• ADEVARUL
• SONDAJ IMAS Locomotivele electorale au luat-o la vale
Liderii principalelor partide politice, preşedintele şi guvernatorul BNR înregistrează scăderi de popularitate în octombrie faţă de luna septembrie, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru "Adevărul". Personalităţile din prim-planul vieţii publice obţin din ce în ce mai greu încrederea românilor, relevă cercetările realizate de IMAS pentru "Adevărul". Primii şapte clasaţi în sondajul din luna septembrie sunt în scădere în luna octombrie: Mugur Isărescu, Victor Ponta, Crin Antonescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Dan Diaconescu, Traian Băsescu şi Vasile Blaga. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este personalitatea în care românii au cea mai mare încredere, potrivit datelor strânse de IMAS în perioada 10-18 octombrie. Astfel, 33% din cei intervievaţi au răspuns că au încredere în Mugur Isărescu.
• EXCLUSIV A treia Bursă de Valori a României a intrat în linie dreaptă
Noul sistem de tranzacţionare, numit BEST-X (Bucharest Electronic Securities Trading), va avea condiţii de listare mai uşoare şi va permite cotarea firmelor mici. Peste câteva zile va fi anunţată oficial apariţia unei noi burse de valori, un sistem de tranzacţionare pe care şi firmele mici şi mijlocii îşi vor putea lista acţiunile. Iniţiatorul acesteia este Septimiu Stoica, preşedintele Bursei Române de Mărfuri şi fost preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti şi al bursei electronice RASDAQ, care lucrează de patru ani la acest proiect. El a explicat pentru "Adevărul" cum va funcţiona noua platformă de tranzacţionare.
• Cu ce slogan intră ARD în campanie
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat, duminică seară, sloganul de campanie al ARD. Acesta va fi "Reporneşte inima României", însă alianţa nu a ales încă un imn. "Sloganul va fi Reporneşte inima României", a anunţat Blaga, după şedinţa Colegiului Director al PDL. El a spus că ARD nu are un imn propriu-zis, dar că există mai multe propuneri. Liderul PDL a arătat că la Colegiul Director al partidului, la care au participat şi copreşedinţii alianţei, a fost prezentat programul de guvernare şi strategia de campanie, precum şi deciziile luate privind desemnarea lui Adriean Videanu ca şef al campaniei electorale şi a lui Traian Ungureanu drept purtător de cuvânt. Vasile Blaga a mai spus că ţinta ARD este "deblocarea României".
• Tarom are un nou director general, fost preşedinte Luxair
Consiliul de Administraţie al Tarom l-a numit în funcţia de director general pe fostul preşedinte al Luxair, compania naţională de transport aerian a Luxemburgului. Christian Edouard Heinzmann este cetăţean belgian, cu o experienţă de peste 25 de ani în industria aviatică, îşi va începe mandatul la Tarom pe 19 noiembrie cu un contract pe patru ani, având funcţia de chief executive officer and accountable manager, potrivti Mediafax. Totodată, Consiliul de Administraţie al Tarom l-a numit pe Michael Moriaty în poziţia de director general adjunct, cu funcţia de chief financial officer. Moriaty este cetăţean britanic şi are o experienţă de peste 33 de ani în managementul financiar din industria aviatică în Marea Britanie, SUA, Japonia, Tailanda, Bangladesh, Scandinavia, Olanda şi Columbia. El îşi va începe activitatea pe 12 noiembrie, cu un contract pe un an.
• Isărescu, DECLARAŢIE-ŞOC: Aderarea României la euro în 2015 "nu mai intră în discuţie"
Trecerea la moneda euro în anul 2015 "nu mai intră în discuţie", dar încercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv menţinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exerciţiu de disciplină, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de New York Times. Isărescu a afirmat într-un interviu că, prin menţinerea monedei naţionale, România a câştigat flexibilitatea de a ajusta dobânzile, de a controla lichiditatea şi de a permite deprecierea leului pentru reducerea deficitului bugetar. România are o ţintă indicativă de adoptare a monedei euro în anul 2015, însă calendarul va fi pus în discuţie după alegerile parlamentare din această iarnă, potrivit declaraţiilor anterioare ale oficialilor români.
• CAPITAL
• Cum a murit Tnuva România. O poveste cu văcuţe şi iaurturi de lux
Israelienii de la Tnuva au vrut să-i înveţe pe români să distingă laptele bun de unul prost. N-au reuşit şi au lăsat în urmă o fermă ultramodernă, care va fi scoasă, pe 7 noiembrie, la vânzare. Cei de la Tnuva au crezut că românii pot face diferenţa între un produs de calitate şi unul comun, în ceea ce priveşte lactatele. S-au înşelat", crede Elena Cosma, partener la ZRP Insolvency, societatea care se ocupă de falimentul producătorului israelian. Prin politica pe care a ales să o aplice în România, Tnuva, altfel lider al pieţei de profil în Israel, nu a făcut decât să-şi netezească drumul spre eşec.
• OMV Petrom IEFTINEŞTE carburanţii la miezul nopţii
OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, va coborî preţurile la benzinele şi motorinele comercializate în staţiile proprii cu 9 bani şi respectiv 6 bani pe litru. După ieftinirea care a avut loc la ora 00:00, la staţia Petrom din Şoseaua Pipera din Bucureşti, un litru de motorină standard costa 6,07 lei, iar motorina extra costa 6,30 lei litrul. Un litru de benzină Standard 95 costa 5.78 lei, iar benzina Extra 99 costa 6,20 lei pe litru. Ultima ieftinire a motorinei a fost operată de Petrom pe 24 octombrie, când preţurile au fost coborâte cu trei bani pe litru. Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea de circa 550 de staţii, fiind urmată de Rompetrol şi Lukoil. Companiile petroliere ajustează preţurile la carburanţi în funcţie de cotaţiile la ţiţei şi la produsele petroliere pentru zona lor de referinţă, dar şi de condiţiile de pe piaţa locală.
• Noul terminal pentru plecări al aeroportului Otopeni va fi inaugurat oficial mâine
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a anunţat că marţi, 6 noiembrie, va inaugura oficial noul Terminal Plecări al Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti. Deschiderea noului terminal are loc după 17 luni de la demararea lucrărilor de construcţie care au necesitat o investiţie de 52 de milioane de euro. Realizarea noului terminal face parte din Faza a III-a a programului "Dezvoltarea şi Modernizarea Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti". Lucrările de construcţie a acestui obiectiv de investiţii au demarat în iulie 2011 şi au fost finalizate într-o perioadă de 17 luni, un record după cum menţionează oficialii CNAB.
• CURENTUL
• Ioan Ghişe: jeg până la moarte !
Veşnic revoluţionar fără revoluţie, tare-n clanţă dar prost de gură, Ioan Ghişe s-a mulţumit până acum să emită doar nişte glumiţe handicapate de care, oricât l-ar iubi, probabil că n-au râs nici măcar nevastă-sa ori bunică-sa. Dar ieri, de ziua aniversară a preşedintelui, tot ce l-a dus pe el mintea cea veşnic odihnită, a fost să-şi expună pe Facebook cadoul pe care-l oferă cu această ocazie: o piatră de mormânt pe care este inscripţionat anul de naştere al lui Băsescu şi 2012, ca an final al existenţei acestuia.
• Chiliman îi cântă prohodul lui Crin la şefia PNL
Andrei Chiliman le-a spus sâmbătă candidaţilor USL din sector, să nu copieze "năravurile lui Traian Băsescu" şi să aibă grijă să nu îl înlocuiască pe acesta cu "un individ mai slab pregătit, mai rău decât el, fără caracter, fără bun simţ". Un apropo evident la adresa lui Crin Antonescu al cărui accente autoritate în interiorul PNL au luat amploare. "Oamenii vor unitate, nu dezbinare. Cer oprirea războiului politicianist. Încetaţi să-i mai împărţiţi în două tabere! In basişti şi anti-basisti. Nu copiaţi năravurile lui Traian Basescu! Aveţi grijă să nu-l înlocuiţi pe Traian Băsescu cu un individ mai slab pregătit decât el, mai rau decât el, fără caracter, fără bun simţ", i-a îndemnat Chiliman pe reprezentanţii USL.
• Transilvania, în topul 10 al destinaţiilor de iarnă din Europa recomandate de ghidul Lonely Planet
Transilvania se numără printre cele 10 destinaţii de iarnă din Europa pe care celebrul ghid de călătorii Lonely Planet le recomandă turiştilor să le viziteze anul acesta, informează site-ul lonelyplanet.com. Transilvania se regăseşte pe poziţia a noua în acest top realizat de editorii publicaţiei Lonely Planet. "Nu puteţi vizita bârlogul lui Dracula într-o zi însorită, în care se aud zgomotele făcute de miei pe câmp, nu? Încercaţi să vizitaţi castelul într-o zi cu cer înnorat, când frunzele copacilor au căzut şi când zăpada începe să învăluie peisajul", spune editorii ghidului Lonely Planet. Aceştia recomandă şi vizitarea oraşelor Braşov şi Sighişoara, "două oraşe medievale superbe", care au conexiuni variate cu Vlad Ţeşeş, care în trecut se numea Dracul, deşi nu este foarte clar dacă el a pus vreodată piciorul în aşa-zisul său castel (Castelul Bran, n.r.).
• CURIERUL NATIONAL
• Oltchim, o piatră încinsă în mâinile statului
Radu Ciofu (Transilvania Capital) spune că Guvernul nu a găsit soluţie de îndreptare a activităţii combinatului, dar nici nu vrea să îl lase să moară, fiind important pentru zona Vâlcei. Pentru ca societatea să fie atractivă pentru un investitor statul ar trebui să asigure integrarea rafinăriei Arpechim şi să accepte tăieri ale datoriilor. Mihai Chişu (IFB Finwest): Oltchim este o expresie a incompetenţei şi a proastei administrări pe care statul le are în economie. La o lună după eşecul privatizării, viitorul combinatului chimic Oltchim SA Râmnicu Vâlcea rămâne incert, în condiţiile în care acesta funcţionează doar la 25-30% din capacitate, iar pierderile s-au adâncit ducând volumul datoriilor la o valoare mai ridicată decât cea a activelor.
• Gitenstein: Atitudinea din vară nu a avut legătură cu Băsescu
"Chestiunea a fost că Parlamentul dumneavoastră a dat nişte legi referitoare la desfăşurarea referendumului. Apoi, în ultima clipă, a început să facă schimbări la aceste legi, iar Curtea Constituţională a decis că acest lucru era neconstituţional". Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat că poziţia SUA faţă de România în această vară nu a avut legătură cu Traian Băsescu, ci cu respectarea statului de drept, el precizând şi că Crin Antonescu a respectat angajamentul asumat, informează Mediafax. Întrebat în legătură cu faptul că a fost văzut ca un apărător al lui Traian Băsescu, Mark Gitenstein a răspuns: "Aceste lucruri nu au nimic... Nu au legătură cu Traian Băsescu. Au de-a face cu impunerea statului de drept şi cu respectarea propriilor legi".
• Liderul grupării de fraudatori bancari, Daniel Ruse, a fost încarcerat
Liderul grupării de fraudatori bancari, Daniel Ruse, a fost încarcerat, după ce instanţa a emis, sâmbătă seară, un mandat de arestare preventivă pe numele său pentru obţinere ilicită de credite într-o afacere de fraudare a băncilor cu peste 22 milioane de euro. Iniţial, deşi exista un mandat de arestare preventivă pe numele său, Daniel Ruse nu s-a predat Poliţiei şi nu a fost găsit la domiciliul său de către poliţiştii care urmau să pună în executare mandatul. În această afacere în care au fost păgubite 16 unităţi bancare din România, procurorii au cerut arestarea preventivă a 33 de persoane, iar judecătorii au emis 17 mandate de încarcerare, printre cei aflaţi deja în detenţie numărându-se un alt lider al grupării, Stan Mihai, fratele acestuia, Toma Mihai, şi fostul general DIE, Dragoş Diaconescu.
• Hassan Awdi cere daune uriaşe în cazul Rodipet
Hassan Awdi, fostul patron al Rodipet - actualul Network Press Concept - a cerut Curţii de Arbitraj de la Washington (ICSID) să oblige statul român la plata unor daune estimate la 223 mil. euro, pentru că acesta nu s-ar fi achitat de obligaţiile ce decurg din tratatul bilateral de protecţie a investitorilor străini. Suma este de peste 37 de ori mai mare decât contravaloarea acţiunilor cumpărate în 2003 de Hassan Awdi, prin Magnar System Com din Otopeni.
• Chiliman: Războiul stupid al atacurilor la ambasadorul SUA ne aruncă în ridicol
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a spus, sâmbătă, la lansarea candidaţilor USL din sector, că "războiul stupid" al declaraţiilor împotriva ambasadorului SUA, a cancelarului german Angela Merkel sau a preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, face rău ţării şi o aruncă în ridicol. Chiliman le-a cerut reprezentanţilor USL să evite asemenea declaraţii "demne de relicvele războiului rece". "Oamenii vă cer responsabilitate. Astăzi România este parte a lumii occidentale. Faceţi în aşa fel încât ţara să rămână în această lume. Războiul stupid al declaraţiilor împotriva ambasadorului SUA, a lui Merkel şi a lui Barroso ne face rău şi ne aruncă în ridicol. Evitaţi asemenea declaraţii demne de nişte relicve ale războiului rece", a spus Chiliman.
• Se conturează o nouă criză în SUA: lipsa carburanţilor creează cozi interminabile
Criza benzinei este o altă problemă pentru populaţia din zonele afectate de uraganul Sandy, după lipsa de curent, distrugerile materiale provocate de ape şi lipsa transportului în comun. Americanii se confruntă cu cea mai gravă criză a benzinei în SUA din ultimii 40 de ani. Guvernatorul din New Jersey (nord-estul SUA) a dispus raţionalizarea benzinei începând de sâmbătă într-o parte a statului, în lipsă de suficienţi carburanţi după trecerea uraganului Sandy. În zilele pare, numai maşinile cu număr de înmatriculare par vor putea fi alimentate, iar în zilele impare va fi invers, a decis guvernatorul Chris Christie.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Generalul penal a fost şeful lui Dan Voiculescu
Dragoş Diaconescu, arestat în dosarul "Bancherilor", l-a avut subaltern pe "Felix" în vremea când conducea Argus, societatea Securităţii comuniste. Generalul în rezervă DIE, Dragoş Diaconescu (73 de ani), unul dintre capii reţelei bancherilor, a fost timp de opt ani şeful preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu (66 de ani). După ce a condus timp de mai mulţi ani afacerile Securităţii comuniste, el a fost arestat, săptămâna trecută, pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, care ar fi prejudiciat trei bănci comerciale cu suma de 22 de milioane de euro. Dragoş Diaconescu l-a avut subaltern pe Voiculescu în perioada în care conducea oficiul Argus. De altfel, în cartea de muncă a politicianului se arată că, pe data de 1 martie 1982, el s-a angajat la Camera de Comerţ şi Industrie a RSR- Oficiul Argus în funcţia de director. Astfel a ajuns în subordinea directă a lui Dragoş Diaconescu.
• Augustin Zegrean: "Frunda vrea desfiinţarea Curţii Constituţionale"
Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, îl critică pe senatorul UDMR Gyorgy Frunda, pentru declaraţiile referitoare la diminuarea atribuţiilor CCR. "Mă mir că un fost membru al Comisiei de redactare a actualei Constituţii face asemenea declaraţii!", a declarat Zegrean, în exclusivitate pentru "Evenimentul zilei". Gyorgy Frunda a apreciat vineri, la Târgu Mureş, că Legea fundamentală ar trebui modificată, astfel încât Parlamentul să poată trece peste deciziile Curţii Constituţionale "cu o majoritate substanţială". "Fie o readuc la situaţia de dinainte de 2003, când toate hotărârile ei pot fi modificate de Parlament cu majoritate parlamentară substanţială, fie a doua variantă - să o fac parte a sistemului judiciar şi să o duc undeva pe plaja ÎCCJ", a spus Frunda.
• Rus, Iliescu şi Tăriceanu - "agenţi politici" ai lui Băsescu
Dan Voiculescu îşi atacă partenerii din USL care nu susţin suspendarea şefului statului. Fondatorul PC, Dan Voiculescu, i-a pus la punct pe colegii din USL, care şi-au permis să critice planul său referitor la o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Vizat este în special Ioan Rus, liderul grupului de la Cluj din PSD. Cu toate acestea, şi Ion Iliescu, şi Călin Popescu - Tăriceanu, au criticat public un astfel de demers. "< Agenţii politici > ai domnului Băsescu, infiltraţi strategic în diverse partide, uită de orice prudenţă când aud de suspendare şi ies agresiv la luptă.
• AVERTISMENT TIBETAN: 10% din populaţia Terrei va dispărea ÎN DOUĂ LUNI
700 de milioane de oameni, adică aproximativ zece la sută din populaţia Pământului, ar putea muri în mai puţin de două luni.Asta pentru că, potrivit unei avertizări făcute pentru agenţia spaţială americană NASA de un monah tibetan, pe 21 decembrie planeta va fi afectată de fenomenul "zona zero", când dispare câmpul electromagnetic al tuturor obiectelor. Drept urmare, la ora opt dimineaţa, ora Moldovei, peste Terra se va lăsa bezna şi haosul. Potrivit predicţiilor monahului tibetan, cunoscut sub numele de Oracolul din Şambala, pe 21 decembrie Pământul va trece prin "zona zero", o stare a spaţiului în care se stinge şi nu poate să se râspândească niciun fel de energie. La fel, dispare câmpul electromagnetic al tuturor obiectelor. Timp de patru zile, bezna de pe planetă va fi străfulgerată de flash-uri de lumină iluzorie, asemenea unor fulgere.
• JURNALUL NATIONAL
• ASUL DIN MÂNECA LUI DANIEL MORAR. Cum a ajuns fostul şef al DNA să aibă mai multă putere decât ministrul Justiţiei şi CSM la un loc
Daniel Morar se află la conducerea Ministerului Public, cu delegaţie, pentru şase luni de zile. Din această poziţie de interimat, în care a fost promovat de Codruţa Kovesi, fostul şef al DNA are puteri depline, similare cu ale unui procuror general numit pentru un mandat. Chiar şi aşa, teoretic este greu de imaginat că o conducere interimară ar putea să influenţeze în mod esenţial ceea ce se întâmplă în parchetele din România. În realitate, potrivit unor informaţii obţinute în exclusivitate de jurnalul.ro, în momentul de faţă, la nivelul Ministerului Public - Parchetul General, DNA, DIICOT, parchete militare, parchete de pe lângă curţi de apel şi unităţi aflate în circumscripţia acestora - sunt vacante 174 de posturi de conducere. Daniel Morar are, potrivit legii, dreptul de a face numiri cu delegaţie, pentru şase luni, în toate posturile vacante.
• MRU, căzut în dizgraţia lui Traian Băsescu?
Preşedintele Traian Băsescu a împlinit ieri 61 de ani. Şeful statului şi-a serbat ziua de naştere în Castelului Foişor, loc în care preşedintele obişnuieşte să se cazeze atunci când merge la Sinaia. La petrecere au fost invitaţi toţi mai marii PDL. Potrivit unor surse din PDL, marele absent al sindrofiei a fost Mihai Răzvan Ungureanu (MRU), nu demult propulsat de Băsescu de la şefia Serviciului de Informatii Externe (SIE) în fruntea Guvernului României. Absenţa sa la aniversarea şefului statului este cu atât mai notabilă cu cât MRU este candidat la parlamentare din partea ARD, alianţă din care face parte şi PDL şi a cărei conducere o împarte cu Vasile Blaga, liderul democrat liberal.
• Gogoriţa lui Olaru a fost dezumflată. Dosarul bancherilor, fără bancheri
Dosarul bancherilor, prezentat ca o mare fraudă bancară de un raport aberant al DIICOT, spunea că 80% din sistemul bancar este virusat. Faptele au revenit la o dimensiune mult mai mică. În primul rând, dosarul a plecat de la sesizarea băncilor, BCR a sesizat DIICOT şi Banca Naţională privind tentativa de obţinere de credite în condiţiile frauduloase. Reţeaua infractorilor era de fapt în afara bancherilor, fapt dovedit de arestările din acest dosar în care nu se regăseşte niciun bancher. Relaţiile lui Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, şi Aurel Şaramet, preşedinte al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, rămân să se clarifice în timpul cercetărilor. Stenogramele difuzate sunt nesemnificative pentru faptele penale comise de personalul bancar.
• NATIONAL
• Cine are interes sa paralizeze structurile de ancheta din Romania
O statistica mai mult decat ingrijoratoare arata ca aproape trei sferturi dintre structurile cu roluri vitale in buna desfasurare a actului de justitie din Romania sunt conduse de "imputerniciti". Si culmea, acestea sunt cazuri inca fericite, pentru ca alte institutii au in fruntea lor interimari cu prerogative incerte sau, mai rau, nici o persoana determinata pentru a tine fraiele activitatii zilnice. In lipsa unor sefi cu puteri depline, toti lucratorii din structurile speciale ale Justitiei si Internelor au facut pasul inapoi, punand dosarele la dospit prin sertare, de frica sa nu calce prin strachinile politice.
• PDL, strategie de campanie la sprit cu Basescu
Traian Basescu a implinit, ieri, 61 de ani. Seful statului si-a sarbatorit ziua de nastere la Sinaia, la Castelul Foisor. Pentru ca oaspetii au trecut cu masinile pe langa ziaristii aflati in apropierea Castelului fara sa opreasca, singurii pedelisti a caror prezenta a fost confirmata au fost Anca Boagiu si Adriean Videanu. Iar cum alegerile bat la usa, participarea celor doi a fost suficienta pentru a da nastere banuielilor ca politica si-a facut si ea loc printre urari si gustari.
• PUTEREA
• Aici sunt banii asiguraţilor: MS şi CNAS au păgubit bugetul cu sute de milioane. Casa penală de sănătate
Aproape două sute de milioane de lei s-au pierdut de la buget din cauza incompetenţei miniştrilor Sănătăţii şi preşedinţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din 2009 până în prezent. Raportul Corpului de Control al primului-ministru a scos la iveală modul cum a fost păgubit sistemul de sănătate, faptele prezentate putând întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prevăzute de Codul penal. Potrivit raportului, taxa clawback, care ar fi trebuit să aducă urgent bani pentru sănătate, nu a putut fi implementată la timp din cauza şefilor CNAS care au emis cu întârziere normele de punere în aplicare a legii. Fostul şef al CNAS, Lucian Duţă , spune că premierul minte în momentul în care invocă prejudiciul adus de aceste întârzieri.
• Bechtel mai primeşte 10 milioane de euro
Deşi ar fi trebuit să finalizeze Autostrada Transilvania, în lungime de 415 km, până la sfârşitul acestui an (conform primului termen de finalizare stabilit încă din 2003), compania americană Bechtel a dat în folosinţă numai 52 km de şosea. Din vara anului 2004 şi până acum, americanii au încasat circa 1,32 miliarde de euro pentru Autostrada Transilvania. Dacă tot a alocat pentru acest an 347 milioane de lei, fără să fie finalizat un metru de şosea, Ministerul Transporturilor se pregăteşte să mai facă rost de 10 milioane de euro pentru autostrada Braşov - Cluj - Borş. Se împlinesc doi ani de la tăierea ultimei panglici pe Autostrada Transilvania. În noiembrie 2010, fostul premier Emil Boc inaugura 10 km de autostradă, între Turda şi Câmpia Turzii.
• Indagra, la final: "Miss Văcuţa" 2012 valoarează 20.000 de euro
Văcuţa încununată cu titlu de "Miss" la ediţia din acest an a târgului Indagra este din rasa Holstein, are o performanţă productivă care poate atinge 14.000 de litri de lapte şi valorează peste 20.000 de euro. "Anul acesta, au participat la Concursul Naţional de Animale, organizat la Indagra, peste 80 de vaci din nouă rase care cresc în România, titlul de < Miss Văcuţa > revenindu-i unei vaci din rasa Holstein, care, din punctul meu de vedere, este inestimabilă. Deşi nu se vinde un astfel de exemplar, văcuţa valorează peste 20.000 de euro. Este un animal care poate obţine oricând titlul de < Miss > al Europei, nu doar al României", a declarat, duminică, Gheorghe Neaţă, directorul general al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein România, fostul şef al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ). "
• ROMANIA LIBERA
• Ambasadorul Italiei: UE nu va accepta interzicerea vânzării terenurilor către străini
Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, a povestit că a aflat despre România când era copil, fiindcă în satul lui din sudul Italiei, la Policoro, locuia un faimos arheolog român, Dinu Ademeşteanu. Îi place în România, chiar dacă e prea frig pentru el şi nu poate călători confortabil cu maşina prin ţară fiindcă şoselele româneşti "sunt într-o situaţie groaznică". Diplomatul italian spune, pe de altă parte, că Italia nu este de acord cu ideea ministrului român al agriculturii de a interzice vânzarea terenurilor către străini. "Nici UE nu va accepta o asemenea discriminare", crede Mario Cospito, care declară că Italia nu este de acord cu amânarea primirii României în spaţiul Schengen şi conectarea acestui subiect de Mecanismul privind Cooperarea şi Verificarea (MCV).
• Ce a găsit la CNAS şi ce nu a căutat Corpul de Control al premierului
Corpul de Control al primului ministru a efectuat un control amănunţit la CNAS, în urma căruia vrea să sesizeze DNA şi ANI, după ce a constatat că angajaţii şi-au neglijat atribuţiile de serviciu, generând o pagubă de 189,7 milioane de lei, în intervalul octombrie 2009-septembrie 2011. Inspectorii subordonaţi lui Victor Ponta s-au concentrat exclusiv pe perioada guvernării Boc, când miniştri ai Sănătăţii au fost: Adriean Videanu (interimar), Cseke Attila şi Ladislau Ritli. Echipele nu au controlat şi activitatea CNAS în perioada din 2009, în care PSD a guvernat alături de PDL şi când mandatul de ministru al Sănătăţii i-a revenit lui Ionuţ Bazac. Mai mult, verificarea activităţii CNAS în guvernarea Ponta n-a fost decât parţială, singurele inspecţii de după luna mai 2012 fiind cele cu privire la gestionarea contribuţiei datorate de deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor, conform Mediafax.
• ZIARUL FINANCIAR
• Nota de plată pentru fraude şi creditele neperformante este plătită prin marje mai ridicate la clienţii buni
Pentru Banca Naţională cel mai important lucru în scandalul fraudei bancare care a izbucnit joi este că "frauda" a fost provizionată în bilanţul băncilor şi din acest punct de vedere băncile implicate şi de ce nu sistemul bancar sunt în siguranţă. Deci pierderile sunt deja acoperite. Problema este că factura fraudei sau mai bine zis factura creditelor neperformante, pentru că frauda se transformă într-un credit neperformant, se decontează de acţionarii băncilor şi de clienţii buni sau de clienţii care vor să ia credite noi. Din cauza acestor credite neperformante, unele dintre ele intrând în categoria fraudelor, seifurile bancherilor încep să fie pline de dosare grele. Iar din acest motiv costul împrumuturilor de pe piaţa românească fie la lei, fie la valută nu scade şi nici nu va scădea.
• Bancherii pică testul antifraudă: nu pot depista date false prezentate ca având girul Fiscului
Nicolae Cinteză, şeful Supravegherii din BNR, afirmă însă că sistemul de autocurăţire a băncilor funcţionează. Sistemele de control al riscului de fraudă implementate de acţionarii străini în mari bănci româneşti se dovedesc vulnerabile în faţa unor documente în aparenţă valabile purtând eventual o ştampilă falsă cu numele ANAF şi nici măcar filtrele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri nu reuşesc să depisteze dosare bazate pe date false, după cum indică ancheta DIICOT care a zdruncinat reputaţia bancherilor în ultimele zile. Scandalul fraudelor de 22 mil. euro în care au fost implicate sucursale ale BCR, BRD şi CEC Bank pune în evidenţă o breşă în capacitatea băncilor de a se feri de documente false: nu există un circuit special securizat prin care bancherii să poată verifica în baza de date a Fiscului informaţiile prezentate de solicitantul unui credit privind presupusa activitate a firmei sale.
• "Repausul" de 45 de zile la un reactor a tăiat 16% din profitul Nuclearelectrica. Compania estimează o revenire pentru 2013
Nuclearelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie din România, a înregistrat afaceri în uşoară creştere în primele nouă luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut, dar profitul companiei a fost afectat de costurile înregistrate în timpul opririi planificate a reactorului 1 de la Cernavodă. În România funcţionează două reactoare nucleare pe platforma de la Cernavodă, cu capacităţi similare de circa 700 MW, prin care se asigură aproape 20% din producţia de energie la nivel naţional. Practic, unu din cinci becuri din România este aprins prin intermediul energiei nucleare.