REVISTA PRESEI 06.03.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 martie 2012

ADEVARUL

Activitatea ArcelorMittal Galaţi este afectată grav de gheţurile de pe Dunăre

Compania somează autorităţile să ia măsuri urgente pentru deblocarea şenalului navigabil al Dunării. "Variantele alternative nu pot suporta cantităţi similare. Acest lucru are un impact negativ atât asupra Companiei, cât şi asupra exporturilor ţării", avertizează conducerea combinatului siderurgic. ArcelorMittal Galaţi îşi exprimă profunda îngrijorare referitoare la greutatea cu care se deblochează Dunărea şi accesul la canalele sale navigabile. Compania are necazuri cu aprovizionarea şi cu desfacerea producţiei de mai multe luni. În vară şi în toamnă au fost probleme din cauza debitului scăzut al Dunării, iar de circa patru săptămâni din cauza gheţii, care a închis traficul naval.

Fabrica Bosch din Blaj, cea mai mare investiţie din Alba în ultimii 10 ani

Compania germană Bosch începe în 12 martie 2012 construcţia celei de-a treia unităţi de producţie la Blaj. Investiţia va fi terminată până în martie 2013, urmând ca în perioada 2014 - 2015 să fie ridicată şi o a patra fabrică. Investiţiile totale în următorii trei ani se ridică la suma de 43 de milioane de euro şi vor presupune angajarea, în final, a aproximativ 1.000 de angajaţi. Este cea mai importantă investiţie din Alba în ultimii 10 ani. Precedenta a fost în 2003, când grupul austriac Holtzindustrie Schweighofer a inaugurat fabrica de cherestea de la Sebeş cu o valoare de 100 de milioane de euro.

Erste Group: petrolul va ajunge la 123 dolari pe baril până în martie 2013

Lichiditatea crescută din pieţele financiare, dobânzile reduse şi politicile monetare de majorare a ofertei monetare (QE), sunt factorii care vor conduce preţul petrolului peste pragul de 120 de dolari pe baril. Escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu ar putea duce însă la atingerea unor preţuri chiar şi mai ridicate. Preţul mediu pentru ţiţeiul Brent a crescut la un nou nivel record, de 111 USD pe baril în 2011. Chiar şi ajustat în funcţie de inflaţie, acest preţ a depăşit nivelul din 2008 şi a fost mai mare decât cel din timpul celui de-al doilea şoc petrolier din 1979/1980.

Industria auto europeană este pe butuci, dar nu poate concedia

În Franţa, noile înregistrări de automobile s-au prăbuşit. După ce scăzuseră cu 17,8% în decembrie şi 20,7% în ianuarie, acestea s-au redus cu încă 20,2% în februarie. Faţă de perioada similară a anului trecut, rezultatele sunt şi mai proaste decât par: după 43 de zile lucrătoare în 2012, faţă de 41 în 2011, vânzările pe zi lucrătoare s-au redus cu 24,2%, anunţă portalul de ştiri economice Business Insider. Industria auto germană, care este cu mult mai mare decât cea franceză şi care are un rol disproporţionat de important în economia Germaniei, încă se bucură de pe urma performanţelor excelente de anul trecut. Pe de altă parte, însă, Opel şi Ford-Werke, subsidiarele companiilor americane GM, respectiv Ford, au avut parte de un an dificil, iar acum şi restul industriei începe să sufere.

Aplicaţiile şi jocurile de tip "Angry Birds" scad şomajul în SUA

O creştere puternică a angajărilor în sectorul tehnologic a ajutat serios redresarea pieţei muncii în SUA, ca urmare a faptului că cererea pentru aplicaţii software pentru telefoanele mobile a crescut spectaculos. Anunţurile de slujbe disponibile pentru matematicieni şi informaticieni au crescut cu 3,4% în ianuarie, faţă de luna decembrie. Locurile disponibile au depăşit cu mai mult de trei ori numărul celor interesaţi, conform studiilor Conference Board din New York. Anunţurile pe site-ul de joburi tehnologice Dice.com sunt cu 12% mai multe decât acum un an, posturile libere pentru angajaţii cu experienţă în realizarea de aplicaţii pentru telefoane mobile crescând cu 100%, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.

Gheorghe Mărmureanu anunţă un CUTREMUR între 6 şi 7 grade în România

Preşedintele onorific al Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a afirmat că în România s-ar putea produce anul acesta un seism de până la 7 grade pe Richter. "Anul acesta, România ar putea fi zguduită de un cutremur cu o magnitudine cuprinsă între 6 şi 7 pe scara Richter", a spus Gheorghe Mărmureanu, citat de ProTV. Duminică, 4 martie, s-au împlinit 35 de ani de la cel mai mare cutremur produs vreodată în România. În cel mai devastator cutremur din ultimele decenii şi-au pierdut viaţa 1.570 de oameni, dintre care 1.400 numai în Capitală

Ce urmează pentru Rusia după lacrimile lui Putin

Pentru al treilea mandat al lui Vladimir Putin la Kremlin se anunţă multe provocări. Chiar dacă Putin a câştigat cu un scor mare alegerile prezidenţiale, cu aproape 64 la sută, el se va confrunta cu o pierdere a legitimităţii în timpul celui de-al treilea mandat al său la Kremlin, scrie presa rusă. "Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale cu o diferenţă mare, dar puterea nu a reuşit să-şi sporească legitimitatea, afectată de mişcarea de contestare din ultimele luni", scrie cotidianul economic "Vedomosti".

Statele Unite ale Americii şi Israelul fac planuri pentru Iran

Preşedintele american Barack Obama şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-au întâlnit ieri la Washington, discuţia fiind dominată de problema Iranului. Întâlnirea a avut loc pe fondul speculaţiilor din ultimul timp, apărute în presă şi în declaraţiile publice ale unor oficiali ai statului evreu, că Israelul ar putea ataca Iranul în această vară. Administraţia Obama nu a spus dacă ar susţine un astfel de atac şi a afirmat că nu vede nicio dovadă că Iranul ar construi o armă nucleară, dar preşedintele Barack Obama s-a declarat dispus să "folosească forţa" pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară. El s-a pronunţat totuşi în favoarea unei soluţii diplomatice şi a spus că regretă că "se vorbeşte prea mult de un război" împotriva Teheranului.

A doua mare migraţie internă din China

Regimul comunist vrea să dea mai multe drepturi chinezilor care vor să-şi schimbe domiciliul, pentru a-i stimula astfel să contribuie la creşterea economică şi scăderea şomajului. China vrea să-şi asigure pacea socială pentru a-şi păstra creşterea economică. Statutul muncitorilor migranţi va fi reevaluat în această săptămână în plenul Parlamentului chinez, care se întruneşte la Beijing, scrie "Le Figaro". În joc este sistemul "Huku", un soi de paşaport intern instaurat de Mao, care desemnează un loc de rezidenţă fix pentru fiecare chinez. Actuala administraţie a lui Hu Jintao tocmai a anunţat o serie de reforme, care ar trebui să asigure o mai mare flexibilitate la acest capitol şi să permită mobilitatea muncitorilor, considerată indispensabilă pentru creşterea economică. E vorba de 200 de milioane de muncitori, peste 58% din ei fiind născuţi în anii 1980.

CURENTUL

Băsescu: Exploatarea de gaze din Marea Neagră ar putea începe în 2015

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, după ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil, că în 2015-2017 se estimează că va începe exploatarea zăcământului de gaze din Marea Neagră, moment de la care România va putea fi independentă energetic. Băsescu a spus că românii nu trebuie să se aştepte ca exploatarea zăcământului din marea Neagră să înceapă imediat pentru că sunt necesare prospecţiuni. Şeful statului a arătat că exploatarea zăcământului de gaze va începe "undeva în 2015-2017", iar de la acel moment România va putea fi independentă energetic.

Energia electrică nu se scumpeşte în 2012

Preţul energiei electrice furnizată populaţiei nu va creşte în acest an, a declarat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode (foto). "Este exclusă majorarea preţului energiei electrice furnizată populaţiei. Avem datoria să protejam populaţia mai ales în această perioadă. Anul acesta preţul la electricitate pentru populaţie nu va creşte. Renunţarea la tarifele reglementate se va face etapizat astfel încât să asigurăm suportabilitatea pentru consumatorii finali", a declarat ministrul Economiei, citat de Agerpres.

CURIERUL NATIONAL

Vânzătorii au pierdut controlul clienţilor

Consumatorul "cameleon" face noile reguli pentru sfera de afaceri. Noile canale de comunicare le permit clienţilor să dispară de pe radarul marketer-ilor. Site-urile de comparare şi forumurile sunt armele noului tip de cumpărător. Regulile comerţului se schimbă. În ultimii ani, climatul economic aspru a determinat o accelerare a unor modificări în comportamentul consumatorilor şi adus la apariţia altor "mutaţii" în modul în care funcţionează procesul de cumpărare. Potrivit unui studiu realizat de compania de audit şi cercetare Ernst&Young, "Consumatorul cameleon" defineşte noile provocări şi oportunităţi pentru sfera de afaceri.

Ahmadinejad, învins de ayatollahul Khamenei

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a repurtat o victorie indirectă asupra preşedintelui Mahmud Ahmadinejad, după ce tabăra sa a obţinut după scrutinul parlamentar majoritatea locurilor în Majlis - Parlamentul de la Teheran. Alegerile aduc o schimbare importantă pe scena politică iraniană, pentru că Majlis-ul va fi dominat de aşa-numiţii "principialişti", ultraconservatori loiali liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei, care se opun politicilor preşedintelui Ahmadinejad. Dar, asta nu înseamnă că politica Iranului în ce priveşte programul nuclear se va modifica, pentru că, la fel ca Ahmadinejad, liderul suprem consideră că este dreptul Iranului, în baza Tratatului de Neproliferare Nucleară, de a desfăşura un program nuclear.

Guvernul scoate bani din trezorerie pentru plata datoriilor la încălzire

Datoriile acumulate de primării faţă de furnizorii locali de energie termică vor fi plătite şi în acest an din banii obţinuţi de stat din privatizare şi păstraţi la trezorerie, fondurile urmând să fie puse la dispoziţie de Guvern prin împrumuturi pe termen de cinci ani, cu perioadă de graţie de un an, informează Mediafax. Împrumuturile, care vor fi acordate în limita sumei de 500 milioane lei, vor putea fi rambursate după o perioadă de graţie de un an. Împrumutul va fi acordat prin excepţie de la Legea finanţelor publice locale, care stabileşte printre altele că unităţilor administrativ-teritoriale li se interzice accesul la împrumuturi dacă totalul datoriilor anuale reprezentând ratele scadente la împrumuturile contractate şi/sau garantate, dobânzile şi comisioanele aferente acestora, inclusiv ale împrumutului care urmează să fie contractat în anul respectiv, depăşeşte 30% din media veniturilor proprii.

EVENIMENTUL ZILEI

Masacrul din frizerie: Opt persoane împuşcate din gelozie. Criminalul riscă între 15 şi 25 ani de închisoare sau pedeapsa pe viaţă

Un angajat al Ministerului de Interne şi-a executat soţia de care divorţa. A tras în neştire: i-a ucis şi o colegă. Opt persoane au fost împuşcate, ieri, două dintre ele pierzându-şi viaţa, de către un angajat al Ministerului de Interne, şofer de Ambulanţă cu gradul de agent şef. Gheorghe Vlădan a acţionat cu premeditare, executându-şi soţia, Florina, de care divorţa. Incidentul a avut loc în frizeria Igiena, în care femeia lucra, de la intersecţia dintre bulevardul Ştefan cel Mare şi Calea Dorobanţi. A împuşcat şi alte şapte persoane, angajaţi şi clienţi ai salonului. Bilanţul tragediei: doi morţi şi şase răniţi. Este pentru prima dată în România când un criminal împuşcă, la întâmplare, în public, mai multe persoane, aflate, întâmplător sau nu, la faţa locului.

Noul El Dorado al locurilor de muncă

OFERTE DIN NORD. Venitul minim în ţările scandinave este de 20 de euro pe oră, însă un post se obţine greu. Dacă în urmă cu un deceniu paradisul locurilor de muncă pentru români era Spania şi Italia, acum situaţia se schimbă. Statele din nordul continentului sunt la mare căutare în ultimii ani. Un venit de 20 de euro pe oră şi un confort al vieţii dintre cele mai ridicate din Europa sunt doar două din motivele care îi atrag pe români în principal în Norvegia, Suedia şi Danemerca. Slujbe de medic, asistent medical, inginer pe platforme marine, şoferi, muncitori, sudori sunt menţionate des în ofertele pentru Peninsula Scandinavă. 14.000 de români în Suedia, Danemarca, Norvegia

Guvernul SUA are "dreptul" să-şi omoare cetăţenii, în caz de "ameninţare iminentă" la securitatea statului

Guvernul american are "dreptul" să elimine cetăţeni americani din străinătate, în cadrul luptei împotriva terorismului, în caz de "ameninţare iminentă" pentru securitatea Statelor Unite ale Americii, a declarat luni la Chicago ministrul justiţiei Eric Holder, citat de agenţiile internaţionale de presă, informează Agerpres. Este pentru prima dată când un responsabil american justifică atacurile cu drone ce au ucis cel puţin trei cetăţeni americani în ultimele cinci luni, potrivit ACLU.

Un senator american pledează pentru un atac aerian asupra Siriei

Senatorul american John McCain, fostul rival al lui Barack Obama în cursa prezidenţială din 2008, a pledat luni pentru atacuri aeriene în Siria pentru a ajuta opoziţia să se apere împotriva represiunii conduse de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, scrie France Presse, citată de Agerpres. Senatorul republican a apreciat că Washingtonul ar trebui să acţioneze şi că aceasta ar presupune "ca SUA să anihileze apărarea antiaeriană inamică, cel puţin într-o parte a ţării". McCain este primul oficial american de acest nivel care vorbeşte deschis despre lovituri aeriene în Siria, unde violenţele împotriva opoziţiei au făcut 7.600 de morţi într-un an conform ONU.

JURNALUL NATIONAL

Creditele de consum au intrat la apă cu 40%. Doritorii nu mai pot să ia un împrumut pentru bunuri de consum pe o perioadă mai mare de 5 ani

Cei care doresc un credit de consum de la bănci pot lua o sumă cu 40% mai mică decât până acum. Motivul este limitarea de către Banca Naţională a României la cinci ani a perioadei de rambursare a creditului de consum, faţă de 10 ani cât era până acum. Noul Regulament al BNR 24/2011 a impus condiţii restrictive pentru creditele de consum pentru a evita supraîndatorarea populaţiei. Oficialii Bancii Naţionale a României au explicat că este nevoie de aceste noi reguli deoarece nu este normal ca populaţia să cumpere un frigider, o maşină de spălat sau chiar o plasmă pe care să o plătească în 10 ani, timp în care electrocasnicele respective sunt depăşite ca tehnologie sau chiar stricate. Instituţiile de credit au adus modificări semnificative în ceea ce priveşte creditul de consum, atât în valută, cât şi în monedă naţională, la 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Regulamentului BNR 24/2011, potrivit platforma online Cooper Pear.

Cristian Petrescu alocă 8 milioane de euro pentru un nou patinoar la Braşov

Cristian Petrescu, ministrul Turismului vrea să construiască un patinoar artificial la Braşov, gândit ca o sală polivalentă în care să se poată desfăşura orice sport indoor, potrivit unui proiect de Hotarâre postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, este de 34,5 milioane de lei (peste 8 milioane de euro), potrivit informaţiilor postate pe site-ul instituţiei, cu posibilitatea majorării potrivit evoluţiei ulterioare a preţurilor. Finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, prin bugetul MDRT prin Compania Naţională de Investiţii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse de finaţare legal constituite. Durata de realizare a investiţiei este de 12 luni.

NATIONAL

Cine este judecatorul de un milion de euro vanat de DNA?

In niciun alt domeniu nu au existat atat de putine succese inregistrate de procurorii anticoruptie ca in Justitie. Multa vreme, oamenii lui Daniel Morar parca ocoleau cu o incapatanare demna de o cauza mai buna spetele delicate in care erau implicati magistrati. Miza a inceput insa sa creasca ametitor prin arestarea celebrului procuror Max Balasescu si a judecatoarei Maria David de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ambii magistrati fiind arestati pentru ca ar fi cerut cate 200-300 de mii de euro spaga pentru a interveni in niste dosare in favoarea denuntatorilor.

PSD are un "Plan B" fara Oprescu la Capitala

Desi catalogheaza drept "simple speculatii" informatiile privind o posibila retragere a lui Sorin Oprescu din cursa pentru un nou mandat in fruntea Primariei Capitalei, uselistii si-au pregatit candidatul de rezerva. Pesedistii si liberalii nu vor fi luati ca din oala in cazul in care Sorin Oprescu va fi fortat sa abandoneze lupta electorala. O recunoaste social-democratul Viorel Hrebenciuc, care a anuntat intr-o emisiune televizata ca USL are un proiect de rezerva.

"Seismul" imobiliar zguduie Aeroportul Baneasa

Autoritatile aeroportuare au anuntat ieri, in mod convenabil pentru toti "latifundiarii" din nordul Capitalei, ca imobilele Aeroportului Aurel Vlaicu (Baneasa) se vor prabusi la primul cutremur. Preturile imobiliarelor din zona vor exploda. Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB) a anuntat ieri ca toate constructiile de pe aeroportul Aurel Vlaicu (mai putin terminalul de Aviatie Generala) prezinta risc seismic, iar aerogara urmeaza sa fie inchisa pentru lucrari de consolidare. Anuntul CNAB a picat la tanc pentru "latifundiarii" din zona aeroportului din Baneasa.

Sute de mineri de la Lonea, Vulcan si Paroseni au plecat in mars spre CNH

Aproximativ 300 de mineri de la minele Lonea, Vulcan si Paroseni, care ar fi trebuit sa intre, luni, in schimbul al doilea, au plecat in mars spre sediul Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani, minerii fiind nemultumiti ca Ministerul Economiei nu le respecta drepturile. Celor 50 de mineri din schimbul intai de la Mina Lonea care protestau in sala de pontaj refuzand sa intre in subteran li s-au alaturat alti aproximativ o suta de ortaci, colegi din schimbul al doilea, toti hotarand sa mearga la sediul CNH din Petrosani. In paralel, alti aproximativ trei sute de mineri de la exploatarile miniere Paroseni, Vulcan si Lupeni s-au soldarizat cu colegii lor de la Lonea, refuzand sa intre in schimbul al doilea in subteran.

Asteroidul DA 14 ameninta Pamantul!

Daca scapam de prezisa apocalipsa din decembrie 2012, ne mai asteapta o incercare vitala: asteroidul DA 14! De 60 de metri marime, asteroidul cu prefixul predestinat "2012" vine asupra Pamantului in februarie 2013, la o distanta de sub 27.000 de metri, sustine NASA. Adica mai aproape decat sunt pozitionati satelitii geosincroni. Pentru a evita o catastrofa, oamenii de stiinta propun trimiterea unei nave spatiale in intampinarea acestuia si aruncarea lui in aer.

PUTEREA

Planul Putin-Merkel pentru Moldova

Rusia încearcă să îşi menţină trupele din Republica Moldova cu sprijinul Germaniei, cel puţin aşa reiese din cele mai recente dezvăluiri WikiLeaks. Conform surselor agenţiei americane Stratfor, cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul rus, Vladimir Putin, ar fi căzut de acord asupra unui proiect de federalizare a Republicii Moldova. Conform acestui proiect, ar urma să fie incluşi reprezentanţi ai separatiştilor transnistreni în guvernul şi parlamentul de la Chişinău, iar trupele ruse vor rămâne la Nistru, urmând să fie acceptaţi, eventual, şi observatori militari ai OSCE sau UE.

Ţarul sancţionează UE

După ce Comisia Europeană a preluat criticile OSCE aduse alegerilor prezidenţiale de la Moscova, Rusia a reacţionat dur şi a blocat toate importurile de animale vii din Uniunea Europeană. Acesta este un prim semnal că Vladimir Putin va conduce Rusia în continuare cu o mână de fier. Observatorii OSCE au constatat la Moscova mai multe încălcări ale legislaţiei electorale: nereguli în numărarea voturilor, o campanie electorală în avantajul lui Vladimir Putin şi limitarea opţiunii alegătorilor prin îngrădirea înregistrării tuturor candidaţilor, transmite Agerpres.

Înarmarea Chinei sperie Japonia

Japonia şi-a exprimat îngrijorarea faţă de sporirea cheltuielilor militare ale Chinei, cerând o mai mare transparenţă în privinţa cheltuielilor reale în materie de apărare, informează Agerpres. "Suntem îngrijoraţi de creşterea cu două cifre a bugetului militar şi vom urmări cu atenţie evoluţia situaţiei", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Osamu Fujimura, într-o conferinţă de presă la Tokyo. "Unele detalii ale bugetului apărării chinez sunt încă opace", a adăugat el, indicând că Japonia va continua să ceară Chinei mai multă transparenţă în cadrul dialogului pe probleme de securitate.

ROMANIA LIBERA

Descoperirea SENZAŢIONALĂ care opreşte lucrările la magistrala de metrou Drumul Taberei-Universitate

Muncitorii care lucrează la construcţia noii magistrale de metrou Drumul Taberei-Universitate au făcut o descoperire importantă care opreşte temporar săpăturile. Aceştia au dat peste ruinele unei crame care, potrivit stirileprotv.ro vor fi valorificate de către Metrorex. Ruinele nu vor fi demolate, ci vor fi reabilitate, astfel încât în noua staţie de metrou de la Academia Militară va exista o cramă, unde doritorii vor putea să deguste şi să cumpere vin, potrivit directorului Metrorex Gheorge Udrişte. Timp de câteva zile, lucrările la noua magistrală de metrou vor fi oprite, pentru ca arheologii să poata evalua descoperirea. Potrivit primelor cercetari, crama datează din prima jumatăte a secolului XX. Valoarea istorică va putea fi dovedită doar în urma unor investigaţii ulterioare.

Turcia vrea anexarea Nordului Ciprului

Turcia nu exclude anexarea pur şi simplu a nordului insulei Cipru în cazul în care nu se va ajunge la un acord între ciprioţii greci şi ciprioţii turci privind reunificarea insulei, divizată din 1974. Într-un interviu acordat la Londra ziarului cipriot turc, Kibris, ministrul turc pentru Afaceri europene, Egemon Bagis subliniază că ţara sa va susţine orice acord încheiat între cele două părţi cipriote dar, în cazul unui dezacord privind reunificarea, sunt posibile alte scenarii. El a evocat o "reunificare după un acord între cei doi lideri ciprioţi (grec şi turc), crearea a două state independente după aranjamente între cei doi lideri dacă nu este găsit nici un acord privind reunificarea sau anexarea Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN) de către Turcia".

România trebuie să se teamă de un Putin încolţit

Vladimir Putin a câştigat cu aproape 65% alegerile prezidenţiale, dar majoritatea analiştilor ruşi şi occidentali au apreciat că poziţia lui Putin este mult slăbită în comparaţie cu primele două mandate (2000-2008). Cu cât regimul va deveni mai şubred, cu atât atitudinea lui Putin faţă de Occident, inclusiv faţă de România, va deveni mai agresivă şi brutală. Vechi avocat al apropierii de Moscova, Cozmin Guşă a prezis zilele trecute o îmbunătăţire a relaţiilor dintre România şi Rusia după ce Vladimir Putin a câştigat un al treilea mandat de preşedinte de şase ani. În opinia lui Guşă, "stabilitatea" regăsită la Moscova ar putea deschide calea unei abordări mai calme şi mai pragmatice a raporturilor bilaterale. Problema cu analiza lui Cozmin Guşă este că premisa de la care porneşte - stabilitatea - este, în bună măsură, o ficţiune.

ZIARUL FINANCIAR

Interviu ZF cu Andreas Treichl, CEO al Erste: După 4 ani de restructurare, BCR ar fi trebuit să arate altfel, dar criza nu ne-a lăsat timp

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, va trebui să recurgă mai mult la programul de finanţare de pe piaţa externă de 3 mld. euro pe care l-a lansat în 2009 pentru că businessul de bază din România trebuie finanţat local, spune Andreas Treichl, şeful Erste Group. Acesta va fi unul dintre efectele noilor cerinţe ale autorităţilor austriece privind limitarea finanţărilor noi din regiune în funcţie de resursele mobilizate local. "Finanţările intragrup ar trebui să fie limitate, dar nu vor fi probleme cu finanţarea marilor proiecte de infrastructură cum este Coridorul IV sau a marilor companii", afirmă Treichl. Erste avea la sfârşitul lui 2011 o expunere brută de 8,6 mld. euro pe România. Austriecii au un interes foarte mare să arate creşteri ale creditelor în România, însă cel puţin pe zona de retail au probleme cu cererea.

Ziua de 1,5 miliarde de euro a României, la Geneva

În premieră pentru România, în cadrul unui Salon Auto Internaţional, vor fi prezentate două automobile care vor avea un impact direct asupra economiei locale, care vor contribui la creşterea PIB-ului şi a exporturilor cu peste 1,5 miliarde de euro. Cel mai important este noul B-Max, monovolumul Ford de clasă mică ce va fi produs începând cu această lună la Craiova, iar al doilea este Dacia Lodgy, care deşi nu este produs la Mioveni, ci în Tanger, la Maroc, aproximativ 20% din componentele acestuia vor proveni de la furnizori de componente din România, în condiţiile în care 70% din componentele acestuia sunt comune cu platforma Logan.

Bloomberg a lansat primul clasament zilnic al celor mai bogaţi 20 de oameni din lume. Mexicanul Carlos Slim îl depăşeşte pe Bill Gates în topul miliardarilor

Bloomberg a lansat recent primul clasament zilnic al celor mai bogaţi 20 de oameni din lume. Topul este calculat pe baza modificărilor de pe piaţă, economice şi a informaţiilor obţinute de agenţia de ştiri. Averea netă a fiecărui miliardar este actualizată în fiecare zi lucrătoare şi este exprimată în dolari. Clasamentul este condus de Carlos Slim, magnatul mexican din industria telecomunicaţiilor care controlează America Movil. Averea lui Slim, 72 de ani, a scăzut cu 478,4 milioane de dolari doar în ziua de 2 martie, la 68,5 miliarde de dolari. Averea miliardarului a crescut însă cu 11% de la începutul anului. Mogulii americani Bill Gates şi Warren Buffet au ocupat a doua şi respectiv a treia poziţie a clasamentului.

Ungureanu: Guvernul analizează reducerea CAS cu 3-5%, sigur la angajaţi, poate şi pentru angajatori

Guvernul analizează o posibilă reducere a contribuţiilor de asigurări sociale într-o marjă cuprinsă între 3-5%, "sigur pentru angajaţi, poate şi pentru angajatori", dacă situaţia economică internă şi externă va favoriza aplicarea unei astfel de măsuri, a declarat, luni, premierul Mihai Ungureanu. În luna februarie, premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi liderii coaliţiei au convenit ca în programul de guvernare să fie prevăzută creşterea veniturilor populaţiei, în funcţie de resursele economiei, surse politice precizând atunci pentru MEDIAFAX că măsura va fi luată prin majorare directă sau prin reducerea CAS şi indexări de pensii.

Noul drum al Rusiei lui Putin al III-lea spre Europa trece prin Germania. Unde se situează România?

"Eu am pentru România o contraofertă pe care cred că va fi greu s-o refuzaţi. Vă rog să-i transmiteţi acest lucru preşedintelui Băsescu! Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an suntem dispuşi să-l vindem companiei de stat din România şi după aceea să-l vindeţi mai departe Ucrainei. E bună oferta? Sper că aţi consemnat-o." Acesta era răspunsul ironic oferit de premierul Vladimir Putin în 2009 unui jurnalist român care voia să afle conţinutul discuţiei pe tema gazelor pe care o avusese premierul rus, la acea vreme, cu Traian Băsescu. Răspunsul lui Putin trăda relaţia tensionată, chiar de antipatie, cu preşedintele Traian Băsescu.

Scenariu apocaliptic pentru economie: Iranul poate face ca preţul petrolului să urce la 440 dolari/baril

Cel mai sumbru scenariu cu privire la criza petrolului pe care o poate genera Iranul vine de la Bob Bandos, CEO al companiei de logistică maritimă GAC North America, scrie Business Insider. Bandos a declarat că "petrolierele transportă 1,8 milioane de barili pe zi prin Strâmtoarea Ormuz. Dacă această sursă este oprită, efectul va fi similar cu criza petrolului din anii '70, dar mult mai grav". "Ce a fost atunci nici nu s-ar compara cu ar putea fi acum", mai spune Bandos, completând că efectele penuriei de petrol s-ar simţi în întreaga lume. "Dacă experienţa embargo-ului din 1973 se repetă, preţul barilului de petrol ar putea urca la 440 de dolari". Acest scenariu este mult mai sumbru decât cel al majorităţii băncilor. Societe Generale consideră de exemplu că preţul petrolului va urca la 200 de dolari dacă Strâmtoarea Ormuz va fi închisă.

Germania câştigă cel mai mult din fondurile europene acordate Estului

Fondurile de coeziune au intrat recent în atenţia opiniei publice după ce Comisia Europeană a propus ca Ungaria să fie pedepsită pentru nerespectarea ţintelor de deficit bugetar prin suspendarea acestui tip de finanţare, destinată în principal dezvoltării infrastructurii în ţările mai sărace. Un raport al guvernului polonez arată însă că Germania, unul dintre cei mai mari contribuabili la fondurile europene, este de fapt principalul beneficiar, deşi indirect, scrie presa internaţională. Fiecare euro plătit de Germania în contul fondurilor europene de coeziune îi aduce venituri de 1,25 de euro din exporturile către Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria, ţări care au intrat în UE în 2004, menţionează raportul realizat de ministerul dezvoltării regionale din Polonia în cooperare cu autorităţi din alte trei state, potrivit AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb