• ADEVARUL
• Cauzele notelor proaste
Experţii în educaţie au explicat pentru "Adevărul" care sunt cele mai importante cauze ale rezultatelor foarte slabe ale Bacalaureatului din acest an. "Supravegherea strictă", "scăderea continuă a calităţii educaţiei", "demotivarea cadrelor didactice", dar şi "reminiscenţe ale comunismului" sunt cauzele identificate de specialişti.
"Promoţia din acest an nu este cu mult diferită faţă de altele", se pun de acord experţii de la bun început. Ei identifică o complexitate de cauze pentru rezultatele înregistrate la acest Bacalaureat, pe care unii îl numesc "dramă naţională", alţii "moment de răscruce" sau numai "moment al adevărului" pentru şcoala românească.
• Liceeni rataţi, directori repetenţi
Cum e să fii directorul unui liceu unde niciun elev nu a trecut de Bac? - este întrebarea pe care "Adevărul" a pus-o şefilor instituţiilor celor mai slabe. Elevii spun că profesorii le-au încurajat lenea, iar managerii instituţiilor repetente, că tinerii n-au luat în serios gravitatea examenului.
Toţi elevii de la Grupul Şcolar Industrial CFR din Timişoara au picat Bacalaureatul. Dintre cei 137 de elevi, absolvenţi la Liceul CFR, doar 100 s-au prezentat la toate probele de Bacalaureat. "Anul acesta am avut şi o generaţie destul de slăbuţă", spune Maria Stanca, director adjunct al liceului, care adaugă că profesorii au organizat meditaţii gratuite, pentru a-i ajuta cu Bac-ul, la care s-au prezentat însă foarte puţini elevi.
• "Am luat Bac-ul cu 10 fără meditaţii"
Ioana Olăraşu, de la Liceul "Callatis" din Mangalia, este singura elevă din judeţul Constanţa care a obţinut media maximă la examenul maturităţii. Doar 65 de liceeni din toată ţara au obţinut 10 pe linie la Bacalaureat, faţă de anul trecut, când 138 de elevi au absolvit cu brio. Este cel mai mic procentaj de medii maxime din 2007 încoace.
Din cei 212.763 de elevi înscrişi la Bacalaureat în acest an, numai 0,03% au luat 10 pe linie. Anul trecut, procentajul "decarilor" a fost dublu. Capitala are doar doi absolvenţi de nota 10, deşi la examen s‑au înscris 22.029 de elevi. Anul trecut, niciun elev bucureştean n-a luat media maximă.
• Statele Unite ale Austerităţii: un 4 Iulie "de post"
Statele americane rămân fără bani şi renunţă la servicii sociale, închid închisori sau cresc contribuţiile bugetarilor la sistemul de pensii. Tradiţionalele artificii, nelipsite la 4 iulie, au fost anul acest mai puţin spectaculoase. În zonele din sud, afectate de incendii, ele au lipsit cu desăvârşire. Planurile multor locuitori din Minnesota au fost date peste cap vineri, când guvernul a anunţat oprirea activităţii până la ajungerea la un acord asupra bugetului. Astfel că sfârşitul de săptămână prelungit pentru a sărbători Ziua Independenţei s-a transformat pentru unii în coşmar, soluţiile de petrecere a timpului liber reducându-se drastic. Toate serviciile din categoria "neesenţiale" au fost închise: grădina zoologică, zonele de camping, locurile special amenajate pentru grătare şi recreere sau parcurile.
• De ce reuşeşte Polonia?
Polonia preia preşedinţia UE cu ambiţiile unei naţiuni care a traversat cu bine criza financiară şi care îşi afirmă rolul de putere regională, privind cu încredere la propriul viitor. Polonia doreşte să avanseze într-o serie de dosare la care Europa are restanţe: strategia de apărare, politica energetică sau Parteneriatul Estic. "Se spune că o ţară nu devine cu adevărat membră a UE decât după ce o prezidează. Românii credeau că numai cei bogaţi ştiu cum să înfrunte curajos realitatea. În UE, majoritatea începătorilor se limitează la programul minimal, pentru a evita eşecurile. În general, istoria nu reţine nimic special de la aceştia. Polonia trebuie să demonstreze că, deşi e începătoare, este conştientă de puterea şi valoarea ei".
• Ministrul Educaţiei face greşeli de elev corigent în propriul CV: foloseşte greşit cuvintele şi nu e capabil să facă un acord banal
Se pare ca ministrul Educaţiei, persoana care ar trebui să cunoască limba română cel mai bine, o sfecleşte din ce în ce mai des. După ce a spus ca substantivul coleg e neutru, după dezacordul "problemele...este că", după ce a urat prichindeilor "bun venit în clasa întâia", acum ministrul arată că nici la scris nu e mai semeţ. În CV-ul domnului Funeriu, preluat de siteul Administraţiei Prezidenţiale, presidency.ro, la rubrica numere de telefon, acesta scrie "servici" în loc de "serviciu". Gafa nu ar fi atât de mare daca nu ar aparţine şefului actual al învăţământului românesc. Daca nici el nu foloseşte corect limba română atunci ce pretenţii am mai putea avea de la cei care au dat BAC-ul anul acesta?
• Un motociclist care protesta împotriva obligativităţii purtării căştilor a murit după ce s-a lovit cu capul de asfalt
Un motociclist din New York care participa la un protest împotriva legii care impune utilizarea căştilor a murit după ce a căzut peste ghidon şi s-a lovit cu capul de asfalt, potrivit AP. Philip A. Contos, în vârstă de 55 ani, protesta sâmbată după-amiază, în localitatea Onondaga, aflată în centrul statului New York, alături de mai mulţi motociclişti. Bărbatul conducea un model Harley Davidson din 1983, şi nu purta cască, în semn de protest. Din cauza unei frânări bruşte, motocicleta a scăpat de sub control iar Contos a căzut peste ghidon, lovindu-se cu capul de asfalt.
• Românilor nici oficial nu le mai merge bine
Veniturile familiilor au fost cu 1% mai mici, iar puterea de cumpărare a populaţiei a scăzut cu aproape 10% în primul trimestru din acest an, faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Pentru majoritatea familiilor de români, primul trimestru din acest an a fost mai rău decât cel din 2010, chiar dacă oficial se vorbeşte de sfârşitul recesiunii.
Venitul mediu total al unei gospodării a fost, în primele trei luni din 2011, de 2.318 lei lunar, cu 24 de lei (1%) mai mic decât în aceeaşi perioadă din 2010, iar venitul mediu pe persoană a fost de 804 lei lunar, cu 4 lei (0,5%) mai mic, reiese din datele Anchetei Bugetelor de Familie pe primul trimestru, comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
• În programul "Prima Casă 4" au intrat 16 bănci
-a încheiat înscrierea băncilor în cea de-a patra etapă a programului, 16 bănci alegând să continue acordarea de credite. Cinci din cele 16 bănci înscrise în program primesc deja dosare pentru credite "Prima Casă". Celelalte lucrează la elaborarea noilor norme şi aşteaptă avizul din partea BNR. Băncile comerciale au avut la dispoziţie trei luni pentru a decide dacă vor să participe la cea de-a patra etapă a programului guvernamental "Prima Casă", în care riscul este împărţit în mod egal între bancă şi stat. Termenul-limită a expirat la începutul acestei luni.
• Cele mai negre pieţe din România
Pâinea şi alcoolul conduc topul pieţelor nefiscalizate, fiecare cu câte o pondere de 60% din totalul afacerilor respective. Evaziunea fiscală nu a scăzut în ultimul an, în ciuda măsurilor anunţate de Guvern. Din contră, spun liderii patronatelor, statul pierde enorm din cauza taxelor neplătite.
• CURENTUL
• CURIERUL NATIONAL
• Prăpastie între învăţământ şi piaţa muncii
Promovabilitatea scăzută a elevilor care au dat zilele acestea examenul de Bacalaureat reflectă cu acurateţe situaţia precară a sistemului educaţional din România, pe de o parte indicând dezinteresul cadrelor didactice faţă de pregătirea educaţională, motivat parţial de multiplele modificări legislative din ultimii 20 de ani, iar pe de alta faptul că părinţii nu au reuşit să le inoculeze copiilor lor respectul pentru muncă. Toate aceste realităţi dureroase se răsfrâng însă cu prisosinţă asupra pieţei muncii de mâine, cu atât mai mult cu cât patronatele pun mare preţ pe competenţă, subliniind că este nevoie de astfel de oameni la toate nivelurile.
• România, o ţară de asistaţi
Un sfert din bugetul familiilor din România provine din prestaţii sociale, adică bani de la stat, iar 19% veniturile în natură. Cheltuielile totale ale populaţiei au fost de 2098 lei lunar pe gospodărie, din care 71% s-au dus pe consum.
Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie făcută de Institutul Naţional de Statistică, în trimestrul I 2011, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2.318 lei pe gospodărie (804 lei pe persoană), din care 24% au venit din prestaţii sociale, 19,4% din veniturile în natură şi mai puţin de jumătate din salarii. Preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, consideră că aceste date arată starea economică a societăţii româneşti.
• Pachetul la OMV Petrom - la reduceri sau produs de lux?
Statul are în vedere pentru oferta secundară la SNP o procedură de tip licitaţie. Asociaţia Investitorilor consideră însă că Guvernul ar trebui să propună un preţ sub cel de la Bursă. Rareş Şofariu (Interest Plus Fund): Un discount prea ridicat la cea mai mare companie românească ar arunca în derizoriu valoarea economiei naţionale. Oferta secundară pentru pachetul de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) deţinut de stat ar urma să se desfăşoare după o procedură de tip licitaţie, potrivit unor surse citate de Mediafax la finele săptămânii trecute. Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită însă Guvernului să stabilească şi un preţ minim de subscriere care să fie sub cel de pe Bursă, astfel încât succesul ofertei să fie asigurat.
• Erste vede aurul la 2.300 USD pe uncie
Metalul galben se află, în opinia analiştilor băncii austriece, în faza creşterii exuberante. Urcarea cotaţiei ar urma să fie asigurată de cumpărările instituţionalilor. Aurul se află într-o fază a creşterii exuberante, iar pe termen lung dinamica ar putea continua, metalul galben urmând să atingă pe termen lung şi un nivel de 2.300 USD/uncie, susţine un raport al grupului bancar austriac Erste. Deşi cotaţia aurului a avansat de zece ori în ultimii zece ani, cererea stimulată de China şi India creează premisele prelungirii trendului ascendent. Preţul-ţintă fixat de analiştii băncii pentru următoarele 12 luni este de 2.000 USD/uncie.
• După Europa, acum şi Australia îşi deschide porţile pentru a angaja specialişti români
În topul ţărilor cu cele mai multe locuri de muncă vacante pe primul loc este Marea Britanie. Iar a doua poziţie este ocupată de Australia, cu 5.000 de oferte de angajare. Românii sunt dornici în continuare să-şi găsească un loc de muncă în străinătate, aşadar pentru 40.537 de poziţii vacante s-au trimis 59.814 de CV-uri către portalul de recrutări Tjobs.ro. Marea Britanie are detaşat cele mai multe joburi vacante (peste 7.800), urmată însă de Australia cu 5.000 de oferte de angajare pentru specialişti din toate domeniile de activitate. În ceea ce priveşte ţările în care se poate pleca la muncă imediat.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Povestea oamenilor care anunţă moartea. Care sunt dorinţele celor care ştiu că mai au puţin de trăit
Cei care practică îngrijirea paliativă sunt "oameni de fier". În fiecare zi, tratează cazuri grave şi niciodată nu pot evita cuvinte ca "boală incurabilă", "metastază" sau "cancer". Sunt cei care spun că "o să fie bine" când devii conştient că nimic din lumea asta nu te mai poate salva. În România, îngrijirea paliativă în spitalele de stat e aproape inexistentă. Sunt însă organizaţii care oferă gratuit asistenţă medicală chiar şi la domiciliul pacientului. "Îi pregătim pentru sfârşit", au spus asistentele care predau cea mai urâtă lecţie a vieţii: să ştii să mori frumos. O grea misiune le revine atunci când în discuţie este vorba de copii. "Ei ştiu mai bine să se pregătească pentru asta", spune şi medicul Ruxandra Ciocârlan de la Hospice Casa Speranţei.
Eleva de nota 10 la examenul de bacalaureat 2011 vrea să devină ofiţer
Lucia Răşinar a luat 10 pe linie la Bacalaureat, ca şi în ultimul an de liceu. "Dacă ai învăţat la modul serios, nu puteai să ai probleme la examen", crede tânăra. Printre puţinii elevi români care au luat zece la toate probele examenului de bacalaureat se numără şi Lucia Răşinar, o tânără de 19 ani, din Cluj Napoca. A obţinut nota zece pe linie la un liceu de elită din Cluj Napoca, la o clasă cu profil real şi acum se pregateşte intens să susţină examenul la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu pentru a deveni ofiţer al armatei române. Visul tinerei este să ajungă ofiţer psiholog.
• Berea cu marijuana, noul "spice" legalizat în România
Din această lună, românii vor găsi în baruri berea Mary-Jo, care conţine esenţă de cânepă. Produsul se va vinde iniţial în Galaţi, judeţul pe unde au intrat şi etnobotanicele în ţara noastră. În aproximativ două săptămâni, românii care sunt amatori de senzaţii "tari" şi nu numai vor putea consuma berea Mary-Jo, un produs care conţine esenţă de cânepă şi este îmbuteliat în Cehia. Berea este cunoscută în Europa sub numele popular de "berea cu marijuana". Din cânepă se realizează marijuana, un drog interzis în România şi în multe alte state. Diferenţa dintre cânepa industrială prezentă în berea Mary-Jo şi marijuana este conţinutul redus de THC (tetrahydrocannabinol), o substanţă halucinogenă. Dacă marijuana conţine 3% THC, cânepa industrială din berea care va fi pusă în vânzare în România va conţine doar 0,3% THC.
• FINANCIARUL
• Primele semne ale unei noi recesiuni: comertul s-a prabusit, veniturile sunt in scadere
Afacerile cu alimente, bauturi si tutun au inregistrat cel mai mare declin in luna mai a acestui an: -10,3%. Preturile in industria energetica au crescut, in intervalul mai 2010-mai 2011, cu 8,7%. Desi autoritatile anuntau in aprilie ca economia romaneasca a iesit din recesiune, datele furnizate ieri de Institutul National de Statistica arata, cu argumentele rigurozitatii si concretetei cifrelor, ca lucrurile nu sunt chiar pe fagasul cel bun. Potrivit INS, preturile productiei industriale din luna mai au crescut cu 8%, afacerile din comert s-au diminuat cu 6,4%, iar veniturile medii ale unei gospodarii au scazut, intr-un an, de la 2.342 lei la 2.318 lei.
• Piata Victoriei, cea mai speculata zona din Capitala. Pretul maxim: 7.900 euro/mp de teren
Diferenta intre pretul minim si cel maxim pentru 1 mp poate ajunge si la 6.600 de euro, in cazul terenurilor din zona Victoriei. In Unirii, Dorobanti, Piata Romana si Aviatorilor discrepanta intre pretul minim si cel maxim variaza intre 1.800 si 2.750 de euro. Zona Victoriei este in prezent cea mai speculata piata de terenuri din Bucuresti, discrepanta intre preturile minime si cele maxime fiind de 6.600 euro/mp, potrivit unui studiu realizat de compania Impact Developer&Contractor SA. Astfel, potrivit sursei citate, Victoriei ofera in prezent terenuri cu preturi incepand de la 1.300 euro/mp pana la maximum 7.900 euro/mp.
• 64 de brokeri isi "impart" zilnic doar 15 companii listate
Numarul prea mare al intermediarilor de la BVB nu atrage cresterea lichiditatii, ci doar dispersia clientilor. In perioada de boom al BVB, numarul ridicat al intermediarilor era justificat de faptul ca tot mai multi clienti erau atrasi de mirajul castigurilor oferite de plasamentele in actiuni. Dupa debutul crizei, tot mai multi intermediari s-au confruntat cu probleme financiare, fara sa gaseasca solutia revenirii pe profit. In conditiile in care lichiditatea de la Bursa locala abia ajunge la 10 milioane de euro zilnic, fiind sustinuta de cel mult 15 companii listate, existenta unui numar de 64 de case de brokeraj este nejustificata.
• Miliardarii lumii, mai multi, mai tineri, dar mai putin generosi
In 2010 numarul milionarilor a fost de 12,5 milioane de persoane, o crestere de 12% comparativ cu 2009. Oamenii de afaceri din India, Brazilia sau China consacra activitatilor pe care le desfasoara peste 75% din timpul lor. Lumea milionarilor, a oamenilor care detin averi impresionante si controleaza active uriase, a atras si, cu siguranta, va atrage atentia tuturor. Priviti de unii cu invidie, de altii cu admiratie, acesti oameni, pentru care problemele cotidiene se rezuma la gestionarea banilor pe care-i au, au obtinut "o viata lipsita de griji" fie prin mostenire, fie prin forte proprii. Mai multe studii legate de acest subiect au aparut in ultimul timp.
• BNR a ,,pierdut" din profit 3,2 miliarde de lei intr-un an de criza
BNR a obtinut in 2010 un profit net de 1,41 mld. lei, cu 3,2 mld. lei mai mic fata de rezultatul raportat in anul precedent, in special din cauza unor incasari mai mici din dobanzi. Potrivit raportului anual, castigul a fost determinat de profitul operational obtinut din administrarea rezervelor internationale (2,2 mld. lei), precum si de castigul obtinut din emisiunea monetara si decontarea platilor (30,2 milioane de lei). Pe de alta parte, diminuarea profitului a fost determinata de pierderea asociata operatiunilor de politica monetara (-469,9 mil. lei), precum si de cea aferenta reevaluarii activelor si pasivelor in valuta (-9,3 mil. lei). O cota de 80% din profitul BNR, aproximativ 1,1 mld. lei au fost virati la bugetul de stat.
• ANRE, acuzata ca impiedica investitii de 5 miliarde de euro in eoliene
Producatorii de energie verde reclama intentia autoritatilor de a modifica legislatia in domeniul regenerabilelor Astfel de prevederi nu s-ar regasi in niciun alt stat UE.
Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (AREE) sustine ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va pune in pericol investitii de 5 miliarde de euro in Romania pentru ca intentioneaza sa schimbe legislatia din domeniul regenerabilelor.
• JURNALUL NATIONAL
• Doctorul FMI ne bagă-n groapă după reţeta Boc
Genocidul din sănătate este parafat şi semnat de autorităţile române, prin scrisoarea de intenţie cu FMI
Sănătatea va fi din ce în ce mai subfinanţată, iar românii se vor putea trata din ce în ce mai greu în sistemul medical românesc, deşi au contribuit de-a lungul timpului cu sume importante de bani la asigurările de sănătate. Guvernul se laudă în faţa reprezentanţilor FMI cu economiile pe care le face prin închiderea spitalelor, prin reducerea numărului de paturi, prin compensarea în special a medicamentelor mai ieftine, prin micşorarea decontărilor la medicii de familie.
• Modelul Băsescu şi eşecul de la Bac
Funeriu: rezultatele şi comportamentele sunt oglinda societăţii. Dincolo de iureşul declaraţiilor şi căutarea vinovaţilor, rezultatele dezastruoase de la examenul de bacalaureat din acest an mai arată cât de importantă este puterea exemplului pentru nişte tineri aflaţi la început de drum şi în căutare de modele. La ce rezultate ar fi trebuit să ne aşteptăm de la absolvenţii de liceu când însuşi şeful statului s-a lăudat la începutul primului mandat, chiar în faţa elevilor, că "nu a fost premiat niciodată până în clasa a XII-a".
• Elena Udrea numără turiştii precum Pristanda steagurile
Statisticile arată că numărul vizitatorilor străini a scăzut cu 3%. Milioanele de euro investiţi în promovarea turismului în ultimii doi ani de Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, nu dau roadele mult aşteptate. Numai pentru realizarea brandului turistic al României s-au plătit anul trecut peste 900.000 de euro, fonduri europene, iar pentru promovarea acestuia, ministerul dispune de un buget de circa 72 de milioane de euro. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, ne vizitează mai mult bulgarii şi ungurii, şi nu turişti din ţările în care ministerul a investit în promovare în ultimii ani, cum ar fi Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Austria, Rusia sau Statele Unite ale Americii.
Parlamentul, o putere slăbită de scandaluri
Majoritatea guvernamentală a încheiat sesiunea cu ratări legislative majore. În sesiunea care s-a încheiat la 30 iunie, cele mai mari bătăi de cap le-au dat guvernanţilor propriii parlamentari din Camera superioară, din cauza fragilului raport de forţe putere-opoziţie de 69/67 accentuat până la răsturnare de vechea boală a parlamentarilor: chiulangismul cronic. Sesiunea a început prost pentru opoziţie, PSD şi PNL acceptând, în urma negocierilor prelungite, dar şi a ameninţărilor cu apelul la CCR, să cedeze controlul Biroului Permanent prin recunoaşterea dreptului UNPR de a avea un reprezentant în această structură.
• NATIONAL
• Atac la "Baronii SRI" !
DIICOT strange dovezi ca milioanele de euro obtinute de directori generali si generali ai serviciului secret din contrabanda cu motorina au fost spalate in afaceri cu "energie verde". Ramane de vazut daca generalii SRI, anchetati de "obraznicii" procurori ai lui Codrut Olaru, se mai afla sau nu sub aria de acoperire a lui George Maior. De ceva vreme, mai multi ofiteri superiori ai principalului serviciu secret al tarii tot au fost jenati de procurorii DIICOT, inclusiv cu retineri de cateva zeci de ore. De fiecare data insa, fie ca a fost vorba de presupusele cazuri de coruptie din Alba sau Sibiu, deranjul a fost inlaturat de instantele de judecata.
• Vezi cum scapa Nastase de "Matusa Tamara"
Tinut in sah de justitie, Adrian Nastase ar putea sa scape, in 2012, de acuzatiile care i se aduc in doua dintre cele trei dosare de coruptie in care este judecat. Jocul de-a soarecele si pisica pe care justitia romaneasca il practica de ani buni cu fostul premier Adrian Nastase se va incheia cel mai probabil in 2012, odata cu prescriptia faptelor. Una peste alta, procurorii si judecatorii nu au reusit decat sa sifoneze imaginea pesedistului si sa-l sicaneze cu termenele aberante impuse. In rest, dosarele grele cu care Nastase a fost tinut in sah atata vreme si pentru care partidul l-a trimis pe banca de rezerve se vor inchide asa cum s-au deschis.
• Vadim Tudor, acuzat ca "a fugit" cu banii unui angajat
Cezar Catalin Marin, fost asistent al europarlamentarului Corneliu Vadim Tudor, sustine ca "Tribunul" i-a sparlit 40.000 de euro, reprezentand remuneratia de la PE. "Pagubitul", care figureaza si in prezent pe site-ul PE ca asistent al liderului PRM, in acuza pe acesta din urma ca, pe langa faptul ca nu l-a platit, i-a mai falsificat si semnatura pe contractele de munca. "La scurt timp dupa ce a fost ales in Parlamentul European, Corneliu Vadim Tudor m-a solicitat pentru ocuparea functiei de asistent local in cadrul Cabinetului sau de europarlamentar. (...)In ceea ce priveste remuneratia care mi se cuvenea, in nenumarate randuri, Vadim Tudor m-a rugat sa inteleg ca partidul trece printr-o situatie financiara dificila, urmand sa fiu platit < in cel mai scurt timp >", precizeaza Marin intr-o declaratie transmisa presei.
• Scandalul DSK arunca in aer lantul Sofitel
Dosarul intentat fostului sef al FMI se transforma rapid intr-un scandal sexual care implica lantul hotelier Sofitel.
Victima se ocupa cu prostitutia si la Sofitel se stia acest lucru, ba i se mai dadeau si ponturi, se afirma in ziarele americane. "Acesta e o mina de aur", asa i-ar fi fost prezentat "Francezul" menajerei, de catre unul dintre cei implicati in reteaua de prostitutie hoteliera, dupa cum afirma New York Post. Culmea prostiei, doamna cu pricina s-ar fi ocupat in continuare cu acordarea de servicii sexuale si dupa ce a fost mutata la un hotel din Brooklyn, sub obladuirea procurorilor care credeau ca o protejata de mass media.
• PUTEREA
• De 4 iulie, Băsescu le-a dat americanilor a treia ţeapă
De trei ani buni, diplomaţia română încearcă fără succes s-o înduplece pe cea americană să stabilească o întâlnire bilaterală între preşedintele Obama şi preşedintele Băsescu. Fiecare refuz diplomatic al americanilor este urmat şi de un "semnal" - tot diplomatic - al "Jucătorului", prin care lasă de înţeles că îl nemulţumeşte acest lucru. Care este semnalul? Preşedintele Băsescu refuză să mai sărbătorească Ziua naţională a SUA. Nici anul acesta Traian Băsescu nu a onorat invitaţia ambasadorului american la celebrarea zilei de 4 iulie. Gestul preşedintelui român a fost copiat şi de Teodor Baconschi, care a lipsit şi el ieri de la petrecerea dată de americani de ziua lor naţională.
• INTERVIU. Mircea Ionescu-Quintus: ""Patriciu mi-ar fi spus dacă voia să-l schimbe pe Antonescu""
În ultima perioadă au fost puse în circulaţie unele zvonuri privind existenţa unui curent împotriva lui Crin Antonescu în interiorul PNL. Nu se poate discerne însă dacă informaţia e reală sau a fost aruncată pentru a crea curentul respectiv. Apropierea de PSD şi conducerea Alianţei printr-un protocol mai puternic decât statutul partidului au creat, inevitabil, şi nemulţumiri, pe care unii marginalizaţi ni le-au confirmat. Nu se confirmă însă existenţa unei opoziţii secrete. Fostul preşedinte al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, membru al Biroului Politic Central, văzut ca o autoritate deasupra luptelor pentru putere în partid, ne-a spus că poziţia în sondaje a lui Crin Antonescu creează mai degrabă entuziasm faţă de acesta.
• ROMANIA LIBERA
• Cum a pierdut AVAS un proces cu o firmă apropiată şefului instituţiei
Aurelian Popa, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), este apropiatul unei firme cu profil agricol aflată în litigiu cu instituţia pe care o conduce, potrivit unei surse a României libere. O parte din asociaţii firmei Terra Titu SA, din judeţul Dâmboviţa, condusă până în 2005 de Aurelian Popa, sunt asociaţi la o altă firmă agricolă, Comcereal, aflată în insolvenţă, potrivit surselor citate. Totodată, AVAS deţine 17 la sută din acţiunile firmei Terra Titu, a cărei activitate este suspendată temporar. Conform Registrului Comer-ţului, Aurelian Popa deţine 87 de titluri (0,0074416918 % din total) la societatea Terra Titu, care se ocupa cu activităţi pentru producţia vegetală. Firma s-ar afla în litigiu cu AVAS. Consilierul preşedintelui instituţiei a declarat că, potrivit departamentului juridic, nu există nici un litigiu cu companiile menţionate.
• Finanţe. Una din 200 de bancnote europene contrafăcute trece prin ţara noastră. Câţi euro falşi circulă în România
În 2010 Banca Naţională a expertizat 5.700 de bancnote false, numărul real al bancnotelor în circulaţie putând fi mult mai mare. Numărul contrafacerilor de monedă naţională ce au fost expertizate anul trecut de către Banca Naţională a României s-a ridicat la 2.574 bancnote false, în scădere cu 18% faţă de anul precedent, arată raportul pe 2010 al Băncii Naţionale. Cea mai falsificată bancnotă a fost cea de 100 de lei, cu 1.694 de hârtii de valoare contrafăcute. Aceasta a fost urmată de bancnota de 50 lei (424 falsuri), cea de 200 de lei (275 falsuri) şi de cea de 500 de lei (167 falsuri).
Din total, trei sferturi din bancnote, adică 1.902 bucăţi au fost identificate fie de către bănci, fie de către BNR, ceea ce înseamnă că acestea erau în circulaţie. Poliţia a capturat în cursul acţiunilor specifice doar 672 de bancnote. Suma valorilor pre-tinse ale bancnotelor depistate a reprezentat 329.230 lei.
• Infrastructură. Cât ne costă bunăvoinţa unui director de autostrăzi cu constructorii. Statul, scos bun de plată pentru două şosele nereparate
Compania de Autostrăzi trebuie să plătească 4 milioane de euro unor firme care nici măcar nu şi-au făcut lucrările. Două contracte, respectiv unul pentru "construcţia Variantei Ocolitoare a oraşului Timişoara" şi altul pentru "Reabilitarea sectorului de drum naţional Timişoara-Lugoj" pot fi studii de caz bune despre modul în care Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) devine bună de plată şi atunci când are dreptate.
• Nişa României: agricultura eco
Interviu cu Călin Georgescu, director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă din România.
Călin Georgescu a ajuns pe lista scurtă a tehnocraţilor care ar putea ocupa funcţia de premier, după ce a coordonat Strategia României pentru Dezvoltare Durabilă. Georgescu este de părere că România poate supravieţui doar dacă reuşeşte să-şi găsească nişa potrivită, iar din punctul său de vedere agricultura eco este cea mai potrivită, în condiţiile în care statele occidentale dezvoltate şi-au distrus pământul cu chimicale, iar cerinţele pentru produse ecologice vor fi tot mai mari pe piaţa internaţională.
• Buzeşti-Berzei: Buldozerele nu-l mai pot ascunde pe Oprescu. Bucureşti. Al şaselea proces pierdut de primărie în proiectul diametralei Uranus
Pentru construcţia şoselei, municipalitatea a demolat deja 36 de clădiri despre care instanţa a decis însă că ar fi trebuit să rămână în picioare. Mai mult, ONG-urile implicate ameninţă acum că vor mai chema o dată Primăria Capitalei în instanţă - de această dată, pentru a-i cere reconstruirea imobilelor distruse. Edilii au reuşit "performanţa" de a pierde şase procese intentate de ONG-uri care au contestat modul în care s-au făcut demolările şi exproprierile pentru amenajarea şoselei Buzeşti-Berzei. Cel mai recent proces pierdut este cel prin care Curtea de Apel a suspendat definitiv şi irevocabil două autorizaţii de desfiinţare date de Primăria Capitalei pentru a demola 38 de imobile.
• ZIARUL FINANCIAR
• Analiză ZF: O generaţie pierdută care costă economia un miliard de euro
Într-un discurs mai scurt de 20 de minute, în care cel mai mult a durat rostirea celor 65 de nume ale elevilor de liceu care au obţinut nota 10 la bacalaureat, Funeriu şi-a felicitat secretarul de stat, directorii din minister şi inspectorii care au organizat bacalaureatul, dar şi pe cei 90.765 de absolvenţi de liceu care au promovat examenul. Atât. Nu a explicat ce se va întâmpla cu cei peste 100.000 de elevi care au picat "examenul vieţii" şi care au marcat un capitol în istoria educaţiei româneşti. Cum s-a întâmplat de multe ori, Funeriu nu a stat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.
• Preşedintele Băncii Transilvania, achitat în dosarul de manipulare a pieţei de capital
Tribunalul Bucureşti a hotărât ieri achitarea lui Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, şi a celorlalte persoane puse sub acuzare într-un dosar de manipulare a pieţei de capital. Dosarul a fost urmărit cu atenţie de toţi cei implicaţi pe piaţa locală de capital, care aşteptau să vadă cum vor decide judecătorii într-o problemă care ridică în prezent numeroase neclarităţi, cea a manipulării pieţei de capital. Procurorii DIICOT Cluj l-au trimis în iulie 2010 în judecată pe Horia Ciorcilă, împreună cu fostul vicepreşedinte al Băncii Transilvania (simbol bursier TLV), Claudiu Silaghi, soţia şi soacra acestuia, pentru infracţiuni de manipulare a pieţei de capital în legătură cu o serie de tranzacţii derulate în 2009 pe Bursa de la Bucureşti cu acţiunile TLV.
• Antreprenorii români care au câştigat bătălia cu criza
Anca Vlad, care deţine farmaciile Catena, familia Marcu, acţionarul majoritar al MedLife, Sorin Gavrilă şi Cristinel Lungu, fondatorii distribuitorului Simba Invest din Bacău, Constantin Toma (Grup Romet Buzău) şi Dragoş Pavăl (Dedeman) sunt antreprenorii români care au învins criza majorându-şi afacerile cu rate cuprinse între 45 şi 110% în perioada 2008-2010. Datele anuarului Cei mai mari jucători din economie arată că în cei doi ani de recesiune, în care PIB-ul a scăzut cu 10%, iar insolvenţele au devenit marea încercare a businessului antreprenorial românesc, câteva companii controlate de oameni de afaceri locali au apăsat pedala extinderii şi au câştigat cotă de piaţă.
Dedeman Bacău şi-a dublat reţeaua de magazine şi a deschis 12 unităţi în ultimele 30 de luni, extindere care a dus vânzările companiei la 360 mil. euro anul trecut.
• Isărescu merge înainte cu adoptarea euro
BNR a mai făcut un pas în direcţia adoptării monedei unice europene, lansând ieri sistemul de plăţi în euro Target 2 România, care permite băncilor locale să facă direct transferuri în euro. "Target 2 este un pas în direcţia adoptării euro în România. Pregătirea pentru trecerea la euro înseamnă nu numai realizarea criteriilor de convergenţă nominală, dar şi îndeplinirea cu profesionalism şi perseverenţă a mai multor paşi. În ianuarie 2010 BNR a decis ca şi România să se conecteze la acest sistem înainte de a adopta euro, urmând exemplul altor state membre din afara zonei euro. În prezent, doar Cehia, Ungaria, Suedia şi Marea Britanie nu sunt conectate la Target2", a menţionat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
• Îmbunătăţirea ratingului repune BVB pe harta fondurilor de investiţii
Bursa a crescut luni cu 0,98%, într-o piaţă apatică, în care investitorii nu au avut timp să reacţioneze la ştirea cu privire la îmbunătăţirea ratingului de ţară al României, publicată chiar la închiderea şedinţei. Majoritatea acţiunilor au fost transferate încă de la deschidere la preţuri în creştere uşoară, însă puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au introdus ordine pentru volume reduse. La finalul zilei doar acţiunile emise de 13 companii din cele 78 de societăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje mai mari de 100.000 de lei. "Îmbunătăţirea ratingului de ţară astfel încât România a ajuns la < investment grade > ne repune pe harta unui număr mare de fonduri de investiţii, iar după intrarea acestora în piaţă am putea asista la o creştere a volumelor şi cotaţiilor", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities.
• Florin Ilie, ING: Antreprenorii ar prefera să-şi vadă businessul mort decât să-l listeze la Bursă
Alternativa la credite, Bursa, este mai scumpă comparativ cu împrumuturile bancare, dar poate salva compania de la faliment in perioadele de scadere abrubta a comenzilor si totodata aduce plusvaloare businessului prin infuzia de capital pe care investitorii o pompeaza in companie. Desi in mintea multora s-a inradacinat ideea ca oamenii de afaceri pot sa atraga bani gratis prin intermediul Bursei, in realitate lucrurile nu stau chiar asa , ba din contra, finantarea printr-o oferta publica initiala (IPO) ii costa pe antreprenori mai mult decat daca s-ar imprumuta la banca de aceeasi suma.
• BCR şi BRD presează pentru scăderea dobânzilor la depozitele în lei plătind sub 6% pe an la o lună
BCR şi BRD, primele două bănci de pe piaţă, dau un semnal puternic pe piaţa dobânzilor la depozitele în lei, reducând sub pragul de 6% pe an bonificaţiile fixe oferite pentru sumele depuse la termen de o lună. Până în primăvară, BCR fusese un jucător activ pe această piaţă, rulând promoţie după promoţie pentru consolidarea portofoliului de clienţi şi exercitând implicit o presiune din poziţia de lider. În ultimele luni a renunţat însă la această politică, iar astăzi are dobânzile în mare măsură aliniate cu ale altor bănci importante. Recent, nivelurile dobânzilor au fost ajustate cu ceva mai mult de jumătate de punct procentual, încadrându-se între 5,25% la depozitele pe o lună şi maximum 6,5% la cele constituite pe douăsprezece luni şi cu valori mai mari de 100.000 de lei inclusiv. BCR practică o segmentare a ofertei de dobânzi pe câte trei paliere de sume pentru fiecare scadenţă standard, fără a recurge la maturităţi atipice, aşa cum fac alte bănci.