REVISTA PRESEI 06.01.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 ianuarie 2015

ADEVARUL

Dan Voiculescu, ultima şansă de libertate

Cererea lui Dan Voiculescu de anulare a pedepsei de 10 ani de închisoare primită în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) urmează să fie rediscutată, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti. Asta după ce magistraţii Izabela Tocan şi Dan Lupaşcu au avut opinii diferite în acest caz şi au decis să repună dosarul pe rol într-un complet de divergenţă în care va intra şi un al treilea judecător. Concret, cei doi judecători care au analizat iniţial dosarul nu au ajuns la o concluzie comună, Lupaşcu fiind de părere că există suficiente elemente pentru care apelul în cazul lui Voiculescu să fie rejudecat, iar condamnarea primită de şeful Intact să fie anulată, în timp ce Tocan a considerat contrariul, optând pentru respingerea contestaţiei. De aceea, a fost desemnat un al treilea magistrat, Cornelia Corina Dăescu, care va lua parte la o nouă dezbatere şi va înclina balanţa către eliberarea sau menţinerea în spatele gratiilor a mogulului.

Oficial german: România nu va adera la Schengen în 2015

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Bundestag, Wolfgang Bosbach, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei "Der Spiegel", că alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte nu presupune o schimbare fundamentală a situaţiei politice din România, motiv pentru care este puţin probabil ca 2015 să fie anul aderării ţării noastre la Schengen. "De alegerea lui Iohannis se leagă fără îndoială aşteptări şi speranţe mari. Dar acestea singure nu schimbă în mod fundamental situaţia politică din România", a spus parlamentarul CDU."Îndoielile faţă de o aderare a României la Spaţiul Schengen persistă (...) (România) nu-şi va atinge acest obiectiv în 2015", a adăugat Bosbach. Reacţia preşedintelui Comisiei pentru Afaceri Interne din Bundestag intervine în contextul în care, recent, preşedintele Klaus Iohannis a declarat în presa germană că va face eforturi pentru ca aderarea României la Schegen să se producă în 2015.

Marinar român ucis în Libia, la bordul vasului grecesc pe care lucra.

Un marinar român a fost ucis, duminică seară, după ce petrolierul pe care lucra a fost victima unui atac în timp ce era ancorat în portul libian Derna. Alături de marinarul român, în atac şi-a pierdut viaţa şi un coleg de naţionalitate elenă. Nava se afla sub pavilion liberian şi este operată de un armator grec. Forţele armate libiene au confirmat mai târziu că ei au bombardat "un petrolier suspect". Marinarul român ucis se numea Eduard Curduman şi era născut pe 7 februarie 1991. El era angajat ca simplu marinar la bordul vasului, iar tatăl său, Ilie Curduman, avea funcţia de fitter. Martorii la incident spun că părintele este cel care a recuperat trupul neînsufleţit al fiului din apă, după atacul cu rachete. Cei doi erau aproape de sfârşitul contractului şi urmau să vină în curând în România, a declarat liderul Sindicatului Navigatorilor din Constanţa, Adrian Mihălcioiu. Atât tatăl, cât şi fiul erau absolvenţi ai Universităţii de Marină Civilă din Constanţa.

Klaus Iohannis, primele meciuri în deplasare

Programul preşedintelui Klaus Iohannis pe 2015, în materie de vizite externe, începe uşor-uşor să se creioneze. Pentru prima deplasare, şeful statului a ales o destinaţie simbolică - Republica Moldova - acolo unde se va întâlni cu omologul său Nicolae Timofti. În primele zile ale lunii februarie, Iohannis va pleca la Bruxelles, unde va avea o serie de întâlniri informale cu mai mulţi politicieni de prim rang ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, urmând ca în data de 12 februarie să participe la prima reuniune a Consiliului European, prima întâlnire a şefilor de stat şi de guvern ai UE din 2015. Tot în primăvară, şeful statului va fi primit de preşedintele Franţei, socialistul Francois Hollande, dar şi de Angela Merkel, cancelarul Germaniei, într-o altă vizită încărcată de semnificaţii, având în vedere originea nemţească a lui Klaus Iohannis, dar şi faptul că Merkel l-a susţinut în confruntarea din toamnă cu Victor Ponta.

Sergiu Nistor, cel de-al şaselea consilier al lui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru numirea lui Sergiu Nistor în funcţia de consilier prezidenţial. Sergiu Nistor a fost comisar guvernamental pentru programul "Sibiu 2007, capitală culturală europeană". "Mă voi ocupa de probleme de cultură şi patrimoniu. Rolul meu e să îl ajut pe preşedinte să îşi ducă la bun sfârşit mandatul şi angajamentele pe care şi le-a asumat, iar ceea ce voi face va fi în acord cu agenda domniei sale. Proiectul dânsului este un proiect cultural şi identitar. Voi pregăti acţiuni concrete pentru a realiza acest proiect identitar şi cultural pentru care dânsul a fost votat", a declarat pentru HotNews.ro Sergiu Nistor. Sergiu Nistor, în vârstă de 54 de ani, este absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, specializat în conservarea integrată a patrimoniului construit, conform unui CV prezentat pe site-ul ICR.

Noi survoluri suspecte deasupra unei centrale nucleare din Franţa

Survolurile misterioase deasupra centralelor nucleare din Franţa, care s-au intensificat în această toamnă, au reapărut în acest weekend, odată cu reperarea unor aeronave suspecte, probabil avioane fără pilot, sâmbătă, la un complex atomic din estul ţării, relatează AFP. Centrala Nogent-sur-Seine, în provincia Champagne, a anunţat pentru AFP, sâmbătă, că agenţii săi de securitate au observat cu o zi înainte "două obiecte zburătoare survolând rezerva funciară din zona centralei".Jandarmeria a fost alertată ulterior. Nu a mai fost semnalat vreun zbor deasupra altor instalaţii din Franţa. Această ţară deţine al doilea parc nuclear din lume, cu 58 de reactoare repartizate în 19 centrale. Între începutul lui octombrie şi începutul lui noiembrie, 18 zboruri au fost detectate deasupra sau în apropierea diferitor instalaţii, unele simultan, acreditând ipoteza unei acţiuni coordonte de către persoane ale căror identitate şi motivaţii rămân o enigmă.

2015, anul benzinei de 5 lei pe litru

Preţul ţiţeiului s-a înjumătăţit anul trecut pe bursele mondiale de mărfuri, ceea ce a atras ieftinirea carburanţilor şi pe piaţa românească până la 5-5,3 lei pe litru. Analiştii previzionează că preţurile se vor menţine la un nivel scăzut şi în 2015. Anul 2015 se prefigurează a fi cel al carburanţilor ieftini, după ce preţul ţiţeiului a scăzut puternic în ultimele luni, ceea ce a antrenat reducerea preţurilor la combustibili şi pe piaţa locală, de la un nivel maxim de 7 lei pe litru în luna aprilie, după introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi, până aproape de 5 lei la sfârşitul lui 2014. "Aurul negru" a consemnat un declin de 49% în 2014, cel mai amplu de la criza financiară din 2008. Dacă la începutul anului 2014, petrolul se tranzacţiona la 110-115 dolari pe baril, la sfârşitul lunii decembrie se consemna un nivel de 52,93 de dolari pe aceeaşi cantitate în cadrul tranzacţiilor de pe bursa de la New York şi la 55 de dolari pe bursa de Londra.

BANCHERUL

Dobanzile la creditele in lei pentru populatie nu mai vor sa scada

Dobanzile la creditele de consum in lei s-au plafonat la 10-10,5%, iar cele pentru imprumuturile ipotecare in jurul a 5%, in ciuda faptului ca BNR a continuat in 2014 sa relaxeze politica monetara, prin diminuarea rezervelor minime obligatorii, reducerea ratei de politica monetara cu 1 punct si mentinerea unui exces de lichiditate pe piata interbancara. Doar costul finantarilor pentru firme si-a continuat tendinta descendenta, ajungand la 6% in noiembrie 2014, de la 7,8% in aceeasi luna din 2013, arata datele BNR publicate ieri. Astfel, la creditele de consum in lei, dobanda a crescut usor in luna noiembrie 2014, la 10,43%, de la 10,32% in octombrie. De altfel, este a patra luna consecutiva de majorare a acestui tip de dobanda, dupa minima istorica de 10,19% atinsa in iulie 2014. In noiembrie 2013, dobanda era mai mare cu un punct, adica 11,52%.

Hackerii au dat in 2014 mari lovituri asupra bancilor si magazinelor

In 2014 hackerii au dat unele dintre cele mai mari lovituri din istorie, reusind sa fure informatii personale si datele cardurilor si conturilor a milioane de clienti ai bancii JP Morgan, magazinelor Home Depot sau site-ului de comert electronic Ebay. Fraudele online sunt in continua crestere, motiv pentru care autoritatile de supraveghere si procesatorii de plati vor adopta in 2015 noi masuri de securitate si noi metode revolutionare de autentificare a tranzactiilor online si cu telefoanele mobile. Atacul de anul trecut asupra sistemului informatic al JP Morgan, una dintre cele mai mari banci americane, a compromis datele personale a peste 80 de milioane de clienti a bancii, fiind astfel unul dintre cele mai mari din istorie.

CURIERUL NATIONAL

Europa, asaltată de valurile de migranţi ilegali

Conflictele armate din Siria, Irak sau Afganistan, dar şi sărăcia lucie din unele ţări ale continentului african sau din Asia au provocat, în 2014, un flux migrator record spre Europa. În ultimele 14 luni, peste 170.000 de persoane au fost salvate de italieni, iar altele au pierit traversând Mediterana. Oraşe întregi sunt părăsite de cetăţeni ce se îmbarcă pentru Europa. La nivel mondial, migraţia ilegală a crescut, în ultimii 25 de ani, cu 50%. În prezent, numărul migranţilor la nivel mondial reprezintă 3,2% din totalul populaţiei. Între 4.000 şi 8.000 de dolari (până la 6.700 euro) este suma pe care migranţii salvaţi de pe ultima navă lăsată în derivă în Mediterana, au dat-o escrocilor care i-au îmbarcat pentru Europa. Este declaraţia celor 360 de migranţi debarcaţi sâmbătă la Corigliano (Italia de Sud) dintr-un vapor (Esadeen) abandonat de echipaj în mijlocul Mediteranei, deşi la îmbarcare ştiau că destinaţia este Portul Sete din sudul Franţei.

Gorghiu: PNL va prezenta programul de guvernare pe 28 februarie

Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că partidul va prezenta programul de guvernare pe data de 28 februarie, informează B1.ro. Mai mult, ea a precizat că PNL doreşte alegeri anticipate, însă, deoarece acest lucru este "extrem de greu de realizat", va depune o moţiune de cenzură, imediat după ce va fi prezentat programul de guvernare. "Vom avea în decursul sesiunii parlamentare o moţiune de cenzură pe care o vom stabili ca temă şi dată în următoarea şedinţă, după ce va fi prezentat programul de guvernare", a precizat Alina Gorghiu. "O temă abordată serios a fost partea de consolidare internă a partidului. Am decis ca în 2015 să facem un efort colectiv pentru a identifica persoane de la baza partidului care să reprezinte PNL în viitoarele alegeri. Ne dorim ca această fuziune să fie efectivă cât de se poate de repede", a mai spus co-preşedintele PNL.

Concurenţa a extins investigaţiile privind licitaţiile Transgaz

Consiliul Concurenţei a extins investigaţia privind posibila înţelegere între unele companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile, organizate de Transgaz S.A. în 2011, pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente, numărul companiilor suspecte ajungând la 14, a informat instituţia. Potrivit acesteia, în urma extinderii investigaţiei, Consiliul Con­curenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor S.C. Armax S.R.L., S.C. Ecprod S.A, S.C. Condmag S.A. şi S.C. Instcomp S.A., ridicând o serie de documente pentru a le supune analizei specifice investigaţiei. Ancheta face parte din cea declanşată în luna iulie a acestui an privind o posibilă înţelegere între 13 companii de a participa cu oferte trucate la zece licitaţii organizate de Transgaz SA în anul 2011, pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente.

Euro cade la un minim al ultimilor nouă ani în raport cu dolarul american

Euro s-a scufundat ieri la un minim al ultimilor nouă ani faţă de dolarul american, atingând în noaptea deschiderii sesiunii forex a acestei săptămâni un nivel de 1,1864 dolari pentru un euro, transmite Financial Times. "Suntem încă într-un mediu al dolarului puternic în acest an, însă trendul de scădere al euro este cel determinant", a declarat pentru publicaţia britanică Mitul Kotecha, strateg în tranzacţiile valutare la Barclays, banca având active de peste 1.300 miliarde lire sterline. Vânzările semnificative de euro par a fi stimulate de temerile investitorilor faţă de o posibilă ieşire a Greciei din uniunea monetară europeană în contextul prefigurării unei victorii a partidului noii stângi Syriza la alegerile parlamentare din 25 ianuarie a.c.

România nu este vulnerabilă la valul de apreciere a dolarului

Al treilea val istoric de apreciere a dolarului ar putea fi acum la debut, aducând cu el, în mod tradiţional, riscul unor crize în economiile emergente, însă România nu este atât de vulnerabilă, se afirmă într-o analiză Tradeville. Mai mult, recunoscând performanţele economiei locale, cel puţin în termeni relativi, investitorii globali ar trebui să manifeste un interes tot mai mare pentru Bursa de la Bucureşti, în 2015 şi pe termen mai lung, se susţine în analiza semnată de Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist la Tradeville. Faţă de laitmotivul economiilor emergente surprinse de aprecierea dolarului într-o postură dificilă, cu deficite de cont curent impresionante, finanţate, de re­gulă, în moneda americană, România este bine poziţionată. Sistemul său financiar nu a trăit în ultimii ani vreo euforie a intrărilor masive de capital străin, care să rişte acum o decontare brutală. Recent, a reuşit chiar să posteze excedente de cont curent, în contrast cu anii dinaintea crizei din 2008.

Vot de neîncredere pentru administratorii de fonduri

Investi­torii şi-au pierdut încre­derea în administrarea activă a capitalului financiar. Aceasta este interpretarea pe care Wall Street Journal o dă faptului că în anul 2014 campionul atragerii de resurse financiare a fost Vanguard Group. Compania renumită pentru oferirea de produse financiare care replică pasiv structura indicilor bursieri a beneficiat de intrări de aproximativ 216 miliarde dolari, conform datelor preliminare ale grupului finanicar. Vanguard a fost unul dintre beneficiarii retragerilor de fonduri cu care s-au confruntat cei de la PIMCO, entitatea cu cele mai mari plasamente pe pieţele de bonduri. Numai Total Return Fund, specia­lizat în plasamentele pe obligaţi­uni, a consemnat o scădere de peste 80 miliarde dolari a activelor în administrare de la retragerea fondatorului Bill Gross, la sfârşitul lui august 2014, şi până la sfârşitul anului.

EVENIMENTUL ZILEI

Dedesubturile redeschiderii procesului "Privatizării ICA"

Mogulul Dan Voiculescu află astăzi dacă va fi eliberat sau dacă va executa cei 10 ani de închisoare primiţi în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetare Alimentară. Deşi condamnarea primită de mogul este definitivă, Voiculescu este la un pas de rejudecarea acestui dosar după ce a apelat la o cale extraordinară de atac: "Contestaţie în anulare". Asta deşi nu au apărut probe noi la dosar, iar cazul se judecă la aceeaşi instanţă. Cum s-a ajuns în această situaţie ne explică avocatul Cristian Ene. "Pentru a fi admisă în principiu, o contestaţie în anulare trebuie să îndeplinească una din şase condiţii: dacă cel condamnat nu a fost citat în ultima fază a judecăţii, dacă nu a avut avocat, dacă judecătorii se aflau în stare de incompatibilitate etc. În cazul Voiculescu, judecătorii au considerat, probabil, că magistraţii care au judecat cazul ICA au fost incompatibili, aşa că au admis, în principiu, contestaţia", consideră Ene. Din experienţa sa, procentul de admitere a acestei căi extraordinare de atac, care presupune eliberarea condamnatului şi rejudecarea cazului, este de sub 2%.

CIA anunţă că inspectorul său general va demisiona

CIA a anunţat luni că inspectorul său general David Buckley, care a investigat o dispută între agenţie şi Congresul american cu privire la gestionarea informaţiilor privind activităţile CIA de detenţie şi interogare, va demisiona la 31 ianuarie. David Buckley, care a servit ca inspector al agenţiei timp de peste patru ani, părăseşte agenţia pentru "o oportunitate apărută în sectorul privat". Surse oficiale din CIA şi Congres au declarat că plecarea lui nu are legătură cu politica sau activitatea sa de investigaţie. Biroul lui Buckley a întocmit în luna iulie anul trecut un raport cu privire la o dispută între CIA şi Comisia pentru Servicii Secrete a Senatului american. Raportul a constatat ca unii angajaţi ai CIA au "acţionat într-un mod care încălca" o înţelegere între agenţie şi comisie privind accesul la o reţea de computere special creată pentru schimbul de informaţii privind implicarea CIA în tratamente dure aplicate militanţilor capturaţi.

PLR propune ştergerea datoriilor Oltchim

După ultimul eşec al privatizării, deputatul PLR Romeo Rădulescu crede că vânzarea combinatului poate fi favorizată de scutirea plăţii datoriilor mai vechi de trei ani. Se poate da o hotărâre a Parlamentului prin care societatea să fie scutită de datoriile către statul român, iar ulterior să fie privatizată. Dacă nu va mai avea datorii, va putea fi privatizată", a susţinut, ieri, Romeo Rădulescu, fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, iar acum parlamentar al formaţiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit explicaţiilor date de Rădulescu pentru "Evenimentul zilei", este vorba doar de ştergerea datoriilor "vechi de peste trei ani", măsură care nu ar fi considerată ajutor de stat şi, în consecinţă, nu ar fi necesar acordul Comisiei Europene.

JURNALUL NATIONAL

Ce căuta petrolierul grecesc in portul Derna, controlat de islamişti?

Atacul asupra petrolierului în portul Derna arată riscurile traficului gri de ţitei din Mediterană. Derna este de câteva luni sub controlul miliţiilor subordonate Statului Islamic. Prezenţa acestui petrolier în portul în care s-a extins controlul islamiştilor, în conflict armat cu Guvernul Libiei, recunoscut de misiunea ONU, ridică semne de întrebare asupra legăturilor comerciale cu mişcările teroriste. Armatorii riscă viaţa echipajelor în misiuni periculoase, la limita legalităţii, în traficul de petrol sau de imigranţi ilegali. Autorităţile din Pireu vor deschide o anchetă în acest caz. Serviciile consulare româneşti sunt şi ele implicate în rezolvarea situaţiei marinarilor români aflaţi pe vasul lovit în portul Derna.

Universităţile de stat ar putea fi privatizate. Adio invatamant superior gratuit?

In baza unei directive europene, pentru adoptarea careia se fac presiuni, Uniunea Europeana ar putea impune privatizarea tuturor universitatilor de stat, avertizeaza Anton Hadar, presedintele Federatiei Nationale Sindicale Alma Mater, intr-un interviu pentru ziarulring.ro. In conditiile mentionate, locurile din invatamantul superior suportate din bugetul de stat aproape vor disparea, studiile superioare fiind accesibile doar celor cu posibilitati financiare sau prin imprumuturi pentru studii. "In urma cu o luna am fost la Viena la o dezbatere la care au participat toate tarile din Uniunea Europeană si concluzia a fost că se doreste o privatizare masivă a universitatilor de stat si doar in cazuri rare sa mai fie acordate burse de la stat. Intentia tarilor dezvoltate din Uniunea Europeana este ca, odata invatamantul privatizat, sa se faca un clasament al tuturor universitatilor din Europa si, în acest fel, atractivitatea universitatilor valoroase ale Europei sa creasca", a declarat prof. dr. ing. Anton Hadăr, pentru ziarulring.ro.

160.000 de turişti români de Revelion. Vacanţe de 36 de milioane de euro

Numărul românilor care au ales să-şi petreacă Revelionul într-o zonă turistică de la noi din ţară a înregistrat o creştere de circa 38% anul acesta, comparativ cu anul trecut, ajungând la 152.000 de turişti, iar numărul celor care au ales să meargă în străinătate a scăzut cu 12%, ajungând la 9.000 de turişti, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Potrivit calculelor făcute de specialiştii în turism, cei peste 160.000 de turişti care au petrecut revelionul în altă parte decât acasă au cheltuit în jur de 36,4 milioane de euro. Astfel, cei 152.000 de români care şi-au petrecut Revelionul în staţiunile din ţară au cheltuit circa 142 milioane de lei, cu 51% mai mult comparativ cu anul precedent, iar cei 9.000 de români care au petrecut în străinătate au cheltuit cu serviciile turistice 4,8 milioane euro, în scădere de peste 8% faţă de anul anterior.

NATIONAL

Gruparile lui Oprea si Petrache, razboi de gherila pentru suprematie in Ilfov

Şeful ANAF, Gelu Diaconu a renuntat, fara prea multe explicatii si fara a raporta vreun succes deosebit, la mult trambitata operatiune anti-miliardari, ordonandu-le subalternilor sa intoarca toate tunurile asupra companiilor mijlocii, mici si chiar a PFA-urilor din Ilfov. Desigur, la prima vedere, schimbarea de macaz a celor de la Fisc ar putea fi pusa pe esecul actiunii de verificare a marilor averi si revenirea catre unele "tinte" mai accesibile, cum ar buticarii din Ilfov. Insa, cu toate ca evaziunea fiscala din acest judet este cea mai ridicata din Romania, surprinde totusi ordinul dat de Diaconu, ca toti sefii de structuri din intreaga tara sa asigure efective de inspectori pe care sa-i detaseze pentru isteria controalelor care se va declansa in Ilfov. Regiune care, dupa cum sustin sursele National, va deveni practic, in cel mai scurt timp, teatrul unui adevarat razboi de gherila intre gruparile avandu-i drept lideri de necontestat pe politicienii Gabriel Oprea si Marian Petrache.

Sfatul lui Dancu pentru premier: Ponta, nu fi Geoana!

In loc sa-si ia jucariile si sa plece, Victor Ponta ar trebui sa ramana pe baricade si sa guverneze cat mai bine. Asta daca vrea cu adevarat un rezultat favorabil la viitoarele alegeri parlamentare. Indemnul vine de la Vasile Dancu, care-i mai cere premierului sa nu repete greselile lui Mircea Geoana. Dincolo de miscarile de pe scena politica, soarta Cabinetului Ponta depinde de propria lui performanta, sustine sociologul Vasile Dancu. "Soarta Cabinetului Ponta atarna de mai multe fire. (...) Unul este rezultatul perceput si previzionat al guvernarii si o comunicare guvernamentala puternica. Esentiala, nu de nivel piaristic sau inundarea zilnica a media cu personaje care practica ciorovaiala politica. Rezultatele guvernarii sunt bune pana acum, daca se dau drumul la inverstitii si se reuseste o super-absorbtie de fonduri europene, Ponta poate performa.

Control intern la DIICOT pe dosarele miliardarilor

Inspectia Judiciara a declansat, ieri, un control de proportii la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, verificarile avand in vedere dosarele miliardarilor in care sunt instrumentate infractiuni economico-financiare. Sunt vizate, in special, dosare economice, cu prejudicii imense. In dosarele respective ar fi implicate persoane publice precum Ioan Niculae, Ovidiu Tender, Varujan Vosganian si Adriean Videanu. Controalele efectuate au in vedere, printre altele, si termenele de solutionare a dosarelor aflate la Serviciul de combatere a infractiunilor economico-financiare din cadrul DIICOT. In paralel, inspectorii judiciari efectueaza mai multe controale la nivelul managementului DIICOT, fiind verificate si dosarele care se afla in curs de solutionare de mai bine de cinci ani.

PUTEREA

RĂZBOIUL PONTA - MICROSOFT. Guvernul acuză "neconcordanţe" în contract şi cere justiţiei să suspende plata licenţelor IT

Guvernul cere în instanţă suspendarea plăţii a 100 de milioane de lei, reprezentând tranşele pe 2014 şi 2015 pentru licenţele Microsoft, două procese fiind deschise în acest sens la Curtea de Apel Bucureşti şi la Tribunalul Bucureşti, în care Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) are calitatea de reclamant. Ministrul de resort, Sorin Grindeanu, a declarat că nu a denunţat contractul cu Microsoft, ci a cerut în justiţie suspendarea plăţilor. Potrivit unui comunicat al MSI dat publicităţii luni, aceste măsuri au fost luate ca urmare a unei analize interne, în urma căreia au fost constatate neconcordanţe. Achiziţia de licenţe Microsoft pentru instituţii publice în ultimii zece ani face obiectul unui megadosar al DNA în care sunt vizaţi foşti miniştri, demnitari şi oameni de afaceri.

Municipalitatea a tăiat sume mari de bani de la investiţii, dar dă 5,6 milioane de lei pe un studiu

Organizarea unei licitaţii fulger pentru un studiu care vizează extinderea Grădinii Zoologice din Băneasa naşte suspiciuni. Pe fondul reducerii bugetului Primăriei Capitalei cu peste 700 de milioane de lei şi tăierea unor investiţii de infrastructură de orice fel, fapt ce va creşte costurile în final, rapiditatea alocării unui milion şi jumătate de euro pentru un studiu este suspect. În plus, de mai mult timp se vorbeşte despre relocarea Grădinii Zoologice, nicidecum de extinderea ei într-o zonă rezidenţială. Municipalitatea va plăti 5,6 milioane de lei fără TVA unei asocieri de firme care va elabora un studiu privind extinderea Grădinii Zoologice din Băneasa. Licitaţia a fost anunţată şi organizată de Administraţia Grădina Zoologică într-un cerc restrâns, iar câştigătoare este asocierea formată din CMS International INC, Wilmotte& Associes, Maguari-One Zoo Consultans. Rapiditatea de organizare şi atribuire a proiectului trezeşte suspiciunea unei licitaţii cu dedicaţie.

Complexul Energetic Hunedoara, la un pas de colaps

Unul din cei mai mari producători de energie din ţară, Complexul Energetic Hunedoara, ar putea intra în insolvenţă în scurt timp, fiind deja înregistrat un dosar la Tribunalul Hunedoara. Gerom International SA, companie producătoare de utilaje miniere, a cerut pe 17 decembrie 2014, la Tribunalul Hunedoara, în calitate de creditor, insolvenţa CE Hunedoara, potrivit informaţiilor de pe portalul instanţelor de judecată. Termenul de judecată nu a fost încă stabilit. CE Hunedoara, societate cu 7.000 de angajaţi, din care mulţi mineri din Valea Jiului, se afla într-o situaţie economică foarte dificilă. De altfel, potrivit unui raport publicat de Departamentul pentru Energie în octombrie, societatea "se confruntă cu o serie de incertitudini legate de capacitatea de a continua să funcţioneze pe o perioada rezonabilă de timp", din cauza scăderii cererii de energie. În plus, compania ajunsese anul trecut să importe cărbune, deşi rezervele din solul României ar ajunge pentru o sută de ani.

ROMANIA LIBERA

Radiografia satului european. Cum arată Moromete de Germania şi Cocoşilă de Olanda

Străinii se declară vrăjiţi de frumuseţea, autenticitatea, arhaismul satului românesc. Şi nu e de mirare din moment ce în Germania satul e înghiţit de zonele metropolitane, Anglia rurală e complet digitalizată, în Franţa agricultura a ajuns pe cale de dispariţie, iar în Olanda vorbim de fermieri şi nu de ţărani. Rl vă prezintă viaţa la ţară din Occident. În urmă cu o săptămână, România liberă a publicat un articol document despre evoluţia satului românesc în ultimul sfert de secol. Satul românesc se prezintă depopulat, îmbătrânit, cu ţărani care, în mare parte, şi-au abandonat pământurile. Este ţăranul roman atât de diferit de cel din alte state ? Rl a încercat să facă o radiografie a satului şi a ţăranului din diverse state ale Europei. Mărturiile consemnate sunt ale unor români care trăiesc de mai mulţi ani în respectivele ţări.

Până când mai avem carburanţi ieftini?

Tarifele ar putea scădea în continuare în următoarele luni, în condiţiile în care preţul petrolului Brent a coborât sub un nivel neatins din mai 2009. Preţul carburanţilor a coborât în România la niveluri de neimaginat, urmare a faptului că preţul petrolului a coborât până la un nivel ce nu a mai fost atins din perioada de vârf a crizei financiare. Faţă de 30 iunie 2014, benzina era la jumătatea lunii trecute cu 16,54% mai ieftină. Astfel, preţul litrului a coborât de la 6,34 lei, nivel înregistrat la finele lunii iunie, la 5,29 lei la jumătatea lunii decembrie. În Austria, ţara de unde provine OMV, compania-mamă a Petrom, ieftinirea a fost de 14,86%, iar media UE 28 s-a situat la 13,21%. Similar, motorina a înregistrat în perioada menţionată ieftiniri de 12,84% în România, 11,44% în Austria şi de 11,82% în UE 28. Economiştii români nu cred într-o menţinere pe termen lung a preţurilor scăzute la carburanţi.

ZIARUL FINANCIAR

Anul ruşinii: România va deschide doar 10 km de autostrăzi. Bulgarii fac 142 km, iar ungurii 55 km

Anul 2015 va fi cel mai slab de după 2008 la capitolul deschideri de autostrăzi: doar 10 kilometri, între Pecica şi Arad, au ca termen sigur de finalizare anul acesta, în timp ce alţi 6,5 km, între şoseaua Petricani şi centura Bu­cu­reştiului stau sub semnul întrebării, având în vedere că pe o porţiune de 3 km încă nu există un constructor care să realizeze lucrările. Realizările de anul acesta contrastează puternic cu ceea ce estimează alte ţări din regiune că vor finaliza în 2015. Bulgarii spre exemplu mizează pe deschiderea circulaţiei pe 142 de kilometri anul acesta, ceea ce ar duce reţeaua de autostrăzi din ţara de la sud de Dunăre la aproape 770 km, cu circa 60 km în plus faţă de ceea ce va avea România la finalul anului 2015 la capitolul autostrăzi, potrivit datelor transmise ZF de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice din Bulgaria.

Uber reconfirmă intenţia de a se lansa în România

Compania americană a şters anunţul pentru recrutarea unui CEO pentru operaţiunile din Bucureşti, semn că este posibil ca jobul să fi fost ocupat. Compania a refuzat să ofere detalii despre stadiul angajărilor, dar şi-a reconfirmat interesul de a intra pe piaţă. Compania americană Uber, care în cinci ani de zile a lansat în peste 200 de oraşe din întreaga lume o aplicaţie pentru smartphone-uri prin care face legătura între utilizatori şi furnizori de servicii de transport, ar putea lansa în curând operaţiunile din România, în condiţiile în care se pare că firma şi-a completat echipa iniţială de manageri care vor coordona lansarea de la Bucureşti.

Banii BCE nu vor fi suficienţi pentru a însănătoşi economia zonei euro, iar analiştii recomandă investiţii, mai ales în infrastructură

Cu simple sugestii, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi reuşeşte să neutralizeze un impediment în calea revenirii economiei zonei euro, euro supraapreciat, şi netezeşte calea ajustării cantitative, "arsenalul" suprem prin care instituţia sa poate lupta contra deflaţiei şi anemiei economice. Economiştii spun însă că o astfel de intervenţie nu va fi suficientă pentru însănătoşirea economiei zonei euro şi că restul va depinde de liderii uniunii monetare. Economiştii cer investiţii, printre altele în infrastructură, poate chiar printr-un program paneuropean, încurajarea start-up-urilor şi afacerilor mici şi mai ales reforme structurale în special în Franţa şi Italia. Euro a atins ieri cel mai scăzut nivel din martie 2006 faţă de dolar, de 1,1864 de dolari pe unitate, pe fondul creşterii aşteptărilor că BCE va începe în curând să printeze euro pentru achiziţii masive de obligaţiuni suverane. Slăbirea euro a fost cerută mult timp de economii necompetitive în raport cu cea a Germaniei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb