REVISTA PRESEI 05.08.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 august 2011

ADEVARUL

Wall Street: Dow Jones s-a prăbuşit la cel mai scăzut nivel de după 2008

Bursa din New York şi-a încheiat joi cea mai proastă zi de după izbucnirea crizei financiare, informează Associated Press. Indicii din SUA stârnesc îngrijorare în privinţa evoluţiei economiei americane ameninţată de o nouă criză. Indicele industrial Dow Jones a scăzut cu peste 500 de puncte /4,3 %/, ajungând la 11,384 după 22 octombrie 2008. Nasdaq, dominat de acţiunile pe tehnologie, pierde 136.68 puncte şi coboară la 2,556.39 puncte. Şi Indicele Standard & Poor 500 a scăzut cu 4.78% (sau 60.27 puncte) la 1200.07 de puncte. Investitorii sunt îngrijoraţi de faptul că economia Statelor Unite va intra într-o altă recesiune şi că problemele datoriei în Europa nu sunt închise pentru a fi rezolvate.

Băncile concediază europeni şi angajează chinezi

Opt dintre cele mai mari bănci europene au anunţat în ultima perioadă că vor disponibiliza zeci de mii de angajaţi în Marea Britanie, Franţa, Spania şi Elveţia, în strategia lor de a tăia costurile salariale. În acelaşi timp, ele continuă să se extindă şi să angajeze noi salariaţi în China, scrie publicaţia EU Observer. Hong Kong & Shanghai Banking Corporation (HSBC), un concern britanic care a devenit cea mai mare bancă din Europa, a anunţat la începutul acestei săptămâni că va renunţa la 30.000 de posturi la nivel global până în 2013, ceea ce reprezintă cam 10% din totalul salariaţilor său. Totuşi, banca nu şi-a anulat planurile de extindere pe pieţele emergente precum China, unde strategia include angajarea a 15.000 de oameni în următorii trei ani.

Israelul renunţă la gazul din Egipt

Israelul vrea să devină independent energetic, după ce gazoductul care îi asigura jumătate din consumul de gaze a fost bombardat. Preţurile la energie vor creşte. Proiectul Nabucco ar putea beneficia de cele şase miliarde de metri cubi de gaze care îi vor rămâne Egiptului odată ce Israelul va renunţa la importul din această ţară. Care este legătura dintre preţul gazelor şi conductele prin care resursa este transportată? Dependenţa dintre ele este strânsă, însă nu de fiecare dată cu consecinţe pozitive. Sigur, o conductă aduce gaze din regiuni unde producţia este abundentă către zone cu consum mare, ceea ce înseamnă scăderea preţului pe pieţele unde resursele erau până atunci limitate. Pe de altă parte, cine controlează conducta controlează şi preţul, iar o defecţiune tehnică şi întreruperea livrărilor devin catastrofale din punctul de vedere al tarifelor şi al securităţii energetice.

Ministrul Sănătăţii, victimă a rectificării

Supărat că Guvernul i-a alocat doar 341 de milioane de lei la rectificarea bugetară, faţă de 4 miliarde de lei, cât ar fi avut nevoie, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi-a dat ieri demisia. În timp ce Sănătatea, Transporturile şi Turismul au primit o suplimentare a bugetului, chiar dacă nesatisfăcătoare, Finanţele şi Mediul au suportat tăieri.

Cum văd englezii presa de la noi

Un raport al Universităţii din Oxford arată dificultăţile industriei media din România. Între mass-media şi partidele politice există o simbioză "ca şi când ar fi o permanentă campanie electorală", iar solidaritatea în interiorul breslei este slabă, arată raportul de la Oxford. România este o ţară relativ mare din punct de vedere al populaţiei, însă piaţa presei scrise este subdezvoltată. În plus, această industrie se confruntă cu neajunsuri la capitolul legislaţie, iar trecerea la televiziunea digitală se face cu paşi greoi. Aceste observaţii fac parte dintr-un raport al Universităţii din Oxford: "Media şi democraţie în Europa Centrala şi de Est". Televiziunea publică resimte presiunile politice exercitate de Parlament, mai arată cercetarea.

Baronii locali, greu de clintit

Actualii şefi de consilii judeţene, atât de la Putere, cât şi din Opoziţie, par "bătuţi în cuie". Aceştia ar câştiga fără probleme viitoarele alegeri, potrivit sondajelor comandate de PSD. "Scorurile"-record în sondaje le-au obţinut "baronii" locali ai social-democraţilor, ale căror procente se învârtesc în jurul cifrei de 75%. . Surse din partid susţin că Dragnea ar fi creditat, în sondajul comandat de PSD la Teleorman, între 75 şi 80%, în timp ce Oprişan a obţinut la Vrancea 77 % din intenţiile de vot la nivelul municipiului Focşani şi 76% la nivelul judeţului. Potrivit aceloraşi surse, lider la capitolul procente este însă Ion Prioteasa, vice al PSD şi şef al CJ Dolj, pe care sondajul îl creditează cu 81%.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, audiată la DNA în dosarul corupţiei din Portul Constanţa

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a fost audiată, joi seară, la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul privind tranzacţiile ilegale din Portul Constanţa, în care sunt cercetaţi senatorul PDL Mircea Banias şi fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu. Avocatul Ion Panaitescu a declarat, la ieşirea de la DNA, că a fost audiată Anca Boagiu, în calitate de martor, iar mărturia ei a fost "de o importanţă covârşitoare pentru economia cauzei".

Frica de imigranţi/Cine îi mai vrea: Franţa spune "nu", Germania zice "da"

Franţa încearcă să reducă numărul de meserii accesibile imigranţilor, în timp ce Germania caută soluţii de flexibilizare a angăjării imigranţilor, pentru a acoperi deficitul de muncitori calificaţi. Până în 2025, arată un studiu, Germania va avea 3,5 milioane de locuri de muncă neocupate. Berlinul cheamă muncitorii calificaţi de pe alte continente. Cu un an înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa, tema imigraţiei, intens folosită de preşedintele Nicolas Sarkozy, revine în atenţia opiniei publice. "Eroul" principal al acţiunii este acum ministrul de Interne, Claude Guéant. Un proiect al acestuia prevede reducerea listei de meserii deschise în prezent imigranţilor, de la 30 la 15. Asociaţiile profesionale, sindicatele şi opoziţia denunţă măsura pe care o considerată "inutilă, de natură electorală". Principalele sectoare vizate sunt domeniul informatic şi construcţiile.

CURENTUL

Parchetul General confirmă: procurorii Purcărin şi Păun - complicii infractorului Vîntu

Decizie istorică pentru justiţia română: procurorul general redeschide toate dosarele lui SOV. Aşa cum am anunţat deja, în urmă cu cåteva luni, dosarul FNI va fi redeschis, iar procurorii de casă ai lui Sorin Ovidiu Vîntu, Irinel Păun şi Cătălin Purcărin, cei care l-au spălat de gravele acuzaţii ce planau, pe bună dreptate, asupra sa, vor fi cercetaţi şi sancţionaţi pe măsură chiar de către colegii lor de la Parchetul General, după cum ne-au informat sursele noastre. Informaţiile noastre au fost confirmate oficial de procurorul general al Romåniei, Laura Codruţa Kovesi, care a dispus, printr-o ordonanţă din 3 august a.c., infirmarea tuturor soluţiilor de scoatere de sub urmărire penală a lui Vîntu din dosarele care au vizat Fondul Naţional de Investiţii, Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi Banca Romånă de Scont.

Fostul director al CFR Călători nu poate explica provenienţa a 3 milioane de euro

Fostul director general al CFR Călători, Alexandru Noapteş, riscă să rămână sărac - şi asta după ce Agenţia Naţională de Integritate a cerut Curţii de Apel Bucureşti începerea acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate de acesta şi de soţia sa. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a susţinut ieri că a constatat, în urma procedurilor de evaluare a averii dobândite de către Alexandru Noapteş în perioada exercitării funcţiei de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători CFR Călători - SA (9 martie 2005-19 ianuarie 2009), existenţa unei diferenţe semnificative, în sensul art. 18 din Legea 176/2010, în cuantum de 9.825.978,49 lei (aproximativ 2.795.601,03 euro), între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada 2005-2007.

CURIERUL NATIONAL

PER vrea impozit zero pentru micii producători

Reprezentanţii Partidului Ecologist fac un apel la autorităţi să acorde facilităţi pentru tinerii producători. Răzvan Păunescu: Ar trebui impozitaţi speculanţii, nu cei care muncesc pământul cu mâna lor. Ţara care era cunoscută odinioară drept "grânarul Europei" a ajuns într-o situaţie dezastruoasă în ceea ce priveşte agricultura, iar unul dintre principalele motive pentru care acest domeniu a devenit neatractiv pentru români este impozitarea excesivă. Din acest motiv, statul ar trebui să ia urgent măsuri pentru dezvoltarea agriculturii, prin susţinerea financiară a tinerilor producători, sunt de părere reprezentanţii Partidului Ecologist Român (PER), care militează pentru un impozit de 0% în cazul micilor producători.

Război cibernetic: Cine se află în spatele "şobolanului ascuns"?

Din 2006 până acum, 72 de ţinte au fost atacate, printre care Guvernele Statelor Unite, Canadei, Taiwanului, Marii Britanii sau Japoniei. Experţii producătorului de soluţii de securitate McAfee au dezvăluit în urmă cu câteva zile că au descoperit cea mai mare serie de atacuri cibernetice din istorie, în urma cărora au fost accesate date secrete din reţelele informatice a 72 de organizaţii guvernamentale şi companii din întreaga lume, informează CNBC. Compania de securitate susţine că atacul este unul foarte sofisticat şi este foarte probabil să fi fost folosite resurse guvernamentale pentru a-l orchestra. Operaţiunea "Shady Rat". Atacul hackerilor este cunoscut sub numele de operaţiunea "Shady RAT" (trad: şobolanul ascuns) şi se presupune că datează de la jumătatea lui 2006. Cele mai recente atacuri au fost semnalate nu mai târziu de luna trecută. Atacul începe de obicei printr-un email trimis unui angajat al companiei care are acces în sistem. Autorii ataşează mesajului un virus prin care capătă acces la reţea, a explicat McAfee.

Prima de risc a României, cu 30% mai mică faţă de anul trecut

Economia românească este mai stabilă şi mai atractivă. Pieţele internaţionale confirmă situaţia economică mai bună a României: la începutul lunii august prima de risc a României este cu 30% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Impactul economic este dublu: creşte atractivitatea ţării pentru investiţii, iar dobânzile plătite de către statul român, adică de către populaţie, sunt mai mici. În prezent costurile asigurării împotriva riscului de faliment (CDS) au scăzut până la 244,33 puncte pentru România, fiind cu 30% mai reduse faţă de începutul lunii august din anul 2010, conform ultimelor informaţii de pe Bloomberg. Concret, ne costă 244.330 euro pentru a proteja o expunere de 10 milioane de euro investiţi în obligaţiunile suverane româneşti. Cu alte cuvinte, prima de dobândă plătită investitorilor este de 2,44%.

Cum l-au încercuit procurorii pe Vîntu cu dosare

Se reiau cercetările în cauzele FNI, Banca Agricolă, constituirea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare şi falimentul Băncii Române de Scont. Kovesi: Neurmărirea penală a lui Sorin Vîntu este nelegală. Anchetatorii au ignorat unele probe esenţiale cuprinse în cele patru dosare. În luna mai 2000, Curierul Naţional semnala că achiziţionarea acţiunilor FNI de către CEC este păguboasă pentru bancă.

Toate drumurile duc la recesiune

Aceasta ar putea reveni la cele mai mici şocuri, având în vedere că economia globală planează foarte aproape de nivelul zero. Singurul răspuns al autorităţilor rămâne tiparniţa care a turat puternic în acest început de săptămână în Elveţia, Japonia şi UE, zvonurile indicând că şi Fed ia în calcul lansarea QE3. David Rosenberg (Gluskin Sheff): Recesiunea în SUA este "virtual sigură" începând din 2012. Frânarea economiei globale ţine în alertă investitorii, iar la nervozitatea pieţelor autorităţile monetare nu par a avea decât răspunsul tiparniţei. Acest lucru s-a văzut şi ieri, când Banca Japoniei a anunţat că va arunca în piaţă 10 trilioane de yeni pentru a împiedica aprecierea monedei naţionale a acestei ţări.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum a jumulit Bechtel statul român

Compania Naţională de Autostrăzi i-a plătit societăţii americane preţuri de până la trei ori mai mari, pentru materialele de construcţii achiziţionate, decât cele practicate de firmele autohtone. Preţurile astronomice încasate de Bechtel în România au fost posibile din cauza anexelor secrete din contractul încheiat cu statul român pentru construcţia Autostrăzii Transilvania. Până în prezent, pentru lucrările efectuate de compania americană, 52 de km la tronsonul Câmpia Turzii- Gilău şi 41% din cei 64 de kilometri de la Suplacu de Barcău- Borş, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a achitat 1,5 miliarde de euro.

E grav. Şeful Comisiei Europene: Criza datoriilor depăşeşte graniţele zonei euro

Criza datoriilor suverane se răspândeşte peste graniţele zonei euro, avertizează preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, transmite BBC. Într-o scrisoare adresată guvernelor europene, oficialul CE le-a solicitat acestora să-şi dea "deplinul sprijin" pentru zona euro. Barroso a mai spus că guvernele trebuie să reevalueze rapid capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiară pentru a reduce riscul de contagiune în zona euro. Acest fond a fost soluţia găsită, pe 21 iulie, de statele din zona euro pentru a lupta împotriva crizei Greciei, dar această decizie nu a fost ratificată deocamdată de toate statele membre.

Italia dă faliment, Spania scapă. VEZI scenariul economiştilor britanici

Este foarte probabil ca îndatorata Italie să intre în incapacitate de plată, iar Spania să evite acest lucru, potrivit experţilor britanici de la Centrul pentru Cercetări Economice şi de Afaceri (Centre for Economics and Business Research), transmite BBC. Cercetătorii au elaborat scenarii optimiste şi pesimiste pentru statele înglodate de datorii. Astfel, a rezultat că Italia nu va reuşi să evite un default decât dacă reuşeşte o creştere economică puternică, dar care este puţin probabilă. În ceea ce priveşte Spania, Centrul pentru Cercetări Economice şi de Afaceri spune că "există o şansă reală să evite falimentul". Chiar dacă Italia a decis restrângeri bugetare şi s- a angajat să-şi elimine deficitele până în 2014, economia are nevoie de un impuls semnificativ de creştere. Dar economia acestei ţări a crescut cu numai 0,1% în primul trimestru din 2011 şi creşterea se aşteaptă să rămână slabă şi în trimestrele care urmează.

Senator PDL: Cum scoate marinarul 2-3 vorbe bine ticluite, imediat apare haita Ponta-Antonescu-Iliescu

Senatorul PDL Iulian Urban susţine poziţia preşedintelui Traian Băsescu în ceea ce priveşte articolul din Constituţie despre desemnarea premierului şi ironizează reacţiile liderilor opoziţiei la declaraţiile şefului statului. "Cum scoate marinarul 2-3 vorbe bine ticluite, imediat apare haita la orizont. Ai zice că Iliescu, Tăriceanu, Antonescu, Ponta...îi sorb cuvintele şi numai din asta trăiesc", scrie Urban pe blogul său. Iulian Urban compară actuala construcţie constituţională cu un "coteţ pentru găini construit de vulpe". "Prin anii 60 am vazut un film sovietic de desene animate: Vulpea arhitect. Un sătean face imprudenţa să comande unui vulpoi proiectarea şi construcţia unui coteţ de găini. A trebuit să cheme un vânător să împuşte vulpoiul.

FINANCIARUL

CEZ Vanzare este la un pas de faliment din cauza datoriilor neachitate de CFR

Cehii au de recuperat 330 de milioane de lei de la operatorul de transport feroviar controlat de stat Compania de electricitate avea la momentul infiintarii un capital social de 40 de milioane de lei, iar acum a ajuns la un minus de 30 de milioane de lei. Compania de furnizare a electricitatii CEZ Vanzare, detinuta ce CEZ Romania - grup controlat de statul ceh -, risca sa fie inchisa din cauza ca societatea de stat CFR nu isi plateste datoria de 330 de milioane de lei inregistrata la jumatatea acestui an, a declarat ieri Jan Veskrna, presedintele Directoratului CEZ Romania.

Aproape un sfert din veniturile inregistrate de OTE in primul semestru vin din Romania

Cosmote si Romtelecom au inregistrat in prima jumatate din 2011 venituri cumulate de 553,7 milioane de euro, din totalul de 2,479 miliarde de euro ale OTE. Viteza cu care au scazut veniturile Cosmote si Romtelecom s-a redus in prima jumatate a anului, inscriindu-se in evolutia generala a pietei. In acest an, de la un trimestru la altul, cei doi operatori au consemnat o imbunatatire a afacerilor. Cu toate acestea, veniturile Romtelecom s-au redus in trimestrul al doilea cu 7,1%, iar cele ale Cosmote cu 0,9%. Evolutia semestriala arata insa o scadere de 9% pentru fostul operator monopolist si de 3,7% pentru Cosmote, potrivit datelor din raportul companiei-mama.

45% din datoriile firmelor mari catre stat sunt nerecuperabile

Majoritatea restantelor apartin companiilor nationale. Aproape jumatate din restantele firmelor mari din Romania catre ANAF, respectiv 5,7 miliarde de lei, sunt nerecuperabile din cauza unor procese in curs, a intrarii in insolventa a companiilor sau din cauza unui statut de administrare speciala, precum au unele companii de stat. Peste 80% din datoriile catre bugetul general consolidat care nu pot fi recuperate, cel putin pe moment, apartin companiilor de stat. Executivul intentioneaza sa stearga, pur si simplu, aceste restante, potrivit ultimei scrisori de intentie semnate cu FMI.

Guvernul a "deturnat" bani din privatizare pentru accesarea fondurilor UE

Potrivit ministrului de Finante, sumele provin din "privatizarile facute in timp", fiind depozitate intr-un cont In 2009, Emil Boc declara ca acestea nu exista. Prim-ministrul a anuntat ieri ca a gasit solutia pentru asigurarea finantarii proiectelor europene, pana la reluarea platilor de catre UE. Executivul va aloca "aproximativ 600 de milioane de euro sub forma unui imprumut de Trezorerie". Despre orice informatie pri­vind provenienta banilor respectivi, premierul Emil Boc l-a indicat pe ministrul Finantelor Publice. Gheorghe Ialomitianu a parut insa cel putin confuz. "Banii sunt din Trezorerie, sunt bani proveniti din privatizari".

Directorul BVB a adus suflu nou Bursei, dar unii actionari raman nemultumiti

Listarea FP si noile companii straine sunt umbrite de esecul ofertei Petrom sau de lipsa obligatiunilor corporative. Aproape de incheierea primului an de mandat in functia de director general al Bursei, Valentin Ionescu numara o serie de reali­zari, printre cele mai importante fiind listarea FP, atragerea unor noi emi­tenti interna­tionali pe segmentul ATS, dezvoltarea pietei derivatelor sau lansarea segmentului des­tinat fondurilor de investitii cu plasamente imobiliare prin listarea NEPI. Pe de alta parte, exista o serie de nerea­lizari, care cul­mineaza cu esecul ofertei Petrom.

JURNALUL NATIONAL

Licitaţiile, verificate înainte de dedicaţie. Documentaţia de atribuire va fi studiată de experţii ANRMAP electronic în 14 zile

Documentaţia de atribuire a licitaţiilor va fi verificată de angajaţii Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) înainte de începerea procedurii de atribuire, potrivit modificărilor Hotărârii de Guvern 925/2007 privind organizarea ANRMAP. Modificarea a fost făcută de autorităţile române ca urmare a solicitării Comisiei Europene. Recent, Comisia Europeană a sistat plăţile pentru Axa 2 a programului Operaţional Sectorial (POR) din cauza unor deficienţe constatate la contractele derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea.

BCE salvează Italia pe uşa din dos

Banca Centrală Europeană (BCE) a început ieri să cumpere titluri de stat ale Italiei, după ce do­bân­da percepută la obli­ga­ţiu­nile acestui stat a scăzut brusc. Reuters scrie că BCE cumpără doar obligaţiuni portugheze şi irlandeze şi nu are alte planuri. Aceasta este a treia intervenţie a unei bănci centrale puternice din lume, după ce Banca El­ve­ţiei a redus dobânda de referinţă pentru a evita aprecierea francului elveţian ca urmare a crizei datoriilor şi problemelor americane, iar Banca Japoniei a intervenit pe piaţă pentru a contrabalansa întărirea excesivă a ye­nului. Tot ieri, autorităţile itali­e­ne au anunţat că Trezoreria "a descoperit" o cantitate mai mare de bani disponibilă, aşa că statul se "autoexilează" de pe pieţele internaţionale până la finele anu­lui.

NATIONAL

Isarescu isi tine vinul de Dragasani la rece, in tezaurul Romaniei

Banca Nationala , desi situata in buricul Capitalei, este o adevarata fortareata. Si, probabil, asa si trebuie sa fie, tinand cont ca acolo sunt depozitate rezervele valutare ale tarii, basca Tezaurul Romaniei, atat cat a mai ramas din el. Inconjurat mereu de colaboratorii apropiati, din mijlocul carora nu scapa nici o informatie in afara. Iata insa ca, totusi, incredibilul este pe cale sa se produca. Pentru ca surse avizate sustin in exclusivitate pentru "National" ca Mugur Isarescu isi pateaza blazonul functiei prin obiceiul de a-si tine cateva sticle din propriul vin de Dragasani pe care il apreciaza atat de mult chiar printre bogatiile tarii.

Franta, urmatoarea victima din zona euro

Problemele Spaniei si Italiei lovesc si ce-a dea doua mare economie a zonei euro. Dobanzile la obligatiunile franceze au atins cel mai mare spread din ultimii 21 de ani fata de cele nemtesti. Marti,dobanzile la obligatiunile italienesti si spaniole au atins niveluri record, iar acum a venit randul Frantei sa fie luata in colimator de investitori. Diferenta dintre randamentele cerute de investitori pentru a tine datoria franceza fata de cea germana a atins cel mai ridicat nivel din 1990. Dobanzile la bondurile frantuzesti pe 10 ani au variat intre 3,16 si 3,22% in sedinta de miercuri, in timp ce hartiile nemtesti la aceeasi scadenta au avut o variatie de dobanda intre 2,33 si 2,45%.

PUTEREA

Cseke a pierdut lupta cu Duţă

Ministrul sănătăţii, udemeristul Cseke Attila, şi-a dat ieri demisia. Motivul invocat? La ultima rectificare bugetară, nici măcar nu a fost consultat. Cseke sugerează că demisia sa vine în urma unei lupte cu şefulCNAS, numit de PDL, pentru banii de la Guvern. Bătălie pe care a pierdut-o. Spre deosebire de Ministerul Sănătăţii, CNAS a primit fonduri noi. În anunţul demisiei, Cseke Attila lasă de înţeles că premierul Boc a ales ca de fondurile suplimentare din sănătate să beneficieze Casa Asigurărilor de Sănătate şi nu ministerul.

Rusia ne va dirija exporturile de grâu

Rusia ar putea strica bucuria celor care au afirmat în ultima perioadă că România are cel mai bun an agricol din 2004. Concret, exporturile de cereale ale României ar putea creşte, însă nu şi sumele încasate, deoarece Rusia va relua şi ea exporturile de produse agricole pe care şi le-a suspendat în 2010. România a profitat din plin de acea perioadă, iar exportatorii au obţinut sume frumoase pentru marfa lor, pentru că preţul grâului a crescut puternic în SUA şi Europa din cauza ofertei mici.

ROMANIA LIBERA

Cum s-au redeschis dosarele Vintu-FNI

Urmele lasate de banii pe care Sorin Ovidiu Vintu i-a trimis in Indonezia lui Nicolae Popa - pentru a-i finanta sustragerea de la executarea pedepsei de 15 ani inchisoare la care a fost condamnat pentru inselarea cu peste 3.400 de miliarde lei vechi a investitorilor FNI-, au dus la redeschiderea tuturor dosarelor FNI- Banca Agricola-BRS-BID, prilej cu care s-a constatat ca procurorul sef Irinel Paun si procurorul Catalin Purcarin au ignorat probele implicarii lui Vintu. Cei doi procurori vor fi cercetati intr-o prima faza de CSM. Scopul redeschiderii dosarelor este depistarea si pedepsirea beneficiarilor banilor precum si recuperarea prejudiciile .

Cum a recrutat CIA legionari români

Serviciile secrete americane au vrut să se folosească de membrii Gărzii de Fier pentru a face legătura cu grupurile de rezistenţă din munţi. Datorăm universitarilor gorjeni Gheorghe şi Hadrian Gorun un studiu de mare valoare (Anuarul de Istorie Orală - vol.VIII) pentru cunoaşterea unor aspecte mai puţin sau de loc ştiute legate de lupta anticomunistă din România, la care, iată, s-au alăturat voluntari recrutaţi dintre legionarii români aflaţi în lagărele de refugiaţi din Isny, Biberach, Lindfau - din Germania - şi în altele din Franţa. Cum s-a ajuns aici?! Autorii ne dau o informaţie colosală: Tribunalul Internaţional de la Nürnberg a scos de sub acuzaţia de fascism-nazism "Garda de Fier".

Cât şi-au recuperat bugetarii la un an de la tăierile salariale

Încă 5-7% în plus la salariu şi bugetarii vor fi la iar la nivelul lunii iunie 2010, fără a socoti însă inflaţia de aproape 8% din această perioadă. La un an după tăierea salariilor bugetarilor cu 25% , angajaţii din educaţie au cel mai mult de recuperat, în raport cu celelalte categorii afectate. Astfel în luna iunie, comparat cu aceeaşi lună din 2010, salariile dascălilor sunt mai mici cu 8,9%., în timp ce în sănătate salariile au recuperat mai puţin cu 6,9%, iar în administraţie scăderea este de 5,8%. În luna iunie însă, la nivelul economiei, salariu l mediu net a urcat cu 3,5% ( de la 1.422 lei, la 1472 lei).

ZIARUL FINANCIAR

Acţionarii SIF-urilor ţin cu dinţii de listarea BCR. Vor da peste cap negocierea de vânzare cu Erste?

Grupul de fonduri care deţin 5% din acţiunile celor cinci SIF-uri merge înainte cu solicitarea ca BCR să fie listată, deşi conducerile SIF-urilor încearcă să le facă să se răzgândească. Ieri, la iniţiativa lui Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana, conducerile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) s-au întâlnit cu grupul de acţionari care deţin 5% din capitalul celor cinci SIF-uri şi care au cerut convocarea adunării generale la SIF-uri pentru a mandata conducerile acestora să solicite Erste listarea BCR. Printre acţionari se numără fondurile americane de investiţii Firebird şi Broad­hurst, fondurile de investiţii ale Raiffeisen, Carpatica, Banca Transilvania, Certinvest, fon­durile de pensii ale Aviva şi ING, res­pectiv firma de brokeraj Broker Cluj.

Industria farma schimbă încă un ministru al sănătăţii, al 14-lea în ultimii 20 de ani

Pe fondul tensiunilor din ce în ce mai mari cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), ministrul şi-a înaintat ieri demisia după o discuţie aprinsă cu primul-ministru Emil Boc, acuzând că nu a primit mai mulţi bani - cu două săptămâni înainte el se aştepta ca rectificarea să-i aducă 1 mld. euro - şi acu­zând totodată Ministerul Finanţelor că taie şi spânzură în problema banilor. Oamenii din industria farma spun că regretă demisia demnitarului, Dragoş Damian, CEO al producătorului Terapia Ranbaxy, afirmând că Cseke este primul-ministru care a început reforma. Interesele industriei sunt însă enorme, întrucât statul este în acest caz "client captiv", iar profitul sigur.

Încep presiunile împotriva agenţiilor de rating? Procurorii italieni confiscă documente ale Moody"s şi S&P

Procurorii italieni au confiscat joi mai multe documente de la birourile agenţiilor de rating Moody"s şi Standard & Poor"s într-o anchetă privind fluctuaţiile ieşite din comun ale preţurilor acţiunilor, informează Reuters. Măsura are drept scop acela de a "verifica dacă aceste agenţii respectă reglementările în activitatea curentă", a declarat Carlo Maria Capistro, care conduce biroul procuratoruii din oraşul Trani. Documentele au fost preluate din birourile din Milano ale celor două agenţii. De asemenea, autorităţile au adăugat că autoritatea de reglementare a pieţei de capital din Italia, Consob, să ofere documente legate de înregistrarea celor două firme în Italia.

Datoria SUA a atins pragul de 100% din PIB pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial

Datoria brută a SUA a crescut cu 238 de miliarde de dolari, atingând 100% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, după ce plafonul de îndatorare a guvernului a fost majorat, ceea ce plasează ţara în rândul statelor puternic îndatorate, alături de Italia şi Belgia, potrivit AFP. Trezoreria americană a trebuit să-şi asume marţi angajamente de plată de peste 200 de miliarde de dolari imediat după ce preşedintele Barack Obama a promulgat legea privind creşterea limitei de îndatorare. Noile împrumuturi au dus datoria publică totală a guvernului la 14.580 miliarde de dolari. PIB-ul SUA de anul trecut s-a situat la 14.530 miliarde de dolari.

Topul universităţilor: din septembrie, angajatorii vor şti de unde să-şi recruteze cei mai buni angajaţi

Absolvenţii de licenţă vor afla care sunt cele mai bune programe de masterat la care se pot înscrie în jurul datei de 1 septembrie, acesta fiind termenul la care se va finaliza proiectul de clasificare a universităţilor, prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale şi început în luna martie a acestui an. "Ierarhizarea programelor de studii va avea efecte multiple: în primul rând vom şti cum se vor aloca banii publici. A fost un caz în care o universitate de medicină din ţară avea procente de reuşită la rezidenţiat de 70%, în timp ce la altă universitate, procentul era de 3%, dar ambele primeau aceeaşi finanţare de la buget. Primul efect al acestei clasificări este acela de a aloca în mod corect finanţarea de la bugetul de stat", a spus Mircea Miclea, fost ministru al educaţiei şi preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb