REVISTA PRESEI - 05.07.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 iulie 2010

ADEVĂRUL

Varianta extremă: autostrada inundată

Ministrul de Interne a anunţat ieri că varianta extremă pentru salvarea oraşului Galaţi ar fi inundarea controlată a Autostrăzii Soarelui. Vasile Blaga crede însă că nu se va ajunge la întreruperea traficului între Bucureşti şi Constanţa deoarece digul de 4,5 kilometri lungime ce va fi construit la Galaţi va rezista. La Galaţi, situaţia a devenit critică după ce nivelul Dunării a continuat să crească depăşind cu 11 centimetri cota istorică înregistrată la inundaţiile din 2006.

Bac 2010: note mari şi în acest an

Rezultatele parţiale de la Bacalaureat arată că cel puţin 24 de elevi din toată ţara au luat 10 pe linie la toate cele trei probe scrise. Cei 24 de "zecari" provin de la licee din toată ţara, dar nu şi din Bucureşti. În schimb, Capitala se poate mândri cu trei colegii cu 100% promovabilitate. Printre liceele cu cele mai multe note de 10 se numără Colegiul Naţional "B.P.Haşdeu" din Buzău, Colegiul Naţional "Nicolae Titulescu" din Craiova şi Colegiul Naţional "Horia, Cloşca şi Crişan" din Alba-Iulia.

Muntele Cozla o ia la vale

Drumul de acces construit pentru infrastructura turistică a oraşului Piatra Neamţ a agravat instabilitatea versantului, spun specialiştii. De vină sunt ploile abundente din ultimele săptămâni. Alunecările s-au produs în zona în care a fost construit drumul de acces pentru utilajele şi materialele folosite pentru construirea telegondolei, a staţiilor sosire/plecare telegondolei şi telescaunului şi a pârtiei de schi. Argila din stratul de suprafaţă al versantului a fost dislocată, producând dezrădăcinarea a numeroşi copaci

China şi-a lansat propriul CNN

"Dragonul chinezesc" a dat semnalul unei ofensive mediatice fără precedent după ce a anunţat înfiinţarea unui post de televiziune cu sediul central la New York şi, cel puţin teoretic, cu o audienţă globală de circa 130 de milioane de telespectatori. Noul post intenţionează să "contrabalanseze prejudecăţile internaţionale la adresa Chinei", după cum a explicat Li Congjun, preşedintele agenţiei oficiale de ştiri chineze Xinhua, care s-a ocupat de concretizarea ambiţiosului proiect.

Inflaţia după FMI: 7,9 în anul 2010

Impactul creşterii TVA i-a determinat pe oficialii Fondului Monetar Internaţional să revizuiască ţinta stabilită în acordul pe 2010. A doua zi după creşterea TVA, Consiliul Director al FMI a dublat practic ţinta de inflaţie, ridicând-o de la 3,5% la 7,9% - un nivel nemaiîntâlnit din anul 2005.

Deficitul bugetar, bătut în cuie

Premierul Emil Boc a declarat ieri, în localitatea suceveană Zamostea, grav afectată de inundaţii, că în discuţiile cu FMI nu s-a pus problema creşterii deficitului bugetar, ci România va trebui să se încadreze în cel deja stabilit cu Fondul, de 6,8% din PIB. Boc a declarat că nu s-a abordat cu reprezentanţii FMI problema creşterii deficitului bugetar la scurt timp după ce ministrul Transporturilor, Radu Berceanu spunea că Guvernul ar putea invoca forţa majoră determinată de inundaţiile care au afectat România.

FMI pune stăpânire pe tot mai multe state

Recesiunea, neîncrederea investitorilor şi lipsa de lichidităţi au determinat guvernele să acceseze credite de la Fondul Monetar Internaţional. Islanda, Ungaria, Belarus, Serbia, Ucraina, Letonia, Polonia, România, Republica Moldova şi Grecia s-au împrumutat la FMI pentru a evita colapsul. Dacă până acum statele erau reticente faţă de astfel de împrumuturi, în prezent un credit preventiv de la FMI este echivalent cu un rating de ţară mai ridicat.

Cât ne costă să emigrăm

Cei care se gândesc să plece din ţară trebuie să ia în calcul atât cheltuielile efective cu emigrarea, cât şi costurile psihologice  pe care le implică decizia de a părăsi locul în care s-au născut. Preţul emigrării porneşte de la câteva mii de euro, dar întreg demersul consumă timp şi resurse emoţionale puternice.

CURENTUL

Din categoria vuvuzelelor de partid, azi uaseceristul Preda şi amazoana Sulfina

Cei doi activişti, europarlamentarul ex-UASCR Cristian Preda şi şefa amazoanelor PDL, Sulfina Barbu, au trecut de la susţinerea cabinetului Emil Boc la atacuri tot mai dese asupra premierului şi miniştrilor care fac parte din actualul Executiv, deşi nu pierd nicio ocazie să vorbească despre solidaritate, mai ales acum, cånd Moldova e sub ape. La principii şi discuţii suntem buni cu toţii, practica e mai grea... După ce s-a văzut cu sacii în căruţă în urma alegerii sale pe listele PDL pentru un fotoliu călduţ de eurodeputat la Bruxelles, timidul profesor la Ştiinte Politice, Cristian Preda, s-a apucat de criticat partidul din care face parte şi actuala guvernare Boc.

Prinţul Charles - agent imobiliar pentru Transilvania

Chiar dacă nu este uşor pentru oricine să urmeze exemplul prinţului Charles, care a achiziţionat mai multe proprietăţi în Transilvania, cumpărarea unei case în "ţinutul lui Dracula" poate aduce multe satisfacţii, relatează cotidianul britanic "Daily Mail".

Prinţul Charles deţine mai multe proprietăţi în Transilvania, "ţinut natal al strămoşilor săi", întrucât se spune că printre înaintaşii membrilor familiei regale britanice se numără chiar Vlad Ţepeş, care a inspirat legenda lui Dracula.

Diguri - de Tia Şerbănescu

După două zile de TVA mărit şi o săptămână de inundaţii, în ţară au intrat, în sfârşit, nişte bani: tranşa de împrumut de la FMI care nu se duce însă unde-i greu, la deficit, ci la bine, adică la BNR. Şi se mai spune că banii n-au miros! Ieşiţi cu întârziere din palatele lor, când apa trecuse de cotele "istorice" fără ei, premierul Boc şi preşedintele Băsescu au fost primiţi cu răceală de sinistraţi - cu excepţia câtorva momente fierbinţi. În primul dintre ele premierul a fost luat la ţintă cu ouă şi roşii dar fiind mignon, atacatorii nu l-au nimerit. Iată că şi după mărirea TVA, oamenii îşi permit să arunce roşii şi ouă - când te-ai fi aşteptat, cel mult, la corcoduşe.

FMI a fost impresionat de angajamentul României asupra deficitului

Fondul Monetar Internaţional a fost "foarte impresionat" de angajamentul guvernului român asupra acordului de împrumut după ce a crescut TVA pentru a primi aprobarea, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului pentru această ţară, citat de "Bloomberg". Boardul FMI a aprobat vineri la Washington eliberarea a 1,15 miliarde de dolari (circa 900 milioane de euro) pentru România, care a crescut TVA cu 5 procente şi a redus salariile de la 1 iulie pentru a atinge o ţintă de deficit bugetar ataşată acordului de împrumut.

Astărăstoaie, pe cale să implice Colegiul Medicilor din România în răfuielile politice

Recesiunea economică şi războiul de gherilă dintre opoziţia PSD-PNL şi arcul coaliţiei de la guvernare pare să se fi mutat în aceste zile şi-n cadrul asociaţiilor profesionale - cum este cazul Colegiului Medicilor din România, prezidat de medicul Vasile Astărăstoaie -, cu implicaţii directe în votul acordat la moţiunea de cenzură social-democrată din 15 iunie. Astărăstoaie a declarat la Ploieşti că înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură depuse de PSD, Colegiul Medicilor a solicitat celor 18 parlamentari de profesie medici să voteze moţiunea. Potrivit acestuia, după vot, Colegiul Medi-cilor a decis excluderea a şase medici parlamentari care au votat împotriva moţiunii de cenzură.

CURIERUL NAŢIONAL

Viitura valutară nu a spart digul

Rezistenţa reprezentată de maximele din ianuarie-februarie 2009 pe cursul euro/leu nu a fost trecută decisiv. Panica din piaţă de după majorarea TVA, o oportunitate de marcare de profit pentru instituţionalii cu poziţii lungi pe euro. Moneda naţională păstrează potenţial de depreciere pe termen mediu şi lung. Respingerea de către Curtea Constituţională a legii privind reducerea cu 15% a pensiilor şi majorarea intempestivă a taxei pe valoarea adăugată au fost prost primite de piaţă. Panica generată la începutul săptămânii trecute pare totuşi a fi exagerată în condiţiile în care climatul extern rămâne unul pozitiv, în care investitorii încă nu manifestă o aversiune ridicată la risc.

Noile taxe lovesc în plin industria auto

Măsurile de austeritate anihilează şi programul "Rabla". Autovit.ro: Majorarea cotei TVA va creşte piaţa auto second-hand. Raportul dintre maşinile noi şi cele rulate a fost în primul trimestru de 1 la 4. Măsurile de austeritate introduse de guvernanţi în scopul strângerii fondurilor necesare plăţii datoriilor externe, anihilează în totalitate eforturile făcute până acum pentru revigorarea industriei de maşini autohtone.

Războiul româno-român

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România a cerut insistent ca celula de criză să fie reînfiinţată, pentru că gravitatea situaţiei economice a României depăşeşte capacitatea Guvernului de a face faţă. Niciun Guvern al lumii nu poate rezolva o asemenea criză fără să se consulte cu mediul de afaceri, cu sindicatele, cu societatea civilă, cu toţi factorii sociali care sunt afectaţi, până la urmă, de ceea ce se întâmplă.

BNR a triplat ponderea numerarului şi a depozitelor în rezerva valutară

Ponderea numerarului şi a depozitelor în totalul rezervei valutare a BNR s-a triplat anul trecut, la 45%, în condiţiile în care banca centrală a pus accent pe lichiditatea şi siguranţa investiţiilor, din cauza volatilităţii ridicate a fluxurilor care au afectat rezerva valutară.

Goldman Sachs, audiată din nou pentru declanşarea şi agravarea crizei

Banca de investiţii a negat toate acuzaţiile care i-au fost aduse până acum. Statele Unite au reînceput audierile privind rolul pe care cea mai mare bancă de investiţii, Goldman Sachs, l-a avut în declanşarea şi agravarea crizei financiare, directorii instituţiei fiind nevoiţi să răspundă întrebărilor şi acuzaţiilor unei comisii a Congresului american. Comisia, denumită Financial Crisis Inquiry Commission (FCIC), a fost creată în luna mai a anului trecut de administraţia Obama pentru a ancheta cauzele prăbuşirii pieţei creditelor ipotecare şi ale crizei financiare.

EVENIMENTUL ZILEI

De 40 de ani, abonaţi la inundaţii

Aceleaşi localităţi de pe cursul Dunării, dar şi de pe cel al Crişurilor, al Siretului, Prutului şi al Mureşului sunt acoperite de ape, în aceeaşi perioadă a anului, de patru decenii încoace. Cauzele sunt cunoscute: defrişări ilegale, lipsa digurilor, case reconstruite în albiile majore ale râurilor. Sunt ignorate însă de localnici - care refuză să plece din calea apelor -, dar şi de autorităţi, care preferă să trateze doar efectele dezastrelor.

FMI e mulţumit de noi. Un nou acord se vede la orizont

FMI ne vrea pe lista clienţilor, spune analistul Bogdan Baltazar, după ce reprezentanţii Fondului şi-au arătat disponibilitatea începerii negocierilor pentru un nou acord cu România. Subiectul şi-a făcut loc pe agenda discuţiilor politice şi economice din România de mai mult timp, însă până în prezent nu fusese confirmat de reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale

Românii vânează reducerile de peste graniţă

Parcările hipermarketurilor din oraşele ungureşti aflate la graniţa cu România sunt pline de maşini cu numere româneşti, care se întorc în ţară încărcate cu produse cumpărate la promoţii. După ce au descoperit, în anii "90, alimentele ieftine din ţara vecină, odată cu criza şi creşterea TVA, românii tind să devină "abonaţi" la promoţiile şi discou nturile de acolo.

Politicienii au făcut terapie cu sinistraţii

Băsescu, la Săuceşti: "De unde putem, de unde nu putem, luăm bani şi facem 18 kilometri de dig. Vin aici până se face digul. (...) Nu vă luaţi după televiziuni. Dacă spuneţi că s-au furat bani, minţiţi. Pentru că nu s-au dat bani. (...) Este tot ziaristul (Tatulici - n.r.) care le spunea românilor să meargă la Caritas. El ştia că nu s-au dat bani pentru dig", le spune Băsescu sinistraţilor.

Dan Diaconescu, în campanie de noapte

Ieşit din arest cu revelaţia politicii, Dan Diaconescu a întrerupt pentru o seară serialul de la OTV despre aventurile din puşcărie pentru a merge şi el printre sinistraţi. În fruntea unui convoi de şapte camioane cu ajutoare, Diaconescu a ajuns sâmbătă noaptea la Săuceşti. În câteva ore de transmisie în direct la OTV, printre huiduielile la adresa guvernului, Diaconescu şi-a găsit şi un om pentru a-i organiza filiala pentru partidul pe care vrea să-l înfiinţeze şi în numele căruia ar vrea să candideze la următoarele prezidenţiale.

FINANCIARUL

Traian Băsescu le cere românilor loviţi de inundaţii să aleagă: ori salarii mari, ori diguri

Presedintele-premier ne arata care este legatura dintre un pensionar si o viitura. Apele revarsate au impartit suferinta si au provocat pierderi in zeci de localitati din Moldova. Prutul si Siretul inca fierb. Autoritatile au demarat evaluarile privind pagubele inundatiilor, iar primele estimari arata ca daunele vor fi mai mari decat cele produse in 2008, cand devizul final s-a facut pentru 500 de milioane de euro.

Veniturile BNR din rezerva valutară au scăzut cu 72%

Randamentul anual al plasamentelor bancii centrale a scazut sub 2% fata de aproape 6% in 2008. Impactul negativ al crizei financiare a afectat anul trecut si veniturile ob­ti­nute de BNR din administrarea re­zervei valutare. Acestea au in­registrat o scadere drastica, cu 72% fata de nivelul consemnat in 2008, in principal ca urmare a reducerii ratelor dobanzilor la nivel global. Cu toate acestea, profitul bancii centrale a crescut cu 38% fata de anul precent, pana la 1,1 miliarde de euro, din care 80% a fost varsat la buget.

Încălcând acordul cu UE, guvernul vrea să demoleze Institutul Cantacuzino

Executivul pregateste un act normativ ilegal pentru a face cadou 12 hectare in Bucuresti "baietilor destepti". Daca gripa porcina sau ridica­rea licentei de productie de catre ANM nu au putut sa eutanasieze Institutul National Cantacuzino (INC), Executivul pregateste acum vaccinul letal. Incoltit de datorii de milioane de lei, pradat de facturile umflate AH1N1, INC se va demola. Miza, una imobiliara, prea mare pentru ca guvernul sa mai tina cont de importanta strategica a acestei unitati de cercetare.

GÂNDUL

Prognozele guvernului: o inundaţie ca în 2008 vine la 150 de ani, una ca în 2010 apare o dată la 200 de ani

Comuna Săuceşti, Bacău, pare că se inundă de fiecare dată din cauza unor anomalii statistice. În 2008, Siretul a venit cu 2.670 mc/s - un debit care, conform sta­tisticilor, apare o dată la 150 de ani. De aceea, prin două HG, Guvernul a alocat 125.000 de euro pentru repararea digului spart şi supraînălţarea lui cu 20 de centimetri. Numai că în 2010 Siretul a intrat iar în comună, venind cu un debit pe care statistica îl consideră posibil o dată la 200 de ani, adică 2.884 mc/s.

Cum se protejează de curs. Berceanu: "Am un depozit în euro şi îl las dracu" acolo. Nu cere de mâncare"

După un început de săptămână zbuciumat, leul s-a apreciat vineri, calmându-i pe românii care au intrat în panică din cauza datoriilor în euro. Lunea trecută, moneda naţională a înregistrat cel mai prost curs oficial din istorie, de 4,3257 lei/euro, prăbuşirea sa fiind cauzată nu de vreun atac speculativ, ci de marile companii, de românii bogaţi, dar şi de cei de rând care au dat buzna la ghişeele bancare şi la casele de schimb valutar pentru a cumpăra valută, speriaţi de posibilitatea unei deprecieri masive.

Pensionările în timp de criză: 1,6% cu stagiu de cotizare complet. Cum s-au certat Băsescu şi Boc de la pensii

În ultimii aproape doi ani au ieşit la pensie circa 550.000 de români, dintre care 44,6% la limita vârstei de pensionare şi 28%, nu mai puţin de 151.000, pe caz de boală.

Din numărul total de noi beneficiari de pensii însă, numai 1,6%, 8.796 de persoane, au ieşit la pensie la limită de vârstă şi cu stagiu complet de cotizare, conform calculelor Gândul pe baza datelor oficiale ale Ministerului Muncii, aferente anului 2008 şi primelor trei trimestre din 2009 (datele aferente trimestrului patru al anului trecut nu au fost încă făcute publice).

Impozitarea pensiilor, mărul discordiei între Băsescu şi Boc

Problema deficitului fondului de pensii este motivul de supărare a preşedintelui Traian Băsescu pe Guvern şi pe prim-ministrul Emil Boc. Băsescu ar fi propus ca TVA să rămână 19 la sută, dar să fie impozitate cu 16 la sută pensiile mai mari decât salariul minim pe economie, adică cele de peste 600 de lei, în acest moment fiind impozitate pensiile de peste 1.000 de lei. Preşedintele a susţinut că impozitarea pensiilor ar rezolva problema cea mai importantă: ar reduce deficitul fondului de pensii. Iniţial, Boc ar fi fost de acord, dar, după consultarea cu greii PDL, a ajuns să susţină creşterea TVA.

JURNALUL NAţIONAL

Moldova terorizată de ape

Deşi s-a plâns că ţara n-are bani şi se împrumută 9 miliarde de euro, preşedintele Traian Băsescu le-a promis dig localnicilor din Săuceşti. Potopul vine în Moldova din doi în doi ani. Aşa a devenit comuna Său­ceşti loc de pelerinaj pentru autorităţi. Ca într-un fel de campanie electorală, politicienii vin, promit şi pleacă.

Premierul Boc, atacat cu roşii şi ouă la Galaţi

Dacă şeful statului a ales Săuceşti, premierul Emil Boc a fost sâmbătă la Galaţi şi a participat la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Şeful Guvernului a anunţat şi o viitoare rectificare bugetară în cursul acestei luni, rectificare la care se vor aloca bani pentru reconstrucţia zonelor afectate de inundaţii. La ora actuală sunt pregătite 700 de locuinţe modulare pentru a fi transportate în zonele sinistrate şi pentru a asigura celor ramasi fara case adapost.

S-a reînfiinţat PCR!

La 20 de ani de la Revoluţie, PCR a reapărut pe scena politică românească. Sâmbătă, la Pala­tul Copiilor din Capitală, Partidul Alianţa Socialistă şi-a schimbat denumirea în PCR, în cadrul unui congres extraordinar. Au fost prezenţi 534 delegaţi şi 256 invitaţi, printre care şi delegaţi ai ambasadelor Chinei şi Coreei de Nord. Lucrările Congresului au debutat cu imnul "Internaţionala comunistă", intonat cu mâna dreaptă ridicată, cu pumnul strâns.

ROMÂNIA LIBERĂ

De ce au murit oameni la inundaţii

IGNORANŢĂ. Deşi există reguli clare privind avertizarea populaţiei în cazuri de urgenţă, acestea nu se aplică. Multe dintre victimele inundaţiilor de săptămâna trecută au murit cu zile. Asta, pentru că, în mod normal, acele persoane nu ar fi trebuit să se afle în calea apelor. De ce nu i-a avertizat însă nimeni? Cât de pregătite sunt autorităţile din România pentru a face faţă unor asemenea situaţii?

Apa trece noi rămânem

Nu suntem singura ţară din Europa care a fost lovită de inundaţii anul acesta. În Polonia, 25 de oameni au murit şi 23.000 de persoane au fost evacuate. Pierderile economice au fost evaluate la 2,5 miliarde de euro. În sudul Franţei s-au înregistrat cele mai grave inundaţii din ultimii 140 de ani. Bilanţul: 25 de decese, 1.000 de persoane evacuate. În Ungaria, puhoaiele au depăşit nivelul-record atins în 1975. 18 oraşe şi sate au fost evacuate integral. Inundaţiile au mai făcut victime şi în Austria, Cehia, Serbia, Slovacia şi Ucraina.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Eugen Rădulescu, BNR: "Toţi vom plăti pentru creşterea TVA"

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de audit intern din cadrul BNR, spune că reducerea pensiilor şi sala­riilor ar fi fost cea mai bună soluţie pentru ajustarea deficitului bugetar, necesară pentru continuarea acordului cu FMI.

Constituţia ne ţine prizonieri ai pensiei de stat

"Dreptul la pensie": obligaţia de a finanţa la tinereţe un joc politic piramidal de tip Caritas, de la care vei încasa, la bătrâneţe, mai puţin decât ai contribuit. Recenta decizie a Curţii Constituţionale, potrivit căreia cuantumul pensiilor de stat, stabilit potrivit principiului contributivităţii, este un drept câştigat, care nu poate fi diminuat nici măcar temporar, creează impresia falsă că pensiile rezultate din contribuţiile la sistemul public ar reprezenta drepturi de proprietate.

TVA de 24% duce la majorarea fiscalităţii în 2011

Impactul noii taxe pe valoarea adăugată asupra creşterii economice face probabilă ratarea ţintei de deficit

Inevitabilul s-a petrecut: TVA a fost majorată! Încă din toamna anului trecut, SFin anunţa, printr-o serie de 3 articole, evenimentele de săptămâna trecută. Pe 11 octombrie publica "TVA - Transfer Violent de Avuţie", articol urmat de alte două în luna noiembrie, "Datoria publică de 5,7% din PIB scadentă în 2010 majorează TVA" şi "Taxa pe Valoare Amplificată".

ZIARUL FINANCIAR

Inflaţia creşte la 7,9%, dar impactul majorării TVA asupra scăderii economiei va fi limitat

Fondul Monetar Internaţional (FMI) îşi menţine pentru moment prognoza de scădere economică la -0,5% în acest an şi se aşteaptă ca reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi creşterea TVA pe fondul încercărilor de a reduce deficitul bugetului public să nu aibă un impact semnificativ asupra evoluţiei Produsului Intern Brut (PIB).

Cursul euro scade. Investitorii pariază acum pe aprecierea leului

Leul a recuperat teren vizibil în faţa euro vinerea trecută, beneficiind de sentimentul mai bun al investitorilor străini care s-au poziţionat în aşteptarea deciziei FMI.

BNR a calculat un curs de 4,3048 lei pentru un euro, cu 4,89 bani sau 1,1% sub nivelul precedent şi cel mai mic din 25 iunie, când Curtea Constituţională a decis că pensiile nu pot fi tăiate cu 15%, punând astfel Guvernul în situaţia de a căuta alte măsuri pentru echilibrarea finanţelor publice.

Conducerea Băncii Naţionale cumulează averi de 17 mil. euro

Cei nouă membri ai Consiliului de Administraţie al BNR au averi financiare - economii la bănci şi plasamente în acţiuni sau obligaţiuni - de peste 17 milioane de euro cumulat. Cel mai bogat membru din conducerea BNR este de departe Nicolae Dănilă, cel care a condus până în 2007 BCR, cea mai mare bancă locală, cu economii şi plasamente de peste 15 milioane de euro. Anul acesta, Dănilă a spart depozite de 3,4 mil. euro şi a cumpărat titluri de stat româneşti.

Asigurătorii se aşteaptă la pagube de peste 5 mil. euro în urma inundaţiilor

Firmele de asigurări au înregistrat deja aproape o mie de dosare de daună din cauza inundaţiilor, dar numărul acestora este în continuă creştere de la o zi la alta.

Asigurătorii se aşteaptă să plătească daune de peste cinci milioane de euro în urma inundaţiilor care au devastat nordul ţării, judecând după rezervele de daună pe care şi le-au făcut până acum, dar o cifră exactă nu poate fi avansată în condiţiile în care numărul dosarelor creşte de la o zi la alta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb