, după ce, miercuri, au amânat soluţionarea excepţiei ridicate de judecătorul Cristi Danileţ în procesul în care a cerut anularea deciziei plenului Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost revocat din funcţia de membru al CSM. Curtea de Apel Bucureşti a admis, în 18 martie, cererea de sesizare a CCR cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 55 din Legea 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la prevederile art. 20, 24, 124 alineat 3 şi art.125 alineat 1, art. 133 şi art. 134 din Constituţia României.

Managerul privat al CFR cere ajutorul SUA şi al Israelului să ne păzească şinele ferate

Directorul general al CFR SA, Dimitrios Sophocleous, va discuta cu reprezentanţii ambasadelor SUA şi Israelului pentru identificarea unor soluţii în vedera stopării furturilor din reţeaua feroviară, care anul trecut au generat pagube de peste 10 milioane de euro. Oficialul feroviar a precizat că există protocoale şi memorandumuri cu instituţiile din subordinea Ministerului de Interne pentru asigurarea pazei căilor ferate, care prevăd cheltuieli anuale de 22,5 milioane de lei , însă banii ar urma să fie suportaţi din bugetul Ministerului de Interne. "Nu ştiu dacă Ministerul de Interne are prevăzută această sumă în bugetul pe 2013", a spus Sophocleous. Pe de altă parte, şeful CFR SA a precizat că nu ştie cât va dura implementarea acestei proceduri şi că, din această cauză, "trebuie să existe un plan B".

Angajaţii companiei miliardarului Mihai Miron, acuzaţi că spălau bani prin contul Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea

Compania Ropharma deţinută de miliardarul Mihai Miron, unul dintre cei mai bogaţi români, care apare în Topul Forbes ca al doilea cel mai bogat braşovean, a intrat în atenţia procurorilor mureşeni pentru că angajaţii acesteia ar fi spălat bani prin intermediul Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea. Joi, încă de la primele ore ale dimineţii, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au efectuat 23 de percheziţii în şapte judeţe, între care Mureş, Bacău, Braşov şi Iaşi, la persoane suspectate de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală. Este vorba despre o sponsorizare de 914.000 de lei, dintre care suma de 781.895 de lei s-a întors în companie", au explicat surse apropiate anchetei.

Imperiul Voiculescu: încape o ţară întreagă în buzunarul vestei unui fost colaborator al Securităţii?

Încape, dacă e vorba de vesta unui oligarh ca Dan (Felix) Voiculescu, fostul turnător al poliţiei politice comuniste devenit, după 1989, mare capitalist, scrie Deutsche Welle. Cine e Voiculescu, de unde vine şi ce vrea, precum şi modul în care şi-a dobândit şi îşi exercită puterea reiese, cu lux de amănunte, dintr-un foarte amplu articol apărut miercuri în influentul ziar conservator german, Frankfurter Allgemeine Zeitung. Semnat de excelentul cunoscător al mediului politic şi economic românesc care este Karl-Peter Schwarz, articolul se intitulează simplu, "Imperiul varanului". Autorul german scoate la iveală în ce anume constă "inovaţia introdusă de Dan Voiculescu". E vorba de utilizarea imperiului său mediatic, şi "în special a Antenei 3, ca armă contra justiţiei, a concurenţilor săi economici şi împotriva adversarilor politici".

Bancherii povestesc: cum se vede din interior colapsul unui gigant financiar

Laiki, Cipru, 2013 - "A fost ca o înmormântare" În ultima zi de miercuri din martie,membrii boardului director al grupului bancar Laiki, al doilea ca mărime din Cipru, s-au reunit pentru ultima oară în sala lor de şedinţe de la etajul al şaselea al sediului din Nicosia. Rând pe rând, toţi directorii şi-au scris demisiile la masa deasupra căreia tronează portretele foştilor preşedinţi ai băncii. Calea demisiei devenise inevitabilă pentru executivii Laiki la începutul săptămânii, când primiseră o scrisoare prin care banca centrală cipriotă îi anunţa că a fost numit un administrator judiciar pentru a conduce banca, iar boardul era suspendat După mai puţin de o oră, boardul s-a dizolvat pentru prima dată, iar directorii au acceptat că instituţia de creditare înfiinţată în urmă cu 112 ani nu mai exista. "A fost ca o înmormânare", povesteşte un director.

"Offshore Leaks": Jurnaliştii internaţionali scot la iveală lista a 140.000 de oameni care îşi ascund bunurile în paradisuri fiscale

Un consorţiu independent de jurnalism de jurnalism de investigaţie, ICIJ, cu sediul la Washington, a pus mâna pe 2,5 milioane de documente din paradisuri fiscale, în care erau detaliate companii-fantomă, conturi offshore şi acorduri financiare dubioase, notează revista germană "Der Spiegel" în ediţia online. Documentele prezintă fapte şi date, respectiv transferurile de bani şi legăturile dintre companii şi persoane, şi arată extinderea fenomenului secretelor financiare offshore în întreaga lume, care a permis celor bogaţi şi cu relaţii să eludeze fiscul, alimentând corupţia deopotrivă în ţările dezvoltate şi sărace. Oligarhii şi fiicele de dictator au o predilecţie de a-şi ascunde bunurile în Insulele Virgine Britanice, în timp ce baronii şi compozitorii preferă Insulele Cook, observă jurnaliştii de la publicaţia germană.

CURENTUL

Ţara sub ape. Dragnea dă ordine la televizor

Guvernul Ponta s-a comportat exact ca în celebra poveste "Petrică şi lupul". A închis şcoli şi a făcut videoconferinţe peste videoconferinţe când a dat un strat de zăpadă peste ţară, în urmă cu circa 10 zile, iar acum când mii de oameni sunt izolaţi în urma inundaţiilor, mii de hectare de tern se află sub ape şi e risc mare de revărsare a Dunării, vicepremierul Liviu Dragnea nu face altceva decât să-i tragă de urechi pe prefecţii nepăsători. Între timp, pe râul Jiu s-a instituit cod roşu de inundaţii, iar pentru Dunăre a fost anunţat codul portocaliu. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) ar putea institui, vineri sau sâmbătă, cod porto­­caliu pe Dunăre, între Calafat-Zimnicea, din cauza creşterii debitului de apă, cod care ar putea fi extins şi între Zimnicea-Gruia, a declarat Daniela Rădulescu, director la INHGA.

Putin s-a încordat să sperie peştii din Marea Neagră, după ce a înghiţit hapul cu Ciprul

Titlul de mai sus aparţine unui comentator plin de umor al unor postări făcute pe facebook, pe tema manevrelor lui Putin Cel Nevricos la Marea Neagră. Umorul e justificat din mai multe motive. În realitate marea agitaţiune de pe litoral n-a fost decât o ocazie de repausare a lui Putin după o săptămână grea, în care Europa i-a mâncat zilele hotărând să taie şuvoiul cu bani negri albiţi în Cipru de mafia rusă . Zilele trecute preşedintele rus Vladimir Putin s-a odihnit la Anapa, localitate de la Marea Neagră, unde s-a instalat pentru a urmări mai bine, cică, manevrele militare care au debutat intempestiv la ora 4 noaptea, la ordinul lansat de Putin, nedormit, de pe drumul de întoarcere din Durban, Africa de Sud unde a fost la o sindrofie a BRICS - ţările mai de la coadă în planul puterii mondiale, în pofida resurselor şi mărimii - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Binom de Tia Serbanescu

Numirea procurorilor s-a dovedit peste puterile USL unde dna Kovesi a învrăjbit PSD şi PNL provocându-le pierderi considerabile. Dl. Ponta s-a trezit contestat de procurorii de la CSM, DNA pentru că a trecut peste procedura selecţiei transparente cerută de CE iar televiziunile USL l-au luat la întrebări: de ce a trădat încrederea a şapte milioane de români care habar n-au de Kovesi? La rândul său, dl. Antonescu a pierdut Ministerul de Justiţie după ce premierul i-a aplicat proverbul "nemulţumitului i se ia darul" fără ca PNL să ceară altceva. Ca să vezi de ce nebunii sunt în stare bărbaţii pentru femeia pe care o urăsc! Cuplul de campioni Kovesi-Morar din ultimele MCV-uri şi-a dovedit clasa: aproape că au făcut praf USL.

CURIERUL NATIONAL

Deutsche Bank - investigată că ar fi ascuns pierderi de 12 mld. dolari

Anchetatorii Bundesbank vor călători la New York săptămâna viitoare, ca parte a unei anchete cu privire la acuzaţiile aduse Deutsche Bank, potrivit cărora aceştia ar fi ascuns pierderi de 12 miliarde de dolari, evitând astfel un eventual ajutor de stat. Experţii băncii centrale vor intervieva persoane, inclusiv foşti angajaţi, care au cunoştinţe despre tranzacţiile Deustche Bank din perioada 2006-2009, notează Financial Times. Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA se află printre autorităţile de reglementare care cercetează deja cazul. Michele Allison, purtătoarea de cuvânt a Băncii Deutsche Bank, cu sediul în Frankfurt, a declarat că afirmaţiile sunt false.

Reorganizăm iar energia, dar nu ştim cum

"Sistemul energetic trebuie restructurat. Trebuie să vedem cum rezolvăm problema", a spus ieri Constantin Niţă, care şi marţi recunoscuse că nu ştie cum va arăta restructurarea. Ministrul delegat pentru Energie a spus că trebuie regândit acest sistem, "indiferent de obstacole". Propunerile trecute de înfiinţare a mamuţilor energetici, Electra şi Hidroenergetica, au fost sortite eşecului, iar CE Oltenia şi CE Hunedoara nu au mai fost privatizate. Tentativele tuturor Guvernelor din ultimii ani de a încropi o strategie energetică naţională viabilă sunt continuate şi de cel actual, fără nicio diferenţă, având în vedere că oficialii ministeriali spun că este absolut necesară o reorganizare, dar nu ştiu deocamdată cum va fi făcută.

Se vor verifica marjele de profit ale distribuitorilor de energie

"Trebuie să vedem ce este cu marjele lor de profit (ale distribuitorilor de electricitate - n.r.)", a declarat Niţă într-o conferinţă pe teme energetice. Principalii distribuitori de energie sunt CEZ (Cehia), Enel (Italia), E.ON (Germania) şi Electrica SA, companie controlată de stat, prin Ministerul Economiei. CEZ, Enel şi E.ON au cumpărat de la Electrica, în perioada 2005-2008, cinci din cele opt firme de distribuţie a energiei. Prezentă în conferinţă, Maria Mânicuţă, director în ANRE, a afirmat că distribuitorii de energie au investit, între 2008 şi 2012, suma de 6 mld. lei (1,5 mld. euro). Aceste costuri ar trebui recuperate de distribuitori prin tarife.

Cum suntem aşteptaţi pentru oferta de la Transgaz?

Curierul Naţional a vizitat ieri zece puncte de subscriere a ofertei pentru a vedea cum a fost pregătită primirea micilor investitori. Personalul vă va oferi ajutorul, chiar dacă am sesizat dificultăţi în înţelegerea tuturor parametrilor derulării operaţiunii. Începând de ieri investitorii pot subscrie în cadrul ofertei publice secundare pentru 15% din capitalul social al Transgaz SA Mediaş (TGN), primul exerciţiu de piaţă de acest tip după un an de zile. Anunţul lansării ofertei a venit surprinzător în după-amiaza zilei de miercuri, cu mai puţin de 24 de ore înainte de deschiderea posibilităţii subscrierilor.

EVENIMENTUL ZILEI

ALEGEREA PROCURORILOR L-A COSTAT! Victor Ponta a fost executat de oamenii lui Voiculescu

Decizia de a numi şefii Parchetelor l-a făcut pe premier vedeta postului de televiziune deţinut de familia preşedintelui fondator al PC. După ce a căzut în dizgraţia lui Dan Voiculescu prin nominalizarea Codruţei Kovesi la DNA, premierul Victor Ponta a încasat miercuri seară în plin tirul angajaţilor Antenei 3. Mihai Gâdea şi Oana Stancu l-au acuzat, în mod repetat, pe premier că a avut o înţelegere cu Traian Băsescu pe tema numirii procurorilor. "Eu constat că mai tot Parchetul îl daţi domnului Băsescu, aceştia sunt oamenii lui", i-a spus Oana Stancu premierului. "Vă înşelaţi, doamnă", a venit replica lui Ponta. Premierul a fost întrerupt de mai multe ori în emisiune, lucru care l-a determinat pe acesta să ceară voie să vorbească şi el.

Băsescu: Partidele şi procurorii nu au un cuvânt de spus

Responsabil de numirea şefilor de la Parchete este ministrul Justiţiei, nu procurorii, nu partidele, a transmis şeful statului. Preşedintele şi premierul au stabilit să fie urmată "fără nicio abatere" procedura de desemnare a procurorilor şefi prevăzută de lege, a subliniat, aseară, la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu. - Este responsabilitatea ministrului Justiţiei pe cine desemnează, pe cine propune şi nu o responsabilitate nici a societăţii civile, nici a partidelor politice, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalizările. - Legea stabileşte clar răspunderea unor politicieni. Avizul CSM este consultativ.

Victor Ponta despre propunerile de procurori: Nu cred că cineva e mulţumit, mi-am asumat să sparg acest monopol

Premierul Victor Ponta a afirmat joi seara, într-o intervenţie telefonică la o televiziune, că a avut o singură discuţie cu preşedintele Traian Băsescu privind şefii parchetelor, şi anume dacă se merge ca procedură pe varianta fostului ministru al Justiţiei Mona Pivniceru sau pe procedura legală - primul-ministru propune, CSM avizează şi şeful statului numeşte. El a arătat că a folosit rezultatele procedurii aplicate de Mona Pivniceru în propunerea procurorilor. Premierul a susţinut că ceea ce va conta, în final, este deblocarea situaţiei de la Ministerul Public, rezultatul final fiind conduceri stabile pe termen de trei ani.

JURNALUL NATIONAL

UDMR cere FIFA şi UEFA "pedeapsa maximă" pentru România!

După acţiunea iniţiată de partidul ungar Jobbik a venit rândul UDMR să ceară forurilor supreme din fotbal să pedepsească naţionala României pentru bannerul afişat de suporterii români la partida Olanda-România: "Acum, pentru o cârpă aprinsă îl vreţi arestat, după ce atâţia ani de zile, zâmbind aţi tolerat terorismul etnic al UDMR ca politică de stat". Parlamentarul UDMR, Marko Attila, a solicitat FIFA şi UEFA să "pedepsească drastic" incidentele petrecute la Amsterdam. "După ce la mijlocul lunii martie fanii Rapidului din Bucureşti au ars un steag al Ungariei la partida găzduită de CFR Cluj, la finalul lunii, un grup de suporteri români a afişat un banner cu mesaj ofensator la adresa maghiarilor în timpul partidei Olanda-România, de la Amsterdam.

INUNDAŢII! Peste 1.400 de persoane, izolate în Buzău. Multe case inundate şi în Bistriţa-Năsăud

Peste 1.400 de persoane din satele buzoiene Terca şi Ploştina sunt izolate după ce drumul care leagă cele două localităţi de comuna Lopătari a fost distrus în urma unei viituri produse pe râul Slănic, din cauza ploilor abundente din ultimele ore, informează mediafax.ro. Potrivit primarului comunei Lopătari, Vasile Lefter, viitura s-a produs în noaptea de miercuri spre joi, ca urmare a ploilor abundente, dar şi a topirii zăpezii. Apele au rupt drumul care leagă localităţile Terca şi Ploştina de centrul comunei Lopătari, astfel că în prezent peste 1.400 de persoane sunt izolate, fără ca ambulanţa sau pompierii să poată ajunge la ei în caz de nevoie.

Datele privind activitatea băncilor din Cipru, inclusiv extinderea Bank of Cyprus în România, au fost distruse

Datele privind activitatea băncilor cipriote în perioada dinainte de faliment au fost distruse, rezultă dintr-un raport al companiei americane Alvarez and Marshal datând din 26 martie, transmite canalul de televiziune CyBC, indicând că raportul a fost pus la dispoziţia Băncii Centrale a ţării, informează agerpres.ro. Potrivit televiziunii citate, preluată de site-ul bfm.ru, raportul este format din patru părţi: prima vizează cumpărarea de obligaţiuni de stat greceşti de către Bank of Cyprus; a doua - cumpărarea de către aceasta a băncii Uniastrum în Rusia; a treia - extinderea Bank of Cyprus în România, care, după cum menţionează canalul media citat, ocupă cea mai importantă parte a studiului. Raportul menţionat mai include două anexe cu documente, rapoarte şi scrisori ale Laiki Bank şi Bank of Cyprus.

Ziua Naţională anti-şist, blocată de refuzul primăriilor de a emite autotizaţii pentru mitinguri

În Bârlad, epicentrul protestelor de până acum, circa 1.000 de oameni s-au strâns lângă biserica Sfântul Ilie, în vreme ce în altă parte a oraşului un protest spontan a început în faţa Primăriei, din cauza faptului că aceasta nu a acordat autorizaţie pentru un miting. Oamenii au înfruntat ploaia şi au afişat bannere cu "Chevron Go Home". Ulterior, manifestanţii s-au îndreptat spre casa primarului Constantin Constantinescu. El este cel care a fost împotriva acordării autorizaţiei pe motiv că se disturbă lucrările edilitare de pe anumite străzi. Bârlădenii sunt furioşi atât pe Constantinescu, cât şi pe Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, şi Adrian Solomon, deputat PSD, pe motiv că aceştia s-au sucit cu 180 de grade faţă de primăvara anului trecut.

Tallinn, prima capitală din lume unde locuitorii circulă gratuit cu transportul public

Tallinn este, de trei luni, prima capitală din lume care a introdus gratuitatea transportului public pentru toţi cei 425.000 de locuitori, informează agerpres.ro. Oficialii capitalei estoniene salută experimentul drept un succes, chiar dacă scepticii îl numesc o "şmecherie" preelectorală costisitoare şi populistă. Iniţiativa i-a aparţinut primarului Edgar Savisaar, care şi-a propus să reducă poluarea şi aglomeraţia în trafic, dar şi să vină în ajutorul celor mai săraci locuitori ai capitalei. Viceprimarul Taavi Aas afirmă că rezultatele experimentului, care va costa municipalitatea 12 milioane de euro anual, au depăşit aşteptările. Numărul pasagerilor a crescut cu 10%, iar cel al automobilelor din trafic s-a redus cu 15%, susţine autoritatea de transport din Tallinn.

Pensii uriaşe pentru birocraţii de la Bruxelles. 340 de salariaţi UE vor fi pensionaţi la vârsta de 50 de ani

Uniunea Europeană va pensiona în acest an 340 de funcţionari din structurile sale pentru a face loc noului personal din statele membre (Polonia, Malta, Europa de Est). Vechii salariaţi în marea lor majoritate din Belgia, Franţa sau Germania în vârstă de 50 de ani vor primi o ofertă de nerefuzat doar ca să acepte, pensii între 1.000 -14.000 de euro pe lună. Spre exemplu, Giovanni Buttarelli, care ocupă postul de asistent supervizor de protecţia datelor, va primi după numai 1 an şi 11 luni de serviciu o pensie de 1.515euro/lună. Este echivalentul unei pensii medii acordată unui angajat francez din sectorul privat, după o carieră de 40 ani.

NATIONAL

Totul pentru front, totul pentru stabilitate: Titus Corlatean zboara 20 de ambasadori!

Faptul ca, in cele din urma, experimentul de la Justitie a mers ca pe roate, pare sa-i fi convins pe strategii coabitarii sa urgenteze aplicarea unei scheme asemanatoare si la un alt minister. Drept urmare, Titus Corlatean a primit misiunea de a finaliza cat mai grabnic procesul de epurare din aparatul Ministerului de Externe a diplomatilor banuiti de afinitati politice. Numai ca, din nou, victimele nu vor fi ambasadorii recunoscuti drept soldati loiali ai Palatului Cotroceni, ci protejatii partenerilor de coalitie, liberalii neputinciosului Crin Antonescu.

Televiziunea de stat face jonglerii contabile: Contracte fantoma laTVR

Dupa ce s-a milogit ca sa-i fie esalonate datoriile uriase, televiziunea de stat condusa de Claudiu Saftoiu s-a pus pe treaba: a inceput sa dea bani in stanga si-n dreapta, inchiriind zilele trecute un car TV cu 60.000 de euro, pentru un meci "fantoma". Incercand sa afle detalii de la Televiziunea Romana despre contractul de 60.000 de euro care, conform documentelor, a fost atribuit prin negociere directa pe 29 martie, reporterii "National" au fost pasati de la un biroul la altul, iar reprezentantii TVR au ridicat din umeri. Astfel, jurnalistii i-au contactat pe fericitii castigatori ai contractului, care habar nu aveau ca a dat norocul peste ei si ca vor transmite un meci la Cluj. Reprezentantii firmei Bivolul Advertising au marturisit, insa, ca nu aveau cum sa primeasca respectivul contract, intrucat...nu au participat la nicio achizitie publica!

Alerta la nivel mondial!

Armata nord-coreeana a primit, joi, aprobarea finala pentru a declansa operatiuni militare impotriva Statelor Unite, inclusiv atacuri nucleare. Razboiul ar putea incepe joi sau vineri, dupa cum anunta statul major al armatei nord-coreene. Kim Jong Un, liderul nord-coreean, a aprobat un plan ce permite pregatirea rachetelor pentru un atac asupra tintelor din SUA, dar si asupra bazelor militare americane din Oceanul Pacific si Coreea de Sud, noteaza huffingtonpost.com. Statul Major General al armatei a informat in mod oficial Washingtonul ca amenintarile americane vor fi combatute prin "mijloace de lovire nucleara", se arata intr-un comunicat primit la Seul, citat de agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA.

Distruge si reconstruieste! Razboiul din Peninsula coreeana, pretext pentru instaurarea noului sistem financiar mondial

Analistii economici privesc cu ingrijorare ce se intampla in Coreea de Nord. Nu se uita dupa rachetele nucleare promise de Kim Jong-un, ci dupa semnele colapsului financiar mondial. "Distruge si reconstruieste" este deviza elitei financiare globaliste. Iar pentru a instaura noul sistem financiar mondial este nevoie de un razboi care sa distruga vechiul sistem. Crizele economice majore nu pot fi depasite decat printr-un razboi mondial. Pe langa faptul ca industria militara are numai de profitat, iar prin aceasta, statele care detin astfel de industrie, dar razboiul este instrumental care serveste cel mai bine consolidarea averilor, impunand o disciplina rigida maselor. Razboiul impune o politica de austeritate si ofera motiv ca statul sa preia toate industriile. Coreea de Nord este posibil sa fi fost aleasa pentru a se trece la noul sistem financiar mondial, cu China la pupitru de comanda, asa cum au hotarat bilderbergii. Se stie ca daca Kim Jong-un asculta de cineva, aceea este China. Restul sunt manevre!

PUTEREA

INUNDAŢII - Guvernul Ponta monitorizează apele, dar tot nu construieşte diguri

Ploile din ultima vreme şi vremea caldă care a topit zăpada au scos apele din matcă pe râurile din partea de vest a ţării, iar Jiul a început să facă ravagii. Autorităţile au luat poziţie imediat şi au trecut la măsurile brevetate la inundaţiile din anii anteriori - fac diguri şi monitorizează situaţia. În ultima instanţă, se dă ordinul de fugă din calea apelor. Între episoadele de ape mari, nici un guvern din ultimii 10 ani nu a făcut mare lucru pentru apărarea împotriva inundaţiilor.

Românii renunţă să se mai împrumute la bănci

Românii renunţă la împrumuturi. Chiar dacă nivelul creditării în lei a început să îl depăşească pe cel în valută, cererea de împrumuturi de orice fel continuă să scadă, afirmă reprezentanţii băncilor. Pe segmentul creditelor imobiliare, "Prima Casă" rămâne în topul preferinţei clienţilor,din cauza condiţiilor avantajoase de creditare.

ROMANIA LIBERA

Tandem. Preşedintele a confirmat aseară că este de acord cu premierul: numirea procurorilor-şefi trebuie asumată. Alianţa Băsescu-Ponta pentru numirea şefilor de parchete

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară că propunerile pe care le-a făcut premierul pentru posturile din justiţie nu-i dau "nici un motiv" să creadă că vor fi sincope în "trendul crescător de rezolvare a problemelor care ţin de justiţie". Şeful statului a adăugat, totodată, că, împreună cu Victor Ponta, a stabilit să fie urmată, "fără nici o abatere", procedura de desemnare a procurorilor-şefi în forma prevăzută de lege. În plus, a continuat preşedintele, numirile nu sunt responsabilitatea societăţii civile, nici a partidelor şi nici a procurorilor, atitudine care echivalează cu respingerea de către şeful statului a criticilor formulate recent de CSM, Daniel Morar şi alţi aproape 100 de procurori anticorupţie, care au cerut o procedură transparentă de selecţie.

SONDAJ: PONTA, omul lui Băsescu în USL . Vezi ce politician vor românii pentru funcţia de PREMIER

Actualul premier este considerat de români politicianul din USL cel mai apropiat de preşedintele Traian Băsescu, arată datele unui sondaj Geopol, citat de Realitatea.net. Victor Ponta e omul negru în USL, arată datele unui sondaj de opinie realizat de Geopol în perioada 25 martie - 1 aprilie 2013. Asta pentru că actualul premier este, în opinia românilor, personalitatea cea mai interesată să rupă Uniunea Social Liberală - 25,2%, mai interesată chiar decât Traian Băsescu - 23.1% şi decât Călin Popescu Tăriceanu - 9.1%. Totuşi, Victor Ponta este cel mai potrivit politician pentru scaunul de premier al României, urmat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi de prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Johannis. Aceeaşi situaţie şi pentru funcţia de preşedinte al PSD: Ponta - 43,6%, urmat de Mircea Geoană - 7.6%.

Ce creşte chiar şi atunci când scade? Economia României!

La a doua citire provizorie operată de INS, PIB-ul României din 2012 arată subţiat cu 33 milioane lei. Asta nu l-a împiedicat însă să fie în creştere 0,7% faţă de anul anterior, deşi la prima citire din martie avansul economiei era de numai 0,3%. Explicaţia? S-a schimbat baza de raportare: indicii valorici, de volum şi preţ, nu se mai raportează la anul 2005, ci la 2010.

ZIARUL FINANCIAR

Negriţoiu, ING: Cine are peste 100.000 euro la Bank of Cyprus este investitor, nu deponent

Clienţii cu bani care s-au dus în Cipru s-au dus pentru dobândă, în timp ce alţii au preferat Elveţia, afirmă bancherul. Clienţii care au depus peste 100.000 de euro în Bank of Cyprus România pot fi mai degrabă asimilaţi unor investitori care s-au dus după un anumit randament şi şi-au asumat un anumit risc decât unor deponenţi asemenea marii majorităţi a clienţilor români, şi nu există vreo bază raţională pentru a extrapola experienţa acestui grup restrâns la nivelul altei bănci şi cu atât mai puţin la nivelul sistemului bancar în ansamblu, afirmă Mişu Negriţoiu, chairman al ING Bank România. ING a fost salvată în 2008 de statul olandez cu 10 mld. euro, adică suma negociată acum pentru salvarea Ciprului.

Fostul prim-ministru PSD Nicolae Văcăroiu afirmă că 80% din privatizările din România au fost un eşec. Este adevărat sau nu?

În timp ce Polonia, Cehia şi Ungaria şi-au transformat companiile de stat în campioni regionali, folosind avantajele listării la bursă, România nu a reuşit în ultimii ani să facă nicio privatizare de succes prin intermediul pieţei de capital, iar puţine din companiile privatizate au devenit campioni regionali. Fostul prim-ministru PSD Nicolae Văcăroiu, în perioada căruia privatizarea a trenat şi întreprinderile de stat au acumulat pierderi uriaşe, afirmă acum, în calitate de preşedinte al Curţii de Conturi, că privatizarea în România a fost în 80% din cazuri un eşec. Este adevărat sau nu? Părerile sunt împărţite. Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank, apreciază că privatizarea companiilor de stat este calea cea mai facilă pentru autorităţi, dar cea mai paguboasă pentru populaţie pe termen lung, mai ales când este vorba de înstrăinarea companiilor din sectorul energetic. Privatizarea care poate fi considerată un model de succes este BCR, care a fost cea mai profitabilă, crede Hăncilă.

Interes ridicat pentru oferta Transgaz pe bursă, dar rămâne de văzut cât va încasa statul

Managerii de fonduri, brokerii şi analiştii susţin în cor că oferta Transgaz este atractivă şi va fi subscrisă fără probleme. Singura necunoscută este însă care va fi preţul final pe care-l va încasa statul. Ieri a început oferta prin care statul vinde pe bursă 15% din acţiunile Transgaz. Guvernul a stabilit un interval de preţ cuprins între 171 şi 230 de lei/acţiune, o plajă foarte largă, care face ca suma finală pe care o va încasa statul să fie cuprinsă între 68 şi 91 mil. euro. Marii investitori sunt mulţumiţi mai ales de preţul minim, care este cu 20% mai mic decât preţul la care acţiunile se tranzacţionau pe bursă la începutul acestei săptămâni. Ieri, acţiunile Transgaz au scăzut pe bursă cu 6,3%, la 200,1 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb