REVISTA PRESEI 05.11.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 noiembrie 2014

ADEVARUL

Votul electronic: soluţia de care fug politicienii români

Clasa politică din România nu este interesată de implemntara unui sistem electronic de vot, cred specialiştii contactaţi de "Adevărul". Scandalul votului din diaspora a stârnit discuţii şi în privinţa metodelor alternative de vot care ar fi putut eficientiza sistemul acolo unde mii de români au aşteptat la cozi câte 6-7 ore pentru a-şi alege preşedintele. Profesorul Vasile Baltac, blogger adevarul.ro, explică procedeul tehnic prin care un simplu click devine opţiune politică. "Votul electronic este o denumire generică pentru folosirea tehnologiilor digitale (echipamente, software, telecomunicaţii) în procesul de votare. Există o varietate de metode care intră în aceasta categorie: folosirea de scanere pentru citirea buletinelor de vot, folosirea de terminale electronice în sectiile de votare şi memorarea voturilor pe suport fizic (cartele perforate de regulă), transmiterea directa prin reţele de date a votului", spune specialistul.

Ponta şi-a ales succesorii: Tăriceanu, Georgescu, Maior

Victor Ponta a anunţat, marţi, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, prima variantă pentru funcţia de premier al României este Călin Popescu Tăriceanu. Pe lista scurtă a lui Victor Ponta se mai află Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, şi George Maior, directorul SRI. Ponta a adăugat că va rămâne în funcţie până pe 21 decembrie. Anunţul a fost făcut după o şedinţă de consultare cu partenerii de guvernare care a durat mai puţin de o oră. Imediat după nominalizarea lui Călin Popescu Tăriceanu în funcţia de viitor premier, Ponta a precizat că va rămâne în funcţie până pe 21 decembrie, când încetează mandatul preşedintelui Traian Băsescu. Ponta a mai anunţat că discuţii despre structura viitorului guvern vor avea loc numai după 16 noiembrie. Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, clasat pe locul al şaptelea după primul tur, cu 3,48% din voturi, a anunţat, ieri, susţinerea totală pentru Ponta. Vadim Tudor a încheiat în acest sens un protocol cu UNPR, partid-breloc al PSD.

Cum au reacţionat fanii lui Vadim, după ce s-a aliat cu Ponta: "Trădătorule! Spuneai de Funar că e şarpe!"

La scurt timp după ce Corneliu Vadim Tudor a semnat protocolul de susţinere cu UNPR pentru susţinerea lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale, fanii săi de pe Facebook au reacţionat agresiv la adresa liderului PRM. Anunţul că Vadim Tudor, care l-a criticat în repetate rânduri pe Victor Ponta, îl va susţine în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, i-a înfuriat pe fanii acestuia, care i-au adresat cuvinte grele, în texte publicate pe pagina de Facebook a preşedintelui PRM. "Aţi hulit până acum hoţii, mafia, etc. Jos mafia, sus Patria! Ţineţi minte sloganul, nu? Astăzi v-aţi aliat cu mafia, cu hoţii... RUŞINE! Coloană vertebrală, nexam!". "Am votat Vadim în 2009. Nu voi mai vota niciodată. Trădătorule! Cum ai putut să te dai cu hoţul Ponta? Niciodată Ponta, trădătorule!" "L-aţi ales pe Ponta, mi-aţi pierdut încrederea! Sunt profund dezamăgită!"

Alegeri prezidenţiale 2014. Cine sunt liberalii care au trădat

Câţiva lideri ai PNL nu au tras destul de mult pentru Klaus Iohannis la alegeri, astfel încât scorul scos de candidatul liberal a fost mult mai mic decât obţinuse partidul la alegerile europarlamentare. O diferenţă semnificativă între rezultatele de la alegerile europene şi cele de la prezidenţiale s-a văzut la Călăraşi, unde şeful filialei PNL, Răducu Filipescu, este un apropiat al lui Crin Antonescu. Aici, PSD a obţinut duminică 49% din voturi, iar Iohannis, 27%. În schimb, la scrutinul din 25 mai, Filipescu a obţinut 34,9% din voturi, cu peste două procente în faţa PSD, care a luat 32,5%. Un alt lider cu greutate al PNL care a dezamăgit este Marian Petrache, şeful judeţului Ilfov. Iohannis a obţinut un scor de 27,7%, în timp ce PSD a primit 39,9% din voturi. La europene, în schimb, PNL a reuşit să câştige în Ilfov 29,5% din voturi, în timp ce PSD a obţinut 36,3%.

Ioana Petrescu: Nu îi vom prezenta bugetul lui Traian Băsescu. Nu avem un draft de buget

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a afirmat, marţi seară, la Prime Time News, că actualul Guvern nu îi va prezenta bugetul pe 2015 preşedintelui Traian Băsescu, întrucât, în urmă cu câteva luni, când premierul Victor Ponta "explica când va fi prezentat bugetul, domnia sa nu îşi anunţase candidatura" şi de aceea, afirmă Ioana Petrescu, "nu e normal dacă Victor Ponta ştie că s-ar putea să nu fie pe acest scaun de premier, anul viitor, să îşi însuşească acest buget". Ioana Petrescu a precizat, totodată, că "nu există un draft" al bugetului pe 2015, însă că au fost făcute "estimări despre cât se poate colecta anul viitor".

Alegeri prezidenţiale 2014. Ce fac românii din străinătate pentru ţara lor

Cei peste trei milioane de români care locuiesc în străinătate trimit anual în ţară câte 5 miliarde de euro, sume care cântăresc semnificativ în economia locală. Ei sunt cei mai mari investitori ai României. O parte dintre ei nu au mai apucat să-şi aleagă duminică preşedintele din cauza cozilor interminabile formate la secţiile de votare din capitalele europene, alţii au reuşit doar după ore bune de aşteptare. Valoarea transferurilor băneşti efectuate de românii din străinătate s-a ridicat anul trecut la 4,23 miliarde de euro, echivalentul a 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Sumele sunt cu 57% mai mari decât investiţiile străine directe din 2013. "Căpşunarii", aşa cum mulţi îi numesc, sunt astfel cel mai mare investitor în economia românească. Sumele trimise în ţară în anii de boom, înaintea declanşării crizei economice mondiale, depăşeau chiar 7,5 miliarde de euro. Pentru toate cheltuielile pe care românii le fac cu banii primiţi de la rudele din străinătate, statul percepe TVA de 24%. Adică din cele 5 miliarde de euro trimise anual în ţară, statul încasează aproape un miliard de euro.

BANCHERUL

Cum functioneaza Mecanismul Unic de Supraveghere a bancilor europene

Incepand de ieri, Banca Centrala Europeana (BCE) incepe supravegherea directa a unui numar de 120 de banci semnificative din zona tarilor cu moneda euro, care detin 82% din activele bancare din zona euro, in cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere (MUS) - Single Supervisory Mechanism (SSM). MUS se aplica automat doar tarilor europene care au adoptat moneda unica, insa si statele din afara zonei euro pot cere sa fie supravegheate direct de BCE, asa cum are de gand sa faca Romania, la finalul anului viitor, dupa cum a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In acest scop, BNR va semna cu BCE un asa-zis acord de cooperare stransa - close cooperation. Infiintat ca răspuns la lecţiile învăţate din criza financiară, MUS se bazează pe principii şi standarde stabilite de comun acord. Supravegherea se realizează de către BCE, împreună cu autorităţile naţionale de supraveghere din statele membre participante. MUS nu vrea sa "reinventeze roata", ci vrea sa se intemeieze pe cele mai bune practici de supraveghere care sunt deja în vigoare.

Mugur Isarescu spune ca decizia de reducere a dobanzii a fost luata in unanimitate de cei 9 mebri ai Consiliului de Administratie al BNR

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ieri, in cadrul briefingului de presa, ca decizia privind reducerea dobanzii la 2,75% pe an a fost luata in unanimitate de cei 9 membrii ai Consiliului de Administratie, dintre care 3 au fost propusi recent de catre PSD. Mugur Isarescu: "Fac dezvaluiri din culisele Consiliului de Administratie. Nu au fost puncte in care sa spunem: dom'le avem un semn de intrebare! Intr-adevar, avem o mare incertitudine legata de mediul international. Nu stim pana unde se duce aceasta relaxare din Europa, cu toate ca suntem europeni. Isarescu a precizat ca noua prognoza a BNR in privinta inflatiei indica o traiectorie sensibil mai redusa, rata anuala a acesteia urmand a se plasa la nivelul de 1,5% in decembrie 2014 si la 2,2% la finalul lui 2015. BNR a revizuit in august prognoza inflatiei de la 3,3% la 2,2% pentru 2014 si de la 3,3% la 3% in 2015.

CURENTUL

Un asteroid de 10.000 de tone ameninţă TERRA

Un asteroid periculos pentru Pământ a fost descoperit de telescopul robotic al Universităţii din Moscova. Acesta are un diametru de 370 de metri şi 10.000 de tone. Asteroidul ar putea lovi planeta noastră. Evenimentul ar putea avea loc în următorii ani. Potrivit presei ruseşti, dacă ar lovi Terra, ar provoca de 1.000 de ori mai multe daune decât meteoritul care a căzut la Celiabinsk în 2013. Telescopul automat instalat în Munţii Caucaz a descoperit pentru prima oară asteroidul, denumit UR116. Datele descoperite de ruşi au fost transmise apoi colegilor de la Observatorul Smithsonian pentru a calcula orbita exactă a acestuia. Orbita lui UR116 fluctuează pentru că trece aproape de Venus şi Marte, iar forţa gravitaţională a acestor planetei va influenţa orbita.

Contur - de Tia Şerbănescu

De cum a văzut că are zece procente, câteva partide şi televiziuni în plus faţă de Iohannis, premierul Ponta a şi început să se considere preşedinte deja ales începând "negocierile" cu ceilalţi candidaţi pentru turul doi. Mai exact a făcut singurul lucru pe care-l ştie: să cumpere candidaţi (cu procentele lor cu tot) aşa cum a cumpărat parlamentari şi primari pentru a-şi mări oastea şi aşa cum a cumpărat voturi promiţând pensii şi salarii mai mari. Primii care s-au prezentat să-şi depună armele şi bagajele au fost Tăriceanu, Vadim şi Meleşcanu. Total nouă puncte. Darul lui Meleşcanu a fost cel mai preţios: i-a dat lui Ponta singurul procent pe care-l avea. Cu burta plină, cu pălăria lui Tăriceanu, cu fularul lui Vadim şi şosetele lui Meleşcanu, Ponta a deschis licitaţia pentru tronul său de la Palatul Victoria. Să sperăm că graba lui Ponta de a-şi desemna succesorul şi de a se considera instalat la Cotroceni, îi strică treaba. Deja s-a făcut de râs peste hotare în ziua alegerilor unde a furat voturile românilor care stăteau la coadă în marile oraşe europene împiedicându-i să voteze.

CURIERUL NATIONAL

Când şi cui i se pot opri gazele

Transgaz şi operatorii de distribuţie vor întocmi până sâmbătă lista clienţilor întreruptibili de siguranţă şi a consumatorilor protejaţi. Consumatori protejaţi sunt clienţii casnici, unităţile sanitare, de învăţământ, de cazare, asistenţă socială, administraţii şi instituţii publice, producătorii de energie termică, micii consumatori industriali. Întreruperile pot fi operate în situaţii de urgenţă în perioada 15 noiembrie - 31 martie. În contextul întreruperilor succesive ale livrării de gaze de către Gazprom şi al cerinţelor europene privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale, Ministerul Economiei şi-a luat, prin Departamentul de Energie, o serie de măsuri de siguranţă menite să protejeze consumatorii vulnerabili de eventualitatea iniţierii unei situaţii de urgenţă în care livrarea de gaze să fie sistată temporar.

Bursa scapă de o "ciudăţenie" a pieţei româneşti

Începând cu data de 2 decembrie a.c., blocurile de tran­zacţionare vor fi eliminate de la Bursa de Valori Bucureşti, informează un comunicat al operatorului de piaţă sosit pe adresa redacţiei. Această schimbare survine în contextul eliminării segmentului de piaţă odd-lot şi a cerinţelor speciale privind dimensiunea ordinelor. "Creăm o situaţie, care este normală pentru pieţele dezvoltate, prin eliminarea restricţiilor cu privire la elemente de bază precum numărul de acţiuni, obligaţiuni sau alte instrumente pe care investitorul ar dori să le cumpere sau să le vândă", a declarat Ludwik Soboleski, directorul general al BVB, adăugând că aceasta va oferi flexibilitate, costuri mai mici, mai multă libertate şi o reacţie mai rapidă la schimbarea stărilor pieţei. După eliminarea segmentului de piaţă odd lot, singurul segment de executare a tranzacţiilor va fi piaţa regular, ceea ce ar urma să aducă, potrivit comunicatului Bursei, o eficienţă crescută procesului de tranzacţionare şi o standardizare mai ridicată.

Coface: Rusia, Turcia şi Venezuela prezintă un risc de ţară ridicat

Asiguratorul de credite francez Coface a retrogradat Rusia, Turcia şi Venezuela într-un studiu privind riscurile de ţară, retrogradările având loc în urma schimbărilor din plan politic şi sociale din cele trei ţări. Riscul de ţară în Rusia a fost retrogradat la C, în condiţiile situaţiei din Uraina. "Criza din Ucraina a avut cu siguranţă un impact negativ asupra creşterii economice (prognoza este la 0% în 2014), în principal ca urmare a scăderii investiţiilor şi a decelerării consumului. Mai mult decât atât, dificultăţile în atragerea de investiţii au fost deja evidente în 2013 şi ilustrează lipsa de încredere a jucătorilor economici în climatul de afaceri rus. Ieşirile mari de capital din Rusia din 2008 sunt o dovadă în acest sens. De asemenea, se ia în considerare faptul că firmele ruseşti sunt masiv îndatorate în valută. Cu acces limitat la alte pieţe din cauza sancţiunilor actuale şi a scăderii rublei, companiile se vor confrunta cu termene de rambursare majore în următorul an", se arată în studiul Coface.

ANAF: Aşa-zişi inspectori înşală cetăţenii prin SMS

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) informează cetăţenii asupra unei posibile fraude săvârşite de aşa-zişi inspectori care, trimiţând SMS-uri îi determină pe cetăţeni să plătească "cu reducere" eventualele datorii pe care le-ar avea către stat. "Persoane fizice recepţionează pe telefoane SMS-uri în care sunt informaţi că au datorii către ANAF, care este cuantumul acestora şi sunt sfătuiţi să apeleze un număr de telefon în vederea obţinerii unei reduceri sau evitării executării silite", a informat Agenţia, precizând că analizează această posibilă fraudă. "Agenţia Naţională de Administrare Fiscală atenţionează contribuabilii că aceste SMS-uri nu sunt transmise de organele fiscale şi să nu dea curs solicitărilor din acestea. Rugăm contribuabilii care primesc astfel de SMS-uri să se adreseze organelor fiscale de care aparţin în vederea clarificării stării de fapt fiscale", a informat ANAF.

EVENIMENTUL ZILEI

Agentul "Bran" - primul SPION ARESTAT în România, după 1990. Reţeaua lui FURA SECRETE MILITARE

În urmă cu aproape 20 de ani, un român racolat de un important serviciu secret a fost arestat într-un oraş din Ardeal. Fugit în străinătate pe vremea comunismului, agentul a fost trimis în ţara noastră, în 1990, pentru a crea o reţea de spionaj. Timp de patru ani, agentul "Bran" a avut misiunea să racoleze ofiţeri ai Armatei Române, angajaţi ai fabricilor de armament din Transilvania şi să afle afinităţile politice ale cadrelor de comandă şi înţelegerile MApN cu omologi americani ori eventuale tatonări similare din partea Rusiei. Dezvăluiri din dosarul întocmit de Serviciul Român de Informaţii în care se precizează "deţinătorii de secrete" pe care a reuşit să-i racoleze spionul, în slujba cărui serviciu lucra agentul "Bran" şi cum se lăuda cu "persoane care au puterea de a deturna orientarea politică a României".

Republica lui Mazăre. Premieră: Director prins de DNA înainte de a da un contract cu dedicaţie

Managerul Spitalului de Urgenţă Constanţa , Dănuţ Căpăţînă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA după ce a încercat să acorde un contract de 6,3 milioane de euro către firma unui fost asociat. Alţi şase angajaţi ai spitalului sunt judecaţi după ce, în 2010, au aprobat o serie de acte fără minime verificări privind capacitatea firmei "prietene" de a onora furnizarea de oxigen medical. Într-un final, susţin anchetatorii, contractul a fost pus pe tavă firmei RMB Inter Med Solution SRL Bucureşti. Spitalul nu a apucat să plătească deoarece a intervenit Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor care a stopat tranzacţia. RMB Inter Med Solution SRL a funcţionat până în 2013 în Bucureşti. Tot de atunci s-a mutat în Tâncăbeşti- Ilfov, este condusă de Daniel Ioachim Rusu şi are ca obiect de activitate "comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice".

De ce l-au trădat baronii PNL pe Klaus Iohannis

Blat cu PSD sau dorinţa ca fostul şef al PNL, Crin Antonescu, să se întoarcă la şefi a partidului - acestea au fost motivele rezultatelor dezastruoase ale lui Iohannis în unele fiefuri liberale. Liberalii nu doar că s-au obişnuit cu ideea că prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, nu va câştiga alegerile, dar unii dintre ei îl şi ajută pe liderul PNL să le piardă. Motivele sunt diferite. Astfel, în ceea ce îl priveşte pe liberalul Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, care a reuşit să racoleze numeroşi primari în tabăra PNL, el a obţinut pentru Iohannis doar 31%, cu 12 procente mai puţin decât scorul în judeţ al lui Ponta. Potrivit unor surse liberale, Moloţ, care are un nou termen în procesul cu ANI la Înalta Curte pe 13 noiembrie, la finalul căruia ar putea fi declarat incompatibil, nu crede că varianta Iohannis-preşedinte i-ar rezolva problemele cu legea. Şi baronul de Călăraşi, Răducu Filipescu, care a obţinut doar 27% pentru Iohannis a fost acuzat din interiorul PNL de blat cu Victor Ponta.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu şi Macovei, anchetaţi de CSM

"Campionii" autodesemnaţi ai independenţei Justiţiei, Băsescu Traian şi Macovei Luiza Monica se află, în premieră, sub investigaţia Inspecţiei Judiciare pentru declaraţiile lor care ar fi putut aduce atingere independenţei Justiţiei. Prin decizia luată în plen, în 9 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii dă un prim semnal clar de desprindere de sub tutela care i-a sufocat în ultimii ani, până la paralizare, dezbaterile profesionale. Hotarârea nr. 1090 nu a fost uşor de adoptat. Discuţiile din CSM au fost aprinse şi înclinau să dea încă un vot influenţat politic şi unidirecţional, de cercetare a unor declaraţii făcute de Victor Ponta în cazul acţiunilor drastice luate de procurori în dosarul Petrotel. Intervenţia judecătorului Nicolae Dumbravă a echilibrat dezbaterea, şi, spre surpriza nucleului băsist din interiorul CSM, a adus-o aproape de realitatea faptelor. Aşa s-a ajuns să fie semnalate declaraţiile lui Traian Băsescu şi ale Monicăi Macovei care transmiteau magistraţilor directive televizate pentru instrumentarea dosarelor Microsoft şi Petrotel.

CV Tudor: Iohannis va deveni preşedintele României când voi ajunge eu preşedintele Germaniei

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a semnat un protocol cu UNPR de susţinere a lui Victor Ponta pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, ce va avea loc pe 16 noiembrie 2014. "Azi, regimul politic al lui Traian Băsescu a luat sfârşit. Acum şi aici s-a decis ca el să dispară din istoria politicii românească pentru că a făcut binele rău, şi răul l-a făcut bine. Suntem după 25 de ani de haos, de debandadă, de jefuire a patrimoniului naţional", a declarat Corneliu Vadim Tudor. Am fost curtat de ambele tabere, dar după o reflectare a situaţiei am decis să-l ajut pe tânărul Victor Ponta să se mute cu biroul la Palatul Cotroceni pentru că aleg răul cel mai mic. Klaus Iohannis şi echipa lui au făcut nişte greşeli monumentale pentru mişcarea naţionalistă din România. Într-un an de profundă criză, mişcarea naţionalistă şi justiţiară au crescut ca din apă. Ştiţi bine ce se întâmplă în Marea Britanie, în Franţa... Peste tot cresc aceste mişcări, numai la noi ni s-a pus capac să nu ajungem cumva la 4 la sută.

BNR eliberează 400 de milioane de euro în piaţă

Banca Naţională a României (BNR) a decis să reducă rata rezervei minime obligatorii (RMO) în valută pe care băncile trebuie să le facă de la 16% la 14% începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie - 23 decembrie2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei se menţine la 10%. Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii în valută de la 16% la 14% determină eliberarea a 400 de milioane de euro, bani care fie vor fi repatriaţi băncilor mamă, fie se vor întoarce în ţară pentru cumpărarea unor titluri, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

NATIONAL

SIE joaca la rupere in campania electorala!

Nu mai este un secret pentru nimeni rivalitatea de-a dreptul istorica dintre cele mai importante servicii de informatii ale Romaniei. Si, chiar daca pe hartie cel putin, atributiile Serviciului Roman de Informatii si cele ale Serviciului de Informatii Externe sunt cat se poate de bine delimitate, "linia rosie" depasita prin lege pentru a separa cele doua servicii a fost de nenumarate ori depasita. SIE a ramas, pana nu de mult, inchis intr-o veritabila "carapace". Din care "greii" nu au mai iesit de la "mazilirea" fostului sef Mihai Razvan Ungureanu din fruntea "Guvernului de 80 de zile". Insa alertati de zvonurile tot mai intense privind numirea lui George Maior drept premier, cei de la SIE par sa fi riscat totul pe o singura carte, jucand practic "la rupere" in aceasta campanie electorala. Iar adevaratul scop al acestei implicari fatise din campanie ar fi, dupa cum sustin sursele noastre, "marcarea teritoriului" in fata rivalilor de la SRI.

Udrea sare in barca lui Ponta

Chiar daca nu a ajuns inca la Cotroceni, Victor Ponta a demarat deja procesul de unificare, despre care ne vorbeste de luni bune. Ce-i drept, in momentul de fata, principalul beneficiar al acestui proces este Ponta insusi. Premierul a reusit sa-i aduca pe Corneliu Vadim Tudor si liderii UDMR intr-un proiect comun. Unul electoral, care implica sustinerea prezidentiabilului PSD in turul doi. "Minunea" paleste insa in fata marii uniri care este pe cale sa se infaptuiasca si ale carei personaje principale sunt Victor Ponta si Elena Udrea. Potrivit unor surse politice, conducerea PMP intentioneaza sa se aseze la masa negocierilor alaturi de pesedisti. Chiar daca nu a confirmat informatia, Elena Udrea a dat de inteles ca varianta este luata in calcul.

Bancile au invins ANPC! Comisioanele, afisate procentual, nu in lei

Bancherii s-au impus in fata Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Institutia a cerut, initial, ca orice comision ce va aparea pe ecranul bancomatelor in momentul utilizarii cardurilor sa fie afisat in suma de plata, adica in lei, si nu in procent. In varianta finala a unui act normativ din domeniu, comisioanele respective se vor afisa procentual, nu in lei.

PUTEREA

PAŞA Ponta împarte feude: Tăriceanu, propus ca premier în coaliţia guvernamentală

Premierul Victor Ponta a marcat marţi mai multe puncte importante din strategia cu care şi-a propus să câştige turul al doilea al alegerilor prezidenţialelor. În primul rând, pentru că "recomandările" perdanţilor sunt, se pare, foarte importante pentru el, a convins deja doi dintre cei care au obţinut câteva procente să îl susţină în turul doi. Teodor Meleşcanu şi Corneliu Vadim Tudor s-au aruncat cu arme şi bagaje în tabăra lui Ponta, fiecare cu interesul său. În al doilea rând, s-a preocupat să spargă şi mai mult tabăra liberală, şi a pus la cale "discuţii cu colegii din coaliţia de guvernare" pentru a anunţa că prima sa opţiune ca premier este Călin Popescu Tăriceanu.

Comisia Europeană reduce semnificativ prognoza de creştere economică a României

Comisia Europeană (CE) a redus semnificativ prognoza privind evoluţia PIB-ului României în acest an, ca urmare a încetinirii creşterii în cel de-al doilea trimestru, anticipând un avans anual de 2%, faţă de o creştere de 2,8% estimată în iunie, potrivit prognozei economice de toamnă. În prognoza de primăvară, Comisia anticipa o creştere economică de 2,5% pentru acest an. Şi prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, faţă de proiecţia de 2,6% prezentată în raportul din primăvară. Estimările Comisiei sunt mai pesimiste decât cele ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale. Proiecţia FMI indică un avans economic în acest an de 2,4%, în timp ce Banca Mondială estimează o creştere de 2,7%.

România, sub Mongolia şi Uzbekistan, în Topul mondial al prosperităţii

România a ajuns sub ţări precum sub Mongolia, Trinidad Tobago şi Uzbekistan într-un top al prosperităţii realizat de institutul britanic Legatum. Ţara noastră ocupă locul 60 într-un top al prosperităţii pe 2014, în coborâre cu cinci poziţii faţă de anul trecut, fiind depăşită de statele vecine Bulgaria şi Ungaria, precum şi de ţări ca Mongolia, Kazahstan, Uzbekistan sau Belize, potrivit studiului. Aceasta este cea mai slabă clasare a României din 2009, de când institutul Legatum efectuează acest studiu, cu excepţia anului 2012, când România a ocupat aceeaşi poziţie ca în acest an. Norvegia se clasează pe primul loc în topul prosperităţii pentru al şaselea an consecutiv, fiind urmată de Elveţia, Noua Zeelandă, Danemrca, Canada, Suedia, Australia, Finlanda, Olanda şi Marea Britanie.

ROMANIA LIBERA

Ponta apelează la ultima soluţie a lui Ceauşescu: Victore, mai dă-le 100 de lei

Victor Ponta şi-a lansat ieri în forţă strategia electorală pentru turul al doilea: în plan politic, a făcut trei propuneri "cu greutate" pentru funcţia de premier, în eventualitatea în care va câştiga alegerile, şi a încheiat o alianţă cu PRM. În acelaşi timp, de la Palatul Victoria a anunţat două măsuri cu impact social. Deşi a jucat rolul prezidenţiabilului care respectă independenţa Executivului, Ponta a trasat deja programul lui Tăriceanu ca premier. "Un prim-ministru care garantează păstrarea cotei unice, păstrarea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, dar şi indexarea anuală a pensiilor, creşterea salariului minim şi acordurilor pe care le-am semnat ca prim-ministru, cu obligaţiile noastre internaţionale."

Efecte geopolitice ale preţului scăzut la petrol

Stratfor publică un material în trei părţi, dedicat analizei motivelor şi consecinţelor scăderii preţului petrolului, în care trece în revistă schimbările structurale din piaţa energetică şi încearcă să identifice care ţări vor pierde şi care vor câştiga din această ieftinire. Petrolul este marfa cea mai importantă geopolitic şi orice schimbare structurală în această piaţă se reverberează la nivel mondial. Pentru ţările mari consumatoare de energie preţul de peste 100 de dolari pe baril a fost o povară de care acum au scăpat. În schimb marii producători de petrol s-au obişnuit cu preţuri ridicate, ceea ce le permitea să-şi ajute bugetele, iar ieftinirea ţiţeiului îi va obliga să-şi reajusteze cheltuielile. În prezent, toţi ochii sunt aţintiţi asupra întâlnirii OPEC din 27 noiembrie; dacă nu vor fi anunţate măsuri spectaculoase, preţul scăzut al ţiţeiului va avea consecinţe geopolitice semnificative atât asupra ţărilor producătoare, cât şi asupra celor consumatoare.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu taie iar dobânda şi trimite băncile după clienţi: Este treaba voastră să daţi credite

Banca centrală a redus pentru a cincea oară în 2014 dobânda-cheie, până la 2,75%, pentru a impulsiona creditarea. Guvernatorul Mugur Isărescu cheamă băncile să se "apropie de clienţi" şi să nu-i aştepte să vină ei să ceară credite. Guvernatorul BNR Mu­gur Isărescu consideră că ar fi păcat ca din motive legate de profitabilitate instituţiile de credit să dea "cu piciorul" la avantajul echili­brării raportului credite-depozite şi aver­tizează băncile "să aibă grijă de economisire", sugerând că nu ar fi de dorit să ajusteze dobânzile la depozite odată cu continuarea reducerii dobânzii-cheie. Totodată, guvernatorul cheamă băncile să se "apropie de clienţi" pentru a stimula creditarea. Răspunsul guvernatorului la dilema de unde să vină stimularea creditării este: "de la bănci".

BVB elimină blocurile de tranzacţionare. Cu doar 740 de lei, un investitor va putea cumpăra toată bursa

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va elimina blocurile de tranzacţionare de la 2 decembrie, adică volumul minim de acţiuni sau obligaţiuni care pot fi vândute sau cumpărate într-o singură operaţiune, pentru a face piaţa de capital mai flexibilă şi mai accesibilă micilor investitori. Majoritatea acţiunilor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB au preţuri mai mici de un leu şi se tranzacţionează acum în blocuri de 10 acţiuni, cum este situaţia titlurilor Băncii Transilvania (simbol bursier TLV), sau 100 de acţiuni, ca în cazul OMV Petrom (SNP). Tranzacţiile cu volume mai mici se fac acum pe un segment separat al pieţei, numit "odd-lot". Pe acest segment se primesc numai ordine de vânzare, iar un investitor care doreşte să-şi completeze portofoliul cu câteva acţiuni este nevoit să aştepte apariţia unei oferte favorabile sau să meargă pe piaţa principală. Un investitor va avea nevoie de doar 740 de lei pentru a cumpăra câte o acţiune la toate cele 78 de companii de pe piaţa reglementată (fără cele aflate în insolvenţă), un plasament care în prezent costă 2.550 de lei.

Brokerii: Măsurile ASF sunt necorelate cu economia şi ar putea distruge piaţa

Iniţiativele propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de a restricţiona brokerii de asigurări prin majorarea limitei capitalului social şi introducerea unui nivel minim pentru fondurile proprii sunt contestate de reprezentanţii brokerilor care pun în discuţie puterea economiei româneşti de a face faţă acestor modificări. "Capitalul social ar trebui raportat la anumiţi indicatori. Comparaţia ASF cu alte entităţi nu este relevantă pentru că nu au activităţi comparabile. Trebuie să se facă legătura cu puterea economică a companiilor, nu le putem cere firmelor de brokeraj să fie supracapitalizate", spune Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR - asociaţia brokerilor de asigurări. Oficialii ASF spun că norma are, printre altele, rolul de a alinia cerinţele de capital pe acest segment cu cele ale altor instituţii financiare nonbancare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb